গৃহ মন্ত্ৰালয়
কেন্দ্ৰীয় গৃহ আৰু সহযোগিতা মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে আজি নতুন দিল্লীত বাওঁপন্থী উগ্ৰবাদ (এলডব্লিউই)ৰ ওপৰত এখন পৰ্যালোচনা বৈঠকৰ অধ্যক্ষতা কৰে
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত ২০২৬ চনৰ মাৰ্চ মাহৰ ভিতৰত নক্সালবাদ সম্পূৰ্ণৰূপে সমাপ্ত কৰা হ’ব
নক্সালবাদ জনজাতীয় অঞ্চলৰ উন্নয়নত আটাইতকৈ ডাঙৰ বাধা আৰু সমগ্ৰ মানৱতাৰ শত্ৰু
নক্সালবাদৰ বাবে ৮ কোটিৰো অধিক লোক মৌলিক সা-সুবিধাৰ পৰা বঞ্চিত হৈছে, এয়াই হৈছে মানৱ অধিকাৰৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ উলংঘা
ছত্তীশগড়ত চলিত বৰ্ষৰ জানুৱাৰী মাহৰ পৰা এতিয়ালৈকে মুঠ ২৩৭জন নক্সালবাদী নিহত হৈছে, ৮১২জনক গ্ৰেপ্তাৰ কৰা হৈছে আৰু ৭২৩জনে আত্মসমৰ্পণ কৰে
বাওঁপন্থী উগ্ৰবাদৰ বিৰুদ্ধে শূন্য সহনশীলতা আৰু চৰকাৰী আঁচনিৰ এশ-শতাংশ ৰূপায়ণেৰে এলডব্লিউই-প্ৰভাৱিত অঞ্চলসমূহক সম্পূৰ্ণৰূপে উন্নত কৰিব লাগিব
মোদী চৰকাৰে ৩-চি অৰ্থাৎ কানেক্টিভিটি ৰোড, কানেক্টিভিটি, মোবাইল কানেক্টিভিটি আৰু ফাইনেঞ্চিয়েল কানেক্টিভিটিক শক্তিশালী কৰি তুলিছে
মোদী চৰকাৰে বাওঁপন্থী উগ্ৰবাদ-প্ৰভাৱিত ৰাজ্যসমূহত নিৰাপত্তা ব্যয় প্ৰায় ৩গুণ বৃদ্ধি কৰি ৩,০০৬ কোটি টকা কৰে
07 OCT 2024 6:24PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় গৃহ আৰু সহযোগিতা মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে আজি নতুন দিল্লীত বাওঁপন্থী উগ্ৰবাদ (এলডব্লিউই)ৰ ওপৰত এখন পৰ্যালোচনা বৈঠকৰ অধ্যক্ষতা কৰে। এই বৈঠকত ছত্তীশগড়, মধ্যপ্ৰদেশ, মহাৰাষ্ট্ৰ, ওড়িশা আৰু তেলেংগানাৰ মুখ্যমন্ত্ৰী, বিহাৰৰ উপ-মুখ্যমন্ত্ৰী আৰু অন্ধ্ৰ প্ৰদেশৰ গৃহমন্ত্ৰী উপস্থিত থাকে। বাওঁপন্থী উগ্ৰবাদ-প্ৰভাৱিত অঞ্চলসমূহত উন্নয়নমূলক কাম-কাজ ত্বৰান্বিত কৰাত ৰাজ্যসমূহক সহায় কৰি থকা কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰালয়সমূহৰ মন্ত্ৰীসকলো উপস্থিত থাকে। ইয়াৰ উপৰিও, কেন্দ্ৰীয় গৃহ সচিব, চোৰাংচোৱা ব্যুৰোৰ সঞ্চালক, উপ-ৰাষ্ট্ৰীয় নিৰাপত্তা উপদেষ্টা, কেন্দ্ৰীয় সশস্ত্ৰ আৰক্ষী বাহিনী আৰু কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ জ্যেষ্ঠ বিষয়া, এলডব্লিউই-প্ৰভাৱিত ৰাজ্যসমূহৰ মুখ্য সচিব, আৰক্ষী সঞ্চালক প্ৰধান আৰু জ্যেষ্ঠ বিষয়াসকলেও এই বৈঠকত অংশগ্ৰহণ কৰে।
নিজৰ ভাষণত কেন্দ্ৰীয় গৃহ আৰু সহযোগিতা মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত এলডব্লিউই-প্ৰভাৱিত সকলো ৰাজ্যই কান্ধত কান্ধ মিলাই ২০২৬ চনৰ মাৰ্চ মাহৰ ভিতৰত নক্সালবাদক সম্পূৰ্ণৰূপে নিৰ্মূল কৰাৰ বাবে প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ। তেওঁ কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদী জীয়ে ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত ভাৰতক এখন উন্নত ৰাষ্ট্ৰ হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰিছে আৰু ইয়াত আমাৰ ৮ কোটি জনজাতীয় ভাই-ভনীৰ অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা আছে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে উন্নত ভাৰতৰ প্ৰকৃত অৰ্থ হ’ল দেশৰ ১৪০ কোটি জনসাধাৰণৰ মাজলৈ উন্নয়ন গৈ পাব লাগে, য’ত আমাৰ ৮ কোটি জনজাতীয় ভাই-ভনী অন্তৰ্ভুক্ত আছে। তেওঁ কয় যে উন্নয়নক সঁচা অৰ্থত দুৰ্গম অঞ্চল আৰু জনজাতীয় লোকলৈ নিয়াৰ ক্ষেত্ৰত আজি আটাইতকৈ ডাঙৰ বাধা হৈছে নক্সালবাদ। নক্সালবাদে গাঁওবোৰলৈ শিক্ষা, স্বাস্থ্য সুবিধা, সংযোগ, বেংকিং আৰু ডাক সেৱা আদি যাবলৈ নিদিয়ে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে অন্তিম ব্যক্তিৰ ওচৰলৈ উন্নয়নক লৈ যাবলৈ হ’লে আমি নক্সালবাদক সম্পূৰ্ণৰূপে ধ্বংস কৰিব লাগিব।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে ২০১৯ চনৰ পৰা ২০২৪ চনলৈ নক্সালবাদৰ বিৰুদ্ধে যুঁজত যথেষ্ট সফলতা লাভ কৰা হৈছে। তেওঁ কয় যে আমি, কেন্দ্ৰ আৰু ৰাজ্য চৰকাৰৰ যৌথ প্ৰচেষ্টাত বাওঁপন্থী অন্ধকাৰৰ ঠাইত সাংবিধানিকভাৱে নিশ্চিত অধিকাৰ স্থাপন কৰিব বিচাৰিছোঁ আৰু বাওঁপন্থী হিংসাত্মক মতাদৰ্শৰ ঠাইত বিকাশ আৰু বিশ্বাসৰ এটা নতুন যুগ আৰম্ভ কৰিব বিচাৰিছোঁ। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে আমি বাওঁপন্থী উগ্ৰবাদৰ বিৰুদ্ধে শূন্য সহনশীলতা আৰু চৰকাৰী আঁচনিসমূহৰ ১০০% ৰূপায়ণেৰে এলডব্লিউই-প্ৰভাৱিত অঞ্চলসমূহক সম্পূৰ্ণৰূপে উন্নত কৰি তুলিব বিচাৰোঁ।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে বাওঁপন্থী উগ্ৰবাদৰ বিৰুদ্ধে যুঁজিবলৈ চৰকাৰে দুটা Rule of Law নিৰ্ধাৰণ কৰিছিল। প্ৰথমতে, নক্সালবাদ-প্ৰভাৱিত অঞ্চলত আইনৰ শাসন প্ৰতিষ্ঠা কৰা আৰু অবৈধ হিংসাত্মক কাৰ্যকলাপ সম্পূৰ্ণৰূপে বন্ধ কৰা। দ্বিতীয়তে, দীৰ্ঘদিনীয়া নক্সালবাদী আন্দোলনৰ বাবে উন্নয়নৰ পৰা বঞ্চিত হৈ থকা অঞ্চলসমূহত সেই লোকচানৰ দ্ৰুতগতিত পূৰণ কৰা।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে ৩০ বছৰৰ পাছত প্ৰথমবাৰৰ বাবে ২০২২ চনত বাওঁপন্থী উগ্ৰবাদৰ ফলত মৃত্যু হোৱা লোকৰ সংখ্যা ১০০তকৈ কম হয়, যিটো এক বৃহৎ সাফল্য। তেওঁ কয় যে ২০১৪ চনৰ পৰা ২০২৪ চনৰ ভিতৰত নক্সালবাদৰ অতি কম ঘটনা সংঘটিত হৈছিল। ইয়াৰ উপৰিও, ১৪গৰাকী শীৰ্ষ নক্সাল নেতাক নিষ্ক্ৰিয় কৰাৰ লগতে চৰকাৰী কল্যাণমূলক আঁচনিৰ গ্ৰাফো ওপৰলৈ উঠিছে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে বাওঁপন্থী উগ্ৰবাদৰ বিৰুদ্ধে যুঁজখন আজি চূড়ান্ত পৰ্যায়ত আছে আৰু ২০২৬ চনৰ মাৰ্চ মাহৰ ভিতৰত সকলোৰে সহযোগত দেশখন এই দশক পুৰণি সমস্যাৰ পৰা সম্পূৰ্ণৰূপে মুক্ত হ’ব। তেওঁ কয় যে আজি বুঢ়া পাহাৰ আৰু চকৰবন্ধাৰ দৰে বহু অঞ্চল বাওঁপন্থী উগ্ৰবাদৰ পৰা সম্পূৰ্ণৰূপে মুক্ত হৈছে। তেওঁ কয় যে ছত্তীশগড়ত এলডব্লিউইৰ ৮৫ শতাংশ কেডাৰ শক্তিহীন হৈছে আৰু এতিয়া আমি নক্সালবাদক চূড়ান্ত আঘাত দিয়াৰ প্ৰয়োজন আছে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে ২০১৯ চনৰ পৰা মোদী চৰকাৰে বহুমুখী কৌশল ৰূপায়ণ কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰিছিল যাৰ অধীনত কেন্দ্ৰীয় সশস্ত্ৰ আৰক্ষী বাহিনী (চিএপিএফ) নিয়োগৰ বাবে খালী ঠাই বিচাৰি পোৱা গৈছিল। ইয়াৰ ফলত এবছৰত ১৯৪টাতকৈও অধিক শিবিৰ স্থাপন কৰি আমি এক বৃহৎ সফলতা লাভ কৰিলোঁ। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে আমি ৪৫টা থানাৰ জৰিয়তে নিৰাপত্তাৰ শূন্যতা দূৰ কৰি, ৰাজ্যৰ চোৰাংচোৱা শাখাসমূহ শক্তিশালী কৰি আৰু ৰাজ্যসমূহৰ বিশেষ বাহিনীৰ অতি উত্তম প্ৰদৰ্শনেৰে আমাৰ কৌশলত সফলতা লাভ কৰিছোঁ। তেওঁ কয় যে হেলিকপ্টাৰ ব্যৱস্থাৰ বাবে আমাৰ জোৱানৰ মৃত্যুৰ সংখ্যা যথেষ্ট হ্ৰাস পাইছে। ইয়াৰ পূৰ্বে য’ত ২খন হেলিকপ্টাৰ জোৱানৰ সেৱাত নিয়োজিত হৈছিল, আজি ১২খন হেলিকপ্টাৰ (৬খন বিএছএএফ আৰু ৬খন বায়ুসেনা) নিয়োগ কৰা হৈছে।
ছত্তীশগড় চৰকাৰক অভিনন্দন জনাই কেন্দ্ৰীয় গৃহ আৰু সহযোগিতা মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে চলিত বৰ্ষৰ জানুৱাৰী মাহৰ পৰা ৰাজ্যখনত মুঠ ২৩৭জন নক্সালবাদীক হত্যা, ৮১২জন গ্ৰেপ্তাৰ আৰু ৭২৩জন আত্মসমৰ্পণ হৈছে। নক্সালবাদৰ সৈতে জড়িত যুৱক-যুৱতীসকলক হিংসাৰ পথ এৰি সমাজৰ মূলসুঁতিত যোগদান কৰি দেশৰ উন্নয়নত অৰিহণা যোগাবলৈ গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে আহ্বান জনায়। তেওঁ কয় যে উত্তৰ-পূব, কাশ্মীৰ আৰু বাওঁপন্থী উগ্ৰবাদ ক্ষতিগ্ৰস্ত অঞ্চলৰ ১৩ হাজাৰৰো অধিক লোকে হিংসা এৰি সমাজৰ মূলসুঁতিত যোগদান কৰিছে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে তেওঁ নক্সালবাদৰ সৈতে জড়িত যুৱক-যুৱতীসকলক কয় যে সকলো ৰাজ্যই তেওঁলোকৰ পুনৰ্বাসনৰ বাবে লাভজনক পৰিকল্পনা কৰিছে। তেওঁ কয় যে নক্সালবাদে কেতিয়াও কাৰো উপকাৰ নকৰে, এই কথা এতিয়া সম্পূৰ্ণৰূপে প্ৰমাণিত হৈছে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে ২০০৪ চনৰ পৰা ২০১৪ চনলৈকে নিৰাপত্তা সম্পৰ্কীয় ব্যয় পৰিকল্পনাত ১১৮০ কোটি টকা ব্যয় কৰা হৈছিল, যিটো ২০১৪ চনৰ পৰা ২০২৪ চনৰ ভিতৰত মোদী চৰকাৰে প্ৰায় ৩গুণ বৃদ্ধি কৰাত ৩,০০৬ কোটি টকা হৈছে। তেওঁ কয় যে এলডব্লিউই পৰিচালনাৰ বাবে কেন্দ্ৰীয় সংস্থাসমূহক ১০৫৫ কোটি টকা সাহায্য আঁচনিত দিয়া হৈছিল। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে বিশেষ কেন্দ্ৰীয় সাহায্য হৈছে এক নতুন আঁচনি যাৰ অধীনত মোদী চৰকাৰে বিগত ১০ বছৰত ৩৫৯০ কোটি টকা ব্যয় কৰিছে। তেওঁ কয় যে এই পৰ্যন্ত মুঠ ১৪,৩৬৭ কোটি টকা অনুমোদন কৰা হৈছে, ইয়াৰে ১২,০০০ কোটি টকা ব্যয় কৰা হৈছে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে ২০০৪ চনৰ পৰা ২০১৪ চনৰ ভিতৰত ১০ বছৰত ৬৬টা দুৰ্গম থানা নিৰ্মাণ কৰা হৈছে, আনহাতে ২০১৪ চনৰ পৰা ২০২৪ চনৰ ভিতৰত ১০ বছৰত ৫৪৪টা থানা নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। ২০১৪ চনৰ আগৰ ১০ বছৰত ২৯০০ কিলোমিটাৰ পথ নেটৱৰ্ক নিৰ্মাণ কৰা হৈছিল, যিটো যোৱা ১০ বছৰত ১৪,৪০০ কিলোমিটাৰলৈ বৃদ্ধি পাইছে। ইয়াৰ লগতে ২০০৪ চনৰ পৰা ২০১৪ চনলৈকে মোবাইল সংযোগৰ বাবে কোনো প্ৰচেষ্টা চলোৱা হোৱা নাছিল, আনহাতে ২০১৪ চনৰ পৰা ২০২৪ চনলৈকে ৬০০০টা টাৱাৰ স্থাপন কৰা হৈছে আৰু ইয়াৰে ৩৫৫১টা টাৱাৰক ৪জি বনোৱাৰ কামো সম্পূৰ্ণ হৈছে। ২০১৪ চনৰ আগতে মাত্ৰ ৩৮খন একলব্য আদৰ্শ বিদ্যালয়ৰ অনুমোদন পোৱা গৈছিল, এতিয়া যোৱা ১০ বছৰত ২১৬খন বিদ্যালয় অনুমোদিত হৈছে, ইয়াৰে ১৬৫খন একলব্য আৰ্হি বিদ্যালয় অস্তিত্বলৈ আহিছে। গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে এই সকলোবোৰ প্ৰচেষ্টাই দেখুৱাইছে যে আমি কিমান একাগ্ৰতাৰে উন্নয়ন ত্বৰান্বিত কৰাৰ বাবে কাম কৰিছোঁ।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে ২০০৪ চনৰ পৰা ২০১৪ চনৰ ভিতৰত ১০ বছৰত ১৬৪৬৩টা হিংসাৰ ঘটনা সংঘটিত হৈছিল যিবোৰ এতিয়া প্ৰায় ৫৩% অৰ্থাৎ ৭৭০০ লৈ হ্ৰাস পাইছে। একেদৰে অসামৰিক আৰু নিৰাপত্তা বাহিনীৰ মৃত্যুৰ হাৰ ৭০% হ্ৰাস পাইছে, হিংসাৰ ৰিপোৰ্ট কৰা ৯৬খন জিলাত এতিয়া ৫৭ শতাংশ হ্ৰাস পাই ১৬ হৈছেগৈ। হিংসাৰ খবৰ দিয়া আৰক্ষী থানাৰ সংখ্যাও ৪৬৫ৰ পৰা ১৭১টালৈ হ্ৰাস পাইছে, ইয়াৰে ৫০খন থানা নতুনকৈ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে এই সফলতা সকলো ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ যৌথ প্ৰচেষ্টাৰ ফল আৰু আমি ইয়াক অধিক দৃঢ়তা আৰু উৎসাহেৰে আগুৱাই নিব লাগিব।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে নক্সালবাদৰ বিৰুদ্ধে ছত্তীশগড়ত যি সফলতা লাভ কৰা হৈছে সেয়াই আমাৰ সকলোকে অনুপ্ৰাণিত কৰে। তেওঁ কয় যে বাওঁপন্থী উগ্ৰবাদৰ দ্বাৰা ক্ষতিগ্ৰস্ত সকলো জিলাতে ছত্তীশগড় চৰকাৰে উন্নয়নৰ এক নতুন অভিযান আৰম্ভ কৰিছে। ব্যক্তিগত আৰু পাৰিবাৰিক কল্যাণৰ বাবে ভাৰত চৰকাৰ আৰু ছত্তীশগড় চৰকাৰৰ প্ৰায় ৩০০ আঁচনিৰ ১০০% চেচুৰেচনৰ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰা হৈছে। তেওঁ কয় যে এই আঁচনিৰ বাবে বিদ্যালয়, সস্তীয়া শস্য, সস্তীয়া ঔষধ, জনস্বাস্থ্য কেন্দ্ৰ আদি এতিয়া গাঁওসমূহত উপস্থিত হৈছে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে নিৰাপত্তাৰ শূন্যতা পূৰণৰ বাবে ২০১৯ চনৰ পৰা আমি ২৮০টা নতুন শিবিৰ সৃষ্টি কৰিছোঁ, ১৫টা নতুন যৌথ টাস্ক ফ’ৰ্চ গঠন কৰিছোঁ আৰু বিভিন্ন ৰাজ্যত ৰাজ্যৰ আৰক্ষীক সহায় কৰিবলৈ চিআৰপিএফৰ ৬টা বেটেলিয়ন প্ৰেৰণ কৰিছোঁ। ইয়াৰ সমান্তৰালকৈ এনআইএও সক্ৰিয় কৰা হৈছে আৰু নক্সালবাদীৰ বিত্তীয় সাহায্য বন্ধ কৰাৰ বাবে আক্ৰমণাত্মক কৌশল গ্ৰহণ কৰা হৈছে যাৰ বাবে তেওঁলোকৰ আৰ্থিক সম্পদৰ অভাৱ হৈছে। গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে কেইবাদিনো ধৰি বহু অভিযান চলোৱা হৈছিল যাৰ বাবে নক্সালবাদী ঘেৰাও হৈ যায় আৰু তেওঁলোকে পলায়নৰ সুযোগ নাপায়।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ আৰু সহযোগিতা মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে ফ্লেগশ্বিপ আঁচনিসমূহৰ উপৰিও মোদী চৰকাৰে পথ সংযোগ, দূৰসংযোগৰ সুবিধাসমূহৰ উন্নতি, আৰ্থিক অন্তৰ্ভুক্তি, দক্ষতা বিকাশ, শিক্ষা, স্বাস্থ্য আৰু পুষ্টি ইত্যাদি গুৰুত্বপূৰ্ণ উন্নয়নমূলক বিন্দুসমূহত কঠোৰ পৰিশ্ৰম কৰিছে আৰু ইয়াৰ ফল লাভ কৰিছে, ভাল ফলাফলো পাইছে। প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ২ অক্টোবৰত ঝাৰখণ্ডৰ ভূমিৰ পৰা ধৰতী আবা জনজাতি গ্ৰাম উৎকৰ্ষ অভিযানৰ শুভাৰম্ভ কৰে। তেওঁ কয় যে বাওঁপন্থী উগ্ৰবাদ-প্ৰভাৱিত অঞ্চলত প্ৰায় ডেৰ কোটি জনসংখ্যাৰ ১৫ হাজাৰৰো অধিক গাঁও আৰু প্ৰায় ডেৰ কোটি জনসংখ্যাৰ ব্যক্তিগত সা-সুবিধা প্ৰদান আৰু গ্ৰামাঞ্চলৰ সম্পূৰ্ণ পৰিপূৰকতাৰ বাবে ধৰতী আবা জনজাতীয় উৎকৰ্ষ অভিযান এক মাইলৰ খুঁটি হিচাপে প্ৰমাণিত হ’বলৈ গৈ আছে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে মোদী চৰকাৰে ৩-চি অৰ্থাৎ পথ সংযোগ, মোবাইল সংযোগ আৰু বিত্তীয় সংযোগ শক্তিশালী কৰি আছে।
গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে জনজাতীয় অঞ্চলৰ উন্নয়নত নক্সালবাদ আটাইতকৈ ডাঙৰ বাধা আৰু সমগ্ৰ মানৱতাৰ শত্ৰু আৰু মানৱ অধিকাৰৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ উলংঘাও। তেওঁ কয় যে ৮ কোটি লোকক মৌলিক সা-সুবিধাৰ পৰা বঞ্চিত কৰাটো মানৱ অধিকাৰৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ উলংঘা। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে নক্সালবাদীয়ে সংস্থাপন কৰা লেণ্ডমাইনৰ ফলত হাজাৰ হাজাৰ নিৰীহ জনজাতীয় ভাই-ভনীৰ মৃত্যু হয় আৰু নক্সালবাদৰ বাবেই এই অঞ্চলসমূহত উন্নয়ন স্তব্ধ হৈ পৰিছে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে নক্সালবাদ সম্পূৰ্ণৰূপে শেষ কৰিবলৈ হ’লে আমি এই সমস্যা চিৰদিনৰ বাবে শেষ কৰিবলৈ চূড়ান্ত হেঁচা দিয়াটো প্ৰয়োজনীয়। তেওঁ আটাইকেইখন ৰাজ্যৰ মুখ্যমন্ত্ৰীসকলক মাহত এবাৰকৈ আৰু আৰক্ষী সঞ্চালক প্ৰধানসকলক ১৫ দিনত অন্ততঃ এবাৰ হ’লেও উন্নয়ন আৰু নক্সাল বিৰোধী অভিযানৰ পুনৰীক্ষণ কৰিবলৈ কয়।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে আমি নক্সালবাদ সম্পূৰ্ণৰূপে নিৰ্মূলৰ দিশত কাম কৰা উচিত। আমি ২০২৬ চনৰ এপ্ৰিল মাহত দেশবাসীৰ সামূহিক শক্তিৰ জৰিয়তে দেশক এই কথা ক’ব লাগিব যে ৰাজ্য চৰকাৰসমূহ আৰু কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে মিলি নক্সালবাদৰ সমস্যা সম্পূৰ্ণৰূপে সমাপ্ত কৰি পেলাইছে। তেওঁ কয় যে ইয়াৰ পিছত উন্নয়নৰ পথত কোনো বাধা নাথাকিব, কেতিয়াও মানৱ অধিকাৰৰ উলংঘা নহ’ব আৰু মতাদৰ্শৰ নামত হিংসাও নহ’ব।

Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah chairs a review meeting on Left Wing Extremism (LWE) in New Delhi today
Under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, we will completely eliminate Naxalism by 2026
Naxalism is the biggest hurdle in the development of tribal areas and an enemy of humanity as a whole
Due to Naxalism, more than 8 crore people have been deprived of basic amenities, a major violation of human rights
Since January 2024, a total of 237 Naxalites have been neutralized, 812 arrested, and 723 have surrendered in Chhattisgarh
A zero-tolerance approach to Left Wing Extremism and full implementation of government schemes will transform LWE-affected areas into fully developed areas
Modi government is strengthening 3-C i.e Road connectivity, Mobile connectivity and Financial connectivity
During the Modi government, security spending in LWE-affected states has nearly tripled, reaching Rs. 3,006 crore
From 2004 to 2014, only 66 fortified police stations were constructed, but the Modi government has built 544 such stations in the last 10 years
Violent incidents in LWE-affected areas dropped by 53%, from 16,463 cases between 2004 and 2014 to 7,700 in the last 10 years
Chief Ministers of all LWE affected states should review development and anti-Naxal operations once a month and Director Generals of Police at least once in 15 days
07 OCT 2024 6:24PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah chaired a review meeting on Left Wing Extremism (LWE) in New Delhi today. The Chief Ministers of Chhattisgarh, Madhya Pradesh, Maharashtra, Odisha and Telangana, Deputy Chief Minister of Bihar and Home Minister of Andhra Pradesh participated in the meeting. Union Ministers from various ministries, who are cooperating with the states to accelerate developmental works in LWE-affected areas, were also present during the meeting. The Union Home Secretary, Director Intelligence Bureau, Deputy National Security Advisor, senior officers of the Central Armed Police Forces (CAPFs) and the central government, Chief Secretaries, Director Generals of Police, and senior officials from LWE-affected states also participated in the meeting.
In his address, Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah said that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, all LWE-affected states, working shoulder to shoulder, are committed to completely eliminate Naxalism by March 2026. He mentioned that Prime Minister Modi has set the goal of making India a developed nation by the year 2047, and our 8 crore tribal brothers and sisters have a very important role in it. Shri Shah added that the true meaning of a developed India is that development reaches the 140 crore people of the country, including our 8 crore tribal brothers and sisters. He said that the biggest obstacle in bringing development to remote areas and tribal communities today is Naxalism. He said that Naxalism prevents education, healthcare, connectivity, banking, and postal services from reaching villages. Shri Shah emphasized that in order to ensure that the development reaches the last person in the society, we must completely eliminate Naxalism.
Union Home Minister said major success has been achieved in the fight against Naxalism from 2019 to 2024. He stated that through the joint efforts of the central and state governments, we aim to replace the darkness created by left-wing extremism with the constitutional rights and start a new era of development and trust instead of the violent ideology of left-wing. Shri Shah emphasized that with a zero-tolerance approach towards left-wing extremism and 100% implementation of government schemes, we want to fully develop the LWE-affected areas.
Shri Amit Shah said that the government had laid down two rules of law to fight left wing extremism. First, to establish the rule of law in Naxalism-affected areas and completely stop illegal violent activities. Second, to quickly compensate for the loss in those areas which were deprived of development due to the long Naxalite movement.
Union Home Minister said that for the first time in 30 years, the number of casualties due to Left Wing Extremism (LWE) was below 100 in 2022, which is a significant achievement. He mentioned that from 2014 to 2024, there has been a substantial decline in Naxal-related incidents. He said that 14 top Naxal leaders have been neutralized, and the government welfare schemes have been better implemented to reach to the last man in the queue. Shri Shah said that the fight against LWE is in its final phase, and by March 2026, with everyone's cooperation, the country will be completely free from this decades-old menace. He further mentioned that areas like Buddha Pahad and Chakarbandha have been completely free from the grip of Naxalism. He added that 85 per cent of the LWE cadre strength in Chhattisgarh has been eliminated, and now the need is to deliver a final blow to Naxalism.
Shri Amit Shah said that since 2019, the Modi government has implemented a multi-pronged strategy, under which vacuums were identified for the deployment of CAPFs. As a result, more than 194 camps were established in just one year, leading to significant success. Shri Shah mentioned that the filling of security vacuums through 45 police stations, strengthening state intelligence branches, and the excellent performance of state special forces contributed to the success of the strategy. He further said that the provision of helicopters has drastically reduced the number of casualties among our troops. Earlier, there were only two helicopters deployed for the service of the forces, but today, 12 helicopters, 6 from BSF and 6 from the Air Force, are operational.
Union Home Minister and Minister of Cooperation complimented Chhattisgarh government for its success in combating Naxalism. He mentioned that since January 2024, a total of 237 Naxalites have been killed, 812 arrested, and 723 have surrendered in Chhattisgarh. Home Minister appealed to the youth involved in Naxalism to abandon the path of violence and join the mainstream of society to contribute to the country's development. He noted that more than 13,000 people from the Northeast, Kashmir, and LWE affected areas have renounced violence and joined the mainstream. Shri Shah asked the youth engaged in Naxalism, that all states have developed beneficial rehabilitation schemes for them. He emphasized that it has now been fully proven that no one benefits from Naxalism.
Shri Amit Shah said that Rs 1,180 crore was spent under the security related expenditure scheme from 2004 to 2014, which the Modi Government has increased almost 3 times to Rs 3,006 crore between 2014 to 2024. He said Rs 1,055 crore has been given under the scheme of assistance to central agencies for managing LWE. Shri Shah said that Special Central Assistance is a new scheme under which the Modi Government has spent Rs 3,590 crore in the last 10 years. He said that a total of Rs 14,367 crore has been approved so far, out of which Rs 12,000 crore has been spent.
Union Home Minister said that 66 fortified police stations were built between 2004 and 2014, whereas 544 fortified police stations have been built between 2014 to 2024. In the 10 years before 2014, 2,900 km of road network was constructed, which has increased to 14,400 km in the last 10 years. He added that no efforts were made for mobile connectivity in the last 10 years from 2004 to 2014, whereas during 2014 to 2024, 6,000 towers have been installed and the work of converting 3,551 towers to 4G has also been completed. Before 2014, only 38 Eklavya Model Residential Schools (EMRS) were approved, now in the last 10 years, 216 schools have been approved, out of which 165 EMR schools have come into existence. The Home Minister said that all these efforts show with what intensity we have worked to accelerate development.
Shri Amit Shah said that in the 10 years between 2004 and 2014, 16,463 incidents of violence had occurred which have now come down to 7,700 with a reduction of about 53%. Similarly, the deaths of civilians and security forces have reduced by 70%, 96 districts reporting violence have now come down to 16 with a reduction of 57 percent. Police stations reporting violence have also come down to 171 from 465, out of which 50 police stations are new. Shri Shah said that this success is the result of joint efforts of all the states and the central government. He added that we have to take it forward with more determination and vigor.
Union Home Minister said that the success achieved in Chhattisgarh against Naxalism inspires all of us. He said that the Chhattisgarh government has launched a new campaign of development in all the districts affected by Left Wing Extremism. A target has been set for 100% saturation of about 300 schemes of central and state governments for personal and family welfare. He added that due to these schemes, grains and medicines at cheaper rates, schools, public health centers etc. have now reached the villages.
Shri Amit Shah highlighted that since 2019, to fill the security vacuum, 280 new camps have been established, 15 new Joint Task Forces have been created, and six CRPF battalions have been deployed to assist state police in various states. Along with this, an offensive strategy has been adopted by activating the NIA to choke the financing of Naxalites, which has resulted in a shortage of financial resources for them. Home Minister added that multiple long-duration operations were conducted, ensuring that the Naxalites are surrounded, leaving them with no opportunity to escape.
Union Home Minister and Minister of Cooperation stated that apart from the flagship schemes, the Modi government has placed significant emphasis on key development areas such as road connectivity, improvement in telecommunications, financial inclusion, skill development, education, health, and nutrition, which have yielded positive results. He mentioned that on October 2, Prime Minister Narendra Modi launched the ‘Dharti Aaba Janjatiya Gram Utkarsh Abhiyan’ from the land of Jharkhand. He added that this campaign will be a milestone in providing personal amenities for achieving full saturation in rural areas in over 15,000 villages, benefiting nearly 1.5 crore people in LWE affected areas. Shri Shah emphasized that Modi government is strengthening 3-C i.e Road connectivity, Mobile connectivity and Financial connectivity.
Union Home Minister emphasized that Naxalism is not only the biggest obstacle to the development of tribal areas but also the enemy of humanity and the greatest violator of human rights. He mentioned that depriving 8 crore people of basic amenities is a major violation of human rights. Shri Shah pointed out that thousands of innocent tribal brothers and sisters are killed by landmines planted by Naxalites, and it is due to Naxalism that development in these areas has been halted.
Union Home Minister stated that in order to completely eradicate Naxalism, it is essential to give a final push to eliminate this menace once and for all. He urged the Chief Ministers of all affected states to review the progress of development and anti-Naxal operations at least once a month, and requested the Director Generals of Police to conduct such reviews at least once every 15 days.
Shri Amit Shah said that we must work towards the complete elimination of Naxalism. He emphasized that by April 2026, through the collective strength of the people, we should be able to announce that the states and central government, working together, have fully eliminated the menace of Naxalism. He added that once this is achieved, there will be no obstacle to development, no human right violations, and no violence in the name of ideology.