ক'অপাৰেশ্বন মন্ত্ৰালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ ‘তৃতীয়টো কাৰ্যকাল’ৰ ‘প্ৰথম ১০০টা দিন’ত সমবায় মন্ত্ৰালয়ে গ্ৰহণ কৰা পদক্ষেপ সন্দৰ্ভত আজি নতুন দিল্লীত অনুষ্ঠিত ৰাষ্ট্ৰীয় সন্মিলনত সভাপতিত্ব কৰে কেন্দ্ৰীয় গৃহ পৰিক্ৰমা তথা সমবায় দপ্তৰৰ মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে
শ্ৰী অমিত শ্বাহে 'সমবায়সমূহৰ মাজত সহযোগিতা' সন্দৰ্ভত ২ লাখ নতুন ‘এমপিএচিএছ’, ‘দুগ্ধ আৰু মীন সমবায়’ গঠন আৰু ‘এছঅ’পি’ শক্তিশালী কৰাৰ বাবে 'মাৰ্গদৰ্শিকা'ৰ সৈতে ‘শ্বেত বিপ্লৱ ২.০’ আৰম্ভ কৰিছে।
‘শ্বেত বিপ্লৱ ২.০’-য়ে মহিলাৰ আত্মনিৰ্ভৰশীলতা আৰু সৱলীকৰণৰ লগতে পুষ্টিহীনতাৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ শক্তিশালী কৰিব
‘মোদী ৩.০’ৰ প্ৰথম ১০০টা দিনত লোৱা ১০ টা পদক্ষেপে সমবায় খণ্ডক স্বাৱলম্বী আৰু বিস্তৃত-আধাৰযুক্ত কৰাৰ বাবে কাম কৰিব
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে প্ৰাকৃতিক কৃষিৰ প্ৰসাৰৰ বাবে গ্ৰহণ কৰা সংকল্প পশুপালনৰ ব্যৱসায়ৰ দ্বাৰা অধিক শক্তিশালী হ'ব
এতিয়া বিদেশৰ পৰা কোনো দুগ্ধ সম্পৰ্কীয় যন্ত্ৰ আমদানি কৰাৰ প্ৰয়োজন নাই, ইয়াৰ ১০০%ই ভাৰতত উৎপাদন কৰা হ'ব
দুই লাখ ‘প্ৰাথমিক সমবায় সমিতি’ৰ পঞ্জীয়ন হোৱাৰ পিছত দেশত ‘পিএচিএছ’, ‘দুগ্ধজাত বা মীন সমবায়’ নথকা আৰু কোনো এখন পঞ্চায়ত নাথাকিব
‘পিএচিএছ’-ক ২৫ টা বিভিন্ন কামৰ সৈতে সংযুক্ত কৰি ব্যৱহাৰযোগ্য কৰি তোলা হৈছে
গ্ৰাম্যাঞ্চলত মহিলাসকলক স্বাৱলম্বী আৰু স্বতন্ত্ৰ কৰাৰ বাবে দুগ্ধ খণ্ড হৈছে আটাইতকৈ উপযুক্ত মাধ্যম
এতি
19 SEP 2024 8:21PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীনেতৃত্বাধীন ‘এন ডি এ’ চৰকাৰৰ ‘তৃতীয়টো কাৰ্যকাল’ৰ ‘প্ৰথম ১০০টা দিন’ত সমবায় মন্ত্ৰালয়ে গ্ৰহণ কৰা পদক্ষেপ সন্দৰ্ভত আজি নতুন দিল্লীত অনুষ্ঠিত এখন ৰাষ্ট্ৰীয় সন্মিলনত সভাপতিত্ব কৰে কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সমবায় দপ্তৰৰ মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে। কেন্দ্ৰীয় মীন পালন, পশুপালন আৰু দুগ্ধ পালন আৰু পঞ্চায়তীৰাজ দপ্তৰৰ মন্ত্ৰী শ্ৰী ৰাজীৱ ৰঞ্জন সিং ওৰফে শ্ৰী লাল্লন সিং, সমবায় বিভাগৰ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী শ্ৰী মুৰলীধৰ মোহোল আৰু সমবায় মন্ত্ৰালয়ৰ সচিব ড০ আশীষ কুমাৰ ভূটানীকে ধৰি বহুতো বিশিষ্ট ব্যক্তি অনুষ্ঠানত উপস্থিত আছিল। এই উপলক্ষে শ্ৰী অমিত শ্বাহে ২ লাখ নতুন ‘এমপিএচিএছ’, দুগ্ধ আৰু মীন সমবায় গঠন আৰু সৱলীকৰণৰ বাবে যুগুতোৱা 'মাৰ্গদৰ্শিকা'খন মুকলি কৰে। তেওঁ 'শ্বেত বিপ্লৱ ২.০' আৰু 'সমবায়সমূহৰ মাজত সহযোগিতা' সন্দৰ্ভত মানক সঞ্চালন প্ৰক্ৰিয়া (এছঅপি)ৰো শুভাৰম্ভ ঘোষণা কৰে।
ৰাষ্ট্ৰীয় সন্মিলনখনত ভাষণ দি কেন্দ্ৰীয় গৃহ পৰিক্ৰমা তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদী নেতৃত্বাধীন চৰকাৰৰ তৃতীয়টো কাৰ্যকালৰ ১০০টা দিনত সমবায় মন্ত্ৰালয়ে ১০ টা গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে, যাৰ ভিতৰত আজি তিনিটা পদক্ষেপ আৰম্ভ কৰা হৈছে। তেওঁ কয় যে ১৫ টাতকৈয়ো অধিক বিভিন্ন ধৰণৰ কাৰ্যকলাপৰ সৈতে জড়িত সমবায় আন্দোলনক সামগ্ৰিক দৃষ্টিভংগী আৰু ন্যায়সঙ্গত উন্নয়নৰ সৈতে দেশৰ প্ৰতিখন গাঁৱলৈ লৈ যোৱাৰ বাবে বহু বছৰ ধৰি ৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যায়ত সমবায় মন্ত্ৰালয়ৰ দাবী উত্থাপিত হৈ আহিছে। তেওঁ কয় যে প্ৰায় ৭০ বছৰ ধৰি ক্ষমতাৰ অলিন্দত এই দাবীৰ প্ৰতি মনোযোগ দিয়া হোৱা নাছিল, কিন্তু অৱশেষত প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে এক স্বতন্ত্ৰ সমবায় মন্ত্ৰালয় স্থাপনৰ সিদ্ধান্ত লয়। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে তেওঁক দেশৰ প্ৰথমগৰাকী সমবায় মন্ত্ৰী হোৱাৰ সন্মান প্ৰদান কৰাটো তেওঁৰ বাবে সৌভাগ্যৰ বিষয়।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে সমবায়ে ব্যক্তিসমূহৰ শক্তিক একত্ৰিত কৰে আৰু ইয়াক সমাজৰ সামৰ্থ্যলৈ ৰূপান্তৰিত কৰে। তেওঁ কয় যে সমবায়ৰ মন্ত্ৰই সকলোকে একত্ৰিত হ'বলৈ, প্ৰত্যেকগৰাকী ব্যক্তিৰ ভাল গুণসমূহ সহভাগ কৰিবলৈ, ইজনে সিজনৰ ত্ৰুটিসমূহ একাষৰীয়া কৰি একেলগে কাম কৰিবলৈ আৰু ৰাষ্ট্ৰৰ বিকাশত একক হিচাপে সহায় কৰে। তেওঁ কয় যে সহযোগিতাৰ মন্ত্ৰই বহু ঠাইত অলৌকিক ফলাফল দেখুৱাইছে, কিন্তু দীৰ্ঘদিন ধৰি আমাৰ দেশত সমবায় আন্দোলন অপ্ৰাসংগিক হৈ পৰিছিল। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে যোৱা ৭০ বছৰত সমবায়সমূহত কৰিব লগা প্ৰয়োজনীয় পৰিৱৰ্তনসমূহ কৰা হোৱা নাছিল, যাৰ ফলত কিছুমান ৰাজ্যত সমবায়সমূহ যথেষ্ট সফল হৈছিল যদিও, ইয়াক আন বহুতো ৰাজ্যত ৰাজ্য চৰকাৰৰ দয়াৰ ওপৰত এৰি দিয়া হৈছিল, আৰু ই কিছুমান ৰাজ্যৰ পৰা সম্পূৰ্ণৰূপে নাইকিয়াই হৈ গৈছিল।
কেন্দ্ৰীয় সমবায় মন্ত্ৰীয়ে কয় যে যেতিয়া সমবায় মন্ত্ৰালয় গঠন কৰা হৈছিল তেতিয়া উদ্দেশ্য আছিল দেশৰ প্ৰতিখন জিলা আৰু গাঁৱৰ সমবায় প্ৰতিষ্ঠানসমূহ পুনৰুজ্জীৱিত কৰা, সমবায়, ইয়াৰ প্ৰণালী আৰু সংস্কৃতিৰ আইন এক নতুন আৰম্ভণিৰ বাবে সময়ৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ সৈতে অভিযোজিত হ'ব লাগে। তেওঁ কয় যে ই দেশৰ সমৃদ্ধি কঢ়িয়াই অনা ১৪০ কোটি লোকৰ দেশত নিযুক্তি প্ৰদান কৰিব লাগে আৰু লোকসকলক আত্মসন্মানৰ সৈতে জীয়াই থাকিবলৈ সক্ষম কৰিব লাগে। তেওঁ কয় যে এই উদ্দেশ্যৰ বাবে যোৱা তিনিটা বছৰত যথেষ্ট কাম কৰা হৈছে, যাৰ অধীনত এতিয়ালৈকে ৬০ টাতকৈয়ো অধিক নতুন পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰা হৈছে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে যোৱা ১০০টা দিনত লোৱা ১০টা পদক্ষেপে সমবায়খণ্ডক নিখুঁত কৰাৰ ক্ষেত্ৰত এক বৃহৎ অৱদান আগবঢ়াব। তেওঁ কয় যে আমি দুই লাখ ‘এমপিএচিএছ’, দুগ্ধ আৰু মীন সমবায়ৰ যুটীয়া প্ৰস্তাৱ প্ৰস্তুত কৰিছো আৰু ইয়াক সমগ্ৰ দেশলৈ প্ৰেৰণ কৰিছোঁ। সকলো ৰাজ্যই ইয়াক গ্ৰহণ কৰিছে। তেওঁ কয় যে দুই লাখ প্ৰাথমিক সমবায় সমিতি পঞ্জীয়ন হোৱাৰ পিছত দেশত ‘পিএচিএছ’, দুগ্ধজাত বা মীন পালন সমবায় সমিতি নথকা আৰু কোনো এনে কোনো পঞ্চায়ত নাথাকিব। তেওঁ কয় যে এবাৰ এনে হোৱাৰ পিছত সমবায়সমূহে সমগ্ৰ দেশতে উপস্থিতিতি সাব্যস্ত কৰিবলৈ সক্ষম হ'ব, যাৰ ফলত তহচিল আৰু জিলা পৰ্যায়ত সমবায় প্ৰতিষ্ঠান গঢ়ি উঠিব আৰু ৰাজ্যিক প্ৰতিষ্ঠানসমূহেও নতুন শক্তি আৰু গতি লাভ কৰিব।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ মন্ত্ৰী আৰু সমবায় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে আগৰ দিনত গঠন কৰা ‘পিএচিএছ’ বন্ধ হৈ গৈছে, কিন্তু পঞ্জীয়ন কৰা নতুন পিএচিএছসমূহক তেওঁলোকে কৰিব পৰা ২৫টা বিভিন্ন প্ৰকাৰৰ কাম যোগ দি কাৰ্যকৰী সত্তা হিচাপে গঢ়ি তোলা হ'ব। তেওঁ কয় যে আগতে ‘পিএচিএছ’-য়ে কৃষিৰ বাবে হ্ৰস্বম্যাদী ঋণ দিছিল, কিন্তু এতিয়া ‘পিএচিএছ’সমূহক দুগ্ধজাত সামগ্ৰী, মীন পালন, পণ্যাগাৰ, সুলভ মূল্যৰ শস্যৰ দোকান, সুলভ মূল্যৰ ঔষধৰ দোকান, পেট্ৰ'ল পাম্প, এলপিজি চিলিণ্ডাৰ, পানী বিতৰণ আদিৰ সৈতে সংযুক্ত কৰা হৈছে। ইয়াৰ সৈতে প্ৰতিখন পঞ্চায়তত গঠন কৰা ‘পিএচিএছ’-য়ে আমাৰ তিনি-স্তৰীয় সমবায় গাঁথনি শক্তিশালী কৰাৰ বাবে কাম কৰিব। তেওঁ কয় যে যেতিয়া ‘পিএচিএছ’ শক্তিশালী হ'ব, বা সেইসমূহৰ সংখ্যা বৃদ্ধি হ'ব, তেতিয়া জিলা সমবায় বেংকসমূহ স্বয়ংক্ৰিয়ভাৱে শক্তিশালী হ'ব আৰু জিলা সমবায় বেংকসমূহ শক্তিশালী হোৱাৰ ফলত ৰাজ্যিক সমবায় বেংকসমূহ শক্তিশালী হ'ব।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে শ্বেত বিপ্লৱ ২.০ৰ ‘মানক সঞ্চালন প্ৰক্ৰিয়া’ (এছঅ’পি)খন আজি মুকলি কৰা হৈছে। তেওঁ কয় যে শ্বেত বিপ্লৱ ২.০ য়ে মহিলাৰ আত্মনিৰ্ভৰশীলতা আৰু মহিলা সৱলীকৰণৰ বাবে কাম কৰিব। তেওঁ কয় যে মাতৃ আৰু ভগ্নীসকল গাখীৰ উৎপাদন আৰু বিশেষকৈ সমবায়ভিত্তিক দুগ্ধপামৰ সৈতে জড়িত। দুগ্ধপামসমূহতকৈ আন কোনেও আমাৰ মাতৃ আৰু ভগ্নীসকলক সৱল কৰি তুলিব নোৱাৰে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে গুজৰাটৰ ৩৬ লাখ ভগ্নী দুগ্ধখণ্ডৰ সৈতে জড়িত আৰু তেওঁলোকে মুঠ ৬০,০০০ কোটি টকাৰ ব্যৱসায় কৰে। তেওঁ কয় যে আজি আমুল সমগ্ৰ বিশ্বৰ খাদ্য খণ্ডৰ আটাইতকৈ বিশ্বাসযোগ্য ‘ব্ৰেণ্ড’ হৈ উঠিছে। তেওঁ কয় যে যদিও এফালে শ্বেত বিপ্লৱ ২.০ য়ে মহিলাসকলক শক্তিশালী কৰিব, ই পুষ্টিহীনতাৰ বিৰুদ্ধে যুঁজত শক্তি প্ৰদানো কৰিব। গাখীৰৰ উপলব্ধতা বৃদ্ধি হোৱাৰ জৰিয়তে আটাইতকৈ ডাঙৰ লাভ দৰিদ্ৰ আৰু পুষ্টিহীন শিশুসকলক প্ৰদান কৰা হ'ব। গুজৰাটৰ উদাহৰণ দাঙি ধৰাৰ লগতে তেওঁ কয় যে দুগ্ধজাত সামগ্ৰীৰ সৈতে জড়িত এগৰাকী মাতৃয়ে সদায়ে তেওঁৰ সন্তানৰ বাবে সঠিক পুষ্টি নিশ্চিত কৰিব। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে চৰকাৰৰ প্ৰচেষ্টাতকৈয়ো অধিক আমাৰ মাতৃসকলৰ প্ৰচেষ্টাৰেহে শিশুৰ পুষ্টিহীনতা নিৰ্মূল কৰিব পাৰি।
কেন্দ্ৰীয় সমবায় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে মাতৃ আৰু ভগ্নীসকলে আমাৰ ঘৰত যথেষ্ট কাম কৰে, কিন্তু তথাপিও তেওঁলোকক নিবনুৱা বুলি গণ্য কৰা হয়। তেওঁ কয় যে শ্বেত বিপ্লৱ ২.০য়ে বিশেষকৈ গ্ৰাম্যাঞ্চলৰ মহিলাসকলক নিযুক্তি প্ৰদান কৰিবলৈ কাম কৰিব। যেতিয়া বেঙ্কৰ চেকবোৰ মহিলাসকলৰ নামত উপলব্ধ হয় তেওঁলোক অতি সুখী হয়।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে প্ৰাকৃতিক কৃষিৰ বাবে এক বৃহৎ অভিযান আৰম্ভ কৰিছে। তেওঁ কয় যে পশুপালনৰ ব্যৱসায় অব্যাহত ৰাখি প্ৰাকৃতিক কৃষি শক্তিশালী কৰা হ'ব, কিয়নো প্ৰাকৃতিক কৃষি কেৱল পশুৰ গোবৰৰ সহায়তহে সফল হয়।
কেন্দ্ৰীয় সমবায় মন্ত্ৰীয়ে কয় যে পশুপালনৰ জৰিয়তে কৃষিযোগ্য ভূমিৰ উৰ্বৰতা বৃদ্ধিৰ কামো কৰা হ'ব। তেওঁ কয় যে এই উদ্দেশ্যবোৰ একেলগে অন্তৰ্ভুক্ত কৰি শ্বেত বিপ্লৱ ২.০ আৰম্ভ কৰা হৈছে। তেওঁ কয় যে এই কাৰ্যসূচীৰ বাবে বাজেট সমৰ্থন উপলব্ধ হ'ব নে নহয় তাক লৈ বহুলোক শংকিত, সেয়েহে মই পশুপালন বিভাগক আশ্বাস দিছো যে এইটো চৰকাৰৰ সৰ্বোচ্চ প্ৰাথমিকতাৰ ক্ষেত্ৰ আৰু এই কাৰ্যসূচীয়ে সম্পূৰ্ণ বাজেট-সমৰ্থন লাভ কৰিব।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে "সমবায়সমূহৰ মাজত সহযোগিতা"ৰ ৰূপত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰা হৈছে। তেওঁ কয় যে ইয়াৰ অধীনত আমি গুজৰাটৰ দুখন জিলা পঞ্চমহল আৰু বনসকান্থাত পৰীক্ষা-নিৰীক্ষা চলাইছিলোঁ। আমি সমবায় বেংকসমূহত সমবায় খণ্ডৰ সকলো প্ৰতিষ্ঠানৰ বেংক একাউণ্ট খোলাৰ সিদ্ধান্ত লৈছিলোঁ। ইয়াৰ উপৰিও, প্ৰাথমিক সমবায় সমিতি আৰু গাখীৰ উৎপাদক সমিতিৰ সৈতে জড়িত মাতৃ আৰু ভগ্নীসকলক ডেবিট আৰু ক্ৰেডিট কাৰ্ড প্ৰদান কৰা হৈছে. যি তেওঁলোকক আৰ্থিকভাৱে শক্তিশালী কৰি তুলিছে। ইয়াৰ অধীনত, এই পৰ্যন্ত সমবায় বেংকসমূহত চাৰি লাখতকৈয়ো অধিক বেংক একাউণ্ট খোলা হৈছে আৰু মাত্ৰ দুখন জিলাত ৫৫০ কোটি টকাৰো অধিক জমা কৰা হৈছে। ১৭৩২ টা ‘মাইক্ৰ' এটিএম’ খোলা হৈছিল আৰু ২০,০০০ নতুন ‘ক্ৰেডিট কাৰ্ড’ জাৰী কৰা হৈছিল। নতুন ‘ক্ৰেডিট কাৰ্ড’ ব্যৱহাৰ কৰি প্ৰায় ২৪ লাখ মূল্যৰ ডিজিটেল লেনদেন সম্পাদন কৰা হৈছিল। তেওঁ কয় যে এতিয়ালৈকে গুজৰাটত ইয়াক সম্পূৰ্ণৰূপে কাৰ্যকৰী কৰা হোৱা নাই যদিও এই পৰ্যন্ত ৯ লাখতকৈয়ো অধিক একাউণ্ট খোলা হৈছে আৰু সমবায় বেংকসমূহত প্ৰায় ৪০০০ কোটি টকাৰ জমা বৃদ্ধি পাইছে। ইয়াৰ অধীনত, মুঠ ২৬০০ মাইক্ৰ' এটিএম বিতৰণ কৰা হৈছে। এতিয়া আমি ইয়াক ৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যায়লৈ নিয়াৰ সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰিছো।
কেন্দ্ৰীয় সমবায় মন্ত্ৰীগৰকীয়ে কয় যে সুবিধাৰ বাবে আমি সিদ্ধান্ত লৈছো যে আমি জিলাখনক এই কাৰ্যসূচীৰ বাবে এক গোট হিচাপে গঢ়ি তুলিম। সমবায়ৰ ব্যৱসায় ভাল হোৱা জিলাসমূহত 'সমবায়সমূহৰ মাজত সহযোগিতা'ৰ ধাৰণা আৰম্ভ কৰা হ'ব। তেওঁ কয় যে আপোনালোকে বিহাৰৰ প্ৰতিখন জিলা বা তহচিলত সমবায় সমিতিৰ সন্মুখীন হ'ব। তেওঁ কয় যে সমবায় মন্ত্ৰালয়ৰ ওচৰত প্ৰতিখন পঞ্চায়ত, প্ৰতিখন তহচিল, প্ৰতিখন জিলা আৰু সমগ্ৰ দেশৰ প্ৰতিখন ৰাজ্যৰ তথ্যভাণ্ডাৰ আছে আৰু ইয়াৰ এক ৰাষ্ট্ৰীয় তথ্যভাণ্ডাৰো আছে। ইয়াৰ জৰিয়তে, কিমানখন সমবায় সমিতি আছে, সেইবোৰ কেনে ধৰণৰ আৰু তেওঁলোকৰ অডিটে কেনেদৰে কাম কৰে সেয়া নিশ্চিত কৰিব পাৰি। তেওঁ কয় যে আমি সমবায় ডাটাবেছ জিলা/ৰাজ্যিক সমবায় পঞ্জী আৰু জিলা সমবায় বেংক শাখাসমূহত উপলব্ধ কৰিছোঁ।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে ;ৰাষ্ট্ৰীয় দুগ্ধ উন্নয়ন পৰিষদ’ (এনডিডিবি)য়ে নতুন দুগ্ধপাম খোলাৰ চেষ্টা কৰিব। তেওঁ কয় যে আমি এটা বৈজ্ঞানিক ব্যৱস্থা কৰিছো আৰু ইয়াৰ বাবে সকলো ধৰণৰ সংস্থাই একেলগে কাম কৰি আছে।
কেন্দ্ৰীয় সমবায় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে ‘শ্বেত বিপ্লৱ’ৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰত এক তাৰকা হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে। ভাৰত বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ গাখীৰ উৎপাদক দেশ হৈ উঠিছে। পশুখাদ্য, বীজ, কৃত্ৰিম গৰ্ভধাৰণ, গোবৰ আৰু জন্তুৰ স্বাস্থ্যৰ বাবে অৰ্থনৈতিক অৱস্থাৰ উন্নতিৰ ক্ষেত্ৰত আমূল পৰিৱৰ্তন হৈছে। তেওঁ কয় যে ইয়াক আৰু অধিক শক্তিশালী কৰি দুগ্ধজাত সামগ্ৰীৰ জৰিয়তে বিদেশী মুদ্ৰাও উপাৰ্জন কৰিব পাৰি। আমি আমাৰ সামগ্ৰীবোৰ বিশ্ববজাৰলৈ ৰপ্তানি কৰিম আৰু ইয়াৰ বাবে ভাৰত চৰকাৰে পৰীক্ষামূলক সঁজুলি, বৃহৎ পৰিমাণৰ গাখীৰ সংগ্ৰহ আৰু দুগ্ধজাত আন্তঃগাঁথনি সম্পৰ্কীয় ৩৮টা সঁজুলিৰ থলুৱা উৎপাদনৰ বাবে এক বৈজ্ঞানিক অনুষ্ঠানৰ আয়োজন কৰিছে, যিটো প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে অনাগত দিনত আমাৰ সন্মুখত উপস্থাপন কৰিব। আমি আৰু নেডাৰলেণ্ড বা জাপানৰ পৰা কোনো দুগ্ধজাত যন্ত্ৰ আমদানি কৰাৰ প্ৰয়োজন নাই। ইয়াৰ ১০০% উৎপাদন ভাৰততে হ'ব। এক প্ৰকাৰে, আমি দুগ্ধ খণ্ডত সম্পূৰ্ণৰূপে স্বাৱলম্বী হোৱাৰ লক্ষ্যৰে আগবাঢ়িছোঁ।

Ministry of Cooperation
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah today chairs the National Conference in New Delhi on the initiatives taken by the Ministry of Cooperation in the first 100 days of the third term of Prime Minister Shri Narendra Modi
Shri Amit Shah launches White Revolution 2.0 along with ‘Margdarshika’ for the formation and strengthening of 2 lakh new MPACS, Dairy and Fishery Cooperatives, and SoP on 'Cooperation among Cooperatives'
White Revolution 2.0 will strengthen women's self-reliance and empowerment as well as the fight against malnutrition
10 initiatives taken in the first 100 days of Modi 3.0 will work to make the cooperative sector self-reliant and broad-based
Prime Minister Shri Narendra Modi's resolve to promote natural farming will be further strengthened by the business of animal husbandry
Now there is no need to import any dairy related machinery from abroad, 100% of it will be produced in India
Once two lakh primary cooperative societies are registered, there will not be a single panchayat in the country where there is no PACS, dairy or fisheries cooperatives
PACS are being made viable by linking them to 25 different tasks
Dairy sector is the most suitable medium to make women self-reliant and independent in rural areas
Now foreign currency can also be earned through dairy
The aim of cooperation is to collect the good qualities of every individual and use them in the development of the nation
19 SEP 2024 8:21PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, today chaired a National Conference in New Delhi on the initiatives taken by the Ministry of Cooperation in the first 100 days of the third term of Prime Minister Shri Narendra Modi led NDA government. Many dignitaries including Union Minister for Fisheries, Animal Husbandry and Dairying and Panchayati Raj, Shri Rajiv Ranjan Singh alias Shri Lallan Singh, Minister of State for Cooperation, Shri Muralidhar Mohol and Secretary, Ministry of Cooperation Dr. Ashish Kumar Bhutani were present on the occasion. On this occasion, Shri Amit Shah launched the ‘Margdarshika’ for the formation and strengthening of 2 lakh new MPACS, Dairy and Fishery Cooperatives. He also launched the Standard Operating Procedures (SOPs) on ‘White Revolution 2.0’ and ‘Cooperation among Cooperatives’.
Addressing the National Conference, Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah said that in the 100 days of the third term of the Prime Minister Modi’s led government, the Ministry of Cooperation has taken 10 important initiatives, out of which three initiatives are being launched today. He said that for years, there was a demand for a Ministry of Cooperation at the national level to take the cooperative movement, involved in more than 15 different types of activities, to every village of the country with a holistic approach and equitable development. He said that for almost 70 years this demand was not given attention in the corridors of power, but finally Prime Minister, Shri Narendra Modi, decided to establish an independent Ministry of Cooperation. Shri Shah said that it is a matter of good fortune for him that PM Modi gave him the honour of becoming the first Minister of Cooperation of the country.
Shri Amit Shah said that cooperation binds together the strengths of individuals and transforms it into the capability of the society. He said that the mantra of cooperation calls upon all to come together, share each one’s good qualities, work together to hide each other’s shortcomings and help as one in the development of nation. He said that the mantra of cooperation has shown miraculous results in many places, but for a long time the cooperative movement was becoming irrelevant in our country. Shri Shah said that in the last 70 years, the necessary changes that were to be made in cooperatives were not made, due to which cooperatives became very successful in some states, while, it was left to the mercy of state governments in many others, and it totally disappeared from some states.
Union Minister of Cooperation said that when the Ministry of Cooperation was formed, the objective was to revive cooperative institutions in every district and village of the country, the law of cooperatives, its systems and culture should be adaptive of the need of the hour, for a new beginning. He said that it should be providing employment in a country of 140 crore people driving country’s prosperity and enabling people to live with self-respect. He said that a lot of work has been done in the last three years towards this objective, under which, more than 60 new initiatives have been taken so far. Shri Shah said that the 10 initiatives taken in the last 100 days will make a huge contribution in perfecting the cooperative sector. He said that we had prepared a joint proposal of two lakh MPACS, dairy and fishery cooperatives and sent it across the country. All the states have accepted it. He said that once two lakh primary cooperative societies are registered, there will not be a single panchayat in the country where there is no PACS, dairy or fisheries cooperative society. He said that once this happens, co-operatives will be able to reach the whole country, which will lead to the creation of cooperative institutions at tehsil and district level and state institutions will also gain new strength and momentum.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that the PACS formed in the old times had shut down, but the new PACS that will be registered will be made viable entity by adding 25 different types of works that can be done by them. He said that earlier PACS used to give short term loans for agriculture, but now PACS have been linked with things like dairy, fisheries, warehouse, cheap grain shop, cheap medicine shop, petrol pump, LPG cylinder, water distribution etc. With this, the PACS formed in every panchayat will work to strengthen our three-tier cooperative structure. He said that when PACS will become strong, or their numbers increase, then the district cooperative banks automatically will become stronger, and due to the strengthening of district cooperative banks, the state cooperative banks will strengthened in turn.
Shri Amit Shah said that Standard Operating Procedure (SoP) of white revolution 2.0 has been released today. He said that white revolution 2.0 will work for women's self-reliance and women empowerment. He said that mothers and sisters are associated with milk production and especially cooperative dairies. No one can strengthen our mothers and sisters and make them self-reliant and independent, as much as the dairy sector. Shri Shah said that 36 lakh sisters in Gujarat are involved in the dairy sector and they do a total business worth ₹60,000 crore. He said that today Amul has become the most trusted brand in the food sector in the entire world. He said that while on one side white revolution 2.0 will empower women, it will also give strength to the fight against malnutrition. With the increase in availability of milk, the biggest benefit will pass on to the poor and malnourished children. Citing the example of Gujarat, he said that a mother associated with dairy, will always ensure proper nourishment to her children. Shri Shah said that malnutrition in children can only be eradicated by the efforts of our mothers, more than the efforts by the governments.
Union Minister of Cooperation said that mothers and sisters do a lot of work in our homes, but despite that, they are considered unemployed. He said that White Revolution 2.0 will work to provide employment especially to women in rural areas. When the bank cheques arrive in the names of women, they will be very happy.
Shri Amit Shah said that Prime Minister Shri Narendra Modi has launched a huge campaign for natural farming. He said that natural farming will be strengthened by continuing the business of animal husbandry, because natural farming is successful only with the help of animal dung.
Union Minister of Cooperation said that the work of increasing the fertility of cultivable land will also be done through animal husbandry. He said that White Revolution 2.0 has been launched by incorporating these objectives together. He said that many people are apprehensive about whether budget support will be available for this program or not, therefore I assure the Animal Husbandry Department that this is the highest priority area of ​​the government and this program will get full budgetary support.
Shri Amit Shah said that an important initiative has been taken in the form of “Cooperation among Cooperatives”. He said that under this, we conducted experiments in two districts of Gujarat, Panchmahal and Banaskantha. We decided to open bank accounts of all the institutions of the cooperative sector in the cooperative banks. Apart from this, debit and credit cards were given to the mothers and sisters associated with the Primary Cooperative Society and Milk Producers Committee, which made them financially strong. Under this, till now more than four lakh bank accounts have been opened in cooperative banks and more than Rs 550 crore has been deposited in just two districts. 1732 micro ATMs were opened and 20,000 new credit cards were issued. Digital transactions worth about 24 lakhs were done using the new credit cards. He said that till now it has not been fully implemented in Gujarat, but more than 9 lakh accounts have been opened so far and deposits of about Rs 4000 crore have increased in cooperative banks. Under this, a total of 2600 micro ATMs have been distributed. Now we are taking it to the national level.
Union Cooperation Minister said that for convenience, we have decided that we will make the district a unit for this program. The concept of 'cooperation among cooperatives' will be launched in those districts where cooperative business is good. He said that you will come across cooperative societies in every district or tehsil of Bihar. He said that the Ministry of Cooperation has a database of every Panchayat, every Tehsil, every district and every State of the entire country, and also has a national database. Through this, it can be ascertained how many cooperative societies there are, what type they are and how their audit works. He said that we have made the cooperative database available to the District/State Cooperative Register and in the District Cooperative Bank branches.
Shri Amit Shah said that the National Dairy Development Board (NDDB) will try to open new dairies. He said that we have made a scientific arrangement and all types of agencies are working together for this.
Union Cooperation Minister said that India has emerged as a star in the field of White Revolution. India has become the largest milk producing country in the world. There has been a radical change in the areas of animal fodder, seeds, artificial insemination, improvement in economic condition due to cow dung and health of the animals. He said that by strengthening it further, foreign currency can also be earned through dairy. We will also export our products to the global market and for this, the Government of India has organized a scientific event for indigenous production of 38 equipment related to testing equipment, bulk milk collection and dairy infrastructure, which the Prime Minister will present before us in the coming days. We no longer need to import any dairy machinery from the Netherlands or Japan. Their 100% production will take place in India. In a way, we have moved ahead with the goal of becoming completely self-sufficient in the dairy sector.