उपराष्ट्रपतिको सचिवालय
पूर्वोत्तर भारतको हृदय अनि आत्मा हो : उपराष्ट्रपति
मिडियालाई पूर्वोत्तरको दूत बन्न उपराष्ट्रपतिको आग्रह
एक्ट ईस्ट पोलिसी – पूर्वोत्तरको विकासका लागि खेल परिवर्तक : उपराष्ट्रपति
अब शास्त्रीय भाषा बनेको आसमी भाषाले हाम्रो समृद्ध सांस्कृतिक धरोहर प्रदर्शित गर्दछ : उपराष्ट्रपति
झूटो खबर अनि सनसनीपादले राष्ट्रको तानाबानालाई क्षति पुऱ्याउने उपराष्ट्रपतिको खबरदारी
सम्पादकीयले लोकतन्त्रको रक्षकका रूपमा काम गर्नुपर्दछ : उपराष्ट्रपति
विध्वंशक प्रविधिको युगमा जिम्मेवार रिपोर्टिङ आवश्यक पर्दछ : उपराष्ट्रपति
05 OCT 2024 1:54PM by PIB Gangtok
भारतका उपराष्ट्रपति जगदीप धनकडले पूर्वोत्तरलाई भारतको हृदय अनि आत्मा ठहर गर्दै सञ्चार माध्यमले क्षेत्रको पर्यटन अनि विकास सम्बन्धी सम्भावनाको पक्ष लिन आग्रह गरे। पूर्वोत्तर भौगोलिक क्षेत्र मात्र नभएर भारतको मूलतत्त्व प्रतिनिधित्त्व गर्ने जीवन्त संस्कृति, परम्परा अनि प्राकृतिक सौन्दर्यको चित्रपट रहेको कुरामाथि उनले बल दिए। प्रतिदिन मिडिया नेटवर्कद्वारा नयाँ दिल्लीमा आयोजित दी कन्क्लेभ 2024” मा प्रमुख वक्ताका रूपमा बोल्दै उपराष्ट्रपति धनकडले सरकारको एक्ट ईस्ट पोलिसीको रूपान्तरणकारी प्रभावका साथै राष्ट्रिय विमर्शलाई स्वरूप प्रदान गर्न मिडियाको महत्त्वबारे पनि प्रकाश पारे।
न्यू जिल्याण्ड, स्वीजरल्याण्ड र स्कटल्याण्ड मिलाउँदा पनि पूर्वोत्तरको श्रीसम्पत्तिभन्दा कम्ति पर्नजानेछ। क्षेत्रको प्रत्येक राज्य आगन्तुक, पर्यटक अनि स्थानीयहरूका लागि बैकुण्ठ बराबर छ। कनेक्टिभिटीमा सुधार ल्याउन दिइएको प्राथमिकता क्षेत्रको निम्ति खेल परिवर्तक साबित भएको छ”, उनले बताए। हवाई अड्डाको सङ्ख्या दोब्बर भएको छ, जलमार्ग बीसौं गुणा विस्तार गरिएको छ, जसले राष्ट्रव्यापी रूपमा निवेशकहरूको निम्ति आकर्षण बढाएको छ, उनले बताए।
हालै आसमीसहित बङ्गाली, मराठी, पाली र प्राकृत लगायतका पाँच भाषालाई भारतको एघाह्रवटा शास्त्रीय भाषामध्ये मान्यता प्रदान गरिएको उनले प्रकाश पारे। यस मान्यताले सकारात्मक प्रभाव पार्नका साथै राष्ट्रको समृद्ध सांस्कृतिक धरोहर र विविधता प्रदर्शित गर्ने उनले बताए।
कामख्या मन्दिर अनि विश्वप्रसिद्ध काजीरङ्गा राष्ट्रिय निकुञ्जको उल्लेख गर्दै यसले क्षेत्रको समृद्ध आध्यात्मिक अनि प्राकृतिक धरोहर दर्शाउने पनि उनले बताए। आशीर्वाद कहाँ पाइन्छ? कामख्यामा। यस प्रकारको निकुञ्ज कहाँ पाइन्छ? काजीरङ्गामा भन्दै पूर्वोत्तरको दैविक अनि परिस्थितिजन्य महत्त्व उनले रेखाङ्कित गरे। उपराष्ट्रपति धनकडले पूर्वोत्तरको जीवन्त संस्कृति, विशिष्ट पाक-परिकार अनि जनमानसको ऊर्जाको सराहना गरे। पूर्वोत्तरमा मैले अनुभव गरेको सांस्कृतिक उत्सवलाई शब्दमा बयान गर्नसक्दिन, पूर्वोत्तर वास्तवमै भारतको हृदय अनि आत्मा हो भन्दै नोमपेन्हमा आयोजित आसियान शिखर सम्मेलनमा सहभागी बन्दा एक्ट ईस्ट नीतिको महत्त्वबारे प्रष्ट पारेको उनले बताए।
एक्ट ईस्ट नीति राष्ट्रको सीमाभित्र सीमित नरहेर भारतदेखि टाढासम्म दक्षिण एशियाली राष्ट्रहरूसँग अझ घनिष्ट सम्बन्ध स्थापित गर्न कायम गरिने उपराष्ट्रपतिले बताए। बढ्दो कनेक्टिभिटीले चाँडै पूर्वोत्तरबाट कम्बोडियासम्म यात्रा गर्न सुगुम हुने बताउँदै यहाँ भारत सरकारको प्रयासमा प्रसिद्ध अङ्कोर वाट मन्दिरको पुनर्बहाल भइरहेको बताए। यो नीति क्षेत्रसँग गहिरो सांस्कृतिक अनि आर्थिक सम्बन्ध बढाउन खेल परिवर्तक हुनेछ, उनले बताए।
कश्मीरसँग तुलना गर्दै उनले यो क्षेत्र पनि विस्मयकारी गन्तव्य रहेको र यसको उत्सव मनाउन आवश्यक रहेको बताए। सन् 1990 तिर केन्द्रिय मन्त्रीका रूपमा श्रीनगरको भ्रमण गरेको स्मरण गर्दै उनले त्यसताका सडकमा 20 जना जति पनि मानिस नहुने गरेको उल्लेख गरे। तर गत वर्ष, राज्यसभाको अभिलेख अनुसार पर्यटकका रूपमा 2 करोडभन्दा धेरै मानिस जम्मू-कश्मीर गए। यसले राष्ट्रको रूपान्तरणकारी यात्राको प्रमाण प्रस्तुत गर्दछ, उनले बताए। पूर्वोत्तरको अर्थनीतिलाई रूपान्तरित गर्न पर्यटनको सम्भावनाबारे उल्लेख गर्दै, पर्यटनले व्यापक परिमाणमा रोजगार वृद्धिका साथमा क्षेत्रलाई वैश्विक पर्यटन केन्द्रको रूपमा स्थापित गरी सम्पूर्ण परिक्षेत्रलाई परिवर्तन गर्नसक्ने उनले बताए।
राष्ट्र निर्माणमा मिडियाको भूमिकाबारे बोल्दै मिडियाले पूर्वोत्तरको पर्यटन क्षमता अनि विकास पहलहरूलाई प्रोत्साहित गर्दै दूतको रूपमा काम गर्नुपर्ने आग्रह उपराष्ट्रपति धनकडले गरे। जनमानसलाई सूचित गर्दै मन-मस्तिष्कलाई प्रज्ज्वलित गर्न मिडियाले महत् भूमिका खेल्नसक्दछ। लेखिएका कथाले विकासको शक्तिशाली औजारको रूपमा काम गर्दै विविधतापूर्ण क्षेत्रले प्रस्तुत गर्ने विशेष अवसरबारे प्रकाश पार्नसक्नेछ। यस देशमा हातेमालो गर्दै परामर्शको बानी विकास गरौं। हामीले आमा अनि संस्थानलाई क्षति पुऱ्याउन सक्दैनौं। हामीले यसको पृष्ठपोषण गर्नुपर्दछ। मिडियासहित प्रत्येक संस्थानले इष्टतम रूपमा काम गरे मात्र लोकतन्त्रको पृष्ठपोषण हुँदछ, उनले भने।
द्रूत प्राविधिक विध्वंशको युगमा जिम्मेवार मिडियाको आवश्यकतामाथि पनि उपराष्ट्रपतिले बल दिए। लोक संवादको सत्यनिष्ठा कायम गर्नुपर्ने महत्त्व रेखाङ्कित गर्दै उनले सम्पादकीयले जनतालाई सूचित अनि सुग्राही बनाउनका साथै लोकतन्त्रको रक्षका रूपमा काम गर्नुपर्ने कुरामाथि उनले बल दिए। आपातकालको समय केही साहसी समाचार पत्रले आफ्नो सम्पादकीयको स्थान खाली राखी प्रतिवाद जनाउने काम गरेको उनले उल्लेख गरे। मिडियाले सदैव लोकतन्त्रको स्तम्भका रूपमा खडा रहनुपर्दछ भन्दै सञ्चार माध्यमको स्वतन्त्रता आफ्नो जिम्मेवारीसँग अन्तरसम्बन्धित रहेको कुरामाथि उनले बल दिए।
गलत खबर र सनसनीवादका साथमा राष्ट्रविरोधी विमर्शले निम्त्याउने खतराबारे चिन्ता व्यक्त गर्दै यस्ता खतरालाई मिडियाले प्रविधिको उपयोगद्वारा सम्बोधित गर्नुपर्ने बताए। गलत विमर्श र सनसनीवाद रसिलो भए तापनि यसले राष्ट्रको तानाबानालाई क्षति पुऱ्याउँदछ। यस्ता शक्तिहरूलाई निष्प्रभावी पार्दै मिडियाले लोकतान्त्रिक मूल्य-मान्यताको संरक्षण गर्नुपर्नेछ, उनले आग्रह गरे।
व्यापक राष्ट्रिय विकासमाथि चिन्तन गर्दै उपराष्ट्रपतिले सन् 1990 तिर भारतले सामना गर्नुपरेको आर्थिक चुनौतीहरू स्मरण गराए। संसद सदस्य अनि केन्द्रिय मन्त्रीका रूपमा म सन् 1990 तिरका दिनहरूको स्मृति अझै आलै छ। त्यसताका हामीले आर्थिक विश्वसनीयता कायम गर्न हाम्रो सून स्वीजरल्याण्ड पठाउनुपरेको थियो भने हाम्रो विदेशी मुद्रा भण्डार 1 बिलियन अमेरिकी डलर मात्र थियो। यसपछि उनले प्रधानमन्त्री मोदी तथा वर्तमान सरकारको प्रयासको निम्ति सराहना गर्दै आज हाम्रो विदेशी मुद्रा भण्डारले 700 बिलियन अमेरिकी डलर पार गरेको छ, जुन उनल्लेखनीय उपलब्धि हो र यसले हाम्रो राष्ट्रको विकास र लचिलोपन दर्शाउँदछ, उनले भने।
आफ्नो सम्बोधन अन्त्य गर्दै उपराष्ट्रपतिले भारतको आशा र सम्भावनालाई स्वरूप प्रदान गर्न मिडियाको महत्त्वपूर्ण भूमिका रहने र कानून सामु प्रत्येक व्यक्ति समान र उत्तरदायी रहने बताए। भारतको अप्रत्याशित विकासमाथि ध्यान केन्द्रित गर्न मिडियालाई आग्रह गर्दै लोकतन्त्रलाई सुदृढ बनाउने सुसूचित अनि सन्तुलित विमर्शको पृष्ठपोषण गर्न उनले आग्रह गरे।
यस अवसरमा केन्द्रिय पोत, नौवहन तथा जलमार्ग मन्त्री सर्बनन्द सोनोवाल, सदिन-प्रतिदिन समूहका चेयरम्यान एवं असोमिया प्रतिदिनका सम्पादक जयन्त बरूवा लगायत अन्य गणन्यमान्यजन उपस्थित थिए।

Vice President's Secretariat
Northeast: The Heart and Soul of Bharat, says Vice-President
Vice-President Urges Media to Be Ambassadors of the Northeast
Act East Policy: A Game Changer for the Development of Northeast, Says VP
Assamese, now a Classical Language, Showcases Our Rich Cultural Heritage,’ Says VP
Misinformation and Sensationalism Damage Nation’s Fabric,Warns VP
The Editorial Space Must Serve as a Watchdog of Democracy, says VP Dhankhar
Age of Disruptive Technology Requires Responsible Reporting, cautions VP
05 OCT 2024 1:54PM by PIB Delhi
The Vice-President of India, Shri Jagdeep Dhankhar, today declared that the Northeast is the heart and soul of Bharat, urging the media to champion the region's potential in tourism and development.He emphasized that the Northeast is not just a geographic region but a vibrant tapestry of cultures, traditions, and natural beauty that embodies the essence of India. Delivering the keynote address at ‘The Conclave 2024’ organized by Pratidin Media Network in New Delhi today, Shri Dhankhar highlighted the transformative impact of the Government’s “Act Eastpolicy” and the importance of media in shaping national narratives.
"Put together New Zealand, Switzerland, and Scotland, and you will still fall short of the wealth of the Northeast. Each state in the region is a paradise for visitors, tourists, and locals alike," he remarked. The Vice-President emphasized the significant strides made in improving connectivity, calling it a game-changer for the region. "The number of airports has doubled, and waterways have expanded twentyfold, sparking immense interest and investment nationwide," he added.
Shri Dhankhar also highlighted the recent recognition of Assamese, alongside Bengali, Marathi, Pali, and Prakrit, as one of the five out of eleven classical languages of India. "This designation carries a positive ripple effect, showcasing the rich cultural heritage and diversity of our nation," he stated.
The Vice-President also mentioned the region's rich spiritual and natural heritage, mentioning the revered Kamakhya temple and the world-famous Kaziranga National Park. "Where do you get blessings? Kamakhya. Where do you see a sanctuary of the kind? Kaziranga," he said, underscoring the divine and ecological significance of the Northeast.
Shri Dhankhar expressed his admiration for the vibrant culture, exquisite cuisine, and the energy of the people of the Northeast. "I cannot describe in words the kind of cultural fiesta I experienced there,the Northeast is the heart and soul of Bharat" he remarked, reflecting on his participation in the ASEAN summit in Phnom Penh, where the significance of the "Act East" policy was made clear.
The Vice-President Emphasized that the Act East Policy will not be confined to the frontiers of the nation, but goes beyond India, fostering deeper connections with the Southeast Asian countries. He pointed out the growing connectivity that will soon enable travel from the Northeast to Cambodia, where the iconic Angkor Wat temple is being restored through the efforts of the Government of India. "This policy will be a game changer, fostering deeper cultural and economic ties with the region," he said.
Shri Dhankhar also drew parallels with Kashmir, remarking, "Kashmir, too, is a breathtaking destination that must be embraced and celebrated." He recalled, "In the 1990s, during my tenure in the Union Ministry, I visited Srinagar, and there were hardly 20 people on the road. Last year, according to Rajya Sabha records, more than 2 crore visited Jammu and Kashmir as tourists. This is a testament to the transformative journey of our nation."He highlighted the potential of tourism to transform the Northeast's economy, stating, "Tourism can change the entire landscape of the Northeast, driving exponential employment growth and positioning the region as a global tourist hub."
Emphasizing the Media's role in nation-building, Shri Dhankhar urged the media to serve as ambassadors for the Northeast, promoting its tourism potential and developmental strides."The media plays a pivotal role in informing the public and igniting minds. Your stories can serve as powerful tools for development, shining a light on the unique opportunities present in our diverse regions”, he remarked.Let us develop in this country a habit of hand-holding and counseling. We cannot damage our mother and our institutions; we have to nurture them. Democracy gets nurtured when each of its institutions, including the media, performs optimally."
The Vice-President also stressed the need for responsible media in a time of rapid technological disruption. He underscored the importance of maintaining the integrity of public discourse, saying, "The editorial space must inform and sensitize the public, ensuring the media continues as the watchdog of democracy."
He further recalled the courageous stance of newspapers during the Emergency, when some protested censorship by leaving their editorial space blank. "The media must always stand as a pillar of democracy," he remarked, emphasizing that the freedom of the press is intertwined with its responsibility.
Expressing concern over the dangers posed by misinformation, sensationalism, and anti-national narratives, Shri Dhankhar called upon the media to use technology to counter these threats. "False narratives and sensationalism may be juicy, but they damage the nation’s fabric. The media must neutralize these forces and safeguard our democratic values," he urged.
Reflecting on the broader national growth, the Vice-President recalled the economic challenges India faced in the 1990s. "I remember my days in the 1990s as a Member of Parliament and a Union Minister. At that time, our gold was shipped to Switzerland to sustain our economic credibility, and our foreign exchange reserves stood at around 1 billion US dollars," he recounted. He then congratulated Prime Minister Modi and the current government for their efforts, stating, "Today, we have crossed 700 billion US dollars in foreign exchange reserves, a remarkable achievement that showcases the resilience and growth of our nation."
Concluding his address, the Vice-President reaffirmed his faith in the media as a crucial partner in shaping a Bharat of hope and possibility, one where every individual is equal before the law and accountable to it. "I urge the media to focus on the unprecedented growth trajectory of Bharat and to foster an informed and balanced discourse that strengthens our democracy," he said.
Shri Sarbananda Sonowal, Union Cabinet Minister, Ministry of Ports, Shipping and Waterways,Shri Jayanta Baruah, Sadin-Pratidin Group Chairman and Editor of Asomiya Pratidinand other dignitaries were also present on the occasion.