ঙাকশেল মন্ত্রালয়
মরোমদোম লেপচবা ঙম্বা হায়বসি মপাঙ্গল লৈবা শেন্মিৎলোনগী অহানবা হীরম্নি; পি.এম. মোদীগী ‘আত্মানির্ভর ভারত’ মঙলান মঙফাওনহন্নবা খোঙথাং কয়া খোঙজেল য়াঙনা পায়খৎলিঃ ঙাক শেল মন্ত্রী
“ইং 2029 ফাওবদা লুপা করোর লাক্ষ অহুমগী দিফেন্স প্রদক্সন অমসুং লুপা করোর 50,000গী দিফেন্স এক্সপোর্তকী পান্দম শেমখ্রে”
ভারতনা গ্লোবেল সাউথকী খ্বাইদগী পাঙ্গল লৈবা খোঞ্জেল ওইরক্লি, রাজনাথ সিংহনা হায়খ্রে
“ঐখোয়গী সরকার অসি ‘খ্বাইদগী চাউবা অহোংবা পুরকপা’ হায়না মতম পুম্বদা শকখঙনগনি’; মমাংদা অমুক্তা থোকখিদ্রিবা চাউখৎ থৌরাং, নুংঙাই য়াইফবা, খুন্নাই নুংশি চানবা অমসুং শাহৌ লৌবগী য়ুগ অমদা ভারতনা চঙশিল্লি”
30 AUG 2024 4:04PM by PIB Imphal
সেক্তর খুদিংমক্তা মশামরোমদোম লেপচবা অসি মপাঙ্গল কনবা শেন্মিৎলোন অমগী অহানবা কন্দিসননি অমসুং লৈবাক অসিনা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী 'আত্মানির্ভর ভারত'কী মঙলান মঙফাওনহন্নবগী মায়কৈদা অচৌবা খোংথাং কয়া পায়খৎলি। অসি আগস্ত 30, 2024দা কেরলাগী তিরুবনন্তপুরমদা পাংথোকপা থৌরম অমদা ঙাকশেল মন্ত্রী শ্রী রাজনাথ সিংহনা ফোঙদোকখিবনি। মহাক্না হায়খি মদুদি দিফেন্স আর অমসুং দি অমসুং ইন্নোবেসনগীদমক্তা মপাঙ্গল কনবা প্রদক্সন বেজ অমসুং ইকোসিস্তেম অমা শেম্নবগীদমক সরকারনা খোঙথাং কয়া অমা লৌখৎলি।
ঙাকশেল মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ঙাকশেল মন্ত্রালয়না লৌখৎলিবা খোংথাং খরগী মনুংদা উত্তর প্রদেশ অমসুং তমিল নাদুদা দিফেন্স ইন্দস্ত্রীএল কোরিদোরশিং শেম্বা অমসুং পোৎলম 5,500 হেনবগী পোজিতিব ইন্দিজেনাইজেসন লিস্ত মঙা ইসু তৌবা য়াওরি। মহাক্না মখা তাখি মদুদি জি.ই.-414 ইঞ্জিনশিং অসি হৌজিক ভারত্তা শেমগৎলগনি। মসিনা লৈবাক অসিগী ইঞ্জিন শাবগী মপাঙ্গলদা চাউনা খুমাং চাউশিল্লগনি। মহাক্না মহাক্কী হন্দক্কী য়ু.এস. খোঙচৎকী মতাংদা পনখি। মহাক্না হায়খি মদুদি মহাক্না য়ু.এস. দিফেন্স কম্পেনীশিংগা কান্নরবা খন্ন-নৈনখিবা লৈরে অমসুং মখোয়না "মেক ইন ইন্দিয়া" প্রোগ্রামদা শরুক য়াবদা নুংঙাইবা ফাওই।
শ্রী রাজনাথ সিংহনা হায়খি মদুদি মতম অমদা লৈবাক অসিনা দিফেন্সকী মথৌ তাবশিং ফংহন্নবা অতোপ্পা লৈবাকশিংদা মখা পোল্লি অমসুং দিফেন্সকী খুৎলায়শিংগী চাদা 65-70দি মপান্দগী পুশিল্লকই। অদুবু ঙসিদি মসি হোংখ্রে হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। হৌজিক ভারতকী লৈমায়দা চাদা 65 পুথোক্লি অমসুং চাদা 35 খক্তমক ইমপোর্ত তৌরি।
ঙাকশেল মন্ত্রীনা মখা তাখি মদুদি চহিগী ওইবা ঙাকশেলগী পোৎথোক পুথোকপা অসি লুপা করোর লাখ 1.27 হেনখ্রে অমসুং চৎলিবা শেনবা চহি অসিদা লুপা করোর লাখ 1.75 য়ৌনবা পান্দম থম্লি। মহাক্না থাজবা থমখি মদুদি 2029 ফাওবদা দিফেন্স মিনিস্ত্রীনা লুপা করোর লাখ অহুমগী দিফেন্স প্রদক্সনগী পান্দম ফংলগনি।
ঙসিদি, ঐখোয়না ভারত্তা শাবা দিফেন্স ইক্বিপমেন্তসু এক্সপোর্ত তৌরি। শেনবা চহি 2023-24দা ভারতকী দিফেন্স এক্সপোর্ত অসি লুপা করোর 21,000 হেনখ্রে। ঐখোয়গী পান্দমদি 2029 ফাওবদা দিফেন্স এক্সপোর্ত অসি লুপা করোর 50,000দা হেনগৎহনবনি।"
মালেমগী থাক্তা ভারতনা হেনগৎলক্লিবা মগুন অসিগী মতাংদা, ঙাকশেল মন্ত্রীনা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী রসিয়া অমসুং য়ুক্রেনগী হৌখিবা খোঙচৎশিংগী মতাংদা পনখি। মহাক্না হায়খি মদুদি লৈবাক অনিমক্না ইকায় খুম্নখিবা মালেমগী লুচিংবা অসি মহাকখক্তনি। ঙসি ভারত অসি গ্লোবেল সাউথকী খ্বাইদগী চাউবা খোঞ্জেল ওইরে। লৈবাক খুদিংমক্না মরু ওইবা হীরমশিংদা ভারতকী ৱাখল্লোনশিং খন্নৈ অমসুং পুক্নিং চিংশিনৈ। প্রধান মন্ত্রীবু রাসিয়াগী খ্বাইদগী ৱাংবা সিবিলিয়ন ইকাই খুম্নবগী মনাবু রাস্ত্রপতি ভ্লাদিমির পুতিননা ইকুই কুইদ্রিঙৈদা পীখি। মসিগা লোইননা, রসিয়া অসি ঐখোয়গী প্রধান মন্ত্রীদা মখোয়গী খ্বাইদগী ৱাংবা সিবিলিয়ন ইকায় খুম্নবা পীখিবা লৈবাক 16তা য়াওখি। লৈবাকশিং অসিদা য়ু.এ.ই., সাউদী অরাবিয়া, অফগানিস্তান, মালদীব অমসুং বাহরাইনগুম্বা মুস্লিম লৈবাকশিংসু য়াওরি।"
শ্রী রাজনাথ সিংহনা হায়খি মদুদি লৈবাক অসিনা হৌখিবা চহি 10 অসিদা "ইপোকচেল চেঞ্জ" অমা উবা ফংলে। মহাক্না সরকারগা লোইননা অহোংবা অসিদা খ্বাইদগী মরু ওইবা থৌদাং লৌরিবা মীয়াম্বু থাগৎপা ফোংদোকখি। হৌখিবা চহি 10 অসি অহোংবা লাকপগী চহী তরাগী খুজিং ওইনা পুৱারীদা লৈহৌরগনি অমসুং ঐখোয়গী প্রধান মন্ত্রী অমসুং সরকার অসি মতম পুম্নমক্তা খ্বাইদগী চাউবা অহোংবা পুরকপা মীওইশিং ওইনা শকখঙগনি। ভারত অসি অচৌবা অহোংবা অমগী মায়কৈদা লৈরে। মসিনা ভারতপু মমাঙদা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা চাউখৎ-থৌরাং, চাউখৎপা, খুন্নাইগী ওইবা অপুনবা অমসুং চাউখৎপগী মতম অমদা পুরক্লগনি।"
2014দগী হৌরগা ভারতকী শেন্মিৎলোন চাউখৎলকপগী মতাংদা ঙাকশেল মন্ত্রীনা ৱা ঙাংখি। ভারতকী শেন্মিৎলোন অসি মমাংদা ফ্রেজিল ফাইভকী মনুংদা লৈরম্মি। ঙসিদি, মালেম পুম্বনা মসিবু "ফাবুলস ফাইভ"কী মনুংদা অমা ওইনা শকখঙলি। হৌখিবা শেনবা চহিদা ভারতকী শেন্মিৎলোনগী গ্রোথ রেৎ অসি 8.2% ওইখি। মসি মমাং চহিগী চাদা 7গী গ্রোথ রেৎতগী হেন্না ৱাংই। মথং-মনাও অনিগী ওইনা, ভারত অসি মালেমগী মরুওইবা ইকোনোমীশিংগী মনুংদা খ্বাইদগী য়াংনা চাউখৎলক্লিবা ইকোনোমী ওইরি। হৌখিবা চহি 10 অসিদা, ভারত অসি 11শুবা মফমদগী খ্বাইদগী চাউবা ইকোনোমীগী মঙাশুবা মফমদা ওইখ্রে। ইনভেস্তমেন্ত ফার্ম মোর্গান স্তেনলীগী এস্তিমেৎশিংনা উৎলি মদুদি 2027 ফাওবদা ভারত অসি খ্বাইদগী চাউবা ইকোনোমীগী অহুমশুবা মফমদা ওইগনি।"
শ্রী রাজনাথ সিংহনা হায়খি মদুদি ভারতকী গ্রোথকী খোঙজেল য়াংনা লৈরবসু, মমল হোংলকপা অসি কন্ত্রোল তৌরি। মহাক্না জুলাইদা ফোঙখিবা অকক্নবা দেতাগী মতাংদা পনখি। মসিনা খুৎ-চৈগী শেন্দোই হন্থবগী চাং অসি হৌখিবা চহি মঙাগী মনুংদা খ্বাইদগী নেম্বা চাদা 3.54 ওইরে হায়বা উৎলি। 2014গী মমাংদা, স্তার্ত-অপশিংগী মশিং অসি 1,000গী মখাদা লৈরম্মি। হৌজিক্তি, মসি লাখ অমা হেনগৎখ্রে। ঙসিদি, ভারত অসি মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা স্তার্ত-অপ ইকোসিস্তেমগী অহুমশুবদা লৈরে অমসুং য়ুনিকোর্ন খুদিংগী 10শুবা ভারত্তা লৈরি। ভারতকী স্তার্ত-অপ ইকোসিস্তেমদা চহি অসিদা অনৌবা ফন্দিংদা চাউরাক্না দোল্লর বিল্লিয়ন অমা ফংগনি হায়না পানরি, মসি মমাং চহিগা য়েংনবদা চাদা 25 হেনগনি”, মহাক্না মখা তাখি।
অফবা লৈঙাকপা অসি সরকারগী মরুওইবা অমনি হায়না পল্লদুনা, ঙাকশেল মন্ত্রীনা ফোংদোকখি মদুদি অফবা লৈঙাকপা অমা লৈহন্নবগীদমক্তা পোলিসী অমসুং প্রোগ্রাম খুদিংমক স্তেবিলিতী, কোন্সস্তেন্সী অমসুং কন্তিন্যুইতিগী প্রিন্সিপলশিংদা য়ুম্ফম ওই। মহাক্না মখা তাখি মদুদি খ্বাইদগী ৱাংবা কেপিতেল শেনফমগী মওংদা প্রদক্তিব শেনফম; য়াইফ-থৌরাংগী স্কিমশিংদা মমাংদা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা মওংদা শেন থাদবা; শেন থাদবা লোইশিনবা অমসুং ফাইনান্সিএল দিসিপ্লিন অসি সরকারগী মীৎয়েং থম্লিবা হিরমশিংনি।
কোবিদ-19 লাইচৎ মনুংদা সরকারগী ইফেক্তিবিতী অমসুং ইফিসেন্সী অসি উবা ফংলে হায়না শ্রী রাজনাথ সিংহনা অকনবা ৱাফম থমখি। ঐখোয়গী সরকারনা পুন্সি কনবা রিসোর্সশিং অমসুং হিদাক-লাংথকশিং মতম চানা অমসুং থুনা ফংহনখি। লোকদাউনগী মনুংদা, ঐখোয়না লাইরবশিংদা লেম্না রসন ফংহন্দুনা চিঞ্জাক্কী সেক্যুরিতী ফংহনখি। মেদ ইন ইন্দিয়া ভেক্সিনশিং অসি মরুওইনা লৌখি। ঐখোয়না ভেক্সিনশিং অসি নাগরিক খুদিংমক্তা অথুবা মতমদা ফংহন্নবা থবক পায়খৎলে।"
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংবা সরকারনা পুরক্লিবা "পোজিতিব চেঞ্জ"কী খ্বাইদগী ফবা খুদমশিং ওইনা রক্ষামন্ত্রীনা "স্বচ্ছ ভারত অভিয়ান" অমসুং "ওপেন দিফেক্সন ফ্রী ইন্দিয়া"গী মাই পাকপা অদু শন্দোক্না তাকখি। মহাক্না প্রধান মন্ত্রী জন ধন য়োজনা অমসুং দীন দয়াল উপাধ্যায় গ্রাম জ্যোতি য়োজনাগুম্বা মীয়ামগী মথৌ তাবশিং অমসুং মথৌ তাবশিং মপুং ফাহনবা খোংথাংশিং অদুসু পনখি।
শ্রী রাজনাথ সিংহনা বেতি বচাও, বেতি পরাও অমসুং নারী শক্তি বন্দন আদিনিয়মগুম্বা স্কিমশিংগী খুত্থাংদা জেন্দর পেরিতি অমসুং নুপীশিংগী শক্তি লৈহন্নবা হোৎনরিবশিং অদুসু পনখি। মহাক্না ত্রিপল তলাক্কী চৎনবী মুত্থৎখিবগী মতাংদসু পনখি, মসিনা অসিগুম্বা খেৎনবা পীনবা চৎনবী অসি লোইশিন্নবা সরকারগী অপাম্বা অমসুং ৱারেপ লৌবগী মওং উৎলি।
ঙাকশেল মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি নুপীশিংগী হকশেল, সেফতী অমসুং য়াইফ-থৌরাং অসি সরকারগী প্রাইওরিতীনি। লৈবাক অসিদা নুপীশিংগী মায়োক্তা চত্থরিবা ফত্তবশিং অমসুং ক্রাইমশিং অসি য়েংলগা, অহোংবা কয়া লৈরবসু, তৌগদবা থবক কয়া অমা লৈরি হায়না উবা ফংই। ঐখোয়গী সরকারনা নুপীশিংগী মায়োক্তা চত্থরিবা ক্রাইমশিংগী মতাংদা অকনবা ফিরেপ লৌরে, অদুবু রাজ্য কয়ানা মসিগী মাইকৈ অসিদা অচেৎপা থবক পায়খৎলি। কোলকতাদা থোকখিবা থৌদোক অসি য়াম্না নুংঙাইতবা অমসুং ইকাই খুম্ননীংঙাইনি। ঐখোয়না রেপকুম্বা য়াম্না শাথীবা ক্রাইমশিংগীদমক্তা শিবা ফাউবগী চৈরাক পীনবগীদমক আইন অদু শেমদোক্লে। মসিগী আইন অসি অকনবা মওংদা চৎনহনগদবনি”, মহাক্না হায়খি।
আর্মদ ফোর্সেসতা নুপীশিংনা লৌরিবা থৌদাং হেনগৎলক্লিবা অদু পল্লদুনা শ্রী রাজনাথ সিংহনা হায়খি মদুদি নুপীশিংনা মিলিতরীদা চংবদা থেংনবা অৱাবা কয়া কোকহল্লে। “ঐখোয়না আর্মদ ফোর্সেসকী শরুক অহুম্মকতা নুপীশিংগী শরুক য়াবা হেনগৎহনখ্রে। নুপীশিংগীদমক পর্মানেন্ত কম্মিসন শেম্বা য়াহনখ্রে। খ্বাইদগী মমিং লৈরবা মিলিতরী ত্রেনিং ইন্সতিত্যুৎশিংগী মনুংদা অমা ওইরিবা নেস্নেল দিফেন্স একাদেমী অসিসু নুপীশিংগীদমক হাংদোকখ্রে। ঐখোয়গী সরকারনা নুপীশিংদা শক্তি পীবা অমসুং নুপীশিংনা লুচিংবা চাউখৎ-থৌরাংগী মিৎয়েংগা লোইননা মাংলোমদা চংশিল্লি”, মহাক্না হায়খি।

Ministry of Defence
Self-reliance is first condition for a strong economy; Giant strides being made to realise PM Modi’s vision of ‘Aatmanirbhar Bharat’: Raksha Mantri
“Target set for Rs three lakh crore defence production & Rs 50,000 crore defence exports by 2029”
India has become the biggest voice of the Global South, says Shri Rajnath Singh
“Our government will always be recognised as biggest ‘Change Makers’; India ushering into an age of unprecedented development, prosperity, social harmony & growth”
30 AUG 2024 4:04PM by PIB Delhi
Self-reliance in every sector is the first condition for a strong economy and the nation is making giant strides towards realising Prime Minister Shri Narendra Modi’s vision of ‘Aatmanirbhar Bharat’. This was stated by Raksha Mantri Shri Rajnath Singh at an event in Thiruvananthapuram, Kerala on August 30, 2024. He asserted that a raft of measures have been taken by the Government to create a robust production base and an ecosystem for defence R&D and innovation.
Some of the steps taken by the Ministry of Defence, that the Raksha Mantri enumerated, include setting up of Defence Industrial Corridors in Uttar Pradesh & Tamil Nadu and issuance of five Positive Indigenisation Lists of more than 5,500 items. He added that GE-414 engines will now be made in India, which marks a remarkable progress in the country’s engine-making capability. He referred to his recent US visit, stating that he had fruitful discussions with the US defence companies and they are excited to join the ‘Make In India’ programme.
Shri Rajnath Singh stressed that there was a time when the country relied on other countries to meet the defence needs, and about 65-70% of defence equipment was being imported. But this has changed today, he said, highlighting that 65% is being manufactured on the Indian soil and only 35% is being imported.
The Raksha Mantri added that the annual defence production has crossed Rs 1.27 lakh crore and the target is to reach Rs 1.75 lakh crore in this fiscal year. He exuded confidence that the Ministry of Defence will achieve a target of Rs three lakh crore worth of defence production by 2029.
“Today, we are also exporting defence equipment made in India. In Financial Year 2023-24, India's defence exports crossed Rs 21,000 crore. Our target is to increase defence exports up to Rs 50,000 crore by 2029,” Shri Rajnath Singh said.
On India’s growing stature on the international stage, the Raksha Mantri mentioned about Prime Minister Shri Narendra Modi’s recent visits to Russia & Ukraine, saying that he is the only global leader who was listened to by both the countries. “India has today become the biggest voice of the Global South. Every country considers and listens to India's opinion on significant issues. The Prime Minister was recently bestowed with Russia's highest civilian honour by President Vladimir Putin. With this, Russia has joined 16 countries that have given their highest civilian honour to our Prime Minister. These countries also include Muslim nations like UAE, Saudi Arabia, Afghanistan, Maldives and Bahrain,” he said.
Shri Rajnath Singh emphasised that the country has witnessed ‘Epochal Changes’ in the last ten years - from economic reforms to major social transformation, from cultural revival to significant political changes. He credited the people for playing the most important role in this change along with the government. “The last 10 years will go down in history as the decade of change and our Prime Minister & government will always be recognised as the biggest ‘Change Makers’. India is on a cusp of major change. It will usher India into an age of unprecedented development, prosperity, social harmony and growth,” he added.
The Raksha Mantri spoke on the growth in India's economy since 2014. “India’s economy was earlier among the ‘Fragile Five’. Today, it is being recognised all over the world as one of the ‘Fabulous Five’. During the last fiscal year, India’s economic growth rate was 8.2%. It was more than the growth rate of 7% the year before. For two consecutive years, India has been the fastest-growing economy out of all the world’s major economies. In the last ten years, from the 11th position, India has become the fifth largest economy. Investment firm Morgan Stanley estimates show that India will become the third largest economy by 2027,” he said.
Shri Rajnath Singh pointed out that despite the fast pace of growth, inflation is well under control in India. He cited the recent data released in July, which shows that retail inflation rate has been recorded at 3.54 per cent, the lowest in the last five years. “Before 2014, the number of start-ups used to be less than 1,000. Now, it has increased to more than one lakh. Today, India is the third largest start-up ecosystem in the world and every 10th unicorn is in India. India’s start-up ecosystem is expected to receive around $1 billion in new funding this year, 25% higher than last year,” he added.
Identifying good governance as Government’s priority, the Raksha Mantri stated every policy and programme is founded on the principles of stability, consistency, and continuity to ensure good governance. He added that productive expenditure in the form of highest capital expenditure; unprecedented investment in welfare schemes; end of wasteful expenditure and financial discipline have been the focus areas of the Government.
Shri Rajnath Singh emphasised that the efficacy and efficiency of the government was seen during the COVID-19 pandemic. “Our government ensured that life-saving resources and medicines were timely and promptly available. During the lockdown, we ensured food security by making free-of-cost ration available to the poor. Made in India vaccines were taken as a priority. We ensured the availability of these vaccines to each citizen promptly without any delay,” he said.
The Raksha Mantri described the success of ‘Swachh Bharat Abhiyan’ and ‘Open Defecation Free India’ as the best examples of ‘positive change’ brought by the Government led by Prime Minister Shri Narendra Modi. He also referred to the initiatives such as Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana and Deen Dayal Upadhyaya Gram Jyoti Yojana which fulfil the needs and necessities of the people.
Shri Rajnath Singh also enumerated the efforts being made towards gender parity and women empowerment through schemes such as Beti Bachao, Beti Padhao & Nari Shakti Vandan Adhiniyam. He also mentioned about the abolition of the practice of Triple Talaq, reflecting the Government’s will and determination to end such a discriminatory practice.
The Raksha Mantri termed the health, safety and welfare of women as the Government’s priority. “Considering the atrocities and crimes against women in the country, despite all the changes, it seems that a lot remains to be done. Our government has adopted a strict attitude towards crimes against women, but many states are not making sincere efforts in this direction. The recent heart-wrenching incident in Kolkata is very tragic and disgraceful. We have amended the law to provide for the capital punishment for heinous crimes like rape. This law should be implemented with strictness,” he said.
Highlighting the growing role of women in the Armed Forces, Shri Rajnath Singh stated that many obstacles to the entry of women into the military have been removed. “We have ensured increased participation of women in all the three wings of the Armed Forces. Permanent Commission for women has been allowed. One of the most prestigious military training institutes, National Defence Academy, has also been opened for women. Our government is marching ahead with the vision of women empowerment and women-led development,” he said.