मन्त्रीमण्डल
केन्द्रिय मन्त्री मण्डलद्वारा इण्डिया सेमीकण्डक्टर मिशन (आइएसएम) अन्तर्गत अझ एउटा सेमीकण्डक्टर एकाइलाई स्वीकृति
भारतको सेमीकण्डक्टर ईकोसिस्टमको विकासमा लगातार आइरहेको छ तेजी
02 SEP 2024 3:32PM by PIB Gangtok
एउटा जीवन्त सेमीकण्डक्टर ईकोसिस्टम विकसित गर्ने उद्देश्यका साथ प्रधानमन्त्री नरेन्द्र मोदीको अध्यक्षतामा केन्द्रिय मन्त्री मण्डलले गुजरातको साणन्दमा एउटा सेमीकण्डक्टर एकाइ स्थापित गर्नका लागि कायन्स सेमीकन प्राइभेट लिमिटेडको प्रस्तावलाई स्वीकृति प्रदान गरेको छ।
प्रस्तावित एकाइ 3,300 करोड रुपियाँको निवेशका साथ स्थापित गरिनेछ। यस एकाइको क्षमता 60 लाख चिप प्रतिदिन रहनेछ।
यस एकाइमा उत्पादित चिपले विभिन्न प्रकारका अनुप्रयोगलाई पूरा गर्नेछ, जसमा औद्योगिक, अटोमेटिभ, ईलेक्ट्रिक वाहन, उपभोक्ता ईलेक्ट्रनिक्स, दूरसञ्चार, मोबाइल फोन आदि जस्ता खण्ड सामेल छन्।
द प्रोग्राम फर डेभेलपमेन्ट अव सेमीकण्डक्टर्स एण्ड डिस्प्ले म्यानुफ्याक्चरिङ ईकोसिस्टम इन इण्डियालाई 21 दिसम्बर 2021 मा कूल 76,000 करोड रुपियाँको परिव्ययका साथ अधिसूचित गरिएको थियो।
केन्द्रिय मन्त्री मण्डलले गुजरातको साणन्दमा सेमीकण्डक्टर एकाइ स्थापित गर्ने पहिलो प्रस्तावलाई जून, 2023 मा स्वीकृति दिएको थियो।
फेब्रुअरी 2024 मा तीन थप सेमीकण्डक्टर एकाइलाई स्वीकृति प्रदान गरिएको थियो। टाटा ईलेक्ट्रनिक्सले गुजरातको धोलेरामा एउटा सेमीकण्डक्टर फ्याब र आसमको मोरीगाउँमा एउटा सेमीकण्डक्टर एखाइ स्थापित गरिरहेको छ। सीजी पावरले गुजरातको साणन्दमा एउटा सेमीकण्डक्टर एकाइ स्थापित गरिरहेको छ।
सबै 4 सेमीकण्डक्टर एकाइको निर्माण तीव्र गतिले चलिरहेको छ र एकाइहरूसँग बलियो सेमीकण्डक्टर ईकोसिस्टम उदाइरहेको छ। यी 4 एकाइले करिब 1.5 लाख करोड रुपियाँको निवेश ल्याउनेछ। यी एकाइको सञ्चयी क्षमता करिब सात करोड चिप प्रतिदिनको रहनेछ।

Cabinet
Cabinet approves one more semiconductor unit under India Semiconductor Mission (ISM)
Consistent momentum in the development of India’s semiconductor ecosystem
02 SEP 2024 3:32PM by PIB Delhi
With the objective to develop a vibrant semiconductor ecosystem, the Union Cabinet chaired by Prime Minister Shri Narendra Modi approved the proposal of Kaynes Semicon Pvt Ltd to setup a semiconductor unit in Sanand, Gujarat.
The proposed unit will be setup with an investment of Rs 3,300 crore. The capacity of this unit will be 60 Lakh chips per day.
The chips produced in this unit will cater to a wide variety of applications which include segments such as industrial, automotive, electric vehicles, consumer electronics, telecom, mobile phones, etc.
The Programme for Development of Semiconductors and Display Manufacturing Ecosystem in India was notified on 21.12.2021 with a total outlay of Rs. 76,000 crore.
In June, 2023, the Union Cabinet had approved the first proposal for setting up a semiconductor unit in Sanand, Gujarat.
In February, 2024, three more semiconductor units were approved. Tata Electronics is setting up a semiconductor fab in Dholera, Gujarat and one semiconductor unit in Morigaon, Assam. CG Power is setting up one semiconductor unit in Sanand, Gujarat
Construction of all 4 semiconductor units is progressing at a rapid pace and a robust semiconductor ecosystem is emerging near the units. These 4 units will bring an investment of almost Rs 1.5 Lakh crore. The cumulative capacity of these units is about 7 crore chips per day.