অকোইবগী ফিভম অমসুং ঊমংগী মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী এনভাইর্নমেন্ত মন্ত্রী ভুপেন্দর য়াদবনা আইদিয়া 4 লাইফদা আইদিয়া পীশিল্লকপগী অরোইবা মতম ওক্তোবর 15, 2024 ফাওবা শাংদোকখ্রে
চাউখৎপা ইকনোমী হায়বা অসি চাউখৎপা ইকোলোজী অমা ওইগদবনি। ঐখোয়না থৌদাং লৈবা প্রজাশিং ওইনা মপাঙ্গল কনবা এনভাইর্নমেন্তেল কন্সিয়সনেস থৌগৎকদবনি: শ্রী ভুপেন্দর য়াদব
ভারতনা পি.এম. শ্রী প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা চাউখৎপা ইকনোমী অমা ওইনবগী মাইকৈদা চংশিল্লি, চাউখৎপা ইকোলোজী অমা ওইনবগীদমক খোঙথাংশিংসু পায়খৎলি: শ্রী য়াদব, কেন্দ্রগী মন্ত্রী
শ্রী য়াদবনা হায়খি লাইফ অসিদা মীওইবগী মথৌ তাবশিং কোনশিনবা খক্তা নত্তনা থৱায় পানবা পুম্নমক অমসুং এনভাইর্নমেন্তগী খল কাইদনা পুন্না হিংমিন্ননবা ৱাফম ফোংদোক্লি
মহাক্না হায়খী সরকার অসিনা থাখিবা মতমদগী চহি মাপন ঙনখৎনবা মাগী রিন্যুএবল ইনর্জীগী পান্দমশিং ফংবা ঙমখি অমসুং লৌউ-শিংউদা কেমিকেল শীজিন্নবা হন্থহন্নবা সোইল হেল্থ কার্দকী থৌশিল হৌদোকখি
01 SEP 2024 6:00AM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী এনভাইর্নমেন্ত মন্ত্রী শ্রী ভুপেন্দর য়াদবনা আইদিয়াস4লাইফইদা আইদিয়া পীশিল্লক্নবা মতম সেপ্তেম্বর 15, 2024দগী ওক্তোবর 15, 2024 ফাওবা শাংদোকখ্রে। চাউখৎলবা ইকনোমীশিংনা চাউখৎলবা ইকোলোজীশিংবুসু খুমাং চাউশিনহনগদবনি। ঐখোয় পুম্নমক্না থৌদাং লৈবা প্রজা অমা ওইনা এনভাইর্নমেন্তগী মতাংদা মপাঙ্গল কনবা ৱাখল্লোন অমা শেমগৎকদবনি।" IIT বোম্বেদা ভুপেন্দর য়াদবনা ইকনোমিক অমসুং ইকোলোজিকেল ফ্রন্তশিংগী মথৌ তাবা অদুদা অকনবা ৱাফম থম্লি।
Addressed the #Ideas4Event at IIT Bombay today.
As India is striving towards becoming a developed economy, under the leadership of PM Shri @narendramodi ji, efforts are also being made to be a developed ecology☘️.
Institutions that promote innovations must strive to ensure our… pic.twitter.com/U9zcp0eVgT
— Bhupender Yadav (@byadavbjp) August 31, 2024
Participated in the plantation drive under the #एक_पेड़_मां_के_नाम campaign in IIT Bombay today.
We are soon going to complete the target of 50 crore plantation entries on the portal. The figure is a reflection of the environmental consciousness in India. pic.twitter.com/UQRMXwlTna
— Bhupender Yadav (@byadavbjp) August 31, 2024
মহারাস্ত্রগী এনভাইর্নমেন্ত দিপার্তমেন্তগা খুৎশম্নদুনা মন্ত্রালয়না ঙসি IITবোম্বেদা ইন্নোবেতিব ওইবা ‌এনভাইর্নমেন্তগী সোলুসনশিং পুক্নিং থৌগৎনবা 'আইদিয়াস ফোর লাইফ'কী থৌরম অমা পাংথোকখ্রে। থৌরম অসি মহৈরোইশিং, ফেকল্তী অমসুং রিসর্চ তৌবশিংদা ইকো-ফ্রেন্দলী লাইফস্তাইল অমা প্রোমোৎ তৌনবা ৱাখল্লোন পুথোকপদা শরুক য়াহন্নবা থৌরাং অমনি। থৌরম অসিনা মুম্বাই অমসুং মসিগী মপান্দা লৈবা একাদমিক কম্ম্যুনিতীবু শরুক য়াহন্নবা হোৎনরি। UGC, AICTE, IITশিং অমসুং ভারত শিনবা থুংনা লৈরিবা অতোপ্পা এজুকেস্নেল ইন্সতিত্যুসনশিংগী মহৈরোইশিং অমসুং ফেকল্তীশিং শরুক য়ানবা কৌরি। থৌরম অদুদা মুম্বাইগী তোঙান তোঙানবা এজুকেস্নেল ইন্সতিত্যুসনশিংগী মহৈরোই 1200, রিসর্স স্কোলরশিং অমসুং ফেকল্তীশিংনা চাউনা শরুক য়াখি।
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা হৌদোকখিবা 'এক পের মা কে নাম' কেম্পেনগী শরুক অমা ওইনা কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রী ভুপেন্দর য়াদবনা IIT বোম্বেদা 2024গী জুন 5দা উ-চারা অমা থাখি।
থৌরম অদুদা ৱা ঙাংলদুনা, কেন্দ্রগী মন্ত্রীনা সরকারগী মিসন অদু শন্দোক্না তাকখি অমসুং "আইদিয়াস ফোর লাইফ"গী থিম অদু শন্দোক্না তাকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি "লাইফ" হায়বসি মীওইবগী মথৌ তাবশিং খক্তদগী হেন্দুনা, থৱায় পানবা জিবশিং অমসুং অকোয়বগী ফিভমগী মরক্তা অমত্তা ওইনা লৈমিন্নবগীদমক শৌগৎলি।
কেন্দ্রগী মন্ত্রীনা অকনবা ৱাফম থমখি মদুদি চাউখৎ-থৌরাংগীদমক্তা হ্যুমেন-কেন্দ্রিক ওইবা থৌওং অসি মতিক চাদে, মসিগী মহুত্তা ইকোলোজিকেল্লি কন্সিয়স মোদেল অমগীদমক অপাম্বা ফোংদোকখি। মহাক্না চাউখৎ-থৌরাংগী মায়োক্তা লাক্লিবা অকায়বা কয়া, হায়বদি অইং-অশা হেনগৎলকপা অমসুং বাইওদাইবর্সিতী মাংলক্লি পল্লদুনা মহৌশাগী মরুওইবা থৌদাং অদু ফুদ, ইনর্জী, হিদাক-লাংথক অমসুং অতোপ্পা রিসোর্সশিং ফংহনবগী মতাংদা পনখি। মীওইবনা শীজিন্ননবা স্পেসিস 50,000 রোম শীজিন্নরি হায়না পল্লদুনা মহাক্না বাইওদাইভর্সিতীগীদমক পৃথীবিগী শরুক অহুম থোকপগী অমা ঙাক শেন্নবা মরুওইবা অদু পনখি। মহাক্না সস্তেনেবল দিবেলপমেন্তকীদমক মরুওইবা থবক অহুমসু পনখি: কঞ্জ্যুমর দিমান্দশিং হোংদোকপা, সপ্লাই সিস্তেমশিং ফগৎহনবা, অমসুং ইফেক্তিব পোলিসীশিং ইমপ্লিমেন্ত তৌবা।
ভারতকী অকোয়বগী ফিভমগী মাইপাকপশিং অদু পল্লদুনা মহাক্না হায়খি মদুদি সরকারনা রিন্যুএবল ইনর্জীগী পান্দম অদু চহি মানগী মমাংদা ফংখি অমসুং লৌউ-শিংউদা কেমিকেল শিীজিন্নবা হন্থহন্নবা সোইল হেল্থ কার্দকী থৌশিল হৌদোকখি।
কেন্দ্রগী মন্ত্রীনা মালেমগী ওইনা চিঞ্জাক মাংহনবগী সমস্যাগী মতাংদসু খন্ন-নৈনখি। চহি খুদিংগী তন বিলিয়ন 15গী চাংদা চিঞ্জাক মাংহনবগী ৱাফম মহাক্না পনখি। মহৌশাগী ফিভম ফগৎহন্নবা অমসুং ঙাক-শেন্নবদা এজুকেসন, ইন্নোবেসন অমসুং তেক্নোলোজিকেল এদভান্সতা মীৎয়েং থমগদবনি হায়না মহাক্না হায়খি। মহৌশাগী ফিভম ঙাক-শেন্নবদা শরুক য়ানবা অমসুং অশোই-অঙাম থোকহন্দনবা তোঙান-তোঙানবা কোলেজশিংগী মহৈরোয়শিংদগী ৱাখল্লোন অমসুং সজেসনশিং লৌনবা মহাক্না হায়খি। মসিনা ইকোলোজিকেল বেলেন্সপু দিবেলপমেন্ত স্ত্রাতেজিদা পুনশিন্নবদা মতেং পাংগনি।
থৌরম অদুদা MoEF&CCগী স্পেসিএল সেক্রেতরী তনমৈ কুমার; মহারাস্ত্র সরকারগী প্রিন্সিপাল সেক্রেতরী (ইনভাইর্নমেন্ত), প্রবিন দারাদে, MoEF&CCগী এদিস্নেল সেক্রেতরী অমন্দীপ গার্গ; IIT বোম্বেগী দিরেক্তর, প্রো. শিরেশ বি. কেদরে; অমসুং MoEF&CC অমসুং রাজ্য সরকারগী ওফিসর কয়াগা লোয়ননা শরুক য়াখি।
বেকগ্রাউন্দ
আইদিয়াস ফোর লাইফকী আইদিয়াথোন অসিনা মিসন লাইফকী থিম তরেৎ কোনশিল্লি। মখোয় অদুদি ঈশিং কনবা, ইনর্জী কনবা, ৱেস্ত হন্থহনবা, ই-ৱেস্ত হন্থহনবা, সিঙ্গল-য়ুজ প্লাস্তিক শীজিন্নবা য়াহন্দবা, সস্তেনেবল ফুদ সীস্তেম শীজিন্নবা অমসুং হকচাং ফনা হিংনবগী পুন্সি মহীং এদোপ্ত তৌবা অসিনি।
মমাংগী রিলিজ পানবা মসিদা নম্বীয়ু: -https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2038729

Ministry of Environment, Forest and Climate Change
Union Environment Minister Bhupender Yadav extends deadline for idea submission in Ideas 4 LiFE till 15 October 2024
Developed economy should be a developed ecology. We must all cultivate a strong environmental consciousness as responsible citizens: Sh. Bhupender Yadav
India is striving towards becoming a developed economy under the leadership of PM Shri Prime Minister Narendra Modi, efforts are also being made to be a developed ecology: Sh. Yadav, Union Minister
Sh. Yadav emphasizes that Life encompasses more than just human needs, advocating for the harmonious co-existence of all living beings and the environment
He highlighted that government achieved its renewable energy targets nine years ahead of schedule and launched the Soil Health Card initiative to minimize chemical use in agriculture
01 SEP 2024 6:00AM by PIB Delhi
Union Environment Minister Sh. Bhupender Yadav extended thedeadline for idea submission in Ideas4LiFE from 15th September 2024 to 15th October 2024.“Developed economies should also embrace developed ecologies. We must all cultivate a strong environmental consciousness as responsible citizens,”this was statedby Union Minister Sh. Bhupender Yadav in IIT Bombay emphasizing the need for economic and ecological fronts.
The Ministry in collaboration with the Maharashtra Environment Department today organised 'Ideas4LiFE at IIT Bombayto inspire innovative environmental solutions. The event is an initiative to engage students, faculty and researchers in generating ideas that promote an eco-friendly lifestyle. The event seeks to engage the academic community in Mumbai and beyond, inviting participation from students and faculty of UGC, AICTE, IITs, and other educational institutions throughout India. The programme was actively participated by 1200 students, research scholars, and faculty from various educational institutions in Mumbai.
Union Minister Sh. Bhupender Yadav plants a sapling in the IIT Bombay as part of the 'Ek Ped Maa Ke Naam' campaign launched by prime minister Sh. Narendra Modi on 05 June 2024.
Speaking at the event, the Union Minister outlined the government's mission and explained the theme of "Ideas4LiFE," emphasizing the interconnectedness of all aspects of life.He stressed that 'life' encompasses more than just human needs, advocating for the harmonious co-existence of all living beings and the environment.
Union Minister emphasized that a human-centric approach to development is insufficient, advocating instead for an ecologically conscious model. He highlighted the adverse effects of development, such as rising temperatures and biodiversity loss, underscoring the essential role of nature in providing food, energy, medicine, and other resources. He underscored the importance of preserving one-third of the Earth for biodiversity, noting that around 50,000 species are used for human consumption. He also outlined three essential actions for sustainable development: changing consumption demands, improving supply systems, and implementing effective policies.
Highlighting India's environmental accomplishments, he noted that the government achieved its renewable energy targets nine years ahead of schedule and launched the Soil Health Card initiative to minimize chemical use in agriculture.
Union Minister also discussed the global food waste problem, highlighting that 15 billion tonnes end up in landfills annually. He called for education, innovation, and technological advancements to be focused on improving and preserving nature.He concluded by inviting ideas and suggestions from the students from various colleges, urging them to contribute to preserving nature and reducing waste, which would ultimately help integrate ecological balance into development strategies.
The event was attended by Tanmay Kumar, Special Secretary of MoEF&CC; Pravin Darade, Principal Secretary (Environment) of the Government of Maharashtra; Amandeep Garg, Additional Secretary of MoEF&CC; Prof. Shireesh B. Kedare, Director of IIT Bombay; and various officers from MoEF&CC and the state government.
Background
The Ideas4LiFE ideathon covers seven themes of Mission LiFE - Save Water, Save Energy, Reduce Waste, Reduce E-Waste, Say No to Single-Use Plastics, Adopt Sustainable Food Systems, and Adopt Healthy Lifestyles.
Click to read previous release: -https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2038729