Prime Minister's Office
Joint Fact Sheet: The United States and India Continue to Expand Comprehensive and Global Strategic Partnership
22 SEP 2024 8:51AM by PIB Delhi
Today, United States President Joseph R. Biden and Indian Prime Minister Narendra Modi affirmed that the U.S.-India Comprehensive Global and Strategic Partnership, the defining partnership of the 21st century, is decisively delivering on an ambitious agenda that serves the global good. The Leaders reflected on a historic period that has seen the United States and India reach unprecedented levels of trust and collaboration. The Leaders affirmed that the U.S.-India partnership must be anchored in upholding democracy, freedom, the rule of law, human rights, pluralism, and equal opportunities for all as our countries strive to become more perfect unions and meet our shared destiny. The Leaders commended the progress that has made the U.S.-India Major Defense Partnership a pillar of global security and peace, highlighting the benefits of increased operational coordination, information-sharing, and defense industrial innovation. President Biden and Prime Minister Modi expressed unrelenting optimism and the utmost confidence that the tireless efforts of our peoples, our civic and private sectors, and our governments to forge deeper bonds have set the U.S.-India partnership on a path toward even greater heights in the decades ahead.
President Biden expressed his immense appreciation for India’s leadership on the world stage, particularly Prime Minister Modi’s leadership in the G-20 and in the Global South and his commitment to strengthen the Quad to ensure a free, open, and prosperous Indo-Pacific. India is at the forefront of efforts to seek solutions to the most pressing challenges, from supporting the global response to the COVID-19 pandemic to addressing the devastating consequences of conflicts around the world. President Biden commended Prime Minister Modi for his historic visits to Poland and Ukraine, the first by an Indian Prime Minister in decades, and for his message of peace and ongoing humanitarian support for Ukraine, including its energy sector, and on the importance of international law, including the UN charter. The Leaders reaffirmed their support for the freedom of navigation and the protection of commerce, including critical maritime routes in the Middle East where India will assume co-lead in 2025 of the Combined Task Force 150 to work with Combined Maritime Forces to secure sea lanes in the Arabian Sea. President Biden shared with Prime Minister Modi that the United States supports initiatives to reform global institutions to reflect India’s important voice, including permanent membership for India in a reformed U.N. Security Council. The Leaders voiced their view that a closer U.S.-India partnership is vital to the success of efforts to build a cleaner, inclusive, more secure, and more prosperous future for the planet.
President Biden and Prime Minister Modi applauded the success of the Initiative on Critical and Emerging Technology (iCET) in deepening and expanding strategic cooperation across key technology sectors, including space, semiconductors, and advanced telecommunications. Both Leaders committed to enhance regular engagements to improve the momentum of collaboration in fields such as artificial intelligence, quantum, biotechnology, and clean energy. They highlighted ongoing efforts to strengthen collaboration with like-minded partners, including through the Quad and a U.S.-India-ROK Trilateral Technology initiative launched earlier this year to build more secure and resilient supply chains for critical industries and ensure we collectively remain at the leading edge of innovation. The Leaders directed their governments to redouble efforts to address export controls, enhance high technology commerce, and reduce barriers to technology transfer between our two countries, while addressing technology security, including through the India-U.S. Strategic Trade Dialogue. Leaders also endorsed new mechanisms for deeper cyberspace cooperation through the bilateral cybersecurity dialogue. The Leaders recommitted to expand the manufacturing and deployment of clean energy, including finding opportunities to expand U.S.-India cooperation in solar, wind and nuclear energy and the development of small modular reactor technologies.
Charting a Technology Partnership for the Future
President Biden and Prime Minister Modi hailed a watershed arrangement to establish a new semiconductor fabrication plant focused on advanced sensing, communication, and power electronics for national security, next generation telecommunications, and green energy applications. The fab, which will be established with the objective of manufacturing infrared, gallium nitride and silicon carbide semiconductors, will be enabled by support from the India Semiconductor Mission as well as a strategic technology partnership between Bharat Semi, 3rdiTech, and the U.S. Space Force.
The Leaders praised combined efforts to facilitate resilient, secure, and sustainable semiconductor supply chains including through GlobalFoundries’ (GF) creation of the GF Kolkata Power Center in Kolkata, India that will enhance mutually beneficial linkages in research and development in chip manufacturing and enable game-changing advances for zero and low emission as well as connected vehicles, internet of things devices, AI, and data centers. They noted GF’s plans to explore longer term, cross-border manufacturing and technology partnerships with India which will deliver high-quality jobs in both of our countries. They also celebrated the new strategic partnership between the U.S. Department of State and the India Semiconductor Mission, Ministry of Electronics and Information Technology in connection with the International Technology Security and Innovation (ITSI) Fund.
The Leaders welcomed steps our industry is taking to build safe, secure, and resilient supply chains for U.S., Indian, and international automotive markets, including through Ford Motor Company’s submission of a Letter of Intent to utilize its Chennai plant to manufacture for export to global markets.
The Leaders welcomed progress toward the first joint effort by NASA and ISRO to conduct scientific research onboard the International Space Station in 2025. They appreciated the initiatives and exchange of ideas under the Civil Space Joint Working Group and expressed hope that its next meeting in early 2025 will open additional avenues of cooperation. They pledged to pursue opportunities to deepen joint innovation and strategic collaborations, including by exploring new platforms in civil and commercial space domains.
The Leaders also welcomed efforts to enhance collaboration between our research and development ecosystems. They plan to mobilize up to $90+ million in U.S. and Indian government funding over the next five years for the U.S.-India Global Challenges Institute to support high-impact R&D partnerships between U.S. and Indian universities and research institutions, including through identifying options to implement the Statement of Intent signed at the June 2024 iCET meeting. The Leaders also welcomed the launch of a new U.S.-India Advanced Materials R&D Forum to expand collaboration between American and Indian universities, national laboratories, and private sector researchers.
The Leaders announced the selection of 11 funding awards between the National Science Foundation and India’s Department of Science and Technology, supported by a combined $5+ million grant to enable joint U.S.-India research projects in areas such as next-generation telecommunications, connected vehicles, machine learning. The Leaders announced the award of 12 funding awards under the National Science Foundation and Ministry of Electronics and Information Technology, research collaboration with a combined outlay of nearly $10 million to enable joint U.S.-India basic and applied research in the areas of semiconductors, next generation communication systems, sustainability & green technologies and intelligent transportation systems. Furthermore, NSF and MeitY are exploring new opportunities for research collaboration to enhance and synergize the basic and applied research ecosystem on both sides.
The Leaders celebrated that India’s Department of Biotechnology (DBT) along with National Science Foundation of the United States announced the first joint call for collaborative research projects in February 2024 to address complex scientific challenges and innovate novel solutions that leverage advances in synthetic and engineering biology, systems and computational biology, and other associated fields that are foundational to developing future biomanufacturing solutions and advance the bioeconomy. Under the first call for proposals, joint research teams responded enthusiastically and results are likely to be announced by the end of 2024.
The Leaders also highlighted additional cooperation we are building across artificial intelligence (AI), quantum, and other critical technology areas. They highlighted the second convening of the U.S.-India Quantum Coordination Mechanism in Washington in August and welcomed the announcement of seventeen new awards for binational research and development cooperation on artificial intelligence and quantum via the U.S.-India Science and Technology Endowment Fund (IUSSTF). They welcomed new private sector cooperation on emerging technologies, such as through IBM’s recent conclusion of memoranda of understanding with the Government of India, which will enable IBM’s watsonx platform on India’s Airawat supercomputer and drive new AI innovation opportunities, enhance R&D collaboration on advanced semiconductor processors, and increase support for India’s National Quantum Mission.
The Leaders commended ongoing efforts to build more expansive cooperation around 5G deployment and next-generation telecommunications; this includes the U.S. Agency for International Development’s plans to expand the Asia Open RAN Academy with an initial $7 million investment to grow this workforce training initiative worldwide, including in South Asia with Indian institutions.
The Leaders welcomed progress since the November 2023 signing of an MOU between the Commerce Department and the Ministry of Commerce and Industry to enhance the two countries’ innovation ecosystems under the "Innovation Handshake” agenda. Since then, the two sides have convened two industry roundtables in the U.S. and India to bring together startups, private equity and venture capital firms, corporate investment departments, and government officials to forge connections and to accelerate investment in innovation.
Powering a Next Generation Defense Partnership
President Biden welcomed the progress towards India concluding procurement of 31 General Atomics MQ-9B (16 Sky Guardian and 15 Sea Guardian) remotely piloted aircraft and their associated equipment, which will enhance the intelligence, surveillance and reconnaissance (ISR) capabilities of India’s armed forces across all domains.
The Leaders recognized the remarkable progress under the U.S.-India Defense Industrial Cooperation Roadmap, including ongoing collaboration to advance priority co-production arrangements for jet engines, munitions, and ground mobility systems. They also welcomed efforts to expand defense industrial partnerships, including the teaming of Liquid Robotics and Sagar Defence Engineering for the co-development and co-production of unmanned surface vehicle systems that strengthen undersea and maritime domain awareness. The Leaders applauded the recent conclusion of the Security of Supply Arrangement (SOSA), enhancing the mutual supply of defense goods and services. Both Leaders committed to advance ongoing discussions on aligning their respective defense procurement systems to further enable the reciprocal supply of defense goods and services.
President Biden welcomed India’s decision to set a uniform Goods and Services Tax (GST) of 5 percent on the maintenance, repair, and overhaul (MRO) sector, including on all aircraft and aircraft engine parts thereby simplifying the tax structure and paving the way for building a strong ecosystem for MRO services in India. The Leaders also encouraged the industry to foster collaboration and drive innovation to support India’s efforts to become a leading aviation hub. The Leaders welcomed commitments from U.S. industry to further increase India’s MRO capabilities, including for the repair of aircraft and unmanned aerial vehicles.
The Leaders hailed the teaming agreement on the C-130J Super Hercules aircraft recently signed between Lockheed Martin and Tata Advanced Systems Limited, the two companies that co-chair the U.S.-India CEO Forum. Building on longstanding industry cooperation, this agreement will establish a new Maintenance, Repair and Overhaul (MRO) facility in India to support the readiness of the Indian fleet and global partners who operate the C-130 Super Hercules aircraft. This marks a significant step in U.S.-India defense and aerospace cooperation and reflects the two sides’ deepening strategic and technology partnership ties.
The Leaders lauded the growing defense innovation collaboration between our governments, businesses, and academic institutions fostered by the India-U.S. Defense Acceleration Ecosystem (INDUS-X) initiative launched in 2023, and noted progress achieved during the third INDUS-X Summit in Silicon Valley earlier this month. They welcomed the enhanced collaboration between the Indian Ministry of Defence’s Innovations for Defence Excellence (iDEX) and US Department of Defence’s Defense Innovation Unit (DIU) through the Memorandum of Understanding signed at the Silicon Valley Summit. The efforts via the INDUSWERX consortium to facilitate pathways for defense and dual-use companies in the INDUS-X network to access premier testing ranges in both countries, were appreciated.
The Leaders also recognized the clear fulfillment of the shared goal to build a defense innovation bridge under INDUS-X through the launch of "joint challenges” designed by the U.S. DoD’S DIU and the Indian MoD’s Defence Innovation Organization (DIO). In 2024, our governments have separately awarded $1+ million to U.S. and Indian companies that developed technologies focused on undersea communications and maritime intelligence, surveillance, and reconnaissance (ISR). Building on this success, a new challenge was announced at the most recent INDUS-X Summit that focused on Space Situational Awareness (SSA) in the Low Earth Orbit (LEO).
The Leaders welcomed ongoing efforts to deepen our military partnership and interoperability to maintain a free and open Indo-Pacific, noting that India hosted our most complex, largest bilateral, tri-service exercise to date during the March 2024 TIGER TRIUMPH exercise. They also welcomed the inclusion of new technologies and capabilities, including a first-ever demonstration of the Javelin and Stryker systems in India, on the margins of the ongoing bilateral Army YUDH ABHYAS exercise.
The Leaders welcomed the conclusion of the Memorandum of Agreement regarding the Deployment of Liaison Officers, and the commencement of deployment process of the first Liaison Officer from India in US Special Operations Command (SOCOM).
The Leaders commended work to advance cooperation in advanced domains, including space and cyber, and looked forward towards the November 2024 bilateral cyber engagement to enhance the U.S.-India cyber cooperation framework. Areas of new cooperation will include threat information sharing, cybersecurity training, and collaboration on vulnerability mitigation in energy and telecommunications networks. The Leaders also noted the second U.S.-India Advanced Domains Defense Dialogue in May 2024, which included the first-ever bilateral defense space table-top exercise.
Catalyzing the Clean Energy Transition
President Biden and Prime Minister Modi welcomed the U.S.-India Roadmap to Build Safe and Secure Global Clean Energy Supply Chains, which launched a new initiative to accelerate the expansion of safe and secure clean energy supply chains through U.S. and Indian manufacturing of clean energy technologies and components. In its initial phase, the U.S. and India would work together to unlock $1 billion of multilateral financing to support projects across the clean energy value chain for renewable energy, energy storage, power grid and transmission technologies, high efficiency cooling systems, zero emission vehicles, and other emerging clean technologies.
The Leaders also highlighted the U.S. International Development Finance Corporation (DFC)’s partnership with India’s private sector to expand clean energy manufacturing and diversify supply chains. To date, DFC has extended a $250 million loan to Tata Power Solar to construct a solar cell manufacturing facility and a $500 million loan to First Solar to construct and operate a solar module manufacturing facility in India.
The Leaders lauded the strong collaboration under the Strategic Clean Energy Partnership (SCEP), most recently convened on September 16, 2024 in Washington DC to strengthen energy security, create opportunities for clean energy innovation, address climate change and create employment generation opportunities, including through capacity building, and collaboration between industry and R&D.
The Leaders welcomed collaboration on a new National Center for Hydrogen Safety in India and affirmed their intent to utilize the new Renewable Energy Technology Action Platform (RETAP) to enhance collaboration on clean energy manufacturing and global supply chains, including through public-private task forces on hydrogen and energy storage.
The Leaders also announced a new Memorandum of Cooperation between the U.S. Agency for International Development and the International Solar Alliance aimed at promoting more responsive and sustainable power systems that leverage diverse renewable energy sources.
The Leaders reaffirmed their commitment to accelerate the development of diverse and sustainable supply chains for critical minerals under the Minerals Security Partnership targeting strategic projects along the value chain. The Leaders looked forward to the signing of the Critical Minerals Memorandum of Understanding at the forthcoming U.S.-India Commercial Dialogue and pledged to hasten bilateral collaboration to secure resilient critical minerals supply chains through enhanced technical assistance and greater commercial cooperation.
The Leaders welcomed the progress made on joint efforts since 2023 for India to work toward IEA membership in accordance with the provisions of the Agreement on an International Energy Program.
The two Leaders reaffirmed their commitment to accelerating the manufacturing and deployment of renewable energy, battery storage and emerging clean technology in India. They welcomed the ongoing progress between India’s National Investment and Infrastructure Fund (NIIF) and the U.S. International Development Finance Corporation to provide up to $500 million each to anchor the Green Transition Fund as well as encourage private sector investors to match these efforts. Both sides look forward to the expeditious operationalization of the Green Transition Fund.
Empowering Future Generations and Promoting Global Health and Development
The Leaders welcomed India’s signature and ratification of the Agreements under Pillar III, Pillar IV and the overarching Agreement on the Indo-Pacific Economic Framework for Prosperity (IPEF). The Leaders underscored that IPEF seeks to advance resilience, sustainability, inclusiveness, economic growth, fairness, and competitiveness of the economies of its signatories. They noted the economic diversity of the 14 IPEF partners that represents 40 percent of global GDP and 28 percent of global goods and services trade.
President Biden and Prime Minister Modi celebrated the new U.S.-India Drug Policy Framework for the 21st Century and its accompanying Memorandum of Understanding, which will deepen collaboration to disrupt the illicit production and international trafficking of synthetic drugs and precursor chemicals, and deepen a holistic public health partnership.
The two Leaders signaled their commitment to the objectives of the Global Coalition to Address Synthetic Drugs Threats and work towards combatting the threat of synthetic drugs and their precursors through mutually agreed initiatives to promote public health through coordinated actions.
The Leaders applauded the first-ever U.S.-India Cancer Dialogue held in August 2024, which brought together experts from both countries to increase research and development to accelerate the rate of progress against cancer. The Leaders applauded the recently launched Bio5 partnership between the United States, India, ROK, Japan, and the EU, driving closer cooperation on pharmaceutical supply chains. The Leaders applauded the Development Finance Corporation’s $50 million loan to Indian company Panacea Biotech to manufacture hexavalent (six-in-one) vaccines for children, reaffirming our joint commitment to advance shared global health priorities, including bolstering support for primary healthcare.
The leaders welcomed the signing of Memorandum of Understanding (MoU) between the Ministry of Micro, Small and Medium Enterprises and Small Business Administration for promoting cooperation between U.S. and Indian small and medium-size enterprises by improving their participation in the global market place through capacity building workshops in areas such as trade and export finance, technology and digital trade, green economy and trade facilitation. The MoU also provides for the joint conduct of programs for women entrepreneurs to empower them and facilitate trade partnership between women-owned small businesses of the two countries. The Leaders celebrated that, since the June 2023 State visit, the Development Finance Corporation has invested $177 million across eight projects to support Indian small businesses and drive economic growth.
The Leaders welcomed enhanced cooperation on agriculture between the U.S. Department of Agriculture and India’s Ministry of Agriculture and Farmers Welfare, in areas such as climate-smart agriculture, agriculture productivity growth, agriculture innovation, and sharing best practices related to crop risk protection and agriculture credit. The two sides will also enhance cooperation with the private sector through discussions on regulatory issues and innovation to enhance bilateral trade.
The Leaders welcomed the formal launch of the new U.S.-India Global Digital Development Partnership, which aims to bring together U.S. and Indian private sector companies, technology and resources to deploy the responsible use of emerging digital technologies in Asia and Africa.
The Leaders welcomed strengthened trilateral cooperation with Tanzania through the Triangular Development Partnership, led by the U.S. Agency for International Development and India’s Development Partnership Administration to jointly address global development challenges and foster prosperity in the Indo-Pacific. The partnership focuses on advancing renewable energy projects, including solar energy, to enhance energy infrastructure and access in Tanzania, thereby bolstering energy cooperation in the Indo-Pacific. They also desired to explore the expansion of the triangular development partnership in areas of health cooperation, particularly for critical technical areas of mutual interest including digital health and capacity building of nurses and other frontline health workers.
The Leaders acknowledged the July 2024 signing of a bilateral Cultural Property Agreement that will facilitate implementation of the 1970 Convention on the Means of Prohibiting and Preventing the Illicit Import, Export, and Transfer of Ownership of Cultural Property. The agreement marked the culmination of years of diligent work by experts from both countries and fulfills President Biden’s and Prime Minister Modi’s commitment to enhance cooperation to protect cultural heritage highlighted in the joint statement when they met in June 2023. In this context, the leaders welcomed the repatriation of 297 Indian antiquities from the U.S. to India in 2024.
The Leaders look forward to building on India’s ambitious G20 presidency to deliver on shared priorities for the G20 Leaders’ Summit in Rio de Janeiro, including: bigger, better, and more effective MDBs, including by following through on Leaders’ pledges in New Delhi to boost the World Bank’s capacity to help developing countries address global challenges, while recognizing the imperative of achieving the sustainable development goals; a more predictable, orderly, timely and coordinated sovereign debt restructuring process; and a pathway to growth for high-ambition developing countries that are facing financing challenges amid mounting debt burdens by increasing access to finance and unlocking fiscal space taking into account country specific circumstances.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
যুটীয়া তথ্য পত্ৰঃ আমেৰিকা আৰু ভাৰতে ব্যাপক আৰু বিশ্বজনীন কৌশলগত অংশীদাৰিত্বৰ সম্প্ৰসাৰণ অব্যাহত ৰাখিছে
22 SEP 2024 8:51AM by PIB Guwahati
আজি আমেৰিকাৰ সভাপতি জোচেফ আৰ বাইডেন আৰু ভাৰতৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে দৃঢ়তাৰে কয় যে ২১ শতিকাৰ সংজ্ঞায়িত আমেৰিকা-ভাৰতৰ ব্যাপক বিশ্ব আৰু কৌশলগত অংশীদাৰিত্বই নিৰ্ণায়কভাৱে বিশ্ব মংগলৰ সেৱা আগবঢ়োৱা এক অভিলাষী বিষয় প্ৰতিনিধিত্ব কৰিছে। নেতাসকলে আমেৰিকা আৰু ভাৰতক আস্থা আৰু সহযোগিতাৰ অভূতপূৰ্ব স্তৰত উপনীত হোৱা ঐতিহাসিক সময়ছোৱাৰ ওপৰত চিন্তা-চৰ্চা কৰিছিল। নেতাসকলে দৃঢ়তাৰে কয় যে ভাৰত-মাৰ্কিন অংশীদাৰিত্ব গণতন্ত্ৰ, স্বাধীনতা, আইনৰ শাসন, মানৱ অধিকাৰ, বহুত্ববাদ আৰু সকলোৰে বাবে সমান সুযোগ ৰক্ষা কৰাত লংঘিত হ’ব লাগিব, কিয়নো আমাৰ দেশসমূহে অধিক নিখুঁত মিলন হ’বলৈ আৰু আমাৰ মিলিত ভাগ্য পূৰণ কৰিবলৈ চেষ্টা কৰে। নেতাসকলে আমেৰিকা-ভাৰতৰ ডাঙৰ প্ৰতিৰক্ষা অংশীদাৰিত্বক বিশ্ব নিৰাপত্তা আৰু শান্তিৰ স্তম্ভ হিচাপে গঢ়ি তোলা অগ্ৰগতিৰ প্ৰশংসা কৰে, যিয়ে বৰ্ধিত কাৰ্য্যকৰী সমন্বয়, তথ্য-বিভাজন আৰু প্ৰতিৰক্ষা ঔদ্যোগিক উদ্ভাৱনৰ সুবিধাসমূহৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। ৰাষ্ট্ৰপতি বাইডেন আৰু প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে অদম্য আশাবাদ আৰু আমাৰ জনসাধাৰণ, আমাৰ নাগৰিক আৰু ব্যক্তিগত খণ্ড আৰু আমাৰ চৰকাৰে গভীৰ বণ্ড গঢ়ি তোলাৰ অক্লান্ত প্ৰচেষ্টাই ভাৰত-মাৰ্কিন অংশীদাৰিত্বক আৰু অধিক উচ্চতাৰ পথত গঢ়ি তোলাৰ অক্লান্ত প্ৰচেষ্টাক আৰু দশক দশক ধৰি অধিক উচ্চতাৰ পথ নিৰ্ধাৰণ কৰিছে বুলি অতি আস্থা প্ৰকাশ কৰে।
ৰাষ্ট্ৰপতি বাইডেনে বিশ্বৰ মঞ্চত ভাৰতৰ নেতৃত্বৰ, বিশেষকৈ জি-২০ত প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীৰ নেতৃত্ব আৰু গ্ল’বেল ছাউথত আৰু মুক্ত আৰু সমৃদ্ধিশালী ইণ্ডো-পেচিফিক নিশ্চিত কৰাৰ বাবে কোৱাড শক্তিশালী কৰাৰ প্ৰতিশ্ৰুতিৰ ভূয়সী প্ৰশংসা কৰে। ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ চনদকে ধৰি ভাৰতে আটাইতকৈ জৰুৰী প্ৰত্যাহ্বানৰ সমাধান বিচৰাৰ প্ৰচেষ্টাৰ ক্ষেত্ৰত আগৰণুৱা, সমগ্ৰ বিশ্বজুৰি সংঘাতৰ বিধ্বংসী পৰিণতিৰ সৈতে মোকাবিলা কৰালৈকে সৌভাগ্য-১৯ মহামাৰীৰ প্ৰতি বিশ্বজনীন সঁহাৰিক সমৰ্থন কৰাৰ পৰা আৰম্ভ কৰি ৰাষ্ট্ৰপতি বাইডেনে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীক পোলেণ্ড আৰু ইউক্ৰেইনৰ ঐতিহাসিক ভ্ৰমণৰ বাবে প্ৰশংসা কৰে, যিটো প্ৰথমটো ভাৰতীয় প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দশক দশক ধৰি আৰু ইয়াৰ শক্তি খণ্ডকে ধৰি শান্তি আৰু চলি থকা মানৱীয় সমৰ্থনৰ বাৰ্তাৰ বাবে আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় আইনৰ ওপৰত তেওঁৰ বাৰ্তাৰ বাবে আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় আইনৰ ওপৰত তেওঁৰ বাৰ্তাৰ বাবে আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় আইনৰ বাবে চলি থকা মানৱীয় সমৰ্থনৰ বাৰ্তাৰ বাবে ভূয়সী প্ৰশংসা কৰে। নেতাসকলে নৌসেনাৰ স্বাধীনতা আৰু বাণিজ্যৰ সুৰক্ষাৰ প্ৰতি সমৰ্থন পুনৰ দৃঢ় কৰিলে, য’ত মধ্যপ্ৰাচ্যৰ জটিল সামুদ্ৰিক পথসমূহো অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে য’ত ভাৰতে ২০২৫ চনত সংযুক্ত টাস্ক ফ’ৰ্চ ১৫০ৰ সহ-নেতৃত্ব গ্ৰহণ কৰিব যাতে সংযুক্ত সামুদ্ৰিক বাহিনীৰ সৈতে কাম কৰি আৰৱ সাগৰৰ সমুদ্ৰৰ লেনসমূহ সুৰক্ষিত কৰিবলৈ কাম কৰিব পাৰে। ৰাষ্ট্ৰপতি বাইডেনে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীৰ সৈতে শ্বেয়াৰ কৰে যে আমেৰিকাই ভাৰতৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ কণ্ঠস্বৰ প্ৰতিফলিত কৰাৰ বাবে বিশ্ব প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ সংস্কাৰৰ বাবে পদক্ষেপসমূহ সমৰ্থন কৰে, য’ত ভাৰতৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ এখন সংস্কাৰিত নিৰাপত্তা পৰিষদত স্থায়ী সদস্যপদকে ধৰি সদস্যপদ আছে। নেতাসকলে তেওঁলোকৰ মতামত ব্যক্ত কৰিছিল যে গ্ৰহটোৰ বাবে এখন পৰিষ্কাৰ, সৰ্বাংগীন, অধিক সুৰক্ষিত আৰু সমৃদ্ধিশালী ভৱিষ্যত গঢ়ি তোলাৰ প্ৰচেষ্টাৰ সফলতাৰ বাবে আমেৰিকাৰ ঘনিষ্ঠতা অংশীদাৰিত্ব অতি প্ৰয়োজনীয়।
ৰাষ্ট্ৰপতি বাইডেন আৰু প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে মহাকাশ, অৰ্ধপৰিবাহী আৰু উন্নত টেলিকমিউনিকেচনকে ধৰি মূল প্ৰযুক্তি খণ্ডসমূহৰ মাজত কৌশলগত সহযোগিতা গভীৰ আৰু সম্প্ৰসাৰিত কৰাৰ ক্ষেত্ৰত সমালোচনাত্মক আৰু উদীয়মান প্ৰযুক্তিৰ (আইচিইটি) পদক্ষেপৰ সফলতাক শলাগ লৈছিল। দুয়োজন নেতাই কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা, কোৱাণ্টাম, জৈৱ প্ৰযুক্তি, আৰু স্বচ্ছ শক্তিৰ দৰে ক্ষেত্ৰত সহযোগিতাৰ গতিবেগ উন্নত কৰাৰ বাবে নিয়মীয়াকৈ সংযোগ বৃদ্ধি কৰাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি দিছিল। তেওঁলোকে সমমনা অংশীদাৰসকলৰ সৈতে সহযোগিতা শক্তিশালী কৰাৰ বাবে চলি থকা প্ৰচেষ্টাসমূহৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে, য’ত আছিল কোৱাড আৰু জটিল উদ্যোগসমূহৰ বাবে অধিক সুৰক্ষিত আৰু স্থিতিস্থাপক যোগান শৃংখল নিৰ্মাণ কৰিবলৈ আৰু আমি সামূহিকভাৱে অগ্ৰণীত থকাটো নিশ্চিত কৰিবলৈ চলিত বৰ্ষৰ আৰম্ভণিতে আৰম্ভ কৰা আমেৰিকা-ভাৰত-আৰঅ’কে ত্ৰিপাক্ষিক প্ৰযুক্তিৰ পদক্ষেপৰ জৰিয়তে ভাৰতকে ধৰি ইয়াৰ ভিতৰত আছে। নেতাসকলে তেওঁলোকৰ চৰকাৰসমূহক ৰপ্তানি নিয়ন্ত্ৰণৰ সৈতে মোকাবিলা কৰাৰ বাবে প্ৰচেষ্টা দুগুণে বৃদ্ধি কৰিবলৈ, উচ্চ প্ৰযুক্তিৰ বাণিজ্য বৃদ্ধি কৰিবলৈ আৰু আমাৰ দুয়োখন দেশৰ মাজত প্ৰযুক্তি হস্তান্তৰৰ বাধা হ্ৰাস কৰিবলৈ নিৰ্দেশ দিছিল। একে সময়তে প্ৰযুক্তি নিৰাপত্তাৰ সৈতে মোকাবিলা কৰিবলৈ, ভাৰত-আমেৰিকাৰ জৰিয়তে প্ৰযুক্তিৰ সুৰক্ষাৰ সৈতে মোকাবিলা কৰিবলৈ কৌশলগত বাণিজ্যিক বৈঠকৰ নেতাসকলে দ্বিপাক্ষিক চাইবাৰ সুৰক্ষা সংলাপৰ জৰিয়তে গভীৰ চাইবাৰস্পেচ সহযোগিতাৰ বাবে নতুন ব্যৱস্থাৰ সমৰ্থনো কৰে। সৌৰ, বতাহ আৰু পাৰমাণৱিক শক্তিত আমেৰিকা-ভাৰতৰ সহযোগিতা সম্প্ৰসাৰণ আৰু সৰু মডুলাৰ ৰিয়েক্টৰ প্ৰযুক্তিৰ বিকাশৰ সুযোগ বিচাৰি উলিওৱাকে ধৰি স্বচ্ছ শক্তিৰ উৎপাদন আৰু নিয়োগ সম্প্ৰসাৰণৰ বাবে নেতাসকলে পুনৰ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ হয়।
ভৱিষ্যতৰ বাবে এটা প্ৰযুক্তিৰ অংশীদাৰিত্বৰ তালিকা প্ৰস্তুত কৰা
ৰাষ্ট্ৰপতি বাইডেন আৰু প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে ৰাষ্ট্ৰীয় নিৰাপত্তা, পৰৱৰ্তী প্ৰজন্মৰ দূৰসংযোগ, আৰু সেউজ শক্তিৰ প্ৰয়োগৰ বাবে উন্নত সংবেদন, যোগাযোগ, আৰু শক্তি ইলেক্ট্ৰনিক্সৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি এটা নতুন অৰ্ধপৰিবাহী ফেব্ৰিকেশন প্লাণ্ট স্থাপনৰ বাবে গুৰুত্বপূৰ্ণ ব্যৱস্থা প্ৰশংসা কৰে। ইনফ্ৰাৰেড, গেলিয়াম নাইট্ৰাইড আৰু চিলিকন কাৰ্বাইড অৰ্ধপৰিবাহী নিৰ্মাণৰ উদ্দেশ্যেৰে স্থাপন কৰা এই এফএবিখন ভাৰতৰ অৰ্ধপৰিবাহী মিছনৰ সমৰ্থনৰ লগতে ভাৰত অৰ্ধপৰিবাহী অভিযানৰ সমৰ্থনৰ দ্বাৰা সক্ষম হব।
নেতাসকলে ভাৰতৰ কলকাটাত জিএফ কলকাতা পাৱাৰ চেণ্টাৰৰ জৰিয়তে গ্ল'বেল ফিউণ্ড্ৰিজৰ (জিএফ) সৃষ্টিকে ধৰি স্থিতিস্থাপক, সুৰক্ষিত আৰু বহনক্ষম অৰ্ধপৰিবাহী যোগান শৃংখলৰ সুবিধাৰ বাবে সংযুক্ত প্ৰচেষ্টাক প্ৰশংসা কৰে যিয়ে চিপ নিৰ্মাণৰ গৱেষণা আৰু বিকাশৰ ক্ষেত্ৰত পাৰস্পৰিকভাৱে উপকাৰী সংযোগ বৃদ্ধি কৰিব আৰু গেম সক্ষম কৰিব -শূন্য আৰু নিম্ন নিৰ্গমনৰ লগতে সংযুক্ত বাহন, ইন্টাৰনেট অৱ থিংছ ডিভাইচ, এআই, আৰু ডাটা চেণ্টাৰৰ বাবে উন্নতিৰ পৰিৱৰ্তন। তেওঁলোকে ভাৰতৰ সৈতে দীৰ্ঘম্যাদী, সীমা অতিক্ৰম কৰি নিৰ্মাণ আৰু প্ৰযুক্তিৰ অংশীদাৰিত্বৰ সন্ধান কৰাৰ বাবে জিএফৰ পৰিকল্পনাসমূহ উল্লেখ কৰে যিয়ে আমাৰ দুয়োখন দেশতে উচ্চমানৰ চাকৰি প্ৰদান কৰিব। আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰযুক্তি নিৰাপত্তা আৰু উদ্ভাৱন (আই টি এছ আই) পুঁজিৰ সৈতে জড়িত ইলেক্ট্ৰনিকছ আৰু তথ্য প্ৰযুক্তি মন্ত্ৰালয়ৰ ইণ্ডিয়া অৰ্ধপৰিবাহী মিছন, ইণ্ডিয়া ছেমিকণ্ডাক্টৰ মিছন, মন্ত্ৰালয়ৰ মাজত নতুন কৌশলগত অংশীদাৰিত্ব উদযাপন কৰে।
নেতাসকলে আমাৰ উদ্যোগে আমেৰিকা, ভাৰতীয়, আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় অটোমোটিভ বজাৰৰ বাবে নিৰাপদ, সুৰক্ষিত আৰু স্থিতিস্থাপক যোগান শৃংখল নিৰ্মাণৰ বাবে গ্ৰহণ কৰা পদক্ষেপসমূহক আদৰণি জনায়, য'ত ফৰ্ড মটৰ কোম্পানীয়ে গ্লোবেলৰ ৰপ্তানিৰ বাবে নিৰ্মাণ কৰিবলৈ ইয়াৰ চেন্নাই উদ্যোগৰ উদ্দেশ্যে ব্যৱহাৰ কৰা পত্ৰ দাখিল কৰাৰ কথা অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হয়।
নেতাসকলে ২০২৫ চনত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় মহাকাশ কেন্দ্ৰৰ ওপৰত বৈজ্ঞানিক গৱেষণা চলোৱাৰ বাবে নাছা আৰু ইছৰ’ৰ প্ৰথম যৌথ প্ৰচেষ্টাৰ দিশত অগ্ৰগতিক আদৰণি জনায়। সহযোগিতাৰ অতিৰিক্ত পথ মুকলি কৰিব। তেওঁলোকে যৌথ উদ্ভাৱন আৰু কৌশলগত সহযোগিতা গভীৰ কৰাৰ সুযোগ গ্ৰহণ কৰাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি দিছিল, য’ত নাগৰিক আৰু বাণিজ্যিক মহাকাশ ক্ষেত্ৰত নতুন প্লেটফৰ্মসমূহ অন্বেষণ কৰা হৈছিল।
নেতাসকলে আমাৰ গৱেষণা আৰু উন্নয়নৰ পৰিস্থিতিতন্ত্ৰৰ মাজত সহযোগিতা বৃদ্ধিৰ প্ৰচেষ্টাকো আদৰণি জনায়। তেওঁলোকে আমেৰিকা আৰু ভাৰতীয় বিশ্ববিদ্যালয় আৰু ভাৰতীয় বিশ্ববিদ্যালয় আৰু গৱেষণা প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ মাজত উচ্চ প্ৰভাৱ গৱেষণা আৰু উন্নয়ন অংশীদাৰিত্বক সমৰ্থন কৰিবলৈ আমেৰিকা-ভাৰতৰ গ্ল’বেল চেলেঞ্জ ইনষ্টিটিউটৰ বাবে অহা পাঁচ বছৰত ৯০ মিলিয়ন ডলাৰতকৈ অধিক আমেৰিকা আৰু ভাৰত চৰকাৰৰ পুঁজি সংগঠিত কৰাৰ পৰিকল্পনা কৰিছে, য’ত বিকল্প চিনাক্তকৰণৰ জৰিয়তেও অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে৷ ২০২৪ চনৰ জুন মাহৰ আইচিইটিৰ বৈঠকত স্বাক্ষৰিত উদ্দেশ্যৰ বিবৃতি অনুসৰি আমেৰিকান আৰু ভাৰতীয় বিশ্ববিদ্যালয়, ৰাষ্ট্ৰীয় পৰীক্ষাগাৰ আৰু ব্যক্তিগত খণ্ডৰ গৱেষকৰ মাজত সহযোগিতা সম্প্ৰসাৰণৰ বাবে নতুন মাৰ্কিন ভাৰত-ভাৰক-ইৰদে এডভান্সড মেটেৰিয়েল গৱেষণা আৰু উন্নয়ন ফৰামৰ আৰম্ভণিৰ বাবেও নেতাসকলে আদৰণি জনায়।
নেতাসকলে নেচনেল ছায়েন্স ফাউণ্ডেশ্যন আৰু ভাৰতৰ বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তি বিভাগৰ মাজত ১১টা পুঁজিৰ বঁটা নিৰ্বাচন কৰাৰ কথা ঘোষণা কৰে, যিটো পৰৱৰ্তী প্ৰজন্মৰ টেলিকমিউনিকেচনৰ দৰে ক্ষেত্ৰসমূহত যৌথভাৱে আমেৰিকা-ভাৰতৰ গৱেষণা প্ৰকল্পসমূহ সক্ষম কৰিবলৈ ৫ মিলিয়ন ডলাৰতকৈ অধিক সংযুক্ত অনুদান, সংযুক্ত বাহনসমূহ, সংযুক্ত বাহনসমূহ মেচিন লাৰ্নিঙৰ দ্বাৰা সমৰ্থিত। নেতাসকলে নেচনেল ছায়েন্স ফাউণ্ডেশ্যন আৰু মন্ত্ৰালয়ৰ আৰু ইলেক্ট্ৰনিকছ আৰু তথ্য প্ৰযুক্তি মন্ত্ৰালয়ৰ অধীনত ১২টা ফাণ্ডিং বঁটা ক্ৰমে অৰ্ধপৰিবাহী, পৰৱৰ্তী প্ৰজন্মৰ ক্ষেত্ৰসমূহত যৌথভাৱে ইউ.এছ. যোগাযোগ ব্যৱস্থা, বহনক্ষমতা আৰু সেউজ প্ৰযুক্তি আৰু বুদ্ধিমান পৰিবহণ ব্যৱস্থা বঁটা প্ৰদান কৰাৰ কথা ঘোষণা কৰে। তদুপৰি, এনএছএফ আৰু মেইটেই দুয়োপক্ষৰ মৌলিক আৰু ব্যৱহাৰিক গৱেষণা পৰিস্থিতিতন্ত্ৰক বিকাশ আৰু সমন্বয়ৰ বাবে গৱেষণা সহযোগিতাৰ বাবে নতুন সুযোগসমূহৰ সন্ধান কৰিছে।
নেতাসকলে উদযাপন কৰে যে আমেৰিকাৰ নেচনেল ছায়েন্স ফাউণ্ডেশ্যনৰ সৈতে ভাৰতৰ জৈৱ প্ৰযুক্তি বিভাগে (ডিবিটি) ২০২৪ চনৰ ফেব্ৰুৱাৰী মাহত সহযোগিতামূলক গৱেষণা প্ৰকল্পৰ বাবে প্ৰথমটো যৌথ আহ্বান ঘোষণা কৰিছিল যাতে জটিল বৈজ্ঞানিক প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ সৈতে মোকাবিলা কৰিব পাৰে আৰু কৃত্ৰিম আৰু অভিযান্ত্ৰিক জীৱবিজ্ঞানৰ ক্ষেত্ৰত অগ্ৰগতি লাভ কৰা উপন্যাসৰ সমাধানৰ বিষয়ে উদ্ভাৱন কৰিব পাৰে, ব্যৱস্থা আৰু গণনামূলক জীৱবিজ্ঞান, আৰু অন্যান্য সংশ্লিষ্ট ক্ষেত্ৰসমূহ যিবোৰ ভৱিষ্যতৰ জৈৱ-উপাদান সমাধানৰ বিকাশৰ বাবে মূল আৰু জৈৱ অৰ্থনীতিক আগুৱাই লৈ যায়। প্ৰথম আহ্বানৰ অধীনত প্ৰস্তাৱৰ অধীনত যৌথ গৱেষণা দলসমূহে উৎসাহেৰে সঁহাৰি জনাইছিল আৰু ২০২৪ চনৰ শেষৰ ফালে ফলাফল ঘোষণা কৰাৰ সম্ভাৱনা আছে।
নেতাসকলে কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা (এআই), কোৱাণ্টাম আৰু অন্যান্য জটিল প্ৰযুক্তিৰ ক্ষেত্ৰসমূহৰ মাজেৰে আমি গঢ়ি তোলা অতিৰিক্ত সহযোগিতাকো আলোকপাত কৰে। তেওঁলোকে আগষ্ট মাহত ৱাশ্বিংটনত আমেৰিকা-ভাৰত কোৱাণ্টাম সমন্বয় ব্যৱস্থাৰ দ্বিতীয়টো আহ্বানৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে আৰু আমেৰিকা-ভাৰত বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তিৰ এনডাউমেণ্ট ফাণ্ড (ইউএছআইএছটিএফ)ৰ জৰিয়তে কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা আৰু কোৱাণ্টামৰ ওপৰত দ্বিজাতীয় গৱেষণা আৰু উন্নয়ন সহযোগিতাৰ বাবে সোতৰটা নতুন বঁটাৰ ঘোষণাক আদৰণি জনায়। তেওঁলোকে উদীয়মান প্ৰযুক্তিৰ ওপৰত নতুন ব্যক্তিগত খণ্ডৰ সহযোগিতাক আদৰণি জনায়, যেনে আইবিএমৰ শেহতীয়া সমাপ্তিৰ জৰিয়তে ভাৰত চৰকাৰৰ সৈতে বুজাবুজিৰ চুক্তি, যিয়ে ভাৰতৰ এয়াৰৱাট ছুপাৰকম্পিউটাৰৰ ওপৰত আইবিএমৰ ৱাটছনক্স প্লেটফৰ্ম সক্ষম কৰিব আৰু নতুন এআই উদ্ভাৱনৰ সুযোগসমূহ পৰিচালনা, উন্নত অৰ্ধপৰিবাহী প্ৰচেছৰৰ ওপৰত আৰএণ্ডডি সহযোগিতা বৃদ্ধি আৰু ভাৰতৰ ৰাষ্ট্ৰীয় কোৱাণ্টাম মিছনৰ বাবে সমৰ্থন বৃদ্ধি কৰিব।
নেতাসকলে ৫জি প্ৰৱৰ্তন আৰু পৰৱৰ্তী প্ৰজন্মৰ দূৰসংযোগৰ ওপৰত অধিক বিস্তৃত সহযোগিতা গঢ়ি তোলাৰ বাবে চলি থকা প্ৰচেষ্টাক প্ৰশংসা কৰে; ইয়াৰ ভিতৰত আছে আমেৰিকাৰ এজেন্সী ফৰ ইণ্টাৰনেশ্যনেল ডেভেলপমেণ্টৰ পৰিকল্পনাসমূহৰ ভিতৰত এছিয়া অ’পেন ৰাণ একাডেমীৰ সম্প্ৰসাৰণৰ পৰিকল্পনাসমূহ অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে আৰু ইয়াৰ দ্বাৰা সমগ্ৰ বিশ্বতে ভাৰতীয় প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ সৈতে দক্ষিণ এছিয়াকে ধৰি এই কৰ্মশক্তি প্ৰশিক্ষণ পদক্ষেপৰ বৃদ্ধিৰ বাবে প্ৰাৰম্ভিক ৭০ লাখ ডলাৰৰ বিনিয়োগ কৰা হৈছে।
২০২৩ চনৰ নৱেম্বৰ মাহত বাণিজ্য বিভাগ আৰু বাণিজ্য আৰু উদ্যোগ মন্ত্ৰালয়ৰ মাজত বুজাবুজিৰ চুক্তি স্বাক্ষৰ কৰাৰ পিছত নেতাসকলে দুয়োখন দেশৰ উদ্ভাৱন পৰিস্থিতিতন্ত্ৰক "উদ্ভাৱন হেণ্ডশ্বেক" কাৰ্যসূচীৰ অধীনত বৃদ্ধি কৰাৰ বাবে আদৰণি জনায়। ইয়াৰ জৰিয়তে আমেৰিকা আৰু ভাৰতত ষ্টাৰ্টআপ, ব্যক্তিগত ইকুইটি আৰু ভেঞ্চাৰ কেপিটেল ফাৰ্ম, কৰ্পৰেট বিনিয়োগ বিভাগ আৰু চৰকাৰী বিষয়াসকলক একত্ৰিত কৰি সংযোগ গঢ়ি তোলাৰ লগতে আৰু উদ্ভাৱনত বিনিয়োগ ত্বৰান্বিত কৰিব৷
এটা পৰৱৰ্তী প্ৰজন্মৰ প্ৰতিৰক্ষা অংশীদাৰিত্বক শক্তি প্ৰদান কৰা
ৰাষ্ট্ৰপতি বাইডেনে ভাৰতৰ দিশত অগ্ৰগতিক আদৰণি জনায় আৰু ৩১খন জেনেৰেল এটমিক্স এমকিউ-৯বি (১৬ স্কাই গাৰ্ডিয়ান আৰু ১৫ ছি গাৰ্ডিয়ান) দূৰৈৰ পৰা পাইলটেড বিমান আৰু ইয়াৰ লগত জড়িত সঁজুলিৰ ক্ৰয় সামৰণি পৰে, যিয়ে সকলো ক্ষেত্ৰৰ মাজেৰে চোৰাংচোৱা, নিৰীক্ষণ আৰু গোপনীয়তা (আইএছআৰ) ক্ষমতা বৃদ্ধি কৰাৰ লগতে ভাৰতৰ সশস্ত্ৰ বাহিনীৰ সামৰ্থ্য বৃদ্ধি কৰিব।
নেতাসকলে আমেৰিকা-ভাৰতৰ প্ৰতিৰক্ষা ঔদ্যোগিক সহযোগিতা ৰ’ডমেপৰ অধীনত উল্লেখযোগ্য অগ্ৰগতিক স্বীকৃতি দিছিল, য’ত জেট ইঞ্জিন, মিউনিচন আৰু গ্ৰাউণ্ড মবিলিটি চিষ্টেমৰ অগ্ৰাধিকাৰেৰে সহ-উৎপাদন ব্যৱস্থা আগবঢ়োৱাৰ বাবে চলি থকা সহযোগিতাও অন্তৰ্ভুক্ত আছিল। তেওঁলোকে প্ৰতিৰক্ষা ঔদ্যোগিক অংশীদাৰিত্ব সম্প্ৰসাৰণৰ প্ৰচেষ্টাকো আদৰণি জনায়, য’ত লিকুইড ৰবটিক্স আৰু সাগৰ প্ৰতিৰক্ষা অভিযান্ত্ৰিকীকৰণৰ সমষ্টি আৰু সাগৰীয় আৰু সামুদ্ৰিক ক্ষেত্ৰক সজাগতা শক্তিশালী কৰা মানৱবিহীন পৃষ্ঠীয় বাহন ব্যৱস্থাৰ সহ-উৎপাদনৰ বাবে সমৰ্থক আদি অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হয়। নেতাসকলে যোগানৰ ব্যৱস্থা (এছঅ’এছএ)ৰ শেহতীয়া সমাপ্তি (এছঅ’এছএ)ৰ সামৰণিত শলাগ লয়, যাৰ ফলত প্ৰতিৰক্ষা সামগ্ৰী আৰু সেৱাৰ পাৰস্পৰিক যোগান বৃদ্ধি পাইছিল। দুয়োজন নেতাই প্ৰতিৰক্ষা সামগ্ৰী আৰু সেৱাসমূহৰ পাৰস্পৰিক যোগানক অধিক সক্ষম কৰিবলৈ নিজ নিজ প্ৰতিৰক্ষা ক্ৰয় ব্যৱস্থাসমূহক একাকাৰ কৰাৰ ওপৰত চলি থকা আলোচনা আগবঢ়াই নিয়াৰ প্ৰতিশ্ৰুতি দিছিল।
ৰাষ্ট্ৰপতি বাইডেনে ভাৰতে ৰক্ষণাবেক্ষণ, মেৰামতি, আৰু অভাৰহ’ল (এমআৰঅ’) খণ্ডৰ ওপৰত ৫ শতাংশ একেধৰণৰ সামগ্ৰী আৰু সেৱা কৰ (জিএছটি) নিৰ্ধাৰণ কৰাৰ সিদ্ধান্তক আদৰণি জনায়, য’ত সকলো বিমান আৰু বিমানৰ ইঞ্জিনৰ অংশকে ধৰি কৰ গাঁথনি সৰল কৰি তোলাৰ বাবে আৰু বিমানৰ অংশসমূহো অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হয়। ভাৰতত এমআৰঅ’ সেৱাৰ বাবে এক শক্তিশালী পৰিস্থিতিতন্ত্ৰ নিৰ্মাণ কৰা। নেতাসকলেও উদ্যোগটোক সহযোগিতাক লাভান্বিত কৰিবলৈ আৰু ভাৰতৰ আগশাৰীৰ বিমান কেন্দ্ৰ হোৱাৰ প্ৰচেষ্টাক সমৰ্থন কৰিবলৈ উদ্ভাৱনক আগুৱাই নিয়াৰ বাবে উৎসাহিত কৰে। ভাৰতৰ এমআৰঅ’ৰ ক্ষমতা আৰু অধিক বৃদ্ধি কৰাৰ বাবে আমেৰিকাৰ উদ্যোগৰ প্ৰতিশ্ৰুতিক নেতাসকলে আদৰণি জনায়, য’ত বিমান আৰু মানৱবিহীন বাহন মেৰামতিৰ বাবেও অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হয়।
নেতাসকলে শেহতীয়াকৈ লকহীড মাৰ্টিন আৰু টাটা এডভান্সড চিষ্টেমছ লিমিটেডৰ মাজত স্বাক্ষৰিত চি-১৩০জে ছুপাৰ হাৰকিউলিছ বিমানৰ সৈতে স্বাক্ষৰিত চুক্তিখনক প্ৰশংসা কৰে, যিবোৰ কোম্পানী আমেৰিকা-ভাৰতৰ চিইঅ’ ফ’ৰামৰ সহ-অধ্যক্ষ দুটা কোম্পানী। দীৰ্ঘদিনীয়া উদ্যোগৰ সহযোগিতাৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰি এই চুক্তিখনে ভাৰতত নতুন ৰক্ষণাবেক্ষণ, মেৰামতি আৰু অভাৰহ’ল (এম আৰ অ’) সুবিধা স্থাপন কৰিব যাতে ভাৰতীয় বহৰ আৰু চি-১৩০ ছুপাৰ হাৰকিউলিছ বিমান পৰিচালনা কৰা বিশ্ব অংশীদাৰসকলৰ প্ৰস্তুতিৰ সমৰ্থন কৰিব পাৰে। ইয়াৰ ফলত আমেৰিকা-ভাৰতৰ প্ৰতিৰক্ষা আৰু মহাকাশ সহযোগিতাৰ এক উল্লেখযোগ্য পদক্ষেপ।
নেতাসকলে আমাৰ চৰকাৰ, ব্যৱসায় আৰু ভাৰত-আমেৰিকাৰ দ্বাৰা লালন-পালন কৰা শৈক্ষিক প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ মাজত ক্ৰমাৎ বৃদ্ধি পোৱা প্ৰতিৰক্ষা উদ্ভাৱন সহযোগিতাৰ প্ৰশংসা কৰিছিল। ২০২৩ চনত আৰম্ভ কৰা প্ৰতিৰক্ষা ত্বৰান্বিত পৰিস্থিতিতন্ত্ৰ (ইণ্ডাছ-এক্স) পদক্ষেপ আৰু চলিত মাহৰ আৰম্ভণিতে ছিলিকন ভেলীত তৃতীয় ইণ্ডাছ-এক্স সন্মিলনৰ সময়ত অগ্ৰগতি লাভ কৰিছিল। তেওঁলোকে ছিলিকন ভেলী ছামিটত স্বাক্ষৰিত বুজাবুজিৰ চুক্তিৰ জৰিয়তে ভাৰতীয় প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰালয়ৰ উদ্ভাৱনৰ বাবে প্ৰতিৰক্ষা উৎকৰ্ষতা (আইডিইএক্স) আৰু আমেৰিকাৰ প্ৰতিৰক্ষা বিভাগ বিভাগৰ প্ৰতিৰক্ষা উদ্ভাৱন ইউনিট (ডিআইইউ)ৰ মাজত থকা বৰ্ধিত সহযোগিতাক আদৰণি জনায়। ডিফেন্স আৰু ডুৱেল ইউজ নেটৱৰ্কৰ বাবে পথসমূহ সহজ কৰি তোলাৰ বাবে ইণ্ডাছৱেৰক্স কনচৰ্টিয়ামৰ জৰিয়তে কৰা প্ৰচেষ্টাসমূহ দুয়োখন দেশৰ প্ৰিমিয়াৰ পৰীক্ষাৰ পৰিসৰ লাভ কৰিবলৈ শলাগ লোৱা হয়।
নেতাসকলে ইউ.এছ.ডিঅ'ডিৰ ডিআইইউ আৰু ইণ্ডিয়ান মড'ছ ডিফেন্স ইনোভেচন অৰ্গেনাইজেচন (ডিআইঅ')ৰ দ্বাৰা ডিজাইন কৰা "যৌথ চেলেঞ্জ"ৰ আৰম্ভণিৰ জৰিয়তে ইণ্ডাছ-এক্সৰ অধীনত এখন প্ৰতিৰক্ষা উদ্ভাৱন দলং নিৰ্মাণৰ বাবে মিলিত লক্ষ্যৰ স্পষ্ট পূৰ্ণতাকো স্বীকাৰ কৰিছিল। এই সফলতাৰ ওপৰত সাগৰৰ তলৰ যোগাযোগ আৰু সামুদ্ৰিক চোৰাংচোৱা, নিৰীক্ষণ আৰু ৰেকনেছাঁৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা প্ৰযুক্তি বিকশিত কৰা আমেৰিকা আৰু ভাৰতীয় কোম্পানীসমূহক চৰকাৰে পৃথকে প্ৰদান কৰিছে। নিম্ন পৃথিৱীৰ কক্ষপথ((লিঅ’))ত মহাকাশৰ পৰিস্থিতিগত সজাগতা (এছএছএ)ৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হৈছে।
নেতাসকলে আমাৰ সামৰিক অংশীদাৰিত্ব আৰু আন্তঃকাৰ্য্যকৰীতা গভীৰ কৰাৰ বাবে চলি থকা প্ৰচেষ্টাক আদৰণি জনায়, যিটো এটা মুক্ত আৰু স্বাধীন ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চল বজাই ৰখাৰ বাবে ভাৰতে ২০২৪ চনৰ মাৰ্চ মাহৰ টাইগাৰ ট্ৰাইমফ অনুশীলনৰ সময়ছোৱাত আজিলৈকে আমাৰ আটাইতকৈ জটিল, বৃহত্তম দ্বিপাক্ষিক, ত্ৰি-সেৱা অনুশীলন আয়োজন কৰিছিল। তেওঁলোকে নতুন প্ৰযুক্তি আৰু সামৰ্থ্য অন্তৰ্ভুক্ত কৰাকো আদৰণি জনায়, য’ত ভাৰতত প্ৰথমবাৰৰ বাবে জেভেলিন আৰু ষ্ট্ৰাইকাৰ চিষ্টেমৰ প্ৰদৰ্শনী, চলিত দ্বিপাক্ষিক সেনা যুদ্ধ অভ্যাস অনুশীলন প্ৰদৰ্শন কৰা হয়।
নেতাসকলে যোগাযোগ বিষয়া নিয়োগ সম্পৰ্কীয় বুজাবুজিৰ চুক্তিৰ সামৰণি আৰু ভাৰতৰ পৰা প্ৰথমজন যোগাযোগ বিষয়াক আমেৰিকাৰ বিশেষ অভিযান কমাণ্ড (SOCOM)লৈ নিয়োগ কৰাৰ প্ৰক্ৰিয়া আৰম্ভ কৰাত আদৰণি জনায়।
নেতাসকলে মহাকাশ আৰু চাইবাৰকে ধৰি উন্নত ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা আগবঢ়াই নিয়াৰ বাবে কামক প্ৰশংসা কৰে আৰু ২০২৪ চনৰ নৱেম্বৰ মাহত আমেৰিকা-ভাৰত চাইবাৰ সহযোগিতাৰ কাঠামো বৃদ্ধিৰ বাবে দ্বিপাক্ষিক চাইবাৰ নিয়োগৰ প্ৰতি আগ্ৰহী। নতুন সহযোগিতাৰ ক্ষেত্ৰসমূহৰ ভিতৰত থাকিব ভাবুকিৰ তথ্য বিনিময়, চাইবাৰ সুৰক্ষা প্ৰশিক্ষণ আৰু শক্তি আৰু দূৰসংযোগ নেটৱৰ্কত দুৰ্বলতা প্ৰশমনৰ ওপৰত সহযোগিতা। নেতাসকলে ২০২৪ চনৰ মে’ মাহত আমেৰিকাৰ দ্বিতীয়টো এডভান্সড ডমেইনৰ প্ৰতিৰক্ষা আলোচনাও লক্ষ্য কৰিছিল, য’ত প্ৰথমবাৰৰ বাবে দ্বিপাক্ষিক প্ৰতিৰক্ষা মহাকাশৰ টেবুল-টপ অনুশীলন অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছিল।
স্বচ্ছ শক্তিৰ পৰিৱৰ্তনক অনুঘটক হিচাপে লৈ
ৰাষ্ট্ৰপতি বাইডেন আৰু প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে আমেৰিকা-ভাৰতৰ ৰোডমেপক সুৰক্ষিত আৰু নিৰাপদ বিশ্ব পৰিষ্কাৰ শক্তি যোগান শৃংখল নিৰ্মাণৰ বাবে আদৰণি জনায়, যিয়ে আমেৰিকা আৰু ভাৰতীয় স্বচ্ছ শক্তি প্ৰযুক্তি আৰু ভাৰতীয় উৎপাদনৰ জৰিয়তে নিৰাপদ আৰু সুৰক্ষিত স্বচ্ছ উৎপাদন আৰু ভাৰতীয় নিৰ্মাণৰ উৎপাদন আৰু ভাৰতীয় উৎপাদন ত্বৰান্বিত কৰাৰ বাবে এক নতুন পদক্ষেপ আৰম্ভ কৰে আৰু ই এক নতুন পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰে উপাদানসমূহ। ইয়াৰ প্ৰাৰম্ভিক পৰ্যায়ত আমেৰিকা আৰু ভাৰতে একেলগে কাম কৰি নবীকৰণযোগ্য শক্তি, শক্তি সংৰক্ষণ, শক্তি গ্ৰীড আৰু সংবহন প্ৰযুক্তি, উচ্চ দক্ষতা শীতলীকৰণ ব্যৱস্থা, শূন্য নিৰ্গমন বাহন, শূন্য নিৰ্গমন বাহনৰ বাবে সমগ্ৰ পৰিষ্কাৰ শক্তি মূল্য শৃংখলৰ প্ৰকল্পসমূহ সমৰ্থন কৰিবলৈ ১ বিলিয়ন ডলাৰৰ বহুপক্ষীয় বিত্তীয় সাহায্যৰ তলা মুকলি কৰি দিব আৰু অন্যান্য উদীয়মান পৰিষ্কাৰ প্ৰযুক্তি।
নেতাসকলে ভাৰতৰ ব্যক্তিগত খণ্ডৰ সৈতে স্বচ্ছ শক্তি উৎপাদন সম্প্ৰসাৰণ আৰু যোগান শৃংখলৰ বৈচিত্ৰ্যতা বৃদ্ধি কৰাৰ বাবে আমেৰিকাৰ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় উন্নয়ন বিত্তীয় নিগম (ডিএফচি)ৰ অংশীদাৰিত্বৰ ওপৰতো আলোকপাত কৰে। আজিলৈকে ডিএফচিয়ে টাটা পাৱাৰ ছ’লাৰক ২৫ কোটি ডলাৰৰ ঋণ সৌৰকোষ নিৰ্মাণৰ সুবিধা আৰু ভাৰতত সৌৰ মডিউল নিৰ্মাণৰ সুবিধা নিৰ্মাণ আৰু পৰিচালনাৰ বাবে প্ৰথম সৌৰক ৫০ কোটি ডলাৰৰ ঋণ প্ৰদান কৰিছে।
নেতাসকলে শক্তি সুৰক্ষা শক্তিশালী কৰাৰ বাবে, স্বচ্ছ শক্তি উদ্ভাৱনৰ সুযোগ সৃষ্টিৰ বাবে, জলবায়ু পৰিৱৰ্তনৰ সৈতে মোকাবিলা কৰিবলৈ আৰু সামৰ্থ্য গঢ়ি তোলাৰ বাবে শেহতীয়াকৈ ২০২৪ চনৰ ১৬ ছেপ্টেম্বৰত ৱাশ্বিংটন ডিচিত আৰম্ভ কৰা কৌশলগত স্বচ্ছ শক্তি অংশীদাৰিত্ব (এছচিইপি)ৰ অধীনত উদ্যোগ আৰু গৱেষণা আৰু উন্নয়নৰ মাজত সহযোগিতাকে ধৰি নিয়োগ সৃষ্টিৰ বাবে সুযোগ সৃষ্টি কৰা শক্তিশালী সহযোগিতাৰ শলাগ লয়।
নেতাসকলে ভাৰতত হাইড্ৰজেন আৰু শক্তি সংৰক্ষণৰ নতুন ৰাষ্ট্ৰীয় কেন্দ্ৰৰ বাবে সহযোগিতাক আদৰণি জনায় আৰু স্বচ্ছ শক্তি উৎপাদন আৰু বিশ্ব যোগান শৃংখলৰ ওপৰত সহযোগিতা বৃদ্ধিৰ বাবে নতুন নবীকৰণযোগ্য শক্তি প্ৰযুক্তি একচন প্লেটফৰ্ম (ৰিটেপ) ব্যৱহাৰ কৰাৰ উদ্দেশ্য দৃঢ় কৰে, য’ত ৰাজহুৱা-ব্যক্তিগত টাস্ক ফ’ৰ্চৰ জৰিয়তে সহযোগত সহযোগিতা বৃদ্ধি কৰে।
নেতাসকলে আমেৰিকাৰ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় উন্নয়ন সংস্থা আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সৌৰ মৈত্ৰীৰ মাজত সহযোগিতাৰ নতুন চুক্তিও ঘোষণা কৰে, যাৰ লক্ষ্য আছিল বৈচিত্ৰময় নবীকৰণযোগ্য শক্তিৰ উৎসৰ লাভ উঠাব পৰা অধিক সঁহাৰিজনক আৰু বহনক্ষম শক্তি ব্যৱস্থাৰ প্ৰচাৰ কৰা।
নেতাসকলে মূল্য শৃংখলৰ কাষেৰে কৌশলগত প্ৰকল্পসমূহক লক্ষ্য কৰি খনিজ নিৰাপত্তা অংশীদাৰিত্বৰ অধীনত জটিল খনিজৰ বাবে বৈচিত্ৰময় আৰু বহনক্ষম যোগান শৃংখলৰ বিকাশ ত্বৰান্বিত কৰাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি পুনৰ দৃঢ় কৰে। নেতাসকলে আগন্তুক আমেৰিকা-ভাৰতৰ বাণিজ্যিক আলোচনাত সমালোচনাত্মক খনিজ পদাৰ্থৰ বুজাবুজিৰ চুক্তি স্বাক্ষৰ কৰাৰ বাবে আগ্ৰহী আৰু বৰ্ধিত কাৰিকৰী সহায় আৰু অধিক বাণিজ্যিক সহযোগিতাৰ জৰিয়তে স্থিতিস্থাপক জটিল খনিজ যোগান শৃংখল সুৰক্ষিত কৰিবলৈ দ্বিপাক্ষিক সহযোগিতা ত্বৰান্বিত কৰাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি দিছিল।
নেতাসকলে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় শক্তি কাৰ্যসূচীৰ চুক্তিৰ বিধান অনুসৰি আইইএৰ সদস্য পদৰ দিশত কাম কৰিবলৈ ভাৰতৰ বাবে ২০২৩ চনৰ পৰা যৌথ প্ৰচেষ্টাৰ ওপৰত হোৱা অগ্ৰগতিক আদৰণি জনায়।
দুয়োগৰাকী নেতাই ভাৰতত নবীকৰণযোগ্য শক্তি, বেটাৰী সংৰক্ষণ আৰু উদীয়মান পৰিষ্কাৰ প্ৰযুক্তিৰ উৎপাদন আৰু নিয়োগ ত্বৰান্বিত কৰাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি পুনৰ দৃঢ় কৰে। তেওঁলোকে ভাৰতৰ ৰাষ্ট্ৰীয় বিনিয়োগ আৰু আন্তঃগাঁথনি পুঁজি (এনআইআইএফ) আৰু আমেৰিকাৰ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় উন্নয়ন বিত্তীয় নিগমৰ মাজত চলি থকা অগ্ৰগতিক আদৰণি জনায় যাতে সেউজ পৰিৱৰ্তন পুঁজিক লংঘন কৰিবলৈ ৫০০ মিলিয়ন ডলাৰ পৰ্যন্ত প্ৰদান কৰাৰ লগতে ব্যক্তিগত খণ্ডৰ বিনিয়োগকাৰীসকলক এই প্ৰচেষ্টাসমূহৰ সৈতে মিলাবলৈ উৎসাহিত কৰে। দুয়োপক্ষই সেউজ পৰিৱৰ্তন পুঁজিৰ ক্ষিপ্ৰ কাৰ্য্যকৰীকৰণৰ বাবে আগ্ৰহী।
ভৱিষ্যত প্ৰজন্মক সবলীকৰণ আৰু বিশ্ব স্বাস্থ্য আৰু উন্নয়নক প্ৰসাৰ কৰা
নেতাসকলে ভাৰতৰ স্বাক্ষৰ আৰু চুক্তিসমূহ অনুমোদন কৰা, তৃতীয় স্তম্ভ, চতুৰ্থ স্তম্ভ আৰু সমৃদ্ধিৰ বাবে ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অৰ্থনৈতিক কাঠামো (আইপিইএফ)ৰ ওপৰত কৰা সামগ্ৰিক চুক্তিৰ অধীনত অনুমোদন লাভ কৰে। নেতাসকলে আঙুলিয়াই দিয়ে যে আইপিইএফে ইয়াৰ স্বাক্ষৰকাৰীসকলৰ অৰ্থনীতিসমূহৰ স্থিতিস্থাপকতা, বহনক্ষমতা, অন্তৰ্ভুক্তি, অৰ্থনৈতিক বৃদ্ধি, ন্যায়পৰায়ণতা, আৰু প্ৰতিযোগিতামূলকতা আগবঢ়াই নিয়াৰ চেষ্টা কৰে। তেওঁলোকে ১৪টা আইপিইএফৰ অংশীদাৰৰ অৰ্থনৈতিক বৈচিত্ৰ্য লক্ষ্য কৰে যিয়ে বিশ্বৰ ৪০ শতাংশ জিডিপি আৰু বিশ্বৰ সামগ্ৰী আৰু সেৱাৰ ব্যৱসায়ৰ ২৮ শতাংশ প্ৰতিনিধিত্ব কৰে।
ৰাষ্ট্ৰপতি বাইডেন আৰু প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে একবিংশ শতিকাৰ বাবে নতুন আমেৰিকা-ভাৰতৰ ড্ৰাগছ নীতিৰ কাঠামো আৰু ইয়াৰ লগত থকা বুজাবুজিৰ চুক্তি উদযাপন কৰে, যিয়ে কৃত্ৰিম ঔষধ আৰু পূৰ্বসূৰী ৰাসায়নিক পদাৰ্থৰ অবৈধ উৎপাদন আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সৰবৰাহত ব্যাঘাত জন্মাবলৈ সহযোগিতা গভীৰ কৰিব আৰু এক সামগ্ৰিক ৰাজহুৱা জনসাধাৰণৰ স্বাস্থ্য অংশীদাৰিত্ব গভীৰ কৰি তুলিব।
দুয়োজন নেতাই সমন্বিত কাৰ্য্যৰ জৰিয়তে জনস্বাস্থ্যক প্ৰসাৰিত কৰাৰ বাবে পাৰস্পৰিকভাৱে সহমতত উপনীত হোৱা পদক্ষেপৰ জৰিয়তে কৃত্ৰিম ঔষধ আৰু ইয়াৰ পূৰ্বসূৰীৰ বিপদৰ বিৰুদ্ধে যুঁজিবলৈ বিশ্ব মৈত্ৰীৰ লক্ষ্যৰ প্ৰতি দায়বদ্ধতাৰ আৰু কৃত্ৰিম ঔষধ আৰু ইয়াৰ পূৰ্বসূৰীৰ ভাবুকিৰ সৈতে মোকাবিলা কৰাৰ দিশত কাম কৰাৰ ইংগিত দিয়ে৷
২০২৪ চনৰ আগষ্ট মাহত অনুষ্ঠিত প্ৰথম আমেৰিকাৰ ভাৰতৰ কৰ্কট ৰোগৰ আলোচনাক নেতাসকলে শলাগ লৈছিল, যিয়ে দুয়োখন দেশৰ বিশেষজ্ঞসকলক একত্ৰিত কৰি কৰ্কট ৰোগৰ বিৰুদ্ধে অগ্ৰগতিৰ হাৰ ত্বৰান্বিত কৰিবলৈ গৱেষণা আৰু উন্নয়ন ত্বৰান্বিত কৰিছিল। নেতাসকলে আমেৰিকা যুক্তৰাষ্ট্ৰ, ভাৰত, কোৰিয়া, জাপান আৰু ইউৰোপীয় ইউনিয়নৰ মাজত শেহতীয়াকৈ মুকলি কৰা বায়’৫ অংশীদাৰিত্বক শলাগ লৈছিল, ঔষধ যোগান শৃংখলৰ ওপৰত ঘনিষ্ঠ সহযোগিতা আগবঢ়াইছিল। নেতাসকলে উন্নয়ন বিত্ত নিগমৰ ৫ কোটি ডলাৰৰ ভাৰতীয় কোম্পানী পেনাচিয়া বায়’টেকক শিশুৰ বাবে হেক্সাভেলেণ্ট (ছয়-ইন-ৱান) ভেকচিন প্ৰস্তুত কৰাৰ বাবে দিয়া কৃতিত্বৰ শলাগ লৈছিল, প্ৰাথমিক স্বাস্থ্যসেৱাৰ বাবে সমৰ্থনক শক্তিশালী কৰাকে ধৰি সমৰ্থিত সমৰ্থনসমূহকে ধৰি ভাগ কৰা বিশ্ব স্বাস্থ্য অগ্ৰাধিকাৰসমূহ আগবঢ়াই নিয়াৰ বাবে আমাৰ যৌথ প্ৰতিশ্ৰুতি পুনৰ দৃঢ় কৰিছিল।
নেতাসকলে ক্ষুদ্ৰ, লঘু আৰু মজলীয়া উদ্যোগ মন্ত্ৰালয় আৰু ক্ষুদ্ৰ ব্যৱসায় প্ৰশাসনৰ মাজত বুজাবুজিৰ চুক্তি স্বাক্ষৰক আদৰণি জনায় আৰু সামৰ্থ্যৰ জৰিয়তে বিশ্ব বজাৰত তেওঁলোকৰ অংশগ্ৰহণ উন্নত কৰি আমেৰিকা আৰু ভাৰতীয় ক্ষুদ্ৰ আৰু মজলীয়া উদ্যোগসমূহৰ মাজত সহযোগিতাৰ প্ৰসাৰৰ বাবে আদৰণি জনায়। বাণিজ্য আৰু ৰপ্তানি বিত্তীয়, প্ৰযুক্তি আৰু ডিজিটেল বাণিজ্য, সেউজ অৰ্থনীতি আৰু বাণিজ্যৰ সুবিধাৰ দৰে ক্ষেত্ৰত কৰ্মশালা আয়োজন কৰে। এই চুক্তিয়ে মহিলা উদ্যোগীসকলক শক্তিশালী কৰাৰ লগতে দুয়োখন দেশৰ মহিলাৰ মালিকানাধীন ক্ষুদ্ৰ ব্যৱসায়ৰ মাজত বাণিজ্যিক অংশীদাৰিত্বৰ সুবিধা প্ৰদানৰ বাবে কাৰ্যসূচীসমূহৰ যৌথ পৰিচালনাৰ ব্যৱস্থাও প্ৰদান কৰে। নেতাসকলে ২০২৩ চনৰ জুন মাহৰ ভ্ৰমণৰ পৰা, উন্নয়ন বিত্তীয় নিগমে ভাৰতীয় ক্ষুদ্ৰ ব্যৱসায়ক সমৰ্থন কৰিবলৈ আৰু অৰ্থনৈতিক বিকাশৰ বাবে আঠটা প্ৰকল্পত ১৭৭ মিলিয়ন ডলাৰ বিনিয়োগ কৰাটোত উদযাপন কৰে।
নেতাসকলে জলবায়ু-স্মাৰ্ট কৃষি, কৃষি উৎপাদনশীলতা বৃদ্ধি, কৃষি উদ্ভাৱন, আৰু শস্যৰ বিপদ সুৰক্ষা আৰু কৃষি ঋণৰ সৈতে জড়িত উত্তম পদ্ধতিসমূহৰ ভাগ-বতৰা কৰা আদি ক্ষেত্ৰত আমেৰিকাৰ কৃষি আৰু ভাৰতৰ কৃষি বিভাগৰ মাজত কৃষিৰ ওপৰত বৰ্ধিত সহযোগিতাক আদৰণি জনায়। দ্বিপাক্ষিক বাণিজ্য বৃদ্ধিৰ বাবে নিয়ন্ত্ৰণমূলক বিষয় আৰু উদ্ভাৱনৰ ওপৰত আলোচনাৰ জৰিয়তেও দুয়োপক্ষই ব্যক্তিগত খণ্ডৰ সৈতে সহযোগিতা বৃদ্ধি কৰিব।
নেতাসকলে আমেৰিকা আৰু আফ্ৰিকাত উদীয়মান ডিজিটেল প্ৰযুক্তিৰ দায়িত্বশীল ব্যৱহাৰ নিয়োগ কৰিবলৈ আমেৰিকা আৰু ভাৰতীয় ব্যক্তিগত খণ্ডৰ কোম্পানীসমূহ, প্ৰযুক্তি আৰু সম্পদসমূহ একত্ৰিত কৰাৰ লক্ষ্যৰে নতুন আমেৰিকা-ভাৰতৰ গ্ল’বেল ডিজিটেল উন্নয়ন অংশীদাৰিত্বৰ আনুষ্ঠানিক আৰম্ভণিক আদৰণি জনায়।
নেতাসকলে ত্ৰিকোণীয় উন্নয়ন অংশীদাৰিত্বৰ জৰিয়তে তাঞ্জানিয়াৰ সৈতে শক্তিশালী ত্ৰিপাক্ষিক সহযোগিতাক আদৰণি জনায়, যাৰ নেতৃত্বত আমেৰিকাৰ সংস্থা সংস্থা আৰু ভাৰতৰ উন্নয়ন অংশীদাৰিত্ব প্ৰশাসনৰ নেতৃত্বত বিশ্ব উন্নয়নৰ প্ৰত্যাহ্বানসমূহ যৌথভাৱে সম্বোধন আৰু ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলত সমৃদ্ধিৰ পোষকতা কৰা হয়। এই অংশীদাৰিত্বই তাঞ্জানিয়াত শক্তিৰ আন্তঃগাঁথনি আৰু প্ৰৱেশ বৃদ্ধিৰ বাবে সৌৰশক্তিকে ধৰি নবীকৰণযোগ্য শক্তি প্ৰকল্পসমূহ আগুৱাই নিয়াৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে, যাৰ ফলত ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলত শক্তিৰ সহযোগিতা বৃদ্ধি পায়। তেওঁলোকে স্বাস্থ্য সহযোগিতাৰ ক্ষেত্ৰত ত্ৰিকোণীয় উন্নয়ন অংশীদাৰিত্বৰ সম্প্ৰসাৰণৰ বিষয়েও অন্বেষণ কৰাৰ ইচ্ছা কৰিছিল, বিশেষকৈ ডিজিটেল স্বাস্থ্য আৰু নাৰ্ছ আৰু অন্যান্য আগশাৰীৰ স্বাস্থ্যকৰ্মীসকলৰ সামৰ্থ্য বিকাশকে ধৰি পাৰস্পৰিক আগ্ৰহৰ জটিল কাৰিকৰী ক্ষেত্ৰসমূহৰ বাবে।
নেতাসকলে ২০২৪ চনৰ জুলাই মাহত দ্বিপাক্ষিক সাংস্কৃতিক সম্পত্তিৰ চুক্তি স্বাক্ষৰ কৰা বুলি স্বীকাৰ কৰে যিয়ে ১৯৭০ চনত সাংস্কৃতিক সম্পত্তিৰ মালিকীস্বত্বৰ অবৈধ আমদানি, ৰপ্তানি আৰু হস্তান্তৰ নিষিদ্ধ আৰু প্ৰতিৰোধ কৰাৰ উপায়ৰ ওপৰত চুক্তি ৰূপায়ণৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিব। এই চুক্তিখনে দুয়োখন দেশৰ বিশেষজ্ঞসকলৰ বছৰ বছৰ ধৰি চলি অহা অধ্যৱসায়ী কামৰ শিখৰত উপনীত হৈছিল আৰু ২০২৩ চনৰ জুন মাহত অনুষ্ঠিত যৌথ বিবৃতিত উল্লেখ কৰা সাংস্কৃতিক ঐতিহ্যক সুৰক্ষিত কৰাৰ বাবে সহযোগিতা বৃদ্ধি কৰাৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰপতি বাইডেন আৰু প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীৰ প্ৰতিশ্ৰুতি পূৰণ কৰিছিল। ২০২৪ চনত আমেৰিকাৰ পৰা ভাৰতলৈ ২৯৭টা ভাৰতীয় প্ৰাচীন সামগ্ৰী ঘূৰাই পঠোৱা হৈছে।
নেতাসকলে ভাৰতৰ অভিলাষী জি-২০ অধ্যক্ষতাৰ ওপৰত নিৰ্মাণ কৰিবলৈ আগ্ৰহী যাতে ৰিঅ’ ডি জেনেইৰ’ত জি-২০ নেতাসকলৰ শীৰ্ষ সন্মিলনৰ বাবে ভাগ-বতৰা কৰা অগ্ৰাধিকাৰ প্ৰদান কৰিব পৰা যায়, য’ত অন্তৰ্ভুক্ত আছে: ডাঙৰ, উন্নত আৰু অধিক ফলপ্ৰসূ এমডিবিএছ, য’ত নতুন দিল্লীৰ নেতাসকলৰ প্ৰতিজ্ঞাৰ ওপৰত অনুসৰণ কৰি নতুন দিল্লীৰ প্ৰতিজ্ঞাসমূহো অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হয়। বিশ্বজনীন দেশসমূহক বিশ্বজনীন প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ সৈতে মোকাবিলা কৰাত সহায় কৰাৰ বাবে বিশ্ব বেংকৰ ক্ষমতা বৃদ্ধি কৰা, একে সময়তে বহনক্ষম উন্নয়নৰ লক্ষ্যসমূহ লাভ কৰাৰ আৱশ্যকতাক স্বীকৃতি দিয়া; অধিক ভৱিষ্যদ্বাণীযোগ্য, শৃংখলাবদ্ধ, সময়োপযোগী আৰু সমন্বিত ৰাষ্ট্ৰীয় ঋণ পুনৰ্গঠন প্ৰক্ৰিয়া; আৰু দেশৰ নিৰ্দিষ্ট পৰিস্থিতিৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি বিত্তীয় সুবিধা বৃদ্ধি কৰা আৰু বিত্তীয় স্থানৰ তলা মুকলি কৰি ঋণৰ বোজা বৃদ্ধি পোৱাৰ মাজত বিত্তীয় প্ৰত্যাহ্বানৰ সন্মুখীন হোৱা উচ্চ-উচ্চস্বৰ উন্নয়নশীল দেশসমূহৰ বাবে বৃদ্ধিৰ পথ।