প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
য়ুনাইতেদ স্তেতস ওব অমেরিকানা ভারত্তা অরিবা মমল লৈবা পোৎলম ২৯৭ হল্লকখ্রে
22 SEP 2024 9:04AM by PIB Imphal
লৈবাক অনিগী মরক্তা লৈনরিবা নক্নবা অমসুং নাৎকী ওইবা মরী হেন্না ফগৎনবগীদমক য়ু.এস. স্তেত দিপার্তমেন্তকী ব্যুরো ওব এজুকেসনেল এন্দ কলচরেল এফিয়র্স অমসুং কলচর মন্ত্রালয়, ভারত সরকারগী মখাদা লৈরিবা আর্কিওলোজিকেল সর্ভে ওব ইন্দিয়ানা জুলাই ২০২৪দা রাস্ত্রপতি বাইদন অমসুং প্রধান মন্ত্রীনা জুন ২০২৩গী মীফমগী মতুংদা পীখিবা অপুনবা ৱারোলদা য়াওরিবা নাৎকী ওইবা পোৎলমশিং ঙাকশেনবদা মতেং পীনবা হায়বসিবু থুংহনবা ওইনা কলচরেল প্রোপর্তী এগ্রীমেন্ত খুৎয়েক পীনখি।
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা য়ুনাইতেদ স্তেৎসকী খোঙচৎ অসিগী মনুংদা য়ু.এস.কী নাকন্দগী ভারত্তগী হুখিবা নৎত্রগা লোন্না পুরকখিবা অরিবা মমল লৈবা পোৎলম ২৯৭ হন্না খুৎশিন্ননবা হোৎনখি। হায়রিবশিং অসি অথুবদা ভারত্তা য়ৌরক্লগনি। খুৎলান্নবগী অখন্নবা থৌরম অমদা, অখন্নবা পোৎলম খরা প্রধান মন্ত্রী অমসুং রাস্ত্রপতি বাইদনগী মফমদা ৱিলমিংতন, দেলাৱেয়রদা চত্থবা লৈবাক অনিগী মীফমগী নাকন্দা উৎখি। প্রধান মন্ত্রীনা রাস্ত্রপতি বাইদনবু হায়রিবা অরিবা পোৎলমশিং অসিবু হনবীনবা হোৎনবীবগীদমক থাগৎখি। হায়রিবা পোৎলমশিং অসি ভারতকী পুৱারীগা শাগোন্নবা পোৎলমশিং ওইবতা নত্তনা মৈহৌরোন অমসুং ৱাখল্লোনগী নুংদা লৈবা মরুওইবা মশক অমনি হায়না ফোংদোকখি।
অরিবা পোৎলমশিং অসি ২০০০ বি.সি.ই.-১৯০০ সি.ই. ফাওবগী মরক্তা লৈদুনা চহি ৪০০০ রোম হেন্না লিরে অমসুং ভারতকী তোঙান-তোঙানবা মফমশিংদগী হৌরকপনি। অরিবা পোৎলমশিং অসিগী মনুংদগী অয়াম্বদি নোংপোক থংবা ভারতকী তেরাকোত্তাগী পোৎলমশিংনি, অদুগা অতোপ্পশিং অসিনা নূং, য়োৎ, উ অমসুং আইভোরীনা শাই, অমসুং লৈবাক অসিগী তোঙান-তোঙানবা মফমশিংদগীনি। খুৎশিন্নরকখিবা অরিবা পোৎলমশিংগী মনুংদা খরদিঃ
• ময়াই থংবা ভারত্তগী ১০-১১ শুবা চহি চা সি.ই.গী মতমগী লৈঙোইনা শাবা অপসারা;
• ময়াই থংবা ভারত্তগী ১৫-১৬ শুবা চহি চা সি.ই.গী মতমগী শেঞ্জেংনা শাবা জৈন তির্থঙ্কর
• ময়াই থংবা ভারত্তগী ৩-৪ শুবা চহি চা সি.ই.গী মতমগী তেরাকোতাগী গম্লা;
• খা ভারত্তগী ১ বা চহি চা বি.সি.ই.গী মতমদগী ১বা চহি চা সি.ই. মতমগী নূংনা হকপা মুর্তি;
• খা থংবা ভারত্তগী ১৭-১৮ শুবা চহি চা সি.ই.গী মতমগী শেঞ্জেংনা শাবা প্রভু গনেশ;
• অৱাং থংবা ভারত্তগী ১৫-১৬ শুবা চহি চা সি.ই.গী মতমগী শুনুনা শাবা লেপতুনা লৈবা প্রভু বুদ্ধ;
• অৱাং থংবা ভারত্তগী ১৭-১৮ শুবা চহি চা সি.ই.গী মতমগী শেঞ্জেংনা শাবা প্রভু বিষ্ণু;
• অৱাং থংবা ভারত্তগী ২০০০-১৮০০ শুবা চহি চা বি.সি.ই.গী মতমগী কোরীগী এন্থ্রোপোমোর্ফিক ফিগর
• খা থংবা ভারত্তগী ১৭-১৮ শুবা চহি চা সি.ই.গী মতমগী শেঞ্জেংনা শাবা প্রভু প্রভু কৃষ্ণ
• খা থংবা ভারত্তগী ১৩-১৪ শুবা চহি চা সি.ই.গী মতমগী শেঞ্জেংনা শাবা প্রভু কার্তিকেয়া।
অনৌবা মতমদা, নাৎকী ওইবা পোৎলমশিংবু য়োক্তুনা থম্নবা হোৎনবা হায়বসি ভারত-য়ু.এস.কী ওইবা নাতকী মরীগী মশক অমা ওইরি। ২০১৬দগী হৌদুনা, য়ু.এস. লৈঙাক্না লোন্না পুখিবা অমসুং হুরানখিবা অরিবা পোৎলমশিং হল্লক্নবা হোৎনরক্লি। অরিবা পোৎলম ১০সু প্রধান মন্ত্রীনা ২০১৬ গী জুন থাগী খোঙচৎকী মতমদা হল্লকখ্রে; ২০২১ সেপ্তেম্বরী খোঙচৎতা অরিবা পোৎলম ১৫৭ অমসুং মমাং চহিগী জুন থাগী খোঙচৎতা অরিবা পোৎলম ১০৫ মখা তানা খুৎশিন্নরকখি। অপুনবা ওইনা য়ু.এস.তগী ভারত্তা ২০১৬ দগী হল্লকখ্রবা অরিবা পোৎলমশিংগী মশীং অসি ৫৭৮শুরে। মসিনা লৈবাক অমহেক্তনা ভারত্তা অরিবা পোৎলম হল্লকপগী মশীং খ্বাইদগী য়াম্বা ওইরি।

Prime Minister's Office
United States of America returns 297 antiquities to India
22 SEP 2024 9:04AM by PIB Delhi
In keeping with close bilateral ties and to foster greater cultural understanding, the U.S. State Department’s Bureau of Educational and Cultural Affairs, and the Archaeological Survey of India under Ministry of Culture, Government of India had signed a Cultural Property Agreement in July 2024 to fulfill the commitments made by President Biden and Prime Minister Modi to enhance cooperation to protect cultural heritage, as reflected in the Joint Statement issued after their meeting in June 2023.
On the occasion of the visit of Prime Minister Shri Narendra Modi to the United States, the US side facilitated the return of 297 antiquities that had been stolen or trafficked from India. These will shortly be repatriated to India. In a symbolic handing over, a select few pieces were showcased to Prime Minister and President Biden on the sidelines of their bilateral meeting in Wilmington, Delaware. Prime Minister thanked President Biden for his support in the return of these artefacts. He noted that these objects were not just part of India’s historical material culture, but formed the inner core of its civilization and consciousness.
The antiquities belong to a time period spanning almost 4000 years, from 2000 BCE – 1900 CE and have origins in different parts of India. Majority of the antiquities are terracotta artefacts from Eastern India, while others are made in stone, metal, wood and ivory and belong to different parts of the country. Some of the notable antiquities handed over are:
• Apsara in sandstone from Central India belonging to 10-11th century CE;
• Jain Tirthankar in bronze from Central India belonging to 15-16th century CE;
• Terracotta vase from Eastern India belonging to 3-4th century CE;
• Stone Sculpture from South India belonging to 1st century BCE-1st century CE;
• Lord Ganesh in Bronze from South India belonging to 17-18th century CE;
• Standing Lord Buddha in sandstone from North India belonging 15-16th century CE;
• Lord Vishnu in Bronze from Eastern India belonging to 17-18th century CE;
• Anthropomorphic figure in copper from North India belonging to 2000-1800 BCE;
• Lord Krishna in bronze from South India belonging to 17-18th century CE,
• Lord Karthikeya in granite from South India belonging to 13-14th century CE.
In recent times, restitution of cultural property has become an important aspect of India-US cultural understanding and exchange. Since 2016, the US Government has facilitated the return of a large number of trafficked or stolen antiquities. 10 antiquities were returned during PM’s visit to USA in June 2016; 157 antiquities during his visit in September 2021 and a further 105 antiquities during his visit in June last year. The total number of cultural artefacts returned from US to India since 2016 stands at 578. This is the maximum number of cultural artefacts returned by any country to India.