প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
জোইন্ত ফেক্ত শীত: য়ুনাইতেদ স্তেৎস অমসুং ভারতনা মখা তানা কম্প্রিহেন্সিব অমসুং গ্লোবেল স্ত্রেতেজিক পার্তনরশিপ পাকথোক চাউথোকহল্লি
22 SEP 2024 8:51AM by PIB Imphal
ঙসি, য়ুনাইতেদ স্তেৎসকী প্রসিদেন্ত জোসেফ আর. বাইদেন অমসুং ভারতকী প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীনা U.S.-ইন্দিয়া কম্প্রিহেন্সিব গ্লোবেল এন্দ স্ত্রেতেজিক পার্তনরশিপ, 21শুবা চহি চাগী দিফাইনিং পার্তনরশিপ, অসিনা মালেমগী য়াইফনবা থবক তৌরিবা এজেন্দা অমা ৱারেপ লৌহল্লে হায়না ফোংদোকখি। য়ুনাইতেদ স্তেৎস অমসুং ভারতনা মমাংদা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা মওংদা থাজবা অমসুং মতেং পাংনবগী থাক য়ৌরকখিবা পুৱারী ওইরবা তানফম অসিদা লুচিংবা অনিনা খন্নখি। লুচিংবশিংনা U.S.-ইন্দিয়াগী পার্তনরশিপ অসি দেমোক্রেসী, ফ্রীদম, রুল ওফ লো, হ্যুমেন রাইত্স, প্লুরেলিজম অমসুং মীপুম খুদিংমক্কী চপ মান্নবা খুদোংচাবশিং ঙাকপদা য়ুম্ফম ওইগদবনি হায়না ফোংদোকখি। মরমদি ঐখোয়গী লৈবাকশিং অসি হেন্না মপুং ফাবা য়ুনিয়ন অমা ওইনবা অমসুং ঐখোয়গী মান্নবা মংলান অদু ফংনবা হোৎনরি হায়না থাজবা পীখি। লুচিংবা অনিনা U.S.-ইন্দিয়া মেজর দিফেন্স পার্তনরশিপপু মালেমগী সেক্যুরিতী অমসুং শান্তিগী য়ুম্বী অমা ওইহনখিবা খুমাং চাউশিল্লকপগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখি। ওপরেস্নেল কোওর্দিনেসন হেনগৎহনবা, ইনফোর্মেসন শেয়র তৌবা অমসুং দিফেন্স ইন্দস্ত্রিএল ইন্নোভেসনগী কান্নবশিং অদুসু ফোংদোকখি। প্রসিদেন্ত বাইদেন অমসুং প্রধান মন্ত্রী মোদীনা ঐখোয়গী মীয়াম, ঐখোয়গী সিভিক অমসুং প্রাইবেৎ সেক্তর, অমসুং ঐখোয়গী সরকারশিংনা হেন্না চেৎশিল্লবা মরীশিং শেমগৎনবা হোৎনরিবা অসিনা U.S.-ইন্দিয়া পার্তনরশিপ অসি লাক্কদৌরিবা দিকেদশিংদা হেন্না চাউবা থাক্তা য়ৌহন্নবগী লম্বীদা পুরক্কনি হায়বগী ওপ্তিমিজম অমসুং থাজবা ফোংদোকখি।
মালেমগী থাক্তা ভারতনা লুচিংলিবা, মরুওইনা G-20 অমসুং গ্লোবেল সাউথতা প্রধান মন্ত্রী মোদীগী লুচিংলিবা অমসুং ইন্দো-পেসিফিক লমদম অসি ফ্রী, ওপন অমসুং চাউখৎপা ওইহন্নবগীদমক ক্বাদপু মপাঙ্গল কনখৎহন্নবগী মহাক্কী ফিরেপপু রাস্ত্রপতি বাইদেন্না থাগৎপা ফোংদোকখি। মালেমগী ওইনা কোবিদ-19 লাইচৎ থেংনবদা মতেং পাংবদগী হৌরগা মালেম শিনবা থুংনা থোক্লিবা অৱাবা ফীবমশিং কোকহন্নবা হোৎনবদা ভারতনা মাংজিল থারি। প্রধান মন্ত্রী মোদীনা পোলেন্দ অমসুং য়ুক্রেনদা চৎখিবা পুৱারী ওইরবা খোঙচৎকীদমক, দিকেদ কয়া অসিদা ভারতকী প্রধান মন্ত্রী অমগী অহানবা খোঙচৎকীদমক, অমসুং য়ুক্রেনগী ইনর্জী সেক্তর য়াওনা, অমসুং UN চার্তর য়াওনা, ইন্তর্নেস্নেল লোগী মরুওইবা অমসুং য়ুক্রেনগীদমক শান্তি অমসুং তংদু লৈতবগী হ্যুমেনিতরিয়ন এসিস্তেন্স পীনবগী মহাক্কী পাউজেলগীদমক রাস্ত্রপতি বিদেননা প্রধান মন্ত্রী মোদীবু থাগৎপা ফোংদোকখি। লুচিংবশিংনা মিদল ইস্তকী মরুওইবা সমুদ্রগী লম্বীশিং য়াওনা নেভিগেসনগী নীংতম্বা অমসুং কম্মর্সকী ঙাক-শেনবগীদমক মখোয়গী মতেং পাংনবা অমুক হন্না ফোংদোকখি। 2025দা ভারতনা কম্বাইন্দ তাস্ক ফোর্স 150গী কো-লিদর ওইগনি। কম্বাইন্দ মেরিতাইম ফোর্সকা লোয়ননা আরব সমুদ্রদা সমুদ্রগী লম্বীশিং ঙাক-শেনবগীদমক থবক তৌগনি। রাস্ত্রপতি বাইদেননা প্রধান মন্ত্রী মোদীদা পাউদমখি মদুদি য়ুনাইতেদ স্তেৎসনা রিফোর্ম তৌরবা U.N. সেক্যুরিতী কাউন্সিল অমদা ভারতজূ পর্মিনেন্ত মেম্বরশিও য়াওনা মালেমগী ইন্সতিত্যুসনশিংদা রিফোর্ম তৌনবা ইনিসিএতিবশিং সপোর্ত তৌদুনা ভারতকী মরুওইবা ভোইস অদু খঙহল্লি। লুচিংবা অনিনা মখোয়গী মীৎয়েং অদু ফোংদোকখি মদুদি গ্রহ অসিগী ক্লিনর, ইনক্লুসিব, হেন্না সেক্যুর ওইবা অমসুং হেন্না চাউখৎপা তুংলমচৎ অমা শেমগৎনবা হোৎনরিবা অসিদা U.S.-ইন্দিয়াগী মরক্তা হেন্না নকশিন্নবা পার্তনরশিপ অমা লৈহনবা অসি য়াম্না মরু ওই।
রাস্ত্রপতি বাইদেন অমসুং প্রধান মন্ত্রী মোদীনা স্পেস, সেমিকন্দক্তর অমসুং এদভান্স তেলিকম্ম্যুনিকেসন য়াওনা মরুওইবা তেক্নোলোজী সেক্তরশিংদা স্ত্রেতেজিক কোওপরেসন হেন্না চেৎশিলহন্নবা অমসুং পাকথোক চাউথোকহন্নবা ক্রিতিকেল অমসুং ইমর্জিং তেক্নোলোজী (iCET) লুচিংবা অনিমক্না আর্তিফিসিএল ইন্তেলিজেন্স, ক্বান্তম, বাইওতেক্নোলোজী অমসুং ক্লিন ইনর্জীগুম্বা হিরমশিংদা তেংবাং পীনবগী খোঙজেল হেনগৎহন্নবগীদমক চাং নাইনা ৱারী শানবগীদমক অচেৎপা ৱাফম থমখি। ক্বাদ অমসুং U.S.-ইন্দিয়া-ROK ত্রাইলেতরেল তেক্নোলোজী ইনিসিয়েতিব য়াওনা মান্নবা ৱাখল্লোন লৈবা পার্তনরশিংগা লোয়ননা তেংবাং পীনবা মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা হৌজিক পায়খৎলিবা থবকশিং মখোয়না পনখি। চহি অসিগী অঙনবা শরুক্তা হৌদোকখিবা অসিনা মরুওইবা ইন্দস্ত্রীশিংগীদমক হেন্না সেক্যুর অমসুং রেসিলিয়েন্ত সপ্লাই চেন শেমগৎনবা অমসুং ঐখোয় পুন্না ইন্নোভেসনগী লমদা মাংজিল থানা চৎমিন্ননবা হোৎনরি। লুচিংবশিংনা তেক্নোলোজী সেক্যুরিতীগী মতাংদা ভারত-U.S স্ত্রেতেজিক ত্রেদ দাইলোগকী খুত্থাংদা য়াওনা খুদোংচাদবা কোকহনবগা লোয়ননা মখোয়গী সরকারশিংদা এক্সপোর্ত কন্ত্রোলশিং, হায় তেক্নোলোজীগী ললোন-ইতিক হেনগৎহনবা, অমসুং ঐখোয়গী লৈবাক অনিগী মরক্তা তেক্নোলোজী ত্রান্সফর তৌবদা লৈরিবা অথিংবশিং হন্থহনগনি। লুচিংবশিংনা বাইলেতরেল সাইবর সেক্যুরিতী দাইলোগকী খুত্থাংদা সাইবর স্পেস কোওপরেসন হেন্না চেৎশিলহন্নবা অনৌবা মেকানিজমশিংসু অয়াবা পীখি। লুচিংবশিংনা সোলর, ৱিন্দ অমসুং ন্যুক্লিয়র ইনর্জী অমসুং অপীকপা মোদ্যুলর রিএক্তর তেক্নোলোজীশিং শেমগৎপদা US-ইন্দিয়া কোওপরেসন হেঙ্গৎহন্নবা খুদোংচাবশিং য়াওনা ক্লীন ইনর্জীগী মেন্যুফেকচরিং অমসুং দিপ্লোইমেন্ত হেনগৎহন্নবা অমুক হন্না অচেৎপা ৱাফম থমখি।
তুংলমচৎকী তেক্নোলোজী পার্তনরশিপ অমা শেম্বা
রাস্ত্রপতি বাইদেন অমসুং প্রধান মন্ত্রী মোদীনা নেস্নেল সেক্যুরিতী, নেক্স জেনরেসনগী তেলিকম্ম্যুনিকেসন অমসুং গ্রীন ইনর্জী এপ্লিকেসনগীদমক এদভান্স সেন্সিং, কম্ম্যুনিকেসন অমসুং পাৱর ইলেক্ত্রোনিক্সতা মীৎয়েং থম্লিবা অনৌবা সেমিকন্দক্তর ফেব্রিকেসন প্লান্ত অমা লিংখৎনবা ৱাতরশেদ এরেঞ্জমেন্ত অমা থাগৎখি। ইনফ্রা রেদ, গেল্লিয়ম নাইত্রাইদ অমসুং সিলিকোন কারবাইদ সেমিকন্দক্তরশিং শাবগী পান্দমদা লিংখৎকদবা ফেব অসি ইন্দিয়া সেমিকন্দক্তর মিসন অমসুং ভারত সেমি, থ্রিদিতেক অমসুং U.S. স্পেস ফোর্সকী মতেংনা ঙমহনগনি।
লুচিংবশিংনা গ্লোবেল ফাউন্দ্রিজ (GF) না ভারতকী কলকাতাদা GF কলকাতা পাৱর সেন্তর শেম্বা য়াওনা রেসিলিয়েন্ত, সেক্যুর অমসুং সস্তেনেবল সেমিকন্দক্তর সপ্লাই চেনশিং শেমগৎনবা পুন্না হোৎনরিবা অদু থাগৎখি। মসিনা চিপ মেন্যুফেকচরিংদা রিসর্স অমসুং দিবেলপমেন্তদা নাকল অনিদা কান্নরবা লিঙ্কেজশিং হেনগৎহল্লগনি অমসুং জিরো অমসুং লো ইমিসনগা লোয়ননা কনেক্তেদ ভেহিকলশিং, ইন্তরনেত ওফ থিংস দিভাইসশিং, AI অমসুং দেতা সেন্তরশিংদা গেম চেঞ্জিং এদভান্সশিং ফংহল্লগনি। ঐখোয়গী লৈবাক অনিমক্তা অৱাংবা থাক্কী থবক পীগদবা ভারতকা লোইননা অশাংবা মতমগী, ঙমখৈ লান্না মেন্যুফেকচরিং অমসুং তেক্নোলোজী পার্তনরশিপশিং এক্সপ্লোর তৌনবা GFগী থৌরাংশিং মখোয়না পনখি। মখোয়না ইন্তর্নেস্নেল তেক্নোলোজী সেক্যুরিতী এন্দ ইন্নোভেসন (ITSI) ফন্দগা মরী লৈননা US দিপার্তমেন্ত ওফ স্তেত অমসুং ইন্দিয়া সেমিকন্দক্তর মিসন, ইলেক্ত্রোনিক্স অমসুং ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়গী USকী মরক্তা অনৌবা স্ত্রেতেজিক পার্তনরশিপকীসু থৌরম পাংথোকখি।
লুচিংবশিংনা U.S.,ভারত অমসুং মালেমগী ওতোমোতিব মার্কেৎশিংগীদমক সেফ, সেক্যুর অমসুং রেসিলিয়েন্ত সপ্লাই চেনশিং শেমগৎনবা ঐখোয়গী ইন্দস্ত্রীনা লৌখৎলিবা খোঙথাংশিংবু তরাম্না ওকখি। মসিগী মনুংদা মালেমগী কৈথেলশিংদা এক্সপোর্ত তৌনবা মেনুফেকচর তৌনবগীদমক ফোর্দ মোতোর কম্নীনা চেন্নাইগী প্লান্ত শিজিন্ননবা লেতর ওফ ইন্তেন্ত অমা সবমিৎ তৌবগী ৱাফম য়াওরি।
লুচিংবা অনিনা 2025দা ইন্তর্নেস্নেল স্পেস স্তেসনদা সাইন্তিফিক রিসর্চ পাংথোক্নবা NASA অমসুং ISROনা অহানবা ওইনা পুন্না হোৎনমিন্নবগী মায়কৈদা খুমাং চাউশিল্লকপবু তরাম্না ওকখি। মখোয়না সিভিল স্পেস জোইন্ত ৱার্কিং গ্রুপকী মখাদা পায়খৎলিবা খোঙথাংশিং অমসুং ৱাখল্লোনশিং লৌথোক-পীশিন তৌবগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখি অমসুং 2025গী অঙনবা শরুক্তা পাংথোক্কদৌরিবা মসিগী মথংগী মীফম অসিনা মতেং পীনবগী অহেনবা লম্বীশিং হাংদোক্কনি হায়না মখোয়না থাজবা ফোংদোকখি। মখোয়না সিভিল অমসুং কম্মর্সিএল স্পেস দোমেনশিংদা অনৌবা প্লেতফোর্মশিং থিজিনবা য়াওনা জোইন্ত ইন্নোভেসন অমসুং স্ত্রেতেজিক কোলাবোরেসন হেন্না চেৎশিলহন্নবা খুদোংচাবশিং ফংনবা অচেৎপা ৱাফম থমখি।
লুচিংবশিংনা ঐখোয়গী রিসর্স অমসুং দিবেলপমেন্ত ইকোসিস্তেমশিংগী মরক্তা তেংবাং পীনবা হেনগৎহন্নবা হোৎনরিবশিংবু তরাম্না ওকখি। মখোয়না US-ইন্দিয়া গ্লোবেল চেলেঞ্জ ইন্সতিত্যুৎকীদমক মথংগী চহি মঙাদা US অমসুং ভারত সরকারগী ফন্দিংদা দোল্লর মিলিয়ন 90+ পুথোক্নবা থৌরাং তৌরি। মসিনা US অমসুং ভারতকী য়ুনিভর্সিতীশিং অমসুং রিসর্চ ইন্সতিত্যুৎশিংগী মরক্তা R&Dগী পার্তনরশিপশিংদা মতেং পাংগনি। মসিদা জুন 2024গী iCET মীফমদা লুচিংবা অনিনা অমেরিকন অমসুং ভারতকী য়ুনিভর্সিতীশিং, নেস্নেল লেবোরেতরীশিং অমসুং প্রাইবেৎ সেক্তর রিসর্চশিংগী মরক্তা তেংবাং পীনবা হেনগৎহন্নবা অনৌবা US-ইন্দিয়া এদভান্স মেতরিএল R&D ফোরন অমা লোঞ্চ তৌখিববু তরাম্না ওকখি।
নেস্নেল সাইন্স ফাউন্দেসন অমসুং ভারতকী সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী দিপার্তমেন্তকী মরক্তা ফন্দিং এৱার্দ 11 খনবগী মতাংদা লুচিংবশিংনা লাউথোকখি। ন্যু জেনেরেসন তেলিকম্ম্যুনিকেসন, কনেক্তেদ ভেহিকলশিং, মেছিন লর্নিংগুম্বা হিরমশিংদা US-ইন্দিয়াগী জোইন্ত রিসর্চ প্রোজেক্তশিং পাংথোক্নবা পুন্না US নেস্নেল সাইন্স ফাউন্দেসন অমসুং ইলেক্ত্রোনিক্স অমসুং ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়গী মখাদা ফন্দিং এৱার্দ 12, রিসর্স কোলাবোরেসন অমসুং সেমিকন্দক্তরশিং, নেক্স জেনরেসন কম্ম্যুনিকেসন সিস্তেমশিং, সস্তেনেবিলিতী অমসুং গ্রীন তেক্নোলোজীশিং অমসুং ইন্তেলিজেন্ত ত্রান্সপোর্ত সিস্তেমশিংগী লমদা US-ইন্দিয়াগী ওইবা বেসিক অমসুং এপ্লাইদ রিসর্চ পুন্না তৌবা ঙম্নবা পুন্না চাউরাক্না দোল্লর মিলিয়ন 10গী শেনফম পুথোক্কনি হায়না লুচিংবশিংনা লাউথোকখি। মসিগী মথক্তা, NSF অমসুং MeitYনা নাকল অনিমক্তা বেসিক অমসুং এপ্লাইদ রিসর্চ ইকোসিস্তেম হেনগৎহন্নবা অমসুং সিনর্জী পীনবা রিসর্চ কোলাবোরেসনগী অনৌবা খুদোংচাবশিং থিজিল্লি।
লুচিংবা অনিনা ভারতকী দিপার্তমেন্ত ওফ বাইওতেক্নোলোজী (DBT) না য়ুনাইতেদ স্তেৎসকী নেস্নেল সাইন্স ফাউন্দেসনগা লোইননা 2024গী ফেব্রুৱারীদা কমপ্লেক্স সাইন্তিফিক চেলেঞ্জশিং কোকহন্নবা অমসুং সিন্থেতিক অমসুং ইঞ্জিনীয়রিং বাইওলোজী, সিস্তেমস অমসুং কম্প্যুতিস্নেল বাইওলোজী, অমসুং অতোপ্পা মরী লৈনবা হিরমশিংদা অওনবা পুরক্নবা অনৌবা সোলুসনশিং পুথোক্নবা অহানবা জোইন্ত কল্লোবেতিব রিসর্স প্রোজেক্তশিং লাউথোকখিবদা নুংঙাইবা ফোংদোকখি। হায়রিবা অসি তুংগী বাইওমেন্যুফেকচরিং সোলুসনশিং পুথোক্নবা অমসুং বাইওইকনোমীদা খুমাং চাউশিলহন্নবা য়ুম্ফম ওইরি। অহানবা প্রপোজেল অসিগী মখাদা, জোইন্ত রিসর্চ তীমশিংনা পুক্নিং থৌগৎনা পাউখুম পীখি অমসুং মহৈশিং অদু 2024গী অরোইবা শরুক্তা লাউথোক্কনি।
লুচিংবশিংনা আর্তিফিসিএল ইন্তেলিজেন্স (AI), ক্বান্তম অমসুং অতৈ মরু ওইবা তেক্নোলোজীগী লমশিংদা ঐখোয়না শেমগৎলিবা অহেনবা কোওপরেসনশিং অদুসু পনখি। মখোয়না ওগস্ত থাদা ৱাশিংতন্দা US-ইন্দিয়া ক্বান্তম কোওর্দিনেসন মেকানিজমগী অনিশুবা মীফম পাংথোকখিবা অদু পনখি অমসুং US-ইন্দিয়া সাইন্স এন্দ তেক্নোলোজী এন্দোমেন্ত ফন্দ (IUSSTF) গী খুত্থাংদা আর্তিফিসিএল ইন্তেলিজেন্স অমসুং ক্বান্তমদা বাইনেস্নেল রিসর্চ অমসুং দিবেলপমেন্ত কোওপরেসনগীদমক অনৌবা এৱার্দ তরামঙা লাউথোকখিবা অদু তরাম্না ওকখি। মখোয়না ইন্দিয়া সরকারগা লোয়ননা IBMগী ৱাতসন্স প্লেৎফোর্মদা ইন্দিয়াগী ইরাৱত সুপর কম্প্যুতরদা মতেং পাংনবা অমসুং অনৌবা AI ইন্নোভেসনগী খুদোংচাবশিং ফংহন্নবা, এদভান্স সেমিকন্দক্তর প্রোসেসরশিংদা R&Dগী মতেং পীনবা অমসুং ভারতকী নেস্নেল ক্বান্তম মিসনদা মতেং পীনবা IBMনা নৌনা লোইশিনখিবা য়ানা ৱারোলগুম্বা অনৌবা তেক্নোলোজীশিংদা প্রাইবেৎ সেক্তরগী মতেং পীনবা মখোয়না তরাম্না ওকখি।
লুচিংবশিংনা 5G দিপ্লোইমেন্ত অমসুং নেক্স-জেনরেসন তেলিকম্ম্যুনিকেসনগী মতাংদা কোওপরেসন হেন্না পাকথোক চাউথোকহন্নবা হৌজিক চত্থরিবা খোঙথাংশিং শীংথাখি; হায়রিবশিং অসিদা US এজেন্সী ফোর ইন্তরনেস্নেল দিবেলপমেন্তনা এসিয়া ওপন RAN একাদেমী অসি মালেম শীনবা থুংনা, ভারতকী ইন্সতিত্যুসনশিংগা লোয়ননা খা অসিয়া য়াওনা, ৱার্কফোর্স ত্রেনিং ইনিসিয়েতিব অসি চাউখৎহন্নবা অহানবা ওইনা দোল্লর মিলিয়ন 7 থাদদুনা পাকথোক চাউথোকহন্নবা থৌরাং তৌরি।
লুচিংবশিংনা নবেম্বর 2023দা কম্মর্স দিপার্তমেন্ত অমসুং কম্মর্স অমসুং ইন্দস্ত্রী মন্ত্রালয়গী মরক্তা "ইন্নোভেসন হেন্দশেক" এজেন্দাগী মখাদা লৈবাক অনিগী ইন্নোভেসন ইকোসিস্তেম হেনগৎহন্নবা এম ও য়ু অমা খুৎয়েক পীনখিবা অদুগী খোঙজেলদা নুংঙাইবা ফোংদোকখি। মদুদগী হৌনা, নাকল অনিমক্না স্তার্ত-অপশিং, প্রাইবেৎ ইক্বিতী অমসুং ভেঞ্চর কেপিতেল ফার্মশিং, কোর্পোরেত ইনভেস্তমেন্ত দিপার্তমেন্তশিং অমসুং সরকারগী ওফিসিএলশিংবু পুনশিন্নবা অমসুং ইন্নোভেসনদা ইনভেস্তমেন্ত য়াংখৎনবা US অমসুং ভারত্তা ইন্দস্ত্রীগী রাউন্দতেবল অনি পাংথোকখ্রে।
নেক্স জেনরেসন দিফেন্স পার্তনরশিপ অমা পাৱর তৌরি
জেনরেল এতোমিক্স MQ-9B (স্কাই গার্দিয়ন 16 অমসুং সী গার্দিয়ন 15) রিমোৎ পাইলোৎ তৌরবা এয়রক্রাফ অমসুং মখোয়গা মরী লৈনবা খুৎলায়শিং ভারতনা য়োনবগী মায়কৈদা খুমাং চাওশিল্লকপদা রাস্ত্রপতি বাইদেননা নুংঙাইবা ফোংদোকখি। মসিনা লম খুদিংমক্তা ভারতকী আর্ম ফোর্সশিংগী ইন্তেলিজেন্স, সর্ভিলেন্স অমসুং রিকোনাইসেন্স (ISR) মপাঙ্গল কনখৎহনগনি।
লুচিংবা অনিনা জেৎ ইঞ্জিনশিং, মনিসনশিং অমসুং গ্রাউন্দ মোবিলিতী সিস্তেমশিংগীদমক প্রাইওরিতী কো-প্রদক্সন এরেঞ্জমেন্তশিংদা খুমাং চাউশিলহন্নবা মখা তানা মতেং পীনবা য়াওনা US-ইন্দিয়া দিফেন্স ইন্দস্ত্রীএল কোওপরেসন রোদমেপকী মখাদা অওনবা পুরকপা অদু শকখঙখি। মখোয়না দিফেন্স ইন্দস্ত্রীএল পার্তনরশিপশিং পাকথোক-চাউথোকহন্নবা হোৎনরিবশিংবুসু তরল রোবোতিক্স অমসুং সাগর দিফেন্স ইঞ্জিনীয়রিংবু সমুদ্রগী মখা অমসুং সমুদ্রগী লমগী মতাংদা খঙহন্নবা মীওই য়াওদবা সর্ফেস ভেহিকল সিস্তেম পুন্না শেমগৎনবা অমসুং পুন্না পুথোক্নবা হোৎনরিবশিংবুসু তরাম্না ওকখি। লুচিংবশিংনা ঙরাং সিক্যুরিতী ওফ সপ্লাই এরেঞ্জমেন্ত (SOSA) গী ৱারোইশিন পুরকপদা থাগৎপা ফোংদোকখি। মসিনা দিফেন্স গুদস অমসুং সর্ভিসশিংগী ম্যুচেল সপ্লাই হেঙ্গৎহল্লে। লুচিংবা অনিমক্না দিফেন্স গুদস অমসুং সর্ভিসশিংগী রিসর্পোসেল সপ্লাই হেন্না য়াহন্নবা মখোয়গী দিফেন্স প্রোক্যুরমেন্ত সিস্তেমশিং অসি অমগা অমগা মান্নহন্নবা হৌজিক চত্থরিবা খন্ন-নৈনবশিংদা খুমাং চাউশিলহন্নবা অচেৎপা ৱাফম থমখি।
এয়রক্রাফ অমসুং এয়রক্রাফকী ইঞ্জিনগী শরুক পুম্নমক য়াওনা মেন্তেনান্স, রিপিয়র অমসুং ওভরহোল (MRO) সেক্তরদা চাদা ৫গী য়ুনিফোর্ম গুদস এন্দ সর্ভিসেস তেক্স (GST) লুচিংবশিংনা ইন্দস্ত্রীদা মতেং পাংনবা অমসুং অনৌবা পুথোক্নবা পুক্নিং থৌগৎপীখি। মসিনা ভারত অসি এভিয়েসনগী মরুওইবা মফম অমা ওইহন্নবা হোৎনরিবা অসিদা মতেং পাংগনি। লুচিংবশিংনা এয়রক্রাফ অমসুং অনমেন এয়র ভেহিকলশিং শেংদোকপা য়াওনা ভারতকী MRO কেপাবিলিতীশিং মখা তানা হেনগৎহন্নবা US ইন্দস্ত্রীগী অচেৎপা ৱাফমশিংবু তরাম্না ওকখি।
লুচিংবা অনিনা US-ইন্দিয়া CEO ফোরমগী কো-চেয়র ওইরিবা কম্পনী অনি, লোকহীদ মার্তিন অমসুং তাতা এদভান্সদ সিস্তেমস লিমিতেদকী মরক্তা ঙরাং সহি তৌখিবা C-130J সুপর হর্কিউলেস এয়রক্রাফতগী তেমিল য়ানবগী থাগৎপা ফোংদোকখি। মতম শাংনা চত্থরক্লবা ইন্দস্ত্রী কোওপরেসনদা য়ুম্ফম ওইদুনা, হায়রিবা এগ্রীমেন্ত অসিনা ভারতকী ফ্লিৎ অমসুং C-130 সুপর হেরক্যুলস এয়রক্রাফতশিং ওপরেৎ তৌরিবা গ্লোবেল পার্তনরশিংগী শেম-শাবা ঙম্নবা ভারত্তা অনৌবা মেনতেন্সন, মেরিয়র অমসুং ওভরহোল (MRO) মসিনা US-ইন্দিয়া দিফেন্স অমসুং এয়রোস্পেস কোওপরেসনদা মরু ওইবা খোঙথাং অমা উৎলি অমসুং নাকল অনিগী স্ত্রেতেজিক অমসুং তেক্নোলোজী পার্তনরশিপকী মরী হেন্না চেৎশিল্লকপগী মমি তারি।
লুচিংবা অনিনা ভারত-USনা পুক্নিং থৌগৎলিবা ঐখোয়গী সরকারশিং, ললোন-ইতিক, অমসুং একাদমিক ইন্সতিত্যুসনশিংগী মরক্তা দিফেন্স ইন্নোভেসন কোলাবোরেসন হেনগৎলক্লিবা অসিদা থাগৎপা ফোংদোকখি। দিফেন্স এক্সিলরেসন ইকোসিস্তেম (INDUS-X) ইনিসিয়েতিব অসি 2023দা হৌদোকখি অমসুং থা অসিগী অঙনবা শরুক্তা সিলিকন ভেলীদা পাংথোকখিবা অহুমশুবা INDUS-X সম্মিৎকী মতমদা ফংখিবা খুমাং চাউশিনবা অদু পনখি। সিলিকন ভেলী সম্মিৎতা খুৎয়েক পীনখিবা য়ানা ৱারোলগী খুত্থাংদা ভারতকী দিফেন্স মিনিস্ত্রিগী ইন্নোভেসন ফোর দিফেন্স এক্সিলেন্স (INDUS-X) অমসুং USদিফেন্স দিপার্তমেন্তকী দিফেন্স ইন্নোভেসন য়ুনিৎ (DIU) গী মরক্তা তেংবাং পীনবা হেনগৎলকপবু মখোয়না তরাম্না ওকখি। লৈবাক অনিমক্তা INDUS-X নেতৱর্ক অসিদা দিফেন্স অমসুং দ্যুএল য়ুজ কম্পনীশিংদা প্রিমিয়র তেস্তিং রেঞ্জশিং ফংহন্নবা INDUSWERX কন্সোর্তিয়মগী খুত্থাংদা হোৎনরিবশিং অদু থাগৎপা ফোংদোকখি।
লুচিংবশিংনা INDUS-X কী মখাদা দিফেন্স ইন্নোভেসন ব্রিজ অমা শেমগৎনবা য়ুনাইতেদ স্তেতস DODগী DIU অমসুং ভারতকী MODগী দিফেন্স ইন্নোভেসন ওর্গনাইজেসন (DIO)না শেমখিবা "জোইন্ত চেলেঞ্জশিং" হৌদোক্তুনা অপুনবা পান্দম অদু ময়েক শেংনা মপুং ফারকপসু য়ানখি। 2024দা, ঐখোয়গী সরকারশিংনা মেরিতাইম ইন্তেলিজেন্স, সর্ভিলেন্স, অমসুং রিকোনেস্নেস (ISR) দা মীৎয়েং থম্লিবা USঅমসুং ভারতকী কম্পেনীশিংদা তেক্নোলোজীশিং শেমগৎপদা তোঙান্না দোল্লর মিলিয়ন অমরোমগী এৱার্দ পীখ্রে। মসিগী মাই পাকপগী মখাদা, INDUS-X সম্মিৎতা স্পেস সিচুয়েস্নেল এৱেরনেস (SSA) দা লো আর্থ ওর্বিৎ (LEO) দা মীৎয়েং থমদুনা অনৌবা চেলেঞ্জ অমা লাউথোকখি।
লুচিংবশিংনা ঐখোয়গী মিলিতরী পার্তনরশিপ অমসুং ইন্দো-পেসিফিকপু ফ্রী অমসুং ওপন ওইনা থম্নবা ইন্তরওপরেবিলিতী হেন্না চেৎশিলহন্নবা হোৎনরিবা অসিদা থাগৎপা ফোংদোকখি। ভারতনা হৌজিক ফাওবদা ঐখোয়গী খ্বাইদগী কমপ্লেক্স ওইবা, খ্বাইদগী চাউবা বাইলেতরেল, ত্রাই-সর্ভিস এক্সরসাইজ মার্চ 2024গী মনুংদা তাইগর ত্রাইয়ম্ফ এক্সরসাইজ পাংথোকখি হায়না মখোয়না পনখি। হৌজিক চত্থরিবা বাইলেতরেল আর্মী য়ুধ অভিয়াস এক্সরসাইজগী মনুং চন্না ভারত্তা ইহান হানবা ওইনা জেভেলিন অমসুং স্ত্রাইকর সিস্তেমগী দেমোন্সত্রেসন য়াওনা অনৌবা তেক্নোলোজীশিং অমসুং কেপাবিলিতীশিং য়াওরকপবু মখোয়না তরাম্না ওকখি।
লুচিংবশিংনা লিয়াসন ওফিসরশিং দিপ্লোই তৌবগী মতাংদা মেমোরেন্দম ওফ এগ্রীমেন্তগী ৱারোইশিন অদু তরাম্না ওকখি অমসুং USস্পেসিএল ওপরেসনস কম্মান্দ (SOCOM) দা ভারতকী অহানবা লিয়াসন ওফিসর দিপ্লোই তৌবগী থবক হৌরকপবু তরাম্না ওকখি।
লুচিংবা অনিনা স্পেস অমসুং সাইবর য়াওনা এদভান্স দোমেনশিংদা মতেং পীননবা হোৎনরিবা অদু থাগৎখি অমসুং US-ইন্দিয়া সাইবর কোওপরেসন ফ্রেমৱার্ক হেনগৎহন্নবা নবেম্বর 2024দা বাইলেতরেল সাইবর এনগেজমেন্ত তৌনবা হোৎনখি। অনৌবা কোওপরেসনগী লমশিংদা থ্রেৎ ইনফোর্মেসন শেয়র তৌবা, সাইবর সেক্যুরিতী ত্রেনিং অমসুং ইনর্জী অমসুং তেলিকম্ম্যুনিকেসন নেৎৱার্কশিংদা ভর্নেবলিতী মিতিগেসনদা মতেং পীনবা য়াওগনি। লুচিংবা অনিনা 2024গী মে থাদা অনিশুবা US-ইন্দিয়া এদভান্স দোমেন দিফেন্স দাইলোগসু পনখি। মসিদা অহানবা বাইলেতরেল দিফেন্স স্পেস তেবল-তোপ এক্সরসাইজ য়াওখি।
ক্লীন ইনর্জী ত্রাঞ্জিসন কেতালাইজ তৌবা
প্রসিদেন্ত বাইদেন অমসুং প্রধান মন্ত্রী মোদীনা US-ইন্দিয়া রোদমেপ তু বিল্দিং সেফ এন্দ সেক্যুর গ্লোবেল ক্লীন ইনর্জী সপ্লাই চেন, USঅমসুং ভারতকী মেনুফেকচরিং ক্লীন ইনর্জী তেক্নোলোজী অমসুং কম্পোনেন্তশিংগী খুত্থাংদা সেফ এন্দ সিক্যুর ক্লিন ইনর্জী সপ্লাই চেন পাকথোক চাউথোকহন্নবা অনৌবা খোঙথাং অমা হৌদোকখিববু তরাম্না ওকখি। মসিগী অহানবা তাঙ্কক অসিদা, USঅমসুং ভারতনা রিন্যুএবল ইনর্জী, ইনর্জী স্তোরেজ, পাৱর গ্রিদ অমসুং ত্রান্সমিসন তেক্নোলোজী, অৱাংবা ইফিসিএন্সী কুলিং সিস্তেম, জিরো ইমিসন ভেহিকলশিং, অমসুং অতোপ্পা অনৌবা ক্লীন তেক্নোলোজীশিংগীদমক ক্লীন ইনর্জী ভেল্যু চেনগী প্রোজেক্তশিংদা মতেং পাংনবা মল্তিলেতরেল ফাইনান্সিংগী দোল্লর বিল্লিয়ন অমা ফংনবা পুন্না থবক তৌমিন্নগনি।
লুচিংবশিংনা USক্লীন ইনর্জী মেনুফেকচরিং পাকথোক চাউথোকহন্নবা অমসুং সপ্লাই চেনশিং দাইভর্সাইফাই তৌনবা ইন্তর্নেস্নেল দিবেলপমেন্ত ফাইনান্স কোর্পোরেসন (DFC) না ভারতকী প্রাইবেৎ সেক্তরগা খুৎশম্নরি। ঙসি ফাওবদা, DFCনা সোলার সেল পুথোকপগী ফেসিলিতী অমা শেমগৎনবা তাতা পাৱর সোলরদা দোল্লর মিলিয়ন 250গী লোন অমা অমসুং ভারত্তা সোলর মোদ্যুল পুথোকপগী ফেসিলিতী অমা শেমগৎনবা অমসুং মথৌ তৌহন্নবা ফার্স্ত সোলারদা দোল্লর মিলিয়ন 500গী লোন অমা পীখ্রে।
লুচিংবশিংনা স্ত্রেতেজিক ক্লীন ইনর্জী পার্তনরশিপ (SCEP) গী মখাদা পুক্নিং থৌগৎপা ফোংদোকখি। মসিগী খ্বাইদগী নৌনা সেপ্তেম্বর 16, 2024দা ৱাশিংতন DCদা পাংথোকখিবা মীফম অসিনা ইনর্জী সেক্যুরিতী মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা, ক্লীন ইনর্জী ইন্নোভেসনগী খুদোংচাবশিং শেম্নবা, ক্লাইমেৎ চেঞ্জ থেংননবা অমসুং কেপাসিতী বিল্দিং অমসুং ইন্দস্ত্রী অমসুং R&Dগী মরক্তা কেপাসিতী বিল্দিং অমসুং কোল্লাবোরেসন তৌবগী খুত্থাংদা য়াওনা এমপ্লোয়মেন্তগী খুদোংচাবা ফংহনগনি।
লুচিংবা অনিনা ভারত্তা অনৌবা নেস্নেল সেন্তর ফোর হায়দ্রোজেন সেফতীদা তেংবাং পীনবদা তরাম্না ওকখি। মখোয়না হায়দ্রোজেন অমসুং ইনর্জী স্তোরেজদা পব্লিক-প্রাইবেৎ তাস্ক ফোর্সশিংগী খুত্থাংদা ক্লিন ইনর্জী মেনুফেকচরিং অমসুং গ্লোবেল সপ্লাই চেনশিংদা তেংবাং পীনবা অনৌবা রিন্যুএবল ইনর্জী তেক্নোলোজী এক্সন প্লেৎফোর্ম (RETAP) শীজিন্ননবা মখোয়গী ৱাফম ফোংদোকখ্রে।
লুচিংবশিংনা US অমসুং ভারতকী মরক্তা অনৌবা মেমোরেন্দম ওফ কোওপরেসন অমসু লাউথোকখি। এজেন্সী ফোর ইন্তর্নেস্নেল দিবেলপমেন্ত অমসুং ইন্তর্নেস্নেল সোলর এলাইন্সনা তোঙান তোঙানবা রিন্যুএবল ইনর্জী সোর্সশিং শীজিন্নদুনা হেন্না রেস্পোন্সিব অমসুং সস্তেনেবল ওইবা পাৱর সিস্তেমশিং প্রমোৎ তৌনবা পান্দম থম্লি।
মিনরেলস সেক্যুরিতী পার্তনরশিপকী মখাদা ভেল্যু চেনগী স্ত্রেতেজিক প্রোজেক্তশিংদা মীৎয়েং থমদুনা মরুওইবা মিনরেলশিংগীদমক তোঙান তোঙানবা অমসুং তুং কোইনা চৎনবা য়াবা সপ্লাই চেনশিং শেমগৎনবা লুচিংবশিংনা মখোয়গী অচেৎপা ফিরেপ অমুক হন্না ফোংদোকখি। লুচিংবা অনিনা US-ইন্দিয়া কম্মর্সিএল দাইলোগতা ক্রিতিকেল মিনরেলসকী মতাংদা মেমোরেন্দম ওফ অন্দর্স্তেন্দিং সাইন তৌনবগীদমক থাজবা থমখি অমসুং তেক্নিকেল এসিস্তেন্স অমসুং কম্মর্সিএল কোওপরেসন হেনগৎহন্দুনা রেসিলিয়েন্ত ক্রিতিকেল মিনরেলস সপ্লাই চেনশিং লৈহন্নবা নাকল অনিগী ওইবা কোলাবোরেসন অথুবা মতমদা পাংথোক্নবা ৱাশক লৌখি।
লুচিংবা অনিনা 2023দগী হৌদুনা ভারতনা ইন্তর্নেস্নেল ইনর্জী প্রোগ্রামগী মতাংদা য়ানা ৱারোলগী মতুং ইন্না IEAগী মেম্বর ওইনবা হোৎনবদা পুন্না হোৎনবদা খুমাং চাউশিল্লকপবু তরাম্না ওকখি।
লুচিংবা অনিনা ভারত্তা রিন্যুএবল ইনর্জী, বেতরী স্তোরেজ অমসুং অনৌবা ক্লিন তেক্নোলোজী পুথোকপা অমসুং শিজিন্নবা য়াবা হেনগৎহন্নবা মখোয়গী ফিরেপ অমুক হন্না ফোংদোক্নখি। মখোয়না ভারতকী নেস্নেল ইনভেস্তমেন্ত অমসুং ইনফ্রাস্ত্রকচর ফন্দ (NIIF) অমসুং USগ্রীন ত্রাঞ্জিসন ফন্দদা এঙ্কর তৌনবা অমসুং প্রাইবেৎ সেক্তরগী ইনভেস্তরশিংবু থৌনা হাপ্নবা ইন্তর্নেস্নেল দিবেলপমেন্ত ফাইনান্স কোর্পোরেসননা অমমমদা দোল্লর মিলিয়ন 500গী শেনফম পীগনি। নাকল অনিমক্না গ্রীন ত্রাঞ্জিসন ফন্দ অসি অথুবা মতমদা থবক হৌনবা হোৎনরি।
তুংগী মীরোনশিংবু শক্তি পীবা অমসুং মালেমগী হকশেল অমসুং চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোমোসন তৌবা
লুচিংবশিংনা পিল্লর III, পিল্লর IVগী মখাদা ভারতনা খুৎয়েক পীনখিবা অমসুং য়ানখিবা অদু অমসুং ইন্দো-পেসিফিক ইকোনোমিক ফ্রেমৱার্ক ফোর প্রসসরিতি (IPEF) লুচিংবশিংনা হায়খি মদুদি IPEFনা মসিগী সাইন তৌনরিবা লৈবাকশিংগী ইকনোমীশিংগী রেসিলিয়েন্স, সস্তেনেবিলিতী, ইনক্লুসিবনেস, ইকোনোমিক গ্রোথ, ইকনোমী অমসুং কম্পিতিতিবনেস হেনগৎহন্নবা হোৎনরি। মালেমগী GDPগী চাদা 40 অমসুং মালেমগী গুদস অমসুং সর্ভিস ত্রেদকী চাদা 28গী মহুৎ শিনবা IPEF পার্তনর 14গী শেন্মিৎলোনগী মখল-মখা কয়া লৈ হায়বা মখোয়না পনখি।
রাস্ত্রপতি বাইদেন অমসুং প্রধান মন্ত্রী মোদীনা 21শুবা চহিচাগীদমক্তা অনৌবা US-ইন্দিয়া দ্রগ পোলিসী ফ্রেমৱার্ক অমসুং মসিগী মরী লৈনবা মেমোরেন্দম ওফ অন্দর্স্তেন্দিংবু তরাম্না ওকখি। মসিনা সিন্থেতিক দ্রগশিং অমসুং প্রিসর্কর কেমিকেলশিংগী ইলিলিগেল প্রদক্সন অমসুং ইন্তর্নেস্নেল ত্রাফিকিং থিংনবা অমসুং হোলিস্তিক পব্লিক হেল্থ পার্তনরশিপ অমা হেন্না চেৎশিলহন্নবা তেংবাং পীনবা হোৎনগনি।
লুচিংবা অনিমক্না সিন্থেতিক দ্রগকী খুদোংচাদবশিং থেংননবা গ্লোবেল কোলিসনগী পান্দমশিং অদুদা মখোয়গী অচেৎপা ফিরেপশিং অদু ফোংদোকখি অমসুং মীয়ামগী হকশেলবু কোওর্দিনেৎ তৌরবা থবকশিংগী খুত্থাংদা প্রমোৎ তৌনবা নাকল অনিনা য়ানরবা ইনিসিএতিবশিংগী খুত্থাংদা সিন্থেতিক দ্রগ অমসুং মখোয়গী প্রিকুসরশিংগী খুদোংচাদবশিং থেংননবা থবক পায়খৎখি।
লুচিংবা অনিনা ওগস্ত 2024দা অহানবা ওইনা US-ইন্দিয়া কেন্সর দাইলোগ পাংথোকখিবা অসিদা থাগৎপা ফোংদোকখি। মসিনা কেন্সরগী মায়োক্তা খুমাং চাউশিলহন্নবা রিসর্চ অমসুং দিবেলপমেন্ত হেনগৎহন্নবা লৈবাক অনিমক্কী এক্সপর্তশিং পুনশিনখি। লুচিংবশিংনা ফার্মাক্যুতিক সপ্লাই চেনশিংদা হেন্না নকশিন্নবা মতেং পীননবা য়ুনাইতেদ স্তেৎস, ভারত, ROK, জাপান অমসুং EUগী মরক্তা নৌনা হৌদোকখিবা বাইও-5 পার্তনরশিপপু থাগৎপা ফোংদোকখি। লুচিংবশিংনা দিবেলপমেন্ত ফাইনান্স কোর্পোরেসননা ভারতকী পেনসিয়া বাইওতেক কম্পেনীদা অঙাংশিংগীদমক হেক্সাভেলন্ত (সিক্স-ইন-ৱান) ভেক্সিন পুথোক্নবা দোল্লর মিলিয়ন 50গী লোন পীরকপদা থাগৎপা ফোংদোকখি। মখোয়না প্রাইমরী হেল্থকেয়রদা মতেং পীনবা য়াওনা শেয়র গ্লোবেল হেল্থ প্রাইওরিতিশিং ফগৎহন্নবা ঐখোয়গী অপুনবা কম্মিতমেন্ত অদু অমুক হন্না ফোংদোকখি।
ললোন-ইতিক অমসুং এক্সপোর্ত ফাইনান্স, তেক্নোলোজী অমসুং দিজিতেল ত্রেদ, গ্রীন ইকনোমী অমসুং ত্রেদ ফেসিলিতেসনগুম্বা হিরমশিংদা কেপাসিতী বিল্দিং ৱার্কশোপশিংগী খুত্থাংদা মালেমগী কৈথেলদা মখোয়গী শরুক য়াবা হেনগৎহন্দুনা USঅমসুং ভারতকী অপীকপা অমসুং ময়াই ওইবা ইন্তর্প্রাইজশিংগী মরক্তা তেংবাং পীননবা মাইক্রো, স্মোল অমসুং মেদিয়ম ইন্তর্প্রাইজ মন্ত্রালয় অমসুং স্মোল বিজিনেস এদমিনিস্ত্রেসনগী মরক্তা মেমোরেন্দম ওফ অন্দর্স্তেন্দিং (MOU) অমা খুৎয়েক পীনখি। MOU অসিনা নুপী ওন্তপ্রিনোরশিংবু শক্তি লৈহন্নবা অমসুং লৈবাক অনিগী নুপীশিংনা চলাইবা অপীকপা ললোন-ইতিক্কী মরক্তা ললোন-ইতিক্কী মরীদা মতেং পাংনবা থৌরাংশিং পুন্না পায়খৎনবা থৌরাং তৌরি। লুচিংবশিংনা জুন 2023গী রাজ্য খোংচৎ অদুদগী হৌদুনা, দিবেলপমেন্ত ফাইনান্স কোর্পোরেসন্না ভারতকী অপীকপা ললোন-ইতিকশিংদা মতেং পাংনবা অমসুং শেন্মিৎলোন চাউখৎপা হেনগৎহন্নবা প্রোজেক্ত 8দা দোল্লর মিলিয়ন 177 ইনভেস্ত তৌখ্রে হায়বগীদমক নুংঙাইবা ফোংদোকখি।
লুচিংবশিংনা ক্লাইমেৎ-স্মার্ত এগ্রিকলচর, এগ্রিকলচর প্রদক্তিবিতী গ্রোথ, এগ্রিকলচর ইন্নোভেসন অমসুং ক্রোপ রিস্ক প্রোতেক্সন অমসুং এগ্রিকলচর ক্রেদিৎকা মরী লৈনবা খ্বাইদগী ফবা প্রেক্তিশিং শিয়র তৌবদা তেংবাং পীনবা হেনগৎলকপবু তরাম্না ওকখি। নাকল অনিমক্না নাকল অনিগী ওইবা ললোন-ইতিক হেনগৎহন্নবা রেগুলেতরী ইসুশিং অমসুং ইন্নোভেসনগী মতাংদা খন্ন-নৈনবগী থোংদা প্রাইবেৎ সেক্তরগা লোয়ননা তেংবাং পীনবা হেনগৎহনগনি।
এসিয়া অমসুং আফ্রিকাদা অনৌবা দিজিতেল তেক্নোলোজীশিংবু থৌদাং য়াবা মওংদা শীজিন্ননবা US অমসুং ভারতকী প্রাইবেৎ সেক্তর কম্পনীশিং, তেক্নোলোজী অমসুং রিসোর্সশিং পুনশিন্নবা পান্দম থম্লিবা US-ইন্দিয়া গ্লোবেল দিজিতেল দিবেলপমেন্ত পার্তনরশিপকী অনৌবা থৌরম হৌদোকপবু লুচিংবশিংনা তরাম্না ওকখি।
লুচিংবশিংনা তঞ্জানিয়াগা লোয়ননা USনা লুচিংবা ত্রাইএঙ্গুলর দিবেলপমেন্ত পার্তনরশিপকী খুত্থাংদা মপাঙ্গল কনখৎহনবা ত্রাইলেতরেল কোওপরেসনবু তরাম্না ওকখি। ইন্তর্নেস্নেল দিবেলপমেন্তকী এজেন্সী অমসুং ভারতকী দিবেলপমেন্ত পার্তনরশিপ এদমিনিস্ত্রেসন্না পুন্না মালেমগী চাউখৎ-থৌরাংগী শীংনবশিং থেংননবা অমসুং ইন্দো-পেসিফিকতা চাউখৎপা পুরক্নবা হোৎনগনি। পার্তনরশিপ অসিনা তঞ্জানিয়াদা ইনর্জী ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং এক্সেস হেঙ্গৎহন্নবা সোলার ইনর্জী য়াওনা রিন্যুএবল ইনর্জী প্রোজেক্তশিং খুমাং চাউশিলহন্নবা মীৎয়েং থম্লি। মসিনা ইন্দো-পেসিফিকতা ইনর্জী কোওপরেসন হেনগৎহল্লি। মখোয়না মরু ওইনা দিজিতেল হেল্থ অমসুং নর্সশিং অমসুং অতোপ্পা ফ্রন্তলাইন হেল্থ ৱার্করশিংগী কেপাসিতী বিল্দিং য়াওনা নাকল অনিমক্কী ইন্তরেস্তকী ক্রিতিকেল তেক্নিকল এরিয়াশিংদা হেল্থ কোওপরেসনগী লমশিংদা ত্রাইএঙ্গল দিবেলপমেন্ত পার্তনরশিপ পাকথোক-চাউথোক্নবা খন্নখি।
লুচিংবা অনিনা জুলাই 2024দা লৈবাক অনিগী মরক্তা 1970 কনভেন্সন ওন দি মীন্স ওফ প্রোহিবিতিং এন্দ প্রিভেন্তিং ইল্লিসিৎ ইম্পোর্ত, এক্সপোর্ত, এন্দ ত্রান্সফর ওফ কলচরেল প্রোপর্তীগী ওনরশিপ ইমপ্লিমেন্ত তৌবদা মতেং পাংনবা কলচরেল প্রোপর্তী এগ্রীমেন্ত খুৎয়েক পীনখি। এগ্রীমেন্ত অসিনা লৈবাক অনিমক্কী এক্সপর্তশিংনা চহি কয়া কন্না হোৎনবগী মপুং ফারকপা ওইখি অমসুং 2023গী জুনদা মখোয়না উন্নখিবা মতমদা জোইন্ত স্তেতমেন্ত অমদা ফোংদোকখিবা কলচরেল হেরিতেজ ঙাক্নবা তেংবাং পীনবা হেনগৎহন্নবা রাস্ত্রপতি বাইদেন অমসুং প্রধান মন্ত্রী মোদীগী অচেৎপা ৱাফম অদু মপুং ফাহনখি। মসিগী মতাংদা, লুচিংবশিংনা 2024দা USতগী ভারতকী অরিবা পোৎলম 297 ভারত্তা হল্লকপদা নুংঙাইবা ফোংদোকখি।
লুচিংবশিংনা রিও দি জেনেরোদা পাংথোক্কদৌরিবা G20 লুচিংবশিংগী মীফমদা ভারতনা লুচিংবগী থৌদাং লৌদুনা মরুওইবা ৱাফমশিং পুথোকপদা থাজবা থম্লি। মসিগী মনুংদা মখাগীশিং অসি য়াওরি: লুচিংবশিংনা সস্তেনেবল দিবেলপমেন্ত গোলশিং ফংনবা হোৎনবগী মরু ওইবা অদু খঙবগা লোয়ননা মালেমগী শীংনবশিং কোকহন্নবা চাউখৎলক্লিবা লৈবাকশিংদা মতেং পাংনবা ন্যু দিল্লীদা পীখিবা ৱার্ল্দ বেঙ্ককী কেপাসিতী হেনগৎহন্নবা লুচিংবশিংগী অচেৎপা ৱাফমশিং য়াওনা হেন্না চাউবা, হেন্না ফবা অমসুং হেন্না ইফেক্তিব ওইবা MDBশিং শেমগৎপা; হেন্না প্রিদিক্তেবল, ওর্দরলী, তাইমলী অমসুং কোওর্দিনেতেদ সোভরেন দেত রিস্ত্রকচরিং প্রোসেস; ফাইনান্সকী এক্সেস হেনগৎলকপনা শেন্দোনগী পোৎলুম হেনগৎলক্লিঙৈ চৈরক্তা ফাইনান্সিংগী শীংনবশিং মায়োক্নরিবা হায়-এম্বিসিয়স ওইবা চাউখৎলক্লিবা লৈবাকশিংগীদমক গ্রোথকী লম্বী য়াৎপা অমসুং একাউন্ত কন্ত্রী স্পেসিফিক সর্কমস্তেন্সশিং য়েংলগা ফিস্কল স্পেস অনলোক তৌবা।

Prime Minister's Office
Joint Fact Sheet: The United States and India Continue to Expand Comprehensive and Global Strategic Partnership
22 SEP 2024 8:51AM by PIB Delhi
Today, United States President Joseph R. Biden and Indian Prime Minister Narendra Modi affirmed that the U.S.-India Comprehensive Global and Strategic Partnership, the defining partnership of the 21st century, is decisively delivering on an ambitious agenda that serves the global good. The Leaders reflected on a historic period that has seen the United States and India reach unprecedented levels of trust and collaboration. The Leaders affirmed that the U.S.-India partnership must be anchored in upholding democracy, freedom, the rule of law, human rights, pluralism, and equal opportunities for all as our countries strive to become more perfect unions and meet our shared destiny. The Leaders commended the progress that has made the U.S.-India Major Defense Partnership a pillar of global security and peace, highlighting the benefits of increased operational coordination, information-sharing, and defense industrial innovation. President Biden and Prime Minister Modi expressed unrelenting optimism and the utmost confidence that the tireless efforts of our peoples, our civic and private sectors, and our governments to forge deeper bonds have set the U.S.-India partnership on a path toward even greater heights in the decades ahead.
President Biden expressed his immense appreciation for India’s leadership on the world stage, particularly Prime Minister Modi’s leadership in the G-20 and in the Global South and his commitment to strengthen the Quad to ensure a free, open, and prosperous Indo-Pacific. India is at the forefront of efforts to seek solutions to the most pressing challenges, from supporting the global response to the COVID-19 pandemic to addressing the devastating consequences of conflicts around the world. President Biden commended Prime Minister Modi for his historic visits to Poland and Ukraine, the first by an Indian Prime Minister in decades, and for his message of peace and ongoing humanitarian support for Ukraine, including its energy sector, and on the importance of international law, including the UN charter. The Leaders reaffirmed their support for the freedom of navigation and the protection of commerce, including critical maritime routes in the Middle East where India will assume co-lead in 2025 of the Combined Task Force 150 to work with Combined Maritime Forces to secure sea lanes in the Arabian Sea. President Biden shared with Prime Minister Modi that the United States supports initiatives to reform global institutions to reflect India’s important voice, including permanent membership for India in a reformed U.N. Security Council. The Leaders voiced their view that a closer U.S.-India partnership is vital to the success of efforts to build a cleaner, inclusive, more secure, and more prosperous future for the planet.
President Biden and Prime Minister Modi applauded the success of the Initiative on Critical and Emerging Technology (iCET) in deepening and expanding strategic cooperation across key technology sectors, including space, semiconductors, and advanced telecommunications. Both Leaders committed to enhance regular engagements to improve the momentum of collaboration in fields such as artificial intelligence, quantum, biotechnology, and clean energy. They highlighted ongoing efforts to strengthen collaboration with like-minded partners, including through the Quad and a U.S.-India-ROK Trilateral Technology initiative launched earlier this year to build more secure and resilient supply chains for critical industries and ensure we collectively remain at the leading edge of innovation. The Leaders directed their governments to redouble efforts to address export controls, enhance high technology commerce, and reduce barriers to technology transfer between our two countries, while addressing technology security, including through the India-U.S. Strategic Trade Dialogue. Leaders also endorsed new mechanisms for deeper cyberspace cooperation through the bilateral cybersecurity dialogue. The Leaders recommitted to expand the manufacturing and deployment of clean energy, including finding opportunities to expand U.S.-India cooperation in solar, wind and nuclear energy and the development of small modular reactor technologies.
Charting a Technology Partnership for the Future
President Biden and Prime Minister Modi hailed a watershed arrangement to establish a new semiconductor fabrication plant focused on advanced sensing, communication, and power electronics for national security, next generation telecommunications, and green energy applications. The fab, which will be established with the objective of manufacturing infrared, gallium nitride and silicon carbide semiconductors, will be enabled by support from the India Semiconductor Mission as well as a strategic technology partnership between Bharat Semi, 3rdiTech, and the U.S. Space Force.
The Leaders praised combined efforts to facilitate resilient, secure, and sustainable semiconductor supply chains including through GlobalFoundries’ (GF) creation of the GF Kolkata Power Center in Kolkata, India that will enhance mutually beneficial linkages in research and development in chip manufacturing and enable game-changing advances for zero and low emission as well as connected vehicles, internet of things devices, AI, and data centers. They noted GF’s plans to explore longer term, cross-border manufacturing and technology partnerships with India which will deliver high-quality jobs in both of our countries. They also celebrated the new strategic partnership between the U.S. Department of State and the India Semiconductor Mission, Ministry of Electronics and Information Technology in connection with the International Technology Security and Innovation (ITSI) Fund.
The Leaders welcomed steps our industry is taking to build safe, secure, and resilient supply chains for U.S., Indian, and international automotive markets, including through Ford Motor Company’s submission of a Letter of Intent to utilize its Chennai plant to manufacture for export to global markets.
The Leaders welcomed progress toward the first joint effort by NASA and ISRO to conduct scientific research onboard the International Space Station in 2025. They appreciated the initiatives and exchange of ideas under the Civil Space Joint Working Group and expressed hope that its next meeting in early 2025 will open additional avenues of cooperation. They pledged to pursue opportunities to deepen joint innovation and strategic collaborations, including by exploring new platforms in civil and commercial space domains.
The Leaders also welcomed efforts to enhance collaboration between our research and development ecosystems. They plan to mobilize up to $90+ million in U.S. and Indian government funding over the next five years for the U.S.-India Global Challenges Institute to support high-impact R&D partnerships between U.S. and Indian universities and research institutions, including through identifying options to implement the Statement of Intent signed at the June 2024 iCET meeting. The Leaders also welcomed the launch of a new U.S.-India Advanced Materials R&D Forum to expand collaboration between American and Indian universities, national laboratories, and private sector researchers.
The Leaders announced the selection of 11 funding awards between the National Science Foundation and India’s Department of Science and Technology, supported by a combined $5+ million grant to enable joint U.S.-India research projects in areas such as next-generation telecommunications, connected vehicles, machine learning. The Leaders announced the award of 12 funding awards under the National Science Foundation and Ministry of Electronics and Information Technology, research collaboration with a combined outlay of nearly $10 million to enable joint U.S.-India basic and applied research in the areas of semiconductors, next generation communication systems, sustainability & green technologies and intelligent transportation systems. Furthermore, NSF and MeitY are exploring new opportunities for research collaboration to enhance and synergize the basic and applied research ecosystem on both sides.
The Leaders celebrated that India’s Department of Biotechnology (DBT) along with National Science Foundation of the United States announced the first joint call for collaborative research projects in February 2024 to address complex scientific challenges and innovate novel solutions that leverage advances in synthetic and engineering biology, systems and computational biology, and other associated fields that are foundational to developing future biomanufacturing solutions and advance the bioeconomy. Under the first call for proposals, joint research teams responded enthusiastically and results are likely to be announced by the end of 2024.
The Leaders also highlighted additional cooperation we are building across artificial intelligence (AI), quantum, and other critical technology areas. They highlighted the second convening of the U.S.-India Quantum Coordination Mechanism in Washington in August and welcomed the announcement of seventeen new awards for binational research and development cooperation on artificial intelligence and quantum via the U.S.-India Science and Technology Endowment Fund (IUSSTF). They welcomed new private sector cooperation on emerging technologies, such as through IBM’s recent conclusion of memoranda of understanding with the Government of India, which will enable IBM’s watsonx platform on India’s Airawat supercomputer and drive new AI innovation opportunities, enhance R&D collaboration on advanced semiconductor processors, and increase support for India’s National Quantum Mission.
The Leaders commended ongoing efforts to build more expansive cooperation around 5G deployment and next-generation telecommunications; this includes the U.S. Agency for International Development’s plans to expand the Asia Open RAN Academy with an initial $7 million investment to grow this workforce training initiative worldwide, including in South Asia with Indian institutions.
The Leaders welcomed progress since the November 2023 signing of an MOU between the Commerce Department and the Ministry of Commerce and Industry to enhance the two countries’ innovation ecosystems under the "Innovation Handshake” agenda. Since then, the two sides have convened two industry roundtables in the U.S. and India to bring together startups, private equity and venture capital firms, corporate investment departments, and government officials to forge connections and to accelerate investment in innovation.
Powering a Next Generation Defense Partnership
President Biden welcomed the progress towards India concluding procurement of 31 General Atomics MQ-9B (16 Sky Guardian and 15 Sea Guardian) remotely piloted aircraft and their associated equipment, which will enhance the intelligence, surveillance and reconnaissance (ISR) capabilities of India’s armed forces across all domains.
The Leaders recognized the remarkable progress under the U.S.-India Defense Industrial Cooperation Roadmap, including ongoing collaboration to advance priority co-production arrangements for jet engines, munitions, and ground mobility systems. They also welcomed efforts to expand defense industrial partnerships, including the teaming of Liquid Robotics and Sagar Defence Engineering for the co-development and co-production of unmanned surface vehicle systems that strengthen undersea and maritime domain awareness. The Leaders applauded the recent conclusion of the Security of Supply Arrangement (SOSA), enhancing the mutual supply of defense goods and services. Both Leaders committed to advance ongoing discussions on aligning their respective defense procurement systems to further enable the reciprocal supply of defense goods and services.
President Biden welcomed India’s decision to set a uniform Goods and Services Tax (GST) of 5 percent on the maintenance, repair, and overhaul (MRO) sector, including on all aircraft and aircraft engine parts thereby simplifying the tax structure and paving the way for building a strong ecosystem for MRO services in India. The Leaders also encouraged the industry to foster collaboration and drive innovation to support India’s efforts to become a leading aviation hub. The Leaders welcomed commitments from U.S. industry to further increase India’s MRO capabilities, including for the repair of aircraft and unmanned aerial vehicles.
The Leaders hailed the teaming agreement on the C-130J Super Hercules aircraft recently signed between Lockheed Martin and Tata Advanced Systems Limited, the two companies that co-chair the U.S.-India CEO Forum. Building on longstanding industry cooperation, this agreement will establish a new Maintenance, Repair and Overhaul (MRO) facility in India to support the readiness of the Indian fleet and global partners who operate the C-130 Super Hercules aircraft. This marks a significant step in U.S.-India defense and aerospace cooperation and reflects the two sides’ deepening strategic and technology partnership ties.
The Leaders lauded the growing defense innovation collaboration between our governments, businesses, and academic institutions fostered by the India-U.S. Defense Acceleration Ecosystem (INDUS-X) initiative launched in 2023, and noted progress achieved during the third INDUS-X Summit in Silicon Valley earlier this month. They welcomed the enhanced collaboration between the Indian Ministry of Defence’s Innovations for Defence Excellence (iDEX) and US Department of Defence’s Defense Innovation Unit (DIU) through the Memorandum of Understanding signed at the Silicon Valley Summit. The efforts via the INDUSWERX consortium to facilitate pathways for defense and dual-use companies in the INDUS-X network to access premier testing ranges in both countries, were appreciated.
The Leaders also recognized the clear fulfillment of the shared goal to build a defense innovation bridge under INDUS-X through the launch of "joint challenges” designed by the U.S. DoD’S DIU and the Indian MoD’s Defence Innovation Organization (DIO). In 2024, our governments have separately awarded $1+ million to U.S. and Indian companies that developed technologies focused on undersea communications and maritime intelligence, surveillance, and reconnaissance (ISR). Building on this success, a new challenge was announced at the most recent INDUS-X Summit that focused on Space Situational Awareness (SSA) in the Low Earth Orbit (LEO).
The Leaders welcomed ongoing efforts to deepen our military partnership and interoperability to maintain a free and open Indo-Pacific, noting that India hosted our most complex, largest bilateral, tri-service exercise to date during the March 2024 TIGER TRIUMPH exercise. They also welcomed the inclusion of new technologies and capabilities, including a first-ever demonstration of the Javelin and Stryker systems in India, on the margins of the ongoing bilateral Army YUDH ABHYAS exercise.
The Leaders welcomed the conclusion of the Memorandum of Agreement regarding the Deployment of Liaison Officers, and the commencement of deployment process of the first Liaison Officer from India in US Special Operations Command (SOCOM).
The Leaders commended work to advance cooperation in advanced domains, including space and cyber, and looked forward towards the November 2024 bilateral cyber engagement to enhance the U.S.-India cyber cooperation framework. Areas of new cooperation will include threat information sharing, cybersecurity training, and collaboration on vulnerability mitigation in energy and telecommunications networks. The Leaders also noted the second U.S.-India Advanced Domains Defense Dialogue in May 2024, which included the first-ever bilateral defense space table-top exercise.
Catalyzing the Clean Energy Transition
President Biden and Prime Minister Modi welcomed the U.S.-India Roadmap to Build Safe and Secure Global Clean Energy Supply Chains, which launched a new initiative to accelerate the expansion of safe and secure clean energy supply chains through U.S. and Indian manufacturing of clean energy technologies and components. In its initial phase, the U.S. and India would work together to unlock $1 billion of multilateral financing to support projects across the clean energy value chain for renewable energy, energy storage, power grid and transmission technologies, high efficiency cooling systems, zero emission vehicles, and other emerging clean technologies.
The Leaders also highlighted the U.S. International Development Finance Corporation (DFC)’s partnership with India’s private sector to expand clean energy manufacturing and diversify supply chains. To date, DFC has extended a $250 million loan to Tata Power Solar to construct a solar cell manufacturing facility and a $500 million loan to First Solar to construct and operate a solar module manufacturing facility in India.
The Leaders lauded the strong collaboration under the Strategic Clean Energy Partnership (SCEP), most recently convened on September 16, 2024 in Washington DC to strengthen energy security, create opportunities for clean energy innovation, address climate change and create employment generation opportunities, including through capacity building, and collaboration between industry and R&D.
The Leaders welcomed collaboration on a new National Center for Hydrogen Safety in India and affirmed their intent to utilize the new Renewable Energy Technology Action Platform (RETAP) to enhance collaboration on clean energy manufacturing and global supply chains, including through public-private task forces on hydrogen and energy storage.
The Leaders also announced a new Memorandum of Cooperation between the U.S. Agency for International Development and the International Solar Alliance aimed at promoting more responsive and sustainable power systems that leverage diverse renewable energy sources.
The Leaders reaffirmed their commitment to accelerate the development of diverse and sustainable supply chains for critical minerals under the Minerals Security Partnership targeting strategic projects along the value chain. The Leaders looked forward to the signing of the Critical Minerals Memorandum of Understanding at the forthcoming U.S.-India Commercial Dialogue and pledged to hasten bilateral collaboration to secure resilient critical minerals supply chains through enhanced technical assistance and greater commercial cooperation.
The Leaders welcomed the progress made on joint efforts since 2023 for India to work toward IEA membership in accordance with the provisions of the Agreement on an International Energy Program.
The two Leaders reaffirmed their commitment to accelerating the manufacturing and deployment of renewable energy, battery storage and emerging clean technology in India. They welcomed the ongoing progress between India’s National Investment and Infrastructure Fund (NIIF) and the U.S. International Development Finance Corporation to provide up to $500 million each to anchor the Green Transition Fund as well as encourage private sector investors to match these efforts. Both sides look forward to the expeditious operationalization of the Green Transition Fund.
Empowering Future Generations and Promoting Global Health and Development
The Leaders welcomed India’s signature and ratification of the Agreements under Pillar III, Pillar IV and the overarching Agreement on the Indo-Pacific Economic Framework for Prosperity (IPEF). The Leaders underscored that IPEF seeks to advance resilience, sustainability, inclusiveness, economic growth, fairness, and competitiveness of the economies of its signatories. They noted the economic diversity of the 14 IPEF partners that represents 40 percent of global GDP and 28 percent of global goods and services trade.
President Biden and Prime Minister Modi celebrated the new U.S.-India Drug Policy Framework for the 21st Century and its accompanying Memorandum of Understanding, which will deepen collaboration to disrupt the illicit production and international trafficking of synthetic drugs and precursor chemicals, and deepen a holistic public health partnership.
The two Leaders signaled their commitment to the objectives of the Global Coalition to Address Synthetic Drugs Threats and work towards combatting the threat of synthetic drugs and their precursors through mutually agreed initiatives to promote public health through coordinated actions.
The Leaders applauded the first-ever U.S.-India Cancer Dialogue held in August 2024, which brought together experts from both countries to increase research and development to accelerate the rate of progress against cancer. The Leaders applauded the recently launched Bio5 partnership between the United States, India, ROK, Japan, and the EU, driving closer cooperation on pharmaceutical supply chains. The Leaders applauded the Development Finance Corporation’s $50 million loan to Indian company Panacea Biotech to manufacture hexavalent (six-in-one) vaccines for children, reaffirming our joint commitment to advance shared global health priorities, including bolstering support for primary healthcare.
The leaders welcomed the signing of Memorandum of Understanding (MoU) between the Ministry of Micro, Small and Medium Enterprises and Small Business Administration for promoting cooperation between U.S. and Indian small and medium-size enterprises by improving their participation in the global market place through capacity building workshops in areas such as trade and export finance, technology and digital trade, green economy and trade facilitation. The MoU also provides for the joint conduct of programs for women entrepreneurs to empower them and facilitate trade partnership between women-owned small businesses of the two countries. The Leaders celebrated that, since the June 2023 State visit, the Development Finance Corporation has invested $177 million across eight projects to support Indian small businesses and drive economic growth.
The Leaders welcomed enhanced cooperation on agriculture between the U.S. Department of Agriculture and India’s Ministry of Agriculture and Farmers Welfare, in areas such as climate-smart agriculture, agriculture productivity growth, agriculture innovation, and sharing best practices related to crop risk protection and agriculture credit. The two sides will also enhance cooperation with the private sector through discussions on regulatory issues and innovation to enhance bilateral trade.
The Leaders welcomed the formal launch of the new U.S.-India Global Digital Development Partnership, which aims to bring together U.S. and Indian private sector companies, technology and resources to deploy the responsible use of emerging digital technologies in Asia and Africa.
The Leaders welcomed strengthened trilateral cooperation with Tanzania through the Triangular Development Partnership, led by the U.S. Agency for International Development and India’s Development Partnership Administration to jointly address global development challenges and foster prosperity in the Indo-Pacific. The partnership focuses on advancing renewable energy projects, including solar energy, to enhance energy infrastructure and access in Tanzania, thereby bolstering energy cooperation in the Indo-Pacific. They also desired to explore the expansion of the triangular development partnership in areas of health cooperation, particularly for critical technical areas of mutual interest including digital health and capacity building of nurses and other frontline health workers.
The Leaders acknowledged the July 2024 signing of a bilateral Cultural Property Agreement that will facilitate implementation of the 1970 Convention on the Means of Prohibiting and Preventing the Illicit Import, Export, and Transfer of Ownership of Cultural Property. The agreement marked the culmination of years of diligent work by experts from both countries and fulfills President Biden’s and Prime Minister Modi’s commitment to enhance cooperation to protect cultural heritage highlighted in the joint statement when they met in June 2023. In this context, the leaders welcomed the repatriation of 297 Indian antiquities from the U.S. to India in 2024.
The Leaders look forward to building on India’s ambitious G20 presidency to deliver on shared priorities for the G20 Leaders’ Summit in Rio de Janeiro, including: bigger, better, and more effective MDBs, including by following through on Leaders’ pledges in New Delhi to boost the World Bank’s capacity to help developing countries address global challenges, while recognizing the imperative of achieving the sustainable development goals; a more predictable, orderly, timely and coordinated sovereign debt restructuring process; and a pathway to growth for high-ambition developing countries that are facing financing challenges amid mounting debt burdens by increasing access to finance and unlocking fiscal space taking into account country specific circumstances.