প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা লাওগী প্রধান মন্ত্রী উনখ্রে
11 OCT 2024 12:32PM by PIB Imphal
ঙসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ভিয়েন্তিয়ানদা লাওগী প্রধান মন্ত্রী সোনসয় সিফান্দোনগা লোয়ননা লৈবাক অনিগী ওইবা ৱাফমশিংদা ৱারি শান্নখ্রে। ২১শুবা অসিয়ান-ইন্দিয়া সম্মিৎ অমসুং ১৯শুবা ইস্ত এসিয়া সম্মিৎ মাইপাক্না পাংথোকপগীদমক মহাক্না লাওগী প্রধান মন্ত্রী থাগৎপা ফোঙদোকখ্রে।
ভারত-লাওস সভেত্যাগী মরীশিং অমসুং হৌজিক লৈনরিবা মরীশিং মখা তানা ফগৎহন্নবা প্রধান মন্ত্রী অনিনা কান্নবা ৱাফম কয়া খন্নখি। চাউখৎ-থৌরাং, কেপাসিতি বিল্দিং দিজাস্তর মেনেজমেন্ত, রিন্যুএল ইনর্জি, হেরিতেচ শেমজিনবা, শেন-থুমগী মরীশিং, ঙাক-শেনগী মতেং পাংনবা অমসুং মীগা মীগা লৈনবা মরীশিং য়াওনা লৈবাক অনি মতেং পাংন্নবা তোঙান-তোঙানবা হিরমশিং মখোয়না খন্নখি। তাইফুন য়োগী মতুংদা ভারতনা লাওগা ঈশিং ইচাওগী মতেং পাংলকপগীদমক প্রধান মন্ত্রী সিফান্দোন্না প্রধান মন্ত্রী মোদী থাগৎপা ফোঙদোকখি। লৈবাক অনিগী মরীশিংগী অখন্নবা শক্তম অমা ওইনা, আর্কিওলোজিকেল সর্ভে ওফ ইন্দিয়া (এ এস আই)গী মতেংগা লোয়ননা য়ুনেস্কো ৱার্ল্দ হেরিতেচ সাইত অমা ওইরবা ভাত ফৌ অমুক হন্না শেমজিন্নবা অমসুং ঙাক-শেন্নবা থবক পায়খৎলিবা অসি লুচিংবশিংনা খন্নখি।
লমদম অসিগী অমসুং মালেমগী ওইবা ফম্বাকশিংদা লৈবাক অনিগী মরক্তা য়াম্না নক্না মতেং পাংনবদা প্রধান মন্ত্রী অনিনা অপেনবা ফোঙদোকখি। মালেমগী থাক্তা ভারতনা লৌরিবা থৌদাং প্রধান মন্ত্রী সিফান্দোন্না অমুক হন্না পনখি। চহি ২০২৪ দা লাওনা অসিয়ানগী চিয়ারমেন ওইবদা ভারতনা মপুংফানা শৌগৎলি।
ৱারি শান্নবা লোইরবা মতুংদা, ঙাক-শেন, ব্রোদকাস্তিং, কস্তমস ওপরেসন অমসুং মেকোং-গঙ্গা কোওপরেসনগী মখাদা কুইক ইম্পেক্ত প্রোজেক্ত (ক্বিউ আই পি) অহুমগী লমদা এম.ও.য়ুশিং/য়ানচেশিং লুচিংবা অনিগী মমাঙদা খুৎশীন্নখ্রে। কুইক ইম্পেক্ত প্রোজেক্ত অসিদা লাও রমায়নগী হেরিতেচ ঙাক-শেনবা, ৱাত পাকিয়া বুদ্ধিস্ত লাইশঙদা লৈরিবা রমায়নগা মরী লৈনবা মুরেলশিং অমুক হন্না শেমজিনবা অমসুং চম্পাশক প্রোবিন্সতা রমায়নগী সোদো পপ্পেত্রি থিয়েতর মতেং পীবা য়াওরি। কুইক ইম্পেক্ত প্রোজেক্ত অমমমদা ভারত সরকারনা য়ু.এস.দোল্লর ৫০০০০ পীগনি। লাওদা মচি ওইবা চীঞ্জাক মরাংকাইনা ফংহন্নবা ভারতনা য়ু.এস দোল্লর মিল্লিয়ন ১ গী মতেং পীগনি। মতেং অসি ইন্দিয়া য়ু.এন দিবলপমেন্ত পার্তনরশিপ ফন্দগী মখাদা পীগদবনি অমসুং ফন্দ অসিনা খা-নোংপোক এসিয়াদা অসিগুম্বা প্রোজেক অমদা পীবা অসিনা হন্দক্কী অসিনা অহানবনি। এম.ও.য়ুশিং, য়ানচেশিং অমসুং লাউথোকখিবশিংগী অকুপ্পা মরোলশিং মফম অসিদা ফংগনি।

Prime Minister's Office
Prime Minister meets with Prime Minister of Lao PDR
11 OCT 2024 12:32PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi held bilateral talks with Prime Minister of Lao PDR H.E. Mr. Sonexay Siphandone in Vientiane today. He congratulated Lao PM on successfully hosting the 21st ASEAN-India and 19th East Asia Summits.
The two Prime Ministers held productive talks on further strengthening India-Laos civilizational and contemporary ties. They discussed various areas of bilateral cooperation such as development partnership, capacity building, disaster management, renewable energy, heritage restoration, economic ties, defence collaboration, and people-to-people ties. Prime Minister Siphandone thanked Prime Minister for India’s flood relief assistance provided to Lao PDR in the aftermath of Typhoon Yagi. The two leaders noted that the ongoing restoration and conservation of Vat Phou, a UNESCO World Heritage Site, under Indian assistance by the Archaeological Survey of India (ASI) imparts a special dimension to bilateral ties.
The two Prime Ministers expressed satisfaction at the close cooperation between the countries in regional and multilateral fora. PM Siphandone reaffirmed India’s role on the international stage. India has strongly supported Lao PDR’s Chairmanship of ASEAN for 2024.
Following the talks, MoUs/ Agreement in the fields of defence, broadcasting, Customs cooperation, and three Quick Impact Projects (QIPs) under the Mekong-Ganga Cooperation were exchanged in the presence of the two leaders. The QIPs relate to preservation of heritage of Lao Ramayan, restoration of Wat Pakea Buddhist temple with murals related to Ramayan, and support to shadow puppetry theatre on Ramayan in Champasak province. All three QIPs have a GoI grant assistance of about USD 50000 each. India will also provide a grant assistance of about USD 1 million to improve nutrition security in Lao PDR. This assistance through the India UN Development Partnership Fund, will be the Fund’s first such project in South-East Asia. The details of the MoUs, agreements, and announcements may be seen here.