সোসিয়েল জস্তিস অমসুং ইম্পৱার্মেন্ত মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী মন্ত্রী দা. ভিরেন্দ্র কুমারনা ওক্তোবর ১দা নৈ দিল্লীদা পাঙথোকপা ইন্তর্নেসনেল দে ওব ওল্দর পার্সন্স -২০২৪ দা ময়াই তাংবল লৌগনি
ভারত সরকারনা থা চুপ্না অহল ওইরবশিংগী নুংঙাই য়াইফনবা অমসুং মখোয়না খুনাইদা তম্লিবা শরুকশিংবু ইকাইখুম্ননবগী থবক থৌরম কয়া পায়খৎলগনি
30 SEP 2024 11:26AM by PIB Imphal
সোসিএল জস্তিস অমসুং এম্পাৱরমেন্ত (M/o SJE) না লেপ্পা লৈতনা ভারতকী অহল ওইরবা মীয়ামগী নুংঙাই য়াইফনবগীদমক হোৎনদুনা লাক্লি। কেন্দ্রগী সোসিএল জস্তিস অমসুং এম্পাৱরমেন্ত মন্ত্রী, সা. ভিরেন্দ্র কুমারনা হয়েং নৈ দিল্লীদা পালন ওইনা পাঙথোক্কদবা ইন্তর্নেসনেল দে ওব ওল্দর পার্সন্স – ২০২৪গী অথোইবা মীথুংলেন ওইনা শরুক য়াগনি। রাজ্যগী মন্ত্রী শ্রী বি এল ভর্মসু ইকাইখুম্নবা মীথুংলেন ওইনা থৌরম অসিদা শরুক য়াগনি।
ফিরেপ অসিগা লোইননা, ইন্তর্নেসনেল দে ওব ওলদর পার্সন্স ২০২৪ অসি ওক্তোবর ১দা থা চুপ্না অহল ওইরবশিংগী নুংঙাই য়াইফনবা অমসুং মখোয়না খুনাইদা তম্লিবা শরুকশিংবু ইকাইখুম্ননবগী থবক থৌরম কয়া পায়খৎপগা লোইননা পালন তৌগনি। মসিগী পান্দমদি মীয়াম, সিভিল সোসাইতী, অমসুং লৈঙাক্কী বোদীশিংদগী থৱাই য়াওনা শরুক য়ানবগীদমক মীয়াম ভাপ তাহনবনি। মসিনা জেনরেসনশিংগী মরক্তা মরী চেৎপা, অহল ওইরবশিংনা তৌবীরমশিং শকখঙবীবা অমসুং নুংঙাই য়াইফনবগী ভাপ তাহন্নবগীদমক হোৎনবনি।
ভারত অসি মেদ্রিদ স্পেনগী ২শুবা য়ু এন জেনরেল এসেম্বলী ওন এজিংগী পোলিতিকেল দিক্লারেসন অমসুং মেদ্রিদ ইন্তর্নেসনেল প্লান ওব এক্সন ওন এজিং (২০২২) গী খুৎয়েক পীনরিবা লৈবাক অমনি। য়ূ.এন জেনরেল এসেম্বলীনা ওক্তোবর ১বু ইন্তর্নেসনেল দে ওব ওল্দর পার্সন্স হায়না ওক্তোবর ১৪, ১৯৯০দা হৌদোকখি। জেনরেল এসেম্বলী অসিনা ইন্তর্নেসনেল প্লান ওন এজিং ১৯৮২দা য়ুম্ফম ওইবা য়ু.এন. প্রিন্সিপলস লৌখৎখি। নিয়ম মরি অদুদি ইন্দিপেন্দেন্স, পার্তিসিপেসন, কেয়র, শেল্ফ-ফুলফিল্মেন্ত অমসুং দিগনিতীনি। য়ু.এন. দিকেত ২০২১-৩০ অসিসু হেল্থী এজিংগী দিকেত হায়না লাউথোকখি অমসুং SDG গোল ওব গুদ হেল্থ এন্দ ৱেল বিংগা তুননা চৎলি। ভারতনা নেসনেল পোলিসী ওন ওল্দর পার্সন্স (NPOP) ১৯৯৯দা মেদ্রিদ প্লানগী মমাংদা শেমখি।
MoSJE না ওক্তোবর ২০২৪দা লৌখৎখিবা মরুওইবা থবকশিং:
১. ওক্তোবর ২০২৪গী থৌরমশিং:
ক। মরুইওবা থৌরমঃ নৈ দিল্লীদা এজুকেসন ইন্সতিত্যুসন অমদা HMSJE য়াওনা ৱাশক লৌবগী থৌরম পাঙথোক্কনি অমসুং অহল ওইরবা মীওইশিংদা এদ অমসুং এসিস্তিব দিভাইসশিং য়েন্থোকপা তোঙান-তোঙানবা থৌরমশিং পাঙথোক্কনি।
খ। রাস্ত্রিয়া ভায়োশ্রী কেম্পঃ ভারতকী তোঙান-তোঙানবা মফম ৫১দা HMSJE য়াওনা কেম্প কয়া পাঙথোক্কনি। হায়রিবা কেম্পশিং অসিনা অহল ওইরবা মীওইশিংদা চত্থোক চতশিন নুংঙাইনবা অমসুং মপুং ওইবা নুংঙাইবদা মতেং ওইগদবা দিভাইসশিং য়েন্থোকপদা মীৎয়েং থমগনি।
২. ইন্তর-মিনিস্ত্রী কোলাবোরেসনঃ M/o SJE না নুপী অমসুং অঙাং য়াইফ থৌরাং, এজুকেসন, খুঙ্গং চাউখৎ থৌরাং, তুরিজম, গৃহ, আয়ুশ মন্ত্রালয়শিংদা ইদুনা অহল ওইরবা মীওইশিংগী য়াইফ থৌরাংগী থবক থৌরমশিং পায়খৎপীনবা আপিল তৌখি। হায়রিবসিদা খুঙ্গংগী মফমশিংদা শেল্ফ হেল্প গ্রুপশিং য়াওনা, মরুওইনা ইন্তরজেনরেসনেল বোন্দিং অমসুং ফেমিলি ভেল্যু য়াওবা প্রোগ্রামশিং য়াওরি।
৩. তোল্ক সেরীজঃ ৱারী ৱাতাইগী পরিং অসি নেসনেল ইন্সতিত্যুত ওব সোসিএল দিফেন্স (NISD) না ওক্তোবর ১৬দা অহলশিংগী হক, য়াইফ থৌরাং অমসুং মশা মউ ফবগী মতাংগা মরী লৈননা পাঙথোক্কনি।
৪. রিজনেল রিসোর্স ত্রেনিং সেন্তরশিংগী প্রোগ্রাম/থৌরমঃ RRTC শিংনা মন্ত্রালয় অসিগী সেনিয়র সিতিজেন দিভিজনগী মখাদা ৱাল্কাথোন, তোল্ক সেরিজ, নহাশিংগী রেলি, য়ুনিভর্সিতী/কোলেজ/ইন্সিতিত্যুসনশিংদা ৱাশক লৌবা, সেন্সিতাইজেসন, কম্পিতিসন, বেন্নর, মেলা অমসুং স্পোর্ত/কলচরেলগী থৌরমশিং, শৈ/ৱারী পাবা, তাইম বেঙ্ক কন্সেপ্ত পীবা, IDOP অমসুং হকশেল কেম্পশিং পালন তৌবগী থৌরম পাঙথোক্কনি অমসুং MoSJE দগী ফন্দ ফংলিবা NGOশিং অমসুং ওল্দ এজ হোম চলাইরিবশিংনা নাৎকী প্রোগ্রামশিং, ফোল্ক আর্ত উৎপা, অহল অমসুং নহাগী মরক্তা ৱারী ৱাতাই শানবগী থৌরমশিং পাঙথোক্কনি।
৫. মাই গোব ক্বিজ অমসুং প্লেজ কেম্পেনঃ
ক। মাইগোব ফম্বাক্তা লৈবাক শীনবা থুংবদা সেনিয়র সিতিজেনগী হক অমসুং য়াইফ থৌরাংগী স্কিমশিংগী ক্বিজ হৌদোকখ্রে। ক্বিজ অসিনা চহি কাংলুপ খুদিংদা মরুওইনা নহাশিংদা অহল ওইরবশিংবু ইকাইখুম্নবা অমসুং লুনা চান্না থম্বীবগী মরুওইবগী মতাংদা ভাপ তাহনগনি।
খ। মাইগোবতা অখন্নবা ৱাশকনা মীয়াম্বু মখোয়গী লমদমদুদা লৈরিবা অহলশিংবু ইকাইখুম্নবীবা, নুংঙাই য়াইফনা থম্বীবগী মতাংদা খঙহনগনি।
৬. সেনিয়র সিতিজেন ৱেলফিয়র পোর্তেল হৌদোকপাঃ সেনিয়র সিতিজেন ৱেলফিয়র পোর্তেল অমা অথুবদা হৌদোক্লগনি। হায়রিবা পোর্তেল অসিনা অহলশিংগী ওইবা স্কিম, পোলিসী অমসুং ৱেলফিয়রগী থৌরাংশিংগী মতাংদা ঈ পাউ শন্দোক্কনি।
৭. মেগা কলচরেল ইভেন্তঃ 'সেলেব্রেতিং গ্রেস্ফুল এজিং: লাইফ বিগিন্স এৎ ৬০' হায়বা মিং অসিদা ওক্তোবর ২৪ দা পাঙথোক্কদবা নাতকী শোকাস অসিনা চহি ৭০ শুরবা আর্তিস্তশিংদগী নুংঙাইনা চহি য়াম্লকপা, গুরু শিশ্য পরম্পরা, ইন্তরজেসনেল সোলিদারিতী, ভারতকী মহৌশাগী চৎনবীগী মওংদা লুনা চান্না তৌবীবা অমসুং ইকাইখুম্নবা উৎপা পারোর্মেন্স পীগনি।
৮. গ্রান্দ ফিনালেঃ থা অমা চুপ্না পাঙথোক্কদবা পালন অসিদা গ্রান্দ ফিনালে অমা লৈগনি, মসি নৈ দিল্লীদা পাঙথোক্কনি।

Ministry of Social Justice & Empowerment
Union Minister Dr. Virendra Kumar to preside over the celebrations on International Day of Older Persons - 2024, on 1st October, in New Delhi
Government of India to organize month-long activities to promote Senior Citizen Welfare and honor their contributions to the Society
30 SEP 2024 11:26AM by PIB Delhi
The Ministry of Social Justice and Empowerment (M/o SJE) has consistently taken the lead in promoting the welfare of senior citizens in India. Union Minister for Social Justice and Empowerment (HMSJE), Dr. Virendra Kumar will be presiding over as the Chief Guest at the International Day of Older Persons - 2024 celebrations, tomorrow in New Delhi. Minister of State (SJE), Shri B.L.Verma, will be the Guest of Honour on the occasion.
In keeping with this commitment, the International Day of Older Persons 2024 will be observed on 1st October, with a comprehensive series of activities to honor the contributions of senior citizens and promote their welfare throughout the month. The aim is to raise awareness and encourage active participation from the public, civil society, and other government bodies. It also aims to emphasize the importance of intergenerational bonding, recognize the invaluable contributions of senior citizens, and foster awareness about their welfare.
India is a signatory to the Political Declaration and Madrid International Plan of Action on Ageing (2002) of the 2nd UN General Assembly on Ageing in Madrid, Spain. The UN General Assembly designated 1st October as International Day of Older Persons on 14th October, 1990. The General Assembly adopted the UN principles for older persons based on the International Plan of Action on Ageing 1982. The four principles were Independence, Participation, Care, Self-fulfillment and Dignity. The UN decade 2021-30 is also declared as Decade of Healthy Ageing and aligned with the SDG (3) Goal of Good Health and Well Being. India formulated the National Policy on Older Persons (NPOP) in 1999 well ahead of the Madrid Plan.
Key Activities to be organized by MoSJE during October 2024:
1. Events on 1st October, 2024:
a. Main event: Pledge taking ceremony will be conducted at an education institution in New Delhi in the presence of HMSJE and various activities, including distribution of aid and assistive devices to senior citizens.
b. Rashtriya Vayoshree Camps: Camps to be organized at 51 different locations across India in the presence of HMSJE. These camps will focus on providing assistive devices and necessary care to senior citizens, enhancing their mobility and overall well-being.
2. Inter-Ministry Collaboration: M/o SJE has written to various Ministries, including the M/o Women and Child Development, Education, Rural Development, Tourism, Home Affairs, AYUSH, urging them to initiate specific activities aimed at enhancing the well-being of senior citizens. These include programmes in rural areas, involving self-help groups, particularly focusing on intergenerational bonding and family values.
3. Talk Series: Talk series will be initiated by the National Institute of Social Defence (NISD) on 16th October on issues concerning senior citizens, including their rights, welfare, and the importance of healthy and active aging.
4. Programmes/ Activities by Regional Resource Training Centres (RRTCs): RRTCs under the Senior Citizens Division of the Ministry will organize activities/programmes to promote the welfare of senior citizens such as Walkathon, Talk Series, Rallies by youth/children, delivering pledges in University/Colleges/Institutions, Sensitization sessions, Competitions, banners, melas and sports/cultural events, Poem/Stories reading, Time bank concept promotions, celebrate IDOP & Health camps and sessions and to ensure widespread observance, NGOs receiving funds from the MoSJE and responsible for maintaining old age homes will organize special activities in their respective old age homes, such as cultural programmes, folk art exhibitions, and interactive sessions between seniors and younger generations engaging senior citizens from nearby localities.
5. MyGov Quiz and Pledge Campaign:
a. Nationwide quiz on senior citizens' rights and welfare schemes has been launched on the MyGov platform. The quiz will encourage awareness among all age groups, especially the youth, on the importance of respecting and caring for older persons.
b. Dedicated pledge on MyGov will invite citizens to commit to the cause of ensuring dignity, respect, and welfare for senior citizens in their communities.
6. Launch of Senior Citizen Welfare Portal: A Senior Citizen Welfare Portal will be launched soon. This portal will serve as a comprehensive platform for disseminating information on schemes, policies, and welfare measures for senior citizens.
7. Mega Cultural Event: a cultural show titled, ‘Celebrating Graceful Ageing: Life begins at 60’, on 24th October, will showcase performance by artists aged 70 years, highlighting the message of active ageing, Guru Shishya paramapara, intergenerational solidarity, Indian traditional systems of care and respect.
8. Grand Finale: The month-long celebration will culminate with a grand finale event, which will be held in New Delhi.