Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah addresses a press conference in New Delhi today on the significant achievements of the first 100 days of Prime Minister Shri Narendra Modi's third term
Born in a poor family, he rose to become the Prime Minister of the world’s largest democracy, Modi Ji has been honored by 15 different nations with their highest awards, enhancing his and India’s pride
The first 100 days of Modi 3.0 have laid a strong foundation for building a ‘Developed India’
These 100 days have been marked by a remarkable balance between development and welfare for the poor, incorporating every section of society
In the first 100 days of Modi 3.0, projects worth approximately ₹15 lakh crore were initiated
For the past 10 years, the Modi government has maintained consistency in the direction, pace, and precision of policy implementation
Modi government will continue to work with dedication towards security, development, and the welfare of the poor
Modi government has strengthened the external, internal security, and defence systems to build a secure India
By approving an additional 3 crore houses under PMAY, the Modi government is progressing towards its commitment to providing a home for every poor citizen
Projects worth ₹3 lakh crore have been approved for building world-class infrastructure
Under the Modi government, India is emerging as a major global manufacturing hub
Modi government has introduced numerous schemes to enrich farmers, ensuring that the country remains food secure and that farmers become self-reliant
A ₹2 lakh crore PM package has been announced for empowering youth, benefiting 4 crore 10 lakh young people over the next five years
Increasing capital expenditure to ₹11 lakh 11 thousand crore is a milestone in itself
As promised in our manifesto, all senior citizens aged 70 or above will be provided with free health coverage of up to ₹5 lakh
Today, more than 1 crore "Lakhpati Didis" are earning an annual income of ₹1 lakh or more
17 SEP 2024 4:40PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah addressed a press conference in New Delhi today on the important initiatives, decisions and achievements of the first 100 days of the third term of Prime Minister Shri Narendra Modi. On this occasion, Shri Amit Shah released 'Paving the Path to Viksit Bharat', a special booklet, and eight flyers depicting the important achievements of the last 100 days under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi. Union Minister of Information & Broadcasting, Railways and Electronics and Information Technology Shri Ashwini Vaishnaw was also present on the occasion.
Addressing the media persons, the Union Home Minister and Minister of Cooperation greeted Prime Minister Shri Narendra Modi on his birthday today. He said that Modi ji was born in a poor family, he became the Prime Minister of the world's largest democracy and 15 different countries of the world have awarded him with the highest honour of their country, which has increased the pride of not only of our Prime Minister but of entire India. Shri Shah said that today 140 crore people of the country are praying to God for the longevity of Prime Minister Modi.
Shri Amit Shah underlined that after running a government dedicated to India's development, security and welfare of the poor for 10 consecutive years, the people of the country have given us the mandate to form the government for the third time in the 2024 Lok Sabha elections. He said that for the first time after 60 years, a leader is leading the country by becoming the Prime Minister for the third consecutive time. For the first time in 60 years, there is an atmosphere of political stability in the country and the country has sustained itself on its policies. He said that entering the 11th year ensuring that the policies continue to deliver as per the expectations while maintaining the speed and accuracy of their implementation over a period of 10 years is a very difficult and a great achievement.
The Union Home Minister said that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, the government has achieved great success in building a safe India by strengthening the country's external and internal security and defence system in the last 10 years. He said that PM Modi has done the work of bringing radical changes in education and bringing new education policy by incorporating our ancient educational values, glorifying languages ​​and incorporating modern education. He said that today India has become the most preferred destination for production activities in the whole world. Shri Shah said that many countries of the world want to understand, accept and make our Digital India scheme the basis of their development. He said that we have brought discipline and progress in all 13 parameters of the economy. He said that today the whole world witnesses India's bright future in the field of space. The Home Minister said that in the last 10 years, for the first time since independence, a robust foreign policy is in place.
Shri Amit Shah said that in the last 10 years of Modi Government, PM Modi has provided houses, toilets, gas connections, drinking water, electricity, per month 5 kg grains and health facilities worth upto Rs 5 lakh to 60 crore poor people of the country. He said that we have set a target that in the next 5 years there will be no person in the country who does not have his own house. Shri Shah said that Modi Government has provided many opportunities for the youth and today the youth of India is ready to compete with the youth of the world.
Union Home Minister said that many schemes have been brought keeping in mind the development and prosperity of our farmers. He said that through these schemes, the food reserves in the country will reach a level of sustainability, and we will be in a position to export, by becoming self-reliant, thereby bringing prosperity to the farmers.
Shri Amit Shah said that the 100 days of Modi 3.0 are going to lay a strong foundation for the creation of a 'developed India'. These 100 days have been a wonderful coordination of development and poor welfare by involving every section. He said that projects worth about ₹15 lakh crore have been started in the first 100 days of Modi 3.0. Under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, the government has maintained the direction, speed and accuracy of implementation of policies for the last 10 years. He said that the Modi government will continue to work with dedication towards security, development and poor welfare.
Shri Amit Shah said that 100 days have been divided into 14 pillars. Under infrastructure, projects worth Rs 3 lakh crore have been started in 100 days. A mega port will be built in Vadhavan, Maharashtra at a cost of Rs 76 thousand crore, which will be included in the top 10 ports of the world from day one. A scheme of connecting 25 thousand unconnected villages by road worth Rs 49 thousand crore was started. It has been decided to expand India's major routes at a cost of Rs 50,600 crore. Work is being done to promote tourism by upgrading Lal Bahadur Shastri International Airport in Varanasi, Bagdogra in West Bengal, Bihta in Bihar and building new air strips in Agatti and Minicoy. Bengaluru Metro Phase-3, Pune Metro, Thane Integral Ring Metro and many other metro rail projects have also progressed in these 100 days.
Shri Amit Shah said that Rs 20000 crore has been distributed to 9.50 crore farmers under the 17th installment of the Pradhan Mantri Kisan Samman Nidhi Yojana. So far, Rs 3 lakh crore has been distributed to a total of 12 crore 33 lakh farmers. The Minimum Support Price (MSP) of Kharif crops has also been increased and the Narendra Modi government has purchased several times more crops at MSP than the previous government, which shows that the Modi government is dedicated to the interests of farmers.
Ethanol producing units of cooperative sugar mills have been converted into multi-feed Ethanol units to produce Ethanol from Maize. This will now allow Ethanol to be produced not only from sugarcane but also from maize. We have removed the Minimum Export Price (MEP) of onion and Basmati rice. Export duty on onion has been reduced from 40% to 20%.
Union Home Minister said that in these 100 days, many reliefs have been given to the middle class. Under tax relief, there will be no income tax on income up to Rs 7 lakh. The third version of One Rank One Pension (OROP) has been implemented and 3 crore houses have been sanctioned under the Pradhan Mantri Awas Yojana. One crore houses have been sanctioned under the Urban Housing Scheme and 2 crore houses under the Rural Housing Scheme.
So far in 2024, solar energy has reached more than 2.5 lakh households under the Pradhan Mantri Surya Ghar Free Electricity Scheme. Through this unique scheme, not only the electricity bill of middle-class families is reduced, but it also contributes to the fulfillment of the target of usage of solar energy. We have approved PM e-bus services with an assistance of about Rs 3400 crore to create an environment friendly system. Shri Amit Shah said that to provide financial relief to startups and to promote innovation, the angel tax, which was a burden of 31% on startups, has also been abolished.
Under the National Industrial Corridor Development Program, 12 industrial zones will be built which will be linked to major national highways.
The most important decision has been taken for the middle class. The limit of Mudra loan has been increased from Rs. 10 lakh to Rs. 20 lakh, and all those who have successfully repaid their old loans will benefit from it. A credit guarantee scheme has been started for MSMEs under which small traders and small entrepreneurs will be able to get loans without guarantee.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that the empowered youth is the primary prerequisite for the development of any country. We have announced a PM package of Rs. 2 lakh crores, under which 4 crore 10 lakh youth will benefit in the next 5 years. Our government has also decided to provide internship opportunities, allowances and one-time assistance to one crore youth in top companies. Several thousand appointments for Central Government jobs have also been issued.
Shri Shah said that increasing the capital expenditure to Rs 11 lakh 11 thousand crore is a milestone in itself. This will create new employment opportunities for many youth and our infrastructure will also be strengthened. The PLI scheme and the development of 12 industrial zones will also create jobs for the youth. The financial incentives given for startups and MSMEs will also prove to be effective for the youth.
Shri Amit Shah said that under the Deendayal Antyodaya Yojana, more than 90 lakh self-help groups have been formed by organizing more than 10 crore women and under the Lakhpati Didi Yojana, 11 lakh new Lakhpati Didi have been given certificates in 100 days. He said that more than one crore Lakhpati Didi are earning one lakh rupees annually. For these women, an amount of one lakh was considered a dream but today they are living their lives with respect.
Shri Shah said that Paryatan Didi has been linked to self-help groups through Paryatan Mitra and Drone Didi to work as a guide. Along with this, work has also been done to connect the youth with tourism.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that under the Pradhan Mantri Janjatiya Unnat Gram Abhiyan, 63,000 tribal villages will be fully developed. This will improve the economic condition of 5 crore tribals. Under this scheme, the village will be fully equipped with primary needs and basic amenities. 3 lakh new identity cards have been given to the disabled persons of Scheduled Caste in these 100 days.
Home Minister said that Eklavya Model Residential School (EMRS) is being re-introduced with a new dimension. Mr. Shah said that the Waqf Amendment Bill-2024 is committed to the management, protection and prevention of misuse of Waqf properties and it will be introduced in Parliament in the coming days. Shri Amit Shah said that Ayushman Bharat Yojana is a very ambitious program of the Prime Minister and this scheme has has made lives of crores of people easy. Under this, the Narendra Modi government is bearing the cost of treatment up to Rs 5 lakh. He said that as per the promise made in our party's manifesto, all senior citizens aged 70 years and above will be given free health coverage up to Rs 5 lakh. Poor people above 70 years of age will be given additional coverage of Rs 5 lakh in addition to their own card, which will increase their coverage to Rs 10 lakh. The Home Minister said that 6 crore senior citizens from about 4.5 crore families will benefit from this and there is no income limit to this.
The Union Home Minister said that by adding 75,000 new medical seats, we are moving towards ending dependence on foreign countries for medical education. He said that a target of 3 years has been set for this. Shri Shah said that the first Space Day was celebrated on 23rd August, under which many schemes have been launched to encourage and interest teenagers and youth in the field of space. He added that a national database for disaster management and a Panchayat portal for rural land records have been launched. A semiconductor unit has been set up in Sanand, Gujarat and in the coming 10 years, India will become a major player in the field of semiconductors.
The Home Minister said that three new laws – Bharatiya Nyaya Sanhita (BNS), Bharatiya Nagrik Suraksha Sanhita (BNSS) and Bharatiya Sakshya Adhiniyam (BSA) - have been implemented on 1 July 2024, replacing the more than 150-year-old criminal laws made by the Britishers. These three new laws will not only make our criminal justice accessible to the public in the coming days, but will also make it easier to get justice and will also start delivering justice on time. He exuded confidence that after the full implementation of these laws in 3 years, India's criminal justice system will be the most modern in the world.
Shri Amit Shah said that by deciding to celebrate 25 June as Samvidhan Hatya Diwas, an attempt has been made to make the coming generations aware so that the country does not have to go through the dark period of Emergency again. He said that today the whole world is waiting with hope on the important visits of Prime Minister Modi to Russia and Ukraine. For the first time, the UNESCO World Heritage Committee organized its important meeting in India and this will greatly benefit many of our heritage sites in the coming days.
The Union Home Minister said that on September 4 this year, a peace agreement was signed with NLFT and ATTF in Tripura after 35 years of conflict. For the first time in the country, a new scheme of Rs 6350 crore was brought for urban flood management. Hydro electronic project in the Northeast was approved with a cost of Rs 4100 crore. The Disaster Management Bill has been introduced in the Lok Sabha in 2024. This bill will meet the needs of urban fund management, fire services, GLOF and prevention of other disasters. Rs 12554 crore has been allocated for this. Mr Shah also said that five new districts have been created in Ladakh. MANAS helpline has been started for narcotics prevention and information. He said that 5000 Cyber Commandos will be trained in the next 5 years and a suspect registry for cybercrime is also being prepared.
Shri Amit Shah said that we have been able to do so much in the first 100 days of the third term of the Modi government. He said that the reason behind this is that all the political parties were busy with the elections, but Prime Minister Modi had given the task to the bureaucracy 6 months before the elections that all the development works that are in the pipeline, they have to be completed for whichever new government comes, so that the pace of development of the country is not hindered. The Home Minister said that it is the result of this thinking that we have been successful in taking development works worth lakhs and crores of rupees a long way within 100 days. He said that through these, not only will the pace of development of the country increase but the country will be safe and prosperous and we will also move forward in the field of education by implementing the new education policy.

গৃহ মন্ত্ৰালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ তৃতীয় কাৰ্যকালৰ প্ৰথম ১০০ দিনৰ উল্লেখযোগ্য সাফল্যৰ ওপৰত আজি নতুন দিল্লীত এখন সংবাদমেল সম্বোধন কৰে কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সহযোগিতা মন্ত্ৰী শ্ৰীযুত অমিত শ্বাহে
দৰিদ্ৰ পৰিয়ালত জন্মগ্ৰহণ কৰি বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ গণতন্ত্ৰৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী হিচাপে উত্থান ঘটা মোদী জীক ১৫খন ভিন্ন ৰাষ্ট্ৰই তেওঁলোকৰ সৰ্বোচ্চ বঁটাৰে সন্মানিত কৰি তেওঁৰ আৰু ভাৰতৰ গৌৰৱ বৃদ্ধি কৰিছে
মোদী ৩.০ৰ প্ৰথম ১০০ দিনে ‘উন্নত ভাৰত’ গঢ়াৰ এক সুদৃঢ় ভেটি স্থাপন কৰিছে
এই ১০০ দিনত দৰিদ্ৰ লোকৰ উন্নয়ন আৰু কল্যাণৰ মাজত এক উল্লেখযোগ্য সন্তুলন, সমাজৰ প্ৰতিটো শ্ৰেণীকে সামৰি লোৱা হৈছে
মোদী ৩.০ৰ প্ৰথম ১০০ দিনত প্ৰায় ১৫ লাখ কোটি টকাৰ প্ৰকল্প আৰম্ভ কৰা হৈছিল
বিগত ১০ বছৰে মোদী চৰকাৰে নীতি ৰূপায়ণৰ দিশ, গতি, নিখুঁততাৰ ক্ষেত্ৰত ধাৰাবাহিকতা বজাই ৰাখিছে
মোদী চৰকাৰে নিৰাপত্তা, উন্নয়ন, আৰু দুখীয়াৰ কল্যাণৰ দিশত সমৰ্পিত মনোভাৱেৰে কাম কৰি যাব
মোদী চৰকাৰে এখন নিৰাপদ ভাৰত গঢ়াৰ বাবে বহিঃ, আভ্যন্তৰীণ নিৰাপত্তা, আৰু প্ৰতিৰক্ষা ব্যৱস্থা শক্তিশালী কৰিছে
পিএমএৱাইৰ অধীনত অতিৰিক্ত ৩ কোটি ঘৰৰ অনুমোদন দি মোদী চৰকাৰে প্ৰতিজন দৰিদ্ৰ নাগৰিকৰ বাবে ঘৰৰ ব্যৱস্থা কৰাৰ প্ৰতিশ্ৰুতিৰ দিশত আগবাঢ়িছে
17 SEP 2024 4:40PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সহযোগিতা মন্ত্ৰী শ্ৰীযুত অমিত শ্বাহে আজি নতুন দিল্লীত প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰীযুত নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ তৃতীয় কাৰ্যকালৰ প্ৰথম ১০০ দিনৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ, সিদ্ধান্ত আৰু সাফল্যৰ ওপৰত এখন সংবাদমেল সম্বোধন কৰে। এই উপলক্ষে শ্ৰী অমিত শ্বাহে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত বিগত ১০০ দিনৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ সাফল্যসমূহ চিত্ৰিত কৰা ‘বিকশিত ভাৰতৰ পথ প্ৰশস্ত কৰা’ নামৰ এখন বিশেষ পুস্তিকা আৰু আঠখন ফ্লাইয়াৰ মুকলি কৰে। এই উপলক্ষে কেন্দ্ৰীয় তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ, ৰে'ল আৰু ইলেক্ট্ৰনিকছ আৰু তথ্য প্ৰযুক্তি বিভাগৰ মন্ত্ৰী শ্ৰী অশ্বিনী বৈষ্ণৱো উপস্থিত থাকে।
সংবাদ মাধ্যমক সম্বোধন কৰি কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সহযোগিতা মন্ত্ৰীয়ে আজি প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰীযুত নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ জন্মদিনত সম্ভাষণ জনায়। তেওঁ কয় যে মোদী জীৰ জন্ম এটা দুখীয়া পৰিয়ালত হৈছিল, তেওঁ বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ গণতন্ত্ৰৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী হৈছিল আৰু বিশ্বৰ ১৫খন ভিন্ন দেশে তেওঁক নিজৰ দেশৰ সৰ্বোচ্চ সন্মানেৰে সন্মানিত কৰিছে, যিয়ে কেৱল আমাৰ প্ৰধানমন্ত্ৰীৰেই নহয়, বৰং সমগ্ৰ ভাৰতৰ গৌৰৱ বৃদ্ধি কৰিছে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে আজি দেশৰ ১৪০ কোটি জনসাধাৰণে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীৰ দীৰ্ঘায়ুৰ বাবে ভগৱানৰ ওচৰত প্ৰাৰ্থনা কৰিছে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে আলোকপাত কৰি কয় যে একেৰাহে ১০ বছৰ ধৰি ভাৰতৰ উন্নয়ন, নিৰাপত্তা আৰু দৰিদ্ৰ লোকৰ কল্যাণৰ বাবে উৎসৰ্গিত চৰকাৰ চলোৱাৰ পিছত দেশৰ জনসাধাৰণে আমাক ২০২৪ চনৰ লোকসভা নিৰ্বাচনত তৃতীয়বাৰৰ বাবে চৰকাৰ গঠনৰ আদেশ দিছে। তেওঁ কয় যে ৬০ বছৰৰ পাছত প্ৰথমবাৰৰ বাবে এজন নেতাই একেৰাহে তৃতীয়বাৰৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰী হৈ দেশক নেতৃত্ব দিছে। ৬০ বছৰৰ পাছত প্ৰথমবাৰৰ বাবে দেশত ৰাজনৈতিক স্থিতিশীলতাৰ পৰিবেশ সৃষ্টি হৈছে আৰু দেশখনে নিজৰ নীতিৰ ওপৰত নিজকে টিকাই ৰাখিছে। তেওঁ কয় যে ১০ বছৰৰ ভিতৰত নীতিসমূহে ইয়াৰ কাৰ্যকৰীকৰণৰ গতি আৰু সঠিকতা বজাই ৰাখি আশানুৰূপভাৱে কাম কৰি যাবলৈ নিশ্চিত কৰি একাদশ বছৰত প্ৰৱেশ কৰাটো অতি কঠিন আৰু এক বৃহৎ সাফল্য।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত বিগত ১০ বছৰত দেশৰ বহিঃ আৰু আভ্যন্তৰীণ নিৰাপত্তা আৰু প্ৰতিৰক্ষা ব্যৱস্থাক শক্তিশালী কৰি এখন সুৰক্ষিত ভাৰত গঢ়াত চৰকাৰে যথেষ্ট সফলতা অৰ্জন কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে আমাৰ প্ৰাচীন শৈক্ষিক মূল্যবোধক সন্নিৱিষ্ট কৰি, ভাষাক মহিমামণ্ডিত কৰি, আধুনিক শিক্ষাক সন্নিৱিষ্ট কৰি শিক্ষাৰ আমূল পৰিৱৰ্তন আনি নতুন শিক্ষানীতি অনাৰ কাম কৰিছে বুলিও কয়। তেওঁ কয় যে আজি সমগ্ৰ বিশ্বতে উৎপাদন কাৰ্যকলাপৰ বাবে ভাৰত সৰ্বাধিক পছন্দৰ গন্তব্যস্থান হৈ পৰিছে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে বিশ্বৰ বহু দেশে আমাৰ ডিজিটেল ইণ্ডিয়া আঁচনিখন বুজিব, গ্ৰহণ কৰিব বিচাৰে আৰু তেওঁলোকৰ বিকাশৰ ভিত্তি হিচাপে গঢ়ি তুলিব বিচাৰে। তেওঁ কয় যে আমি অৰ্থনীতিৰ ১৩টা পৰিমাপতে অনুশাসন আৰু প্ৰগতি আনিছোঁ। তেওঁ কয় যে আজি সমগ্ৰ বিশ্বই মহাকাশৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতৰ উজ্জ্বল ভৱিষ্যতৰ সাক্ষী। গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে বিগত ১০ বছৰত স্বাধীনতাৰ পিছত প্ৰথমবাৰৰ বাবে এক শক্তিশালী বৈদেশিক নীতি স্থাপন কৰা হৈছে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে মোদী চৰকাৰৰ বিগত ১০ বছৰত প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে দেশৰ ৬০ কোটি দৰিদ্ৰ লোকক ৫ লাখ টকা মূল্য পৰ্যন্ত ঘৰ, শৌচাগাৰ, গেছ সংযোগ, খোৱাপানী, বিদ্যুৎ, প্ৰতিমাহে ৫ কেজি শস্য আৰু স্বাস্থ্য সুবিধা প্ৰদান কৰিছে। তেওঁ কয় যে আমি এটা লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰিছোঁ যে অহা ৫ বছৰত দেশত এনে কোনো ব্যক্তি নাথাকিব যাৰ নিজৰ ঘৰ নাই। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে মোদী চৰকাৰে যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে বহু সুযোগ প্ৰদান কৰিছে আৰু আজি ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতীসকলে বিশ্বৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ সৈতে প্ৰতিযোগিতাত অৱতীৰ্ণ হ’বলৈ সাজু হৈছে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীয়ে কয় যে আমাৰ কৃষকৰ উন্নয়ন আৰু সমৃদ্ধিৰ কথা মনত ৰাখি বহু আঁচনি অনা হৈছে। তেওঁ কয় যে এই আঁচনিসমূহৰ জৰিয়তে দেশৰ খাদ্য মজুত বহনক্ষমতাৰ স্তৰত উপনীত হ’ব, আৰু আমি ৰপ্তানি কৰিব পৰা অৱস্থাত থাকিম, আত্মনিৰ্ভৰশীল হৈ, যাৰ ফলত কৃষকসকলৰ বাবে সমৃদ্ধি আহিব।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে মোদী ৩.০ৰ ১০০ দিনে ‘উন্নত ভাৰত’ সৃষ্টিৰ বাবে এক শক্তিশালী ভেটি স্থাপন কৰিবলৈ ওলাইছে। এই ১০০ দিনটোত প্ৰতিটো শিতান জড়িত কৰি উন্নয়ন আৰু দুৰ্বল কল্যাণৰ এক আচৰিত সমন্বয়ৰ সৃষ্টি হৈছে। তেওঁ কয় যে মোদী ৩.০ৰ প্ৰথম ১০০ দিনত প্ৰায় ১৫ লাখ কোটি টকাৰ প্ৰকল্প আৰম্ভ কৰা হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত চৰকাৰে বিগত ১০ বছৰ ধৰি নীতি ৰূপায়ণৰ দিশ, গতি আৰু সঠিকতা বজাই ৰাখিছে। তেওঁ কয় যে মোদী চৰকাৰে নিৰাপত্তা, উন্নয়ন আৰু দৰিদ্ৰ কল্যাণৰ দিশত সমৰ্পিত মনোভাৱেৰে কাম কৰি যাব।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে ১০০ দিনক ১৪টা স্তম্ভত ভাগ কৰা হৈছে। আন্তঃগাঁথনিৰ অধীনত ১০০ দিনত ৩ লাখ কোটি টকাৰ প্ৰকল্প আৰম্ভ কৰা হৈছে। মহাৰাষ্ট্ৰৰ বাধাবনত ৭৬ হাজাৰ কোটি টকা ব্যয় সাপেক্ষে নিৰ্মাণ কৰা হ’ব মেগা বন্দৰ, যিটো প্ৰথম দিনাৰ পৰাই বিশ্বৰ শীৰ্ষ ১০খন বন্দৰত অন্তৰ্ভুক্ত হ’ব। ৪৯ হাজাৰ কোটি টকাৰ ২৫ হাজাৰ অসংলগ্ন গাঁৱক পথেৰে সংযোগ কৰাৰ আঁচনি আৰম্ভ কৰা হয়। ৫০,৬০০ কোটি টকা ব্যয় সাপেক্ষে ভাৰতৰ প্ৰধান পথসমূহ সম্প্ৰসাৰণৰ সিদ্ধান্ত লোৱা হৈছে। বাৰাণসীৰ লাল বাহাদুৰ শাস্ত্ৰী আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিমানবন্দৰ, পশ্চিম বংগৰ বাগডোগ্ৰা, বিহাৰৰ বিহটা আৰু আগট্টি আৰু মিনিকয়ত নতুন এয়াৰ ষ্ট্ৰিপ নিৰ্মাণ কৰি পৰ্যটনৰ প্ৰসাৰৰ বাবে কাম কৰা হৈছে। বেংগালুৰু মেট্ৰ’ ফেজ-৩, পুনে মেট্ৰ’, থানে ইন্টিগ্ৰেল ৰিং মেট্ৰ’কে ধৰি আন বহু মেট্ৰ’ ৰে’ল প্ৰকল্পও এই ১০০ দিনত আগবাঢ়িছে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী কিষাণ সন্মান নিধি যোজনাৰ ১৭ সংখ্যক কিস্তিৰ অধীনত ৯.৫০ কোটি কৃষকক ২০০০০ কোটি টকা বিতৰণ কৰা হৈছে। এই পৰ্যন্ত মুঠ ১২ কোটি ৩৩ লাখ কৃষকক ৩ লাখ কোটি টকা বিতৰণ কৰা হৈছে। খাৰিফ শস্যৰ ন্যূনতম সহায়ক মূল্য (MSP)ও বৃদ্ধি কৰা হৈছে আৰু নৰেন্দ্ৰ মোদী চৰকাৰে পূৰ্বৰ চৰকাৰতকৈ কেইবাগুণো বেছি শস্য এমএছপিত ক্ৰয় কৰিছে, যাৰ পৰা মোদী চৰকাৰ যে কৃষকৰ স্বাৰ্থত উৎসৰ্গিত সেই কথা প্ৰকাশ পাইছে।
সমবায় চেনি কলৰ ইথানল উৎপাদনকাৰী ইউনিটসমূহক বহু খাদ্য ইথানল ইউনিটলৈ ৰূপান্তৰিত কৰা হৈছে যাতে মাকৈৰ পৰা ইথানল উৎপাদন কৰিব পাৰে। ইয়াৰ ফলত এতিয়া কেৱল কুঁহিয়াৰৰ পৰাই নহয় মাকৈৰ পৰাও ইথানল উৎপাদন কৰিব পৰা যাব। আমি পিয়াঁজ আৰু বাছমতী চাউলৰ ন্যূনতম ৰপ্তানি মূল্য (MEP) আঁতৰাই দিছোঁ। পিঁয়াজৰ ওপৰত ৰপ্তানি শুল্ক ৪০%ৰ পৰা ২০%লৈ হ্ৰাস কৰা হৈছে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীয়ে কয় যে এই ১০০ দিনত মধ্যবিত্ত শ্ৰেণীক বহু সকাহ দিয়া হৈছে। কৰ ৰেহাইৰ অধীনত ৭ লাখ টকা পৰ্যন্ত আয়ৰ ওপৰত আয়কৰ নাথাকিব। ৱান ৰেংক ৱান পেঞ্চন (অ’আৰঅ’পি)ৰ তৃতীয় সংস্কৰণ কাৰ্যকৰী কৰা হৈছে আৰু প্ৰধানমন্ত্ৰী আৱাস যোজনাৰ অধীনত ৩ কোটি ঘৰ অনুমোদন কৰা হৈছে। নগৰীয়া গৃহ নিৰ্মাণ আঁচনিৰ অধীনত এক কোটি ঘৰ আৰু গ্ৰাম্য গৃহ নিৰ্মাণ আঁচনিৰ অধীনত ২ কোটি ঘৰ অনুমোদন কৰা হৈছে।
২০২৪ চনত এতিয়ালৈকে প্ৰধানমন্ত্ৰী সূৰ্য ঘৰ বিনামূলীয়া বিদ্যুৎ আঁচনিৰ অধীনত সৌৰশক্তিয়ে ২.৫ লাখৰো অধিক পৰিয়ালত উপনীত হৈছে। এই অনন্য আঁচনিৰ জৰিয়তে মধ্যবিত্তীয় পৰিয়ালৰ বিদ্যুতৰ বিল হ্ৰাস হোৱাই নহয়, সৌৰশক্তিৰ ব্যৱহাৰৰ লক্ষ্য পূৰণতো ই অৰিহণা যোগায়। আমি প্ৰায় ৩৪০০ কোটি টকাৰ সাহায্যৰে পিএম ই-বাছ সেৱাত অনুমোদন দি পৰিৱেশ অনুকূল ব্যৱস্থা গঢ়ি তুলিছোঁ। শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে ষ্টাৰ্টআপক আৰ্থিক সকাহ প্ৰদানৰ বাবে আৰু উদ্ভাৱনক প্ৰসাৰিত কৰিবলৈ ষ্টাৰ্টআপৰ ওপৰত ৩১% বোজা হৈ থকা এঞ্জেল টেক্সো বিলুপ্ত কৰা হৈছে।
ৰাষ্ট্ৰীয় ঔদ্যোগিক কৰিড’ৰ উন্নয়ন কাৰ্যসূচীৰ অধীনত ১২টা ঔদ্যোগিক মণ্ডল নিৰ্মাণ কৰা হ’ব যিবোৰ প্ৰধান ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথৰ সৈতে সংযুক্ত হ’ব।
মধ্যবিত্ত শ্ৰেণীৰ বাবেই লোৱা হৈছে আটাইতকৈ গুৰুত্বপূৰ্ণ সিদ্ধান্ত। মুদ্ৰা ঋণৰ সীমা ১০ লাখ টকাৰ পৰা ২০ লাখ টকালৈ বৃদ্ধি কৰা হৈছে, আৰু যিসকলে সফলতাৰে পুৰণি ঋণ পৰিশোধ কৰিছে তেওঁলোকে ইয়াৰ দ্বাৰা উপকৃত হ’ব। এমএছএমইসমূহৰ বাবে ক্ৰেডিট নিশ্চয়তা আঁচনি আৰম্ভ কৰা হৈছে যাৰ অধীনত ক্ষুদ্ৰ ব্যৱসায়ী আৰু ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগীসকলে নিশ্চয়তা অবিহনে ঋণ লাভ কৰিব পাৰিব।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী আৰু সহযোগিতা মন্ত্ৰীয়ে কয় যে যিকোনো দেশৰ উন্নয়নৰ বাবে ক্ষমতাশালী যুৱক-যুৱতী প্ৰাথমিক পূৰ্বচৰ্ত। আমি ২ লাখ কোটি টকাৰ পিএম পেকেজ ঘোষণা কৰিছোঁ, যাৰ অধীনত অহা ৫ বছৰত ৪ কোটি ১০ লাখ যুৱক-যুৱতী উপকৃত হ’ব। আমাৰ চৰকাৰে শীৰ্ষ কোম্পানীত এক কোটি যুৱক-যুৱতীক ইন্টাৰণশ্বিপৰ সুযোগ, ভাট্টা আৰু এককালীন সাহায্য প্ৰদানৰ সিদ্ধান্তও লৈছে। কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ চাকৰিৰ বাবেও কেইবাহাজাৰ নিযুক্তি প্ৰদান কৰা হৈছে।
শ্ৰী শ্বাহে কয় যে মূলধনী ব্যয় ১১ লাখ ১১ হাজাৰ কোটি টকালৈ বৃদ্ধি কৰাটো নিজৰ বাবে এক মাইলৰ খুঁটি। ইয়াৰ দ্বাৰা বহু যুৱক-যুৱতীৰ বাবে নতুন কৰ্মসংস্থাপনৰ সুযোগ সৃষ্টি হ’ব আৰু আমাৰ আন্তঃগাঁথনিও শক্তিশালী হ’ব। পিএলআই আঁচনিৰ লগতে ১২টা উদ্যোগিক মণ্ডলৰ উন্নয়নেও যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে চাকৰিৰ সৃষ্টি কৰিব। ষ্টাৰ্টআপ আৰু এমএছএমইৰ বাবে দিয়া আৰ্থিক প্ৰৰোচনাও যুৱ প্ৰজন্মৰ বাবে ফলপ্ৰসূ বুলি প্ৰমাণিত হ’ব।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে দীনদয়াল অন্ত্যোদয় যোজনাৰ অধীনত ১০ কোটিৰো অধিক মহিলাক সংগঠিত কৰি ৯০ লাখৰো অধিক আত্মসহায়ক গোট গঠন কৰা হৈছে আৰু লাখপতি দিদী আঁচনিৰ অধীনত ১০০ দিনত ১১ লাখ নতুন লাখপতি দিদীক প্ৰমাণ পত্ৰ প্ৰদান কৰা হৈছে। তেওঁ কয় যে বছৰি এক কোটিতকৈ অধিক লাখপতি দিদীয়ে এক লাখ টকা উপাৰ্জন কৰি আছে। এই মহিলাসকলৰ বাবে এক লাখ টকাৰ পৰিমাণ সপোন বুলি গণ্য কৰা হৈছিল যদিও আজি তেওঁলোকে নিজৰ জীৱনটো সন্মানেৰে কটাব পৰা হৈছে।
শ্ৰী শ্বাহে কয় যে পৰ্যটন দিদীক পৰ্যটন মিত্ৰ আৰু ড্ৰোন দিদীৰ জৰিয়তে আত্মসহায়ক গোটৰ সৈতে সংযোগ কৰি গাইড হিচাপে কাম কৰা হৈছে। ইয়াৰ লগতে যুৱক-যুৱতীসকলক পৰ্যটনৰ সৈতে সংযোগ কৰাৰ কামো কৰা হৈছে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সহযোগিতা মন্ত্ৰীয়ে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী জনজাতীয় উন্নত গ্ৰাম অভিযানৰ অধীনত ৬৩ হাজাৰ জনজাতীয় গাঁও সম্পূৰ্ণৰূপে উন্নীত কৰা হ’ব। ইয়াৰ ফলত ৫ কোটি জনজাতীয় লোকৰ অৰ্থনৈতিক অৱস্থা উন্নত হ’ব। এই আঁচনিৰ অধীনত গাঁওখনত প্ৰাথমিক প্ৰয়োজনীয়তা আৰু মৌলিক সুবিধাসমূহ সম্পূৰ্ণৰূপে সজ্জিত হ’ব। এই ১০০ দিনত অনুসূচিত জাতিৰ বিশেষভাৱে সক্ষম লোকক ৩ লাখ নতুন পৰিচয় পত্ৰ প্ৰদান কৰা হৈছে।
একলব্য আদৰ্শ আৱাসিক বিদ্যালয় (ই এম আৰ এছ) নতুন মাত্ৰাৰে পুনৰ প্ৰৱৰ্তন কৰা হৈছে বুলি গৃহমন্ত্ৰীয়ে কয়। শ্বাহ ডাঙৰীয়াই কয় যে ৱাকফ সংশোধনী বিধেয়ক-২০২৪ ৱাকফৰ সম্পত্তিৰ অপব্যৱহাৰ পৰিচালনা, সুৰক্ষা আৰু প্ৰতিৰোধৰ বাবে প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ আৰু অনাগত দিনত ইয়াক সংসদত উত্থাপন কৰা হ’ব। শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে আয়ুষ্মান ভাৰত যোজনা প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ এক অতি অভিলাষী কাৰ্যসূচী আৰু এই আঁচনিখনে কোটি কোটি মানুহৰ জীৱন সহজ কৰি তুলিছে। ইয়াৰ অধীনত নৰেন্দ্ৰ মোদী চৰকাৰে ৫ লাখ টকা পৰ্যন্ত চিকিৎসাৰ খৰচ বহন কৰিছে। তেওঁ কয় যে আমাৰ দলৰ ইস্তাহাৰত দিয়া প্ৰতিশ্ৰুতি অনুসৰি, ৭০ বছৰ আৰু তাৰ ওপৰৰ সকলো জ্যেষ্ঠ নাগৰিকক ৫ লাখ টকা পৰ্যন্ত বিনামূলীয়া স্বাস্থ্য কভাৰেজ দিয়া হ’ব। ৭০ বছৰৰ ওপৰৰ দৰিদ্ৰ লোকসকলক নিজা কাৰ্ডৰ উপৰিও ৫ লাখ টকাৰ অতিৰিক্ত কভাৰেজ দিয়া হ’ব, যাৰ ফলত তেওঁলোকৰ কভাৰেজ ১০ লাখ টকালৈ বৃদ্ধি পাব। প্ৰায় ৪.৫ কোটি পৰিয়ালৰ ৬ কোটি জ্যেষ্ঠ নাগৰিকে ইয়াৰ দ্বাৰা উপকৃত হ’ব আৰু ইয়াৰ আয়ৰ কোনো সীমা নাই বুলিও গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয়।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে ৭৫ হাজাৰ নতুন চিকিৎসা আসন সংযোজন কৰি আমি চিকিৎসা শিক্ষাৰ বাবে বিদেশৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীলতা শেষ কৰাৰ দিশত আগবাঢ়িছোঁ। ইয়াৰ বাবে ৩ বছৰৰ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰা হৈছে বুলিও তেওঁ কয়। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে ২৩ আগষ্টত প্ৰথম মহাকাশ দিৱস উদযাপন কৰা হয়, যাৰ অধীনত মহাকাশৰ ক্ষেত্ৰখনত কিশোৰ-কিশোৰী আৰু যুৱক-যুৱতীসকলক উৎসাহিত আৰু আগ্ৰহী কৰাৰ বাবে বহু আঁচনি আৰম্ভ কৰা হৈছে। তেওঁ লগতে কয় যে দুৰ্যোগ ব্যৱস্থাপনাৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰীয় তথ্যকোষ আৰু গ্ৰাম্য ভূমিৰ ৰেকৰ্ডৰ বাবে পঞ্চায়ত পৰ্টেল মুকলি কৰা হৈছে। গুজৰাটৰ সানন্দত এটা অৰ্ধপৰিবাহী ইউনিট স্থাপন কৰা হৈছে আৰু আগন্তুক ১০ বছৰত ভাৰত অৰ্ধপৰিবাহীৰ ক্ষেত্ৰত এক প্ৰধান খেলুৱৈ হিচাপে পৰিগণিত হ’ব।
গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে ব্ৰিটিছসকলে নিৰ্মাণ কৰা ১৫০ বছৰতকৈও অধিক পুৰণি অপৰাধমূলক আইনৰ ঠাইত তিনিখন নতুন আইন – ভাৰতীয় ন্যায় সংহিতা (বিএনএছ), ভাৰতীয় নাগৰিক সুৰক্ষা সংহিতা (বিএনএছএছ) আৰু ভাৰতীয় সাক্ষ্য অধিনিয়ম (বিএছএ)- ২০২৪ চনৰ ১ জুলাইত কাৰ্যকৰী কৰা হৈছে। এই তিনিখন নতুন আইনে অনাগত দিনত আমাৰ অপৰাধমূলক ন্যায় জনসাধাৰণৰ বাবে সুলভ কৰি তোলাই নহয়, বৰং ন্যায় লাভ কৰাটোও সহজ কৰি তুলিব আৰু সময়মতে ন্যায় প্ৰদানৰ কামো আৰম্ভ কৰিব। তেওঁ আত্মবিশ্বাস প্ৰকাশ কৰে যে ৩ বছৰৰ ভিতৰত এই আইনসমূহ সম্পূৰ্ণৰূপে কাৰ্যকৰী হোৱাৰ পিছত ভাৰতৰ অপৰাধমূলক ন্যায় ব্যৱস্থা বিশ্বৰ ভিতৰতে আটাইতকৈ আধুনিক হ’ব।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে ২৫ জুন তাৰিখটো সংবিধান হত্যা দিৱস হিচাপে পালন কৰাৰ সিদ্ধান্ত লৈ আগন্তুক প্ৰজন্মক সজাগ কৰাৰ প্ৰয়াস কৰা হৈছে যাতে দেশখনে পুনৰ জৰুৰীকালীন অন্ধকাৰ সময়ছোৱাৰ মাজেৰে পাৰ হ’ব নালাগে। তেওঁ কয় যে আজি সমগ্ৰ বিশ্বই প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীৰ ৰাছিয়া আৰু ইউক্ৰেইনৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ ভ্ৰমণৰ বাবে আশাৰে অপেক্ষা কৰি আছে। প্ৰথমবাৰৰ বাবে ইউনেস্ক’ৰ বিশ্ব ঐতিহ্য সমিতিৰ উদ্যোগত ভাৰতত গুৰুত্বপূৰ্ণ বৈঠক অনুষ্ঠিত হয় আৰু ইয়াৰ দ্বাৰা অনাগত দিনত আমাৰ বহু ঐতিহ্য ক্ষেত্ৰ বহুখিনি উপকৃত হ’ব।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে চলিত বৰ্ষৰ ৪ ছেপ্টেম্বৰত ৩৫ বছৰীয়া সংঘাতৰ অন্তত ত্ৰিপুৰাত এনএলএফটি আৰু এটিটিএফৰ সৈতে শান্তি চুক্তি স্বাক্ষৰিত হৈছিল। দেশত প্ৰথমবাৰৰ বাবে নগৰীয়া বান ব্যৱস্থাপনাৰ বাবে ৬৩৫০ কোটি টকাৰ নতুন আঁচনি অনা হ’ল। উত্তৰ-পূবত ৪১০০ কোটি টকা ব্যয় সাপেক্ষে হাইড্ৰ’ ইলেক্ট্ৰনিক প্ৰকল্পৰ অনুমোদন। ২০২৪ চনত লোকসভাত উত্থাপন কৰা দুৰ্যোগ ব্যৱস্থাপনা বিধেয়কখনে নগৰীয়া পুঁজি ব্যৱস্থাপনা, অগ্নিনিৰ্বাপক সেৱা, জিএলঅ’এফ আৰু অন্যান্য দুৰ্যোগ প্ৰতিৰোধৰ প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণ কৰিব। ইয়াৰ বাবে ১২৫৫৪ কোটি টকা আবণ্টন দিয়া হৈছে। মিষ্টাৰ শ্বাহে লগতে কয় যে লাডাখত পাঁচখন নতুন জিলা সৃষ্টি কৰা হৈছে। নিচাযুক্ত দ্ৰব্য প্ৰতিৰোধ আৰু তথ্যৰ বাবে আৰম্ভ কৰা হৈছে MANAS হেল্পলাইন। তেওঁ কয় যে অহা ৫ বছৰত ৫০০০ চাইবাৰ কমাণ্ডোক প্ৰশিক্ষণ দিয়া হ’ব আৰু চাইবাৰ অপৰাধৰ সন্দেহযুক্ত পঞ্জীয়নো প্ৰস্তুত কৰা হৈছে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে মোদী চৰকাৰৰ তৃতীয় কাৰ্যকালৰ প্ৰথম ১০০ দিনত আমি ইমানখিনি কৰিবলৈ সক্ষম হৈছোঁ। তেওঁ কয় যে ইয়াৰ আঁৰৰ কাৰণটো হ’ল সকলো ৰাজনৈতিক দল নিৰ্বাচনত ব্যস্ত আছিল, কিন্তু প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে নিৰ্বাচনৰ ৬ মাহৰ আগতে আমোলাতন্ত্ৰক সেই কামটো দিছিল যে যিমানবোৰ উন্নয়নমূলক কাম পাইপলাইনত আছে, সেইবোৰ হ’ব লাগিব যিখন নতুন চৰকাৰ আহে তাৰ বাবে সম্পূৰ্ণ কৰা হয়, যাতে দেশৰ উন্নয়নৰ গতিত বাধাৰ সৃষ্টি নহয়। গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে এই চিন্তাৰ ফলস্বৰূপে আমি এশ দিনৰ ভিতৰত লাখ লাখ কোটি টকাৰ উন্নয়নমূলক কাম-কাজ বহু দূৰলৈ লৈ যোৱাত সফল হৈছোঁ। তেওঁ কয় যে এইবোৰৰ জৰিয়তে দেশৰ উন্নয়নৰ গতি বৃদ্ধিয়েই নহয়, দেশখন সুৰক্ষিত আৰু সমৃদ্ধিশালী হ’ব আৰু নতুন শিক্ষা নীতি ৰূপায়ণ কৰি শিক্ষাৰ ক্ষেত্ৰতো আমি আগবাঢ়ি যাম।