ବାଣିଜ୍ୟ ଓ ଶିଳ୍ପ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ବିଡକିନ ଔାଦ୍ୟୋଗିକ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଦେଶ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଲୋକାର୍ପିତ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ମରାଠାୱାଡା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଔଦ୍ୟୋଗିକ ବିକାଶର ନୂଆ ଯୁଗର ଅୟମାରମ୍ଭ
ବିଡକିନ ଔଦ୍ୟୋଗିକ କ୍ଷେତ୍ର: ଆର୍ଥିକ ବିକାଶ, ରୋଜଗାର ସୃଜନ ଏବଂ ବୈଶ୍ୱିକ ପ୍ରତିସ୍ୱର୍ଦ୍ଧା ପାଇଁ ସହାୟକ
୫୬,୨୦୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ନିବେଶ ଆଣିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତି, ୩୦ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ଚାକିରି ସୃଷ୍ଟି ଲକ୍ଷ୍ୟ ଏବଂ ଔଦ୍ୟୋଗିକ ଉତ୍କର୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ
29 SEP 2024 4:14PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ବିଡକିନ ଔଦ୍ୟୋଗିକ କ୍ଷେତ୍ର (ବିଆଇଏ)କୁ ଦେଶ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଲୋକାର୍ପିତ କରିଛନ୍ତି । ଏହାର ଦେଶର ଔଦ୍ୟୋଗିକ ବିକାଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ସାବ୍ୟସ୍ତ ହେବ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଆଭାସୀ ମାଧ୍ୟମରେ ସାମିଲ ହୋଇଥିଲେ । ପୁନେ ଠାରେ ଆୟୋଜିତ ମୁଖ୍ୟ ଉତ୍ସବରେ ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ସି ପି ରାଧାକୃଷ୍ଣନ, ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଏକନାଥ ସିନ୍ଦେ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ଗଣ୍ୟମାନ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ଔରିକ ହଲ୍ ରୁ ୱେବକାଷ୍ଟ କରାଯାଇଥିଲା । ଯେଉଁଠାରେ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ଆବାସ ଓ ଓବିସି କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅତୁଲ ସାଭେ ଏବଂ ରାଜ୍ୟସଭା ସାଂସଦ ଡ. ଭଗୱତ କାରାଡଙ୍କ ସହ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଅତିଥି ମାନେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
ବିଡକିନ ଔଦ୍ୟୋଗିକ କ୍ଷେତ୍ର ଏକ ପରିବର୍ତ୍ତନକାରୀ ପରିଯୋଜନା, ଯାହାକି ୭,୮୫୫ ଏକର ପରିବ୍ୟାପ୍ତ । ଦିଲ୍ଲୀ-ମୁମ୍ବାଇ ଔଦ୍ୟୋଗିକ କରିଡରର ଏକ ଅଂଶ ଭାବେ ଏହାକୁ ଜାତୀୟ ଔଦ୍ୟୋଗିକ କରିଡର ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅଧୀନରେ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି । ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ଛତ୍ରପତି ଶମ୍ଭାଜୀ ନଗରର ୨୦ କିଲୋମିଟର ଦକ୍ଷିଣରେ ଅବସ୍ଥିତ ଏହି ଔଦ୍ୟୋଗିକ କ୍ଷେତ୍ର ମରାଠାୱାଡାର ଆର୍ଥିକ ବିକାଶକୁ ଗତିଶୀଳ କରିବାରେ ମୁଖ୍ୟ ଭୂମିକା ନେବାରେ ସମ୍ଭାବନା ଅଛି ।
ପ୍ରକଳ୍ପର ମୁଖ୍ୟ ବିଶେଷତ୍ୱ:
ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ଥାନରେ ଅବସ୍ଥିତ: ବିଡକିନ ଔଦ୍ୟୋଗିକ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ସହଜ ଯାତାୟାତ ସୁବିଧା ଉପଲବ୍ଧ । ଏହା ଜାତୀୟ ରାଜପଥ-୭୫୨ଇ ପାଖରେ ଏବଂ ନାଗପୁର-ମୁମ୍ବାଇ ସମୃଦ୍ଧି ମହାମାର୍ଗକୁ ସଂଯୋଗ ହୋଇଛି । ଔରଙ୍ଗାବାଦ ରେଳଷ୍ଟେସନ (୨୦କିମି), ଔରଙ୍ଗାବାଦ ବିମାନବନ୍ଦର (୩୦ କିମି) ଏବଂ ଜଲନା ଡ୍ରାଏ ପୋର୍ଟ (୬୫ କିମି) ପାଖରେ ଥିବାରୁ ପିଏମ ଗତିଶକ୍ତି ସିଦ୍ଧାନ୍ତ ଅନୁସାରେ ବହୁମୁଖୀ ସଂଯୋଗ ବ୍ୟବସ୍ଥା ରଖି ଏହାକୁ ଡିଜାଇନ କରିଛି ବିଆଇଏ ।
ପର୍ଯ୍ୟାୟ କ୍ରମେ ବିକାଶ: ତିନୋଟି ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ଏହି ପରିଯୋଜନାର ବିକାଶ ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ୬,୪୧୪ କୋଟି ଟଙ୍କା ମଂଜୁର କରିଛନ୍ତି । ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ୨୫୧୧ ଏକର ଅଞ୍ଚଳରେ ୨୪୨୭ କୋଟି ନିବେଶ ହେବ । ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ଔଦ୍ୟୋଗିକ ବିକାଶ ନିଗମ (ଏମଆଇଟିଏଲ) ଏବଂ ଜାତୀୟ ଔଦ୍ୟୋଗିକ କରିଡର ବିକାଶ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ଟ୍ରଷ୍ଟ (ଏନଆଇସିଡିଆଇଟି)ର ୫୧:୪୯ ସହଭାଗିତାରେ ଗଠନ କରାଯାଇଥିବା ସ୍ପେଶାଲ ପରପୋଜ ଭେଇକିଲ (ଏସପିଭି) ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ଔଦ୍ୟୋଗିକ ଟାଉନସିପ ଲିମିଟେଡ(ଏମଆଇଟିଏଲ) ଏହି ମହତ୍ୱାକାଂକ୍ଷୀ ପରିଯୋଜନାକୁ ଗତିଶୀଳ କରୁଛି ।
ମୌଳିକ ଢାଞ୍ଚା ପ୍ରସ୍ତୁତି: ବିଡକିନ ଔଦ୍ୟୋଗିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏବେ ଚଉଡ଼ା ସଡ଼କ, ଗୁଣବତ୍ତାପୂର୍ଣ୍ଣ ପାଣି, ନିୟମିତ ବିଜୁଳି ଯୋଗାଣ, ସ୍ୱେରେଜ ଓ ଟ୍ରିଟମେଣ୍ଟ ପ୍ଲାଣ୍ଟ ସୁବିଧା ରହିଛି । ଏଭଳି ସୁବିଧାର ପ୍ଲଟ ଏବେ ଔଦ୍ୟୋଗିକ ଏବଂ ମିଶ୍ରିତ କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ଆବଣ୍ଟନ ସକାଶେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇ ରହିଛି ।
ପ୍ରମୁଖ ନିବେଶ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ପ୍ରଭାବ: ବିଡକିନ ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ଇଥର ଏନର୍ଜିି (୧୦୦ ଏକର), ଲୁବ୍ରିଜୋଲ (୧୨୦ ଏକର), ଟୟୋଟା-କିର୍ଲୋସ୍କାର (୮୫୦ ଏକର ପାଇଁ ଏମଓୟୁ) ଆଦି ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ କମ୍ପାନୀର ନିବେଶକୁ ଆକର୍ଷିତ କରିପାରିଛି । ଏହି ଚାରୋଟି ପରିଯୋଜନାରେ ମୋଟ ୫୬,୨୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ନିବେଶ ହେବ ଏବଂ ଏହାଦ୍ୱାରା ୩୦ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟିର ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି ।
ନିର୍ମାଣ ପରେ କେବଳ ତିନି ବର୍ଷ ପାଇଁ ଔଦ୍ୟୋଗିକ ଓ ମିଶ୍ରିତ ଉପଯୋଗ କ୍ଷେତ୍ରର ୧୮୨୨ ଏକର (୩୮ ପ୍ଲଟ) ଆବଣ୍ଟିତ କରାଯାଇଛି । ବିଡକିନ ଔଦ୍ୟୋଗିକ କ୍ଷେତ୍ରର ବିକାଶ ଦ୍ୱାରା ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ସାମାଜିକ-ଆର୍ଥିକ ବିକାଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଗଭୀର ସକରାତ୍ମକ ପ୍ରଭାବ ପଡ଼ିବା ଆଶା କରାଯାଏ । ଏହାଦ୍ୱାରା କୁଶଳୀ ମାନବ ସମ୍ବଳ ଆକର୍ଷିତ ହେବେ ଏବଂ ତ୍ୱରିତ ଗତିରେ ଔଦ୍ୟୋଗିକରଣକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ମିଳିବ ।
ଔଦ୍ୟୋଗିକ ଉତ୍କୃଷ୍ଟତା ଦିଗକୁ ଏକ ପାଦ: ବିଡକିନ ଔଦ୍ୟୋଗିକ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ସମର୍ପଣ ଭାରତ ବୈଶ୍ୱିକ ଔଦ୍ୟୋଗିକ ମହାଶକ୍ତିରେ ପରିଣତ ହେବା ଦିଗରେ ଅଗ୍ରସର ହେବାର ପ୍ରତୀକ । ଏହି ପରିଯୋଜନା ସରକାରଙ୍କ ‘ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଏବଂ ମେକ୍ ଫର ଦ ୱାର୍ଲ୍ଡ’ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣର ରୂପ, ଯାହାକି ଅଞ୍ଚଳରେ ଔଦ୍ୟୋଗିକ ବିକାଶ, ଆର୍ଥିକ ସମୃଦ୍ଧି ଏବଂ ଶତତ ବିକାଶକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଏହା ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ, ବିଡକିନ ଔଦ୍ୟୋଗିକ କ୍ଷେତ୍ର ଉତ୍କୃଷ୍ଟତାର ପ୍ରତୀକ ହେବ, ରୋଜଗାର ସୃଷ୍ଟି କରିବ, ରପ୍ତାନି ବଢ଼ାଇବ ଏବଂ ଅଞ୍ଚଳର ସମସ୍ତ ବିକାଶ ପ୍ରତି ଅବଦାନ ରଖିବ ।

Ministry of Commerce & Industry
Prime Minister Modi Dedicates Bidkin Industrial Area to the Nation
A new era of industrial growth begins in Marathwada Maharashtra
Bidkin Industrial Area: A catalyst for economic growth, job creation, and global competitiveness
Set to attract over ₹56,200 crore in investments, creating 30,000+ jobs and sparking industrial excellence
29 SEP 2024 4:14PM by PIB Delhi
Prime Minister, Shri Narendra Modi, today dedicated the Bidkin Industrial Area (BIA) in Maharashtra to the nation, marking a significant milestone in India's industrial development. The Prime Minister joined the event virtually, while the main ceremony in Pune was attended by Shri C.P. Radhakrishnan, Governor of Maharashtra, Shri Eknath Shinde, Chief Minister of Maharashtra, and other dignitaries. The event was webcast from Auric Hall, where Shri Atul Save, Minister of Housing & OBC Welfare, Government of Maharashtra, Dr. Bhagwat Karad, MP Rajya Sabha, and many others were present.
The Bidkin Industrial Area, a transformative project spanning 7,855 acres, has been developed under the National Industrial Corridor Development Programme (NICDP) as part of the Delhi-Mumbai Industrial Corridor. Situated 20 km south of Chhatrapati Sambhaji Nagar, Maharashtra, this industrial hub holds immense potential to catalyze economic growth in the Marathwada region.
Key Highlights of the Project:
Strategic Location: Bidkin Industrial Area boasts excellent connectivity, located adjacent to NH-752E and just 35 km from the Samruddhi Mahamarg, connecting Nagpur to Mumbai. With Aurangabad railway station (20 km), Aurangabad Airport (30 km), and Jalna Dry Port (65 km) nearby, BIA is designed to offer seamless multi-modal connectivity, in line with the principles of PM GatiShakti.
Phased Development: The Government of India approved the project with a total cost of Rs. 6,414 crore, to be developed in three phases. Phase A, covering 2,511 acres, has been prioritized with an investment of Rs. 2,427 crore. The Maharashtra Industrial Township Limited (MITL), a Special Purpose Vehicle (SPV) formed with a 51:49 partnership between Maharashtra Industrial Development Corporation (MIDC) and National Industrial Corridor Development and Implementation Trust (NICDIT), has driven this ambitious project.
Infrastructure Readiness: Bidkin Industrial Area is now equipped with wide roads, quality water and power supply, and advanced sewage and common effluent treatment plants. These key infrastructure works are ready for the allotment of industrial and mixed-use plots.
Major Investments and Economic Impact
Bidkin has already attracted significant investment interest, with notable companies like Ather Energy (100 acres), Lubrizol (120 acres), Toyota-Kirloskar (MoU for 850 acres), and JSW Green Mobility (500 acres) committing to the area. Together, these four projects alone represent a total investment of Rs. 56,200 crore, with an employment potential of over 30,000 jobs.
In just three years since construction, a total of 1,822 acres (38 plots) have been allotted across industrial and mixed-use zones. The development of Bidkin Industrial Area is expected to have a domino effect on the socio-economic growth of the region, drawing skilled human resources and spurring rapid industrialization.
A Step Towards Industrial Excellence
The dedication of the Bidkin Industrial Area to the nation marks a dynamic leap in India’s journey toward becoming a global manufacturing powerhouse. The project is aligned with the Government’s vision of “Make in India, Make for the World,” fostering industrial growth, economic prosperity, and sustainable development in the region.
Prime Minister Modi emphasized that Bidkin will become a beacon of industrial excellence, generating employment, boosting exports, and contributing to the region’s overall development.