প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
১৯সংখ্যক পূব এছিয়া সন্মিলনত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ অংশগ্ৰহণ
11 OCT 2024 12:34PM by PIB Guwahati
২০২৪ চনৰ ১১ অক্টোবৰত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লাও পিডিআৰৰ ভিয়েণ্টিয়ানত অনুষ্ঠিত ১৯সংখ্যক পূব এছিয়া সন্মিলনত অংশগ্ৰহণ কৰে৷
ভাষণ প্ৰসংগত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভাৰতৰ ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় দৃষ্টিভংগী আৰু কোৱাড সহযোগিতাত ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় আঞ্চলিক স্থাপত্যত আছিয়ানৰ কেন্দ্ৰীয় ভূমিকাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁ কয় যে ইষ্ট এছিয়া সন্মিলনত ভাৰতৰ অংশগ্ৰহণ ইয়াৰ এক্ট ইষ্ট নীতিৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ স্তম্ভ। অঞ্চলটোৰ শান্তি আৰু উন্নয়নৰ বাবে মুক্ত, মুকলি, সৰ্বাংগীন, সমৃদ্ধিশালী আৰু নিয়মভিত্তিক ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চল অতি প্ৰয়োজনীয় বুলি উল্লেখ কৰি তেওঁ ভাৰতৰ ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় পদক্ষেপ আৰু ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় পদক্ষেপ আৰু ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় দৃষ্টিভংগীৰ কথা কয়। তেওঁ দৃঢ়তাৰে কয় যে অঞ্চলটোৱে সম্প্ৰসাৰণবাদ ভিত্তিক পন্থাতকৈ উন্নয়নভিত্তিক পন্থা গ্ৰহণ কৰিব লাগে।
ইএএছ ব্যৱস্থাৰ গুৰুত্ব পুনৰবাৰ উল্লেখ কৰি আৰু ইয়াক অধিক শক্তিশালী কৰাৰ বাবে ভাৰতৰ সমৰ্থন পুনৰ দৃঢ় কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ইএএছত অংশগ্ৰহণ কৰা দেশসমূহৰ পৰা নালন্দা বিশ্ববিদ্যালয়ৰ পুনৰুজ্জীৱিতকৰণৰ সন্দৰ্ভত লাভ কৰা সমৰ্থনৰ কথা সোঁৱৰাই দিয়ে। এই সুযোগতে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে নালন্দা বিশ্ববিদ্যালয়ত অনুষ্ঠিত উচ্চ শিক্ষাৰ নেতা সন্মিলনলৈ ই এ এছ দেশসমূহক আমন্ত্ৰণ জনায়। ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলৰ শান্তি, সুস্থিৰতা আৰু সমৃদ্ধি প্ৰভাৱিত কৰা আঞ্চলিক আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিষয়সমূহৰ ওপৰতো নেতাসকলে মত বিনিময় কৰে। গ্ল’বেল ছাউথত সংঘাতৰ গুৰুতৰ প্ৰভাৱৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আলোকপাত কৰে যে বিশ্বৰ সংঘাতৰ শান্তিপূৰ্ণ সমাধানৰ বাবে বিশ্বই মানৱীয় দৃষ্টিভংগীৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি আলোচনা আৰু কূটনীতিৰ পথ গ্ৰহণ কৰিব লাগিব। তেওঁ পুনৰ কয় যে যুদ্ধক্ষেত্ৰত এইবোৰৰ কোনো সমাধান নাই। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দৃঢ়তাৰে কয় যে চাইবাৰ আৰু সামুদ্ৰিক প্ৰত্যাহ্বানৰ লগতে সন্ত্ৰাসবাদে বিশ্ব শান্তি আৰু নিৰাপত্তাৰ প্ৰতি ভয়াৱহ ভাবুকি কঢ়িয়াই আনিছে, যাৰ বাবে দেশসমূহে ইয়াৰ বিৰুদ্ধে যুঁজিবলৈ একত্ৰিত হ’ব লাগিব। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে পূব এছিয়া সন্মিলন সফলতাৰে আয়োজন কৰাৰ বাবে লাওছৰ প্ৰধানমন্ত্ৰীক ধন্যবাদ জ্ঞাপন কৰে। তেওঁ আছিয়ানৰ নতুন অধ্যক্ষ হিচাপে মালয়েছিয়ালৈ শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰে আৰু ইয়াৰ প্ৰতি ভাৰতৰ সম্পূৰ্ণ সমৰ্থন প্ৰকাশ কৰে।

Prime Minister's Office
Prime Minister’s participation in the 19th East Asia Summit
11 OCT 2024 12:34PM by PIB Delhi
Prime Minister (PM) attended the 19th East Asia Summit (EAS) on 11 October 2024 in Vientiane, Lao PDR.
In his address, PM stressed on ASEAN's central role in the Indo-Pacific regional architecture, in India’s Indo-Pacific Vision and in Quad cooperation. He underlined that India’s participation in East Asia Summit was an important pillar of its Act East Policy. Noting that a free open, inclusive, prosperous and rules-based Indo-Pacific was important for peace and development in the region, he spoke of the similarity and common approach between India’s Indo-Pacific Ocean’s Initiative and ASEAN Outlook on Indo-Pacific. He emphasized that the region should pursue a development based approach rather than one pivoted on expansionism.
Reiterating the importance of the EAS mechanism and reaffirming India’s support to further strengthen it, PM recalled support received from EAS Participating Countries on the revival of Nalanda University. PM took this opportunity to invite the EAS countries for a Heads of Higher Education Conclave to be held at Nalanda University.
The leaders also exchanged views on regional and international issues affecting peace, stability and prosperity in the Indo-Pacific. Underlining the severe impact of conflicts on the Global South, PM highlighted that the path of dialogue and diplomacy based on a humanitarian approach must be adopted for peaceful resolution of conflicts in the world. He further reiterated that there was no solution for them to be found on the battlefield. Prime Minister stressed that terrorism along with cyber and maritime challenges posed a serious threat to global peace and security, for which countries must come together to combat them.
Prime Minister thanked Prime Minister of Laos for successfully hosting the East Asia Summit. He conveyed his good wishes to Malaysia as the new Chair of ASEAN and expressed India’s full support to it.