Ministry of Defence
Govt is committed to make defence industry export-oriented with India as a global manufacturing hub, says Raksha Mantri at 7th annual session of SIDM
Exhorts the industry to reduce import to export ratio with a target-oriented approach
Shri Rajnath Singh urges SIDM to prepare a roadmap to encourage big companies & foreign OEMs to invest in India or open joint ventures on a firm-to-firm basis
Calls for increased investment in cutting-edge tech, such as AI, cyber defence & autonomous systems to be future ready
04 OCT 2024 2:34PM by PIB Delhi
Raksha Mantri Shri Rajnath Singh has reaffirmed the Government’s commitment to empower India's defence industry by working hand-in-hand with them, and realise Prime Minister Shri Narendra Modi’s vision of making the country a global manufacturing hub. Addressing the seventh annual session of Society of Indian Defence Manufacturers (SIDM) in New Delhi on October 04, 2024, Raksha Mantri described the ongoing Russia-Ukraine conflict as a reminder to build a strong defence industrial base, which can be bolstered and expanded with time.
Shri Rajnath Singh asserted that the Government, in its third consecutive term, will provide a renewed thrust to its ongoing efforts towards developing a robust, innovative and self-reliant defence ecosystem. He enumerated the steps taken to attain ‘Aatmanirbharta’ in defence, including creation of defence industrial corridors in Uttar Pradesh & Tamil Nadu, issuance of positive indigenisation lists (PILs), corporatisation of Ordnance Factory Board, handholding of private industries by DRDO, and unveiling of Defence Acquisition Procedure 2020.
On the 10 PILs notified with over 5,500 items, Raksha Mantri stated that the idea is to equip the Armed Forces with platforms/equipment manufactured on Indian soil. Terming the lists as dynamic & not static, he exhorted the industry to achieve complete self-reliance for these items within the stipulated time, and keep shortening the list. He also urged them to assess and identify products that can be added to the PILs in view of the rapid changes being witnessed in the field of defence across the globe.
Shri Rajnath Singh emphasised that due to the Government’s efforts, an environment conducive to ease of doing business in the country has been created, and a target set for making India's defence industry export-oriented. While he lauded the major contribution of the private sector in taking the defence exports to a record high of over Rs 21,000 crore in Financial Year (FY) 2023-24, he called upon the industry to keep in mind the export and import figures, and strive to reduce the ratio between the two with a target-oriented approach.
Raksha Mantri expressed happiness over the fact that the annual defence production touched a record high of Rs 1.27 lakh crore in FY 2023-24. While the share of DPSUs was Rs one lakh crore, private companies contributed with about Rs 27,000 crore. He stated that there is a huge scope for increasing the share of private industries, and the next target should be to bring their participation to at least half of the total defence production. He promised full support of the Government in achieving this target.
Highlighting the Government’s focus to encourage foreign companies and Original Equipment Manufacturers (OEMs) to invest in India or open joint ventures with the private industry, Shri Rajnath Singh called upon SIDM to prepare a roadmap for collaboration on a firm-to-firm basis. He was of the view that the Indian industry has the potential of bringing niche technologies or processes to India.
Recognising the potential of small & medium enterprises (SMEs) and start-ups in the defence sector, Raksha Mantri acknowledged the challenges they face in achieving ease of doing business. He urged SIDM to work closely with the government to address ground-level issues & help these enterprises to play a larger role in defence manufacturing. “It is important to ensure that our policies translate into ease of doing business at the ground level. SIDM can help in identifying the practical challenges faced by start-ups and SMEs so that we can address them,” he said.
Shri Rajnath Singh urged the industry to invest more in cutting-edge technologies, such as artificial intelligence (AI), cyber defence, & autonomous systems. “India’s defence industry must keep pace with global trends and focus on high-end technology. There is a need to increase investments in areas like AI & autonomous systems, which will define the future of warfare. The government is ready to provide all necessary support,” he said.
During the session, Raksha Mantri also presented the SIDM Champion Awards, which recognise outstanding achievements in defence manufacturing. He termed the awards as a reflection to the dedication & excellence of Indian manufacturers, which will serve as a benchmark for best practices in the sector.
Chief of Defence Staff General Anil Chauhan, Secretary (Defence Production) Shri Sanjeev Kumar, SIDM President Shri Rajinder Singh Bhatia and captains of the industry were among those present on the occasion. The theme of the session was Empowering Indian Defence Industry: Catalysing Exports and Indigenous Innovation. It served as a forum for stakeholders to discuss India's growing role as a global defence exporter and innovation hub.

ঙাকশেল মন্ত্রালয়
SIDMগী 7শুবা চহিগী সেসন্দা ঙাকশেল মন্ত্রীনা সরকারনা ভারতপু মালেমগী মেন্যুফেকচরিং হব ওইহনবগা লোয়ননা দিফেন্স ইন্দস্ত্রী অসিবু এক্সপোর্ত-ওরিয়েন্তেদ ওইহন্নবা লেপ্পী
তার্গেৎ-ওরিয়েন্তেদ এপ্রোচ অমগা লোয়ননা ইম্পোর্ত তু এক্সপোর্ত রেসিও হন্থহন্নবা ইন্দস্ত্রীদা হায়খ্রে
শ্রী রাজনাথ সিংহনা SIDMদা ভারত্তা ইনভেস্ত তৌনবা অচৌবা কম্পনীশিং অমসুং ফোরেন OEMশিং পুক্নিং থৌগৎনবা রোদমেপ অমা শেম্নবা নত্ত্রগা ফর্ম-তু-ফর্ম বেসিস অমদা জোইন্ত ভেঞ্চরশিং হাংনবা হায়খ্রে
AI, সাইবর দিফেন্স অমসুং ওতোনোমস সিস্তেমশিংগুম্বা কত্তিং-এদজ তেক অসি ফ্যুচর রেদী ওইনবা ইনভেস্তমেন্ত হেনগৎহন্নবা হায়খ্রে
04 OCT 2024 2:34PM by PIB Imphal
ঙাকশেল মন্ত্রী শ্রী রাজনাথ সিংহনা ভারতকী দিফেন্স ইন্দস্ত্রীগা খুৎশম্নদুনা থবক তৌমিন্নদুনা মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা অমসুং লৈবাক অসিবু মালেমগী মেনুফেকচরিং হব অমা ওইহন্নবা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী মঙলান অদু মংফাওনহন্নবা সরকারগী অচেৎপা ফিরেপ অদু অমুক হন্না ফোংদোকখ্রে। 2024গী ওক্তোবর 4দা ন্যু দিল্লীদা সোসাইতী ওফ ইন্দিয়ন দিফেন্স মেনুফেকচর্রস (SIDM) গী তরেৎশুবা চহিগী মীফমদা ৱা ঙাংলদুনা ঙাকশেল মন্ত্রীনা হৌজিক চত্থরিবা রসিয়া-য়ুক্রেনগী লান অসি মতমগী মতুং ইন্না মপাঙ্গল কনখৎহনবা অমসুং পাকথোক চাউথোকহনবা য়াবা মপাঙ্গল লৈবা দিফেন্স ইন্দস্ত্রীএল বেজ অমা শেমগৎনবা নীংশিংহল্লিবা অমনি হায়না ফোঙদোকখি।
শ্রী রাজনাথ সিংহনা হায়খি মদুদি সরকার অসিনা থংন-থংননা অহুমশুবা তর্মদা মপাঙ্গল লৈরবা, ইন্নোভেতিব অমসুং মশা-মরোমদোম লেপচবা ঙম্বা দিফেন্স ইকোসিস্তেম অমা শেমগৎনবা হোৎনরিবা অসিদা অনৌবা থৌনা অমা পীরগনি। উত্তর প্রদেশ অমসুং তামিল নাদুদা দিফেন্স ইন্দস্ত্রীএল কোরিদোরশিং শেম্বা, পোজিতিব ইন্দিজিনাইজেসন লিস্তশিং (PILশিং) ইসু তৌবা, ওর্দিনান্স ফেক্তরী বোর্দপু কোর্পোরেতাইজেসন তৌবা, DRDO প্রাইবেৎ ইন্দস্ত্রীশিং হেন্দহোল্দ তৌবা অমসুং দিফেন্স এক্বিজিসন প্রোসিজর 2020 পুথোকপা য়াওনা মহাক্না দিফেন্সতা 'আত্মনির্ভরতা' ফংনবা লৌখৎলিবা খোঙথাংশিং পনখি।
আইতেম 5,500 হেনবা য়াওনা নোতিফাই তৌরবা PIL 10 অদুগী মতাংদা, ঙাকশেল মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ৱাখল্লোন অসি আর্মদ ফোর্সেসপু ভারতকী লৈমায়দা পুথোকপা প্লেৎফোর্মশিং/ইক্বিপমেন্তশিং শীজিন্নহনবনি। লিস্তশিং অসি স্তেতিক নত্তে, দাইনামিকনি হায়না পল্লদুনা মহাক্না ইন্দস্ত্রীদা হায়রিবা পোৎলমশিং অসিগীদমক্তা লেপ্লিবা মতমগী মনুংদা মপুং ফানা মশা-মরোমদোম লেপচবা ঙমহন্নবা অমসুং লিস্ত অসি মখা তানা তেনশিনহন্নবা তকশিনখি। মালেম শীনবা থুংনা ঙাকশেলগী লমদা য়াম্না থুনা অহোংবা লাক্লিবা অসি য়েংলগা PILশিংদা হাপচিনবা য়াবা পোৎলমশিং য়েংশিন্নবা অমসুং মশক খঙদোক্নবা মহাক্না মখোয়দা তকশিনখি।
শ্রী রাজনাথ সিংহনা হায়খি মদুদি সরকারনা হোৎনরিবশিং অসিগী মতুং ইন্না লৈবাক অসিদা ইজ ওফ দুইং বিজিনেসকীদমক খুদোংচাবা পীরবা এনভাইর্নমেন্ত অমা শেম্লে অমসুং ভারতকী দিফেন্স ইন্দস্ত্রী অসি এক্সপোর্ত ওরিয়েন্তেদ ওইহন্নবা পান্দম থম্লে। শেনবা চহি 2023-24দা দিফেন্স এক্সপোর্ত অসি রেকোর্দ ওইনা লুপা করোর 21,000 হেনবদা য়ৌহনবদা প্রাইবেৎ সেক্তরগী অচৌবা থৌদাং অদু মহাক্না থাগৎপা ফোংদোকখি। মহাক্না ইন্দস্ত্রীদা এক্সপোর্ত অমসুং ইম্পোর্তকী মশিংশিং অদু খঙজিন্নবা অমসুং তার্গেৎ ওরিয়েন্তেদ এপ্রোচ অমগা লোয়ননা অনিগী মরক্তা লৈরিবা রেসিও অসি হন্থহন্নবা হোৎননবা হায়খি।
শেনবা চহি 2023-24দা চহিগী দিফেন্স প্রদক্সন লুপা করোর লাখ 1.27গী রেকোর্দ লৈরকপদা ঙাকশেল মন্ত্রীনা নুংঙাইবা ফোংদোকখি। DPSUশিংগী শরুক লুপা করোর লাখ অমা ওইরি, প্রাইবেৎ কম্পনীশিংনা লুপা করোর 27,000 গী শেনফম শরুক তমখি। মহাক্না হায়খি মদুদি প্রাইবেৎ ইন্দস্ত্রীশিংগী শরুক হেনগৎহন্নবা অচৌবা খুদোংচাবা লৈরি, অমসুং মথংগী পান্দমদি মখোয়গী শরুক য়ামদ্রবদা অপুনবা দিফেন্স প্রদক্সনগী শরুক অনি ওইহনবনি। পান্দম অসি ফংনবা সরকারনা মপুং ফানা মতেং পাংগনি হায়না মহাক্না থাজবা পীখি।
সরকারনা মপান লৈবাক্কী কম্পনীশিং অমসুং ওরিজিনেল ইক্বিপপমেন্ত মেনুফেকচর্রশিং (OEMশিং) ভারত্তা শেল থাদনবা নত্ত্রগা প্রাইবেৎ ইন্দস্ত্রীগা লোয়ননা জোইন্ত ভেঞ্চরশিং হাংদোক্নবা পুক্নিং থৌগৎনবা মীৎয়েং থম্লি হায়না পল্লদুনা শ্রী রাজনাথ সিংহনা SIDMদা ফার্ম-তু-ফার্মদা তেংবাং পীনবগী রোদমেপ অমা শেম্নবা হায়খি। ভারতকী ইন্দস্ত্রীদা নিচ তেক্নোলোজীশিং নৎত্রগা থৌওংশিং ভারত্তা পুরকপগী পোতেন্সিএল লৈ হায়না মহাক্না ফোংদোকখি।
দিফেন্স সেক্তরদা স্মোল অমসুং মেদিয়ম ইন্তর্প্রাইজশিং (SME) অমসুং স্তার্ত-অপশিংগী পোতেন্সিএল অদু খঙলদুনা, ঙাকশেল মন্ত্রীনা ইজ ওফ দুইং বিজিনেস ফংবদা মখোয়না থেংনরিবা শীংনবশিং অদু খঙখি। SIDMনা লৈঙাক্কা নক্না থবক তৌমিন্নদুনা গ্রাউন্দ লেবেলগী ইসুশিং কোকহন্নবা অমসুং মসিগী ইন্তর্প্রাইজশিং অসি দিফেন্স মেন্যুফেকচরিংদা হেন্না চাউবা থৌদাং লৌবদা মতেং পাংনবা মহাক্না তকশিনখি। “ঐখোয়গী পোলিসীশিং অসি গ্রাউন্দ লেভেলদা ইজ ওফ দুইং বিজিনেস ওন্থোকপা হায়বসি য়াম্না মরু ওই। SIDMনা স্তার্ত-অপশিং অমসুং SMEশিংনা থেংনরিবা প্রেক্তিকেল ওইবা শীংনবশিং মশক খঙদোকপদা মতেং পাংবা য়াই,” হায়না মহাক্না মখা তাখি।
শ্রী রাজনাথ সিংহনা ইন্দস্ত্রীদা আর্তিফিসিএল ইন্তেলিজেন্স (AI), সাইবর দিফেন্স, অমসুং ওতোনোমস সিস্তেমশিংগুম্বা অৱাংবা থাক্কী তেক্নোলোজীশিংদা অহেনবা ইনভেস্তমেন্ত তৌনবা তকশিনখি। “ভারতকী দিফেন্স ইন্দস্ত্রীনা মালেমগী চৎনবীগা লোয়ননা চৎমিন্নবা অমসুং অৱাংবা থাক্কী তেক্নোলোজীদা মীৎয়েং থমগদবনি। AI অমসুং ওতোনোমস সিস্তেমশিংগুম্বা লমশিংদা ইনভেস্তমেন্তশিং হেনগৎহনবগী তঙাই ফদবা লৈ, মসিনা লানগী তুংলমচৎ মশক তাক্কনি। সরকারনা মথৌ তাবা মতেং পুম্নমক পীনবা শেম-শারি," হায়না মহাক্না ফোংদোকখি।
সেসন অদুগী মনুংদা, ঙাকশেল মন্ত্রীনা দিফেন্স মেনুফেকচরিংদা মশক থোকপা মায়পাকপশিং শকখঙনবা SIDM চেম্পিয়ন এৱার্দশিংসু য়েন্থোকখি। মহাক্না এৱার্দশিং অসি সেক্তর অসিগী খ্বাইদগী ফবা থবকশিং অসিগী বেঞ্চমার্ক অমা ওইনা থবক তৌগদবা ভারতকী মেনুফেকচররশিংগী দেদিকেসন অমসুং এক্সিলেন্সকী মমি অমা ওইরি হায়না ফোংদোকখি।
থৌরম অদুদা চীফ ওফ দিফেন্স স্তাফ, জেনরেল অনিল চৌহান, সেক্রেতরী (দিফেন্স প্রদক্সন) শ্রী সঞ্জীব কুমার, SIDMগী প্রসিদেন্ত শ্রী রাজিন্দর সিংহ ভাতিয়া অমসুং ইন্দস্ত্রীগী কেপ্তেনশিংসু শরুক য়াখি। সেসন অসিগী থিমদি "ইন্দিয়ন দিফেন্স ইন্দস্ত্রীদা শক্তি পীবা: এক্সপোর্তশিং অমসুং ইন্দিজিনস ইন্নোভেসন কেতালাইজ তৌবা"নি। মসিনা মালেমগী দিফেন্স এক্সপোর্তর অমসুং ইন্নোভেসন হব অমা ওইনা ভারতকী চাউখৎলক্লিবা থৌদাং অদুদা স্তেকহোল্দরশিংনা খন্ন-নৈনবগী ফোরম অমা ওইখি।