Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah addresses a press conference in New Delhi today on the significant achievements of the first 100 days of Prime Minister Shri Narendra Modi's third term
Born in a poor family, he rose to become the Prime Minister of the world’s largest democracy, Modi Ji has been honored by 15 different nations with their highest awards, enhancing his and India’s pride
The first 100 days of Modi 3.0 have laid a strong foundation for building a ‘Developed India’
These 100 days have been marked by a remarkable balance between development and welfare for the poor, incorporating every section of society
In the first 100 days of Modi 3.0, projects worth approximately ₹15 lakh crore were initiated
For the past 10 years, the Modi government has maintained consistency in the direction, pace, and precision of policy implementation
Modi government will continue to work with dedication towards security, development, and the welfare of the poor
Modi government has strengthened the external, internal security, and defence systems to build a secure India
By approving an additional 3 crore houses under PMAY, the Modi government is progressing towards its commitment to providing a home for every poor citizen
Projects worth ₹3 lakh crore have been approved for building world-class infrastructure
Under the Modi government, India is emerging as a major global manufacturing hub
Modi government has introduced numerous schemes to enrich farmers, ensuring that the country remains food secure and that farmers become self-reliant
A ₹2 lakh crore PM package has been announced for empowering youth, benefiting 4 crore 10 lakh young people over the next five years
Increasing capital expenditure to ₹11 lakh 11 thousand crore is a milestone in itself
As promised in our manifesto, all senior citizens aged 70 or above will be provided with free health coverage of up to ₹5 lakh
Today, more than 1 crore "Lakhpati Didis" are earning an annual income of ₹1 lakh or more
17 SEP 2024 4:40PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah addressed a press conference in New Delhi today on the important initiatives, decisions and achievements of the first 100 days of the third term of Prime Minister Shri Narendra Modi. On this occasion, Shri Amit Shah released 'Paving the Path to Viksit Bharat', a special booklet, and eight flyers depicting the important achievements of the last 100 days under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi. Union Minister of Information & Broadcasting, Railways and Electronics and Information Technology Shri Ashwini Vaishnaw was also present on the occasion.
Addressing the media persons, the Union Home Minister and Minister of Cooperation greeted Prime Minister Shri Narendra Modi on his birthday today. He said that Modi ji was born in a poor family, he became the Prime Minister of the world's largest democracy and 15 different countries of the world have awarded him with the highest honour of their country, which has increased the pride of not only of our Prime Minister but of entire India. Shri Shah said that today 140 crore people of the country are praying to God for the longevity of Prime Minister Modi.
Shri Amit Shah underlined that after running a government dedicated to India's development, security and welfare of the poor for 10 consecutive years, the people of the country have given us the mandate to form the government for the third time in the 2024 Lok Sabha elections. He said that for the first time after 60 years, a leader is leading the country by becoming the Prime Minister for the third consecutive time. For the first time in 60 years, there is an atmosphere of political stability in the country and the country has sustained itself on its policies. He said that entering the 11th year ensuring that the policies continue to deliver as per the expectations while maintaining the speed and accuracy of their implementation over a period of 10 years is a very difficult and a great achievement.
The Union Home Minister said that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, the government has achieved great success in building a safe India by strengthening the country's external and internal security and defence system in the last 10 years. He said that PM Modi has done the work of bringing radical changes in education and bringing new education policy by incorporating our ancient educational values, glorifying languages ​​and incorporating modern education. He said that today India has become the most preferred destination for production activities in the whole world. Shri Shah said that many countries of the world want to understand, accept and make our Digital India scheme the basis of their development. He said that we have brought discipline and progress in all 13 parameters of the economy. He said that today the whole world witnesses India's bright future in the field of space. The Home Minister said that in the last 10 years, for the first time since independence, a robust foreign policy is in place.
Shri Amit Shah said that in the last 10 years of Modi Government, PM Modi has provided houses, toilets, gas connections, drinking water, electricity, per month 5 kg grains and health facilities worth upto Rs 5 lakh to 60 crore poor people of the country. He said that we have set a target that in the next 5 years there will be no person in the country who does not have his own house. Shri Shah said that Modi Government has provided many opportunities for the youth and today the youth of India is ready to compete with the youth of the world.
Union Home Minister said that many schemes have been brought keeping in mind the development and prosperity of our farmers. He said that through these schemes, the food reserves in the country will reach a level of sustainability, and we will be in a position to export, by becoming self-reliant, thereby bringing prosperity to the farmers.
Shri Amit Shah said that the 100 days of Modi 3.0 are going to lay a strong foundation for the creation of a 'developed India'. These 100 days have been a wonderful coordination of development and poor welfare by involving every section. He said that projects worth about ₹15 lakh crore have been started in the first 100 days of Modi 3.0. Under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, the government has maintained the direction, speed and accuracy of implementation of policies for the last 10 years. He said that the Modi government will continue to work with dedication towards security, development and poor welfare.
Shri Amit Shah said that 100 days have been divided into 14 pillars. Under infrastructure, projects worth Rs 3 lakh crore have been started in 100 days. A mega port will be built in Vadhavan, Maharashtra at a cost of Rs 76 thousand crore, which will be included in the top 10 ports of the world from day one. A scheme of connecting 25 thousand unconnected villages by road worth Rs 49 thousand crore was started. It has been decided to expand India's major routes at a cost of Rs 50,600 crore. Work is being done to promote tourism by upgrading Lal Bahadur Shastri International Airport in Varanasi, Bagdogra in West Bengal, Bihta in Bihar and building new air strips in Agatti and Minicoy. Bengaluru Metro Phase-3, Pune Metro, Thane Integral Ring Metro and many other metro rail projects have also progressed in these 100 days.
Shri Amit Shah said that Rs 20000 crore has been distributed to 9.50 crore farmers under the 17th installment of the Pradhan Mantri Kisan Samman Nidhi Yojana. So far, Rs 3 lakh crore has been distributed to a total of 12 crore 33 lakh farmers. The Minimum Support Price (MSP) of Kharif crops has also been increased and the Narendra Modi government has purchased several times more crops at MSP than the previous government, which shows that the Modi government is dedicated to the interests of farmers.
Ethanol producing units of cooperative sugar mills have been converted into multi-feed Ethanol units to produce Ethanol from Maize. This will now allow Ethanol to be produced not only from sugarcane but also from maize. We have removed the Minimum Export Price (MEP) of onion and Basmati rice. Export duty on onion has been reduced from 40% to 20%.
Union Home Minister said that in these 100 days, many reliefs have been given to the middle class. Under tax relief, there will be no income tax on income up to Rs 7 lakh. The third version of One Rank One Pension (OROP) has been implemented and 3 crore houses have been sanctioned under the Pradhan Mantri Awas Yojana. One crore houses have been sanctioned under the Urban Housing Scheme and 2 crore houses under the Rural Housing Scheme.
So far in 2024, solar energy has reached more than 2.5 lakh households under the Pradhan Mantri Surya Ghar Free Electricity Scheme. Through this unique scheme, not only the electricity bill of middle-class families is reduced, but it also contributes to the fulfillment of the target of usage of solar energy. We have approved PM e-bus services with an assistance of about Rs 3400 crore to create an environment friendly system. Shri Amit Shah said that to provide financial relief to startups and to promote innovation, the angel tax, which was a burden of 31% on startups, has also been abolished.
Under the National Industrial Corridor Development Program, 12 industrial zones will be built which will be linked to major national highways.
The most important decision has been taken for the middle class. The limit of Mudra loan has been increased from Rs. 10 lakh to Rs. 20 lakh, and all those who have successfully repaid their old loans will benefit from it. A credit guarantee scheme has been started for MSMEs under which small traders and small entrepreneurs will be able to get loans without guarantee.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that the empowered youth is the primary prerequisite for the development of any country. We have announced a PM package of Rs. 2 lakh crores, under which 4 crore 10 lakh youth will benefit in the next 5 years. Our government has also decided to provide internship opportunities, allowances and one-time assistance to one crore youth in top companies. Several thousand appointments for Central Government jobs have also been issued.
Shri Shah said that increasing the capital expenditure to Rs 11 lakh 11 thousand crore is a milestone in itself. This will create new employment opportunities for many youth and our infrastructure will also be strengthened. The PLI scheme and the development of 12 industrial zones will also create jobs for the youth. The financial incentives given for startups and MSMEs will also prove to be effective for the youth.
Shri Amit Shah said that under the Deendayal Antyodaya Yojana, more than 90 lakh self-help groups have been formed by organizing more than 10 crore women and under the Lakhpati Didi Yojana, 11 lakh new Lakhpati Didi have been given certificates in 100 days. He said that more than one crore Lakhpati Didi are earning one lakh rupees annually. For these women, an amount of one lakh was considered a dream but today they are living their lives with respect.
Shri Shah said that Paryatan Didi has been linked to self-help groups through Paryatan Mitra and Drone Didi to work as a guide. Along with this, work has also been done to connect the youth with tourism.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that under the Pradhan Mantri Janjatiya Unnat Gram Abhiyan, 63,000 tribal villages will be fully developed. This will improve the economic condition of 5 crore tribals. Under this scheme, the village will be fully equipped with primary needs and basic amenities. 3 lakh new identity cards have been given to the disabled persons of Scheduled Caste in these 100 days.
Home Minister said that Eklavya Model Residential School (EMRS) is being re-introduced with a new dimension. Mr. Shah said that the Waqf Amendment Bill-2024 is committed to the management, protection and prevention of misuse of Waqf properties and it will be introduced in Parliament in the coming days. Shri Amit Shah said that Ayushman Bharat Yojana is a very ambitious program of the Prime Minister and this scheme has has made lives of crores of people easy. Under this, the Narendra Modi government is bearing the cost of treatment up to Rs 5 lakh. He said that as per the promise made in our party's manifesto, all senior citizens aged 70 years and above will be given free health coverage up to Rs 5 lakh. Poor people above 70 years of age will be given additional coverage of Rs 5 lakh in addition to their own card, which will increase their coverage to Rs 10 lakh. The Home Minister said that 6 crore senior citizens from about 4.5 crore families will benefit from this and there is no income limit to this.
The Union Home Minister said that by adding 75,000 new medical seats, we are moving towards ending dependence on foreign countries for medical education. He said that a target of 3 years has been set for this. Shri Shah said that the first Space Day was celebrated on 23rd August, under which many schemes have been launched to encourage and interest teenagers and youth in the field of space. He added that a national database for disaster management and a Panchayat portal for rural land records have been launched. A semiconductor unit has been set up in Sanand, Gujarat and in the coming 10 years, India will become a major player in the field of semiconductors.
The Home Minister said that three new laws – Bharatiya Nyaya Sanhita (BNS), Bharatiya Nagrik Suraksha Sanhita (BNSS) and Bharatiya Sakshya Adhiniyam (BSA) - have been implemented on 1 July 2024, replacing the more than 150-year-old criminal laws made by the Britishers. These three new laws will not only make our criminal justice accessible to the public in the coming days, but will also make it easier to get justice and will also start delivering justice on time. He exuded confidence that after the full implementation of these laws in 3 years, India's criminal justice system will be the most modern in the world.
Shri Amit Shah said that by deciding to celebrate 25 June as Samvidhan Hatya Diwas, an attempt has been made to make the coming generations aware so that the country does not have to go through the dark period of Emergency again. He said that today the whole world is waiting with hope on the important visits of Prime Minister Modi to Russia and Ukraine. For the first time, the UNESCO World Heritage Committee organized its important meeting in India and this will greatly benefit many of our heritage sites in the coming days.
The Union Home Minister said that on September 4 this year, a peace agreement was signed with NLFT and ATTF in Tripura after 35 years of conflict. For the first time in the country, a new scheme of Rs 6350 crore was brought for urban flood management. Hydro electronic project in the Northeast was approved with a cost of Rs 4100 crore. The Disaster Management Bill has been introduced in the Lok Sabha in 2024. This bill will meet the needs of urban fund management, fire services, GLOF and prevention of other disasters. Rs 12554 crore has been allocated for this. Mr Shah also said that five new districts have been created in Ladakh. MANAS helpline has been started for narcotics prevention and information. He said that 5000 Cyber Commandos will be trained in the next 5 years and a suspect registry for cybercrime is also being prepared.
Shri Amit Shah said that we have been able to do so much in the first 100 days of the third term of the Modi government. He said that the reason behind this is that all the political parties were busy with the elections, but Prime Minister Modi had given the task to the bureaucracy 6 months before the elections that all the development works that are in the pipeline, they have to be completed for whichever new government comes, so that the pace of development of the country is not hindered. The Home Minister said that it is the result of this thinking that we have been successful in taking development works worth lakhs and crores of rupees a long way within 100 days. He said that through these, not only will the pace of development of the country increase but the country will be safe and prosperous and we will also move forward in the field of education by implementing the new education policy.

য়ুমলৈ-কৈরৈ মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী য়ুম্লৈ-কৈরৈ অমসুং কোওপরেশন মন্ত্রালয়, শ্রী অমিত শাহনা প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী অহুমশুবা তার্মগী অহানবা নুমিৎ ১০০দা পুরকখিবা মরু ওইবা মাইপাকপশিং অদুগী মতাংদা ঙসি নই দিল্লীদা পাংথোকখিবা প্রেস কনফরেন্স অমদা ৱা ঙাংখ্রে
লাইরবা ইমুং অমদা পোকখিবা, মহাক্না হৌজিক্তি মালেম অসিগী খ্বাইদগী চাউবা গনতন্ত্র চৎপা লৈবাক অমগী প্রধান মন্ত্রী ওইরকখি, মোদী জীবু তোঙান-তোঙানবা লৈবাক ১৫না মখোয়গী খ্বাইদগী ৱাংবা এৱার্দশিং পীদুনা ইখাইখুম্নবীরকখি, মসিনা মহাক্কী অমসুং লৈবাক অসিগী মিংচৎ হেন্না পুরকখি
মোদী ৩.০গী অহানবা নুমিৎ ১০০ অসিনা ‘চাউখৎপা ভারত’ অমা শেমগৎনবগী অরিংবা য়ুমফম অমা শেমখ্রে
মসিগী নুমিৎ ১০০ অসিনা খুনাই অসিগী কাংলুপ খুদিংমকপু মসিদা শরুক য়াহন্দুনা চাউখৎ-থৌরাং অমসুং লাইরবশিং য়াইফ-থৌরাং অনিগী মরক্তা শিংথানিংঙাই ওইবা মওংদা মান্নবা পুরকখি
মোদী ৩.০গী অহানবা নুমিৎ ১০০ অসিদা, চাউরাক্না লুপা করোর লাখ ১৫গী ওইগদৌবা প্রোজেক্তশিং পাইখৎলকখ্রে
হৌখিবা চহি ১০০ অসিদা, মোদী সরকারনা পোলিসী ইমপ্লিমেন্ত তৌবদা মাইকৈ অসিদা, খোংজেল অমসুং মরিক চুম্না তৌবদা লেপ্তনা চাং নাইনা তৌদুনা লাকখি
মোদী সরকারনা সেক্যুরিতী, দেবেলপমেন্ত অমসুং লাইরবশিং য়াইফ-থৌরাংগী মাইকৈদা অচেৎপা ফিরেপ অমগা লোইননা লেপ্তনা থবক তৌখিগনি
মোদী সরকার অসিনা অসোই-অঙাম য়াওদবা ভারত অমা শেম্নবা এক্সতর্নেল, ইন্তর্নেল সেক্যুরিতী অমসুং দিফেন্স সিস্তেমবু হেন্না মপাঙ্
17 SEP 2024 4:40PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী য়ুম্লৈ-কৈরৈ অমসুং কোওপরেশন মন্ত্রালয়, শ্রী অমিত শাহনা প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী অহুমশুবা তার্মগী অহানবা নুমিৎ ১০০দা পুরকখিবা মরু ওইবা অনৌবা থৌরাংশিং, ফিরেপশিং অমসুং মাইপাকপশিং অদুগী মতাংদা ঙসি নই দিল্লীদা পাংথোকখিবা প্রেস কনফরেন্স অমদা ৱা ঙাংখ্রে। থৌরম অসিদা, শ্রী অমিত শাহনা প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীগি লুচিং মখাদা হৌখিবা নুমিৎ ১০০ অসিদা ফংখিবা শিংথানিংঙাই ওইবা মাইপাকপশিং অদুবু উৎপা, ‘পেবিং দ পাথ তু বিক্সিত ভারত’ হায়বা অখন্নবা বুকলেত, অমসুং ফ্লাইয়র নিপাল ফোংখ্রে। কেন্দ্রগী ইনফোর্মেশন অমসুং ব্রোদকাস্তিং, রেলৱেজ অমসুং ইলেক্ত্রোনিক্স অমসুং ইনফোর্মেশন তেক্নোলোজী, শ্রী আশ্বিনি বৈস্নৱশু থৌরম অদুদা শরুক য়াখি।
মীদিয়াগী মীওইশিংদা ৱাং ঙাংলদুনা, কেন্দ্রগী য়ুম্লৈ-কৈরৈ অমসুং কোওপরেশন মন্ত্রীনা ঙসি প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীবু মহাক্কী মপোক নুমিত্তা য়াইফ-পাউজেল পীখি। মহাক্না হায়খি মদুদি মোদী জী অসি লাইরবা ইমুং অমদগী হৌরকখি, মহাক্না মালেম অসিগী খ্বাইদগী চাউবা গনতন্ত্র চৎপা লৈবাক অমগী প্রধান মন্ত্রী ওইরকখি, মোদী জীবু তোঙান-তোঙানবা লৈবাক ১৫না মখোয়গী খ্বাইদগী ৱাংবা এৱার্দশিং পীদুনা ইখাইখুম্নবীরকখি, মসিনা প্রধান মন্ত্রীগী মিংচৎ পুরকপদা নত্তনা ভারত পুম্বগীশু মিংচৎ হেন্না পুরকখি। শ্রী শাহনা হায়খি মদুদি লৈবাক অসিগী মী করোর ১৪০না প্রধান মন্ত্রী মোদীগী পুনশি নুংশাংনবগীদমক্তা শেম্বীবা মপুদা থৌনিজরি।
শ্রী অমিত শাহনা পনখি মদুদি চহি ১০ চুপ্না ভারতকী চাউখৎ-থৌরাং, সেক্যুরতী অমসুং লাইরবশিংগী য়াইফ-থৌরাংগীদমক্তা কত্থোক্লবা সরকার অমা চলাইরবা মতুংদা, লৈবাক অসিগী মীয়াম্না ২০২৪গী লোক সভা ইলেক্সনদা অহুম্লকশুবা ওইনা সরকার শেম্নবগী য়াথং অদুবু পীনবীরে। মহাক্না হায়খি মদুদি চহি ৬০গী মতুংদা অহানবা ওইনা লুচিংবা অমনা অহুম্লকশুবা ওইনা প্রধান মন্ত্রী ওইদুনা লুচিংলি। চহি ৬০ অসিদা অহানবা ওইনা লৈবাক অসিদা পোলিতিকেল স্তেবিলিতী লেবা ঙম্লে অমসুং লৈবাক অসিনা মশাগী পোলিসীশিং অদু লেপ্তনা পাইখৎপা ঙম্লে। মহাক্না হায়খি মদুদি পোলিসীশিং অসিনা থম্লিবা থাজবা অদু মাংহন্দনা চহি ১০গী চুপ্না খোংজেল হোংদনা অমসুং শোইহন্দনা থবক-থৌরমশিং পাইখত্তুনা ১১শুবা চহি চংশিল্লকপা হায়বসি য়াম্না লুবা থবক অমনি অমসুং য়াম্না শিংথানিংঙাই ওইবা মাইপাকপা অমনি।
কেন্দ্রগী য়ুম্লৈ-কৈরৈ মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা সরকার অসিনা হৌখিবা চহি ১০ অসিদা লৈবাক অসিগী এক্সতর্নেল, ইন্তর্নেল সেক্যুরিতী অমসুং দিফেন্স সিস্তেমবু হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহন্দুনা অসোই-অঙাম য়াওদবা ভারত অমা শেম্বদা য়াম্না চাউনা মাইপাকপা পুরকখ্রে। মহাক্না হায়খি মদুদি পি.এম. মোদীনা ঐখোয়গী লিরবা এজুকেস্নেল ভেল্যুশিং হাপচিন্দুনা, লোলশিংবু ইকাইখুম্নবীদুনা অমসুং মোদর্ন এজুকেশন হাপচিন্দুনা এজুকেশনদা য়াম্না চাউনা অহোংবা অমা পুরক্নবগী অমসুং অনৌবা এজুকেশন পুরক্নবগী থবক তৌখি। মহাক্না হায়খি মদুদি ঙসি ভারতনা মালেম অসিদা প্রোদক্সন এক্তিবিতীশিংগীদমক্তা খ্বাইদগী হেন্না পাম্নবা মফম অমা ওইরে। শ্রী শাহনা হায়খি মদুদি মালেম অসিগী লৈবাক কয়া অমনা ঐখোয়গী দিজিতেল ইন্দিয়া স্কীম অসিবু খঙবা, এক্সেপ তৌবা অমসুং মসিবু মখোয়গী চাউখৎ-থৌরাংগী য়ুমফম ওইহনবা পাম্লি। মহাক্না হায়খি মদুদি ঐখোয়না ইকোনোমীগী পেরামিতর ১৩মক্তা দিসিপ্লিন অমসুং প্রোগ্রেস পুরকখ্রে। মহাক্না হায়খি মদুদি ঙসি মালেম পুম্বনা স্পেসকী লমদা ভারতকী মশেক –মঙাল লৈরবআ তুংলমচৎ অদু উখ্রে। য়ুম্লৈ-কৈরৈ মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি নিংখা তম্লবা মতুং অহানবা ওইনা, হৌখিবা চহি ১০ অসিদা য়াম্না চাউবা ফোরেন পোলিসী অমা থম্লে।
শ্রী অমিত শাহনা হায়খি মদুদি মোদী সরকারনা হৌখিবা চহি ১০ অসিদা, প্রধান মন্ত্রী, মোদীনা লৈবাক অসিগী লাইরবা মী করোর ৬০দায়ুমশিং, তোইলেতশিং, গ্যাস কনেক্সনশিং, থক্নবা ঈশিং, ইলেক্ত্রিসিতী, থা খুদিংগী চেং-হৱাই কে.জি. ৫ অমসুং লুপা লাখ ৫ ফাওবগী ওইবা হকশেলগী খুদোংচাবশিং পীখ্রে। মহাক্না হায়খি মদুদি ঐখোয়না মথংগী চহি ৫ অসিদা লৈবাক অসিদা মশাগী ময়ুম-মকৈ লৈজদবা মী অমত্তা লৈহন্দনবগী পান্দম থম্লি। শ্রী শাহনা হায়খি মদুদি মোদী সরকার অসিনা নহাশিংগীদমক্তা খুদোংচাবা কয়া অমা পীখ্রে অমসুং ঙসিদি ভারতকী নহাশিংনা মালেম অসিগী নহাশিংগা থেংগাইনবা ঙম্লগনি।
কেন্দ্রগী য়ুম্লৈ-কৈরৈ মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ঐখোয়গী লৌমীশিংগী চাউখৎ-থৌরাং অমসুং নুংঙাই-য়াইফবগী য়েংলগা স্কীম কয়া অমা পুরকখ্রে। মহাক্না হায়খি মদুদি স্কীমশিং অসিগী খত্থাংদা, লৈবাক অসিগী ফুদ রিজার্বশিং অদু লেমপানা কোন্নবা ঙম্বগী থাক ফাওবা য়ৌরক্লগনি অমসুং ইশানা ইরোমদোম লেপচবা ঙম্লদুনা, ঐখোয়না এক্সপোর্ত তৌবা ঙম্লগনি, অসুম্না লৌমীশিংদা নুংঙাই-য়াইফবা পুরক্লগনি।
শ্রী অমিত শাহনা হায়খি মদুদি মোদী ৩.০গী নুমিৎ ১০০ অসিনা ‘চাউখৎপা ভারত’ অমা শেম্নবগী য়ুমফম থোনগদৌরিবনি। মসিগী নুমিঃৎ ১০০ অসি সেক্সন খুদিংমক মসিদা শরুক য়াহন্দুনা চাউখৎ-থৌরাংগী অমসুং লাইরবশিংগী য়াইফ-থৌরাংগী কোওর্দিনেশন নিংথিনা লৈখি। মহাক্না হায়খি মদুদি মোদী ৩.০গী অহানবা নুমিৎ ১০০ অসিদা লুপা করোর লাখ ১৫গী প্রোজেক্তশিং হৌখ্রে। প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা, সরকার অসিনা হৌখিবা চহি ১০ অসিদা পোলিসীশিং পাইখৎপগী মাইকৈ, খোংজেল অমসুং এক্যুরেসী অদু ঙাক্না চৎখি। মহাক্না হায়খি মদুদি মোদী সরকার অসিনা সেক্যুরিতী, চাউখৎ-থৌরাং অমসুং লাইরবশিংগী য়াইফ-থৌরাংগী মাইকৈদা অচেৎপা ফিরেপকা লোইনা লেপ্তনা থবক তৌখিগনি।
শ্রী অমিত শাহনা হায়খি মদুদি নুমিৎ ১০০নিবু য়ুম্বি ১৪দা খাইদোকখ্রে। ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেক্তশিংগী মখাদা লুপা করোর লাখ ৩ রোমগী ওইবা প্রোজেক্তশিং নুমিৎ ১০০দা হৌখ্রে। মহারাস্ত্রগী ৱাধৱনদা লুপা করোর লিশিং ৭৬ চংনা অচৌবা পোর্ত অমা শারগনি, মসিনা হেক অহৌবা নুমিৎ অদুদগী মালেম অসিগী মকোক্তা লৈবা পোর্ত ১০গী মনুং চল্লগনি। লম্বি-থোং নিংথিজনা য়ৌদবা খুঙ্গং লিশিং ২৫বু কনেক্ত তৌগদবা লুপা করোর লিশিং ৪৯গী স্কীম হৌদোকখ্রে। ভারতকী মরু ওইবা রুতশিংবু লুপা করোর ৫০,৬০০ চংনা চাউথোক্নবা ৱারেপ লৌখ্রে। বরানসিগী লাল বহাদুর শাস্ত্রি ইন্তর্নেস্নেল এয়রপোর্ত, ৱেস্ত বেঙ্গলগী বাগদোগ্রা, বিহারগী বিহতা অপগ্রেদ তৌদুনা অমসুং আগত্তি অমসুং মিনিকোইদা এয়রস্ত্রিপশিং শেমদুনা তুরিজম য়োকখৎনবা থবক কয়া অমা তৌখ্রে। বেঙ্গলুরু মেত্রো ফেজ-৩, পুনে মেত্রো, থানে ইন্তেগ্রেল রিং মেত্রো অমসুং অতোপ্পা মেত্রো রেল প্রোজেক্ত কয়া অমশু নুমিৎ ১০০ অসিদা খুমাং চাউশিনখ্রে।
শ্রী অমিত শাহনা হায়খি মদুদি প্রধান মন্ত্রী কিসান সম্মান নিধি য়োজনা গী ১৭শুবা ইনস্তোলমেন্তকী মখাদা লৌমী করোর ৯.৫০দা লুপা করোর ২০,০০০ য়েন্থোকখ্রে। হৌজিক ফাওবদা, পুন্না লৌমী করোর ১২গা লাখ ৩৩দা করোর লাখ ৩ য়েন্থোকখ্রে। খারিফ ক্রোপশিংগী মিনিমম সপোর্ত প্রাইস (MSP)শু হেনগৎখ্রে অমসুং হান্নগী সরকারগা চাংদমম্নবদা নরেন্দ্র মোদী সরকারনা MSPদা মহৈ-মরোংশিং শরুক কয়া অমা হেন্না লৈখি, মসিনা তাকপদি মোদী সরকার অসিনা লৌমীশিংগী কান্ননবা থবক তৌরি হায়বনি।
কো্পরেতিব সুগর মিলশিংগী ইথানোল পুথোকপা য়ুনিৎশিং অদু চুজাক্তগী ইথানোল পুথোক্নবা মল্তি-ফীদ ইথানোল য়ুনিৎশিংদা ওইনা ওন্থোকখ্রে। মসিনা চু খক্তা নত্তনা চুজাক্তগীশু ইথানোল পুথোকপা ঙমহল্লগনি। ঐখোয়না তিলহৌ অমসুং বাসমতি চেংগী মিনিমম এক্সপোর্ত প্রাইস (MEP) লৌথোকখ্রে। তিলহৌদা এক্সপোর্ত দ্যুতী অদু ৪০% ওইরম্বদগী ২০%দা হন্থহনখ্রে।
কেন্দ্রগী য়ুম্লৈ-কৈরৈ মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি নুমিৎ ১০০নি অসিদা, মিদল ক্লাসতা রীফ কয়া অমশু পীখ্রে। তেক্স রিলীফকী মখাদা, লুপা লাখ ৭ ফাওবগী ইনকমদা ইনকম তেক্স অমত্তা লৈররোই। ৱান রেঙ্ক ৱান পেন্সন (OROP)কী অহুমশুবা ভর্জন ইমপ্লিমেন্ত তৌখ্রে অমসুং প্রধান মন্ত্রী আৱাস য়োজনাগী মখাদা য়ুম করোর ৩ সেঙ্কসন তৌখ্রে। অর্বান হাউসিং স্কীমগী মখাদা য়ুম করোর অমা অমসুং রুরল হাউসিং স্কীমগী মখাদা য়ুম করোর ২ সেঙ্কসন তৌখ্রে।
২০২৪ ফাওবদা, প্রধান মন্ত্রী সুর্য়া ঘর ফ্রী ইলেক্ত্রিসিতী স্কীম গী মখাদা য়ুমথোং লাখ ২.৫ হেনবদা সোলার ইনর্জী য়ৌহনখ্রে। মসিগী তোপ-তোপ্পা স্কীম অসিগী খুত্থাংদা, মিদল ক্লাসকী ইমুংশিংগী ইলেক্ত্রিসিতী বিল হন্থহনবদা নত্তনা সোলার ইনর্জী শিজিন্নবগী তার্গেত অদুবু য়ৌহনবদশু শরুক য়ারি। ঐখোয়না এনভাইরনমেন্ত ফ্রেনলী সিস্তেম অমা শেম্নবা লুপা করোর ৩৪০০ রোমগী তেংবাং পীদুনা পি.এম. ই-বস সর্বিসশিংগী অয়াবা পীখ্রে। শ্রী অমিত শাহনা হায়খি মদুদি স্তার্তঅপশিংদা শেলগী তেংবাং পীনবা অমসুং ইনোভেশন প্রোমোত তৌনবা, স্তার্তঅপ ৩১%দা অৱাবা পোৎলুম অমা ওইরম্বা এঞ্জেল তেক্স অদুশু মুত্থৎখ্রে।
নেস্নেল ইন্দস্ত্রিয়েল কোরিদোর দেবেলপমেন্ত প্রোগ্রামগী মখাদা, ইন্দস্ত্রিয়েল জোন ১২ শেম্লগনি, হায়রিবা অসি মরু ওইবা নেস্নেল হাইৱেশিংগশু শম্নহল্লগনি।
খ্বাইদগী মরু ওইবা ৱারেপশিংদি মিদল ক্লাসকীদমক্তা লৌখি। মুদ্র লোনগী লিনিৎ অদু লুপা লাখ ১০ ওইরম্বদগী লাখ ২০দা হেনগৎহনখ্রে, অমসুং অরিবা লোনশিং মাইপাক্না শিংগৎখিবশিংনা মসিদগী কান্নবা ফংগনি। MSMEশিংগীদমক্তা ক্রেদিৎ গেরেন্তী স্কীম হৌদোকখ্রে, মসিগী মখাদা অপিকপা ত্রেদরশিং অমসুং অপিকপা এন্ত্রপ্রেনরশিংনা গেরেন্তী য়াওদনা লোনশিং লৌবা য়ারগনি।
কেন্দ্রগী য়ুম্লৈ-কৈরৈ অমসুং কোওপরেশন মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি এমপাৱর তৌরবা নহাশিংনা লৈবাক অমগী চাউখৎনবগী খ্বাইদগী তঙাইফদনা খ্বাইদগী হেন্না মথৌ তাই। ঐখোয়না লুপা করোর লাখ ২গী পি.এম. পেকেজ লাউথোকখ্রে, মসিগী মখাদা লাক্কদবা চহি ৫ অসিদা নহা করোর ৪গা লাখ ১০দা কান্নবা পীরগনি। ঐখোয়গী সরকার অসিনা অচৌবা কমপনীশিংদা নহা করোর অমা ইন্তর্নশিপকী খুদোংচাবশিং, এলোৱেন্সশিং অমসুং অমুক্তংগী ওইবা মতেং পীনবা লেপখ্রে। কেন্দ্র সরকারগী থবক্কী এপোইন্তমেন্ত লিশিং কয়া অমা থোকখ্রে।
শ্রী শাহনা হায়খি মদুদি কেপিতল এক্সপেন্দিচরবু লুপা করোর লাখ ১১গা লিশিং ১১দা হেনগৎলকপা হায়বসিমক্তা য়াম্না চাউনা মাইপাকপা অমনি। মসিনা নহা কয়া অমা থবক্কী অনৌবা খুদোংচাবশিং লৈহল্লগনি অমসুং ঐখোয়গী ইনফ্রাস্ত্কচরশু হেন্না ফগৎহল্লগনি। PLI স্কীম অমসুং ইন্দস্ত্রিয়েল জোন ১২গী দেবেলপমেন্ত তৌবনশু নহাশিংগীদমক্তআ থবক পীরগনি। স্তার্তঅপশিং অমসুং MSMEশিংগীদমক্তা পীখিবা ফাইনান্সিয়েল ইন্সেন্তিবশিং অদুনশু নহাশিংগীদমক্তা য়াম্না কান্নহল্লগনি।
শ্রী অমিত শাহনা হায়খি মদুদি নুমিৎ ১০০গী মনুংদা দীনদয়াল অন্ত্যোদয়া য়োজনাগী মখাদা, নুপী করোর ১০ হেন্না খোমজিন্দুনা সেল্ফ-হেল্প গ্রুপ লাখ ৯০ হেন্না শেমখ্রে অমসুং লাখপতি দিদি য়োজনাগী মখাদা, অনৌবা লাখপতি দিদি লাখ ১১দা সর্তিফিকেতশিং পীখ্রে। মহাক্না হায়খি মদুদি, লাখপতি দিদি করোর অমা হেন্না চহি অমদা লাখ অমা তাল্লি। নুপীশিং অসিগীদমক্তদি লুপা লাখ অমগী শেনফম হায়বসি মঙগুম্বনি অদুবু ঙসিদি মখোয়গী পুনশি অদু ইজৎ লৈনা হিংলে।
শ্রী শাহনা হায়খি মদুদি পর্য়াতন দিদি অসি পর্য়াতন মিত্রা অমসুং দ্রোন দিদি খুত্থাংদা গাইদ ওইনা থবক তৌনবা সেল্ফ-হেল্প গ্রুপশিংগা লিঙ্ক তৌখ্রে। মসিগা লোইননা, নহাশিংবু তুরিজমগা কনেক্ত তৌনবা থবকশিংশু পাইখৎখ্রে।
কেন্দ্রগী য়ুম্লৈ-কৈরৈ অমসুং কোওপরেশন মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি প্রধান মন্ত্রী জনজাতিয়া উন্নত গ্রাম অভিয়ানগী মখাদা ত্রাইবলগী খুঙ্গং ৬৩,০০০বু মপুং ফানা শেমগৎলগনি। মসিনা ত্রাইবল করোর ৫গী ইকোনোমিক কন্দিশন ফগৎহল্লগনি। স্কীম অসিগী মখাদা, খুঙ্গংশিং অদু মরু ওইবা মথৌতাবশিং অমসুং তঙাইফদনা চংবা পোৎলমশিং মতিক চানা ফংহল্লগনি। নুমিৎ ১০০সিদা সেদ্যুল কাস্তকী ময়ামগা মীমান্নদ্রবশিংদা অনৌবা ইদেন্তিতী কার্দ লাখ ৩ পীরগনি।
য়ুম্লৈ-কৈরৈ মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি একলৱ্য মোদেল রেসিদেন্সিয়েল স্কুল (EMRS) অসি অনৌবা দাইমেন্সনগা লোইননা অমুক হন্না ইন্ত্রোদ্যুস তৌরগনি। শ্রী শাহনা হায়খি মদুদি Waqf এমেন্দমেন্ত বিল-২০২৪না Waqf প্রোপর্তীশিংগী মেনেজমেন্ত, প্রোতেক্সন অমসুং লান্ন শিজিন্নবদগী থিংনবগী থবক তৌই অমসুং লাক্কদবা মতমশিংদা পা্রলিয়ামনেন্তা ইন্ত্রোদ্যুস তৌরগনি। শ্রী অমিত শাহনা হায়খি মদুদি অয়ুশমান ভারত য়োজনা অসি প্রধান মন্ত্রীগী য়াম্না চাউরবা প্রোগ্রাম অমনি অমসুং মসিগী স্কীম অসিনামী করোর কয়া অমগী পুনশি লাইহল্লি। মসিগী মখাদা, নরেন্দ্র মোদী সরকারনা লুপা লাখ ৫ ফাওবগী লাইয়েংবগী শেল পুথোক্লি। মহাক্না হায়খি মদুদি ঐখোয়গী পার্তীগী মেনিফেস্তোদা তৌখিবা ৱাশক অদুগী মতুং ইন্না, চহি ৭০ শুরবা অমসুং হেল্লবশিংদা লুপা লাখ ৫ ফাওবগী ফ্রী হেল্থ কোভরেজ পীরগনি। চহি ৭০গী মধক্তা লৈবা লাইরবা মীওইশিংদা মশাগী কার্দ অদুগী মথক্তা অহেনবা লুপা লাখ ৫গী কোভরেজ অমশু পীরগনি, মসিনা মখোয়গী কোভরেজ অদু লুপা লাখ ১০দা হেনগৎলগনি। য়ুম্লৈ-কৈরৈ মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি চাউরাক্না ইমুং করোর ৪.৫দগী সেনিয়র সিতিজন করোর ৬রোম্না কান্নবা ফংলগনি অমসুং মসিদা ইনকম লিমিৎ লৈতে।
কেন্দ্রগী য়ুম্লৈ-কৈরৈ মন্ত্রীনা হায়কি মদুদি অনৌবা মেদিকেল সীত ৭৫,০০০ হাপচিল্লকপনা, ঐখোয়না মেদিকেল এজুকেশনগীদমক্তা মপান লৈবাক্কী মপাল তাংবা অদু লেপ্নবগী মাইকৈদা চংশিল্লক্লি। মহাক্না হায়খি মদুদি চহি ৩গী তার্গেত অমা মসিগীদমক্তা থমখ্রে। শ্রী শাহনা হায়খি মদুদি অহানবা স্পেস দে অদু ওগস্ত ২৩দা পাংথোকখ্রে, মসিগী মখাদা স্পেসকী লমদা ইনখৎলক্লিবা নহাশিং অমসুং নহাশিংদা পুক্নিং থৌগৎনবা অমসুং থৱায় য়াওবা পোকহন্নবা স্কীম কয়া অমা হৌদোকখ্রে। দিজাস্তর মেনেজমেন্তকীদমক্তা নেস্নেল দেতাবেস অমসুং খুঙ্গংগী লমশিংগী রেকোর্দ থম্নবা পঞ্চায়ত পোর্তল অমা হৌদোকখ্রে হায়না মহাক্না মখা তারকখি। গুজরাতকী সানন্দদা সেমিকন্দক্তর য়ুনিৎ অমা লিংখৎখ্রে অমসুং লাক্কদবা চহি ১০ অসিদা ভারতনা সেমিকন্দক্তরগী লমদা য়াম্না চাউবা প্লেয়র অমা ওইরগনি।
য়ুম্লৈ-কৈরৈ মন্ত্রীনা অনৌবা আইন অহুম- ভার্তিয়া ন্যায়া সনহিতা (BNS), ভার্তিয়া নাগ্রিক সুরক্সা সনহিতা (BNSS) অমসুং ভার্তিয়া সাক্স্যা অধিনিয়ম (BSA)- অসি ব্রিতিশরশিংনা শেম্লম্বা চহি ১৫০ হেন্না লিরবা ক্রিমিনেল লোশিং অদুগী মহুৎ শিন্দুনা ২০২৪গী জুলাই ১দা ইমপ্লিমেন্ত তৌখ্রে হায়না হায়খি। মসিগী অনৌবা আইনশিং অসিনা লাক্কদবা মতমশিংদা মিয়ামদা ক্রিমিনেল জস্তিস ফংহনবদা নত্তনা জস্তিস ফংহনবদা হেন্না লাইহল্লগনি অমসুং মতম চানা জস্তিস পীবশু হৌরগনি। মসিগী আইনশিং অসিনা চহি ৩দা মপুং ফানা ইমপ্লিমেন্ত তৌরবা মতুংদা, ভারতকী ক্রিমিনেল জস্তিস সিস্তেম অসিনা মালেম অসিগী খ্বাইদগী নৌবা ওইরগনি হায়না মহাক্না থাজবা ফোংদোরকখি।
শ্রী অমিত শাহনা হায়খি মদুদি জুন ২৫বু সমৱিধান হত্যা দিৱস ওইনা পালন তৌনবা লেপ্তুনা, লৈবাক অসিনা ইমর্জেন্সীগী অমম্বা মতম অদুবু অমুক হন্না মায়োক্নদনবা তুংগী মিরোলশিংদা মসিগী মতাংদা খঙহন্নবা হোৎনরিবনি। মহাক্না হায়খি মদুদি ঙসি মালেম অসিনা আশা অমগা লোইননা প্রধান মন্ত্রীনা রসিয়া অমসুং উক্রেনগী মরু ওইবা খোংচৎশিং অদুগীদমক্তা ঙাইদুনা লৈরি। খ্বাইদগী অহানবা ওইনা, UNESCO ৱার্ল্দ হেরিতেজ কমিতীনা মখোয়গী মরু ওইবা মীফমশিং অদু ভারত্তা শিনখি অমসুং মসিনা লাক্কদবা মতমশিংদা ঐখোয়গী হেরিতেজ কয়া অমদা য়াম্না চাউনা কান্নবা পীরগনি।
কেন্দ্রগী য়ুম্লৈ-কৈরৈ মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি হন্দক্কী চহি অসিগী সেপ্তেম্বর ৪দা, চহি ৩৫ চুপ্না য়ানদনা লৈরক্লবা মতুংদা ত্রিপুরা NLFT অমসুং ATTFকী মরক্তা পীস এগ্রীমেন্ত অমা খুৎয়েক পীনখ্রে। লৈবাক অসিদা খ্বাদগী অহানবা ওইনা, লুপা করোর ৬৩৫০গী অনৌবা স্কীম অমা অর্বান ফ্লদ মেনেজমেন্তকীদমক্তা হৌদোখকখ্রে। নোর্থইস্ততা লুপা করোর ৪১০০ রোমগী ওইবা হাইদ্রো ইলেক্ত্রিক প্রোজেক্ত অয়াবা পীখ্রে। ২০২৪দা লোক সভাদা দিজাস্তর মেনেজমেন্ত বিল হৌদোকখ্রে। বিল অসিনা অর্বান ফন্দ মেনেজমেন্ত, ফায়র সর্বিসশিং, GLOF অমসুং অতোপ্পা দিজাস্তরশিং ঙাকথোকপদা মথৌ তাবা ফন্দশিং অদু পীরগনি। লুপা করোর ১২৫৫৪ অমা মসিগীদমক্তা কাইথোকখ্রে। শ্রী শাহনা লাদাখতা অনৌবা জিলা মঙা অমশু শেমখ্রে হায়না হায়খি। নার্কোতিক্স প্রিভেন্সন অমসুং ইনফোর্মেশনগীদমক্তা MANAS হেল্পলাইন হৌদোকখ্রে। মহাক্না হায়খি মদুদি মথংগী চহি ৫ অসিদা সাইবর কমান্দো ৫০০০ ত্রেন তৌরগনি অমসুং সাইবরক্রাইমগীদমক্তা সসপেক্ত রেজিস্ত্রীশু শেম্লি।
শ্রী অমিত শাহনা হায়খি মদুদি মোদী সরকারগী অহুমশুবা তার্মগী নুমিৎ অহানবা নুমিৎ ১০০ অসিদা ঐখোয়না অসুক য়াম্না তৌবা ঙমখ্রে। মহাক্না হায়খি মদুদি পোলিতিকেল পার্তী পুম্নমক্না ইলেক্সনগী চিন্দুনা লৈখ্রে, অদুবু প্রধান মন্ত্রী মোদীনা লৈবাক অসিগী চাউখৎ-থৌরাংদা অথিংবা-অ্রনবা লৈতনবা, ব্যুরোক্রেসীদা ইলেক্সনগী থা ৬কী মমাংদা পাইপলাইনদা লৈরিবা চাউখৎ-থৌরাংগী থবক-থৌরম পুম্বা অনৌবা অমহেক্তনা লাকপা মতমদা লোইশিন্দুনা থমগদবনি হায়খি। য়ুম্লৈ-কৈরৈ মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি অসিগুম্বা ৱাখল্লোন অসিনা মরম ওইরগা নুমিৎ ১০০গী মনুংদা ঐখোয়না লুপা করোর লাখ কয়া কয়াগী চাউখৎ-থৌরাংগী থবক-থৌরমশিং য়াম্না মাইপাক্না পাংথোকপা ঙম্লিবনি। মহাক্না হায়খি মদুদি, মসিগী খুত্থাংদা লৈবাক অসিগী চাউখৎ-থৌরাংগী খোংজেলদা হেনগৎপদা নত্তনা লৈবাক অসি অসোই-অঙাম য়াওদনা অমসুং নুংঙাই-য়াইফনা লৈবা ঙমগনি অমসুং ঐখোয়না অনৌবআ এজুকেশন পোলিসী ইমপ্লিমেন্ত তৌদুনা এজুকেশনগী লমদশু মাংলোমদা খোং থাজিল্লি।