গৃহ মন্ত্ৰালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোডীৰ স্বচ্ছতা প্ৰতিষ্ঠানিকীকৰণ আৰু চৰকাৰী প্ৰক্ৰিয়াত পলম হ্ৰাস কৰাৰ দৃষ্টিভংগীৰ পৰা অনুপ্ৰাণিত হৈ কেন্দ্ৰীয় গৃহ মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহৰ নিৰ্দেশনাত গৃহ মন্ত্ৰালয়ে বিশেষ অভিযান ৪.০ ত সক্ৰিয়ভাৱে অংশগ্ৰহণ কৰিবলৈ সম্পূৰ্ণ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ
মন্ত্ৰালয়ে আয়োজন কৰা এই বিশেষ অভিযানত বহনক্ষম আৰু পৰিৱেশ অনুকূল কৰ্মস্থলী সৃষ্টিৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হৈছে, লগতে বাকী থকা ৰেফাৰেন্সসমূহৰ নিষ্কাশন, সংসদৰ আশ্বাস, আন্তঃমন্ত্ৰালয়ৰ পৰামৰ্শ, জনসাধাৰণৰ অভিযোগ আৰু আবেদন, আৰু অভিলেখ ব্যৱস্থাপনা উন্নত কৰা আদিৰ ওপৰতো গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হৈছে
বিশেষ অভিযান ৩.০ৰ পিছত গৃহ পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ে ২০২৩ চনৰ নৱেম্বৰৰ পৰা ২০২৪ চনৰ আগষ্টলৈকে মাহেকীয়া অভিযান চলাব যাৰ লক্ষ্য হৈছে বাকী থকা বিষয়সমূহ হ্ৰাস কৰা
মুঠ ৩৫২টা সাংসদ ৰেফাৰেন্স, ১০টা সংসদীয় আশ্বাস, ৩টা কেবিনেট প্ৰস্তাৱ, ৭০টা ৰাজ্য চৰকাৰৰ ৰেফাৰেন্স, আৰু ২৯টা পিএমঅ’ ৰেফাৰেন্স সফলতাৰে সম্বোধন কৰা হৈছে
মন্ত্ৰালয়ে ৪০,৮৯৪টা ৰাজহুৱা অভিযোগ সফলতাৰে সমাধান কৰাৰ লগতে ৩,১৭৩টা ৰাজহুৱা অভিযোগৰ আবেদনৰ সমাধান কৰিছে
জনসাধাৰণৰ সৈতে মত বিনিময় কৰা ফিল্ড আৰু আউটষ্টেচন কাৰ্যালয়ৰ ওপৰত বিশেষ গুৰুত্ব আৰোপ কৰি মন্ত্ৰালয়ে বিভিন্ন স্থানত ৪,৬১৩টা স্বচ্ছতা অভিযান চলাইছে
চিএপিএফৰ কাৰ্যালয়ত ১,০৪,৪৮৩ বৰ্গফুট ঠাই মুকলি কৰি দিয়া হৈছে
18 SEP 2024 5:06PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোডীৰ স্বচ্ছতা প্ৰতিষ্ঠানিকৰণ আৰু চৰকাৰত পলম কম কৰাৰ দৃষ্টিভংগীৰ পৰা অনুপ্ৰাণিত হৈ কেন্দ্ৰীয় গৃহ মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহৰ নিৰ্দেশনাত গৃহ মন্ত্ৰালয়ে বিশেষ অভিযান ৪.০ত সক্ৰিয়ভাৱে অংশগ্ৰহণৰ বাবে সম্পূৰ্ণ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ। এই অভিযান দুটা পৰ্যায়ৰে গঠিত হ’ব: ২০২৪ চনৰ ১৫ ছেপ্টেম্বৰৰ পৰা ৩০ ছেপ্টেম্বৰলৈ প্ৰস্তুতি পৰ্যায় আৰু ২০২৪ চনৰ ২ অক্টোবৰৰ পৰা ৩১ অক্টোবৰলৈ ৰূপায়ণ পৰ্যায়।প্ৰশাসনিক সংস্কাৰ আৰু জনঅভিযোগ বিভাগে (DARPG) আয়োজন কৰা এই অভিযানে সৃষ্টিৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে সংসদৰ সদস্যসকলৰ পৰা বাকী থকা ৰেফাৰেন্স, ৰাজ্য চৰকাৰৰ ৰেফাৰেন্স, সংসদীয় আশ্বাস, আন্তঃমন্ত্ৰালয়ৰ পৰামৰ্শ, ৰাজহুৱা অভিযোগ আৰু আবেদন, আৰু অভিলেখ ব্যৱস্থাপনা উন্নত কৰা।
মন্ত্ৰালয়ৰ ভিতৰতে উচ্চতম পৰ্যায়ত বিশেষ অভিযান ৪.০ৰ ওপৰত তীক্ষ্ণ নজৰ ৰখা হৈছে। কেন্দ্ৰীয় সশস্ত্ৰ আৰক্ষী বাহিনী (চিএপিএফ) আৰু কেন্দ্ৰীয় আৰক্ষী সংগঠনে (চিপিঅ’) এই অভিযানৰ তাৎপৰ্য স্বীকাৰ কৰিছে আৰু চিনাক্ত কৰা পৰিমাপসমূহৰ ভিত্তিত অনুকূল ফলাফল লাভৰ বাবে ফলপ্ৰসূভাৱে সহযোগিতা কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰা হৈছে।
বিশেষ অভিযান ৩.০ৰ পিছত গৃহ পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ে ২০২৩ চনৰ নৱেম্বৰৰ পৰা ২০২৪ চনৰ আগষ্টলৈকে মাহেকীয়া অভিযান চলাইছিল যাৰ লক্ষ্য আছিল বাকী থকা বিষয়সমূহ হ্ৰাস কৰা। এই সময়ছোৱাত মন্ত্ৰালয়ে ৩৫২টা সাংসদ ৰেফাৰেন্স, ১০টা সংসদীয় আশ্বাস, ৩টা কেবিনেট প্ৰস্তাৱ, ৭০টা ৰাজ্য চৰকাৰৰ ৰেফাৰেন্স, আৰু ২৯টা পিএমঅ’ ৰেফাৰেন্স সম্বোধন কৰে। ইয়াৰ উপৰিও একে সময়ছোৱাত লাভ কৰা মুঠ ৪০,৮৯৪টা ৰাজহুৱা অভিযোগ আৰু ৩,১৭৩টা ৰাজহুৱা অভিযোগৰ আবেদন মন্ত্ৰালয়ে সফলতাৰে সমাধান কৰে।
জনসাধাৰণৰ সৈতে মত বিনিময় কৰা ফিল্ড আৰু আউটষ্টেচন কাৰ্যালয়ৰ ওপৰত বিশেষ গুৰুত্ব আৰোপ কৰি মন্ত্ৰালয়ে বিভিন্ন স্থানত মুঠ ৪,৬১৩টা স্বচ্ছতা অভিযান চলাইছে। ইয়াৰ উপৰিও কেন্দ্ৰীয় সশস্ত্ৰ আৰক্ষী বাহিনীৰ কাৰ্যালয়ত ১০৪,৪৮৩ বৰ্গফুট কাৰ্যালয় স্থান মুকলি কৰা হৈছে।
মন্ত্ৰালয়ৰ ভিতৰৰ সকলো বিভাগে বিশেষ অভিযানৰ সৈতে জড়িত তথ্য আপলোড কৰিব পৰাকৈ মন্ত্ৰালয়ৰ ভিতৰৰ পৰ্টেল প্ৰস্তুত কৰা হৈছে। এই পদক্ষেপক এমএইচএৰ অন্যতম উত্তম পদ্ধতি বুলি গণ্য কৰা হয়, কিয়নো ই বিভাগসমূহৰ মাজত সমন্বয় বৃদ্ধি কৰে আৰু সঠিক তথ্য সময়মতে আহৰণ কৰাটো নিশ্চিত কৰে।

Ministry of Home Affairs
Drawing inspiration from Prime Minister Shri Narendra Modi’s vision to institutionalize Swachhata and minimize pendency in Government, MHA under the guidance of Union Home Minister Shri Amit Shah is fully committed to actively participant in the Special Campaign 4.0
Special campaign organized in the Ministry is focused on sustainable and environment friendly workplaces along with disposal of pending references, Parliament assurances, Inter-Ministerial consultations, Public Grievances /Appeals and better Record Management
As a sequel to Special Campaign 3.0 MHA, conducted Special Campaign for reducing pending matters on a monthly basis from November 2023 to August 2024
352 MP References, 10 Parliamentary Assurances, 3 Cabinet Proposals, 70 State Government References and 29 PMO References disposed
40,894 Public Grievances and 3173 Public Grievances Appeals received have been disposed of by the Ministry
4613 Swachhta campaigns have been conducted at various sites by the Ministry with special focus on field/outstation offices having public interface
1,04,483 sq. ft. of space has been freed in the offices of CAPFs
18 SEP 2024 5:06PM by PIB Delhi
Drawing inspiration from Prime Minister Shri Narendra Modi’s vision to institutionalize Swachhata and minimize pendency in Government, MHA under the guidance of Union Home Minister Shri Amit Shah is fully committed to actively participant in the Special Campaign 4.0. The Special Campaign 4.0 will have two phases- Preparation Phase (15th-30th September, 2024) and Implementation Phase (2nd-31st October, 2024). The campaign is being conducted by the Department of Administrative Reforms and Public Grievances (DARPG). The special campaign organized in the Ministry is focused on sustainable and environment friendly workplaces along with disposal of pending references from Members of Parliaments, references from State Governments, Parliament assurances, Inter-Ministerial Consultations, Public Grievances/Appeals and better Record Management.
The Special Campaign 4.0 is being monitored at the highest level in the ministry. The Central Armed Police Forces (CAPFs)& Central Police Organizations(CPOs) have been emphasized the importance of Special Campaign 4.0 and are encouraged to work in a concerted manner for best results as per the parameters identified.
As a sequel to Special Campaign 3.0, the Ministry of Home Affairs conducted Special Campaign for reducing pending matters on a monthly basis from November 2023 to August 2024. During the said period, 352 MP References, 10 Parliamentary Assurances, 3 Cabinet Proposals, 70 State Government References and 29 PMO References were disposed of. Also, a total of 40,894 Public Grievances and 3173 Public Grievances Appeals received during November 2023 to August 2024 have been disposed of by the Ministry.
A total of 4613 Swachhta campaigns have been conducted at various sites by the Ministry with special focus on field/outstation offices having public interface. A total of 1,04,483 sq. ft. of space has been freed in the offices of CAPFs.
An intra-Ministry portal has been developed, wherein all the Divisions within the Ministry upload data related to the Special Campaign. This has been one of the best practices of MHA for coordinating with all the Divisions efficiently, thereby, facilitating in acquiring correct data without any delay.