ମତ୍ସ୍ୟ, ପଶୁ ସମ୍ପଦ ଓ ଦୁଗ୍ଧ ଉତ୍ପାଦନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ପଶୁପାଳନ ଏବଂ ଦୁଗ୍ଧ ଉତ୍ପାଦନ ବିଭାଗର ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ରାଜ୍ୟ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କ ସହ ପ୍ରମୁଖ ବିଭାଗୀୟ ଯୋଜନା ଉପରେ ସମୀକ୍ଷା ବୈଠକ କଲେ ସଚିବ ଅଲକା ଉପାଧ୍ୟାୟ
ଲାଭ ତଥା ଔଦ୍ୟୋଗିକତା ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ପଶୁପାଳନ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ ପାଣ୍ଠି ଯୋଜନାକୁ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରନ୍ତୁ : ଶ୍ରୀମତି ଉପାଧ୍ୟାୟ
13 SEP 2024 12:03PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ପଶୁପାଳନ ଏବଂ ଦୁଗ୍ଧ ଉତ୍ପାଦନ (ଏଏଚ୍‌ଡି) ସଚିବ ଶ୍ରୀମତୀ ଅଲକା ଉପାଧ୍ୟାୟ ଓଡ଼ିଶାର ଭୁବନେଶ୍ୱରରେ ଏକ ଆଞ୍ଚଳିକ ସମୀକ୍ଷା ବୈଠକରେ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା କରିଛନ୍ତି । ଏହି ବୈଠକରେ ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ରାଜ୍ୟଗୁଡିକ ମୁଖ୍ୟତଃ ଛତିଶଗଡ, ଝାଡଖଣ୍ଡ, ଓଡ଼ିଶା, ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ ଏବଂ ମେଘାଳୟର ପଶୁପାଳନ ଏବଂ ଦୁଗ୍ଧ ବିଭାଗର ଅତିରିକ୍ତ ମୁଖ୍ୟ ସଚିବ, ମୁଖ୍ୟ ସଚିବ, ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଏବଂ ଯୋଜନା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ଅଧିକାରୀମାନେ ବିଭିନ୍ନ ବିଭାଗୀୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଏବଂ ଯୋଜନାଗୁଡିକର ଅଗ୍ରଗତି ସମ୍ପର୍କରେ ଆଲୋଚନା କରିବାକୁ ଏକତ୍ରିତ ହୋଇଥିଲେ ।
ଏହି ବୈଠକରେ ବୈଦେଶିକ ସଚିବ ବର୍ଷା ଯୋଶୀ, ଯୁଗ୍ମ ସଚିବ ଶ୍ରୀମତୀ ସରିତା ଚୌହାନ, ପରାମର୍ଶଦାତା (ପରିସଂଖ୍ୟାନ) ଶ୍ରୀ ଜଗତ ହଜାରିକା ଏବଂ ପଶୁପାଳନ ଓ ଦୁଗ୍ଧ ବିଭାଗର ଅନ୍ୟ ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରିମାନେ ଯୋଗଦେଇଥିଲେ ।
ଶ୍ରୀମତି ଅଲକା ଉପାଧ୍ୟାୟ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଗୋକୁଲ ମିଶନ୍ (ଆର୍‌ଜିଏମ୍‌), ଜାତୀୟ ପଶୁପାଳନ ମିଶନ୍ (ଏନ୍‌ଏଲ୍‌ଏମ୍‌) ଅଧିନରେ ଉଦ୍ୟୋଗୀ ବିକାଶ, ଜାତୀୟ ପଶୁ ରୋଗ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ (ଏନ୍‌ଏଡିସିପି) ଏବଂ ଦୁଗ୍ଧ ବିକାଶ ପାଇଁ ଜାତୀୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ (ଏନ୍‌ପିଡିଡି) ସମେତ ଅନେକ ପ୍ରମୁଖ ଯୋଜନାର ଆର୍ଥିକ ପ୍ରଗତିର ସମୀକ୍ଷା କରିଥିଲେ ।
ରାଜ୍ୟରେ ଚାରା ଅଭାବ ଏବଂ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ଧ୍ୟାନରେ ରଖି ଅଧିକ ଉତ୍ପାଦନକ୍ଷମ ଗାଈ ସଂଖ୍ୟା ବୃଦ୍ଧି ତଥା ଚାରା ସୀମାବଦ୍ଧତାକୁ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ ଏହି ରାଜ୍ୟଗୁଡିକରେ ସ୍ଥାନୀୟ ରଣନୀତି ଚିହ୍ନଟ କରିବାକୁ ଶ୍ରୀମତି ଅଲକା ଉପାଧ୍ୟାୟ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ । ଦୁଗ୍ଧ ସଂଗ୍ରହ, ଥଣ୍ଡା କରିବା, ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ଏବଂ ପରୀକ୍ଷଣ ପାଇଁ ଏନ୍‌ପିଡିଡି ଯୋଜନା ଅଧିନରେ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା ଭିତ୍ତିଭୂମିର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ବ୍ୟବହାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ଦୁଗ୍ଧ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ସଂଗଠିତ ଦୁଗ୍ଧ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ବ୍ୟାପକ କରିବା, ସ୍ୱଦେଶୀ ଦୁଗ୍ଧ ଉତ୍ପାଦକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା, ମୂଲ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ମାର୍କେଟିଂ ଆକ୍ସନ ପ୍ଲାନ୍‌ର ବିକାଶ କରିବା ଇତ୍ୟାଦି ରଣନୀତିକ ଉପାୟ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରାଯାଇଥିଲା ।
ଜାତୀୟ ପଶୁ ସମ୍ପଦ ମିଶନର ଉଦ୍ୟୋଗ ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅଧିନରେ ପ୍ରଜନନ ଫାର୍ମ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ପାଇଁ ରାଜ୍ୟଗୁଡିକର ଉଦ୍ୟମକୁ ମଧ୍ୟ ଏହି ବୈଠକରେ ସ୍ୱୀକୃତି ଦିଆଯାଇଛି । ଏହି ଯୋଜନାଗୁଡିକ ଅଧିନରେ ଉପଲବ୍ଧ ସୁଯୋଗ ଏବଂ ଅର୍ଥନୈତିକ ସହାୟତାକୁ ସର୍ବାଧିକ କରିବା ପାଇଁ ଶ୍ରୀମତୀ ଉପାଧ୍ୟାୟ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିଥିଲେ ।
ଆହୁରିମଧ୍ୟ ଶ୍ରୀମତି ଉପାଧ୍ୟାୟ ଏହାର ଲାଭ ଏବଂ ଔଦ୍ୟୋଗିକ ବିକାଶ ପାଇଁ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ପୁନଃସଂଗଠିତ ପଶୁପାଳନ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ ପାଣ୍ଠି (ଏଏଚ୍‌ଆଇଡିଏଫ୍‌) ଯୋଜନାକୁ ସକ୍ରିୟ ଭାବେ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାକୁ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ । ଏହି ବୈଠକରେ ରାଜ୍ୟମାନେ ସେମାନଙ୍କର ନୂତନ ପଦକ୍ଷେପ ଏବଂ ସର୍ବୋତ୍ତମ ଅଭ୍ୟାସ ଉପସ୍ଥାପନ କରିଥିଲେ।
ବୈଠକକୁ ସମାପନ କରି ଶ୍ରୀମତୀ ଅଲକା ଉପାଧ୍ୟାୟ ଏକବିଂଶ ପଶୁସମ୍ପଦ ଜନଗଣନାର ସଫଳତା ନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ସମସ୍ତ ହିତାଧିକାରୀମାନଙ୍କ ସାମୂହିକ ଦାୟିତ୍ୱ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ପଶୁପାଳନ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ଭବିଷ୍ୟତର ନୀତି ଓ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଗଠନରେ ଆଗାମୀ ୨୧ତମ ପଶୁ ସମ୍ପଦ ଜନଗଣନା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବ ଏବଂ ଏହାର ସଫଳ ରୂପାୟନ ପାଇଁ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଜ୍ଞନକୌଶନ ପ୍ରୟୋଗ କରିବାକୁ ସେ ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲେ ।
ପାଦ ଓ ମୁଖ ରୋଗ (ଏଫ୍‌ଏମ୍‌ଡି) ଏବଂ ବରୁସେଲୋସିସ୍ ଭଳି ପ୍ରମୁଖ ରୋଗ ପ୍ରତି ଟୀକାକରଣ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଉଥିବା ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରମୁଖ ଏନ୍‌ଏଡିସିପି ଯୋଜନାରେ ଗାଈ, ବଳଦ, ମେଣ୍ଢା ଏବଂ ଛେଳିମାନଙ୍କ ପାଇଁ ୬ ମାସିକ ଟୀକାକରଣର ସ୍ଥିତି ଉପରେ ଆଲୋଚନା କରାଯିବା ସହ ସମୀକ୍ଷା କରାଯାଇଥିଲା । ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ବିଷୟଗୁଡିକରେ ପଶୁ ରୋଗ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ (ଏଏସ୍‌ସିଏଡି), ମୋବାଇଲ୍ ପ୍ରାଣୀ ଚିକିତ୍ସା ୟୁନିଟ୍ (ଏମ୍‌ଭିୟୁଏସ୍‌)ର କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ଏବଂ ‘ପଶୁକଲ୍ୟାଣ ସମିତି’ ଗଠନ ଅଧିନରେ ଥିବା ଉପାଦାନଗୁଡିକ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ।

Ministry of Fisheries, Animal Husbandry & Dairying
Secretary Smt. Alka Upadhyaya holds review meeting with Eastern States Officials of Animal Husbandry and Dairying Departments on physical and financial progress of several key schemes
Actively promote the Realigned Animal Husbandry Infrastructure Development Fund scheme among beneficiaries to maximize its benefits and foster entrepreneurship: Smt. Alka Upadhyaya
13 SEP 2024 12:03PM by PIB Delhi
Secretary of Animal Husbandry and Dairying (AHD), Government of India, Smt. Alka Upadhyaya chaired a Regional Review Meeting at Bhuvaneswar, Odisha. The meeting brought together Additional Chief Secretaries, Principal Secretaries, Secretaries, Directors, and scheme implementation officers from the Animal Husbandry and Dairying Departments of the Eastern states, mainly Chhattisgarh, Jharkhand, Odisha, West Bengal and Meghalaya to discuss the progress of various departmental programs and schemes.
Additional Secretary Ms. Varsha Joshi, Joint Secretary Ms. Sarita Chauhan, Advisor (Statistics) Shri Jagat Hazarika and other senior officials from the Department of Animal Husbandry and Dairying, Government of India also attended the meeting.
Smt. Alka Upadhyaya reviewed the physical and financial progress of several key schemes, including the Rashtriya Gokul Mission (RGM), Entrepreneurship Development under the National Livestock Mission (NLM), the National Animal Disease Control Programme (NADCP) and the National Programme for Dairy Development (NPDD).
Smt. Alka Upadhyaya urged officials to identify local strategies to enhance the number of productive bovines and address fodder constraints, taking into account the fodder scarcity and climate variations in the States. She emphasized the need for optimal use of infrastructure created under the NPDD scheme for milk collection, chilling, processing, and testing. Increasing the coverage of the organized dairy sector, promoting indigenous milk products, enhancing value addition and developing marketing action plans were highlighted as strategic approaches to strengthen the dairy supply chain in the region.
The meeting also recognized the efforts of the states in establishing breeding farms under the Entrepreneurship Development programs of the National Livestock Mission. Smt. Upadhyaya encouraged states to maximize the utilization of opportunities and financial assistance available under these schemes.
She further urged states to actively promote the Realigned Animal Husbandry Infrastructure Development Fund (AHIDF) scheme among beneficiaries to maximize its benefits and foster entrepreneurship. States presented their new initiatives and best practices during the meeting.
Concluding the meeting, Smt. Alka Upadhyaya emphasized the collective responsibility of all stakeholders to ensure the success of the 21st Livestock Census. She highlighted the critical role the upcoming 21st Livestock census will play in shaping future policies and programs for the Animal Husbandry sector and called for leveraging the latest technologies to achieve its successful implementation.
The Government of India’s flagship NADCP scheme, which focuses on vaccination against major diseases such as Foot-and-Mouth Disease (FMD) and Brucellosis, was reviewed, with discussions on the status of six-monthly vaccinations for cattle, buffaloes, sheep, and goats. Other topics included the components under Assistance to States for Control of Animal Diseases (ASCAD), the operationalization of Mobile Veterinary Units (MVUs) and the formation of “Pashukalyan Samities.”