ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ମୁମ୍ବାଇରେ ଗ୍ଲୋବାଲ୍ ଫିନ୍ ଟେକ୍ ଫେଷ୍ଟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
30 AUG 2024 2:27PM by PIB Bhubaneshwar
ନମସ୍କାର!
ଆରବିଆଇର ଗଭର୍ଣ୍ଣର ଶ୍ରୀ ଶକ୍ତିକାନ୍ତ ଦାସଜୀ, କ୍ରିସ୍ ଗୋପାଳ କ୍ରିଷ୍ଣନ ଜୀ, ନିୟାମକ ସଦସ୍ୟ, ଫାଇନାନ୍ସ ଇଣ୍ଡଷ୍ଟ୍ରିର ପ୍ରମୁଖ ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ, ଫିନଟେକ୍ ଏବଂ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଜଗତର ମୋର ସାଥିମାନେ, ଅନ୍ୟ ସମସ୍ତ ବିଶିଷ୍ଟ ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ, ମହିଳା ଏବଂ ଭଦ୍ରବ୍ୟକ୍ତିମାନେ !
ଏହି ଭାରତରେ ଏହା ହେଉଛି ପର୍ବ ପର୍ବାଣୀର ସମୟ, ଆମେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଜନ୍ମାଷ୍ଟମୀ ପାଳନ କରିଛୁ । ଆଉ ଖୁସିର କଥା ହେଉଛି ଆମ ଅର୍ଥନୀତି ଓ ବଜାରରେ ମଧ୍ୟ ଉତ୍ସବର ବାତାବରଣ ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି । ଏହି ପର୍ବପର୍ବାଣୀ ସମୟରେ ଏହି ଗ୍ଲୋବାଲ ଫିନଟେକ୍ ଫେଷ୍ଟିଭାଲ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେଉଛି । ଆଉ ତାହା ପୁଣି ସ୍ୱପ୍ନର ନଗରୀ ମୁମ୍ବାଇରେ । ଦେଶ ଓ ବିଶ୍ୱରୁ ଏଠାକୁ ଆସିଥିବା ସମସ୍ତ ଅତିଥିଙ୍କୁ ମୁଁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି, ସ୍ୱାଗତ ଜଣାଉଛି । ଏଠାକୁ ଆସିବା ପୂର୍ବରୁ ମୁଁ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ଦେଖି ଆସିଛି, ଅନେକ ସାଥିମାନଙ୍କ ସହ କଥାବାର୍ତ୍ତା କରିଛି। ଆମର ଯୁବବର୍ଗଙ୍କ ଅଭିନବତା ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତର ସମ୍ଭାବନାର ଏକ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ନୂତନ ଦୁନିଆ ସେଠାରେ ଦୃଶ୍ୟମାନ ହେଉଛି । ଚାଲନ୍ତୁ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କ କାମ ପାଇଁ ଶବ୍ଦ ବଦଳାଇ ଦେଉଛି, ଏକ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ନୂଆ ଦୁନିଆ ଦେଖାଯାଉଛି । ମୁଁ ଏହି ମହୋତ୍ସବର ଆୟୋଜକଙ୍କୁ ଏବଂ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି ।
ସାଥୀମାନେ
ଏଠାକୁ ବହୁ ସଂଖ୍ୟାରେ ବିଦେଶରୁ ଆମର ଅତିଥିମାନେ ଆସିଛନ୍ତି। ଏକ ସମୟ ଥିଲା ଯେତେବେଳେ ଲୋକମାନେ ଭାରତ ଆସୁଥିଲେ ଏବଂ ଆମର ସାଂସ୍କୃତିକ ବିବିଧତା ଦେଖି ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ହୋଇଯାଇଥିଲେ । ଏବେ ଯେତେବେଳେ ଲୋକମାନେ ଭାରତକୁ ଆସନ୍ତି, ସେମାନେ ମଧ୍ୟ ଆମର ଫିନଟେକ୍ ବିବିଧତା ଦେଖି ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ହୋଇଯାଉଛନ୍ତି । ଏୟାରପୋର୍ଟରେ ଅବତରଣ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଷ୍ଟ୍ରିଟ୍ ଫୁଡ୍ ଏବଂ କିଣାକିଣି କରିବା ଅନୁଭୂତି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଭାରତର ଫିନଟେକ୍ ବିପ୍ଳବ ସବୁଠାରେ ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି । ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଫିନଟେକ୍ କ୍ଷେତ୍ରରେ ୩୧ ବିଲିୟନ ଡଲାରରୁ ଅଧିକ ପୁଞ୍ଜି ନିବେଶ କରାଯାଇଛି। ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆମର ଫିନଟେକ୍ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ୫୦୦ ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଶସ୍ତା ମୋବାଇଲ ଫୋନ୍‌, ଶସ୍ତା ଡାଟା ଏବଂ ଜିରୋ ବାଲାନ୍ସ ଜନଧନ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟ ଭାରତରେ ଚମତ୍କାର ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଛି। ଆପଣଙ୍କୁ ମନେ ଥିବ ଯେ ସଂସଦରେ ଠିଆ ହୋଇ ପଚାରୁଥିଲେ, ଏବଂ ନିଜକୁ ବହୁତ ବିଦ୍ୱାନ ଭାବି ଅନେକ କଥା ସେମାନେ ପଚାରୁଥିଲେ । ସରସ୍ୱତୀ ଯେତେବେଳେ ବୁଦ୍ଧି ବାଣ୍ଟୁଥିଲେ, ସେତେବେଳେ ସେମାନେ ବାଟରେ ପ୍ରଥମେ ଠିଆ ହୋଇ ଏବଂ ସେମାନେ ଆଉ କ'ଣ କହୁଥିଲେ?, ସେମାନେ ପଚାରୁଥିଲେ ଯେ ଭାରତରେ ଏତେ ବ୍ୟାଙ୍କ ନାହିଁ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗାଁରେ ବ୍ୟାଙ୍କ ଉପଲବ୍ଧ ନାହିଁ । ଇଣ୍ଟରନେଟ୍ ନାହିଁ, ସେମାନେ ପଚାରୁଥିଲେ ବିଜୁଳି ନାହିଁ, ରିଚାର୍ଜ କେଉଁଠି ହେବ, ଫିନଟେକ୍ ବିପ୍ଳବ କେମିତି ହେବ? ଏହା ପଚରାଯାଉଥିଲା ଏବଂ ମୋ ଭଳି ଜଣେ ଚା ବିକ୍ରେତାଙ୍କୁ ପଚରାଯାଉଥିଲା । । କିନ୍ତୁ ଆଜି ଏକ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ଭାରତରେ ବ୍ରଡବ୍ୟାଣ୍ଡ ବ୍ୟବହାରକାରୀଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ୬୦ ନିୟୁତ ଅର୍ଥାତ୍ ୬ କୋଟିରୁ ୯୪୦ ନିୟୁତ ଅର୍ଥାତ୍ ପ୍ରାୟ ୯୪ କୋଟିକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଆଜି ୧୮ ବର୍ଷରୁ ଅଧିକ ବୟସର କୌଣସି ଭାରତୀୟ ନାହାନ୍ତି, ଏମିତି ନାହାଁନ୍ତି, ଯାହାଙ୍କ ପାଖରେ ନିଜର ଡିଜିଟାଲ ପରିଚୟ ଆଧାର କାର୍ଡ ନାହିଁ। ଆଜି ୫୩୦ମିଲିୟନ ଅର୍ଥାତ୍ ୫୩ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଲୋକଙ୍କ ପାଖରେ ଜନଧନ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟ ରହିଛି। ଅର୍ଥାତ୍ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆମେ ସମଗ୍ର ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘର ସମଗ୍ର ଜନସଂଖ୍ୟାକୁ ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସହ ଯୋଡ଼ିଛୁ।
ସାଥୀମାନେ
ଜନଧନ-ଆଧାର-ମୋବାଇଲର ଏହି ତ୍ରିନିଟି ଆଉ ଏକ ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେଇଛି। ଲୋକମାନେ କହୁଥିଲେ ଯେ ନଗଦ ରାଜା । ଆଜି ବିଶ୍ୱର ପ୍ରାୟ ଅଧା ରିୟଲ ଟାଇମ ଡିଜିଟାଲ କାରବାର ଭାରତରେ ହୋଇଥାଏ । ୟୁପିଆଇ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ଭାରତର ଏକ ବଡ଼ ଉଦାହରଣ ପାଲଟିଛି । ଆଜି ଗାଁ ହେଉ କି ସହର, ଶୀତ ହେଉ କି ଗ୍ରୀଷ୍ମ, ବର୍ଷା ହେଉ କି ତୁଷାରପାତ, ଭାରତରେ ବ୍ୟାଙ୍କିଂ ସେବା ୨୪ ଘଣ୍ଟା, ୭ ଦିନ ଓ ୧୨ ମାସ ଚାଲିଛି। କରୋନାର ଏତେ ବଡ଼ ସଙ୍କଟ ସମୟରେ ମଧ୍ୟ ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ସେହି ଦେଶମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଥିଲା ଯେଉଁଠାରେ ଆମର ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗସେବା ବିନା କୌଣସି ଅସୁବିଧାରେ ଜାରି ରହିଥିଲା ।
ସାଥୀମାନେ
ମାତ୍ର ୨/୩ ଦିନ ପୂର୍ବରୁ ଜନଧନ ଯୋଜନାର ୧୦ବର୍ଷ ପୂରିଛି। ଜନଧନ ଯୋଜନା ମହିଳା ସଶକ୍ତୀକରଣର ଏକ ବଡ଼ ମାଧ୍ୟମ ପାଲଟିଛି । ଜନଧନ ଯୋଜନା ଯୋଗୁଁ ପାଖାପାଖି ୨୯ କୋଟି ଅର୍ଥାତ୍ ୨୯୦ ମିଲିୟନ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ମହିଳାଙ୍କ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟ ଖୋଲାଯାଇଛି । ଏହି ଆକାଉଣ୍ଟ ମହିଳାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସଞ୍ଚୟ ଏବଂ ନିବେଶ ପାଇଁ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି । ଏହା ଜନଧନ ଆକାଉଣ୍ଟର ଦର୍ଶନ ଆଧାରରେ ଆମେ ମାଇକ୍ରୋଫାଇନାନ୍ସର ସବୁଠାରୁ ବଡ ଯୋଜନା ମୁଦ୍ରାର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିଲୁ । ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ଏହି ଯୋଜନାରେ ୨୭ ଲକ୍ଷ କୋଟି ରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କାର କ୍ରେଡିଟ୍ ଦିଆଯାଇଛି, ୨୭ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା । ଏହି ଯୋଜନାର ପ୍ରାୟ ୭୦% ହିତାଧିକାରୀ ହେଉଛନ୍ତି ମହିଳା । ଜନଧନ ଆକାଉଣ୍ଟରେ ମହିଳା ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀଙ୍କୁ ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ ସହ ସଂଯୋଗ କରାଯାଇଛି । ଆଜି ଦେଶର ୧୦ କୋଟି ଗ୍ରାମୀଣ ମହିଳା ଏହାର ଲାଭ ପାଉଛନ୍ତି। ଅର୍ଥାତ୍ ଜନଧନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମହିଳାଙ୍କ ଆର୍ôଥକ ସଶକ୍ତୀକରଣ ପାଇଁ ଏକ ମଜଭୁତ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସ୍ଥାପନ କରିଛି।
ସାଥୀମାନେ
ସମାନ୍ତରାଳ ଅର୍ଥନୀତି ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ ଚିନ୍ତାର କାରଣ ପାଲଟିଛି। ଫିନଟେକ୍ ମଧ୍ୟ ସମାନ୍ତରାଳ ଅର୍ଥନୀତିକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରିଛି ଏବଂ ଆପଣ ଅଭିନନ୍ଦନ ପାଇବାକୁ ଯୋଗ୍ୟ । ଭାରତରେ ଡିଜିଟାଲ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ମାଧ୍ୟମରେ ଆମେ କିପରି ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଆଣିଛୁ ତାହା ମଧ୍ୟ ଆପଣ ଦେଖିଛନ୍ତି । ଆଜି ଶହ ଶହ ସରକାରୀ ଯୋଜନାରେ ସିଧାସଳଖ ଲାଭ ହସ୍ତାନ୍ତର କରାଯାଉଛି। ଏହା ଦ୍ୱାରା ସିଷ୍ଟମରୁ ଲିକେଜ ହେବା ବନ୍ଦ ହୋଇଛି। କିନ୍ତୁ ଆଜି କାଲି ଲୋକମାନେ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ସାମିଲ ହେବାରେ ନିଜର ଫାଇଦା ଦେଖୁଛନ୍ତି ।
ସାଥୀମାନେ
ଭାରତରେ ଫିନଟେକ୍ ଯୋଗୁଁ ଯେଉଁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆସିଛି ତାହା କେବଳ ଟେକ୍ନୋଲୋଜିରେ ସୀମିତ ନୁହେଁ। ଏହାର ସାମାଜିକ ପ୍ରଭାବ ବହୁତ ବ୍ୟାପକ । ଏହା ଗ୍ରାମ ଓ ସହର ମଧ୍ୟରେ ଥିବା ବ୍ୟବଧାନକୁ ଦୂର କରିବାରେ ସହାୟକ ହେଉଛି । ଏକଦା ବ୍ୟାଙ୍କର ସେବା ପାଇବା ପାଇଁ ପୂରା ଦିନ ଲାଗିଯାଉଥିଲା। ଜଣେ କୃଷକ, ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀଙ୍କ ପାଇଁ, ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ପରିବାର ପାଇଁ ଏହା ଏକ ବଡ଼ ସମସ୍ୟା ଥିଲା। ଫିନଟେକ୍ ଏହି ସମସ୍ୟାକୁ ଅତିକ୍ରମ କରିଛି। ଏକଦା ବ୍ୟାଙ୍କ ଗୁଡ଼ିକ କେବଳ ଗୋଟିଏ କୋଠାରେ ସୀମିତ ଥିଲା। ଆଜି ବ୍ୟାଙ୍କକୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟଙ୍କ ମୋବାଇଲରେ ସୀମିତ ରଖାଯାଇଛି ।
ସାଥୀମାନେ
ଆର୍ଥିକ ସେବାକୁ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ କରିବାରେ ଫିନଟେକ୍ ମଧ୍ୟ ଏକ ବଡ଼ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛି। ଋଣ, କ୍ରେଡିଟ୍ କାର୍ଡ, ନିବେଶ, ବୀମା ଭଳି ଉତ୍ପାଦ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ସହଜରେ ଉପଲବ୍ଧ ହେଉଛି। ଫିନଟେକ୍ ମଧ୍ୟ ଋଣ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଞ୍ôଚବା ମଧ୍ୟ ସହଜ ହୋଇଥାଏ ଏବଂ ତାହାକୁ ସମାବେଶୀ କରିଛି । ମୁଁ ଏକ ଉଦାହରଣ ଦେବି । ଆପଣ ଜାଣନ୍ତି ଯେ ଭାରତରେ ଷ୍ଟ୍ରିଟ୍ ଭେଣ୍ଡରମାନଙ୍କର ଏକ ପୁରୁଣା ପରମ୍ପରା ରହିଛି । କିନ୍ତୁ ସେମାନେ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ୍ ରୁ ଦୂରେଇ ରହିଥିଲେ। ଫିନଟେକ୍ ମଧ୍ୟ ଏହି ପରିସ୍ଥିତିକୁ ବଦଳାଇ ଦେଇଛି। ଆଜି ସେମାନେ ପିଏମ୍ ସ୍ୱନିଧି ଯୋଜନାରୁ ବିନା ଜାମିନରେ ଋଣ ନେବାକୁ ସକ୍ଷମ ହୋଇଛନ୍ତି, ଡିଜିଟାଲ ଟ୍ରାଞ୍ଜାକସନ୍ ରେକର୍ଡ ଆଧାରରେ ବ୍ୟବସାୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କୁ ଅଧିକ ଋଣ ମିଳୁଛି। ସେୟାର ଏବଂ ମ୍ୟୁଚୁଆଲ ଫଣ୍ଡ ଭଳି ଉତ୍ପାଦରେ ନିବେଶ ଏକଦା କେବଳ ବଡ଼ ସହରରେ ସମ୍ଭବ ଥିଲା । ଆଜି ଗାଁ ଓ ସହରରେ ବିପୁଳ ସଂଖ୍ୟାରେ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶର ଏହି ପନ୍ଥା ଅନ୍ୱେଷଣ କରାଯାଉଛି। ଆଜି ଘରେ ବସି କିଛି ମିନିଟ୍ ରେ ଡେମାଟ୍ ଆକାଉଣ୍ଟ ଖୋଲାଯାଉଛି, ଅନ୍‌ଲାଇନ୍ ରେ ନିବେଶ ରିପୋର୍ଟ ଉପଲବ୍ଧ ହେଉଛି। ଆଜି ବହୁ ସଂଖ୍ୟକ ଭାରତୀୟ ଦୂରସ୍ଥ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ନେଉଛନ୍ତି, ଡିଜିଟାଲ, ଅନଲାଇନରେ ଅଧ୍ୟୟନ କରୁଛନ୍ତି, ଶିକ୍ଷଣ କୌଶଳ ଶିଖୁଛନ୍ତି, ଫିଣ୍ଟେକ୍ସ ବିନା ଏହା ମଧ୍ୟ ସମ୍ଭବ ହୋଇନଥାନ୍ତା । ଅର୍ଥାତ୍ ଭାରତର ଫିନଟେକ୍ ବିପ୍ଳବ, ଜୀବନର ଗୌରବ, ଜୀବନର ଗୁଣବତ୍ତା ମଧ୍ୟ ଏଥିରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବାରେ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରୁଛି।
ସାଥୀମାନେ
ଭାରତର ଫିନଟେକ୍ ବିପ୍ଳବର ସଫଳତା କେବଳ ଉଦ୍ଭାବନ ପାଇଁ ନୁହେଁ, ବରଂ ଏହାକୁ ଗ୍ରହଣ କରିବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ । ଭାରତର ଲୋକମାନେ ଫିନଟେକ୍ କୁ ଯେଉଁ ବେଗ ଓ ମାତ୍ରାରେ ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି ତାହା ଆଉ କେଉଁଠି ଦେଖିବାକୁ ମିଳେ ନାହିଁ। ଏହାର ଏକ ବଡ଼ ଶ୍ରେୟ ଆମର ଡିଜିଟାଲ ପବ୍ଲିକ ଇନଫ୍ରାଷ୍ଟ୍ରକଚର-ଡିପିଆଇ ଏବଂ ଆମର ଫିନଟେକ୍ସକୁ ମଧ୍ୟ ଯାଉଛି । ଦେଶରେ ଏହି ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପାଇଁ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟଜନକ ଉଦ୍ଭାବନ କରାଯାଇଛି । କ୍ୟୁଆର୍ କୋଡ୍ ସହିତ ସାଉଣ୍ଡ ବକ୍ସର ବ୍ୟବହାର ମଧ୍ୟ ଏଭଳି ଏକ ଅଭିନବ ଉଦ୍ଭାବନ। ଆମର ଫିନଟେକ୍ କ୍ଷେତ୍ର ମଧ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ବ୍ୟାଙ୍କ ସଖୀ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ କୁ ଅଧ୍ୟୟନ କରିବା ଉଚିତ୍ । ଏବଂ ମୁଁ ସମସ୍ତ ଫିନଟେକ୍ ଯୁବକଙ୍କୁ କହିବାକୁ ଚାହୁଁଛି ଯେ ଏହି ବ୍ୟାଙ୍କ ସଖୀ କ’ଣ ? ମୁଁ ଏବେ ଜଲଗାଓଁ ଆସିଥିଲି, ଦିନେ ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଏଭଳି ଭଉଣୀ ସାଙ୍ଗମାନଙ୍କୁ ଭେଟିଲି, ସେ ଗର୍ବର ସହ କହିଲେ ଯେ ସେ ଦିନେ ଦେଢ଼ କୋଟି ଟଙ୍କାର ବ୍ୟବସାୟ କରୁଛନ୍ତି । କ'ଣ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଥିଲା, ଆଉ ସେ ଜଣେ ଗାଁ ର ମହିଳା ଥିଲେ । ଆମ ଝିଅମାନେ ଯେପରି ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗାଁରେ ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ ଓ ଡିଜିଟାଲ୍ ସଚେତନତା ପ୍ରସାର କରିଛନ୍ତି, ସେଥିପାଇଁ ଫିନଟେକ୍ କୁ ଏକ ନୂଆ ବଜାର ମିଳିଛି।
ସାଥୀମାନେ
ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଦୁନିଆ ବହୁତ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବଦଳୁଛି । ମୁଦ୍ରାରୁ କ୍ୟୁଆର କୋଡ୍ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଯାତ୍ରା ରେ ଶତାବ୍ଦୀ ସମୟ ଲାଗିଥିଲା, କିନ୍ତୁ ବର୍ତ୍ତମାନ ପ୍ରତିଦିନ ଆମେ ନୂତନ ଉଦ୍ଭାବନ ଦେଖୁଛୁ । ଡିଜିଟାଲ-ଓନଲି ବ୍ୟାଙ୍କ ଏବଂ ନିଓ-ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ ଭଳି କନସେପ୍ଟ ଆମ ସାମ୍ନାରେ ରହିଛି । ଡିଜିଟାଲ ଟ୍ୱିନ୍ସ ଭଳି ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଡାଟା ଆଧାରିତ ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗକୁ ପରବର୍ତ୍ତୀ ସ୍ତରକୁ ନେଇଯାଉଛି । ଏହା ଦ୍ୱାରା ବିପଦ ପରିଚାଳନା, ଠକେଇ ଚିହ୍ନଟ ଏବଂ ଗ୍ରାହକ ଅନୁଭୂତି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସବୁକିଛି ବଦଳିଯିବ । ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ଭାରତ ମଧ୍ୟ ଲଗାତାର ନୂଆ ଫିନଟେକ୍ ଉତ୍ପାଦ ଲଞ୍ଚ କରୁଛି । ଆମେ ଏପରି ଉତ୍ପାଦ ବିକଶିତ କରୁଛୁ ଯାହା ସ୍ଥାନୀୟ କିନ୍ତୁ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରୟୋଗ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଅଟେ । ଆଜି ଓଏନଡିସି ଅର୍ଥାତ୍ ଓପନ ନେଟୱାର୍କ ଡିଜିଟାଲ କମର୍ସ ପାଇଁ ଅନଲାଇନ ସପିଂକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରୁଛି । ଏହା କ୍ଷୁଦ୍ର ବ୍ୟବସାୟୀମାନଙ୍କୁ ବଡ଼ ସୁଯୋଗ ସହ ଯୋଡ଼ିଛି। ଆକାଉଣ୍ଟ ଏଗ୍ରିଗେଟରର୍ସ ମାନେ ଲୋଗୋ ଏବଂ କମ୍ପାନୀଗୁଡିକର କାର୍ଯ୍ୟକୁ ପାଇଁ ଜିନିଷକୁ ସହଜ କରିବା ପାଇଁ ଡାଟା ବ୍ୟବହାର କରୁଛନ୍ତି । ଟ୍ରେଡ୍ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ସହାୟତାରେ କ୍ଷୁଦ୍ର ଅନୁଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକର ତରଳତା ଓ ନଗଦ ପ୍ରବାହ ଉନ୍ନତ ହେବାରେ ଲାଗିଛି। ଇ-ରୂପି ହେଉଛି ଏଭଳି ଏକ ଡିଜିଟାଲ ଭାଉଚର, ଯାହାକୁ ଅନେକ ରୂପରେ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଉଛି । ଭାରତର ଏହି ଉତ୍ପାଦ ବିଶ୍ୱର ଅନ୍ୟ ଦେଶ ମାନଙ୍କ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ସମାନ ଉପଯୋଗୀ । ଏବଂ ଏହି ଚିନ୍ତାଧାରା ସହିତ, ଆମେ ଜି -୨୦ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା ସମୟରେ ଏକ ଗ୍ଲୋବାଲ ଡିଜିଟାଲ ପବ୍ଲିକ ଇନଫ୍ରାଷ୍ଟ୍ରକଚର ରିପୋଜିଟୋରୀ ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦେଇଥିଲୁ, ଯାହାକୁ ଜି -୨୦ ସଦସ୍ୟମାନେ ହୃଦୟରୁ ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ । ଏଆଇର ଅପବ୍ୟବହାର ବିଷୟରେ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କ ଚିନ୍ତା ମଧ୍ୟ ବୁଝିପାରୁଛି । ତେଣୁ ଏଆଇର ନୈତିକ ବ୍ୟବହାର ପାଇଁ ଗ୍ଲୋବାଲ ଫ୍ରେମୱାର୍କ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାକୁ ମଧ୍ୟ ଭାରତ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଛି।
ସାଥୀମାନେ
ଫିନଟେକ୍ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ସରକାର ନୀତି ସ୍ତରରେ ସମସ୍ତ ଆବଶ୍ୟକତା ଅନୁଯାୟୀ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରୁଛନ୍ତି। ନିକଟରେ ଆମେ ଆଞ୍ଜେଲ ଟ୍ୟାକ୍ସ କୁ ହଟାଇଦେଇଛୁ । ଏହା ଠିକ୍ କରିଲୁ ନାହିଁ ? ନାହିଁ । ଠିକ୍ କରିନୁ ? ଭାବେ କରିନାହାନ୍ତି କି? ନା। ଠିକ ଅଛି, ଠିକ୍ ଅଛି କି? ଦେଶରେ ଗବେଷଣା ଓ ଉଦ୍ଭାବନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଆମେ ଏକ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ପାଣ୍ଠି ଗଠନ କରିବାକୁ ଘୋଷଣା କରିଛୁ । ଆମେ ଏକ ଡାଟା ସୁରକ୍ଷା ଆଇନ ପ୍ରଣୟନ କରିଛୁ । ଆମର ନିୟାମକଙ୍କ ଠାରୁ ମଧ୍ୟ ମୋର କିଛି ଆଶା ଅଛି । ସାଇବର ଠକେଇ ରୋକିବା ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ ସାକ୍ଷରତା ପାଇଁ ଆମକୁ ବଡ଼ ପଦକ୍ଷେପ ନେବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଏହା ମଧ୍ୟ ମନେ ରଖିବା ଜରୁରୀ ଯେ ସାଇବର ଠକେଇ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଏବଂ ଫିନ-ଟେକ୍ ର ଅଭିବୃଦ୍ଧିରେ ବାଧା ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଉଚିତ ନୁହେଁ ।
ସାଥୀମାନେ
ପୂର୍ବ କାଳରେ ବ୍ୟାଙ୍କ ଭୁଶୁଡ଼ିବା ବେଳକୁ ୫-୭ ଦିନ ବିତିଯାଉଥିଲା କିମ୍ବା ବ୍ୟାଙ୍କ ବୁଡ଼ିଯାଉଥିଲା। ଆଜି ଯଦି କୌଣସି ସିଷ୍ଟମରେ ଏହା ଉପରେ ସାଇବର ଠକେଇ ହୋଇଛି ବୋଲି ଜଣାପଡ଼େ, ତେବେ ଗୋଟିଏ ମିନିଟ୍ ରେ ମାମଲା ଶେଷ ହୋଇଯାଏ, ସେହି କମ୍ପାନି ଚାଲିଯାଇଥାଏ। ଏହା ଫିନଟେକ୍ ପାଇଁ ବହୁତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ଏବଂ ସାଇବର ସମାଧାନ ଦ୍ୱାରା ବାଲ୍‌ମୃତ୍ୟୁ ଶୀଘ୍ର ହୋଇଥାଏ । ଯଦି ଆପଣ ସାଇବର ସମାଧାନ ଖୋଜୁଛନ୍ତି, ଅସାଧୁ ଲୋକମାନେ ଏହାକୁ ଭାଙ୍ଗିବାକୁ ଅଧିକ ସମୟ ନିଅନ୍ତି ନାହିଁ, ତେବେ ସେହି ସମାଧାନ ପିଲାଠାରୁ ମରିଯାଏ, ତେବେ ଆପଣଙ୍କୁ ଏକ ନୂଆ ସମାଧାନ ବାହାର କରିବାକୁ ପଡିବ ।
ସାଥୀମାନେ
ଆଜି ସ୍ଥାୟୀ ଅର୍ଥନୈତିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଭାରତର ପ୍ରାଥମିକତା। ଆମେ ଦୃଢ଼, ସ୍ୱଚ୍ଛ ଏବଂ ଦକ୍ଷ ବ୍ୟବସ୍ଥା ନିର୍ମାଣ କରୁଛୁ । ଉନ୍ନତ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ନିୟାମକ ଢାଞ୍ଚା ସହିତ ଆମେ ଆର୍ôଥକ ବଜାରକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରୁଛୁ । ଆମେ ସବୁଜ ଅର୍ଥ ନୀତି ମାଧ୍ୟମରେ ସ୍ଥାୟୀ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ସମର୍ଥନ କରୁଛୁ । ଆମେ ଆର୍ôଥକ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତୀକରଣ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛୁ । ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଯେ ଭାରତର ଫିନଟେକ୍ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ଭାରତର ଲୋକଙ୍କୁ ଗୁଣାତ୍ମକ ଜୀବନଶୈଳୀ ପ୍ରଦାନ କରିବା ର ମିଶନରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବ । ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଯେ ଭାରତର ଫିନଟେକ୍ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱର ସହଜ ଜୀବନଧାରଣକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବ । ଏବଂ ମୋ ଦେଶର ଯୁବବର୍ଗଙ୍କ ପ୍ରତିଭା ଉପରେ ମୋର ବହୁତ ବିଶ୍ୱାସ ଅଛି ଏବଂ ମୁଁ ଏହା ବହୁତ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସର ସହ କହୁଛି - ଆମର ଶ୍ରେଷ୍ଠତ୍ୱ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆସିବାକୁ ବାକି ଅଛି ।
ଏହା ତୁମର ପଞ୍ଚମ ସମାରୋହ, ନୁହେଁ କି? ମୁଁ ଦଶମ ସମାରୋହରେ ଆସିବି। ଆଉ ତା'ପରେ ଆପଣ କଳ୍ପନା କରିନଥିବେ, ସାଥୀମାନେ, ଆପଣ ମଧ୍ୟ ସେଠାରେ ପହଞ୍ଚିଥିବେ। ଆଜି, ମୁଁ ଆପଣଙ୍କର କିଛି ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ୟୁନିଟ୍ କୁ ଭେଟିଲି, ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅଧିକାଂଶ ଭେଟି ପାରିଲି ନାହିଁ। କିନ୍ତୁ ମୁଁ କିଛି ଲୋକଙ୍କୁ ଭେଟିଥିଲି । କିନ୍ତୁ ମୁଁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ୧୦-୧୦ଟି ହୋମୱାର୍କ ଦେଇ ଏଠାକୁ ଆସିଛି, କାରଣ ମୁଁ ବୁଝିପାରୁଛି ଯେ ଏହା ଏକ ଅତ୍ୟନ୍ତ ପରିବର୍ତ୍ତନଶୀଳ କ୍ଷେତ୍ର ଅଟେ ।
ସାଥିମାନେ
ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ ବିପ୍ଳବ ହେଉଛି ଏବଂ ତାହା ଏକ ମଜବୁତ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଆଜି ଏଠାରେ ଦେଖୁଛି । ଏହି ଭରସା ସହିତ, ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଶୁଭକାମନା ! ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ ।
ଏହି ବିଶ୍ୱାସ ସହିତ, ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ମୋର ଶୁଭେଚ୍ଛା! ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ!
କୃଷ୍ଣ ଗୋପାଳଜୀ ଙ୍କ କହିବା ଅନୁସାରେ ମୁଁ ଫଟୋ ଉଠାଇଲି, କିନ୍ତୁ ଆପଣଙ୍କୁ ଲାଗିବ ଏହାର ମାନେ କ’ଣ। ମୁଁ ଲାଭ କଥା କହୁଛି- ମୁଁ ସାର ଦୁନିଆ ସହିତ ଯୋଡି ହୋଇଥିବା ଲୋକ, ତେଣୁ ଆପଣମାନେ ଯଦି ନମୋ ଆପ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ଯିବେ, ତେବେ ନମୋ ଆପ୍‌ରେ ଫଟୋ ଡିଭିଜନକୁ ଯିବେ, ଆପଣଙ୍କ ସେଲ୍ଫି ସେଠାରେ ରଖିବେ ଏବଂ ଯଦି ଆପଣ କେଉଁଠାରେ ମଧ୍ୟ ଆପଣ ମୋ ସହିତ ନଜରରେ ଆସିବେ । ତେବେ ଆପଣଙ୍କୁ ଆପଣଙ୍କ ସହ ଫଟୋ ମିଳିଯିବ ।
ଧନ୍ୟବାଦ !

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the Global FinTech Fest in Mumbai
30 AUG 2024 2:27PM by PIB Delhi
Namaskar!
RBI Governor Shri Shaktikanta Das ji, Shri Kris Gopalakrishnan, esteemed members of the regulatory bodies, distinguished leaders of the finance industry, my friends from the Fintech and start-up sectors, and all other dignitaries, ladies and gentlemen!
Bharat is currently in the midst of the festive season, having just celebrated Janmashtami. The joy is palpable, with a festive spirit evident in both our economy and our markets. It is in this celebratory atmosphere that we are hosting the Global Fintech Festival, and what better place for such an event than the city of dreams, Mumbai? I extend my warmest greetings and welcome to all the guests who have travelled here from across the country and the world. Prior to arriving here, I had the opportunity to visit various exhibitions and engage with numerous friends. There, I witnessed a whole new world of innovation led by our youth, brimming with future possibilities. To align with your work, let me rephrase: a whole new world is indeed emerging. I congratulate the organizers of this festival and everyone involved.
Friends,
We also have a significant number of international guests among us. There was a time when visitors to Bharat were awestruck by our rich cultural diversity. Now, when people come to Bharat, they are equally amazed by our Fintech diversity. From the moment they land at the airport to their experiences with street food and shopping, the Fintech revolution in Bharat is apparent everywhere.
Over the past 10 years, more than 31 billion dollars have been invested in the Fintech sector. In the same period, our Fintech startups have increased by 500 per cent. Affordable mobile phones, low-cost data, and zero-balance Jan Dhan bank accounts have worked wonders in Bharat. Some of you may recall that, not so long ago, there were sceptics who questioned how a Fintech revolution could possibly occur in Bharat. They asked, even in Parliament, and these were people who considered themselves highly knowledgeable. They questioned how this revolution could happen when there weren’t enough banks or branches in every village, when internet access was limited, and when electricity supply was unreliable, leading them to wonder where people would even recharge their devices and how the Fintech revolution would happen? These questions were directed at me. But look at where we are today. In just a decade, broadband users in Bharat have increased from 60 million or 6 crore to 940 million or 94 crore. Today, it is rare to find an Indian adult without a digital identity, an Aadhaar card. Furthermore, over 530 million people now have Jan Dhan bank accounts. This means that, in the span of 10 years, we have connected a population equivalent to that of the entire European Union to the banking system.
Friends,
The trinity of Jan Dhan, Aadhaar, and Mobile has catalyzed yet another transformation. There was a time when people believed that 'Cash is King.' Today, nearly half of the world's real-time digital transactions occur in Bharat. Bharat's UPI has become a shining example of Fintech innovation globally. Whether in a village or a city, whether in the sweltering heat of summer or the chill of winter, come rain or snow, banking services in Bharat operate 24 hours a day, seven days a week, 12 months a year. Even during the severe crisis of the COVID-19 pandemic, Bharat stood among the few countries where banking services continued uninterrupted.
Friends,
Just a few days ago, the Jan Dhan Yojana marked its 10th anniversary. The Jan Dhan Yojana has emerged as a powerful tool for women's empowerment. Thanks to this scheme, more than 290 million or 29 crore women have opened bank accounts, creating new avenues for savings and investments. Building on the philosophy of these Jan Dhan accounts, we launched the largest microfinance scheme, Mudra. To date, over Rs 27 trillion in credit have been disbursed through this scheme, with approximately 70 per cent of the beneficiaries being women. The Jan Dhan accounts have also integrated women's self-help groups into the banking system. Today, 10 crore rural women across the country are reaping the benefits. Thus, the Jan Dhan programme has laid a solid foundation for the financial empowerment of women.
Friends,
The parallel economy has long been a significant concern worldwide. Fintech has played a crucial role in combating the parallel economy, and you deserve to be congratulated for this achievement. We have witnessed how digital technology has brought transparency to Bharat. Today, direct benefit transfers are made under hundreds of government schemes, effectively eliminating leakage from the system. People now recognize the value of participating in the formal economy.
Friends,
The transformation brought about in Bharat by FinTech extends far beyond technology; its social impact is vast. It is helping to bridge the gap between rural and urban areas. In the past, accessing banking services could take an entire day, posing a significant challenge for farmers, fishermen, and middle-class families. FinTech has resolved this issue. Previously, banks were confined to physical buildings; today, they are accessible on the mobile devices of every Indian.
Friends,
FinTech has also played a significant role in democratizing financial services. Products such as loans, credit cards, investments, and insurance are becoming increasingly accessible to everyone. FinTech has made access to credit easier and more inclusive. Let me provide an example. In Bharat, there is a long-standing tradition of street vendors, but they were previously excluded from formal banking. FinTech has changed this situation. Today, these vendors can obtain collateral-free loans through the PM SVANidhi Yojana, and based on their digital transaction records, they can secure additional loans to grow their businesses. In the past, investing in shares and mutual funds was primarily limited to major cities. Now, even those in villages and small towns are increasingly exploring these investment opportunities. Today, demat accounts can be opened from home within minutes, and investment reports are readily available online. A large number of Indians now access remote healthcare services, study online, and learn new skills digitally—none of which would have been possible without FinTech. In essence, Bharat's FinTech revolution is playing a crucial role in enhancing both the Dignity of Life and Quality of Life.
Friends,
The success of Bharat's FinTech revolution is not only a result of innovation but also of widespread adoption. The speed and scale at which the people of Bharat have embraced FinTech are unparalleled. Much of the credit for this goes to our Digital Public Infrastructure (DPI) and our FinTechs. Remarkable innovations have been made in the country to build trust in this technology. The use of sound boxes alongside QR codes is one such innovation. Our FinTech sector should also study the government's Bank Sakhi programme. I would like to share a story with the FinTech youth: During a visit to Jalgaon, I met some of these Bank Sakhis. One of them proudly told me that she conducts business worth Rs 1.5 crore every day. What confidence—and she was a woman from a village! The way our daughters have spread banking and digital awareness in every village has opened up new markets for FinTech.
Friends,
The world of the 21st century is evolving at an unprecedented pace. The journey from traditional currency to QR codes took centuries, but today we witness new innovations almost daily. Concepts like Digital-Only Banks and Neo-Banking are now emerging. Technologies such as Digital Twins are advancing data-driven banking to new heights, revolutionizing everything from risk management and fraud detection to customer experience. I am pleased to see that Bharat is consistently launching new FinTech products. We are developing solutions that, while locally designed, have global applications. For instance, the Open Network for Digital Commerce (ONDC) is making online shopping more inclusive by connecting small businesses and enterprises with significant opportunities. Account aggregators are leveraging data to simplify tasks for individuals and companies. The Trades Platform is enhancing liquidity and cash flow for small organizations. E-Rupi has emerged as a versatile digital voucher, used in various ways. These Indian innovations hold immense value for other countries as well. With this in mind, during our G-20 Presidency, we proposed the creation of a Global Digital Public Infrastructure Repository, a suggestion that was warmly embraced by G-20 members. I also understand the concerns regarding the misuse of AI, which is why Bharat has advocated for the establishment of a Global Framework for the ethical use of AI.
Friends,
To support the FinTech sector, the government is making all necessary policy adjustments. Recently, we abolished the Angel Tax—wasn’t that the right decision? We have also announced the creation of a Rs 1 lakh crore fund to promote research and innovation in the country. Additionally, we have enacted a data protection law. However, I also have some expectations from our regulators. We must take more significant steps to prevent cyber fraud and enhance digital literacy. It is equally crucial to ensure that cyber fraud does not become a barrier to the growth of start-ups and FinTechs.
Friends,
In the past, it used to take 5-7 days for news to spread about a bank being on the verge of collapse, leading to eventual repercussions. Today, if any system detects cyber fraud, the consequences are immediate—the affected company can be finished in minutes. This is especially critical for FinTech. Moreover, cyber solutions have a short lifespan. No matter how advanced a cyber solution may be, it doesn’t take long for dishonest individuals to breach it, leading to its premature obsolescence. Therefore, it is imperative to continually develop new solutions.
Friends,
Today, sustainable economic growth is a top priority for Bharat. We are committed to building robust, transparent, and efficient systems. We are enhancing our financial markets with advanced technologies and regulatory frameworks, while also supporting sustainable growth through Green Finance. Our focus is on financial inclusion and achieving comprehensive saturation in this area. I am confident that Bharat's FinTech ecosystem will play a crucial role in our mission to provide a high-quality lifestyle to the people of Bharat. I am equally confident that Bharat's FinTech ecosystem will contribute to improving the ease of living across the globe. My trust in the talent of our youth is immense, and I say this with great conviction—our best is yet to come.
This is your fifth event, correct? So, I look forward to attending the tenth one as well. You may not have envisioned reaching such heights, but you will, friends. Today, I had the opportunity to meet with some of your start-up teams. While I couldn’t meet everyone, I did interact with a few individuals. I assigned each of them 10 tasks because I recognize the immense potential of this sector—it is poised to bring about significant change, friends. A major revolution is underway, and we can already see its strong foundation being laid here. With this confidence, I extend my best wishes to all of you. Thank you very much!
We took this photo at the request of Shri Krishna Gopal, and you might be wondering about its significance. Let me explain the benefit—I am someone who is connected to the world of AI. If you go to the Namo app, navigate to the photo division, and save your selfie there, you will find that wherever you appear with me today, you will be able to access that photo.
Thank you!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.