Cabinet
Cabinet approves Pradhan Mantri Janjatiya Unnat Gram Abhiyan
Mission Aims at Saturation of more than 63,000 tribal majority villages and tribal villages in Aspirational Districts with budget of Rs. 79,156 crore
18 SEP 2024 3:20PM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by Prime Minister Shri Narendra Modi approved Pradhan Mantri Janjatiya Unnat Gram Abhiyan with total outlay of Rs.79,156 crore (Central Share: Rs.56,333 crore and State Share: Rs. 22,823 crore) for improving the socio-economic condition of tribal communities, by adopting saturation coverage for tribal families in tribal-majority villages and aspirational districts.
This will cover around 63,000 villages benefitting more than 5 crore tribal people as announced in the Budget Speech 2024-25. It will cover 549 districts and 2,740 blocks spread across all tribal majority villages across 30 States / UTs.
India has ST population of 10.45 crore as per 2011 census and there are more than 705 tribal communities, spread across the country, living in remote and hard-to-reach areas. The Pradhan Mantri Janjatiya Unnat Gram Abhiyan envisions saturation of critical gaps in social infrastructure, health, education, livelihood, through different schemes of Govt of India by convergence and outreach and ensure holistic and sustainable development of tribal areas and communities based on learnings and success of PMJANMAN (Pradhan Mantri Janjati Adivasi Nyaya Maha Abhiyan).
The Mission comprises of 25 interventions which will be implemented by 17-line ministries. Each Ministry/Department would be responsible for implementation of scheme related to it in a time bound manner through funds allocated to them under Development Action Plan for Scheduled Tribes (DAPST) in next 5 years to achieve following goals:
Goal-I: Developing Enabling Infrastructure:
(i) Pucca house for eligible Households with other entitlements: Eligible ST household shall have access to pucca housing under the PMAY (Gramin) with availability of tapped water (Jal Jeevan Mission) and electricity supply (RDSS). Eligible ST household shall also have access to Ayushman Bharat Card (PMJAY).
(ii) Improving Village infrastructure: Ensuring all weather road connectivity to ST majority villages (PMGSY), provide access to mobile connectivity (Bharat Net) and internet, infrastructure for improving health, nutrition, and education (NHM, Samagra Shiksha and Poshan).
Goal-2: Promotion of Economic Empowerment:
(iii) Skill Development Entrepreneurship promotion and enhanced livelihood(self-employment) - Providing access to training (Skill India Mission/ JSS) and ensuring that ST boys/girls get access to long-term skill courses after 10th/12th standard every year. Further, Marketing support through Tribal Multipurpose Marketing Centre (TMMC), Tourist Home Stays and Agriculture, Animal Husbandry and Fishery support for FRA Patta holders
Goal-3: Universalization of Access to Good Education:
(iv) Education - To increase GER to the national levels in school and higher education and to make quality education affordable and accessible to ST students (Samagra Shiksha Abhiyan) by setting up tribal hostels in schools at district/block level.
Goal-4: Healthy lives and Dignified Ageing:
(v) Health – To ensure enhanced access to quality health facilities to ST households, reach towards the national standards in IMR, MMR and coverage of immunisation through Mobile Medical Units in areas where sub centre is more than 10 km in plain areas and 5 kms in Hilly areas (National Health Mission).
The tribal villages covered under the Abhiyan would be mapped on PM Gati Shakti Portal with the gaps identified by concerned department for its scheme specific requirements. The physical and financial progress will be monitored PM Gati Shakti platform and the best performing districts will be awarded.
The Mission targets in respect of 17 Ministries are as under:
S. No.
Ministry
Interventions/ (Scheme)
Beneficiary/ Intervention figure
1
Ministry of Rural Development (MoRD)
Pucca houses- (PMAY)- Gramin
20 lakhs houses
Connecting Road – (PMGSY)
25000 km road
2
Ministry of Jal Shakti
Water Supply-Jal Jeevan Mission (JJM)
(i). Every eligible village
(ii). 5,000 hamlets ≤ 20HH
3
Ministry of Power
House Electrification- [Revamped Distribution Sector Scheme (RDSS)]
Every unelectrified HH and unconnected public institutions
(~ 2.35 lakh)
4
Ministry of New and Renewable Energy
Off-grid Solar. New Solar Power Scheme
(i). Every unelectrified HH and public institutions not covered through grid.
5
Ministry of Health and family Welfare
Mobile Medical Units- National Health Mission
Up to1000 MMU
Ayushman Card – Pradhan Mantri Jan Arogya Yojana (PMJAY)-NHA
Every eligible HH covered under the Abhiyan
6
Ministry of Petroleum & Natural Gas
LPG Connections-(PM Ujjwala Yojana)
25 Lakhs HH
(subject to approval of targets under original scheme and upon continuation of the scheme)
7
Ministry of Women and Child Development
Establishment of Anganwadi Centres- Poshan Abhiyan
8000 (2000 New Saksham AWC) & 6000 upgradation to Saksham AWC)
8
Ministry of Education
Construction of Hostels-Samagra Shiksha Abhiyan (SSA)
1000 hostels
9
Ministry of AYUSH
Poshan Vatikas- National AYUSH Mission
700 Poshan Vatikas
10
Department of Telecom
Universal Service Obligation Fund/Bharat Net (DoT-MoC)
5000 Villages
11
Ministry of Skill Development and Entrepreneurship
Skill India Mission (Existing Schemes)/propose
Skilling Center in tribal districts
1000 VDVKs, Tribal Groups etc
12
Ministry of Electronics & Information Technology
Digital Initiatives
As applicable
13
Ministry of Agriculture & Farmer welfare
Promotion of sustainable agriculture - Multiple Schemes of DoAFW
FRA Patta holders
(~2 lakhs beneficiaries)
14
Department of Fisheries
Fish culture support-Pradhan Mantri Matsya Sampada Yojana (PMMSY)
10,000 community and 1,00,000 individual beneficiaries
Department of Animal Husbandry & Dairying
Livestock rearing- National Livestock Mission
8500 Individual /Group beneficiaries
15
Ministry of Panchayati Raj
Capacity building-Rashtriya Gram Swaraj Abhiyan (RGSA)
All Gram Sabhas and concerned officers at Sub division, District and State level dealing with FRA
16
Ministry of Tourism
Tribal Home Stays-Swadesh Darshan
1000 Tribal Home Stays with support of upto Rs 5 lakh per unit (for new construction), upto Rs 3 lakhs (renovation) and Rs 5 lakh for village community requirement.
17
Ministry of Tribal Affairs
Pradhan Mantri Adi Adarsh Gram Yojana (PMAAGY)
Enhancing the scope of SCA to Tribal Development / PMAAGY by including other interventions#
#100Tribal Multi-purpose Marketing Centers, improving infrastructure of Ashram Schools, Hostels, Govt./State Tribal Residential schools, Centre of Competencies for Sickle Cell Disease (SCD) and counselling support, Support for FRA & CFR Management interventions, setting up of FRA Cells, and project management funds with incentives for top performing tribal districts.
Based on the specific needs and requirement of tribal areas and after deliberation with the States and other stakeholders, the Abhiyan has conceived some innovative schemes to promote livelihood and generate income amongst tribals and forest dwelling communities.
Tribal Home Stay: To tap the tourist potential of tribal areas and to provide an alternate livelihood to the tribal community, 1000 Home stays will be promoted under Swadesh Darshan through Ministry of Tourism. In villages which have tourist potential, funding will be provided to the tribal Household and the village for construction of 5-10 Homestays in one village. Each household will be eligible for Rs. 5.00 lakhs for the construction of two new rooms and upto Rs. 3.00 lakhs for renovation of existing rooms and Rs 5 lakh for village community requirement.
Sustainable Livelihood Forest Right Holders (FRA): The Mission has special focus on 22 lakh FRA patta holders residing in forest areas and in convergence with Ministry of Tribal Affairs, Ministry of Agriculture and Farmer Welfare (MoAFW),Department of Animal Husbandry, Department of Fisheries and Ministry of Panchayati Raj, the benefits of different schemes will be converged & provided. The interventions are aimed to expedite the process of recognizing and securing forest rights, empowering tribal communities to enable them for maintenance and conservation of forest and also providing them sustainable livelihood through support of government scheme. The Abhiyan will also catalyse that the pending FRA claims are expedited and training of all stake holders and officers at Block, District and State level will be given by Ministry of Tribal Affairs and Ministry of Panchayati Raj.
Improving infrastructure of Govt residential Schools and Hostels: The tribal residential schools and Hostels target remote tribal areas and aim to develop local educational resources and promote enrolment and retention. The Abhiyan aims to Improve infrastructure of Ashram schools/hostels/Tribal schools /Govt residential schools for upgradation on the lines of PM-Shri Schools.
Advance facilities for diagnosis of Sickle Cell Disease: To provide affordable and accessible diagnostic and SCD management facilities with special emphasis on pre-natal diagnosis and to reduce the prevalence of the disease by preventing future births with SCDCentre of Competence (CoC) would be set up in AIIMS and premier Institutes in the States where the Sickle disease is prevalent and where expertise of conducting these procedures is available. A Centre of Competence (CoC) shall be equipped with the facilities, technology, personnel and research capabilities for pre-natal diagnosis as per guidelines issued by Ministry of Health and have latest facilities, technology, personnel and research capabilities for pre-natal diagnosis, at a cost of Rs 6 crore/CoC.
Tribal Multipurpose Marketing Centre: For Effective marketing of tribal products and for improving marketing infrastructure, awareness, branding, packaging, and transportation facilities 100 TMMCs will be set up to enable the tribal producers to get right price for their produce/ products and facilitate the consumers in buying tribal produce / products at right price directly from the tribals. Moreover, the designing of these TMMC as an aggregation and value addition platform will also help in minimizing post-harvest and post-production losses and retention of product value.
The Abhiyan has been planned based on learning and Success of Pradhan Mantri Janjati Adivasi Nyaya Maha Abhiyan (PM-JANMAN), which was launched by Hon’ble PM on Janjatiya Gaurav Divas on 15th November, 2023 with budget of Rs. 24104 crore focusing on the PVTG population.
The PM Janjatiya Unnat Gram is a unique example of cooperative Federalism, whole of Government approach for welfare of the people saturation through convergence and outreach.

মন্ত্রীমন্দল
মন্ত্রী-মন্দলনা প্রধান মন্ত্রী জনজাতীয় উন্নত গ্রাম অভিয়ান অয়াবা পীখ্রে
মিসন অসিনা লুপা করোর 79,156গী বজেৎকা লোয়ননা এস্পিরেস্নেল দিস্ত্রিক্তশিংদা লৈবা ত্রাইবেলনা নম্না খুন্দাবা খুঙ্গং অমসুং ত্রাইবেলগী খুঙ্গং 63,000 হেন্না সেচুরেসন ফংহন্নবা পান্দম থম্মি
18 SEP 2024 3:20PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ময়াই তাংবল লৌদুনা ফমখিবা কেন্দ্রগী মন্ত্রীমন্দলগী মীফমনা এস্পিরেস্নেল দিস্ত্রিক্তশিংদা লৈবা ত্রাইবেলনা নম্না খুন্দাবা খুঙ্গংশিং অমসুং ত্রাইবেলগী খুঙ্গংশিংগীদমক সেচুরেসন কভরেজ চৎনহন্দুনা ত্রাইবেল কম্ম্যুনিতীশিংগী সোসিও-ইকনোমিক কন্দিসন ফগৎহন্নবা লুপা করোর 79,156 (সেন্ত্রেল শেয়র: লুপা করোর 56,333 অমসুং স্তেত শেয়র: লুপা করোর 22,823) পুন্না থাদনগদবা প্রধান মন্ত্রী জনজাতীয় উন্নত গ্রাম অভিয়ানবু অয়াবা পীখ্রে।
মসিনা খুঙ্গং 63,000 রোম কভর তৌদুনা 2024-25গী বজেৎ স্পিচতা লাউথোকখিবগী মতুং ইন্না ত্রাইবেলগী মীওই করোর 5 হেনবদা কান্নবা ফংলগনি। মসিনা রাজ্য/য়ু.তি. 30গী ত্রাইবেলনা নম্না খুন্দাবা খুঙ্গং পুম্নমক্তা লৈরিবা জিলা 549 অমসুং ব্লোক 2,740 কভর তৌগনি।
2011গী সেন্সসকী মতুং ইন্না ভারতকী ST গী মীশিং অসি করোর 10.45নি অমসুং লৈবাক শিনবা থুংনা শন্দোরকপা ত্রাইবেল কম্ম্যুনিতী 705 হেন্না লৈরি অমসুং মখোয় অসি মনুং হঞ্জিনবা অমসুং চংশিনবদা খুদোংচাদবা মফমশিংদা লৈরি। প্রধান মন্ত্রী জনজাতীয় উন্নত গ্রাম অভিয়ান্না ভারত সরকারগী তোঙান তোঙানবা স্কিমশিংগী খুত্থাংদা সোসিএল ইনফ্রাস্ত্রকচর, হকশেল, এজুকেসন, পুন্সি মহিংদা লৈরিবা অহোবা কয়া কোকহন্নবা পান্দম থম্লি। মসিনা PMJANMAN (প্রধান মন্ত্রী জনজাতীয় আদিবাসী ন্যায় মহা অভিয়ান)গী লৌশিং অমসুং মায় পাকপগী মতুং ইন্না ত্রাইবেল এরিয়াশিং অমসুং কম্ম্যুনিতীশিংগী অপুনবা অমসুং তুং কোইনা চৎকদবা চাউখৎপা ফংহন্নবা পান্দম থম্লি।
মিসন অসিদা লাইন মিনিস্ত্রী 17না ইমপ্লিমেন্ত তৌগদবা ইন্তরভেন্সন 25 য়াওরি। মন্ত্রালয়/ দিপার্তমেন্ত খুদিংমক্না মখাদা পীরিবা পান্দমশিং অসি ফংনবা তুংগী চহি 5দা দিবেলপমেন্ত এক্সন প্লান ফোর সেদ্যুল্দ ত্রাইবস (DAPST) গী মখাদা পীরিবা ফন্দশিংগী খুত্থাংদা মতম চানা মরী লৈনবা স্কিমশিং অসি ইমপ্লিমেন্ত তৌবগী থৌদাং লৌগনি:
গোল-I: ইনেব্লিং ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎপা:
(i) ইলিজিবল ওইবা ইমুংশিংগীদমক্তা পক্কা হাউস লোয়ননা অতৈ এন্তাইতলমেন্তশিং: তোতি ঈশিং (জলজীবন মিসন) অমসুং ইলেক্ত্রিসিতী সপ্লাই (RDSS)গা লোয়ননা ইলিজিবল ওইবা STগী ইমুং অমনা PMAY (গ্রামিন) গী মখাদা পক্কা হাউজিংগী খুদোংচাবা ফংলগনি। ইলিজিবল ওইরবা STগী ইমুংনা আয়ুশ্মান ভারত কার্দ (PMJAY)সু এক্সেস ফংগনি।
(ii) খুঙ্গংগী ইনফ্রাস্ত্রকচর ফগৎহনবা: STনা নম্না খুন্দাবা খুঙ্গংশিংদা (PMGSY) নোংজু-নুংশা খাইদবা লম্বীগী কন্নেক্তিবিতী ফংহল্লি, মোবাইল কন্নেক্তিবিতী (ভারত নেৎ) অমসুং ইন্তর্নেত ফংহল্লি, হকশেল, ন্যুত্রিসন অমসুং এজুকেসন ফগৎহন্নবা ইনফ্রাস্ত্রকচর ((NHM, সমগ্র শিক্ষা অমসুং পোশন) ফংহল্লি ।
গোল-2: ইকনোমিক এম্পাৱরমেন্ত প্রমোৎ তৌবা:
(iii) স্কিল দিবেলপমেন্ত ওন্তপ্রিনোরশিপ প্রমোসন অমসুং লাইবলিহুদ হেনগৎহনবা (সেল্ফ-ইমপ্লোয়মেন্ত) - ত্রেনিং (স্কিল ইন্দিয়া মিসন/ JSS) গী খুদোংচাবা পীবা অমসুং চহি খুদিংগী 10শুবা অমসুং 12শুবা থাক্কী মতুংদা ST নুপামচা/নুপীমচাশিংদা লোং-তর্ম স্কিল কোর্সশিং ফংহল্লি। মখা তানা, FRA পত্তা পায়বশিংদা ত্রাইবেল মলতিপর্পজ মার্কেতিং সেন্তর (TMMC), তুরিস্ত হোম স্তেশিং অমসুং এগ্রিকলচর, এনিমেল হসবেন্দ্রী অমসুং ফিশরীগী মতেং ফংহল্লি।
গোল-3: অফবা এজুকেসনগী এক্সেস য়ুনিভর্সেলাইজেসন তৌবা:
(iv) এজুকেসন - স্কুল অমসুং হায়র এজুকেসনদা GER অসি নেস্নেল লেভেলদা হেনগৎহনবা অমসুং দিস্ত্রিক্ত/ব্লোক লেভেলদা স্কুলশিংদা ত্রাইবেল হোস্তেলশিং লিংখৎতুনা ST মহৈরোয়শিংদা ক্বালিতী এজুকেসন এফোর্দেবল অমসুং এক্সেসিবল ওইহনবা।
গোল-4: হকচাং ফাবা পুন্সি অমসুং ইকাই খুম্নবগা লোয়ননা অহল ওইরকপা:
(v) হকশেল – ST গী ইমুংশিংদা ক্বালিতী লৈবা হকশেলগী খুদোংচাবশিং ফংহন্নবা, IMR, MMR অমসুং সব সেন্তরনা তম্পাক ওইবা মফমশিংদা 10 km অমসুং চীংগী মফমশিংদা 5 km দগী হেন্দোকপা মফমশিংদা মোবাইল মেদিকেল য়ুনিতশিংগী খুত্থাংদা ইম্ম্যুনাইজেসনগী কোভরেজগী নেস্নেল স্তেন্দর্দশিং য়ৌহন্নবা (নেস্নেল হেল্থ মিসন) হোৎনরি।
অভিয়ান অসিগী মখাদা লৈরিবা ত্রাইবেলগী খুঙ্গংশিং অসি পি.এম. গতি শক্তি পোর্তেলদা মপ তৌগনি। মসিদা মরী লৈনবা দিপার্তমেন্তশিংনা স্কিম অসিগী অখন্নবা মথৌ তাবশিংগীদমক খঙদোক্লবা অৱাৎপশিং য়াওগনি। ফিজিকেল অমসুং ফাইনান্সিএল প্রোগ্রেস অদু পি.এম. গতি শক্তি প্লেতফোর্মদা মোনিতর তৌগনি অমসুং খ্বাইদগী ফবা পার্ফোমেন্স পীরিবা জিলাশিং অসি এৱার্দ পীরগনি।
মন্ত্রালয় 17তা লৈরিবা মিসনগী পান্দমশিং মখাদা পীরি:
মশিং
মন্ত্রালয়
ইন্তর্ভেন্সনশিং/ (স্কিম)
বেনিফিসরী/ইন্তর্ভেন্সনগী মশিং
1
রুরেল দিবেলপমেন্ত মন্ত্রালয় (MoRD)
পক্কা য়ুমশিং- (PMAY)- গ্রামিন
য়ুম লাখ 20
লম্বী শেম্বা – (PMGSY)
25000 km গী লম্বী
2
জল শক্তি মন্ত্রালয়
ৱাতর সপ্লাই -জল জীবন মিসন (JJM)
(i). ইলিজিবল ওইবা খুঙ্গং খুদিংমক
(ii). হেমলেৎ 5,000 20HH
3
পাৱর মন্ত্রালয়
য়ুমগী ইলেক্ত্রিফিকেসন- [রিভেম্প দিস্ত্রিব্যুসন সেক্তর স্কিম (RDSS)]
অন ইলেক্ত্রিফাইস HH অমসুং কন্নেক্ত তৌদ্রিবা পব্লিক ইন্সতিত্যুসন খুদিংমক
(~ 2.35 লাখ)
4
ন্যু এন্দ রিন্যুএবল ইনর্জী মন্ত্রালয়
ওফ-গ্রিদ সোলর। ন্যু সোলর পাৱর স্কিম
(i). গ্রিদকী খুত্থাংদা কোনশিন্দ্রিবা অন ইলেক্ত্রিফাইস HH অমসুং পব্লিক ইন্সতিত্যুসন খুদিংমক
5
হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
মোবাইল মেদিকেল য়ুনিৎশিং – নেস্নেল হেল্থ মিসন
MMU 1000 ফাওবা
আয়ুশ্মান কার্দ – প্রধান মন্ত্রী জন আরোগ্যা য়োজনা (PMJAY)-NHA
অভিয়ানগী মখাদা কোনশিন্দ্রিবা ইলিজিবল ওইবা HH খুদিংমক
6
পেত্রোলিয়ম অমসুং নেচরেল গ্যাস মন্ত্রালয়
LPG কন্নেক্সনশিং-(পি.এম. উজ্জ্বলা য়োজনা)
HH লাখ 25
(তশেংবা স্কিমগী মখাদা অমসুং স্কিম মখা চত্থরকপগী তার্গেৎশিংগী মতুং ইনবা)
7
নুপী অমসুং অঙাংশিংগী চাউখৎ-থৌরাং মন্ত্রালয়
অঙ্গনৱাদী সেন্তরশিং লিংখৎপা – পোশন অভিয়ান
8000 (ন্যু সক্ষম AWC2000 ) & সক্ষম 6000 AWCদা অপগ্রেদ তৌবা)
8
এজুকেসন মন্ত্রালয়
হোস্তেলশিং শাবা - সমাগ্রা সিক্ষা অভিয়ান(SSA)
হোস্তেল 1000
9
আয়ুস মন্ত্রালয়
পোশন ভাতিকা – নেস্নেল আয়ুশ মিসন
পোশন ভাতিকা 700
10
তেলিকোম বিভাগ
য়ুনিভর্সেক সর্ভিস ওবলিগেসন ফন্দ/ভারত নেৎ (DoT-MoC)
খুঙ্গং 5000
11
স্কিল দিবেলপমেন্ত অমসুং ওন্তপ্রিনোরশিপ মন্ত্রালয়
স্কিল ইন্দিয়া মিসন (হান্না লৈরম্বা স্কিমশিং)/প্রপোজ
ত্রাইবেলগী জিলাশিংদা স্কিল্লিং সেন্তর
VDVK 1000, ত্রাইবেল কাংলুপশিংনচিংবা
12
ইলেক্ত্রোনিক্স এন্দ ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
দিজিতেল ইনিসিএতিবশিং
চৎনরিবা
13
লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফ-থৌরাং মন্ত্রালয়
DoAFWগী সস্তেনেবল এগ্রিকলচর প্রমোৎ তৌবা – স্কিম কয়ামরুম
FRA পত্তা পায়বশিং
(বেনিফিসরী লাখ ~2)
14
ফিশরিজ বিভাগ
ফিস কলচর সপ্পোর্ত – প্রধান মন্ত্রী মতস্যা সম্পদা য়োজনা (PMMSY)
কম্ম্যুনিতী 10,000 অমসুং ইন্দিভিজুএল বেনিফিসরী 1,00,000
এনিমেল হসবেন্দ্রী অমসুং লাইবস্তোক বিভাগ
লাইবস্তোক রিয়রিং – নেস্নেল লাইবস্তোক মিসন
ইন্দিভিজুএল/গ্রুপ বেনিফিসরী 8500
15
পঞ্চায়তি রাজ মন্ত্রালয়
কেপাসিতী বিল্দিং – রাস্ত্রীয় গ্রাম স্বারাজ অভিয়ান (RGSA)
FRA দীল তৌরিবা গ্রাম সভা অমসুং মরী লৈনবা সব দিভিজন, দিস্ত্রিক্ত অমসুং স্তেৎ লেভেল ওফিসর পুম্নমক
16
তুরিজম মন্ত্রালয়
ত্রাইবেল হোম স্তেশিং – স্বাদেশ দর্শন
ত্রাইবেল হোম স্তে 1000দা য়ুনিৎ অমদা লুপা লাখ 5 ফাওবগী (অনৌবা শাবা), লুপা লাখ 3 ফাওবগী (নৌবা শেমগৎপা) অমসুং খুঙ্গংগী কম্ম্যুনিতীগী মথৌ তাবশিংগীদমক লুপা লাখ 5গী মতেং পীগনি।
17
ত্রাইবেল এফিয়র্স মন্ত্রালয়
প্রধান মন্ত্রী আদি আদর্শ গ্রাম য়োজনা (PMAAGY)
SCA গী স্কোপ অসি ত্রাইবেল দিবেলপমেন্ত/ PMAAGYদা অতোপ্পা ইন্তরভেন্সনশিং য়াওহন্দুনা হেনগৎহনবা#
#100 ত্রাইবেল মল্তি-পর্পজ মার্কেতিং সেন্তরশিং, আশ্রম স্কুলশিং, হোস্তেলশিং, ভারত সরকারগী ইনফ্রাস্ত্রকচর ফগৎহনবা। রাজ্য ত্রাইবেল রেসিদেন্সিএল স্কুলশিং, সেন্তর ওফ কম্পিতেন্সীস ফোর সিকল সেল দিজিজ (SCD) অমসুং কাউন্সেলিং সপোর্ত, FRA & CFR. মেনেজমেন্ত ইন্তর্ভেন্সনশিংগী সপোর্ত, FRA সেলশিং লিংখৎপা, অমসুং খ্বাইদগী ফবা থবক তৌরিবা ত্রাইবেল দিস্ত্রিক্তশিংদা ইন্সেন্তিবশিংগা লোইননা প্রোজেক্ত মেনেজমেন্ত ফন্দশিং।
ত্রাইবেল এরিয়াশিংগী অখন্নবা মথৌ তাবশিং অমসুং মথৌ তাবশিং অদুদা য়ুম্ফম ওইদুনা অমসুং রাজ্যশিং অমসুং অতোপ্পা স্তেকহোল্দরশিংগা খন্ন-নৈনরবা মতুংদা, অভিয়ান অসিনা ত্রাইবেলশিং অমসুং উমংশিংদা লৈরিবা কম্ম্যুনিতীশিংগী মরক্তা পুন্সি মহিং অমসুং শেন্থোক পুথোক্নবগীদমক অনৌবা স্কিমশিং খরা শেম্লে।
ত্রাইবেল হোম স্তে: ত্রাইবেল এরিয়াশিংদা লৈরিবা তুরিজমগী পোতেন্সিয়েল অদু শিজিন্ননবা অমসুং ত্রাইবেল কম্ম্যুনিতীদা অতোপ্পা পুন্সি মহিং অমা ফংহন্নবা, স্বদেশ দর্শনগী মখাদা তুরিজম মন্ত্রালয়গী খুত্থাংদা হোম স্তে 1000 প্রোমোৎ তৌগনি। তুরিস্ত পোতেন্সিএল লৈবা খুঙ্গংশিংদা, খুঙ্গং অমদা হোমস্তে 5-10 শানবা ত্রাইবেল হাউসহোল্দ অমসুং খুঙ্গংদা শেলগী তেংবাং পীরগনি। য়ুমথোং খুদিংমক্তা লুপা 10,000গী শেনফম ফংহল্লগনি। অনৌবা রুম অনি শাবগীদমক লুপা লাখ 5.00 অমসুং লুপা লাখ 5.00 ফাওবগী শেনফম পীগনি। হৌজিক লৈরিবা রুমশিং নৌহৌননা শেমগৎনবা লুপা লাখ 3 অমসুং খুঙ্গংগী কাংলুপকী মথৌ তাবশিংগীদমক লুপা লাখ 5 পীগনি।
সস্তেনেবল লাইবহুদ ফোরেস্ত রাইৎ হোল্দর্স (FRA): মিসন অসিনা ফোরেস্ত এরিয়াদা লৈবা FRA পত্তা পায়বা লাখ 22দা অখন্নবা মীৎয়েং থম্লি অমসুং ত্রাইবেল এফিয়র্স মন্ত্রালয়, লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফ-থৌরাং মন্ত্রালয় (MoAFW), এনিমেল হসবেন্দ্রী বিভাগ, ফিসরিজ দিপার্তমেন্ত অমসুং পঞ্চায়তী রাজ মন্ত্রালয়গা খুৎশম্নদুনা তোঙান তোঙানবা স্কিমশিংগী কান্নবশিং পুনশিন্নবা অমসুং ফংহনগনি। ইন্তর্ভেন্সনশিং অসিনা ফোরেস্তকী হকশিং মশক খঙদোকপা অমসুং ঙাক-শেনবগী থৌওং য়াঙখৎহন্নবা, ত্রাইবেল কম্ম্যুনিতীশিংবু ফোরেস্তকী মেইন্তেনমেন্ত অমসুং কঞ্জার্বেসনগীদমক মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা অমসুং সরকারগী স্কিমশিংগী মতেংদগী মখোয়দা তুং কোইনা হিংনবগী লম্বী ফংহন্নবা পান্দম থম্লি। অভিয়ান অসিনা FRA দা পন্দুনা লৈরিবা ক্লেমশিং অথুবা মতমদা লোইশিন্নবা হোৎনগনি। ত্রাইবেল এফিয়র্স মন্ত্রালয় অমসুং পঞ্চায়তী রাজ মন্ত্রালয়না ব্লোক, দিস্ত্রিক্ত অমসুং স্তেতকী থাক্তা স্তেকহোল্দরশিং অমসুং ওফিসরশিংদা ত্রেনিং পীগনি।
গবর্নমেন্ত রেসিদেন্সিএল স্কুলশিং অমসুং হোস্তেলশিংগী ইনফ্রাস্ত্রকচর ফগৎহনবা: ত্রাইবেল রেসিদেন্সিএল স্কুলশিং অমসুং হোস্তেলশিং অসি অরাপ্পা ত্রাইবেল এরিয়াশিংদা পান্দম থম্লি অমসুং লোকেল এজুকেস্নেল রিসোর্সশিং শেমগৎনবা অমসুং এনরোলমেন্ত অমসুং রিতেনসন হেনগৎহন্নবা পান্দম থম্লি। অভিয়ান অসিনা আশ্রম স্কুলশিং/ হোস্তেলশিং/ ত্রাইবেল স্কুলশিং/ গবর্নমেন্ত রেসিদেন্সিয়েল স্কুলশিং অসি পি.এম.-শ্রী স্কুলশিংগী মতৌগুম্না অপগ্রেদ তৌনবা ইনফ্রাস্ত্রকচর ফগৎহন্নবা পান্দম থম্লি।
সিকল সেল দিজিজকী দাইগ্নোসিসকীদমক এদভান্স ফেসিলিতী: প্রি-নেতেল দাইগ্নোসিসতা অখন্নবা মীৎয়েং থমদুনা শেল চংদবা অমসুং এক্সেস তৌবা য়াবা দাইগ্নোসিস অমসুং SCD মেনেজমেন্ত ফেসিলিতীশিং ফংহন্নবা অমসুং SCD য়াওবা তুংগী ওইনা পোকপা থীংদুনা দিজিজ অসি শন্দোকপা হন্থহন্নবা, সেন্তর ওফ কম্পেন্সেন্স (SCD) সেন্তর ওফ কম্পিতেন্সীস (CoC) অমা হেল্থ মিনিস্ত্রীনা পীবা গাইদলাইনশিংগী মতুং ইন্না প্রি-নেতেল দাইএগ্নোসিসকীদমক ফেসিলিতীশিং, তেক্নোলোজী, পর্সোনেল অমসুং রিসর্স কেপাসিতীশিংগা লোয়ননা লৈগনি অমসুং প্রি-নেতেল দাইএগ্নোসিসকীদমক খ্বাইদগী নৌবা ফেসিলিতীশিং, তেক্নোলোজী, পর্সনেল অমসুং রিসর্স কেপাসিতীশিং লৈগনি। মসিগীদমক লুপা করোর 6/ CoC চংগনি।
ত্রাইবেল মলতিপর্পস মার্কেতিং সেন্তর: ত্রাইবেলগী পোত্থোকশিং মপুং ফানা মার্কেতিং তৌনবা অমসুং মার্কেতিং ইনফ্রাস্ত্রকচর, এৱেরনেস, ব্রান্দিং, পেকেজিং অমসুং ত্রান্সপোর্তেসনগী খুদোংচাবশিং ফগৎহন্নবা ত্রাইবেলগী পোত্থোক পুথোক্লিবশিংদা মখোয়গী পোত্থোকশিংগীদমক অচুম্বা মমল ফংহন্নবা অমসুং ত্রাইবেলশিংগী পোত্থোকশিং অচুম্বা মমলদা দাইরেক্ত ওইনা কনাগুম্বা অমনা য়োল্লকপা ঙমহন্নবা ত্রাইবেল মলতিপর্পস মার্কেতিং সেন্তর 100 লিংখৎকনি। মসিগী মথক্তা, হায়রিবা TMMCশিং অসি এগ্রেগেসন অমসুং ভেল্যু এদিসন প্লেৎফোর্ম অমা ওইনা দিজাইন তৌবনা পোস্ত-হর্ভেস্ত অমসুং পোস্ত-প্রদক্সনদা মাংখিবা অমসুং প্রদক ভেল্যু রিতেন্দ তৌবদা মতেং পাংগনি।
প্রধান মন্ত্রী জনজাতী অদিৱাসী ন্যায় মহা অভিয়ান (PM-JANMAN)গী তম্বিবা অমসুং মায় পাকপগী মতুং ইন্না থৌরাং অসি পায়খৎলি। জনজাতী গৌরব দিবসকী নবেম্বর 15, 2023দা লুপা করোর 24104গী বজেৎকা লোয়ননা প্রধান মন্ত্রীনা জনজাতী অদিৱাসী ন্যায় মহা অভিয়ান অসি PVTG পোপুলেসনদা মীৎয়েং থম্মি।
কনভর্জেন্স অমসুং – আউৎরীচকী খুত্থাংদা মীয়ামগী য়াইফ-থৌরাংগী হোল-ওফ গভর্নমেন্ত এপ্রোচকী সেচুরেসনগীদমক পি.এম. জনজাতীয় উন্নত গ্রাম অসি কোওপরেতিব ফেদরেলিজমগী তোপ তোপ্পা খুদম অমনি।