Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the Global FinTech Fest in Mumbai
30 AUG 2024 2:27PM by PIB Delhi
Namaskar!
RBI Governor Shri Shaktikanta Das ji, Shri Kris Gopalakrishnan, esteemed members of the regulatory bodies, distinguished leaders of the finance industry, my friends from the Fintech and start-up sectors, and all other dignitaries, ladies and gentlemen!
Bharat is currently in the midst of the festive season, having just celebrated Janmashtami. The joy is palpable, with a festive spirit evident in both our economy and our markets. It is in this celebratory atmosphere that we are hosting the Global Fintech Festival, and what better place for such an event than the city of dreams, Mumbai? I extend my warmest greetings and welcome to all the guests who have travelled here from across the country and the world. Prior to arriving here, I had the opportunity to visit various exhibitions and engage with numerous friends. There, I witnessed a whole new world of innovation led by our youth, brimming with future possibilities. To align with your work, let me rephrase: a whole new world is indeed emerging. I congratulate the organizers of this festival and everyone involved.
Friends,
We also have a significant number of international guests among us. There was a time when visitors to Bharat were awestruck by our rich cultural diversity. Now, when people come to Bharat, they are equally amazed by our Fintech diversity. From the moment they land at the airport to their experiences with street food and shopping, the Fintech revolution in Bharat is apparent everywhere.
Over the past 10 years, more than 31 billion dollars have been invested in the Fintech sector. In the same period, our Fintech startups have increased by 500 per cent. Affordable mobile phones, low-cost data, and zero-balance Jan Dhan bank accounts have worked wonders in Bharat. Some of you may recall that, not so long ago, there were sceptics who questioned how a Fintech revolution could possibly occur in Bharat. They asked, even in Parliament, and these were people who considered themselves highly knowledgeable. They questioned how this revolution could happen when there weren’t enough banks or branches in every village, when internet access was limited, and when electricity supply was unreliable, leading them to wonder where people would even recharge their devices and how the Fintech revolution would happen? These questions were directed at me. But look at where we are today. In just a decade, broadband users in Bharat have increased from 60 million or 6 crore to 940 million or 94 crore. Today, it is rare to find an Indian adult without a digital identity, an Aadhaar card. Furthermore, over 530 million people now have Jan Dhan bank accounts. This means that, in the span of 10 years, we have connected a population equivalent to that of the entire European Union to the banking system.
Friends,
The trinity of Jan Dhan, Aadhaar, and Mobile has catalyzed yet another transformation. There was a time when people believed that 'Cash is King.' Today, nearly half of the world's real-time digital transactions occur in Bharat. Bharat's UPI has become a shining example of Fintech innovation globally. Whether in a village or a city, whether in the sweltering heat of summer or the chill of winter, come rain or snow, banking services in Bharat operate 24 hours a day, seven days a week, 12 months a year. Even during the severe crisis of the COVID-19 pandemic, Bharat stood among the few countries where banking services continued uninterrupted.
Friends,
Just a few days ago, the Jan Dhan Yojana marked its 10th anniversary. The Jan Dhan Yojana has emerged as a powerful tool for women's empowerment. Thanks to this scheme, more than 290 million or 29 crore women have opened bank accounts, creating new avenues for savings and investments. Building on the philosophy of these Jan Dhan accounts, we launched the largest microfinance scheme, Mudra. To date, over Rs 27 trillion in credit have been disbursed through this scheme, with approximately 70 per cent of the beneficiaries being women. The Jan Dhan accounts have also integrated women's self-help groups into the banking system. Today, 10 crore rural women across the country are reaping the benefits. Thus, the Jan Dhan programme has laid a solid foundation for the financial empowerment of women.
Friends,
The parallel economy has long been a significant concern worldwide. Fintech has played a crucial role in combating the parallel economy, and you deserve to be congratulated for this achievement. We have witnessed how digital technology has brought transparency to Bharat. Today, direct benefit transfers are made under hundreds of government schemes, effectively eliminating leakage from the system. People now recognize the value of participating in the formal economy.
Friends,
The transformation brought about in Bharat by FinTech extends far beyond technology; its social impact is vast. It is helping to bridge the gap between rural and urban areas. In the past, accessing banking services could take an entire day, posing a significant challenge for farmers, fishermen, and middle-class families. FinTech has resolved this issue. Previously, banks were confined to physical buildings; today, they are accessible on the mobile devices of every Indian.
Friends,
FinTech has also played a significant role in democratizing financial services. Products such as loans, credit cards, investments, and insurance are becoming increasingly accessible to everyone. FinTech has made access to credit easier and more inclusive. Let me provide an example. In Bharat, there is a long-standing tradition of street vendors, but they were previously excluded from formal banking. FinTech has changed this situation. Today, these vendors can obtain collateral-free loans through the PM SVANidhi Yojana, and based on their digital transaction records, they can secure additional loans to grow their businesses. In the past, investing in shares and mutual funds was primarily limited to major cities. Now, even those in villages and small towns are increasingly exploring these investment opportunities. Today, demat accounts can be opened from home within minutes, and investment reports are readily available online. A large number of Indians now access remote healthcare services, study online, and learn new skills digitally—none of which would have been possible without FinTech. In essence, Bharat's FinTech revolution is playing a crucial role in enhancing both the Dignity of Life and Quality of Life.
Friends,
The success of Bharat's FinTech revolution is not only a result of innovation but also of widespread adoption. The speed and scale at which the people of Bharat have embraced FinTech are unparalleled. Much of the credit for this goes to our Digital Public Infrastructure (DPI) and our FinTechs. Remarkable innovations have been made in the country to build trust in this technology. The use of sound boxes alongside QR codes is one such innovation. Our FinTech sector should also study the government's Bank Sakhi programme. I would like to share a story with the FinTech youth: During a visit to Jalgaon, I met some of these Bank Sakhis. One of them proudly told me that she conducts business worth Rs 1.5 crore every day. What confidence—and she was a woman from a village! The way our daughters have spread banking and digital awareness in every village has opened up new markets for FinTech.
Friends,
The world of the 21st century is evolving at an unprecedented pace. The journey from traditional currency to QR codes took centuries, but today we witness new innovations almost daily. Concepts like Digital-Only Banks and Neo-Banking are now emerging. Technologies such as Digital Twins are advancing data-driven banking to new heights, revolutionizing everything from risk management and fraud detection to customer experience. I am pleased to see that Bharat is consistently launching new FinTech products. We are developing solutions that, while locally designed, have global applications. For instance, the Open Network for Digital Commerce (ONDC) is making online shopping more inclusive by connecting small businesses and enterprises with significant opportunities. Account aggregators are leveraging data to simplify tasks for individuals and companies. The Trades Platform is enhancing liquidity and cash flow for small organizations. E-Rupi has emerged as a versatile digital voucher, used in various ways. These Indian innovations hold immense value for other countries as well. With this in mind, during our G-20 Presidency, we proposed the creation of a Global Digital Public Infrastructure Repository, a suggestion that was warmly embraced by G-20 members. I also understand the concerns regarding the misuse of AI, which is why Bharat has advocated for the establishment of a Global Framework for the ethical use of AI.
Friends,
To support the FinTech sector, the government is making all necessary policy adjustments. Recently, we abolished the Angel Tax—wasn’t that the right decision? We have also announced the creation of a Rs 1 lakh crore fund to promote research and innovation in the country. Additionally, we have enacted a data protection law. However, I also have some expectations from our regulators. We must take more significant steps to prevent cyber fraud and enhance digital literacy. It is equally crucial to ensure that cyber fraud does not become a barrier to the growth of start-ups and FinTechs.
Friends,
In the past, it used to take 5-7 days for news to spread about a bank being on the verge of collapse, leading to eventual repercussions. Today, if any system detects cyber fraud, the consequences are immediate—the affected company can be finished in minutes. This is especially critical for FinTech. Moreover, cyber solutions have a short lifespan. No matter how advanced a cyber solution may be, it doesn’t take long for dishonest individuals to breach it, leading to its premature obsolescence. Therefore, it is imperative to continually develop new solutions.
Friends,
Today, sustainable economic growth is a top priority for Bharat. We are committed to building robust, transparent, and efficient systems. We are enhancing our financial markets with advanced technologies and regulatory frameworks, while also supporting sustainable growth through Green Finance. Our focus is on financial inclusion and achieving comprehensive saturation in this area. I am confident that Bharat's FinTech ecosystem will play a crucial role in our mission to provide a high-quality lifestyle to the people of Bharat. I am equally confident that Bharat's FinTech ecosystem will contribute to improving the ease of living across the globe. My trust in the talent of our youth is immense, and I say this with great conviction—our best is yet to come.
This is your fifth event, correct? So, I look forward to attending the tenth one as well. You may not have envisioned reaching such heights, but you will, friends. Today, I had the opportunity to meet with some of your start-up teams. While I couldn’t meet everyone, I did interact with a few individuals. I assigned each of them 10 tasks because I recognize the immense potential of this sector—it is poised to bring about significant change, friends. A major revolution is underway, and we can already see its strong foundation being laid here. With this confidence, I extend my best wishes to all of you. Thank you very much!
We took this photo at the request of Shri Krishna Gopal, and you might be wondering about its significance. Let me explain the benefit—I am someone who is connected to the world of AI. If you go to the Namo app, navigate to the photo division, and save your selfie there, you will find that wherever you appear with me today, you will be able to access that photo.
Thank you!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা মুম্বাইদা পাংথোকপা গ্লোবেল ফিন্তেক ফেস্ততা থমখিবা ৱারোল
30 AUG 2024 2:27PM by PIB Imphal
নমস্কার!
আর.বি.আই. গবর্নর শ্রীমান শক্তিকান্ত দাসজী, কৃস গোপালকৃষ্ণনজী, মেম্বর্স ওফ রেগ্যুলেতর, ফাইনান্স ইন্দস্ত্রীগী মকোক থোংবশিং, ফিন্তেক অমদি স্তার্তঅপ মালেমগী ঐহাক্কী মরুপশিং, অতোপ্পা মীথুংলেনশিং অমদি ইবেম্মা অমসুং ইবুংঙোশিং!
হৌজিক অসিদি ভারতকী কুহ্মৈশিংগী মতমনি, হৌজিক-হৌজিক ঐখোয়না জন্মস্থমী পাংথোকখ্রে। ঐখোয়গী শেন্মিৎলোন অমসুং ঐখোয়গী কৈথেলদা হরাও তয়াম্বগী ফিভম অমা উবা ফংলে। মসিগুম্বা কুহ্মৈগী ইথিল মরকসিদা গ্লোবেল ফিন্তেক ফেস্তিবেল অসি পাংথোক্লি। মদুসু মঙলানগী শহর মুম্বাইদনি। ঐহাক্না লৈবাক অসিগী অমসুং মালেমগী মফম কয়াদগী লাকপা মীথুংলেন পুম্নমকপু থাগৎচরি। মফম অসিদগী লাকপদা ঐহাক্না তোঙান তোঙানবা একজিবিসন কয়া য়েংদুনা লাক্লি। ঐখোয়গী নহারোলশিংগী ইন্নোবেসন অমসুং তুংলমচৎকী ওইথোকপা য়াবশিংগী অপুনবা অনৌবা মালেম অমা উবা ফংলি। ঐনা অদোমগী থবকশিংগীদমক্তা ৱাহৈ হোংদোকচগে। অনৌবা মালেম অমা উবা ফংলে। ঐহাক্না ফেস্তিবেল অসিবু শিন-লাঙলিবা পুম্নমকপু হন্না-হন্না থাগৎচরি।
মরুপশিং,
মফম অসিদা মপান লৈবাক্তগী লাকপা মশিং য়াম্লবা ঐখোয়গী মীথুংলেনশিংসু লাক্লি। মতম অমদা, মীওই কয়ানা ভারত্তা লাকপা মতমদা, ঐখোয়গী চৎনবীগী মখল-মখা কয়া অসি য়েংবদা মখোয়না য়াম্না পুক্নিং চিংশিন্দুনা লৈরম্মি। হৌজিক মীওইশিংনা ভারত্তা লাকপা মতমদা, ঐখোয়গী ফিন্তেক দাইবর্সিতী অসি উবদা মখোয়সু য়াম্না থাগৎলি। এয়রপোর্ত্তা হেক তাবদগী হৌরগা স্ত্রীত ফুদ অমসুং শোপ্পিং এক্সপরিয়েন্স ফাওবদা, ভারতকী ফিন্তেক্কী ইহৌ অসি মফম খুদিংদা উবা ফংলি। হৌখিবা চহি 10দা ফিন্তেক স্পেসতা দোল্লর বিল্লিয়ন 31 হেন্না ইনবেস্ত তৌখ্রে। চহি 10 অসিদা ঐখোয়গী ফিন্তেক স্তার্তঅপশিং অসি 500% হেনগৎলে। অহোঙবা মোবাইল ফোন, অহোঙবা দেতা অমসুং জিরো বেলেন্স জনধন বেঙ্ক একাউন্তশিংনা ভারত্তা অঙকপা থবক কয়া পাংথোকখ্রে। অদোম্না নীংশিংবা য়াই, মীওই খরনা মমাংদা, পার্লিয়ামেন্ততা লেপ্লগা অমসুং মখোয় মশানা মশাবু য়াম্না হৈ-শিংলবা মীওইনি হায়না খনবা মীওইশিংনা ৱাহং অসি হংলকই। সরস্বতীনা বুদ্ধি য়েন্থোকপা মতমদা, মখোয়না লম্বীদা হান্না লৈরম্মি। অমসুং করি হায়রম্মী? মহাক্না হায়রম্মী মদুদি ভারত্তা বেঙ্ক মশিং য়াম্না লৈতে, খুঙ্গং খুঙ্গংদা বেঙ্ক লৈতে। ইন্তরনেত লৈতে, ইলেক্ত্রিসিতী লৈতে, রিচার্জিং কদাইদা লৈগনি, ফিন্তেক রিভোলুসন করম্না ওইগনি? মসি ঐগুম্বা চা য়োনবা মীওইদা হংখি। অদুবু ঙসিদি ভারত্তা ব্রোদবেন্দ য়ুজর মিলিয়ন 60 হায়বদি করোর 6দগী করোর 94 ফাওবা হেনগৎখ্রে। ঙসিদি চহি 18গী মথক্তা লৈবা দিজিতেল আইদেন্তিতী, আধার কার্দ লৈতবা মীওই লৈত্রে। ঙসি মীওই করোর 53 হেন্না জনধন বেঙ্ক একাউন্ত লৈরে । মসিনা তাকপদি চহি 10গী মনুংদা ঐখোয়না য়ুরোপিয়ান য়ুনিয়ন পুম্বগী মান্নবা মীশিংবু বেঙ্কিং সিস্তেমগা শম্নহনখ্রে।
মরুপশিং,
জনধন-আধার-মোবাইলগী ত্রিনিতী অসিনা অতোপ্পা ত্রান্সফোর্মেসন অমগী পুক্নিং থৌগৎলি। কনাগুম্বা খরনা কেশ অসি নিংথৌনি হায়নৈ। ঙসিদি মালেমগী রিয়েল তাইম দিজিতেল ত্রাঞ্জেক্সনগী চাউরাক্না শরুক অহুমদি ভারত্তা পাংথোক্লি। ভারতকী য়ু.পি.আই. অসি মালেম পুম্বদা ফিন্তেককী অচৌবা খুদম অমা ওইরক্লি। ঙসিদি, খুঙ্গং ওইরো নত্রগা শহর ওইরো, অইংবা ওইরো নত্রগা অশাবা ওইরো, নোং তাবা ওইরো নত্রগা উন তাবা ওইরো, ভারত্তা বেকিং সর্ভিস অসি চয়োল 24, চয়োল তরেৎ, থা 12 চুপ্না চত্থরি। কোরোনাগী অসিগুম্বা অচৌবা অৱাবা তারবা মতমদসু ভারত অসি ঐখোয়গী বেঙ্কিং সর্বিস অসি খুদোংচাদবা অমত্তা লৈতনা চৎথরিবা মালেমগী লৈবাকশিংগী মরক্তা অমনি।
মরুপশিং,
ঙসিদগী নুমিৎ 2-3নিগী মমাংদা জনধন য়োজনাগী চহি 10 মপুং ফাখ্রে। জনধন য়োজনা অসি নুপীশিংদা শক্তি পীনবগী অচৌবা খুৎথাং অমা ওইরি। জনধন য়োজনাগী মখাদা নুপী করোর 290 হেন্না বেঙ্ক একাউন্ত হাংদুনা লৈরি। একাউন্তশিং অসিনা নুপীশিংদা সেভিংস অমসুং ইনভেস্তমেন্তকী অনৌবা খুদোংচাবশিং ফংহল্লি। জনধন একাউন্তশিং অসিগী ফিলোসোফিদা ঐখোয়না মাইক্রো ফাইনান্সকী খ্বাইদগী চাউবা স্কিম মুদ্রা হৌদোক্লে। স্কিম অসিনা হৌজিক ফাওবদা লুপা ত্রিলিয়ন 27 হেন্না ক্রেদিৎ পীখ্রে। স্কিম অসিগী বেনিফিসরীশিংগী চাদা 70দি নুপীশিংনি। জনধন একাউন্তশিংনা নুপীশিংগী সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিংবুসু বেঙ্কিংগা শম্নহল্লে। মসিগী কান্নবা ঙসি লৈবাক অসিগী খুঙ্গংগী নুপী করোর 10 ফংলি। হায়বদি জনধন প্রোগ্রামনা নুপীশিংগী শেল-থুমগী মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা মপাঙ্গল কনবা য়ুম্ফম অমা থম্লি।
মরুপশিং,
মালেম পুম্বগী ওইনা পেরেলেলেল ইকোনোমী অসি য়াম্না খন্ন-নৈনবা হীরম অমা ওইরি। ফিন্তেকনা পেরেলেলেল ইকোনোমীদা শাফু পীখ্রে অমসুং মসিগীদমক্তা অদোম্বু থাগৎফম থোক্লি। ঐখোয়না ভারত্তা দিজিতেল তেক্নোলোজীগী মতেংনা মতৌ করম্না ত্রান্সপরেন্সী পুরক্লিবনো হায়বদুসু অদোম্না উবা ফংলে। ঙসিদি সরকারগী স্কিম কয়াগী মখাদা দাইরেক্ত বেনিফিৎ ত্রান্সফর তৌরি। মসিনা সিস্তেমদগী লিক ওইবশিং থিংহল্লি। ঙসিদি মীওইশিংনা ফোর্মেল সিস্তেমগা শম্নবদা মখোয়গী কান্নবা উবা ফংলে।
মরুপশিং,
ভারত্তা ফিন্তেকনা ওইহল্লকপা অহোংবা অসি তেক্নোলোজী খক্তা নত্তে। মসিগী খুন্নাইগী ওইবা শাফু অসি য়াম্না পাক চাউই। মসিনা খুঙ্গং অমসুং সহরগী মরক্তা লৈরিবা খেন্নবা অদু কোকহনবদা মতেং পাংলি। ঐখোয়গী মফম অসিদা, বেঙ্ককী সর্ভিস লৌবদা পুং অমা চঙই। লৌমী অমগী, ঙামী অমগী, মিদ্দল ক্লাসকী ইমুং অমগী ওইনদি মসি য়াম্না চাওনা খুদোংচাদবা অমনি। ফিন্তেকনা শিংনবা অসি কোকহল্লে। করিগুম্বা মতমদা বেঙ্কশিং অসি বিল্দিং অমখক্তদা লৈরম্মি। ঙসিদি বেঙ্ক অসি ভারত মচা খুদিংগী মোবাইলদা লৈরে।
মরুপশিং,
ফিন্তেকনা ফাইনান্সিএল সর্ভিসকী দেমোক্রেসী শেমগৎপদসু অচৌবা থৌদাং লৌরি। লোন, ক্রেদিত কার্দ, ইনভেস্তমেন্ত, ইন্সুরেন্সগুম্বা পোত্থোকশিং অসি মীপুম খুদিংমক্কীদমক লায়না ফংহল্লে। ফিন্তেকনা এক্সেস তু ক্রেদিৎবু হেন্না লায়থোকহল্লে অমসুং মসিদা মীপুম খুদিংমক য়াওহল্লে। ঐনা খুদম অমা পীজরি। ভারত্তা লম্বীদা পোৎ য়োল্লিবশিংগী অরিবা চৎনবী অমা লৈ হায়বা অদোম্না খঙবীরবরা? অদুবু মখোয় অসি ফোর্মেল বেঙ্কিংগী মপান্দা লৈরম্মি। ফিন্তেকনা মসিগী ফিভম অসিসু ওন্থোকখ্রে। ঙসিদি মখোয়না পি.এম. স্বনিধি স্কিমদগী কোলেতরেল ফ্রী লোন লৌবা ঙম্লে। দিজিতেল ত্রাঞ্জেক্সন রেকোর্দকী মতুং ইন্না মখোয়গী বিজিনেস হেনগৎহন্নবা অতোপ্পা লোন ফংহল্লি। শেয়র অমসুং ম্যুচুএল ফন্দগুম্বা পোত্থোকশিংদা শেল থাদবা অসি অচৌবা শহরশিংদা খক্তদা ওইরম্মি। ঙসিদি, খুঙ্গং অমসুং শহরশিংদা ইনভেস্তমেন্তকী লম্বী অসি মশিং য়াম্লবা মীওইশিংনা থিজিল্লি। ঙসিদি মিনিৎ খরগী মনুংদা য়ুমদা লৈদুনা দিমেৎ একাউন্ত হাংদোকপা ঙম্লে, ইনভেস্তমেন্ত রিপোর্তশিং ওনলাইন্দা ফংলি। ঙসি ভারত মচা কয়ানা রিমোৎ হেল্থকেয়র সর্বিস লৌরি, দিজিতেল ওইনা, ওনলাইনদা মহৈ তম্বা ফংলি, লৌশিং তানবা ফংলি। মসি ফিনতেক য়াওদনা ওইথোক্লোই। হায়বদি, ভারতকী ফিন্তেক ক্ব্রান্তিনা পুন্সিগী মগুন, পুন্সিগী মগুন হেন্না ফগৎহনবদা অচৌবা থৌদাং লৌরি।
মরুপশিং,
ভারতকী ফিন্তেক্কী ইহৌগী মায় পাকপা অসি ইনোবেসন খক্তদা নত্তে, শিজিন্নবগী হীরমদশু ওইরি। ভারতকী মীয়াম্না, ফিন্তেক অসিনা লৌখৎলক্লিবা খোঙজেল অমসুং পাক-চাওবগী চাং অসি অতোপ্পা মফম অমত্তদা উবা ফংদে। মসিগী অচৌবা ক্রেদিৎ অসি ঐখোয়গী দিজিতেল পব্লিক ইনফ্রাস্ত্রকচর-দি.পি.আই. লৈবাক অসিদা তেক্নোলোজী অসিগী মতাংদা থাজবা পোকহন্নবা অঙকপা ইনোভেসনশিং পায়খৎলি। ক্যু.আর. কোদশিংগা লোয়ননা সাউন্দ বোক্সশিং শীজিন্নবা অসি অসিগুম্বা ইনোবেসন অমনি। ঐখোয়গী ফিন্তেক সেক্তরনা সরকারগী বেঙ্ক সখী প্রোগ্রামসু নৈনগদবনি। অমসুং ঐহাক্না ফিন্তেক য়াওবা নহাশিংদা হায়জনীংবদি বেঙ্ক সখী হায়বসি করিনো হায়বসিনি? ঐহাক জালগাওদা লাকখিবা নুমিৎ অমদা ঐহাক অসিগুম্বা ইচানুপীশিংগা উনখি। মখোয়না চাউথোকচবা ফাওদুনা হায়খি মদুদি মখোয়না নোংমদা লুপা করোর অমা অমসুং মঙাগী ললোন-ইতিক তৌই। মখোয় অসি খুঙ্গংগী নুপীনিকো। ঐখোয়গী ইচানুপীশিংনা খুঙ্গং খুঙ্গংশিংদা বেঙ্কিং, দিজিতেলগী মতাংদা খঙহনবা হেনগৎহনবদগী ফিন্তেক অসি অনৌবা কৈথেল অমা ওইরক্লি।
মরুপশিং,
21শুবা চহীচাগী মালেম অসি য়াম্না থুনা হোংলক্লি। করেন্সীদগী QR কোদ ফাওবগী খোঙচৎ অসিদা চহী কয়া চঙখি, অদুবু হৌজিক্তি ঐখোয়না নুমিৎ খুদিংগী অনৌবা ইনোবেসনশিং উবা ফংলি। বেঙ্কশিং দিজিতেল ওন্নরি অমসুং নিও-বেঙ্কিংগুম্বা ৱাখল্লোনশিং অসি ঐখোয়গী মাংদা লৈরে। দিজিতেল ত্বিন্সকুম্বা তেক্নোলোজীনা দেতাদা য়ুম্ফম ওইবা বেঙ্কিংবু মথংগী থাক্তা পুখৎলি। মসিনা রিস্ক মেনেজমেন্ত, ফ্রোদ দিতেক্সন অমসুং কস্তমর এক্সপরিয়েন্স, পুম্নমক হোংদোকপা ঙমগনি। ভারতনসু লেপ্পা লৈতনা অনৌবা ফিন্তেক প্রদক্তশিং হৌদোক্লিবা অসিদা ঐহাক নুংঙাইবা ফাওই। ঐখোয়না লোকেল ওইরবা, অদুবু মালেমগী ওইনা শীজিন্নবা য়াবা পোত্থোকশিং শেমগৎলি। ঙসি ও.এন.দি.সি. হায়বদি ওপন নেৎৱর্ক ফোর দিজিতেল কম্মর্সনা ওনলাইন শোপ্পিংবু ইনক্লুসিব ওইহল্লি। মসিনা অপীকপা ললোন-ইতিক, অপীকপা ইন্তরপ্রাইজশিংবু অচৌবা খুদোংচাবশিংগা শম্নহল্লি। একাউন্ত এগ্রিগেতরশিংনা মীয়াম অমসুং কম্পেনীশিংগী থবকশিং লায়থোকহন্নবগীদমক দেতা শীজিন্নরি। ত্রেদ প্লেৎফোর্মগী মতেংদগী অপীকপা ইন্সতিত্যুসনশিংগী লিক্বিদিতী অমসুং শেল থাদবগী ফিবম ফগৎলক্লি। ই-রুপি অসি দিজিতেল ভাউচর অমা ওইরে, মসি তোঙান তোঙানবা মওংদা শীজিন্নরি। ভারতকী পোত্থোকশিং অসি মালেমগী অতৈ লৈবাকশিংগীদমক্তসু য়াম্না কান্নৈ। অমসুং অসিগুম্বা ৱাখল্লোন অসিগা লোইননা ঐখোয়না জি-20 প্রসিদেন্সীগী মতমদা গ্লোবেল দিজিতেল পব্লিক ইনফ্রাস্ত্রকচর রিপোজিতরী শেম্নবা প্রোপোজেল থমখি, মসি জি-20 মেম্বরশিংনা থম্মোয় শেংনা য়াখি। ঐহাক্না এ.আই.বু লান্না শীজিন্নবগা মরী লৈননা অদোম্না খল্লিবা অদুসু খংই। মরম অদুনা, ভারতনা এ.আই.বু ইথিকেল ওইনা শিজিন্নবগীদমক গ্লোবেল ফ্রেমৱার্ক শেম্নবা হায়খ্রে।
মরুপশিং,
ফিন্তেক সেক্তরদা মতেং পাংনবা সরকারনা পোলিসী লেবেলদা দরকার ওইবা অহোংবা খুদিংমক পুরক্লি। হৌজিত্তি ঐখোয়না এঞ্জেল তেক্স লৌথোক্লে। শেমদোকখ্রেকো? ঐখোয়না লৈবাক অসিদা রিসর্চ অমসুং ইন্নোবেসনবু খুমাং চাউশিলহন্নবা লুপা করোর লাখ অমগী ফন্দ শেম্নবা লাউথোকখ্রে। ঐখোয়না দেতা প্রোতেক্সন আইন শেম্লে। ঐগী ঐখোয়গী রেগ্যুলেতরশিংদগীসু করিগুম্বা খরা পামজবা লৈ। সাইবর ফ্রোদ থিংনবা অমসুং দিজিতেল লিতরেসীগীদমক ঐখোয়না অচৌবা খোংথাংশিং লৌখৎকদবনি। সাইবর ফ্রোদনা স্তার্ত অপশিং, ফিন-তেকশিং চাউখৎহনবদা অথিংবা লৈহল্লোইদবনি হায়বা অসি খঙমিন্নবা অসিসু য়াম্না মরু ওই।
মরুপশিং,
ঙসিদি সস্তেনেবল ইকোনোমিক গ্রোথ অসি ভারতকী প্রাইওরিতি ওইরে। ঐখোয়না মপাঙ্গল কনবা, ত্রান্সপরেন্ত ওইবা, অমসুং ইফিসিএন্ত ওইবা সিস্তেমশিং শেমগৎলি। ঐখোয়না ফাইনান্সিএল মার্কেতশিং অসি এদভান্স তেক্নোলোজী রেগ্যুলেতরী ফ্রেমৱার্কশিংগা লোয়ননা মপাঙ্গল কনখৎহল্লি। ঐখোয়না গ্রীন ফাইনান্সকী খুত্থাংদা তুংকোইনা চৎনগদবা গ্রোথতা মতেং পাংলি। ঐখোয়না ফাইনান্সিএল ইনক্লুজনগী, ইনক্লুজনগী সেচুরেসনদা মরুওইবা পীরি। ভারতকী ফিন্তেক ইকোসিস্তেমনা ভারতকী মীয়ামদা মগুন লৈবা পুন্সি মহিং অমা পীনবগী মিসন অসিদা অচৌবা থৌদাং লৌগনি হায়না ঐহাক্না থাজবা থম্লি। ভারতকী ফিন্তেক ইকোসিস্তেম অসিনা মালেম পুম্বগী হিংবদা লাইবা হেনগৎহনগনি হায়না ঐনা থাজৈ। অমসুং ঐহাক্না ঐহাক্কী লৈবাক্কী নহাশিংগী হৈ-শিংবা অদুদা থাজবা থম্লি অমসুং ঐহাক্না হায়জরি, ঐখোয়গী খ্বাইদগী ফবা মতম অসি লাক্কদৌরি।
মসি অদোমগী 5শুবা থৌরমনি... মরম অদুনা ঐহাক্না 10শুবা মতমদশু লাক্কনি। অদোম্না মসি খল্লমগদৌবা নত্তেম ঙসিমকশু অদোম লাক্লিবা অসিনি। ঙসি ঐহাক্না অদোমগী স্তার্ত-অপ্স য়ুনিৎশিংগী মীওই খরগা উনখ্রে। অদুবু ঐহাক্না মীপুম খুদিংমক্তা হোমৱার্ক 10-10 পীদুনা লাক্লি, মরমদি মসি য়াম্না চাউবা অহোংবা পুরকপা লমনি হায়না ঐহাক্না খঙই, মরুপশিং। য়াম্না চাউবা রিভোলুসন অমা পাংথোক্লি অমসুং মসিগী মপাঙ্গল কনবা ফাউন্দেসন অমা ঐখোয়না মফম অসিদা উরি। অসিগুম্বা থাজবা অসিগা লোয়ননা, অদোম পুম্নমক্তা ঐহাক্কী য়াইফ-পাউজেল পীজরি! য়াম্না থাগৎচরি!
কৃষ্ণগোপালজীনা হায়বদগী ঐখোয়না ফোতো নমখি, অদুবু মসিগী কান্নবা করিনো খল্লমগনি, কান্নবদু ঐহাক হায়জগে। ঐদি এ.আই.গী মালেমগা মরী লৈনবা মীওই অমনি, অদোম্না নমো এপতা ফোতো দিভিজনদা চৎলবদি, মফম অদুদা অদোমগী সেল্ফি থম্লগনি অমসুং ঙসি মফম অমহেক্তদা অদোম্না ঐগা লোয়ননা উবা ফংলবদি অদোমগী ফোতো অদু ফংলগনি ।
থাগৎচরি!