ଗୃହ ନିର୍ମାଣ ଓ ସହରାଞ୍ଚଳ ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ଦୂରୀକରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଏସଏଚଏସ ୨୦୨୪ ଅଭିଯାନର ସପ୍ତମ ଦିନ ସୁଦ୍ଧା ୫.୬ ଲକ୍ଷ ସିଟିୟୁରେ ୨୫% ସ୍ୱଚ୍ଛତା ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ଛୁଇଁଲା
ସହରାଞ୍ଚଳ ଓ ଗ୍ରାମୀଣ ଭାରତରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବା ପାଇଁ ୩ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ନାଗରିକ ସାମିଲ ହୋଇଛନ୍ତି
23 SEP 2024 8:37PM by PIB Bhubaneswar
ଏହା ଏସଏଚଏସ ୨୦୨୪ ଅଭିଯାନର ସପ୍ତମ ଦିବସ, ଯାହାର ଶୀର୍ଷକ ଥିଲା "ସ୍ୱଭାବ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ସଂସ୍କାର ସ୍ୱଚ୍ଛତା" ଏବଂ ଏଥିରେ ଏକ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ହାସଲ ହୋଇସାରିଛି ! ଏହି ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ ହେବାର ମାତ୍ର ୭ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ଚିହ୍ନଟ ହୋଇଥିବା ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଲକ୍ଷ୍ୟ ୟୁନିଟ୍ (ସିଟିୟୁ)ର ୨୫ ପ୍ରତିଶତକୁ ସ୍ୱଚ୍ଛ ସ୍ଥାନରେ ପରିଣତ କରି ସୌନ୍ଦର୍ଯ୍ୟକରଣ କରାଯାଇଛି । ସାରା ଦେଶରେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଅଭିଯାନ ପାଇଁ ଅନ୍ଧାରୁଆ, ଗମନାଗମନ ନିମନ୍ତେ କଷ୍ଟକର ସ୍ଥାନ ଏବଂ ପରିତ୍ୟକ୍ତ ଅଂଚଳରେ ୫ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ସିଟିୟୁ ପାଇଁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖାଯାଇଛି । ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ମିଶନ ଅର୍ବାନ୍ (ଏସବିଏମ୍ - ୟୁ) ସ୍ୱଚ୍ଛତାର ଏକ ବିଶେଷ ଦଶନ୍ଧି ପୂରଣ କରୁଥିବାବେଳେ ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୧୭ ରୁ ଅକ୍ଟୋବର ୨, ୨୦୨୪ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଚାଲିଥିବା ଦୁଇ ସପ୍ତାହବ୍ୟାପୀ ଚାଲିଥିବା ଅଭିଯାନର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ତମ୍ଭ ହେଉଛି ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ।
ଏସଏଚଏସ ୨୦୨୪ ପାଇଁ , ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଲକ୍ଷିତ ଇକାୟି (ସିଟିୟୁ), ସ୍ୱଚ୍ଛତା ମେଁ ଜନ ଭାଗିଦାରୀ ଏବଂ ସଫେଇ ମିତ୍ର ସୁରକ୍ଷା ଶିବିର ଭଳି ତିନୋଟି ସ୍ତମ୍ଭ ଅଧୀନରେ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ୧୫ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେଉଛି, ଯେଉଁଥିରେ ୩ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ନାଗରିକ ସାମିଲ ହୋଇଛନ୍ତି । ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ଦେଶବ୍ୟାପୀ ୪ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ସ୍ଥାନରେ ସିଟିୟୁରେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଅଭିଯାନ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ଚାଲିଛି, ଯେଉଁଥିରେ ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟରେ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରାଯାଇଛି । ଏହିପରି ୧ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ୟୁନିଟର ରୂପାନ୍ତରଣ ହୋଇସାରିଛି । ୪୫,୦୦୦ ରୁ ଅଧିକ ସିଟିୟୁକୁ ପରିଷ୍କାର ଓ ରୂପାନ୍ତରିତ କରି ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ସବୁଠୁ ଆଗରେ ରହିଛି । ତାମିଲନାଡ଼ୁରେ ୨୮,୦୦୦ ରୁ ଅଧିକ ୟୁନିଟ୍ ର ରୂପାନ୍ତଋଣ ହୋଇଥିବା ବେଳେ ବିହାର ୧୯,୦୦୦ ରୁ ଅଧିକ ଲକ୍ଷ୍ୟଭୁକ୍ତ ଅଞ୍ଚଳକୁ ସଫଳତାର ସହ ପରିଷ୍କାର କରିଛି, ରାଜସ୍ଥାନରେ ୧୮,୦୦୦ରୁ ଅଧିକ ସିଟିୟୁ ରୂପାନ୍ତରିତ ହୋଇସାରିଥିବା ବେଳେ ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶ ପ୍ରାୟ ୧୭,୦୦୦ ଲକ୍ଷ୍ୟଭୁକ୍ତ ସ୍ଥାନରେ ରୂପାନ୍ତରଣ କାର୍ଯ୍ୟ ଶେଷ କରିଛି ।
ଏକ ପେଡ୍ ମା' କେ ନାମ’ ଅଭିଯାନ ଅଧୀନରେ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୧୦ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଗଛ ଲଗାଯାଇଛି । ଗତ ସପ୍ତାହରେ ୭ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ଖାଦ୍ୟ ଗଳି ସଫେଇ କରାଯାଇଥିବା ବେଳେ ଆଞ୍ଚଳିକ ପରମ୍ପରାକୁ ଦର୍ଶାଉଥିବା ପାଖାପାଖି ୫୦ ହଜାର ସାଂସ୍କୃତିକ ମହୋତ୍ସବ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଛି ।
ବିଭିନ୍ନ କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ସିଟିୟୁରେ ବ୍ୟାପକ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଅଭିଯାନ ସହ ବୃକ୍ଷରୋପଣ ଅଭିଯାନ, ସାଇକ୍ଲୋଥନ, ପ୍ଲୋଗାଥନ ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ଉତ୍ସବ ସହିତ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ହିଁ ସେବାରେ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରୁଛନ୍ତି । ଆଗରୁ ନେତୃତ୍ୱ ନେଇ ଅନେକ ରାଜ୍ୟର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ସିଟିୟୁରେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ, ସଫେଇ ମିତ୍ର ଶିବିର ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ, ଶ୍ରମଦାନ କରିଥିଲେ, ଜାତୀୟ ସ୍ତରରେ ଏହି ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା । ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି, ବୃକ୍ଷରୋପଣ ଅଭିଯାନ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ପଦକ୍ଷେପରେ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରି କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀମାନେ ମଧ୍ୟ ତୃଣମୂଳ ସ୍ତର କାର୍ଯ୍ୟରେ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ ।
ଦୈନନ୍ଦିନ ଜୀବନର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦିଗରେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ପ୍ରତି ସେମାନଙ୍କର ସମର୍ପଣକୁ ଦୋହରାଇ ରାଜ୍ୟ, ସହରାଞ୍ଚଳ ସ୍ଥାନୀୟ ସଂସ୍ଥା, ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତ, ଆସ୍ଥା ସଂଗଠନ, ଏନଜିଓ , ସିପିଏସୟୁ, କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ରାଜ୍ୟ ସରକାର ମାନେ ଏକତା ହିଁ ସେବା ୨୦୨୪ ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି । ଦେଶବ୍ୟାପୀ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ଗତି ଏବଂ ସକ୍ରିୟ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ଯୋଗୁଁ ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରରେ ଏହାର ଦୃଶ୍ୟମାନ ପ୍ରଭାବ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ଏହି ସାମୂହିକ ପ୍ରୟାସ କେବଳ ଅଭିଯାନକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରେ ନାହିଁ ବରଂ ଆବର୍ଜନା ମୁକ୍ତ ସହର ପାଇଁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖି ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ମିଶନ ସହରାଞ୍ଚଳର ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ମଧ୍ୟ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇଥାଏ ।

Ministry of Housing & Urban Affairs
SHS 2024 Campaign Hits 25% Cleanliness Milestone in 5.6 Lakh CTUs by Day 7!
Over 3 Crore citizens have joined in voluntary action to transform urban and rural India
23 SEP 2024 8:37PM by PIB Delhi
It’s Day 7 of SHS 2024 campaign, themed "Swabhav Swachhata Sanskaar Swachhata," and a noteworthy milestone has already been achieved! In just seven days since the campaign began, 25% of the identified Cleanliness Target Units (CTUs) have already been transformed into clean spaces and beautified. More than 5 lakh CTUs - dark, difficult, and neglected spots - have been targeted for cleanliness drives across the nation. This initiative is one the significant pillars of the two-week campaign running from 17th Sept., to 2nd Oct., 2024, as Swachh Bharat Mission Urban (SBM-U) completes an iconic decade of swachhata.
For SHS 2024, more than 15 lakh events are taking place nationwide under the three pillars of Swachhata Lakshit Ekayi (CTUs), Swachhata Mein Jan Bhaagidaari and SafaiMitra Suraksha Shivir, engaging over 3 Crore citizens. So far, cleanliness initiatives in CTUs are actively underway in over 4 lakh locations nationwide, showcasing impressive participation across various States. Over 1 lakh such units have already been transformed. Uttar Pradesh is at the forefront, having cleaned and transformed over 45,000 CTUs. Tamil Nadu follows closely with more than 28,000 units addressed, while Bihar has successfully tackled over 19,000 target areas, over 18,000 CTUs have already been transformed in Rajasthan, whereas Andhra Pradesh has completed transformation for nearly 17,000 target locations.
As part of the Ek Ped Maa Ke Naam campaign, over 1 million trees have been planted so far. In the past week, more than 7,000 food streets were cleaned, and nearly 50,000 cultural festivals showcasing regional traditions were held.
Various Central Ministries are actively participating in Swachhata Hi Seva with large-scale cleanliness drives at designated CTUs, as well as plantation drives, cyclothons, plogathons, and cultural festivals. Leading from the front many State CMs initiated cleanliness drives at CTUs, launched SafaiMitra Shivirs, offered shramdaan, as the campaign rolled out nationally. Union Ministers also joined the ground action by actively participating in pledges, plantation drives, and other initiatives across the nation.
Reaffirming their dedication to cleanliness in every aspect of daily life, states, urban local bodies, gram panchayats, faith organizations, NGOs, CPSUs, central ministries, and other state governments have united in action for Swachhata Hi Seva 2024. With growing momentum and active participation nationwide, the visible impact on the ground is significant. This collective effort not only strengthens the campaign but also advances the goals of the Swachh Bharat Mission Urban, aiming for garbage-free cities.