ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡର ଟାଟାନଗରରେ ୬୬୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ରେଳ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଓ ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ
ଯୋଗାଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ୬ଟି ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଟ୍ରେନ୍ କୁ ପତାକା ଦେଖାଇ ଶୁଭାରମ୍ଭ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
୩୨ ହଜାର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ଯୋଜନା-ଗ୍ରାମୀଣ (ପିଏମଏୱାଇ-ଜି) ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ମଞ୍ଜୁରୀ ପତ୍ର ବଣ୍ଟନ ସହ ୩୨ କୋଟି ଟଙ୍କା ସହାୟତାର ପ୍ରଥମ କିସ୍ତି ପ୍ରଦାନ
୪୬,୦୦୦ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ଗୃହ ପ୍ରବେଶ ଉତ୍ସବରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ
‘‘ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡ ଭାରତର ସବୁଠାରୁ ସମୃଦ୍ଧ ରାଜ୍ୟ ହେବାର ସାମର୍ଥ୍ୟ ରଖିଛି, ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡର ବିକାଶ ଓ ବିକଶିତ ଭାରତ ପାଇଁ ଆମ ସରକାର ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ’’
‘‘ସବକା ସାଥ, ସବକା ବିକାଶ'ର ମନ୍ତ୍ର ଦେଶର ଚିନ୍ତାଧାରା ଓ ପ୍ରାଥମିକତାକୁ ବଦଳାଇ ଦେଇଛି’’
‘‘ପୂର୍ବ ଭାରତରେ ରେଳ ସଂଯୋଗ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ସମଗ୍ର ଅଞ୍ଚଳର ଅର୍ଥନୀତିକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବ’’
"ସାରା ଦେଶରେ ଆଦିବାସୀ ଭାଇ ଭଉଣୀଙ୍କ ପାଇଁ ପିଏମ ଜନମନ ଯୋଜନା ଚାଲିଛି"
15 SEP 2024 12:33PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ମାଧ୍ୟମରେ ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡର ଟାଟାନଗରରେ ୬୬୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ବିଭିନ୍ନ ରେଳ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଓ ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଛନ୍ତି । ୩୨ ହଜାର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ଯୋଜନା-ଗ୍ରାମୀଣ (ପିଏମଏୱାଇ-ଜି) ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ଅନୁମୋଦନ ପତ୍ର ବଣ୍ଟନ କରିଥିଲେ । ଏହା ପୂର୍ବରୁ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ଜରିଆରେ ଟାଟାନଗର ଜଙ୍କସନ ରେଳ ଷ୍ଟେସନରେ ୬ଟି ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଟ୍ରେନକୁ ପତାକା ଦେଖାଇ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିଲେ।
ବାବା ବୈଦ୍ୟନାଥ, ବାବା ବାସୁକିନାଥ ଓ ଭଗବାନ ବିର୍ସା ମୁଣ୍ଡାଙ୍କ ମାଟି ଆଗରେ ପ୍ରଣାମ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅଭିଭାଷଣ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ। ପ୍ରକୃତିଙ୍କୁ ପୂଜା କରିବା ପାଇଁ ସମର୍ପିତ ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡରେ କର୍ମ ପର୍ବର ପବିତ୍ର ଅବସରରେ ଆଜି ରାଞ୍ଚି ବିମାନବନ୍ଦରରେ ତାଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ କରିବା ସହ କର୍ମ ପର୍ବର ପ୍ରତୀକ ତାଙ୍କୁ ଜଣେ ମହିଳା ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ। କର୍ମ ପର୍ବ ର ଏକ ଅଂଶ ଭାବରେ ମହିଳାମାନେ ସେମାନଙ୍କ ଭାଇମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ସମୃଦ୍ଧ ଜୀବନ ଚାହୁଁଛନ୍ତି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ । ଏହି ପବିତ୍ର ଅବସରରେ ସେ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇବା ସହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡରେ ଆଜି ୬ଟି ନୂଆ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଟ୍ରେନ୍, ୬୦୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କାର ଉନ୍ନୟନ ମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପ ଏବଂ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ଯୋଜନାରେ ରାଜ୍ୟବାସୀଙ୍କ ପାଇଁ ପକ୍କା ଘର ପ୍ରଦାନ କରି ଆଶୀର୍ବାଦ ପାଇଛି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆଜି ବନ୍ଦେ ଭାରତ ସଂଯୋଗ ପାଇଥିବା ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ରାଜ୍ୟର ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ରାଜ୍ୟବାସୀଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ।
ଆଧୁନିକ ବିକାଶ କେବଳ ଅଳ୍ପ କେତୋଟି ରାଜ୍ୟରେ ସୀମିତ ଥିଲା ଏବଂ ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡ ଭଳି ସହର ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ପଛରେ ରହିଯାଇଥିଲା । ସେହି ସମୟକୁ ମନେ ପକାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ 'ସବକା ସାଥ ସବକା ବିକାଶ'ର ମନ୍ତ୍ର ଦେଶର ଚିନ୍ତାଧାରା ଏବଂ ପ୍ରାଥମିକତାକୁ ବଦଳାଇ ଦେଇଛି । ଦେଶର ପ୍ରାଥମିକତା ହେଉଛି ଏହାର ଗରିବ, ଆଦିବାସୀ, ଦଳିତ, ବଞ୍ଚିତ, ମହିଳା, ଯୁବକ ଏବଂ କୃଷକ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ପ୍ରତ୍ୟେକ ସହର ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟ ଯୋଗାଯୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଟ୍ରେନ୍ ଚାହୁଁଛନ୍ତି । କିଛି ଦିନ ତଳେ ଭାରତର ଉତ୍ତର ଓ ଦକ୍ଷିଣରେ ଥିବା ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ତିନୋଟି ନୂତନ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଟ୍ରେନ୍ କୁ ପତାକା ଦେଖାଇ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିବା କଥା ସେ ମନେ ପକାଇଥିଲେ ଏବଂ ଆଜି ଛଅଟି ନୂଆ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଟ୍ରେନ୍ କୁ ପତାକା ଦେଖାଇ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିବା କଥା ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ପୂର୍ବ ଭାରତରେ ରେଳ ସଂଯୋଗର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ଅର୍ଥନୀତିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟୀ, ପେସାଦାର ଏବଂ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନେ ବହୁତ ଉପକୃତ ହେବେ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ୬ଟି ନୂତନ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଟ୍ରେନ୍ ଯୋଗୁଁ ସାଂସ୍କୃତିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବା ବିଷୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ବାରାଣସୀ-ଦେଓଘର ବନ୍ଦେ ଭାରତ ପ୍ରଚଳନ ସହିତ ଭାରତ ଏବଂ ବିଶ୍ୱରୁ କାଶୀକୁ ଆସୁଥିବା ବହୁ ସଂଖ୍ୟକ ତୀର୍ଥଯାତ୍ରୀ ଏବେ ଦେଓଘରର ବାବା ବୈଦ୍ୟନାଥଙ୍କୁ ଦର୍ଶନ କରିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇବେ । ଏହା ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ପର୍ଯ୍ୟଟନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ ଏବଂ ଟାଟାନଗରର ଶିଳ୍ପ ବିକାଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ ଏବଂ ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ। "ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବିକାଶ ପାଇଁ ଆଧୁନିକ ରେଳ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଜରୁରୀ", ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆଜିର ବିଭିନ୍ନ ଉନ୍ନୟନ ମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପ ପ୍ରତି ଦୃଷ୍ଟି ଆକର୍ଷଣ କରି କହିଥିଲେ । ଦେଓଘର ଜିଲ୍ଲାରେ ମଧୁପୁର ବାଇ ପାସ୍ ଲାଇନର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବା ବିଷୟରେ ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯାହା ହାଓଡ଼ା-ଦିଲ୍ଲୀ ମେନ୍ ଲାଇନରେ ଟ୍ରେନ୍ ଚଳାଚଳ କୁ ଏଡ଼ାଇବାରେ ସହାୟକ ହେବ ଏବଂ ଗିରିଡିହ ଏବଂ ଜସିଦିହ ମଧ୍ୟରେ ଯାତ୍ରା ସମୟ ହ୍ରାସ କରିବାରେ ମଧ୍ୟ ସହାୟକ ହେବ । ସେ ହଜାରୀବାଗ ଜିଲ୍ଲାର ହଜାରୀବାଗ ଟାଉନ କୋଚିଂ ଡିପୋ କୁ ମଧ୍ୟ ସ୍ପର୍ଶ କରିଥିଲେ ଯାହା ଏହି ଷ୍ଟେସନରେ କୋଚିଂ ଷ୍ଟକ୍ ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣରେ ସହାୟକ ହେବ । କୁର୍କୁରା-କାନାରୋଆନ୍ ଲାଇନ୍ ଦୋହରୀକରଣ ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡରେ ରେଳ ସଂଯୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ ଏବଂ ଇସ୍ପାତ ଶିଳ୍ପସହ ଯୋଗାଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଏହାର ସାମଗ୍ରିକ ପ୍ରଗତି ଓ ବିକାଶ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡରେ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ସହିତ ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟର ଗତି ବୃଦ୍ଧି କରିଛନ୍ତି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଚଳିତ ବର୍ଷବଜେଟରେ ରାଜ୍ୟର ରେଳ ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡକୁ ୭,୦୦୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି, ଯାହା କି ୧୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଆବଣ୍ଟିତ ବଜେଟ୍ ତୁଳନାରେ ୧୬ ଗୁଣ ଅଧିକ | ସେ ରେଳ ବଜେଟ୍ ବଢ଼ାଇବାର ଲାଭ ବିଷୟରେ ଲୋକଙ୍କୁ ଆହୁରି ସୂଚାଇଥିଲେ - ନୂଆ ଲାଇନ୍ ର ବିକାଶ ହେଉ କିମ୍ବା ଲାଇନ୍ ର ବିଦ୍ୟୁତୀକରଣ ହେଉ କିମ୍ବା ଲାଇନ୍ ଦୋହରୀକରଣ ହେଉ କିମ୍ବା ନୂତନ ଲାଇନ୍ ର ବିକାଶ ହେଉ କିମ୍ବା ନୂତନ ବିକାଶ ହେଉ, ଷ୍ଟେସନଗୁଡ଼ିକରେ ଭିତ୍ତିଭୂମି କାମ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଚାଲିଛି। ଯେଉଁ ରାଜ୍ୟରେ ରେଳ ଲାଇନ ଶତ ପ୍ରତିଶତ ବିଦ୍ୟୁତସଂଯୋଗ ହୋଇଛି ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡ ଅନ୍ୟତମ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। ଅମୃତ ଭାରତ ରେଳ ଷ୍ଟେସନ ଯୋଜନାରେ ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡର ୫୦ରୁ ଅଧିକ ରେଳ ଷ୍ଟେସନର ପୁନରୁଦ୍ଧାର କରାଯାଉଛି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ଯୋଜନା-ଗ୍ରାମୀଣ (ପିଏମଏୱାଇ-ଜି)ର ପ୍ରଥମ କିସ୍ତି ଆଜି ଆରମ୍ଭ ହେଉଛି ଯାହା ହଜାର ହଜାର ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ପକ୍କା ଘର ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ । ପିଏମଏୱାଇ-ଜି ସହିତ ଶୌଚାଳୟ, ପାନୀୟ ଜଳ, ବିଜୁଳି, ଗ୍ୟାସ ସଂଯୋଗ ଭଳି ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସୁବିଧା ମଧ୍ୟ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଛି । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି ଯେ ଯେତେବେଳେ ଗୋଟିଏ ପରିବାରକୁ ନିଜର ଘର ମିଳିଥାଏ, ସେତେବେଳେ ତାଙ୍କର ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଥାଏ । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସେମାନଙ୍କର ବର୍ତ୍ତମାନକୁ ସ୍ଥିର କରିବା ସହିତ ସେମାନେ ସେମାନଙ୍କର ଉନ୍ନତ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ଚିନ୍ତା କରିବା ଆରମ୍ଭ କରନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ପକ୍କା ଘର ସହିତ ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡର ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ଗାଁ ଓ ସହରରେ ହଜାର ହଜାର ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଉଛି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି।
୨୦୧୪ ମସିହାରୁ ଦେଶର ଗରିବ, ଦଳିତ, ବଞ୍ଚିତ ଏବଂ ଆଦିବାସୀ ପରିବାରକୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ଅନେକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଇଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡ ସମେତ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜନମନ ଯୋଜନା ଚାଲିଥିବା କଥା ସେ କହିଥିଲେ। ଏହି ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ଅତ୍ୟନ୍ତ ପଛୁଆ ଜନଜାତିଙ୍କ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚାଇବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଉଛି ଏବଂ ଅଧିକାରୀମାନେ ନିଜେ ସେହି ପରିବାରମାନଙ୍କ ନିକଟରେ ପହଞ୍ଚି ସେମାନଙ୍କୁ ଘର, ରାସ୍ତା, ବିଜୁଳି, ପାଣି ଏବଂ ଶିକ୍ଷା ପ୍ରଦାନ କରୁଛନ୍ତି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି। ବିକଶିତ ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡ ପାଇଁ ଏଭଳି ପ୍ରୟାସ ସରକାରଙ୍କ ସଂକଳ୍ପର ଏକ ଅଂଶ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ଅଭିଭାଷଣ ଶେଷ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ସଂକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ପୂରଣ ହେବ ଏବଂ ଲୋକଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ରେ ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡର ସ୍ୱପ୍ନ ବାସ୍ତବରେ ପରିଣତ ହେବ । ଖରାପ ପାଣିପାଗ ଯୋଗୁଁ ତାଙ୍କ ହେଲିକପ୍ଟର ଚଳାଚଳ ଉପରେ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ଲଗାଯିବା ସହ ସେ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମସ୍ଥଳରେ ଉପସ୍ଥିତ ନ ହେବାରୁ ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ଜରିଆରେ ଆଜିର ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକର ଉଦଘାଟନ ଓ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବାକୁ ବାଧ୍ୟ ହୋଇଥିବାରୁ ସେ ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡବାସୀଙ୍କ ନିକଟରେ ବିନମ୍ର କ୍ଷମା ପ୍ରାର୍ଥନା କରିଛନ୍ତି।
ଏହି ଅବସରରେ ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡ ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ସନ୍ତୋଷ ଗଙ୍ଗୱାର ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର କୃଷି ଓ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂ ଚୌହାନ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୬୬୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କାର ବିଭିନ୍ନ ରେଳ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଓ ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଥିଲେ । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ଦେଓଘର ଜିଲ୍ଲାର ମଧୁପୁର ବାଇ ପାସ୍ ଲାଇନ୍ ଏବଂ ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡର ହଜାରୀବାଗ ଜିଲ୍ଲାର ହଜାରୀବାଗ ଟାଉନ୍ କୋଚିଂ ଡିପୋର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ମଧୁପୁର ବାଇପାସ୍ ଲାଇନ୍ ଶେଷ ହେବା ପରେ ହାୱଡ଼ା-ଦିଲ୍ଲୀ ମେନ୍ ଲାଇନ୍ ରେ ଟ୍ରେନ୍ ଚଳାଚଳ କୁ ଏଡ଼ାଇବାରେ ସହାୟକ ହେବ ଏବଂ ଗିରିଡିହ ଏବଂ ଜସିଡିହ ଏବଂ ହଜାରୀବାଗ ଟାଉନ୍ କୋଚିଂ ଡିପୋ ମଧ୍ୟରେ ଯାତ୍ରା ସମୟ ହ୍ରାସ କରିବାରେ ମଧ୍ୟ ସହାୟକ ହେବ ଏବଂ ଏହି ଷ୍ଟେସନରେ କୋଚିଂ ଷ୍ଟକ୍ ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ କୁ ସୁଗମ କରିବାରେ ସହାୟକ ହେବ ।
କୁରକୁରା-କାନାରୋଁ ଦୋହରୀକରଣ, ବଣ୍ଡାମୁଣ୍ଡା-ରାଞ୍ଚି ସିଙ୍ଗଲ ଲାଇନ୍ ସେକ୍ସନର କିଛି ଅଂଶ ଏବଂ ରାଞ୍ଚି, ମୁରି ଓ ଚନ୍ଦ୍ରପୁରା ଷ୍ଟେସନ ଦେଇ ରାଉରକେଲା-ଗୋମୋହ ରାସ୍ତାର କିଛି ଅଂଶକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଥିଲେ। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ଦ୍ରବ୍ୟ ଏବଂ ଯାତ୍ରୀ ପରିବହନର ଗତିଶୀଳତା ବୃଦ୍ଧି କରିବାରେ ଯଥେଷ୍ଟ ସହାୟକ ହେବ । ଏହାବ୍ୟତୀତ ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ ୪ଟି ରୋଡ୍ ଅଣ୍ଡର ବ୍ରିଜ୍ (ଆରୟୁବି)କୁ ଦେଶ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରାଯାଇଛି।
ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଗୃହ ନିର୍ମାଣ ପ୍ରତି ତାଙ୍କର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଅନୁଯାୟୀ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡର ୩୨,୦୦୦ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ଯୋଜନା-ଗ୍ରାମୀଣ (ପିଏମଏୱାଇ-ଜି) ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ଅନୁମୋଦନ ପତ୍ର ବଣ୍ଟନ କରିଥିଲେ । ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ସହାୟତାର ପ୍ରଥମ କିସ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୪୬ ହଜାର ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ଗୃହ ପ୍ରବେଶ ଉତ୍ସବରେ ମଧ୍ୟ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ ।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi lays foundation stone and dedicates to nation Railway Projects worth more than Rs 660 crore in Tatanagar, Jharkhand
Flags off Six Vande Bharat trains enhancing connectivity
Distributes sanction letters to 32,000 Pradhan Mantri Awas Yojana-Gramin (PMAY-G) beneficiaries and releases first installment of assistance of Rs 32 crore
Participates in Griha Pravesh celebrations of 46,000 beneficiaries
“Jharkhand has the potential to become the most prosperous state of India, Our government is committed to developed Jharkhand and developed India”
“Mantra of 'Sabka Saath, Sabka Vikas' has changed the thinking and priorities of the country”
“Expansion of rail connectivity in eastern India will boost the economy of the entire region”
“PM Janman Yojana is being run for tribal brothers and sisters across the country”
15 SEP 2024 12:33PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi laid the foundation stone and dedicated to the nation various Railway Projects worth more than Rs 660 crore in Tatanagar, Jharkhand today through video conferencing. He also distributed sanction letters to 32 thousand Pradhan Mantri Awas Yojana-Gramin (PMAY-G) beneficiaries. Earlier in the day, Shri Modi flagged off six Vande Bharat trains at Tatanagar Junction Railway Station via video conferencing.
The Prime Minister began his address by bowing before Baba Baidyanath, Baba Basukinath and the land of Lord Birsa Munda. He noted the auspicious occasion of Karma parv in Jharkhand which is dedicated to worshiping nature and highlighted his welcome at the Ranchi airport today where a symbol of Karma parv was presented to him by a woman. He said that women wish for a prosperous life for their brothers as part of Karma parv. He conveyed his best wishes on the auspicious occasion and said that Jharkhand has been blessed today with six new Vande Bharat trains, development projects worth more than Rs 600 crore and pucca houses for the people of the state under PM Awas Yojna. Shri Modi congratulated the people of Jharkhand for the projects of today and other states who got Vande Bharat connectivity today.
Recalling the time when modern development was only limited to a few states and cities and states like Jharkhand were left behind, the Prime Minister underlined that the mantra of ‘Sabka Saath Sabka Vikas’ has transformed the thinking and the priorities of the nation. “Nation’s priorities are its poor, tribals, dalits, deprived, women, youth and farmers”, the Prime Minister remarked.
The Prime Minister said that today every city and every state wants a Vande Bharat train to boost connectivity. He recalled flagging off three new Vande Bharat trains for the states in the North and South of India a few days ago and mentioned flagging off six new Vande Bharat trains today which have already begun their journey. Prime Minister Modi underscored that the expansion of rail connectivity in Eastern India will strengthen the economy of the region and hugely benefit businesses, professionals and students. Speaking about the boost in cultural activities as a result of the six new Vande Bharat trains, the Prime Minister mentioned that a large number of pilgrims who visit Kashi from India and the world would now get a chance to visit Baba Baidyanath in Deoghar with the introduction of Varanasi-Deoghar Vande Bharat. He said that it would boost tourism in the region and also encourage the industrial development of Tatanagar, thereby creating new employment opportunities for the youth. “Modern railway infrastructure is imperative to fast paced development”, Shri Modi said, drawing attention to the various development projects of today. He mentioned laying the foundation stone for Madhupur Bye pass line in Deoghar district which will facilitate in avoiding detention of trains on Howrah-Delhi mainline and will also help in reducing travel time between Giridih and Jasidih. He also touched upon Hazaribagh Town Coaching Depot in Hazaribagh district which will help in facilitating the maintenance of coaching stocks at this station. He said the doubling of Kurkura-Kanaroan line will boost rail connectivity in Jharkhand and strengthen connectivity to the steel industries.
The Prime Minister highlighted that the Centre had stepped up the investment as well as increased the pace of development works in Jharkhand to ensure its overall progress and development. Shri Modi added that more than Rs 7,000 Crore was granted to Jharkhand for strengthening the railway infrastructure of the state in this year’s budget, which was 16 times more as compared to the budget allocated 10 years ago. He further pointed out to the people about the benefits of increasing the railway budget - be it development of new lines or electrification of the lines or doubling of the lines or development of new infrastructure in the stations, work is going on at a rapid pace. Shri Modi lauded Jharkhand for being amongst those states in which the railway lines are 100% electrified. Shri Modi highlighted that more than 50 railway stations in Jharkhand were being rejuvenated under the Amrit Bharat Railway Station scheme.
The Prime Minister underlined that the first installment of the Pradhan Mantri Awas Yojana-Gramin (PMAY-G) was being started today which would ensure pucca houses to thousands of beneficiaries. He added that other facilities of toilet, drinking water, electricity, gas connection were also provided along with PMAY-G. Shri Modi pointed out that when a family gets its own house, then their self-confidence is boosted. He further added along with stabilizing their present, they start thinking for their better future. Shri Modi said thousands of jobs are also being created in the villages and cities for the people of Jharkhand along with pukka houses through the PM Awas Yojna.
The Prime Minister underlined that many significant steps have been taken to empower the poor, Dalit, deprived and tribal families of the country since 2014. He spoke about PM Janman Yojana being run for the tribal community across the country including Jharkhand. Through this scheme, Shri Modi said, efforts are being made to reach those tribes who are extremely backward and officials themselves reach out to such families to provide them with houses, roads, electricity, water and education. He said that such efforts are a part of the government’s resolutions for a developed Jharkhand. Concluding the address, the Prime Minister expressed confidence that these resolutions will definitely be fulfilled and the dreams of Jharkhand will become a reality with the blessings of the people. He also tendered his humble apology before the people of Jharkhand as he could not be present at the venue due to poor weather conditions restricting his helicopter’s movement and compelling him to inaugurate and lay the foundation stones for the projects of today via video conferencing.
Governor of Jharkhand, Shri Santosh Gangwar and Union Minister for Agriculture and Farmers’ Welfare, Shri Shivraj Singh Chauhan were present on the occasion.
Background
The Prime Minister laid the foundation stone and dedicated to the nation various Railway Projects worth more than Rs 660 crore. These projects include laying the foundation stone for Madhupur Bye pass line in Deoghar district and Hazaribagh Town Coaching Depot in Hazaribagh district of Jharkhand. After completion, Madhupur Bypass line will facilitate in avoiding detention of trains on Howrah-Delhi mainline and will also help in reducing travel time between Giridih and Jasidih and Hazaribagh Town Coaching Depot will help in facilitating the maintenance of coaching stocks at this station.
The Prime Minister dedicated to the nation Kurkura-Kanaroan doubling, a part of Bondamunda-Ranchi single line section and part of Rourkela-Gomoh route via Ranchi, Muri and Chandrapura stations. The project will help in the increased mobility of Goods and Passenger traffic considerably. Apart from this, 04 road under bridges (RUBs) were also dedicated to the nation to enhance safety for common people.
In line with his commitment to Housing for All, the Prime Minister distributed sanction letters to 32,000 Pradhan Mantri Awas Yojana- Gramin (PMAY-G) beneficiaries from Jharkhand. He released the 1st installment of assistance to the beneficiaries. The Prime minister also participated in the Griha Pravesh celebrations of 46 thousand beneficiaries.