উপ-রাস্ত্রপতিগী লোইশঙ
নোর্থইস্ত: ভারতকী থমোই অমসুং থৱাইনি হায়না উপরাস্ত্রপতিনা হায়খি
উপরাস্ত্রপতিনা মীদিয়াদা নোর্থইস্তকী এম্বেসেদরশিং ওইনবা থৌগৎখি
এক্ত ইস্ত ওলিসী: নোর্থইস্তকী চাউখৎ-থৌরাংগীদমক্তা গেম চেঞ্জর অমনি হায়না VPনা হায়খি
অসামীজ, হৌজিক্না ক্লাসিকেল লোল ওইরবা, অসিনা ঐখোয়গী ফজরবা কলচরেল হেরিতেজপু উৎলি হায়না VPনা হায়খি
মিসিনফোর্মেশন অমসুং সেন্সেস্নেলিজমনা জাতি অসিগি ফেব্রিক্তা অকাইবা পী হায়না VPনা চেকশিন্নবা হায়খি
এদিতোরিয়েল স্পেসনা দেমোক্রেসীগী ৱাচদোগ ওইনা থবক তৌগদবনি হায়না VP ধনকারনা হায়খি
দিসরুপ্তিব তেক্নোলোজীগী মতম অসিদদি রেসপোন্সিবল রিপোর্তিং মথৌ তাই হায়না VPনা চেকশিন্নবা হায়খি
05 OCT 2024 1:54PM by PIB Imphal
ভারতকী উপরাস্ত্রপতি, শ্রী জগদীপ ধনকারনা ঙসি নোর্থইস্ত অসি ভারতকী থমোই অমসুং থৱাইনি হায়না লাউথোকখি, মহাক্না মীদিয়াদা তুরিজম অমসুং দেবেলপমেন্ততা লমদম অসিগী পোতেন্সিয়েল অদুবু প্রোমোত তৌনবা হায়খি। মহাক্না নোর্থইস্ত অসি শুপ্নতগী জিয়োগ্রাফিক রিজন অমখক ওইবা নত্তে, মসিনা ভারতকী ইসেন্সপু পুরিবা কলচরশিং, ত্রেদিশনশিং অমসুং নেচরেল ব্যুতিগী য়াম্না ফজরবা তেপেস্ত্রী অমনি। ঙসি নই দিল্লীদা প্রতিদিন নেতৱার্কনা শিনবা ‘দ কনক্লেব ২০২৪’দা কীনোওত এদ্রস পীবা মতমদা, শ্রী ধনকারনা সরকারগী ‘এক্ত ইস্ত পোলিসী’গী অহোংবা পুরক্লিবা শাফু অমসুং নেস্নেল নেরেতিবশিংবু ইনফ্লুয়েন্স তৌবদা লৌরিবা মীদিয়াগী থৌদাং অদুগী মতাংদা পনখি।
“ন্যু জীলেন্দ, স্বিতজরলেন্দ অমসুং স্কোতলেন্দবু অমত্তা ওইনা পুনশিল্লু অদুমক্তদা নখোয়না নোর্থইস্ততা লৈরিবা লন অদু য়ৌবা ঙম্লোই। রিজন অসিদা লৈরিবা রাজ্য খুদিংমক ভিজিতরশিং, তুরিস্তশিং, অমসুং লোকেলশিংগীদমক্তশু স্বর্গগুম্বনি,” হায়না মহাক্না হায়খি। উপরাস্ত্রপতিনি কনেক্তিবিতী ফগৎহন্নবা লৌখিবা মরু ওইবা খোংথাংশিং অদুগী মতাংদা পনখি,” লোইননা মদুবু লমদম অসিগী ওইনা গেম চেঞ্জরনি হায়না হায়খি। “এয়রপোর্তশিংগী মশিংশু শরুক অনিথোক্না হেনগৎলকখ্রে অমসুং ঈশিংগী লম্বিশু শরুক কুন থোক্না চাউথোরকখ্রে, মসিনা লৈবাক শিনথুংনা অপাম্বা অমসুং ইনভেস্তমেন্ত তৌনিংবা ফাওহল্লে,” হায়না মহাক্না মখা তাখি।
শ্রী ধনকারনা অসামীজকা লোইন-লোইননা বেঙ্গালি, মরাথি, পালি অমসুং প্রাক্রিতপু ভারতকী ক্লাসিকেল লোল ১১গী মনুংদা মঙাগী মনুংদা অমা ওইনা মশক খঙবীখিবা অদুশু পনখি। “মসিগী দেজিগ্নেশন অসিনা পোজিতিব রিপ্পল ইফেক্ত অমা পুরক্তুনা ঐখোয়গী লৈবাক অসিগী ফজরবা কলচরেল হেরিতেজ অমসুং দাইভর্সিতী অদুবু উৎলি,” হায়না মহাক্না হায়খি।
উপরাস্ত্রপতিনা লমদম অসিগী ফজরবা স্পিরিচুৱল অমসুং নেচরেল হেরিতেজপুশু পনখি, ময়াম্না খুরুম্নরিবা কামখ্যা তেমপল অমসুং মালেম শিনথুংনা ফাওরিবা কাজিরঙ্গা নেস্নেল পার্ক। “নখোয়না কদায়দা থৌজাল ফংবগে? কামখ্যা। নখোয়না অসিগুম্বা মখলগী সেঙ্কচুৱারী কদাইদা উবগে? কাজিরঙ্গা,” হায়না মহাক্না হায়রিদুনা নোর্থইস্তকী দিভাইন অমসুং ইকোলোজিকেল সিগ্নিফিকেন্সকী মতাংদা য়াম্না মরু ওইনা পনখি।
শ্রী ধনকারনা নোর্থইস্তকী মীশিংগী ফজরবা কলচর, নিংথিরবা মথেল-লুকোই অমসুং মখোয়গী ইনর্জীবু থাগৎখি। “ঐহাক্না মফম অদুদা থেংনরকখিবা কলচরেল ফিএস্তা অদুবু ৱাহৈনা ফোংদোকপা ঙমদে, নোর্থইস্ত অসি ভারতকী থমোই অমসুং থৱাইনি” হায়না মহাক্না হায়খি। ৱাফম অসি মহাক্না নোম পেনদা পাংথোকখিবা ASEAN সম্মিত্তা মহাক্না শরুক য়ারুরবা মতুংদা হায়খি, মফম অদুদা “এক্ত ইস্ত” পোলিসীগী মরু ওইবা ময়েক শেংনা খঙখি।
উপরাস্ত্রপতিনা য়াম্না মরু ওইনা পনখি মদুদি এক্ত ইস্ত পোলিসী অসি ভারতকী ঙমখৈদা লোইবা নত্তে মসিনা ভারতকী ৱাংম লান্দুনা সাউথইস্ত এসিয়ন কন্ত্রীশিংগা অচেৎপা মরি থমগদৌরিবনি। মহাক্না খঙহল্লকখি মদুদি কেনেক্তিবিতী হেনগৎলক্লিবা অসিনা নোর্তইস্ততগী কেম্বোদিয়া চৎপা য়াহনগদৌরিবনি, মফম অসিদা ভারত সরকারনা মতেং পাংদুনা শেমজিল্লিবা মমিং লৈরবা আঙ্কোর ৱাত তেমপল লৈ। “মসিগী পোলিসী অসি গেম চেঞ্জর ওইগদৌরিবনি, মসিনা লমদম অসিগা অচেৎপা কলচরেল অমসুং ইকোনোমিক্কী ওইবা মরি অমা শেমগদৌরিবনি,” হায়না মহাক্না হায়খি।
শ্রী ধনকারনা কাশ্মিরগশু চাংদম্নরদুনা হায়খি মদুদি “কাশ্মিরশু য়াম্না পুক্নিং হুনিংঙাই ওইবা মফম্নি, মমফম অসিবু ঐখোয়না এমব্রেস তৌগদবনি অমসুং সেলেব্রেত তৌগদবনি।” মহাক্না নিংশিংলদুনা হায়রকখি, “১৯৯০গী মতমদা, ঐহাক্না কেন্দ্রগী মন্ত্রালয়দা লৈরিঙৈ মতমদা, ঐহাক্না স্রিনাগরদা চৎখি অমসুং মফম অদুদা মী ২০ ফাওবা ফানা লৈরমদে। মমাং চহিদা, রাজ্য সভাগি রেকোর্দশিংগী মতুং ইন্না, মী করোর ২ হেন্না তুরিস্ত ওইনা জম্মু অমসুং কাশ্মির চৎখি। মসিনা ঐখোয়গী লৈবাক অসিগী ওল্লকপগী খোংচৎকী খুদম্নি।” নোর্থইস্তকী ইকোনোমীদা অহোংবা পুরক্নক্কদবা তুরিজমগী পোতেন্সিয়েল অদুবু পল্লদুনা, মহাক্না হায়খি, “তুরিজমনা নোরথইস্তকী ফিভম পুম্বা হোংদোকপা ঙমগনি, মসিনা থবক ফংবগী চাং য়াম্না হেনগৎহনগনু অমসুং রিজন অদুবু গ্লোবল তুরিস্ত হব অমা ওইনা ওইহল্লগনি।”
জাতি অসিবু শেমগৎপদা মীদিয়ানা লৌরিবা থৌদাং অদুগী মতাংদা পল্লদুনা, শ্রী ধনকারনা মীদিয়াদা নোর্থইস্তকীদমক্তা এম্বেসেদরশিং ওইনা থবক তৌদুনা মফম অদুগী তুরিজম পোতেন্সিয়েল অমসুং দেবেলপমেন্তেল স্ত্রাইদশিং অদুবু প্রোমোত তৌনবা হায়খি। “মীদিয়ানা মীয়ামদা খঙহনবদা অমসুং ৱাখল-লৌশিং থোকহনবদা য়াম্না মরু ওইবা থৌদাং লৌই। নখোয়গী ৱারিশিং অদুনা চাউখৎ-থৌরাংগী য়াম্না শক্তি লৈবা খুৎলাই অমা ওইনা শিজিন্নদুনা ঐখোয়গী দাইভর্স ওইরবা রিজনশিংদা লৈরিবা তোপ-তোপ্পা খুদোংচাবশিংদা মঙাল অমা পীরগনি”, হায়না মহাক্না হায়খি। লৈবাক অসিদা খুৎ শম্নবা মতেং পাংনবা অমসুং তাথোক-তাশিন তৌনবগী হৈনবি অমা শেমসি। ঐখোয়না ঐখোয়গী ইমা অমসুং ঐখোয়গী ইনস্তিত্যুশনশিংবু অকাইবা পীরোইদবনি; মখোয়বু ঐখোয়না শেমগৎকদবনি। দেমোক্রেসীনা মীদিয়া য়াওনা মশাগী ইনস্তিত্যুশন খুদিংমক্না খ্বাইদগী হেন্না ফবা মওংদা থবক তৌবা মতমদা মশানা শেমগৎচরকই।
উপরাস্ত্রপতিনা তেক্নোলোজিনা মরম ওইরগা অপনবা কয়া থোক্লিবা অসিদা মথৌদাং মশক খঙবা মীদিয়াগী তঙাইফদবা অদুগী মতাংদা য়াম্না মরু ওইনা পনখি। মহাক্না পব্লিক দিস্কোর্সকী ইন্তেগ্রিতী ঙাক-শেন্দুনা থম্বগী মরু ওইবা অদু পল্লদুনা হায়খি মদুদি “এদিতোরিয়েল স্পেসনা মীয়ামদা খঙহনগদবনি অমসুং সেন্সিতাইজ তৌদুনা, মীদিয়ানা দেমোক্রেসীগী ৱাচদোগ ওইনা লৈগনি।”
ইমর্জেন্সীগী মতমদা পাউচেশিংনা মখোয়গী এদিতোরিয়েল স্পেস অদুবু ব্লেঙ্ক ওইনা থমদুনা সেন্সরশিপকী মায়োক্তা প্রোতেস্ত তৌখিবা অদুগুম্বা থৌনাফবা খোংথাং অদুবু নিংশিংখি। “মীদিয়ানা মতম চুপ্পদা দেমোক্রেসীগী য়ুম্বি অমা ওইনা লেপকদবনি,” হায়না হায়রদুনা ফ্রীদম ওফ প্রেস অসি মথৌদাং মশক খঙবা হায়বসিগা য়াম্না মরি লৈনৈ হায়নশু হায়খি।
মিসিফোর্মেশন, সেন্সেস্নেলিজম অমসুং এন্তি নেস্নেল নেরেতিবশিংনা কুদোংথিবা থোকহনবা য়াবশিং অদুগী মতাংদা পল্লদুনা, শ্রী ধনকারনা মীদিয়াদা মসিগী শিংনবশিং অসিবু তেক্নোলোজী শিজিন্নদুনা মায়োক্ননবা হায়খি। “ফোলস নেরেতিব অমসুং সেন্সেস্নেলিজম হায়সি তাবদদি য়াম্না নুংঙাইরম্বা য়াই অদুবু মসিনা লৈবাক অসিগী ফেব্রিক্তা মখোয়না অকাইবা পী। মীদিয়ানা মসিগী ফোর্সশিং অসিবু মুত্থৎকদবনি অমসুং এখোয়গী দেমোক্রেতিক ভেল্যুশিং অদুবু ঙাক-শেন্দুনা থমগদবনি,” হায়না মহাক্না হায়খি।
লৈবাক অসিগী অপুনবগী ওইনা শাহৌ পুরক্নবা মতাংদা পল্লদুনা, উপরাস্ত্রপতিনা ১৯৯০গী মতমদা ভারতনা শেন্মিৎলোনগী মতাংদা মায়োক্নখিবা শিংনবশিং অদুবু নিংশিংখি। “১৯৯০গী মতমদা ঐহাক্না মেম্বর ওফ পার্লিয়ামেন্ত অমসুং কেন্দ্রগী মন্ত্রী ওইরিঙৈগী মতম অদু নিংশিংঙি। মতম অদুদা, ঐখোয়গী ইকোনোমিক ক্রেদিবিলিতী ঙাক্না থম্নবগীদমক্তা ঐখোয়গী শনা অসি স্বিতজরলেন্দ পুখি অমসুং ঐখোয়গী ফোরেন রিজর্ব অদু US দোলার বিলিয়ন ১দা লৈখি।” মসিগী মতুংদা মহাক্না প্রধান মন্ত্রী মোদী অমসুং হৌজিক পাইরিবা সরকারবু মখোয়না হোৎনখিবশিং অদুগীদমক্তা থাগৎপা ফোংদোক্লদুনা হায়খি মদুদি, “ঙসিদি, ঐখোয়না ঐখোয়গী ফোরেন এক্সচেঞ্জ রিজার্বতা US দোলর বিলিয়ন ৭০০ হেনখ্রে, মসিমক ঐখোয়গী লৈবাক অসিগী রেজিলিয়েন্স অমসুং গ্রোথপু উত্থোক্লিবা য়াম্না শিংথানিংঙাই ওইবা মাইপাকপা অমনি।”
মহাক্কী ৱারোল অদু লোইশিল্লদুনা, উপরাস্ত্রপতিনা লোগী মমাংদা মীপুম খুদিংমক চপ মান্নবা অমসুং মীপুম খুদিংমক্না মশানা তৌবা মশানা ফংবা, আশা অমসুং ওইথোকপা য়াবা কয়া অমা লৈবা ভারত অমা শেমগৎপদা য়াম্না মরু ওইবা পার্তনর অমা ওইনা মীদিয়া মহাক্কী থাজবা থম্লি হায়না হায়খি। “ঐহাক্না মীদিয়া ভারতকী য়াম্না ঙক্নিংঙাই ওইবা মওংদা কাখৎলক্লিবা গ্রোথ ত্রাজেক্তরিদা মিৎয়েং থম্নবা অমসুং ঐখোয়গী দেমোক্রেসী অসিবু হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহনবা নিংথিনা খঙহল্লবা অমসুং খল মান্নবা দিস্কোর্স অমা য়োকখৎনবা হায়রি” হায়না মহাক্না হায়খি।
পোর্তস, শিপ্পিং অমসুং ৱাতরৱেজকী শ্রী কেন্দ্রগী কেবিনেত মন্ত্রী, সর্বানন্দা সোনোৱাল, অসোমিয়া প্রতিদিনগী গ্রুপ চিয়রমেন অমসুং এদিতর, শ্রী জয়ন্তা বরুৱা অমসুং অতোপ্পা দিগ্নিতরিংশিংনশু থৌরম অদুদা শরুক য়াখি।

Vice President's Secretariat
Northeast: The Heart and Soul of Bharat, says Vice-President
Vice-President Urges Media to Be Ambassadors of the Northeast
Act East Policy: A Game Changer for the Development of Northeast, Says VP
Assamese, now a Classical Language, Showcases Our Rich Cultural Heritage,’ Says VP
Misinformation and Sensationalism Damage Nation’s Fabric,Warns VP
The Editorial Space Must Serve as a Watchdog of Democracy, says VP Dhankhar
Age of Disruptive Technology Requires Responsible Reporting, cautions VP
05 OCT 2024 1:54PM by PIB Delhi
The Vice-President of India, Shri Jagdeep Dhankhar, today declared that the Northeast is the heart and soul of Bharat, urging the media to champion the region's potential in tourism and development.He emphasized that the Northeast is not just a geographic region but a vibrant tapestry of cultures, traditions, and natural beauty that embodies the essence of India. Delivering the keynote address at ‘The Conclave 2024’ organized by Pratidin Media Network in New Delhi today, Shri Dhankhar highlighted the transformative impact of the Government’s “Act Eastpolicy” and the importance of media in shaping national narratives.
"Put together New Zealand, Switzerland, and Scotland, and you will still fall short of the wealth of the Northeast. Each state in the region is a paradise for visitors, tourists, and locals alike," he remarked. The Vice-President emphasized the significant strides made in improving connectivity, calling it a game-changer for the region. "The number of airports has doubled, and waterways have expanded twentyfold, sparking immense interest and investment nationwide," he added.
Shri Dhankhar also highlighted the recent recognition of Assamese, alongside Bengali, Marathi, Pali, and Prakrit, as one of the five out of eleven classical languages of India. "This designation carries a positive ripple effect, showcasing the rich cultural heritage and diversity of our nation," he stated.
The Vice-President also mentioned the region's rich spiritual and natural heritage, mentioning the revered Kamakhya temple and the world-famous Kaziranga National Park. "Where do you get blessings? Kamakhya. Where do you see a sanctuary of the kind? Kaziranga," he said, underscoring the divine and ecological significance of the Northeast.
Shri Dhankhar expressed his admiration for the vibrant culture, exquisite cuisine, and the energy of the people of the Northeast. "I cannot describe in words the kind of cultural fiesta I experienced there,the Northeast is the heart and soul of Bharat" he remarked, reflecting on his participation in the ASEAN summit in Phnom Penh, where the significance of the "Act East" policy was made clear.
The Vice-President Emphasized that the Act East Policy will not be confined to the frontiers of the nation, but goes beyond India, fostering deeper connections with the Southeast Asian countries. He pointed out the growing connectivity that will soon enable travel from the Northeast to Cambodia, where the iconic Angkor Wat temple is being restored through the efforts of the Government of India. "This policy will be a game changer, fostering deeper cultural and economic ties with the region," he said.
Shri Dhankhar also drew parallels with Kashmir, remarking, "Kashmir, too, is a breathtaking destination that must be embraced and celebrated." He recalled, "In the 1990s, during my tenure in the Union Ministry, I visited Srinagar, and there were hardly 20 people on the road. Last year, according to Rajya Sabha records, more than 2 crore visited Jammu and Kashmir as tourists. This is a testament to the transformative journey of our nation."He highlighted the potential of tourism to transform the Northeast's economy, stating, "Tourism can change the entire landscape of the Northeast, driving exponential employment growth and positioning the region as a global tourist hub."
Emphasizing the Media's role in nation-building, Shri Dhankhar urged the media to serve as ambassadors for the Northeast, promoting its tourism potential and developmental strides."The media plays a pivotal role in informing the public and igniting minds. Your stories can serve as powerful tools for development, shining a light on the unique opportunities present in our diverse regions”, he remarked.Let us develop in this country a habit of hand-holding and counseling. We cannot damage our mother and our institutions; we have to nurture them. Democracy gets nurtured when each of its institutions, including the media, performs optimally."
The Vice-President also stressed the need for responsible media in a time of rapid technological disruption. He underscored the importance of maintaining the integrity of public discourse, saying, "The editorial space must inform and sensitize the public, ensuring the media continues as the watchdog of democracy."
He further recalled the courageous stance of newspapers during the Emergency, when some protested censorship by leaving their editorial space blank. "The media must always stand as a pillar of democracy," he remarked, emphasizing that the freedom of the press is intertwined with its responsibility.
Expressing concern over the dangers posed by misinformation, sensationalism, and anti-national narratives, Shri Dhankhar called upon the media to use technology to counter these threats. "False narratives and sensationalism may be juicy, but they damage the nation’s fabric. The media must neutralize these forces and safeguard our democratic values," he urged.
Reflecting on the broader national growth, the Vice-President recalled the economic challenges India faced in the 1990s. "I remember my days in the 1990s as a Member of Parliament and a Union Minister. At that time, our gold was shipped to Switzerland to sustain our economic credibility, and our foreign exchange reserves stood at around 1 billion US dollars," he recounted. He then congratulated Prime Minister Modi and the current government for their efforts, stating, "Today, we have crossed 700 billion US dollars in foreign exchange reserves, a remarkable achievement that showcases the resilience and growth of our nation."
Concluding his address, the Vice-President reaffirmed his faith in the media as a crucial partner in shaping a Bharat of hope and possibility, one where every individual is equal before the law and accountable to it. "I urge the media to focus on the unprecedented growth trajectory of Bharat and to foster an informed and balanced discourse that strengthens our democracy," he said.
Shri Sarbananda Sonowal, Union Cabinet Minister, Ministry of Ports, Shipping and Waterways,Shri Jayanta Baruah, Sadin-Pratidin Group Chairman and Editor of Asomiya Pratidinand other dignitaries were also present on the occasion.