Ministry of Consumer Affairs, Food & Public Distribution
Department of Consumer Affairs, Government of India transporting onion by rail rake from Nashik to Delhi
1,600 MT onion schedule to arrive by 20th October, price to soften
Supply situation of Tomato to improve with increased arrivals from Maharashtra and Madhya Pradesh: Secretary, Department of Consumer Affairs, GoI
17 OCT 2024 2:31PM by PIB Delhi
The Department of Consumer Affairs, Government of India announced that 1,600 MT (42 BCN wagons i.e. approximately 53 trucks) of onions procured by National Cooperative Consumers Federation of India Ltd. (NCCF) under the price stabilisation fund of Department of Consumer Affairs is being shipped by rail by the Kanda fast train from Nashik to Delhi NCR. It is for the first time that bulk transport of onions by rail rake has been adopted under price stabilization intervention. The onion shipment is scheduled to arrive by 20th October, 2024 and the stocks will be released in Delhi-NCR which will substantially increase the availability to consumers during this festive season.
Smt. Nidhi Khare, Secretary, Department of Consumer Affairs, Government of India, during a press briefing informed that railways as a mode of onion transportation is set to gain importance as more destinations are being added to bolster the pace of disposal. Shipments by rail rake to Lucknow and Varanasi will be scheduled in next few days. The Department has also requested Indian Railways to allow transportation of onion rakes from Nashik to multiple locations across the North-eastern region which would include (i) NJP: New Jalpaiguri (Siliguri), (ii) DBRG- Dibrugarh, (iii) NTSK- New Tinsukia, and (iv) CGS: Changsari. This will ensure wider availability of onions in different regions of India ensuring its availability at a very reasonable price to consumers.
The government had procured 4.7 lakh tons of rabi onion for the price stabilization buffer this year, and started the release from 5th September, 2024 through retail sale at Rs.35 per kg and also through bulk sales in major mandis across the country. Till date about 92,000 MT of onion in the buffer has been dispatched from Nashik and other source centres to consuming centres through trucks by road transport. As on date, NCCF has covered 77 destinations in 21 States and NAFED covered 43 destinations in 16 States in their onion disposal. The agencies have also partnered with retail chains such as SAFAL, Kendriya Bhandar and Reliance Retail for distribution of onions to retail consumers at Rs.35 per kg. In addition, 86,500 MT of onion has been allotted to 9 States Governments/Cooperative Societies for retail distribution.
Since the start of onion disposal till date, the rising trend in onion prices have been substantially arrested. Average retail prices in major States like UP, Haryana, Maharashtra, Odisha, Punjab, Jharkhand and Telangana have come down in recent days in comparison to the level in first week of September, 2024. Mandi prices in Lasalgaon also declined from the peak of Rs.47 per kg on 24th September to Rs.40 kg on 15th October, 2024.
The initiative taken up by NCCF for bulk transportation of onion by rail rake is a significant measure to ensure abundant supply of onions in the market. Railway mode provides a cost-effective and expeditious bulk transportation of onions to consuming centres. This efficient mode of transportation will contribute to the timely and reliable delivery of onions to various regions.
In respect of tomato, Secretary, Consumer Affairs stated that recent surge in prices is because of excess rains and high moisture level in major tomato producing areas of Andhra Pradesh, Karnataka and Maharashtra. The adverse weather condition together with incidences of disease attack in certain pockets impacted the harvest and also the shelf life of tomatoes. The supply situation is set to improve in coming days with increased arrivals from Maharashtra and Madhya Pradesh which would bring down the tomato prices.

ଖାଉଟି ବ୍ୟାପାର, ଖାଦ୍ୟ ଓ ସାଧାରଣ ବଣ୍ଟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଖାଉଟି ବ୍ୟାପାର ବିଭାଗ ନାସିକରୁ ଦିଲ୍ଲୀକୁ ରେଳ ରେକ୍ ଯୋଗେ ପିଆଜ ପରିବହନ କରୁଛି
ଅକ୍ଟୋବର ୨୦ ସୁଦ୍ଧା ଆସିବ ୧୬୦୦ ମେଟ୍ରିକ ଟନ୍ ପିଆଜ, ଦର କମିବ
ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ଓ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶରୁ ଟମାଟୋ ଆସିବା ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବାରୁ ଟମାଟୋ ଯୋଗାଣ ସ୍ଥିତିରେ ସୁଧାର ଆସିବ : ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଖାଉଟି ବ୍ୟାପାର ବିଭାଗ ସଚିବ
17 OCT 2024 2:31PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଖାଉଟି ବ୍ୟାପାର ବିଭାଗ ପକ୍ଷରୁ ମୂଲ୍ୟ ସ୍ଥିରତା ପାଣ୍ଠି ଅଧୀନରେ ଭାରତୀୟ ଜାତୀୟ ସମବାୟ ଉପଭୋକ୍ତା ମହାସଂଘ ଲିମିଟେଡ୍ (ଏନସିସିଏଫ୍) ଦ୍ୱାରା କ୍ରୟ କରାଯାଇଥିବା ୧୬୦୦ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ (୪୨ ବିସିଏନ୍ ୱାଗନ୍ ଅର୍ଥାତ୍ ପାଖାପାଖି ୫୩ ଟ୍ରକ୍) ପିଆଜ ନାସିକରୁ ଦିଲ୍ଲୀ ଏନସିଆରକୁ କାଣ୍ଡା ଫାଷ୍ଟ ଟ୍ରେନ୍ ଯୋଗେ ରେଳରେ ପଠାଯାଉଛି ବୋଲି ଘୋଷଣା କରାଯାଇଛି । ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ମୂଲ୍ୟ ସ୍ଥିରତା ହସ୍ତକ୍ଷେପ ଅଧୀନରେ ରେଳ ରେକ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ପିଆଜର ବ୍ୟାପକ ପରିବହନ କରାଯାଇଛି । ୨୦ ଅକ୍ଟୋବର, ୨୦୨୪ ସୁଦ୍ଧା ରପ୍ତାନି ପିଆଜ ଆସିବାର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ରହିଛି ଏବଂ ଏହି ଷ୍ଟକ୍ ଦିଲ୍ଲୀ- ଏନସିଆରରେ ବଜାରରେ ଉପଲବ୍ଧ ହେବ, ଯାହା ଏହି ପାର୍ବଣ ଋତୁରେ ଉପଭୋକ୍ତାଙ୍କ ପାଇଁ ଉପଲବ୍ଧତାକୁ ଯଥେଷ୍ଟ ବୃଦ୍ଧି କରିବ ।
ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଖାଉଟି ବ୍ୟାପାର ବିଭାଗର ସଚିବ ଶ୍ରୀମତୀ ନିଧି ଖାରେ ଏକ ସାମ୍ବାଦିକ ସମ୍ମିଳନୀରେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ପିଆଜ ପରିବହନର ଏକ ମାଧ୍ୟମ ଭାବରେ ରେଳବାଇ ଗୁରୁତ୍ୱ ବହନ କରିବ କାରଣ ନିଷ୍କାସନର ଗତିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ଅଧିକ ଗନ୍ତବ୍ୟ ସ୍ଥଳ ସଂଯୋଗ କରାଯାଉଛି । ଆସନ୍ତା କିଛି ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ଲକ୍ଷ୍ନୌ ଏବଂ ବାରାଣସୀକୁ ରେଳ ରେକ୍ ଯୋଗେ ରପ୍ତାନି କରାଯିବ । ନାସିକ୍ ରୁ ଉତ୍ତର- ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳର ଏକାଧିକ ସ୍ଥାନକୁ ପିଆଜ ରେକ୍ ପରିବହନ ପାଇଁ ଅନୁମତି ଦେବାକୁ ବିଭାଗ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଛି, ଯେଉଁଥିରେ (୧) ଏନଜେପି : ନ୍ୟୁ ଜଳପାଇଗୁଡ଼ି (ସିଲିଗୁଡ଼ି), (୨) ଡିବିଆରଜି - ଦିବ୍ରୁଗଡ଼, (୩) ଏନଟିଏସକେ - ନ୍ୟୁ ତିନସୁକିଆ ଏବଂ (୪) ସିଜିଏସ୍‌: ଚାଙ୍ଗସାରୀ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ । ଏହା ଦ୍ୱାରା ଭାରତର ବିଭିନ୍ନ ଅଞ୍ଚଳରେ ପିଆଜର ବ୍ୟାପକ ଉପଲବ୍ଧତା ସୁନିଶ୍ଚିତ ହେବ ଏବଂ ଗ୍ରାହକଙ୍କୁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଉଚିତ ମୂଲ୍ୟରେ ଏହାର ଉପଲବ୍ଧତା ସୁନିଶ୍ଚିତ ହେବ ।
ସରକାର ଚଳିତ ବର୍ଷ ମୂଲ୍ୟ ସ୍ଥିରତା ବଫର ପାଇଁ ୪.୭ ଲକ୍ଷ ଟନ୍ ରବି ପିଆଜ କ୍ରୟ କରିଥିଲେ ଏବଂ ୨୦୨୪ ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୫ ତାରିଖରୁ କିଲୋ ପିଛା ୩୫ ଟଙ୍କାରେ ଖୁଚୁରା ବିକ୍ରି ଏବଂ ଦେଶର ପ୍ରମୁଖ ମଣ୍ଡିଗୁଡ଼ିକରେ ବିପୁଳ ପରିମାଣରେ ବିକ୍ରି ମାଧ୍ୟମରେ ବଜାରକୁ ପିଆଜ ଛାଡିବା ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ । ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ବଫରରେ ଥିବା ପ୍ରାୟ ୯୨,୦୦୦ ମେଟ୍ରିକ ଟନ୍ ପିଆଜ ନାସିକ୍ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ଉତ୍ସ କେନ୍ଦ୍ରରୁ ସଡ଼କ ପରିବହନ ମାଧ୍ୟମରେ ଟ୍ରକ୍ ଯୋଗେ ଖାଉଟି କେନ୍ଦ୍ରକୁ ପଠାଯାଇଛି । ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ଏନସିସିଏଫ୍ ୨୧ଟି ରାଜ୍ୟର ୭୭ଟି ଗନ୍ତବ୍ୟସ୍ଥଳକୁ ପରିସରଭୁକ୍ତ କରିସାରିଛି ଏବଂ ନାଫେଡ୍ ୧୬ଟି ରାଜ୍ୟର ୪୩ଟି ଗନ୍ତବ୍ୟ ସ୍ଥଳକୁ ପିଆଜ ପଠାଇବା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିଛି । ଖୁଚୁରା ଉପଭୋକ୍ତାଙ୍କୁ କିଲୋ ପିଛା ୩୫ ଟଙ୍କାରେ ପିଆଜ ଯୋଗାଇ ଦେବା ପାଇଁ ଏଜେନ୍ସିଗୁଡିକ ସଫଳ, କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଭଣ୍ଡାର ଏବଂ ରିଲାଏନ୍ସ ରିଟେଲ ଭଳି ଖୁଚୁରା ଚେନ୍ ସହିତ ଭାଗିଦାରୀ କରିଛନ୍ତି । ଏହାବ୍ୟତୀତ ଖୁଚୁରା ବିତରଣ ପାଇଁ ୯ଟି ରାଜ୍ୟ ସରକାର / ସମବାୟ ସମିତିକୁ ୮୬,୫୦୦ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ ପିଆଜ ଆବଣ୍ଟନ କରାଯାଇଛି ।
ପିଆଜ ଯୋଗାଣ ଆରମ୍ଭ ହେବା ପରଠାରୁ ଆଜି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପିଆଜ ଦର ବୃଦ୍ଧି ଧାରାକୁ ଯଥେଷ୍ଟ ରୋକାଯାଇପାରିଛି । ୨୦୨୪ ସେପ୍ଟେମ୍ବର ପ୍ରଥମ ସପ୍ତାହ ତୁଳନାରେ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ, ହରିୟାଣା, ମହାରାଷ୍ଟ୍ର, ଓଡ଼ିଶା, ପଞ୍ଜାବ, ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡ ଓ ତେଲେଙ୍ଗାନା ଭଳି ପ୍ରମୁଖ ରାଜ୍ୟ ଗୁଡ଼ିକରେ ହାରାହାରି ଖୁଚୁରା ମୂଲ୍ୟ ହ୍ରାସ ପାଇଛି । ଲାସଲଗାଓଁରେ ମଣ୍ଡି ଦର ମଧ୍ୟ ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୨୪ ରେ କିଲୋ ପିଛା ୪୭ ଟଙ୍କା ଥିବା ବେଳେ ୧୫ ଅକ୍ଟୋବର, ୨୦୨୪ରେ ଏହା ୪୦ ଟଙ୍କାକୁ ଖସି ଆସିଛି ।
ବଜାରରେ ପିଆଜର ପ୍ରଚୁର ଯୋଗାଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ରେଳ ରେକ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ପିଆଜର ବ୍ୟାପକ ପରିବହନ ପାଇଁ ଏନସିସିଏଫ୍ ଦ୍ୱାରା ନିଆଯାଇଥିବା ପଦକ୍ଷେପ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ । ରେଳ ପଥରେ ଉପଭୋକ୍ତା କେନ୍ଦ୍ରକୁ ପିଆଜର ଶସ୍ତା ଏବଂ ଦ୍ରୁତ ପରିବହନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ରହିଛି । ପରିବହନର ଏହି ଦକ୍ଷ ପଦ୍ଧତି ବିଭିନ୍ନ ଅଞ୍ଚଳକୁ ପିଆଜକୁ ଠିକ୍ ସମୟରେ ଏବଂ ବିଶ୍ୱସନୀୟ ରୂପରେ ପହଞ୍ଚାଇବାରେ ସହାୟକ ହେବ ।
ଟମାଟୋ ସମ୍ପର୍କରେ ଉପଭୋକ୍ତା ବ୍ୟାପାର ସଚିବ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶ, କର୍ଣ୍ଣାଟକ ଏବଂ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ପ୍ରମୁଖ ଟମାଟୋ ଉତ୍ପାଦନ ହେଉଥିବା ଅଞ୍ଚଳରେ ଅତ୍ୟଧିକ ବର୍ଷା ଏବଂ ଉଚ୍ଚ ଆର୍ଦ୍ରତା ସ୍ତର ଯୋଗୁଁ ଟମାଟୋ ଦର ବୃଦ୍ଧି ଘଟିଛି । ପ୍ରତିକୂଳ ପାଣିପାଗ ପରିସ୍ଥିତି ଏବଂ କେତେକ ସ୍ଥାନରେ ରୋଗ ଆକ୍ରମଣ ଘଟଣା ଟମାଟୋ ଅମଳ ଏବଂ ସେଲ୍ଫ ଲାଇଫ୍‌କୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଭାବିତ କରିଥିଲା । ଆଗାମୀ ଦିନରେ ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ଏବଂ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶରୁ ଟମାଟୋ ଅଧିକ ପରିମାଣରେ ଆସିବାର ଥିବାରୁ ଯୋଗାଣ ସ୍ଥିତିରେ ସୁଧାର ଆସିବ ଯାହା ଟମାଟୋ ଦରକୁ ହ୍ରାସ କରିବ ।