Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah addresses a press conference in New Delhi today on the significant achievements of the first 100 days of Prime Minister Shri Narendra Modi's third term
Born in a poor family, he rose to become the Prime Minister of the world’s largest democracy, Modi Ji has been honored by 15 different nations with their highest awards, enhancing his and India’s pride
The first 100 days of Modi 3.0 have laid a strong foundation for building a ‘Developed India’
These 100 days have been marked by a remarkable balance between development and welfare for the poor, incorporating every section of society
In the first 100 days of Modi 3.0, projects worth approximately ₹15 lakh crore were initiated
For the past 10 years, the Modi government has maintained consistency in the direction, pace, and precision of policy implementation
Modi government will continue to work with dedication towards security, development, and the welfare of the poor
Modi government has strengthened the external, internal security, and defence systems to build a secure India
By approving an additional 3 crore houses under PMAY, the Modi government is progressing towards its commitment to providing a home for every poor citizen
Projects worth ₹3 lakh crore have been approved for building world-class infrastructure
Under the Modi government, India is emerging as a major global manufacturing hub
Modi government has introduced numerous schemes to enrich farmers, ensuring that the country remains food secure and that farmers become self-reliant
A ₹2 lakh crore PM package has been announced for empowering youth, benefiting 4 crore 10 lakh young people over the next five years
Increasing capital expenditure to ₹11 lakh 11 thousand crore is a milestone in itself
As promised in our manifesto, all senior citizens aged 70 or above will be provided with free health coverage of up to ₹5 lakh
Today, more than 1 crore "Lakhpati Didis" are earning an annual income of ₹1 lakh or more
17 SEP 2024 4:40PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah addressed a press conference in New Delhi today on the important initiatives, decisions and achievements of the first 100 days of the third term of Prime Minister Shri Narendra Modi. On this occasion, Shri Amit Shah released 'Paving the Path to Viksit Bharat', a special booklet, and eight flyers depicting the important achievements of the last 100 days under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi. Union Minister of Information & Broadcasting, Railways and Electronics and Information Technology Shri Ashwini Vaishnaw was also present on the occasion.
Addressing the media persons, the Union Home Minister and Minister of Cooperation greeted Prime Minister Shri Narendra Modi on his birthday today. He said that Modi ji was born in a poor family, he became the Prime Minister of the world's largest democracy and 15 different countries of the world have awarded him with the highest honour of their country, which has increased the pride of not only of our Prime Minister but of entire India. Shri Shah said that today 140 crore people of the country are praying to God for the longevity of Prime Minister Modi.
Shri Amit Shah underlined that after running a government dedicated to India's development, security and welfare of the poor for 10 consecutive years, the people of the country have given us the mandate to form the government for the third time in the 2024 Lok Sabha elections. He said that for the first time after 60 years, a leader is leading the country by becoming the Prime Minister for the third consecutive time. For the first time in 60 years, there is an atmosphere of political stability in the country and the country has sustained itself on its policies. He said that entering the 11th year ensuring that the policies continue to deliver as per the expectations while maintaining the speed and accuracy of their implementation over a period of 10 years is a very difficult and a great achievement.
The Union Home Minister said that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, the government has achieved great success in building a safe India by strengthening the country's external and internal security and defence system in the last 10 years. He said that PM Modi has done the work of bringing radical changes in education and bringing new education policy by incorporating our ancient educational values, glorifying languages ​​and incorporating modern education. He said that today India has become the most preferred destination for production activities in the whole world. Shri Shah said that many countries of the world want to understand, accept and make our Digital India scheme the basis of their development. He said that we have brought discipline and progress in all 13 parameters of the economy. He said that today the whole world witnesses India's bright future in the field of space. The Home Minister said that in the last 10 years, for the first time since independence, a robust foreign policy is in place.
Shri Amit Shah said that in the last 10 years of Modi Government, PM Modi has provided houses, toilets, gas connections, drinking water, electricity, per month 5 kg grains and health facilities worth upto Rs 5 lakh to 60 crore poor people of the country. He said that we have set a target that in the next 5 years there will be no person in the country who does not have his own house. Shri Shah said that Modi Government has provided many opportunities for the youth and today the youth of India is ready to compete with the youth of the world.
Union Home Minister said that many schemes have been brought keeping in mind the development and prosperity of our farmers. He said that through these schemes, the food reserves in the country will reach a level of sustainability, and we will be in a position to export, by becoming self-reliant, thereby bringing prosperity to the farmers.
Shri Amit Shah said that the 100 days of Modi 3.0 are going to lay a strong foundation for the creation of a 'developed India'. These 100 days have been a wonderful coordination of development and poor welfare by involving every section. He said that projects worth about ₹15 lakh crore have been started in the first 100 days of Modi 3.0. Under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, the government has maintained the direction, speed and accuracy of implementation of policies for the last 10 years. He said that the Modi government will continue to work with dedication towards security, development and poor welfare.
Shri Amit Shah said that 100 days have been divided into 14 pillars. Under infrastructure, projects worth Rs 3 lakh crore have been started in 100 days. A mega port will be built in Vadhavan, Maharashtra at a cost of Rs 76 thousand crore, which will be included in the top 10 ports of the world from day one. A scheme of connecting 25 thousand unconnected villages by road worth Rs 49 thousand crore was started. It has been decided to expand India's major routes at a cost of Rs 50,600 crore. Work is being done to promote tourism by upgrading Lal Bahadur Shastri International Airport in Varanasi, Bagdogra in West Bengal, Bihta in Bihar and building new air strips in Agatti and Minicoy. Bengaluru Metro Phase-3, Pune Metro, Thane Integral Ring Metro and many other metro rail projects have also progressed in these 100 days.
Shri Amit Shah said that Rs 20000 crore has been distributed to 9.50 crore farmers under the 17th installment of the Pradhan Mantri Kisan Samman Nidhi Yojana. So far, Rs 3 lakh crore has been distributed to a total of 12 crore 33 lakh farmers. The Minimum Support Price (MSP) of Kharif crops has also been increased and the Narendra Modi government has purchased several times more crops at MSP than the previous government, which shows that the Modi government is dedicated to the interests of farmers.
Ethanol producing units of cooperative sugar mills have been converted into multi-feed Ethanol units to produce Ethanol from Maize. This will now allow Ethanol to be produced not only from sugarcane but also from maize. We have removed the Minimum Export Price (MEP) of onion and Basmati rice. Export duty on onion has been reduced from 40% to 20%.
Union Home Minister said that in these 100 days, many reliefs have been given to the middle class. Under tax relief, there will be no income tax on income up to Rs 7 lakh. The third version of One Rank One Pension (OROP) has been implemented and 3 crore houses have been sanctioned under the Pradhan Mantri Awas Yojana. One crore houses have been sanctioned under the Urban Housing Scheme and 2 crore houses under the Rural Housing Scheme.
So far in 2024, solar energy has reached more than 2.5 lakh households under the Pradhan Mantri Surya Ghar Free Electricity Scheme. Through this unique scheme, not only the electricity bill of middle-class families is reduced, but it also contributes to the fulfillment of the target of usage of solar energy. We have approved PM e-bus services with an assistance of about Rs 3400 crore to create an environment friendly system. Shri Amit Shah said that to provide financial relief to startups and to promote innovation, the angel tax, which was a burden of 31% on startups, has also been abolished.
Under the National Industrial Corridor Development Program, 12 industrial zones will be built which will be linked to major national highways.
The most important decision has been taken for the middle class. The limit of Mudra loan has been increased from Rs. 10 lakh to Rs. 20 lakh, and all those who have successfully repaid their old loans will benefit from it. A credit guarantee scheme has been started for MSMEs under which small traders and small entrepreneurs will be able to get loans without guarantee.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that the empowered youth is the primary prerequisite for the development of any country. We have announced a PM package of Rs. 2 lakh crores, under which 4 crore 10 lakh youth will benefit in the next 5 years. Our government has also decided to provide internship opportunities, allowances and one-time assistance to one crore youth in top companies. Several thousand appointments for Central Government jobs have also been issued.
Shri Shah said that increasing the capital expenditure to Rs 11 lakh 11 thousand crore is a milestone in itself. This will create new employment opportunities for many youth and our infrastructure will also be strengthened. The PLI scheme and the development of 12 industrial zones will also create jobs for the youth. The financial incentives given for startups and MSMEs will also prove to be effective for the youth.
Shri Amit Shah said that under the Deendayal Antyodaya Yojana, more than 90 lakh self-help groups have been formed by organizing more than 10 crore women and under the Lakhpati Didi Yojana, 11 lakh new Lakhpati Didi have been given certificates in 100 days. He said that more than one crore Lakhpati Didi are earning one lakh rupees annually. For these women, an amount of one lakh was considered a dream but today they are living their lives with respect.
Shri Shah said that Paryatan Didi has been linked to self-help groups through Paryatan Mitra and Drone Didi to work as a guide. Along with this, work has also been done to connect the youth with tourism.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that under the Pradhan Mantri Janjatiya Unnat Gram Abhiyan, 63,000 tribal villages will be fully developed. This will improve the economic condition of 5 crore tribals. Under this scheme, the village will be fully equipped with primary needs and basic amenities. 3 lakh new identity cards have been given to the disabled persons of Scheduled Caste in these 100 days.
Home Minister said that Eklavya Model Residential School (EMRS) is being re-introduced with a new dimension. Mr. Shah said that the Waqf Amendment Bill-2024 is committed to the management, protection and prevention of misuse of Waqf properties and it will be introduced in Parliament in the coming days. Shri Amit Shah said that Ayushman Bharat Yojana is a very ambitious program of the Prime Minister and this scheme has has made lives of crores of people easy. Under this, the Narendra Modi government is bearing the cost of treatment up to Rs 5 lakh. He said that as per the promise made in our party's manifesto, all senior citizens aged 70 years and above will be given free health coverage up to Rs 5 lakh. Poor people above 70 years of age will be given additional coverage of Rs 5 lakh in addition to their own card, which will increase their coverage to Rs 10 lakh. The Home Minister said that 6 crore senior citizens from about 4.5 crore families will benefit from this and there is no income limit to this.
The Union Home Minister said that by adding 75,000 new medical seats, we are moving towards ending dependence on foreign countries for medical education. He said that a target of 3 years has been set for this. Shri Shah said that the first Space Day was celebrated on 23rd August, under which many schemes have been launched to encourage and interest teenagers and youth in the field of space. He added that a national database for disaster management and a Panchayat portal for rural land records have been launched. A semiconductor unit has been set up in Sanand, Gujarat and in the coming 10 years, India will become a major player in the field of semiconductors.
The Home Minister said that three new laws – Bharatiya Nyaya Sanhita (BNS), Bharatiya Nagrik Suraksha Sanhita (BNSS) and Bharatiya Sakshya Adhiniyam (BSA) - have been implemented on 1 July 2024, replacing the more than 150-year-old criminal laws made by the Britishers. These three new laws will not only make our criminal justice accessible to the public in the coming days, but will also make it easier to get justice and will also start delivering justice on time. He exuded confidence that after the full implementation of these laws in 3 years, India's criminal justice system will be the most modern in the world.
Shri Amit Shah said that by deciding to celebrate 25 June as Samvidhan Hatya Diwas, an attempt has been made to make the coming generations aware so that the country does not have to go through the dark period of Emergency again. He said that today the whole world is waiting with hope on the important visits of Prime Minister Modi to Russia and Ukraine. For the first time, the UNESCO World Heritage Committee organized its important meeting in India and this will greatly benefit many of our heritage sites in the coming days.
The Union Home Minister said that on September 4 this year, a peace agreement was signed with NLFT and ATTF in Tripura after 35 years of conflict. For the first time in the country, a new scheme of Rs 6350 crore was brought for urban flood management. Hydro electronic project in the Northeast was approved with a cost of Rs 4100 crore. The Disaster Management Bill has been introduced in the Lok Sabha in 2024. This bill will meet the needs of urban fund management, fire services, GLOF and prevention of other disasters. Rs 12554 crore has been allocated for this. Mr Shah also said that five new districts have been created in Ladakh. MANAS helpline has been started for narcotics prevention and information. He said that 5000 Cyber Commandos will be trained in the next 5 years and a suspect registry for cybercrime is also being prepared.
Shri Amit Shah said that we have been able to do so much in the first 100 days of the third term of the Modi government. He said that the reason behind this is that all the political parties were busy with the elections, but Prime Minister Modi had given the task to the bureaucracy 6 months before the elections that all the development works that are in the pipeline, they have to be completed for whichever new government comes, so that the pace of development of the country is not hindered. The Home Minister said that it is the result of this thinking that we have been successful in taking development works worth lakhs and crores of rupees a long way within 100 days. He said that through these, not only will the pace of development of the country increase but the country will be safe and prosperous and we will also move forward in the field of education by implementing the new education policy.

ସ୍ଵରାଷ୍ଟ୍ର ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ତୃତୀୟ ପାଳିର ପ୍ରଥମ ୧୦୦ ଦିନର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଉପଲବ୍ଧି ସମ୍ପର୍କରେ ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ଏକ ସାମ୍ବାଦିକ ସମ୍ମିଳନୀକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ
ଏକ ଗରିବ ପରିବାରରେ ଜନ୍ମଗ୍ରହଣ କରି ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ହେବା ପରେ ମୋଦିଜୀଙ୍କୁ ୧୫ଟି ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ରାଷ୍ଟ୍ର ସେମାନଙ୍କର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ପୁରସ୍କାରରେ ସମ୍ମାନିତ କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ତାଙ୍କର ଏବଂ ଭାରତର ଗୌରବକୁ ବଢ଼ାଇଛି
ମୋଦୀ ୩.୦ର ପ୍ରଥମ ୧୦୦ ଦିନ 'ବିକଶିତ ଭାରତ' ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ଏକ ମଜଭୁତ ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିଛି
ଏହି ୧୦୦ ଦିନ ସମାଜର ପ୍ରତ୍ୟେକ ବର୍ଗକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରି ବିକାଶ ଏବଂ ଗରିବଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ସନ୍ତୁଳନ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି
ମୋଦୀ ୩.୦ର ପ୍ରଥମ ୧୦୦ ଦିନରେ ପାଖାପାଖି ୧୫ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ପ୍ରକଳ୍ପ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି
ବିଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ଧରି ମୋଦି ସରକାର ନୀତି କାର୍ଯ୍ୟକାରିତାର ଦିଗ, ଗତି ଏବଂ ସଠିକତାରେ ନିରନ୍ତରତା ବଜାୟ ରଖିଛନ୍ତି
ନିରାପତ୍ତା, ବିକାଶ ଓ ଗରିବଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ଦିଗରେ ମୋଦୀ ସରକାର ନିଷ୍ଠାର ସହ କାର୍ଯ୍ୟ ଜାରି ରଖିବେ
ସୁରକ୍ଷିତ ଭାରତ ଗଠନ ପାଇଁ ମୋଦୀ ସରକାର ବାହ୍ୟ, ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିଛନ୍ତି
ପିଏମଏୱାଇ ଅଧୀନରେ ଅତିରିକ୍ତ ୩ କୋଟି ଘର ମଞ୍ଜୁର କରି ମୋଦୀ ସରକାର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗରିବ ନାଗରିକଙ୍କ ପାଇଁ ଘର ଯୋଗାଇବା ସକାଶେ ନିଜର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଦିଗରେ ଅଗ୍ରଗତି କରୁଛନ୍ତି
ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଭିତ୍ତିଭୂମି ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ୩ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ପ୍ରକଳ୍ପକୁ
17 SEP 2024 4:40PM by PIB Bhubaneswar
ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ତୃତୀୟ ପାଳିର ପ୍ରଥମ ୧୦୦ ଦିନର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ, ନିଷ୍ପତ୍ତି ଏବଂ ଉପଲବ୍ଧି ଉପରେ କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ଏକ ସାମ୍ବାଦିକ ସମ୍ମିଳନୀକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ଅବସରରେ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ବିଗତ ୧୦୦ ଦିନର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଉପଲବ୍ଧିକୁ ଦର୍ଶାଉଥିବା ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ପୁସ୍ତିକା 'ବିକଶିତ ଭାରତର ମାର୍ଗ ପ୍ରଶସ୍ତ' ଏବଂ ଆଠଟି କଳାକୃତି ଉନ୍ମୋଚନ କରିଥିଲେ । ଏହି ଅବସରରେ କେନ୍ଦ୍ର ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ, ରେଳବାଇ ଏବଂ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଓ ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ ମଧ୍ୟ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଆଜି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କୁ ତାଙ୍କ ଜନ୍ମଦିନ ଅବସରରେ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଛନ୍ତି । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ମୋଦି ଜୀ ଏକ ଗରିବ ପରିବାରରେ ଜନ୍ମ ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ, ସେ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ହୋଇଥିଲେ ଏବଂ ବିଶ୍ୱର ୧୫ଟି ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ଦେଶ ତାଙ୍କୁ ନିଜ ଦେଶର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ସମ୍ମାନରେ ସମ୍ମାନିତ କରିଛନ୍ତି, ଯାହା କେବଳ ଆମ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କର ନୁହେଁ ବରଂ ସମଗ୍ର ଭାରତର ଗୌରବ ବୃଦ୍ଧି କରିଛି । ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜି ଦେଶର ୧୪୦ କୋଟି ଲୋକ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ଦୀର୍ଘାୟୁ ପାଇଁ ଭଗବାନଙ୍କ ନିକଟରେ ପ୍ରାର୍ଥନା କରୁଛନ୍ତି।
କ୍ରମାଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ଧରି ଭାରତର ବିକାଶ, ନିରାପତ୍ତା ଓ ଗରିବଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ସମର୍ପିତ ସରକାର ଚଳାଇବା ପରେ ଦେଶର ଜନତା ୨୦୨୪ ଲୋକସଭା ନିର୍ବାଚନରେ ତୃତୀୟ ଥର ପାଇଁ ସରକାର ଗଠନ ଲାଗି ଆମକୁ ଜନାଦେଶ ଦେଇଛନ୍ତି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ। ୬୦ ବର୍ଷ ପରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଜଣେ ନେତା କ୍ରମାଗତ ତୃତୀୟ ଥର ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ହୋଇ ଦେଶର ନେତୃତ୍ୱ ନେଉଛନ୍ତି। ୬୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଦେଶରେ ରାଜନୈତିକ ସ୍ଥିରତାର ବାତାବରଣ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି ଏବଂ ଦେଶ ନିଜ ନୀତିରେ ନିଜକୁ ବଜାୟ ରଖିଛି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏହାର କାର୍ଯ୍ୟକାରିତାର ଗତି ଏବଂ ସଠିକତା ବଜାୟ ରଖି ନୀତିଗୁଡ଼ିକ ଆଶା ଅନୁଯାୟୀ କାର୍ଯ୍ୟ ଜାରି ରଖିବାକୁ ଏକାଦଶ ବର୍ଷରେ ପ୍ରବେଶ କରିବା ଏକ ଅତ୍ୟନ୍ତ କଷ୍ଟକର ଏବଂ ଏକ ବଡ଼ ଉପଲବ୍ଧି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ସରକାର ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶର ବାହ୍ୟ ଏବଂ ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରି ଏକ ସୁରକ୍ଷିତ ଭାରତ ଗଠନରେ ବଡ଼ ସଫଳତା ହାସଲ କରିଛନ୍ତି ବୋଲି କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆମର ପ୍ରାଚୀନ ଶିକ୍ଷାଗତ ମୂଲ୍ୟବୋଧକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରି, ଭାଷାର ମହିମାକରଣ ଏବଂ ଆଧୁନିକ ଶିକ୍ଷାକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରି ଶିକ୍ଷାରେ ଆମୂଳଚୂଳ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବା ଏବଂ ନୂତନ ଶିକ୍ଷା ନୀତି ଆଣିବା କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ଉତ୍ପାଦନ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ପାଇଁ ଭାରତ ସବୁଠାରୁ ପସନ୍ଦର ସ୍ଥାନ ପାଲଟିଛି । ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ବିଶ୍ୱର ଅନେକ ଦେଶ ଆମ ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଡିଆ ଯୋଜନାକୁ ବୁଝିବାକୁ, ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ବିକାଶର ଆଧାର କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି । ଅର୍ଥନୀତିର ସମସ୍ତ ୧୩ଟି ମାନଦଣ୍ଡରେ ଶୃଙ୍ଖଳା ଓ ପ୍ରଗତି ଆଣିଛୁ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ମହାକାଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆଜି ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ଭାରତର ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଭବିଷ୍ୟତର ସାକ୍ଷୀ। ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଏକ ଦୃଢ଼ ବୈଦେଶିକ ନୀତି କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହୋଇଛି।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ମୋଦି ସରକାରଙ୍କ ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଦେଶର ୬୦ କୋଟି ଗରିବ ଲୋକଙ୍କୁ ଘର, ଶୌଚାଳୟ, ଗ୍ୟାସ ସଂଯୋଗ, ପାନୀୟ ଜଳ, ବିଜୁଳି, ମାସିକ ୫ କେଜି ଶସ୍ୟ ଏବଂ ୫ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆମେ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛୁ ଯେ ଆଗାମୀ ୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶରେ ଏପରି କୌଣସି ବ୍ୟକ୍ତି ରହିବେ ନାହିଁ ଯାହାର ନିଜସ୍ୱ ଘର ନାହିଁ । ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ମୋଦୀ ସରକାର ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଅନେକ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଆଜି ଭାରତର ଯୁବପିଢ଼ି ବିଶ୍ୱର ଯୁବବର୍ଗଙ୍କ ସହ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତା କରିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଅଛନ୍ତି ।
କୃଷକଙ୍କ ବିକାଶ ଓ ସମୃଦ୍ଧିକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଅନେକ ଯୋଜନା ଅଣାଯାଇଛି ବୋଲି କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି। ଏହି ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ଦେଶରେ ଖାଦ୍ୟ ଭଣ୍ଡାର ଏକ ସ୍ଥାୟୀତା ସ୍ତରରେ ପହଞ୍ଚିବ ଏବଂ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ହୋଇ ଆମେ ରପ୍ତାନି କରିବା ସ୍ଥିତିରେ ରହିବୁ, ଯାହା ଦ୍ୱାରା କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସମୃଦ୍ଧି ଆସିବ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ମୋଦି ୩.୦ର ୧୦୦ ଦିନ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ଗଠନ ପାଇଁ ଏକ ମଜଭୁତ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସ୍ଥାପନ କରିବାକୁ ଯାଉଛି । ଏହି ୧୦୦ ଦିନ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବର୍ଗଙ୍କୁ ସାମିଲ କରି ବିକାଶ ଏବଂ ଗରିବ କଲ୍ୟାଣର ଏକ ଚମତ୍କାର ସମନ୍ୱୟ ହୋଇଛି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ମୋଦୀ ୩.୦ର ପ୍ରଥମ ୧୦୦ ଦିନରେ ପ୍ରାୟ ୧୫ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ପ୍ରକଳ୍ପ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ସରକାର ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ଧରି ନୀତିଗୁଡ଼ିକର କାର୍ଯ୍ୟକାରିତାର ଦିଗ, ଗତି ଏବଂ ସଠିକତା ବଜାୟ ରଖିଛନ୍ତି । ସୁରକ୍ଷା, ବିକାଶ ଓ ଗରିବ କଲ୍ୟାଣ ଦିଗରେ ମୋଦୀ ସରକାର ନିଷ୍ଠାର ସହ କାର୍ଯ୍ୟ ଜାରି ରଖିବେ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ୧୦୦ ଦିନକୁ ୧୪ଟି ସ୍ତମ୍ଭରେ ବିଭକ୍ତ କରାଯାଇଛି। ଭିତ୍ତିଭୂମି ଅଧୀନରେ ୧୦୦ ଦିନରେ ୩ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ପ୍ରକଳ୍ପ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି। ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ବଧାବନରେ ୭୬ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ଏକ ମେଗା ବନ୍ଦର ନିର୍ମାଣ କରାଯିବ, ଯାହା ପ୍ରଥମ ଦିନରୁ ବିଶ୍ୱର ଶ୍ରେଷ୍ଠ ୧୦ ବନ୍ଦର ମଧ୍ୟରେ ସ୍ଥାନ ପାଇବ । ୪୯ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ସଂଯୋଗ ବିହୀନ ୨୫ ହଜାର ଗାଁକୁ ସଡ଼କ ପଥରେ ସଂଯୋଗ କରିବା ପାଇଁ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା। ୫୦,୬୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ଭାରତର ପ୍ରମୁଖ ମାର୍ଗକୁ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ କରିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଇଛି। ବାରାଣାସୀର ଲାଲ ବାହାଦୁର ଶାସ୍ତ୍ରୀ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବିମାନବନ୍ଦର, ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗର ବାଗଡୋଗ୍ରା, ବିହାରର ବିହଟାରେ ଉନ୍ନତିକରଣ ଏବଂ ଅଗାତି ଓ ମିନିକୋଏରେ ନୂତନ ବିମାନ ବନ୍ଦର ନିର୍ମାଣ କରି ପର୍ଯ୍ୟଟନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଉଛି। ଏହି ୧୦୦ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ବେଙ୍ଗାଲୁରୁ ମେଟ୍ରୋ ଫେଜ୍ -୩, ପୁଣେ ମେଟ୍ରୋ, ଥାନେ ଇଣ୍ଟିଗ୍ରାଲ୍ ରିଙ୍ଗ ମେଟ୍ରୋ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ମେଟ୍ରୋ ରେଳ ପ୍ରକଳ୍ପ ମଧ୍ୟ ଅଗ୍ରଗତି କରିଛି।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କିଷାନ ସମ୍ମାନ ନିଧି ଯୋଜନାର ୧୭ତମ କିସ୍ତି ଅଧୀନରେ ୯.୫୦ କୋଟି କୃଷକଙ୍କୁ ୨୦,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବଣ୍ଟନ କରାଯାଇଛି। ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ମୋଟ ୧୨ କୋଟି ୩୩ ଲକ୍ଷ ଚାଷୀଙ୍କୁ ୩ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ବଣ୍ଟନ କରାଯାଇଛି। ଖରିଫ ଫସଲର ସର୍ବନିମ୍ନ ସହାୟକ ମୂଲ୍ୟ (ଏମଏସପି) ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି ଏବଂ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ସରକାର ପୂର୍ବ ସରକାର ତୁଳନାରେ ଏମଏସପିରେ ଅନେକ ଗୁଣ ଅଧିକ ଫସଲ କିଣିଛନ୍ତି, ଯାହା ଦର୍ଶାଉଛି ଯେ ମୋଦୀ ସରକାର କୃଷକଙ୍କ ସ୍ୱାର୍ଥ ପ୍ରତି ସମର୍ପିତ ।
ସମବାୟ ଚିନି କଳର ଇଥାନଲ ଉତ୍ପାଦନ ୟୁନିଟଗୁଡ଼ିକୁ ମକାରୁ ଇଥାନଲ ଉତ୍ପାଦନ କରିବା ପାଇଁ ମଲ୍ଟି-ଫିଡ୍ ଇଥାନଲ୍ ୟୁନିଟରେ ପରିଣତ କରାଯାଇଛି। ଏହା ଦ୍ୱାରା କେବଳ ଆଖୁ ନୁହେଁ ମକାରୁ ମଧ୍ୟ ଇଥାନଲ ଉତ୍ପାଦନ ହୋଇପାରିବ । ଆମେ ପିଆଜ ଏବଂ ବାସମତୀ ଚାଉଳର ସର୍ବନିମ୍ନ ରପ୍ତାନି ମୂଲ୍ୟ (ଏମଇପି) ହଟାଇ ଦେଇଛୁ । ପିଆଜ ଉପରେ ରପ୍ତାନି ଶୁଳ୍କ ୪୦%ରୁ ୨୦%କୁ ହ୍ରାସ କରାଯାଇଛି।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ୧୦୦ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ମଧ୍ୟବିତ୍ତଙ୍କୁ ଅନେକ ସୁବିଧା ଦିଆଯାଇଛି । ଟିକସ ରିହାତି ଅଧୀନରେ ୭ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆୟ ଉପରେ ଆୟକର ଲାଗୁ ହେବ ନାହିଁ । ୱାନ୍ ରାଙ୍କ ୱାନ୍ ପେନ୍ ସନ୍ (ଓଆରଓପି)ର ତୃତୀୟ ସଂସ୍କରଣ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହୋଇଛି ଏବଂପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ଯୋଜନାରେ ୩ କୋଟି ଘର ମଞ୍ଜୁର କରାଯାଇଛି। ସହରାଞ୍ଚଳ ଆବାସ ଯୋଜନାରେ ୧ କୋଟି ଘର ଏବଂ ଗ୍ରାମୀଣ ଆବାସ ଯୋଜନାରେ ୨ କୋଟି ଘର ମଞ୍ଜୁର କରାଯାଇଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂର୍ଯ୍ୟ ଘର ମାଗଣା ବିଜୁଳି ଯୋଜନାରେ ୨୦୨୪ରେ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୨.୫ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ପରିବାରରେ ସୌର ଶକ୍ତି ପହଞ୍ଚିଛି। ଏହି ଅନନ୍ୟ ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ କେବଳ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ପରିବାରର ବିଜୁଳି ବିଲ୍ ହ୍ରାସ ପାଇନାହିଁ ବରଂ ଏହା ସୌର ଶକ୍ତି ର ବ୍ୟବହାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ପୂରଣ କରିବାରେ ମଧ୍ୟ ସହାୟକ ହୋଇଥାଏ । ପରିବେଶ ଅନୁକୂଳ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପାଇଁ ଆମେ ପାଖାପାଖି ୩୪୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ସହାୟତାରେ ପିଏମ୍ ଇ-ବସ୍ ସେବାକୁ ଅନୁମୋଦନ କରିଛୁ। ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଗୁଡ଼ିକୁ ଆର୍ଥିକ ଆଶ୍ୱସ୍ତି ଦେବା ଏବଂ ନବସୃଜନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଉପରେ ୩୧% ବୋଝ ଥିବା ଏଞ୍ଜେଲ୍ ଟ୍ୟାକ୍ସକୁ ମଧ୍ୟ ଉଚ୍ଛେଦ କରାଯାଇଛି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଛନ୍ତି।
ଜାତୀୟ ଶିଳ୍ପ କରିଡର ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅଧୀନରେ ୧୨ଟି ଶିଳ୍ପ ଜୋନ୍ ନିର୍ମାଣ କରାଯିବ ଯାହାକୁ ପ୍ରମୁଖ ଜାତୀୟ ରାଜପଥ ସହ ସଂଯୋଗ କରାଯିବ।
ମଧ୍ୟବିତ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ନିଆଯାଇଛି ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନିଷ୍ପତ୍ତି । ମୁଦ୍ରା ଋଣର ସୀମା ୧୦ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାରୁ ୨୦ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଯେଉଁମାନେ ସେମାନଙ୍କର ପୁରୁଣା ଋଣ ସଫଳତାର ସହ ପରିଶୋଧ କରିଛନ୍ତି ସେମାନେ ଏଥିରୁ ଉପକୃତ ହେବେ । ଏମଏସଏମଇ ପାଇଁ ଏକ କ୍ରେଡିଟ୍ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି ଯାହା ଅଧୀନରେ କ୍ଷୁଦ୍ର ବ୍ୟବସାୟୀ ଏବଂ କ୍ଷୁଦ୍ର ଉଦ୍ୟୋଗୀମାନେ ବିନା ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟିରେ ଋଣ ପାଇପାରିବେ ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଯେକୌଣସି ଦେଶର ବିକାଶ ପାଇଁ ସଶକ୍ତ ଯୁବକମାନେ ପ୍ରାଥମିକତା ଅଟନ୍ତି । ଆମେ ୨ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ପିଏମ୍ ପ୍ୟାକେଜ୍ ଘୋଷଣା କରିଛୁ, ଯାହା ଅଧୀନରେ ଆଗାମୀ ୫ ବର୍ଷରେ ୪ କୋଟି ୧୦ ଲକ୍ଷ ଯୁବକ ଉପକୃତ ହେବେ। ଆମ ସରକାର ଅଗ୍ରଣୀ କମ୍ପାନିରେ ଥିବା ଏକ କୋଟି ଯୁବକଙ୍କୁ ଇଣ୍ଟର୍ନସିପ୍ ସୁଯୋଗ, ଭତ୍ତା ଏବଂ ଏକକାଳୀନ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛନ୍ତି। କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ଚାକିରି ପାଇଁ ହଜାର ହଜାର ନିଯୁକ୍ତି ମଧ୍ୟ ଜାରି କରାଯାଇଛି।
ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପୁଞ୍ଜି ବ୍ୟୟ କୁ ୧୧ ଲକ୍ଷ ୧୧ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ନିଜେ ଏକ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ । ଏହା ଦ୍ୱାରା ଅନେକ ଯୁବକଙ୍କ ପାଇଁ ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେବ ଏବଂ ଆମର ଭିତ୍ତିଭୂମି ମଧ୍ୟ ସୁଦୃଢ଼ ହେବ । ପିଏଲଆଇ ଯୋଜନା ଏବଂ ୧୨ଟି ଶିଳ୍ପାଞ୍ଚଳର ବିକାଶ ମଧ୍ୟ ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ। ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଏବଂ ଏମଏସଏମଇ ପାଇଁ ଦିଆଯାଉଥିବା ଆର୍ଥିକ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ମଧ୍ୟ ଯୁବବର୍ଗଙ୍କ ପାଇଁ ଫଳପ୍ରଦ ସାବ୍ୟସ୍ତ ହେବ ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଦୀନଦୟାଲ ଅନ୍ତ୍ୟୋଦୟ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ୧୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ମହିଳାଙ୍କୁ ସଂଗଠିତ କରି ୯୦ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ ଗଠନ କରାଯାଇଛି ଏବଂଲଖପତି ଦିଦି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ୧୦୦ ଦିନରେ ୧୧ ଲକ୍ଷ ନୂଆଲଖପତି ଦିଦିଙ୍କୁ ସାର୍ଟିଫିକେଟ୍ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ୧ କୋଟିରୁ ଅଧିକଲକ୍ଷପତି ଦିଦି ବାର୍ଷିକ ଏକ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ରୋଜଗାର କରୁଛନ୍ତି। ଏହି ମହିଳାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ଏକ ସ୍ୱପ୍ନ ବୋଲି ବିବେଚନା କରାଯାଉଥିଲା କିନ୍ତୁ ଆଜି ସେମାନେ ସମ୍ମାନର ସହ ଜୀବନ ବିତାଉଛନ୍ତି ।
ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ମିତ୍ର ଏବଂଡ୍ରୋନ୍ ଦିଦିଙ୍କ ଜରିଆରେ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଦିଦିଙ୍କୁ ସ୍ବୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ ସହ ଯୋଡ଼ାଯାଇ ଗାଇଡ୍ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଇଛି। ଏହା ସହ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସହ ଯୋଡ଼ିବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଇଛି।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜନଜାତିଆ ଉନ୍ନତ ଗ୍ରାମ ଅଭିଯାନ ଅଧୀନରେ ୬୩,୦୦୦ ଆଦିବାସୀ ଗ୍ରାମର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିକାଶ କରାଯିବ। ଏହାଦ୍ୱାରା ୫ କୋଟି ଆଦିବାସୀଙ୍କ ଆର୍ଥିକ ସ୍ଥିତିରେ ସୁଧାର ଆସିବ। ଏହି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଗାଁକୁ ପ୍ରାଥମିକ ଆବଶ୍ୟକତା ଏବଂ ମୌଳିକ ସୁବିଧା ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ରୂପେ ସଜ୍ଜିତ କରାଯିବ । ଏହି ୧୦୦ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ଅନୁସୂଚିତ ଜାତିର ଭିନ୍ନକ୍ଷମଙ୍କୁ ୩ ଲକ୍ଷ ନୂଆ ପରିଚୟପତ୍ର ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି।
ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏକଲବ୍ୟ ଆଦର୍ଶ ଆବାସିକ ବିଦ୍ୟାଳୟ (ଇଏମଆରଏସ)କୁ ଏକ ନୂତନ ଦିଗ ସହିତ ପୁନଃ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଉଛି। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ୱାକଫ୍ ସଂଶୋଧନ ବିଲ୍ -୨୦୨୪ ୱାକଫ୍ ସମ୍ପତ୍ତିର ପରିଚାଳନା, ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ଅପବ୍ୟବହାର ରୋକିବା ପାଇଁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ ଏବଂ ଆଗାମୀ ଦିନରେ ଏହାକୁ ସଂସଦରେ ଆଗତ କରାଯିବ। ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ଯୋଜନା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଏକ ଅତ୍ୟନ୍ତ ମହତ୍ୱାକାଂକ୍ଷୀ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଏବଂ ଏହି ଯୋଜନା କୋଟି କୋଟି ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନକୁ ସହଜ କରିଛି ।ଏହା ଅଧୀନରେ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ସରକାର ୫ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଚିକିତ୍ସା ଖର୍ଚ୍ଚ ବହନ କରୁଛନ୍ତି। ଦଳର ଇସ୍ତାହାରରେ ଦିଆଯାଇଥିବା ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଅନୁଯାୟୀ ୭୦ ବର୍ଷ ରୁ ଅଧିକ ବୟସର ସମସ୍ତ ବରିଷ୍ଠ ନାଗରିକଙ୍କୁ ୫ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମାଗଣା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବୀମା ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ । ୭୦ ବର୍ଷରୁ ଅଧିକ ବୟସର ଗରିବ ଲୋକଙ୍କୁ ନିଜ କାର୍ଡ ବ୍ୟତୀତ ୫ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାର ଅତିରିକ୍ତ କଭରେଜ୍ ଦିଆଯିବ, ଯାହା ସେମାନଙ୍କ କଭରେଜକୁ ୧୦ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବ। ପ୍ରାୟ ସାଢ଼େ ୪ କୋଟି ପରିବାରର ୬ କୋଟି ବରିଷ୍ଠ ନାଗରିକ ଏଥିରୁ ଉପକୃତ ହେବେ ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ କୌଣସି ଆୟ ସୀମା ନାହିଁ ବୋଲି ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ୭୫,୦୦୦ ନୂଆ ମେଡିକାଲ ସିଟ୍ ଯୋଡି ଆମେ ଡାକ୍ତରୀ ଶିକ୍ଷା ପାଇଁ ବିଦେଶ ଉପରେ ନିର୍ଭରଶୀଳତା ଦୂର କରିବା ଦିଗରେ ଅଗ୍ରସର ହେଉଛୁ । ଏଥିପାଇଁ ୩ ବର୍ଷର ଟାର୍ଗେଟ ଧାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଇଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ଶାହା କହିଥିଲେ ଯେ ଅଗଷ୍ଟ ୨୩ ତାରିଖରେ ପ୍ରଥମ ମହାକାଶ ଦିବସ ପାଳନ କରାଯାଇଥିଲା, ଯାହା ଅଧୀନରେ କିଶୋର ଏବଂ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ମହାକାଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉତ୍ସାହିତ ଏବଂ ଆଗ୍ରହୀ କରିବା ପାଇଁ ଅନେକ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପରିଚାଳନା ପାଇଁ ଏକ ଜାତୀୟ ଡାଟାବେସ୍ ଏବଂ ଗ୍ରାମୀଣ ଜମି ରେକର୍ଡ ପାଇଁ ଏକପଞ୍ଚାୟତ ପୋର୍ଟାଲ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି। ଗୁଜରାଟର ସାନନ୍ଦରେ ଏକ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ୟୁନିଟ୍ ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଆଗାମୀ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଖେଳାଳି ରେ ପରିଣତ ହେବ ।
ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଇଂରେଜମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା କରାଯାଇଥିବା ୧୫୦ ବର୍ଷରୁ ଅଧିକ ପୁରୁଣା ଅପରାଧିକ ଆଇନକୁ ବଦଳାଇ ୨୦୨୪ ଜୁଲାଇ ୧ ରେ ତିନୋଟି ନୂତନ ଆଇନ - ଭାରତୀୟ ନ୍ୟାୟ ସଂହିତା (ବିଏନଏସ), ଭାରତୀୟ ନାଗରିକ ସୁରକ୍ଷା ସଂହିତା (ବିଏନଏସଏସ୍‍) ଏବଂ ଭାରତୀୟ ସାକ୍ଷୀ ଆଧିନିୟମ (ବିଏସଏ) କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯାଇଛି । ଏହି ତିନୋଟି ନୂଆ ଆଇନ ଆଗାମୀ ଦିନରେ କେବଳ ଆମର ଅପରାଧିକ ନ୍ୟାୟକୁ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ନିକଟରେ ପହଞ୍ଚାଇବ ନାହିଁ, ବରଂ ନ୍ୟାୟ ପାଇବା କୁ ସହଜ କରିବ ଏବଂ ଠିକ୍ ସମୟରେ ନ୍ୟାୟ ଦେବା ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରିବ । ୩ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏହି ଆଇନଗୁଡ଼ିକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ରୂପେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ପରେ ଭାରତର ଅପରାଧିକ ନ୍ୟାୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ଆଧୁନିକ ହେବ ବୋଲି ସେ ଦୃଢ଼ୋକ୍ତି ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଜୁନ୍ ୨୫କୁସମ୍ବିଧାନ ହତ୍ୟା ଦିବସ ଭାବେ ପାଳନ କରିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇ ଆଗାମୀ ପିଢ଼ିକୁ ସଚେତନ କରିବାକୁ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଇଛି ଯେପରି ଦେଶକୁ ପୁଣି ଥରେ ଜରୁରୀକାଳୀନ ପରିସ୍ଥିତିର ଅନ୍ଧାର ସମୟ ଦେଇ ଗତି କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ ନାହିଁ। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜି ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ରୁଷିଆ ଏବଂ ୟୁକ୍ରେନ ଗସ୍ତକୁ ଆଶାର ସହ ଅପେକ୍ଷା କରିଛି । ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ୟୁନେସ୍କୋ ବିଶ୍ୱ ଐତିହ୍ୟ କମିଟି ଭାରତରେ ଏହାର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବୈଠକ ଆୟୋଜନ କରିଛି ଏବଂ ଏହା ଆଗାମୀ ଦିନରେ ଆମର ଅନେକ ଐତିହ୍ୟ ସ୍ଥଳକୁ ବହୁତ ଉପକୃତ କରିବ ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ୩୫ ବର୍ଷର ସଂଘର୍ଷ ପରେ ଚଳିତ ବର୍ଷ ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୪ ରେ ତ୍ରିପୁରାରେ ଏନଏଲଏଫଟି ଏବଂ ଏଟିଟିଏଫ ସହିତ ଏକ ଶାନ୍ତି ଚୁକ୍ତି ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ହୋଇଥିଲା । ଦେଶରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ସହରାଞ୍ଚଳ ବନ୍ୟା ପରିଚାଳନା ପାଇଁ ୬୩୫୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ନୂଆ ଯୋଜନା ଅଣାଯାଇଛି। ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳରେ ୪୧୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ଜଳ ବିଦ୍ୟୁତ ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ଅନୁମୋଦନ ମିଳିଥିଲା। ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପରିଚାଳନା ବିଲ୍ ୨୦୨୪ରେ ଲୋକସଭାରେ ଆଗତ ହୋଇଛି। ଏହି ବିଲ୍ ସହରାଞ୍ଚଳ ପାଣ୍ଠି ପରିଚାଳନା, ଅଗ୍ନିଶମ ସେବା, ଜିଏଲ୍ଓଏଫ୍ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ମୁକାବିଲା ର ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରିବ। ଏଥିପାଇଁ ୧୨୫୫୪ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟବରାଦ କରାଯାଇଛି। ଶ୍ରୀ ଶାହ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଲଦାଖରେ ୫ଟି ନୂଆ ଜିଲ୍ଲା ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଇଛି। ନିଶା ନିବାରଣ ଏବଂ ସୂଚନା ପାଇଁ ମାନସ ହେଲ୍ପଲାଇନ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି । ଆସନ୍ତା ୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ୫୦୦୦ ସାଇବର କମାଣ୍ଡୋଙ୍କୁ ତାଲିମ ଦିଆଯିବ ଏବଂ ସାଇବର ଅପରାଧ ପାଇଁ ଏକ ସନ୍ଦିଗ୍ଧ ରେଜିଷ୍ଟ୍ରି ମଧ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଉଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ମୋଦୀ ସରକାରଙ୍କ ତୃତୀୟ ପାଳିର ପ୍ରଥମ ୧୦୦ ଦିନରେ ଆମେ ଏତେ କିଛି କରିବାରେ ସକ୍ଷମ ହୋଇଛୁ। ଏହା ପଛର କାରଣ ହେଉଛି ସବୁ ରାଜନୈତିକ ଦଳ ନିର୍ବାଚନରେ ବ୍ୟସ୍ତ ଥିଲେ, କିନ୍ତୁ ନିର୍ବାଚନର ୬ ମାସ ପୂର୍ବରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଅମଲାତନ୍ତ୍ରକୁ ଦାୟିତ୍ୱ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଯେଉଁ ସବୁ ଉନ୍ନୟନ ମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟ ଚାଲିଛି, ଯେଉଁ ସବୁ ନୂଆ ସରକାର ଆସିବ, ତାହା ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ, ଯାହାଦ୍ୱାରା ଦେଶର ବିକାଶର ଗତିରେ ବାଧା ସୃଷ୍ଟି ହେବ ନାହିଁ। ଏହି ଚିନ୍ତାଧାରାର ଫଳସ୍ୱରୂପ ଆମେ ୧୦୦ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାର ଉନ୍ନୟନ ମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ବହୁ ଦୂରରେ ପହଞ୍ଚାଇବାରେ ସଫଳ ହୋଇଛୁ ବୋଲି ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି। ଏହା ମାଧ୍ୟମରେ କେବଳ ଦେଶର ବିକାଶର ଗତି ବଢିବ ନାହିଁ ବରଂ ଦେଶ ସୁରକ୍ଷିତ ଓ ସମୃଦ୍ଧ ହେବ ଏବଂ ନୂତନ ଶିକ୍ଷା ନୀତି କୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରି ଆମେ ଶିକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବୁ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି ।