Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah interacts with the IPS Probationers of 2023 Batch (76 RR) in New Delhi
Prime Minister Narendra Modi’s Viksit Bharat in 2047 would be a terror-free and drug-free country, having internal security, and will ensure protection of human rights and rights of citizens
Security agencies have established their complete dominance by reducing violence in the three hotspots of J&K, LWE affected areas and the Northeast
All officers should eliminate anti-national activities with a ruthless approach
Timely justice, sufficient evidence for conviction and use of technology incorporated in the three criminal laws
Safety of citizens is the basis of national security
Young police officers should focus on the safety of citizens and protection of their rights
Protecting the rights of the poor, children and women are of prime importance
When people remember your good works even after you leave the district is the biggest medal
15 OCT 2024 8:17PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah interacted with the probationers of the 2023 batch (76 RR) of the Indian Police Service (IPS) in New Delhi today. During the interaction, trainee IPS officers shared their experiences related to training with the Union Home Minister. Many dignitaries including Union Home Secretary, Director, Intelligence Bureau (IB) and Director, Sardar Vallabhbhai Patel National Police Academy (SVPNPA) were present on the occasion.
During the interaction, Union Home Minister and Minister of Cooperation said that Prime Minister Narendra Modi's Viksit Bharat in 2047 would be a terror-free and drug-free country, having internal security, and will ensure protection of human rights and rights of citizens. Shri Amit Shah said that the trainee IPS officers should contemplate and reflect on the time at which they have become IPS officers. He said that the trainee officers should contemplate because the batch that will emerge as IPS officers this time will have a bigger responsibility than the previous 75 batches. Shri Shah added that the trainee officers should reflect because it is completely up to them and the batches coming after them whether our country will change the scale and enter the next generation of policing or not.
Shri Amit Shah said that as the Home Minister of the country, he can definitely say that now no one has the courage to insult our borders and our army. He said that we have done a lot to provide tight security to our borders and the rest is being done. Shri Shah added that earlier Jammu & Kashmir, North East and Left Wing Extremism affected areas were the three sores, but now we have succeeded in reducing violence by 70% in these three places. He said that today Indian agencies have complete dominance in these three hotspots. Shri Shah said that now the culture of making both demands and aspiration for change through democratic process has reached the bottom, due to which the big protests that were seen earlier have now ended.
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah said that now the time has come that the police system should come forward to protect the fundamental rights of our citizens, the police system should be alert to minimize the crimes happening within the borders of the country and the time has come that we should be able to give justice to the citizen in the shortest possible time.
Shri Amit Shah said that today through Crime and Criminal Tracking Network & Systems (CCTNS), 99% of the police stations of the country have become online, online data has been generated and radical changes have been made in many provisions through three new laws. In the new laws, emphasis has been laid on timely justice, increasing the proofs of conviction and maximum use of technology. Because we have made scientific evidences mandatory, the prosecution need not produce multiple witnesses, and now guilt can be proved on the basis of scientific evidences.
The Union Home Minister and Minister of Cooperation said that the judicial process has been made time-bound in the new laws. In 5 years, the new laws will be fully implemented in every police station across the country, including installation of technology, development of software and training. After that, the process of justice will be completed within 3 years after the FIR is registered. Shri Shah said that the new laws have incorporated the latest technology and these laws have been made keeping in mind the changes that will take place in technology in the coming 100 years. Giving the example of e-summons, he said that provisions have been made in it to incorporate the technology of the coming 100 years. Provision has been made for the Director of Prosecution and Forensic Science Lab (FSL) has been made compulsory. No one can favour anyone because even if an officer compromises on his duties, due to the scientific evidences, he will not be able to do anything in front of the court. The FSL report will go directly to the court and a copy of it will also come from the police.
Shri Amit Shah said that we have also secured the rights of citizens in the three new laws. The number of people in police custody will have to be declared online. Chargesheet will have to be filed within 90 days and videography of search and seizure will have to be done. Along with the fingerprint data on National Automated Fingerprint Identification System (NAFIS), data on terrorism and narcotics has been generated separately. National Crime Record Bureau (NCRB) is also managing all the CCTNS data in a different way. The work of creating a data bank at the national level has been done with a lot of data. He said that now the Home Ministry team is also working to simplify your work by building software using artificial intelligence which will help in analysis.
The Union Home Minister and Minister of Cooperation said that the security of the nation does not mean only the security of the border. The nation is made of its citizens. The security of the citizen is the basis of the security of the nation. He said that when he talks about security, it is not limited to the security of life and property, but the security of the rights given to the citizens by our Constitution also comes under it. The Constitution has given equal rights to the poorest of the poor as are enjoyed even by the Prime Minister of the country, and police officers have a lot of responsibility to protect their rights.
Shri Amit Shah said that after 75 years, the time has come for us to focus on our core work. Now is the time to protect the rights of citizens and make efforts to prevent atrocities against them. The Union Home Minister said that protecting the rights of the poor, children and women are of prime importance.
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah told the probationers that there is no work that cannot be improved and there is no work that is less important. If they keep this in mind, they will be away from many disappointments in life. He said that the biggest medal for any police officer posted as SP in his youth will be that he is remembered by the people of his district for his good work for many years to come. Shri Shah said that all the young officers will have to work with a ruthless approach to eliminate anti-national activities. While doing police work, the security of the nation should always be in our mind and our eyes should always be open to ensure the security of the nation.

ସ୍ଵରାଷ୍ଟ୍ର ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ଭାରତୀୟ ପୋଲିସ ସେବା (ଆଇପିଏସ)ର ୨୦୨୩ ବ୍ୟାଚ୍ (୭୬ ଆରଆର)ର ପ୍ରୋବେସନରଙ୍କ ସହ ଆଲୋଚନା କରିଛନ୍ତି କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ଓ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ
୨୦୪୭ ରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନର ବିକଶିତ ଭାରତ ଆତଙ୍କବାଦ ମୁକ୍ତ, ନିଶାମୁକ୍ତ, ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ସୁରକ୍ଷାରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ, ମାନବିକ ଅଧିକାର ଏବଂ ନାଗରିକଙ୍କ ଅଧିକାରର ସୁରକ୍ଷା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ
ତିନୋଟି ହଟସ୍ପଟ: ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀର, ବାମପନ୍ଥୀ ଉଗ୍ରବାଦ ପ୍ରଭାବିତ ଅଞ୍ଚଳ ଏବଂ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବରେ ସୁରକ୍ଷା ଏଜେନ୍ସିମାନେ ହିଂସା ହ୍ରାସ କରି ନିଜର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଆଧିପତ୍ୟ ସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି
ସମସ୍ତ ଅଧିକାରୀ କଠୋର ଆଭିମୁଖ୍ୟ ସହ ଦେଶ ବିରୋଧୀ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ବନ୍ଦ କରିବା ଉଚିତ୍
ତିନୋଟି ଆପରାଧିକ ଆଇନ ମଧ୍ୟରେ ଠିକ୍ ସମୟରେ ନ୍ୟାୟ, ଦୋଷୀ ସାବ୍ୟସ୍ତ ହେବାର ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ପ୍ରମାଣ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିର ବ୍ୟବହାର ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ
ନାଗରିକଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା ହେଉଛି ଦେଶର ସୁରକ୍ଷାର ମୂଳ ବିନ୍ଦୁ
ଯୁବ ପୋଲିସ ଅଧିକାରୀମାନେ ନାଗରିକ ତଥା ସେମାନଙ୍କ ଅଧିକାରର ସୁରକ୍ଷା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବା ଉଚିତ
ଗରିବ, ଶିଶୁ ଓ ମହିଳାଙ୍କ ଅଧିକାର ସୁରକ୍ଷା ଠାରୁ ବଡ଼ କାମ ଆଉ କିଛି ହୋଇପାରିବ ନାହିଁ
ଜିଲ୍ଲା ଛାଡିବା ପରେ ବି ଲୋକମାନେ ଆପଣଙ୍କ ଭଲ କାମକୁ ମନେ ପକାଉଛନ୍ତି, ଏହା ହେଉଛି ସବୁଠାରୁ ବଡ ପଦକ
15 OCT 2024 8:17PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ଓ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ଭାରତୀୟ ପୋଲିସ ସେବା (ଆଇପିଏସ)ର ୨୦୨୩ ବ୍ୟାଚ୍ (୭୬ ଆରଆର) ର ପ୍ରୋବେସନରଙ୍କ ସହ ଆଲୋଚନା କରିଛନ୍ତି । ଏହି ସମୟରେ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣପ୍ରାପ୍ତ ଆଇପିଏସ୍ ଅଧିକାରୀମାନେ କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ଓ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସହ ତାଲିମ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଅଭିଜ୍ଞତା ବାଣ୍ଟିଥିଲେ। ଏହି ଅବସରରେ କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ସଚିବ, ଗୁଇନ୍ଦା ବ୍ୟୁରୋ (ଆଇବି)ର ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଏବଂ ସର୍ଦ୍ଦାର ବଲ୍ଲଭଭାଇ ପଟେଲ ଜାତୀୟ ପୁଲିସ ଏକାଡେମୀ (ଏସଭିପିଏନପିଏ)ର ନିର୍ଦ୍ଦେଶକଙ୍କ ସମେତ ବହୁ ବିଶିଷ୍ଟ ବ୍ୟକ୍ତି ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ଓ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣରେ କହିଥିଲେ ଯେ ୨୦୪୭ରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନର ବିକଶିତ ଭାରତ ଆତଙ୍କବାଦ ମୁକ୍ତ, ନିଶାମୁକ୍ତ, ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ନିରାପତ୍ତା, ମାନବିକ ଅଧିକାର ଏବଂ ନାଗରିକଙ୍କ ଅଧିକାରର ସୁରକ୍ଷା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ। ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣପ୍ରାପ୍ତ ଆଇପିଏସ୍ ଅଧିକାରୀମାନେ ଚିନ୍ତା ଓ ଚିନ୍ତନ କରିବା ଯେ ସେମାନେ କେଉଁ ସମୟରେ ଆଇପିଏସ୍ ଅଧିକାରୀ ହୋଇଛନ୍ତି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଶିକ୍ଷାର୍ଥୀ ଅଧିକାରୀମାନେ ଚିନ୍ତା କରିବା ଉଚିତ୍ କାରଣ ଏହି ସମୟରେ ଯେଉଁ ବ୍ୟାଚ୍ ଆଇପିଏସ୍ ଅଫିସର ଭାବେ ବାହାରିବ ତାହାର ଦାୟିତ୍ୱ ଗତ ୭୫ ବ୍ୟାଚ୍ ତୁଳନାରେ ଅଧିକ ରହିବ। ଶ୍ରୀ ଶାହା କହିଥିଲେ ଯେ ଅଧିକାରୀ ପ୍ରଶିକ୍ଷାର୍ଥୀମାନେ ଚିନ୍ତା କରିବା ଉଚିତ ଯେ ସେମାନେ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ପରେ ଆସୁଥିବା ବ୍ୟାଚ୍ ଗୁଡ଼ିକର ଏହା ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଦାୟିତ୍ୱ ରହିବ କି ଆମ ଦେଶକୁ ନାଗରିକ ତଥା ଆଗାମୀ ପିଢ଼ି ପାଇଁ ସୁରକ୍ଷିତ କରିବା।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଦେଶର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ ଭାବରେ ସେ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବେ କହିପାରିବେ ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନ କେହି ଆମ ସୀମା ଏବଂ ସେନାକୁ ଅପମାନିତ କରିବାକୁ ସାହସ କରିବେ ନାହିଁ । ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପୂର୍ବରୁ କାଶ୍ମୀର, ଉତ୍ତର ପୂର୍ବ ଏବଂ ବାମପନ୍ଥୀ ଉଗ୍ରବାଦ ପ୍ରଭାବିତ ଅଞ୍ଚଳ ଭାବରେ ରହିଥିଲା , କିନ୍ତୁ ବର୍ତ୍ତମାନ ଆମେ ଏହି ତିନୋଟି ସ୍ଥାନରେ ହିଂସାକୁ ୭୦ ପ୍ରତିଶତ ହ୍ରାସ କରିବାରେ ସଫଳ ହୋଇଛୁ । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜି ଏହି ତିନୋଟି ସ୍ଥାନ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ଭାରତୀୟ ଏଜେନ୍ସିମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଭାବିତ ହୋଇଛି । ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନ ପରିବର୍ତ୍ତନ ପାଇଁ ଆମର ଉଭୟ ଦାବି ଏବଂ ଆକାଂକ୍ଷା ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ପ୍ରକ୍ରିୟାର ନିମ୍ନ ଭାଗରେ ପହଞ୍ଚିଛି, ଯେଉଁ କାରଣରୁ ପୂର୍ବରୁ ଦେଖାଯାଉଥିବା ବଡ଼ ବଡ଼ ଆନ୍ଦୋଳନ ଏବେ ଶେଷ ହୋଇଛି।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ଓ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆମ ନାଗରିକଙ୍କ ମୌଳିକ ଅଧିକାରକୁ ସୁରକ୍ଷିତ ରଖିବା ପାଇଁ ପୋଲିସ ଆଗେଇ ଆସିବାର ସମୟ ଆସିଛି । ଏଥିସହିତ ଦେଶର ସୀମା ଭିତରେ ଘଟୁଥିବା ଅପରାଧକୁ ହ୍ରାସ କରିବା ପାଇଁ ପୋଲିସ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରାଯିବା ଉଚିତ ଏବଂ ଆମେ ଆମ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ଅତି କମ୍ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ନ୍ୟାୟ ଦେଇପାରିବା ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜି ଦେଶର ୯୯ ପ୍ରତିଶତ ଥାନାକୁ ସିସିଟିଏନଏସ ମାଧ୍ୟମରେ ଅନଲାଇନ କରାଯାଇଛି, ଅନଲାଇନ ଡାଟା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ତିନୋଟି ନୂତନ ଆଇନ ସହିତ ଅନେକ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରାଯାଇଛି । ନୂତନ ଆଇନରେ ଠିକ୍ ସମୟରେ ନ୍ୟାୟ, ଦୋଷୀ ସାବ୍ୟସ୍ତ ହେବାର ପ୍ରମାଣ ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାର ଅଧିକ ବ୍ୟବହାର ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଇଛି। ବୈଜ୍ଞାନିକ ସାକ୍ଷ୍ୟକୁ ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ କରିବା କାରଣରୁ ପୂର୍ବରୁ ଅନେକ ପ୍ରକାରର ସାକ୍ଷୀ ଙ୍କୁ ପ୍ରସିକ୍ୟୁସନରେ ହାଜର କରିବାକୁ ପଡୁଥିଲା, ଏବେ ଏହାର ଆବଶ୍ୟକତା ନାହିଁ ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ସେମାନେ ବୈଜ୍ଞାନିକ ପ୍ରମାଣ ଆଧାରରେ ଦୋଷ ସାବ୍ୟସ୍ତ କରିପାରିବେ ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ଓ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ନୂତନ ଆଇନରେ ନ୍ୟାୟିକ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ସମୟବଦ୍ଧ କରାଯାଇଛି। ଆସନ୍ତା ୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଥାନାରେ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ସ୍ଥାପନ, ସଫ୍ଟୱେର ନିର୍ମାଣ ଓ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ସମେତ ନୂଆ ଆଇନ କୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ରୂପେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯିବ। ଏହାପରେ ଏଫଆଇଆର ରେଜିଷ୍ଟର ହେବା ପରେ ୩ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ନ୍ୟାୟ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଶେଷ ହେବ। ଶ୍ରୀ ଶାହା କହିଛନ୍ତି ଯେ ନୂଆ ଆଇନରେ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଜ୍ଞାନକୌଶଳକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଆଗାମୀ ୧୦୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାରେ ହେଉଥିବା ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଏହି ଆଇନଗୁଡ଼ିକ ରଖାଯାଇଛି। ଇ-ସମନର ଉଦାହରଣ ଦେଇ ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଗାମୀ ୧୦୦ ବର୍ଷର ଟେକ୍ନୋଲୋଜିକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି। ଡାଇରେକ୍ଟର ଅଫ୍ ପ୍ରସିକ୍ୟୁସନ୍ ପାଇଁ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯିବା ସହ ଫରେନ୍ସିକ୍ ସାଇନ୍ସ ଲ୍ୟାବ୍ (ଏଫ୍ଏସ୍ଏଲ୍)କୁ ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ କରାଯାଇଛି। କେହି କାହାକୁ ସମର୍ଥନ କରିପାରିବେ ନାହିଁ କାରଣ ବୈଜ୍ଞାନିକ ପ୍ରମାଣ ପରେ ଯଦି କୌଣସି ଅଧିକାରୀ ବୁଝାମଣା କରନ୍ତି, ତେବେ ସେ କୋର୍ଟ ସମ୍ମୁଖରେ କିଛି କରିପାରିବେ ନାହିଁ । ଏଫ୍ଏସ୍ଏଲ୍ ରିପୋର୍ଟ ସିଧାସଳଖ ଅଦାଲତକୁ ଯିବ ଏବଂ ଏହାର ନକଲ ମଧ୍ୟ ପୁଲିସଠାରୁ ଆସିବ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ତିନୋଟି ନୂଆ ଆଇନରେ ଆମେ ନାଗରିକଙ୍କ ଅଧିକାରକୁ ମଧ୍ୟ ସୁରକ୍ଷିତ କରିଛୁ । କେତେ ଜଣ ପୋଲିସ ହେପାଜତରେ ଅଛନ୍ତି ତାହା ଅନଲାଇନରେ ଘୋଷଣା କରିବାକୁ ପଡିବ । ୯୦ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ଚାର୍ଜସିଟ୍ ଦାଖଲ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ ଏବଂ ସର୍ଚ୍ଚ ଆଣ୍ଡ୍ ସିଜର ସାମଗ୍ରୀର ଭିଡିଓଗ୍ରାଫି କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ନାଫିସ୍ ରେ ଫିଙ୍ଗରପ୍ରିଣ୍ଟ ଡାଟା ସହିତ ଆତଙ୍କବାଦ ଏବଂ ନିଶାଦ୍ରବ୍ୟ ସମ୍ପର୍କିତ ତଥ୍ୟ ପୃଥକ ଭାବେ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି। ଏନସିଆରବି ସମସ୍ତ ସିସିଟିଏନଏସର ଡାଟାକୁ ମଧ୍ୟ ଭିନ୍ନ ଭାବରେ ପରିଚାଳନା କରୁଛି । ଆମେ ଅନେକ ଡାଟା ସହିତ ଜାତୀୟ ସ୍ତରରେ ଏକ ଡାଟା ବ୍ୟାଙ୍କ ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ କାମ କରିଛୁ । ଏବେ ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଟିମ୍ ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ ବ୍ୟବହାର କରି ସଫ୍ଟୱେର ତିଆରି କରି ଏହାର ବିଶ୍ଳେଷଣରୁ ଅନେକ ଜିନିଷ ବାହାର କରି ଆପଣଙ୍କ କାମକୁ ସରଳ କରିବା ପାଇଁ କାମ କରୁଛନ୍ତି ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ଓ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଦେଶର ସୁରକ୍ଷାର ଅର୍ଥ କେବଳ ସୀମାର ସୁରକ୍ଷା ନୁହେଁ । ଏକ ରାଷ୍ଟ୍ର ଭୂମି ଏବଂ ଆଇନଗତ ଭାବରେ ଗଠିତ, କିନ୍ତୁ ଏକ ରାଷ୍ଟ୍ର ବ୍ୟକ୍ତି ଏବଂ ନାଗରିକଙ୍କୁ ନେଇ ଗଠିତ । ନାଗରିକଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା ହେଉଛି ଦେଶର ସୁରକ୍ଷାର ମୌଳିକ ବିନ୍ଦୁ । ଯେତେବେଳେ ସେମାନେ ନିରାପତ୍ତା କଥା କହୁଛନ୍ତି, ଏହା କୌଣସି ବ୍ୟକ୍ତିର ସମ୍ପତ୍ତି କିମ୍ବା ତାଙ୍କ ଶରୀରର ସୁରକ୍ଷାରେ ସୀମିତ ନୁହେଁ, ବରଂ ଏଥିରେ ଆମ ସମ୍ବିଧାନ ତାଙ୍କୁ ଦେଇଥିବା ଅଧିକାରର ସୁରକ୍ଷା ମଧ୍ୟ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ । ଗରିବରୁ ଗରିବ ଲୋକଙ୍କୁ ଦେଶର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଯେଉଁ ସବୁ ଅଧିକାର ଦେଇଛନ୍ତି, ଏହାକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବାର ଦାୟୀତ୍ବ ପୋଲିସ ଅଧିକାରୀଙ୍କ ଉପରେ ରହିଛି । ଶ୍ରୀ ଶାହା କହିଛନ୍ତି ଯେ ୭୫ ବର୍ଷ ପରେ ଆମର ମୂଳ କାର୍ଯ୍ୟ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବାର ସମୟ ଆସିଛି। ଏବେ ନାଗରିକଙ୍କ ଅଧିକାରର ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ଉପରେ ହେଉଥିବା ଅତ୍ୟାଚାରକୁ ରୋକିବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରିବାର ସମୟ ଆସିଛି ।
ଗୃହ ଓ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ପ୍ରୋବେସନରମାନଙ୍କୁ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏପରି କୌଣସି କାର୍ଯ୍ୟ ନାହିଁ ଯେଉଁଥିରେ ଉନ୍ନତି ହୋଇପାରିବ ନାହିଁ ଏବଂ କୌଣସି କାମ ନାହିଁ ଯାହା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନୁହେଁ, ଯଦି ସେମାନେ ଏହାକୁ ଧ୍ୟାନରେ ରଖିବେ ତେବେ ସେମାନେ ଜୀବନରେ ଅନେକ ନିରାଶାରୁ ମୁକ୍ତି ପାଇବେ । ଗରିବ, ଶିଶୁ ଓ ମହିଳାଙ୍କ ଅଧିକାରର ସୁରକ୍ଷା ଠାରୁ ବଡ଼ କାମ ଆଉ କିଛି ହୋଇପାରିବ ନାହିଁ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଛନ୍ତି। ଯେଉଁ ଜିଲ୍ଲାରେ ଯୁବ ପୁଲିସ ଅଧିକାରୀ ଏସପି ଅଛନ୍ତି, ସେହି ଜିଲ୍ଲା ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି ତାଙ୍କ ଭଲ କାମକୁ ମନେ ପକାଉଛନ୍ତି, ଏହା ହିଁ ତାଙ୍କ ପାଇଁ ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ପଦକ ହେବ। ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଦେଶ ବିରୋଧୀ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପକୁ ବନ୍ଦ କରିବା ପାଇଁ ସମସ୍ତ ଯୁବ ଅଧିକାରୀଙ୍କୁ କଠୋର ଆଭିମୁଖ୍ୟ ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ପଡିବ । ପୋଲିସ କାମ କରିବା ସମୟରେ ଦେଶର ସୁରକ୍ଷାକୁ ସବୁବେଳେ ଧ୍ୟାନରେ ରଖିବା ଉଚିତ ଏବଂ ଦେଶର ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ଆମର ଆଖି ସର୍ବଦା ଖୋଲା ରହିବା ଉଚିତ ।