Ministry of Youth Affairs and Sports
Dr. Mansukh Mandaviya Chairs 4th General Council Meeting of Khelo India Scheme
Draft Sports Policy Released for Public Consultation
Union Minister Directs Reconstitution of Sub-Committees for Athlete Welfare, Talent Identification, and Strengthening Sports Ecosystem
Union Minister Stresses Whole-of-Government Approach for Coordinated Talent Identification Efforts Across Agencies
Ministry to Develop Dedicated Portal for Sports Recruitment in Collaboration with States and Central Ministries
Unified National Database to Capture and Consolidate All Existing Sports Infrastructure in the Country
03 OCT 2024 6:34PM by PIB Delhi
The 4th meeting of the General Council (GC) of the Khelo India Scheme was held under the chairmanship of Union Minister of Youth Affairs & Sports and Labour & Employment, Dr. Mansukh Mandaviya in New Delhi today. The meeting was attended by senior officials from States, prominent Sports Control Boards, National Sports Federations, and key representatives from Central Ministries.
In a significant announcement, the Union Minister informed that a Draft Sports Policy has been released on the Ministry’s website for public consultation. This policy aims to modernize and update the current framework in line with the evolving sports landscape of the country. Stakeholders, including the governments of States and Union Territories, as well as the general public, are invited to submit their feedback. Once finalized, this policy will also serve as a model for states that have yet to establish their own sports policies.
During the meeting, Dr. Mandaviya reviewed the progress of the Khelo India Scheme and held detailed discussions on improving sports infrastructure and facilities to enhance athlete performance. He emphasized the need for a Whole-of-Government Approach to ensure coordination among various agencies involved in talent identification and nurturing under different Central and State Government schemes, Public Sector Undertakings (PSUs), and National Sports Federations.
The Union Minister directed the reconstitution of sub-committees to focus on:
1. Improving recruitment policies and procedures across Ministries and Departments to ensure better career progression for sportspersons.
2. Enhancing welfare and support systems for athletes.
3. Developing effective programs for talent identification at the grassroots level.
In another key decision, Union Minister announced the creation of a dedicated portal that will contain information on sports recruitment across Central Ministries. States will also be encouraged to use this platform to advertise sports quota vacancies, improving accessibility and transparency in recruitment.
The meeting also included a review of the progress on the unified sports infrastructure database under PM Gati Shakti. Dr. Mandaviya directed the collation of data from States, Sports Federations, and other entities to create a comprehensive inventory of all sports infrastructure in the country.

ଯୁବ ବ୍ୟାପାର ଓ କ୍ରୀଡା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ଯୋଜନାର ଚତୁର୍ଥ ସାଧାରଣ ପରିଷଦ ବୈଠକରେ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା କରିଛନ୍ତି ଡ. ମନସୁଖ ମାଣ୍ଡଭୀୟ
ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ପରାମର୍ଶ ପାଇଁ କ୍ରୀଡ଼ା ନୀତିର ଡ୍ରାଫ୍ଟ ପ୍ରକାଶିତ
କ୍ରୀଡ଼ାବିତ୍ କଲ୍ୟାଣ, ପ୍ରତିଭା ଚିହ୍ନଟ ଓ କ୍ରୀଡ଼ା ପରିବେଶକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ସବ୍ କମିଟିର ପୁନର୍ଗଠନ ନିମନ୍ତେ କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ
ବିଭିନ୍ନ ସଂସ୍ଥାରେ ସମନ୍ୱିତ ପ୍ରତିଭା ଚିହ୍ନଟ ପ୍ରୟାସ ପାଇଁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସରକାରୀ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଉପରେ କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି
ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ରାଜ୍ୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଗୁଡିକର ସହଯୋଗରେ କ୍ରୀଡ଼ା ନିଯୁକ୍ତି ପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ପୋର୍ଟାଲ ବିକଶିତ କରିବ
ଦେଶରେ ଥିବା ସମସ୍ତ କ୍ରୀଡ଼ା ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ଜାଣିବା ଏବଂ ଏକତ୍ରିତ କରିବା ପାଇଁ ୟୁନିଫାଇଡ୍ ନ୍ୟାସନାଲ ଡାଟାବେସ୍
03 OCT 2024 6:34PM by PIB Bhubaneswar
ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ: ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ଯୋଜନାର ସାଧାରଣ ପରିଷଦ (ଜିସି)ର ଚତୁର୍ଥ ବୈଠକ ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ ଠାରେ କେନ୍ଦ୍ର ଯୁବ ବ୍ୟାପାର ଓ କ୍ରୀଡ଼ା ଏବଂ ଶ୍ରମ ଓ ନିଯୁକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରୀ ଡ. ମନସୁଖ ମାଣ୍ଡଭୀୟଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଯାଇଛି । ଏହି ବୈଠକରେ ରାଜ୍ୟର ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀ, ପ୍ରମୁଖ କ୍ରୀଡ଼ା ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ବୋର୍ଡ, ଜାତୀୟ କ୍ରୀଡ଼ା ମହାସଂଘ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ପ୍ରମୁଖ ପ୍ରତିନିଧିମାନେ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ ।
ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଘୋଷଣାରେ କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ପରାମର୍ଶ ପାଇଁ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ୱେବସାଇଟରେ ଏକ ଡ୍ରାଫ୍ଟ କ୍ରୀଡ଼ା ନୀତି ଜାରି କରାଯାଇଛି । ଦେଶର ବିକଶିତ କ୍ରୀଡ଼ା ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ସାମ୍ପ୍ରତିକ ଢାଞ୍ଚାକୁ ଆଧୁନିକୀକରଣ ଏବଂ ଅଧୁନାତନ କରିବା ଏହି ନୀତିର ଲକ୍ଷ୍ୟ । ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ସରକାରଙ୍କ ସମେତ ହିତାଧିକାରୀ ତଥା ସାଧାରଣ ଜନତାଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ମତାମତ ଦାଖଲ ପାଇଁ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରାଯାଇଛି । ଚୂଡ଼ାନ୍ତ ହେବା ପରେ ଏହି ନୀତି ସେହି ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ଏକ ମଡେଲ୍ ଭାବେ କାମ କରିବ ଯେଉଁମାନେ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ନିଜର କ୍ରୀଡ଼ା ନୀତି ସ୍ଥିର କରିନାହାନ୍ତି ।
ଏହି ବୈଠକରେ ଡ. ମାଣ୍ଡଭୀୟ ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ଯୋଜନାର ଅଗ୍ରଗତିର ସମୀକ୍ଷା କରିବା ସହ କ୍ରୀଡ଼ା ଭିତ୍ତିଭୂମିରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ଏବଂ କ୍ରୀଡାବିତମାନଙ୍କ ପ୍ରଦର୍ଶନ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ସୁବିଧା ସୁଯୋଗ ଉପରେ ବିସ୍ତୃତ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ । ବିଭିନ୍ନ କେନ୍ଦ୍ର ଓ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ଯୋଜନା, ରାଷ୍ଟ୍ରାୟତ୍ତ ଉଦ୍ୟୋଗ (ପିଏସୟୁ) ଏବଂ ଜାତୀୟ କ୍ରୀଡ଼ା ମହାସଂଘ ଅଧୀନରେ ପ୍ରତିଭା ଚିହ୍ନଟ ଓ ପୋଷଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସମ୍ପୃକ୍ତ ବିଭିନ୍ନ ଏଜେନ୍ସି ମଧ୍ୟରେ ସମନ୍ୱୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସରକାରୀ ଆଭିମୁଖ୍ୟର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ।
ନିମ୍ନଲିଖିତ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇ ଉପକମିଟିର ପୁନର୍ଗଠନ ନିମନ୍ତେ କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଛନ୍ତି:
1. କ୍ରୀଡ଼ାବିତ୍ ମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଉନ୍ନତ କ୍ୟାରିୟର ପ୍ରଗତି ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ନିମନ୍ତେ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ବିଭାଗ ଗୁଡିକରେ ନିଯୁକ୍ତି ନୀତି ଏବଂ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ।
2. କ୍ରୀଡାବିତ୍ ମାନଙ୍କ ପାଇଁ କଲ୍ୟାଣ ଏବଂ ସହାୟତା ବ୍ୟବସ୍ଥା ବୃଦ୍ଧି କରିବା ।
3. ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରରେ ପ୍ରତିଭା ଚିହ୍ନଟ ପାଇଁ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ।
ଅନ୍ୟ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନିଷ୍ପତ୍ତିରେ କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଏକ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ପୋର୍ଟାଲ , ଯେଉଁଥିରେ କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଗୁଡିକରେ କ୍ରୀଡ଼ା ନିଯୁକ୍ତି ସମ୍ପର୍କରେ ସୂଚନା ରହିବ , ତାହା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାକୁ ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି । କ୍ରୀଡ଼ା କୋଟା ଖାଲି ଥିବା ପଦବୀର ବିଜ୍ଞାପନ, ନିଯୁକ୍ତିରେ ଉପଲବ୍ଧତା ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛତାରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ପାଇଁ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଏହି ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ବ୍ୟବହାର କରିବାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରାଯିବ ।
ଏହି ବୈଠକରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗତି ଶକ୍ତି ଅଧୀନରେ ସମନ୍ୱିତ କ୍ରୀଡ଼ା ଭିତ୍ତିଭୂମି ଡାଟାବେସ୍ ର ଅଗ୍ରଗତି ସମ୍ପର୍କରେ ସମୀକ୍ଷା ମଧ୍ୟ କରାଯାଇଥିଲା । ଦେଶର ସମସ୍ତ କ୍ରୀଡ଼ା ଭିତ୍ତିଭୂମିର ବ୍ୟାପକ ତାଲିକା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ପାଇଁ ରାଜ୍ୟ, କ୍ରୀଡ଼ା ମହାସଂଘ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସଂସ୍ଥାର ତଥ୍ୟ ସଂଗ୍ରହ କରିବାକୁ ଡ. ମାଣ୍ଡଭୀୟ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଛନ୍ତି ।