Cabinet
Cabinet approves Pradhan Mantri Janjatiya Unnat Gram Abhiyan
Mission Aims at Saturation of more than 63,000 tribal majority villages and tribal villages in Aspirational Districts with budget of Rs. 79,156 crore
18 SEP 2024 3:20PM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by Prime Minister Shri Narendra Modi approved Pradhan Mantri Janjatiya Unnat Gram Abhiyan with total outlay of Rs.79,156 crore (Central Share: Rs.56,333 crore and State Share: Rs. 22,823 crore) for improving the socio-economic condition of tribal communities, by adopting saturation coverage for tribal families in tribal-majority villages and aspirational districts.
This will cover around 63,000 villages benefitting more than 5 crore tribal people as announced in the Budget Speech 2024-25. It will cover 549 districts and 2,740 blocks spread across all tribal majority villages across 30 States / UTs.
India has ST population of 10.45 crore as per 2011 census and there are more than 705 tribal communities, spread across the country, living in remote and hard-to-reach areas. The Pradhan Mantri Janjatiya Unnat Gram Abhiyan envisions saturation of critical gaps in social infrastructure, health, education, livelihood, through different schemes of Govt of India by convergence and outreach and ensure holistic and sustainable development of tribal areas and communities based on learnings and success of PMJANMAN (Pradhan Mantri Janjati Adivasi Nyaya Maha Abhiyan).
The Mission comprises of 25 interventions which will be implemented by 17-line ministries. Each Ministry/Department would be responsible for implementation of scheme related to it in a time bound manner through funds allocated to them under Development Action Plan for Scheduled Tribes (DAPST) in next 5 years to achieve following goals:
Goal-I: Developing Enabling Infrastructure:
(i) Pucca house for eligible Households with other entitlements: Eligible ST household shall have access to pucca housing under the PMAY (Gramin) with availability of tapped water (Jal Jeevan Mission) and electricity supply (RDSS). Eligible ST household shall also have access to Ayushman Bharat Card (PMJAY).
(ii) Improving Village infrastructure: Ensuring all weather road connectivity to ST majority villages (PMGSY), provide access to mobile connectivity (Bharat Net) and internet, infrastructure for improving health, nutrition, and education (NHM, Samagra Shiksha and Poshan).
Goal-2: Promotion of Economic Empowerment:
(iii) Skill Development Entrepreneurship promotion and enhanced livelihood(self-employment) - Providing access to training (Skill India Mission/ JSS) and ensuring that ST boys/girls get access to long-term skill courses after 10th/12th standard every year. Further, Marketing support through Tribal Multipurpose Marketing Centre (TMMC), Tourist Home Stays and Agriculture, Animal Husbandry and Fishery support for FRA Patta holders
Goal-3: Universalization of Access to Good Education:
(iv) Education - To increase GER to the national levels in school and higher education and to make quality education affordable and accessible to ST students (Samagra Shiksha Abhiyan) by setting up tribal hostels in schools at district/block level.
Goal-4: Healthy lives and Dignified Ageing:
(v) Health – To ensure enhanced access to quality health facilities to ST households, reach towards the national standards in IMR, MMR and coverage of immunisation through Mobile Medical Units in areas where sub centre is more than 10 km in plain areas and 5 kms in Hilly areas (National Health Mission).
The tribal villages covered under the Abhiyan would be mapped on PM Gati Shakti Portal with the gaps identified by concerned department for its scheme specific requirements. The physical and financial progress will be monitored PM Gati Shakti platform and the best performing districts will be awarded.
The Mission targets in respect of 17 Ministries are as under:
S. No.
Ministry
Interventions/ (Scheme)
Beneficiary/ Intervention figure
1
Ministry of Rural Development (MoRD)
Pucca houses- (PMAY)- Gramin
20 lakhs houses
Connecting Road – (PMGSY)
25000 km road
2
Ministry of Jal Shakti
Water Supply-Jal Jeevan Mission (JJM)
(i). Every eligible village
(ii). 5,000 hamlets ≤ 20HH
3
Ministry of Power
House Electrification- [Revamped Distribution Sector Scheme (RDSS)]
Every unelectrified HH and unconnected public institutions
(~ 2.35 lakh)
4
Ministry of New and Renewable Energy
Off-grid Solar. New Solar Power Scheme
(i). Every unelectrified HH and public institutions not covered through grid.
5
Ministry of Health and family Welfare
Mobile Medical Units- National Health Mission
Up to1000 MMU
Ayushman Card – Pradhan Mantri Jan Arogya Yojana (PMJAY)-NHA
Every eligible HH covered under the Abhiyan
6
Ministry of Petroleum & Natural Gas
LPG Connections-(PM Ujjwala Yojana)
25 Lakhs HH
(subject to approval of targets under original scheme and upon continuation of the scheme)
7
Ministry of Women and Child Development
Establishment of Anganwadi Centres- Poshan Abhiyan
8000 (2000 New Saksham AWC) & 6000 upgradation to Saksham AWC)
8
Ministry of Education
Construction of Hostels-Samagra Shiksha Abhiyan (SSA)
1000 hostels
9
Ministry of AYUSH
Poshan Vatikas- National AYUSH Mission
700 Poshan Vatikas
10
Department of Telecom
Universal Service Obligation Fund/Bharat Net (DoT-MoC)
5000 Villages
11
Ministry of Skill Development and Entrepreneurship
Skill India Mission (Existing Schemes)/propose
Skilling Center in tribal districts
1000 VDVKs, Tribal Groups etc
12
Ministry of Electronics & Information Technology
Digital Initiatives
As applicable
13
Ministry of Agriculture & Farmer welfare
Promotion of sustainable agriculture - Multiple Schemes of DoAFW
FRA Patta holders
(~2 lakhs beneficiaries)
14
Department of Fisheries
Fish culture support-Pradhan Mantri Matsya Sampada Yojana (PMMSY)
10,000 community and 1,00,000 individual beneficiaries
Department of Animal Husbandry & Dairying
Livestock rearing- National Livestock Mission
8500 Individual /Group beneficiaries
15
Ministry of Panchayati Raj
Capacity building-Rashtriya Gram Swaraj Abhiyan (RGSA)
All Gram Sabhas and concerned officers at Sub division, District and State level dealing with FRA
16
Ministry of Tourism
Tribal Home Stays-Swadesh Darshan
1000 Tribal Home Stays with support of upto Rs 5 lakh per unit (for new construction), upto Rs 3 lakhs (renovation) and Rs 5 lakh for village community requirement.
17
Ministry of Tribal Affairs
Pradhan Mantri Adi Adarsh Gram Yojana (PMAAGY)
Enhancing the scope of SCA to Tribal Development / PMAAGY by including other interventions#
#100Tribal Multi-purpose Marketing Centers, improving infrastructure of Ashram Schools, Hostels, Govt./State Tribal Residential schools, Centre of Competencies for Sickle Cell Disease (SCD) and counselling support, Support for FRA & CFR Management interventions, setting up of FRA Cells, and project management funds with incentives for top performing tribal districts.
Based on the specific needs and requirement of tribal areas and after deliberation with the States and other stakeholders, the Abhiyan has conceived some innovative schemes to promote livelihood and generate income amongst tribals and forest dwelling communities.
Tribal Home Stay: To tap the tourist potential of tribal areas and to provide an alternate livelihood to the tribal community, 1000 Home stays will be promoted under Swadesh Darshan through Ministry of Tourism. In villages which have tourist potential, funding will be provided to the tribal Household and the village for construction of 5-10 Homestays in one village. Each household will be eligible for Rs. 5.00 lakhs for the construction of two new rooms and upto Rs. 3.00 lakhs for renovation of existing rooms and Rs 5 lakh for village community requirement.
Sustainable Livelihood Forest Right Holders (FRA): The Mission has special focus on 22 lakh FRA patta holders residing in forest areas and in convergence with Ministry of Tribal Affairs, Ministry of Agriculture and Farmer Welfare (MoAFW),Department of Animal Husbandry, Department of Fisheries and Ministry of Panchayati Raj, the benefits of different schemes will be converged & provided. The interventions are aimed to expedite the process of recognizing and securing forest rights, empowering tribal communities to enable them for maintenance and conservation of forest and also providing them sustainable livelihood through support of government scheme. The Abhiyan will also catalyse that the pending FRA claims are expedited and training of all stake holders and officers at Block, District and State level will be given by Ministry of Tribal Affairs and Ministry of Panchayati Raj.
Improving infrastructure of Govt residential Schools and Hostels: The tribal residential schools and Hostels target remote tribal areas and aim to develop local educational resources and promote enrolment and retention. The Abhiyan aims to Improve infrastructure of Ashram schools/hostels/Tribal schools /Govt residential schools for upgradation on the lines of PM-Shri Schools.
Advance facilities for diagnosis of Sickle Cell Disease: To provide affordable and accessible diagnostic and SCD management facilities with special emphasis on pre-natal diagnosis and to reduce the prevalence of the disease by preventing future births with SCDCentre of Competence (CoC) would be set up in AIIMS and premier Institutes in the States where the Sickle disease is prevalent and where expertise of conducting these procedures is available. A Centre of Competence (CoC) shall be equipped with the facilities, technology, personnel and research capabilities for pre-natal diagnosis as per guidelines issued by Ministry of Health and have latest facilities, technology, personnel and research capabilities for pre-natal diagnosis, at a cost of Rs 6 crore/CoC.
Tribal Multipurpose Marketing Centre: For Effective marketing of tribal products and for improving marketing infrastructure, awareness, branding, packaging, and transportation facilities 100 TMMCs will be set up to enable the tribal producers to get right price for their produce/ products and facilitate the consumers in buying tribal produce / products at right price directly from the tribals. Moreover, the designing of these TMMC as an aggregation and value addition platform will also help in minimizing post-harvest and post-production losses and retention of product value.
The Abhiyan has been planned based on learning and Success of Pradhan Mantri Janjati Adivasi Nyaya Maha Abhiyan (PM-JANMAN), which was launched by Hon’ble PM on Janjatiya Gaurav Divas on 15th November, 2023 with budget of Rs. 24104 crore focusing on the PVTG population.
The PM Janjatiya Unnat Gram is a unique example of cooperative Federalism, whole of Government approach for welfare of the people saturation through convergence and outreach.

কেবিনেট
প্ৰধান মন্ত্ৰী জনজাতীয় উন্নত গ্ৰাম অভিযানত কেবিনেটৰ অনুমোদন
এই অভিযানৰ লক্ষ্য হৈছে ৭৯,১৫৬ কোটি টকাৰ বাজেটেৰে আকাংক্ষী জিলাসমূহৰ ৬৩,০০০ ৰো অধিক জনজাতীয় অধ্যুষিত গাঁও আৰু জনজাতীয় গাঁৱৰ চেচুৰেচন
18 SEP 2024 3:20PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ অধ্যক্ষতাত কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটে জনজাতীয়-অধ্যুষিত গাঁও আৰু আকাংক্ষী জিলাসমূহৰ জনজাতীয় পৰিয়ালৰ বাবে চেচুৰেচন ক’ভাৰেজ অভিযোজনাৰে জনজাতীয়া সমাজখনৰ আৰ্থ-সামাজিক অৱস্থাৰ অগ্ৰগতি সাধনৰ অৰ্থে মুঠ ৭৯,১৫৬ কোটি টকা (কেন্দ্ৰীয় অংশঃ ৫৬,৩৩৩ কোটি টকা আৰু ৰাজ্যিক অংশঃ ২২,৮২৩ কোটি টকা) ব্যয় সাপেক্ষে প্ৰধানমন্ত্ৰী জনজাতীয় উন্নত গ্ৰাম অভিযানত অনুমোদন জনায়।
ইয়াৰদ্বাৰা ২০২৪-২৫ৰ বাজেট ভাষণৰ ঘোষণা অনুসৰি ৫ কোটিৰো অধিক জনজাতীয় লোকক উপকৃতকৰণেৰে প্ৰায় ৬৩,০০০ গাঁৱক সামৰি লোৱা হ’ব। এই অভিযানে ৩০ খন ৰাজ্য / কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ সকলো জনজাতীয় অধ্যুষিত গাঁও তথা ৫৪৯ খন জিলা আৰু ২,৭৪০ টা ব্লকক সামৰি ল’ব।
২০১১ৰ লোকপিয়ল অনুসৰি, ভাৰতৰ এছটি (অনুসূচিত জনজাতি) জনসংখ্যা ১০.৪৫ কোটি আৰু দেশজুৰি ৭০৫ ৰো অধিক জনজাতীয় সমাজ আছে। তেওঁলোকে প্ৰত্যন্ত আৰু দুৰ্গম অঞ্চলসমূহত বসবাস কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰী জনজাতীয় উন্নত গ্ৰাম অভিযানে ভাৰত চৰকাৰৰ ভিন্ন আঁচনিৰ জৰিয়তে সামাজিক আন্তঃগাঁথনি, স্বাস্থ্য, শিক্ষা, জীৱিকাৰ দৰে গুৰুত্বপূৰ্ণ ব্যৱধানসমূহ চেচুৰেচনৰ পৰিকল্পনা কৰিছে। ইয়াৰ জৰিয়তে PMJANMAN (প্ৰধানমন্ত্ৰী জনজাতি আদিবাসী ন্যায় মহা অভিযান)ৰ শিক্ষণ আৰু সফলতাৰ ভিত্তিত জনজাতীয় অঞ্চল আৰু সমাজসমূহৰ সামগ্ৰিক আৰু বহনক্ষম উন্নয়ন নিশ্চিত হ’ব।
এই অভিযানত ২৫ টা মধ্যৱৰ্তিতা গ্ৰহণ কৰা হ’ব আৰু ১৭-টা সংশ্লিষ্ট মন্ত্ৰালয়ে এইসমূহ কাৰ্য্যকৰী কৰিব। প্ৰতিটো মন্ত্ৰালয়/বিভাগে নিম্নোক্ত লক্ষ্যসমূহত উপনীত হ’বলৈ অহা ৫ বছৰত অনুসূচিত জনজাতিৰ বাবে উন্নয়ন কাৰ্য্য পৰিকল্পনা (DAPST)ৰ অধীনত আবন্টিত ধনৰ জৰিয়তে সময় নিৰ্ধাৰিতভাৱে ইয়াৰে জড়িত আঁচনি ৰূপায়ণ কৰিবঃ
লক্ষ্য-১: সুচল আন্তঃগাঁথনিৰ বিকাশ সাধনঃ
(i) যোগ্য গৃহস্থীলৈ পকী ঘৰঃ যোগ্য এছটি পৰিয়ালে টেপৰ পানী (জল জীৱন অভিযান) আৰু বিদ্যুৎ যোগান (RDSS)ৰ উপলব্ধতাৰে পিএমএৱাই (গ্ৰামীণ)ৰ অধীনত পকী ঘৰৰ সুবিধা লাভ কৰিব। যোগ্য এছটি পৰিয়ালে আয়ুষ্মান ভাৰত কাৰ্ডো (PMJAY) লাভ কৰিব।
(ii) গাঁৱৰ আন্তঃগাঁথনিৰ অগ্ৰগতি সাধনঃ অনুসূচিত জনজাতি অধ্যুষিত গাঁওসমূহ (পিএমজিএছৱাই)লৈ সকলো বতৰতে উপযোগী পথ যোগাযোগ নিশ্চিতকৰণ, ম’বাইল সংযোগ (ভাৰত নেট) আৰু ইন্টাৰনেটৰ সুবিধা প্ৰদান কৰা, স্বাস্থ্য, পুষ্টি আৰু শিক্ষাৰ অগ্ৰগতি সাধনৰ বাবে আন্তঃগাঁথনি (এনএইচএম, সমগ্ৰ শিক্ষা আৰু পোষণ)।
লক্ষ্য-২: অৰ্থনৈতিক সবলীকৰণক প্ৰোৎসাহনঃ
(iii) দক্ষতা বিকাশ উদ্যমিতাক প্ৰোৎসাহন আৰু বৰ্ধিত জীৱিকা(স্ব-নিয়োগ)ৰ বৰ্ধন - প্ৰশিক্ষণৰ সুবিধা প্ৰদান কৰা (দক্ষ ভাৰত অভিযান/জেএছএছ) আৰু প্ৰতি বছৰে এছটি ছাত্ৰ/ছাত্ৰীয়ে দশম/দ্বাদশ মানৰ পিছত দীৰ্ঘম্যাদী দক্ষতা পাঠ্যক্ৰমৰ সুবিধা লাভ। ইয়াৰ উপৰিও, জনজাতীয় বহুমুখী বিপণন কেন্দ্ৰ (TMMC), টুৰিষ্ট হ’ম ষ্টে আৰু কৃষি, পশুপালন আৰু মীনপালনৰ জৰিয়তে সহায়।
লক্ষ্য-৩: উন্নত শিক্ষাৰ সুবিধাৰ সাৰ্বজনীনকৰণঃ
(iv) শিক্ষা - বিদ্যালয় আৰু উচ্চ শিক্ষাত জিইআৰ ৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্য্যায়লৈ বৃদ্ধি কৰা আৰু জিলা/ব্লক পৰ্য্যায়ত বিদ্যালয়ত জনজাতীয় হোষ্টেল স্থাপনেৰে গুণগত শিক্ষা সুলভ আৰু সুগম কৰি তোলা (সমগ্ৰ শিক্ষা অভিযান)।
লক্ষ্য-৪: সুস্থ জীৱন আৰু মৰ্য্যাদাৰ বৰ্ধনঃ
(v) স্বাস্থ্য – অনুসূচিত জনজাতিৰ গৃহস্থীসমূহলৈ গুণগত স্বাস্থ্য সুবিধাসমূহৰ বৰ্ধিত সুবিধা নিশ্চিত কৰা, আইএমআৰ, এমএমআৰ আৰু ভ্ৰাম্যমাণ চিকিৎসা ইউনিটৰ জৰিয়তে প্ৰতিষেধক প্ৰদানেৰে ক’ভাৰেজৰ ৰাষ্ট্ৰীয় মানদণ্ডত উপনীত হোৱা। যিসমূহ অঞ্চলত উপ-কেন্দ্ৰ সমতল অঞ্চলত ১০ কিলোমিটাৰৰো অধিক আৰু পাহাৰীয়া অঞ্চলত ৫ কিলোমিটাৰ দূৰত্বত (ৰাষ্ট্ৰীয় স্বাস্থ্য অভিযান) আছে, সেই অঞ্চলসমূহত উল্লেখিত ব্যৱস্থা ৰূপায়ণ কৰা হ’ব।
এই অভিযানৰ অধীনত সামৰি লোৱা জনজাতীয় গাঁওসমূহৰ মানচিত্ৰ পিএম গতি শক্তি পৰ্টেলত সংশ্লিষ্ট বিভাগে নিজৰ আঁচনি নিৰ্দিষ্ট প্ৰয়োজনীয়তাৰ বাবে চিনাক্ত কৰা ব্যৱধানসমূহৰ সৈতে নিৰ্ধাৰণ কৰা হ’ব। ইয়াৰ ‘ফিজিকেল’ আৰু আৰ্থিক অগ্ৰগতি পিএম গতি শক্তি প্লেটফৰ্মৰ জৰিয়তেই নিৰীক্ষণ কৰা হ’ব আৰু শ্ৰেষ্ঠ প্ৰদৰ্শনকাৰী জিলাক বঁটা প্ৰদান কৰা হ’ব।
১৭ টা মন্ত্ৰালয়ৰ ক্ষেত্ৰত এই অভিযানৰ লক্ষ্যসমূহ তলত উল্লেখ কৰা হৈছেঃ
ক্ৰমিক নং
মন্ত্ৰালয়
মধ্যৱৰ্তিতা/(আঁচনি)
হিতাধিকাৰী/ মধ্যৱৰ্তিতাৰ পৰিসংখ্যা
১
গ্ৰামোন্নয়ন মন্ত্ৰালয় (MoRD)
পকী ঘৰ- (PMAY)- গ্ৰামীণ
২০ লাখ ঘৰ
সংযোগী পথ – (PMGSY)
২৫০০০ কিমি পথ
২
জল শক্তি মন্ত্ৰালয়
পানী যোগান-জল জীৱন অভিযান (JJM)
(i). প্ৰতিখন যোগ্য গাঁও
(ii). ৫,০০০ হেমলেট ≤ ২০এইচএইচ
৩
শক্তি মন্ত্ৰালয়
গৃহ বৈদ্যুতীকৰণ- [পুনৰ প্ৰস্তুত বিতৰণ খণ্ড আঁচনি (RDSS)]
বিদ্যুৎ লাভ নকৰা প্ৰতিঘৰ গৃহস্থী আৰু ৰাজহুৱা প্ৰতিষ্ঠান
(~ ২.৩৫ লাখ)
৪
নতুন আৰু নৱীকৰণযোগ্য শক্তি মন্ত্ৰালয়
অফ-গ্ৰিড ছ’লাৰ। নতুন সৌৰ বিদ্যুৎ আঁচনি
(i). গ্ৰিডৰ জৰিয়তে সংযোগ লাভ নকৰা বিদ্যুৎ লাভ নকৰা প্ৰতিঘৰ গৃহস্থী আৰু ৰাজহুৱা প্ৰতিষ্ঠান
৫
স্বাস্থ্য আৰু পৰিয়াল কল্যাণ মন্ত্ৰালয়
ম’বাইল মেডিকেল ইউনিট- ৰাষ্ট্ৰীয় স্বাস্থ্য অভিযান
১০০০ এমএমইউ পৰ্য্যন্ত
আয়ুষ্মান কাৰ্ড – প্ৰধান মন্ত্ৰী জন আৰোগ্য যোজনা (PMJAY)-এনএইচএ
এই অভিযানে সামৰি লোৱা প্ৰতিঘৰ যোগ্য গৃহস্থী
৬
পেট্ৰলিয়াম আৰু প্ৰাকৃতিক গেছ মন্ত্ৰালয়
এলপিজি সংযোগ-(পিএম উজ্জ্বলা যোজনা)
২৫ লাখ গৃহস্থী
(মূল আঁচনিৰ অধীনত লক্ষ্যৰ অনুমতি আৰু আঁচনিখনৰ ধাৰাবাহিকতা সাপেক্ষে)
৭
মহিলা আৰু শিশু বিকাশ মন্ত্ৰালয়
অংগনৱাড়ী কেন্দ্ৰ স্থাপন- পোষণ অভিযান
৮০০০ (২০০০ নতুন সক্ষম এডব্লিউচি আৰু ৬০০০ক সক্ষম এডব্লিউচিলৈ উন্নীতকৰণ)
৮
শিক্ষা মন্ত্ৰালয়
হোষ্টেল নিৰ্মাণ-সমগ্ৰ শিক্ষা অভিযান (SSA)
১০০০ হোষ্টেল
৯
আয়ুষ মন্ত্ৰালয়
পোষণ বাটিকা- ৰাষ্ট্ৰীয় আয়ুষ অভিযান
৭০০ পোষণ বাটিকা
১০
টেলিকম বিভাগ
সাৰ্বজনীন সেৱা দায়িত্ব নিধি/ভাৰত নেট (DoT-MoC)
৫০০০ গাঁও
১১
দক্ষতা বিকাশ আৰু উদ্যমিতা মন্ত্ৰালয়
দক্ষ ভাৰত অভিযান (বৰ্তমানৰ আঁচনি)/প্ৰস্তাৱিত
জনজাতীয় জিলাত দক্ষতা কেন্দ্ৰ
১০০০ ভিডিভিকে, জনজাতীয় গোট আদি
১২
ইলেক্ট্ৰনিক্স আৰু তথ্য প্ৰযুক্তি মন্ত্ৰালয়
ডিজিটেল পদক্ষেপ
প্ৰযোজ্যতা সাপেক্ষে
১৩
কৃষি আৰু কৃষক কল্যাণ মন্ত্ৰালয়
বহনক্ষম কৃষি - DoAFW ৰ একাধিক আঁচনিক প্ৰোৎসাহন
এফআৰএ পট্টা ধাৰী
(~২ লাখ হিতাধিকাৰী)
১৪
মীন বিভাগ
ফিছ কালচাৰ সমৰ্থন-প্ৰধানমন্ত্ৰী মৎস্য সম্পদ যোজনা (PMMSY)
১০,০০০ সমাজ আৰু ১,০০,০০০ হিতাধিকাৰী
পশুপালন আৰু দুগ্ধ বিভাগ
পশুধন পালন- ৰাষ্ট্ৰীয় পশুধন অভিযান
৮৫০০ ব্যক্তি / গোট হিতাধিকাৰী
১৫
পঞ্চায়তীৰাজ মন্ত্ৰালয়
সামৰ্থ্য বিকাশ-ৰাষ্ট্ৰীয় গ্ৰাম স্বৰাজ অভিযান (RGSA)
এফআৰএৰে মোকাবিলা কৰা মহকুমা, জিলা আৰু ৰাজ্যিক পৰ্য্যায়ৰ সংশ্লিষ্ট বিষয়া আৰু সকলো গাঁও সভা
১৬
পৰ্যটন মন্ত্ৰালয়
ট্ৰাইবেল হ’ম ষ্টে-স্বদেশ দৰ্শন
১০০০ ট্ৰাইবেল হ’ম ষ্টে। ইয়ালৈ প্ৰতি ইউনিটত (নতুন নিৰ্মাণৰ বাবে) ৫ লাখ টকা পৰ্য্যন্ত, নৱীকৰণৰ বাবে ৩ লাখ টকা পৰ্য্যন্ত আৰু গাঁও সমাজ প্ৰয়োজনীয়তাৰ বাবে ৫ লাখ টকাকৈ আগবঢ়োৱা হ’ব।
১৭
জনজাতি পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰী আদি আদৰ্শ গ্ৰাম যোজনা (PMAAGY)
জনজাতীয় উন্নয়নৰ ক্ষেত্ৰত এছচিএৰ সুযোগৰ বৰ্ধন/আন-আন মধ্যৱৰ্তিতাক অন্তৰ্ভুক্তকৰণেৰে পিএমএএজিৱাই #
#১০০ জনজাতীয় বহু-মুখী বিপণন কেন্দ্ৰ, আশ্ৰম বিদ্যালয়, হোষ্টেল, চৰকাৰী/ৰাজ্যিক জনজাতীয় আৱাসিক বিদ্যালয়ৰ আন্তঃগাঁথনিৰ অগ্ৰগতি সাধন, ছিকেল চেল ৰোগৰ (SCD) বাবে চেন্টাৰ অৱ কম্পিটেন্স আৰু পৰামৰ্শদাতা সমৰ্থন, এফআৰএ আৰু চিএফআৰ ব্যৱস্থাপনা হস্তক্ষেপৰ বাবে সহায়, এফআৰএ চেল স্থাপন আৰু শীৰ্ষ প্ৰদৰ্শনকাৰী জনজাতীয় জিলাসমূহৰ বাবে ইনচেন্টিভৰ সৈতে প্ৰকল্প পৰিচালনাৰ পুঁজি।
জনজাতীয় অঞ্চলৰ নিৰ্দিষ্ট প্ৰয়োজনীয়তাৰাজিৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি তথা ৰাজ্য আৰু আন-আন অংশীদাৰসকলৰ সৈতে আলোচনাৰ অন্তত এই অভিযানে জনজাতীয় আৰু বনবাসী সমাজৰ মাজত জীৱিকাৰ প্ৰোৎসাহন আৰু আয় সৃষ্টিৰ বাবে কেতবোৰ উদ্ভাৱনীমূলক আঁচনিৰ পৰিকল্পনা কৰিছে।
ট্ৰাইবেল হ’ম ষ্টেঃ জনজাতীয় অঞ্চলত পৰ্যটনৰ সম্ভাৱনাক অন্বেষণ কৰিবলৈ আৰু জনজাতীয় সমাজক বিকল্প জীৱিকা প্ৰদানৰ বাবে পৰ্যটন মন্ত্ৰালয়ৰ জৰিয়তে স্বদেশ দৰ্শনৰ অধীনত ১০০০ হ’ম ষ্টেক প্ৰোৎসাহিত কৰা হ’ব। যিসমূহ গাঁৱত পৰ্যটনৰ সম্ভাৱনা আছে, সেইসমূহ গাঁৱত জনজাতীয় পৰিয়াল আৰু এখন গাঁৱত ৫-১০ টা হ’মষ্টে স্থাপনৰ বাবে ধন আগবঢ়োৱা হ’ব। প্ৰতিঘৰ গৃহস্থীয়ে দুটা নতুন কোঠা নিৰ্মাণৰ বাবে ৫.০০ লাখ টকা আৰু বৰ্তমানৰ কোঠাৰ সংস্কাৰ সাধনৰ বাবে ৩.০০ লাখ টকা পৰ্য্যন্ত আৰু গাঁও সমাজৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ বাবে ৫ লাখ টকা লাভ কৰিব।
বহনক্ষম জীৱিকা বন অধিকাৰধাৰী (FRA): বনাঞ্চলত বসবাস কৰা ২২ লাখ এফআৰএ পট্টাধাৰীৰ ওপৰত এই অভিযানে বিশেষ গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে আৰু জনজাতি পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়, কৃষি আৰু কৃষক কল্যাণ মন্ত্ৰালয় (MoAFW), পশুপালন বিভাগ, মীন বিভাগ আৰু পঞ্চায়তীৰাজ মন্ত্ৰালয়ে সমন্বিতভাৱে ভিন্ন আঁচনিৰ সুবিধাসমূহ আগবঢ়োৱা হ’ব। এনে মধ্যৱৰ্তিতাৰ জৰিয়তে বন অধিকাৰ স্বীকৃতি আৰু সুৰক্ষিতকৰণৰ প্ৰক্ৰিয়া ক্ষীপ্ৰকৰণ, জনজাতীয় সমাজসমূহক বনাঞ্চলৰ ৰক্ষণাবেক্ষণ আৰু সংৰক্ষণৰ বাবে সক্ষম কৰি তোলা আৰু লগতে চৰকাৰী আঁচনিৰ সহায়ৰ জৰিয়তে তেওঁলোকলৈ বহনক্ষম জীৱিকাৰ ব্যৱস্থা কৰা আদি লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰা হৈছে। এফআৰএৰ বাকী থকা দাবীসমূহ ক্ষীপ্ৰতাৰে পূৰণ কৰা আৰু ব্লক, জিলা আৰু ৰাজ্যিক পৰ্য্যায়ৰ সকলো অংশীদাৰ আৰু বিষয়াক জনজাতি পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয় আৰু পঞ্চায়তীৰাজ মন্ত্ৰালয়ে প্ৰশিক্ষণ প্ৰদানৰ ক্ষেত্ৰতো এই অভিযানে অনুঘটক হিচাপে কাম কৰিব।
চৰকাৰী আৱাসিক বিদ্যালয় আৰু হোষ্টেলৰ আন্তঃগাঁথনিৰ বৰ্ধনঃ জনজাতীয় আৱাসিক বিদ্যালয় আৰু হোষ্টেলসমূহে দুৰ্গম জনজাতীয় অঞ্চলসমূহক লক্ষ্য কৰি স্থানীয় শৈক্ষিক সম্পদ বিকাশ আৰু নামভৰ্তিক প্ৰোৎসাহনৰ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰিছে। এই অভিযানৰ লক্ষ্য হৈছে পিএম-শ্ৰী বিদ্যালয়ৰে সংগতি ৰাখি আশ্ৰম বিদ্যালয়/হোষ্টেল/জনজাতীয় বিদ্যালয়/চৰকাৰী আৱাসিক বিদ্যালয়ৰ আন্তঃগাঁথনিৰ অগ্ৰগতি সাধন কৰা।
ছিকেল চেল ৰোগ নিৰ্ণয়ৰ বাবে উন্নত সুবিধাঃ প্ৰসৱৰ পূৰ্বে নিদানত বিশেষ গুৰুত্ব আৰোপেৰে সুলভ আৰু সুগম নিদান আৰু এছচিডি ব্যৱস্থাপনাৰ সুবিধা প্ৰদান তথা ভৱিষ্যতে এছচিডি হৈ জন্মলাভ কৰা ৰোধেৰে ৰোগটোৰ প্ৰাদুৰ্ভাৱ হ্ৰাসৰ লক্ষ্যৰে চেন্টাৰ অৱ কম্পিটেন্স (CoC) হ’ব। ছিকেল ৰোগ প্ৰচলিত আৰু এই পন্থাসমূহ চলোৱাৰ বিশেষজ্ঞতা উপলব্ধ হোৱা ৰাজ্যসমূহৰ এইমছ আৰু আগশাৰীৰ প্ৰতিষ্ঠানসমূহত এনে কেন্দ্ৰ স্থাপন কৰা হৈছে। স্বাস্থ্য মন্ত্ৰালয়ে জাৰি কৰা নিৰ্দেশনা অনুসৰি, এইসমূহ প্ৰসৱৰ পূৰ্বে নিদানৰ বাবে সুবিধা, প্ৰযুক্তি, কৰ্মী আৰু গৱেষণা ক্ষমতাৰে সজ্জিত হ’ব লাগিব। ইয়াৰ অৰ্থে প্ৰতিটো এনে কেন্দ্ৰত ৬ কোটি টকাকৈ ব্যয় কৰা হ’ব।
জনজাতীয় বহুমুখী বিপণন কেন্দ্ৰঃ জনজাতীয় সামগ্ৰীৰ ফলপ্ৰসূ বিপণনৰ বাবে আৰু বিপণন আন্তঃগাঁথনি, সজাগতা, ব্ৰেণ্ডিং, পেকেজিং আৰু পৰিবহণৰ সুবিধাৰ অগ্ৰগতি সাধনৰ অৰ্থে জনজাতীয় উৎপাদকসকলে তেওঁলোকৰ উৎপাদিত সামগ্ৰীৰ উচিত মূল্য লাভ কৰিবলৈ আৰু উপভোক্তাসকলক সুবিধা প্ৰদান কৰিবলৈ ১০০ টা টিএমএমচি স্থাপন কৰা হ’ব। তদুপৰি, এনে টিএমএমচিসমূহক একত্ৰীকৰণ আৰু মূল্য সংযোজনৰ মঞ্চ হিচাপে ডিজাইন কৰা হ’ব।
২০২৩ৰ ১৫ নৱেম্বৰ অৰ্থাৎ জনজাতীয় গৌৰৱ দিৱসত মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে পিভিটিজি জনসাধাৰণৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপেৰে ২৪১০৪ কোটি টকাৰ বাজেট সাপেক্ষে শুভাৰম্ভ কৰা প্ৰধানমন্ত্ৰী জনজাতি আদিবাসী ন্যায় মহা অভিযান (PM-JANMAN)ৰ শিক্ষণ আৰু সফলতাৰ ভিত্তিত এই অভিযানৰ পৰিকল্পনা কৰা হৈছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী জনজাতীয় উন্নত গ্ৰাম অভিযান হৈছে সহযোগিতামূলক ফেডাৰেলিজমৰ এক অনন্য উদাহৰণ। তদুপৰি এই অভিযান হৈছে জনসাধাৰণৰ কল্যাণ সাধনৰ বাবে এক-কেন্দ্রাভিমুখতা আৰু প্ৰসাৰৰ জৰিয়তে চেচুৰেচনৰ এক সমগ্ৰ চৰকাৰ পন্থা।