ঙাকশেল মন্ত্রালয়
কর্তেন রাইজর
ইন্দো-পেসিফিক রিজনেল দাইলোগ 2024 (IPRD-2024)
ইন্দিয়ন নেভীগী এপেক্স-লেভেল ইন্তর্নেস্নেল আউতরীচ
নুংঙাই য়াইফবা অমসুং তেক্ত-কায়দবা ইন্দো পেসিফিক অমগী মায়কৈদা
30 SEP 2024 4:42PM by PIB Imphal
২০২৪গী ওক্তোবরগী তাং ৩, ৪ অমসুং ৫দা ন্যু দিল্লীদা ইন্দো-পেসিফিক রিজনেল দাইলোগ (আই.পি.আর.দি.) গী ২০২৪ এদিসনগী চহিগী ওইবা মকোকথোংবা থাক্কী ইন্তর্নেস্নেল কনফরেন্স পাংথোক্কনি। ইন্দিয়ন নেভিনা গোৱাদা লৈবা নেভেল ৱার কোলেজদা সেপ্তেম্বর ২৪ অমসুং ২৫দা পাঙথোকখিবা গোৱা মেরিতাইম সিম্পোজিয়ম ২০২৪গী মতুং ইন্না মসি পাঙথোকখ্রে। (https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2058348)
গোৱা মেরিতাইম সিম্পোজিয়ম অসিনা ভারত মহাসাগরগী লমদমদা লৈবা নেভীশিং অমসুং মেরিতাইম এজেন্সীশিংগী মরক্তা খন্ন-নৈনবগী ফোরম অমা পীদুনা, ওপরেস্নেলগী থাক্তা ইন্দিয়ন নেভীগী কোওপরেতিব এঙ্গেজমেন্ত অদু প্রজেক্ত তৌনবা হোৎনরি। অদুগা আই.পি.আর.দি. নেস্নেল মেরিতাইম ফাউন্দেসন (এন.এম.এফ.) অসি ইন্দিয়ন নেভীগী নোলেজ পার্তনর অমসুং আই.পি.আর.দি.গী এদিসন খুদিংমক্কী চীফ ওর্গানাইজরনি।
আই.পি.আর.দি.গী অহানবা ইদিসন অনি অসি মথংশিৎনা ২০১৮ অমসুং ২০১৯দা ন্যু দিল্লীদা পাংথোকখি। কোবিদ-১৯ লাইচৎনা মরম ওইদুনা আই.পি.আর.দি. ২০২০ পাঙথোকপা ঙমখিদে। আই.পি.আর.দি. ২০২১গী অহুমশুবা এদিসন অসি ভর্চুএল মোদতা পাঙথোকখি। ২০২২দগী হৌদুনা, আই.পি.আর.দি.গী মথং-মনাও নাইনা পাংথোকখিবা এদিসনশিং অসি ফিজিকেল ফোর্মেততা পাংথোকখ্রে অমসুং ইন্দো-পেসিফিক ওসিন ইনিসিএতিব (আই.পি.ও.আই.) গী স্পোক (নৎত্রগা পিল্লর) তরেৎকী মরক্তা কুপ্না মরী লৈনবা ৱেব অদুদা অখন্ননা মীৎয়েং থম্লি। আই.পি.আর.দি.গী ইদিসন খুদিংমক্না SAGARদা "সেকেন্দ-ওর্দর-স্পিসিফিসিতি" ফংহন্নবগীদমক্তা, আই.পি.ও.আই.না মশক খঙদোক্লবা কন্সতিত্যুএন্ত লাইন-ওফ থ্রস্ত তরেৎপু মথং-মনাও নাইনা নৈননবা হোৎনরি। মসিগী মতুং ইন্না, ২০২২গী আই.পি.আর.দি.গী থিম অসি 'ইন্দো-পেসিফিক ওসিনস ইনিসিএতিব ওপরেস্নেলাইজিং'নি, অদুগা ২০২৩গী এদিসন্না 'ইন্দো-পেসিফিক মেরিতাইম ত্রেদ অমসুং কনেক্তিবিতীদা জিওপোলিতিকেল ইম্পেক্তস'কী মতাংদা খন্ন-নৈনখি।
ইন্দো-পেসিফিক্তা রিসোর্স-জিওপোলিটিক্স অমসুং সেক্যুরিতীদা মীৎয়েং থমদুনা, আই.পি.আর.দি. (আই.পি.আর.দি. -২০২৪) গী ২০২৪ এদিসন্না আই.পি.ও.আই. ৱেবকী মরুওইবা য়ুম্বী অনি, হায়বদি, মেরিন রিসোর্স অমসুং রিসোর্স শেয়রিংগী দিমেন্সন কয়া অমা থিজিনবা অমসুং শন্দোক্না তাক্কনি। চহি অসিগী কনফরেন্স অসিনা ত্রেদিস্নেল অমসুং নৌনা মশক খঙদোক্লবা সমুদ্রগী রিসোর্সশিংনা হৌজিক্কী মতমগী জিওপোলিতিকেলবু মতৌ করম্না লমজিংলি অমসুং মাংলোমদা করি তৌরক্কদগে হায়বদুদা মীৎয়েং থমগনি। মসিদা নেসনেল জুরিসদিক্সনগী ৱাংমদা লৈবা মহাসাগরগী মফমশিংদা মরুওইনা, আই.এন.দি. (আই.এন.ও.) ফিশিংগী ইলিগেল, নোন রিপোর্ত অমসুং নোন রিগুলেতেদ (আই.এন.দি.) ফিশিংগী চাং হেনগৎলকপগা লোয়ননা ঙাগী পোৎলম হন্থরকপা য়াওরি। রিসোর্স-জিওপোলিটিক্সকী অতোপ্পা মশক অমা হায়রগদি কোবাল্ত, লিথিয়াম, নিকেল, অমসুং অতোপ্পা ফংবদা অরুবা মিনরেলশিংগী জিওপোলিতিকেল রেস অদুগা লোয়ননা তেলুরিয়ম অমসুং নিওদিমিয়মগুম্বা রি-এর্থ ইলিমেন্তশিং (REE) ফংবা অসিনি। মখোয় অসি মিলিয়ন কয়াগী বেতরীশিং, সোলার পেনেলশিং, ৱিন্দ তুরবিনশিং, অমসুং অতোপ্পা রিন্যুএবল-এনর্জীগী দিভাইসশিংদা মথৌ তাই। মখোয়শিং অসি ফোসিল ফ্যুলশিংদগী রিন্যুএবল ইনর্জীগী সোর্সশিংদা মায় পাক্না ওন্থোক্নবা মথৌ তাই। মসিগী মথক্তা, হায়দ্রোকার্বোনশিংগুম্বা সমুদ্রগী মপান্দা লৈবা ইনর্জীগী রিসোর্সশিংনা মখোয়গী জিওপোলিতিকেল ওইবা মরুওইবা অদু ঙাক্না চৎকনি। মসিগা লোয়ননা, গ্যাস হাইদ্রেতশিং অমসুং মহাসাগরগী রিন্যুএবল ইনর্জী রিসোর্সশিং - খুদম ওইনা হায়দ্রোজেন অসি ইন্দো-পেসিফিক্কী মফমশিংদা তুংগী জিওইকোনোমিক স্ত্রাতেজিশিং পুথোকপদা মতেং পাংগনি।
মালেমগী থাক্তা মমিং লৈরবা হীরম অসিগী এক্সপর্তশিং অমসুং শক্নাইরবা স্পিকরশিংগী এজেন্সীগী খুত্থাংদা আই.পি.আর.দি. ২০২৪না ইন্দো-পেসিফিক্তা রিসোর্স-জিওপোলিতিকেলগী মেগা ত্রেন্দশিং মশক খঙদোক্নবা অমসুং কান্নবা ফংনবা হোৎনগদবা পোলিসী ওপ্সনশিং পুথোক্নবা হোৎনগনি। নুমিৎ অহুমগী মতমগী মনুংদা, কোওপরেসন, কোলাবোরেসন, অমসুং কমিতীনা রিসোর্স-জিওপোলিটিক্সকী পেরাদাইমগী মনুংদা অতোপ্পা লম্বীশিং পীবা ঙমগদ্রা অমসুং পীবা ঙমগদ্রা হায়বদুসু নৈনগনি। মসিগী মেগা কনফরেন্স অসিগী অখন্নবা মগুন অমা ওইনা ভারতকী রক্ষা মন্ত্রী, শ্রী রাজনাথ সিংহনা নীংশিং থৌরমদা ৱা ঙাংগনি। আই.পি.আর.দি. -২০২৪দা লৈবাক ২০ হেনবদগী লাকপা মমিং লৈরবা মীওইশিংগী মথক্তা অখন্ননা শকখঙলবা স্পিকরশিংনা শন্দোক্কদবা "স্পিসিএল এদ্রেস"কী সেরিজ অমসু য়াওগনি। মখোয়না কনফরেন্স অসিগী থিমদা য়াম্না নুংঙাইবা রিজনেল পর্সপেক্তিব কয়া অমা পীরগনি হায়না পানরি। ভারত অমসুং মপাল্লমদগী ঐখোয়গী থৌনা ফরবা মহৈরোইগী কাংলুপ, রিসর্স স্কোলরশিং, শক্নাইরবা নাগরিকশিং, একাদেমিকশিং অমসুং প্রাক্তিসিয়নশিং, দিপ্লোমেতিক কোর্পসকী মেম্বরশিং, অমসুং থিঙ্ক-তেঙ্কশিংনা থৌরম অসিদা অখন্নবা ইথিল পীরগনি।

Ministry of Defence
CURTAIN RAISER
THE INDO-PACIFIC REGIONAL DIALOGUE 2024 (IPRD-2024)
THE APEX-LEVEL INTERNATIONAL OUTREACH OF THE INDIAN NAVY
TOWARDS A PROSPEROUS AND SECURE INDO-PACIFIC
30 SEP 2024 4:42PM by PIB Delhi
The 2024 edition of the annual apex-level international conference of the Indian Navy – the Indo-Pacific Regional Dialogue (IPRD) – will be held in New Delhi on 03, 04 and 05 October 2024. It follows the recently concluded Goa Maritime Symposium 2024, which was conducted by the Indian Navy on 24 and 25 September 2024 at the Naval War College in Goa. (https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2058348).
In terms of conceptual positioning, while the Goa Maritime Symposium seeks to project the Indian Navy’s cooperative engagement at the operational level, by providing a forum for discussion among the navies and maritime agencies in the Indian Ocean Region, the IPRD is the principal manifestation of the Indian Navy’s international engagement at the strategic-level and addresses ‘holistic’ maritime security issues across the Indo-Pacific. The National Maritime Foundation (NMF) is the Indian Navy’s knowledge partner and chief organiser of each edition of the IPRD.
The first two editions of the IPRD were held in 2018 and 2019, respectively, in New Delhi. While IPRD 2020 was not conducted due to the Covid-19 outbreak, the third edition of IPRD was held in 2021 in virtual mode. Since 2022, successive editions of the IPRD have been conducted in the physical format and are specifically focused upon the deeply interconnected web of seven spokes (or pillars) of the Indo-Pacific Oceans Initiative (IPOI). Each edition of the IPRD seeks to sequentially discuss threadbare the seven constituent lines-of-thrust identified by the IPOI, so as to provide “second-order-specificity” to SAGAR. Accordingly, the theme of IPRD-2022 was “Operationalising the Indo-Pacific Oceans Initiative”, while the 2023 edition discussed “Geopolitical Impacts Upon Indo-Pacific Maritime Trade and Connectivity”.
In focusing upon “Resource-Geopolitics and Security in the Indo-Pacific”, the 2024 edition of the IPRD (IPRD-2024) would explore and elaborate upon the several dimensions of two vital pillars of the IPOI Web, namely, “Marine Resources” and “Resource Sharing”. This year’s conference would concentrate upon the manner in which traditional and newly identified marine resources are driving contemporary geopolitics and are likely to do so in the foreseeable future. These include dwindling fish-stocks – with a concomitant increase in Illegal, Unreported, and Unregulated (IUU) fishing, especially in oceanic areas beyond national jurisdiction. Another manifestation of resource-geopolitics is the geopolitical race for cobalt, lithium, nickel, and other hard-to-find minerals, as also rare earth elements (REE) such as tellurium and neodymium that are needed for the millions of batteries, solar panels, wind turbines, and other such renewable-energy devices required to successfully transition from fossil-fuels to renewable sources of energy. In addition, offshore energy resources such as hydrocarbons, are likely to retain their geopolitical significance, even as more unconventional ones, such gas hydrates and oceanic renewable energy resources – ocean-sourced hydrogen for example, appear likely to drive future geoeconomic strategies across the Indo-Pacific.
The IPRD-2024, through the agency of a series of globally renowned subject-matter experts and eminent speakers, will endeavour to identify mega trends of resource-geopolitics in the Indo-Pacific and posit policy-options that could be pursued to advantage. Over a period of three days, it would also explore whether and how cooperation, collaboration, and comity might offer alternative pathways within the paradigm of resource-geopolitics. A particular highlight of this mega conference will be the Commemorative Address by the Hon’ble Raksha Mantri of India, Shri Rajnath Singh. IPRD-2024 will also incorporate a series of “Special Addresses” by particularly distinguished speakers, over and above a veritable galaxy of luminaries drawn from over 20 countries, who are expected to offer a series of fascinating regional perspectives on the theme of the conference. The proactive participation of our vibrant student community, research scholars, eminent citizens, academics and practitioners, members of the diplomatic corps, and think-tanks from India and abroad will inject special effervescence to this event.