National Human Rights Commission
NHRC, India organizes an open house discussion on preventing beggary and rehabilitation of individuals engaged in beggary
Acting Chairperson, Smt. Vijaya Bharathi Sayani says, despite economic progress and several government initiatives, the continuing practice of begging indicates deep socio-economic disparities in the country
Secretary General, Shri Bharat Lal says, if 80 crore people in the country can receive free food grains, rehabilitation of about 4 lakh individuals engaged in begging should not be difficult
Among various suggestions, mapping of areas of high concentration of beggars, issuing Aadhar cards to them and de-criminalisation of begging highlighted
30 AUG 2024 3:46PM by PIB Delhi
The National Human Rights Commission (NHRC), India organized an open house discussion on ‘Preventing beggary and rehabilitation of individuals engaged in beggary’ at its premises here today. Chairing it, NHRC, India Acting Chairperson, Smt. Vijaya Bharathi Sayani said that despite rapid economic progress and several initiatives and welfare programmes implemented by both the Centre and State Governments, the continuing practice of begging indicates deep socio-economic disparities in the country. As per the 2011 census, there were more than 413 thousand beggars and vagrants in India. They include women, children, transgender and elderly who are forced to beg for survival.
alt
She said that earlier, giving and accepting alms was part of spiritual practices aimed at cultivating humility but these days an act of charity has detached from its original intent and become begging either due to poverty or criminal activities even involving the trafficking of persons including children for this purpose generating a substantial amount of money for their captors. Further, as a result of societal neglect, physically challenged individuals have no choice but to depend on others for survival and daily sustenance.
alt
Smt. Vijaya Bharathi Sayani said that the Commission is dedicated to protecting the human rights of these individuals, ensuring they are treated with dignity and fairness. In this context, she also highlighted the importance of the Support for Marginalized Individuals for Livelihood and Enterprise (SMILE)-B Scheme, which focuses on the rehabilitation of individuals engaged in begging.
NHRC, India Secretary General, Shri Bharat Lal said that recently, the Commission issued an Advisory to the Centre and State governments and UT Administrations to develop strategies aimed at eliminating the need for begging and enhancing the quality of life for those involved in it. He also said that governments, especially in recent years, have been committed to continually improving the quality of life for citizens. There have been focused efforts to ensure universal access to basic services such as water, housing, and electricity. He pointed out that if 80 crore people in the country can receive free food grains, rehabilitation of about 4 lakh individuals engaged in begging should not be difficult.
alt
Shri Lal said that if different stakeholders including civil society organizations worked together it should not be difficult to rehabilitate them. They can also have access to food grains, housing, electricity connections, toilets, and cooking gas by providing an Aadhar card to them.
Earlier, giving an overview of the open discussion, Shri Devendra Kumar Nim, Joint Secretary emphasized the need to re-evaluate existing laws and approaches, advocating for a shift from punitive measures to a focus on rehabilitation, in alignment with constitutional principles and recent court rulings. This shift offers a path to more effective and humane solutions to the issue of begging.
Shri Rajesh Kumar, Director of the Society for Promotion of Youth & Masses said that his organization has nearly achieved 100 percent Aadhar Card enrollment for the residents of their shelter homes. Shri Chandra Mishra, Director of Beggars Corporation Private Limited, shared how he is transforming beggars into entrepreneurs by involving them as stakeholders in his company.
The other participants included Shri Joginder Singh, Registrar (Law), NHRC, representative of the Ministry of Social Justice and Empowerment, Government of Bihar, Government of Rajasthan, Government of NCT of Delhi, NGOs, Academia, and eminent subject-matter experts.
alt
Some of the key suggestions that emanated from the meeting include:
• Identify and map areas with high concentrations of begging, and conduct a survey of beggars to create a comprehensive database;
• State governments should work towards issuing Aadhaar cards to all beggars, facilitating their access to social security schemes and benefits;
• Begging should be decriminalized, as punitive measures and rehabilitation efforts cannot be effectively combined;
• Beggars are not a homogeneous group; therefore, initiatives for them should be tailored to meet their individual needs.

নেস্নেল হ্যুমেন রাইতস কম্মিসন
NHRC, ইন্দিয়ানা চাক্নি-ফিনিবা থিংনবা অমসুং চাক্নি-ফিনিবগী থবক তৌরিবা মীওইশিংগী রিহেবিলিতেশনগী মতাংদা ওপন আউস দিস্কসন অমা পাংথোকখ্রে
এক্তিং চিয়রপর্সন, শ্রীমতি বিজয়া ভারতি সায়ানিনা, শেন্মিৎলোন চাউখৎলবা অমসুং সরকারনা অনৌবা থৌরাং কয়া অমা লৌখৎলবা ফাওবদা, মখাতানা লেপ্পা লৈতনা বিখা নিবগী চৎনবী অসিনা লৈবাক অসিদা সোসিয়ো-ইকোনোমিক্কী ওইবা খেৎনবা অমা য়াম্না চাউনা লৈরে হায়না উৎলি হায়না হায়খি
সেক্রেতরী জেনরেল, শ্রী ভারত লালনা, করিগুম্বা লৈবাক অসিদা লৈরিবা মী করোর 80না চাননবা চেং-হৱাই লেম্না ফংবা ঙম্লবদি, বিখা নিবগী থবক চত্থরিবা মী লাখ 4রোমগী রিহেবিলিতেশন তৌবা হায়বসি অরুবা থবক ওইফম থোক্তে
পীরকখিবা পাউতাক কয়া অমগী মনুংদা, চাক্নিবশিংগী মশিং খ্বাইদগী হেন্না য়াম্না কুংনা লৈবা মফমশিং খঙদোকপা, মখোয়দা আধার কার্দশিং পীবা অমসুং বিখা নিববু অরানবা থবক ওইনা উহন্দবা হায়বশিং অসি পনখি
30 AUG 2024 3:46PM by PIB Imphal
নেস্নেল হ্যুমেন রাইতস কমিসন (NHRC), ইন্দিয়ানা ঙসি মখোয়গী প্রেমাইসেসতা ‘চাক্নি-ফিনিবা থিংনবা অমসুং চাক্নি-ফিনিবগী থবক তৌরিবা মীওইশিংগী রিহেবিলিতেশনগীমতাংদা ওপন আউস দিস্কসন অমা শিনখ্রে। মসিগী থৌবু ওইনা, NHRC, ইন্দিয়াগী এক্তিং চিয়রপর্সন, শ্রীমতি বিজয়া ভারতি সায়ানিনা হায়খি মদুদি শেন্মিৎলোন অসুক য়াংনা চাউখৎলবা অমসুং কেন্দ্র অমসুং রাজ্য সরকার অনিমক্না অনৌবা থৌরাং অমসুং য়াইফ-থৌরাং কয়া অমা লৌখৎলবা ফাওবদা, মখাতানা লেপ্পা লৈতনা বিখা নিবগী চৎনবী অসিনা লৈবাক অসিদা সোসিয়ো-ইকোনোমিক্কী ওইবা খেৎনবা অমা য়াম্না চাউনা লৈরে হায়না উৎলি হায়খি। 2011 সেন্সসকী মতুং ইন্না, ভারত্তা ময়ুম-মকৈ লৈতবা অমসুং চাক্নিবা লিশিং 413 হেন্না লৈখি। মসিদা হিংনবগীদমক্তা নিবা তারবা নুপী, অঙাং, ত্রান্সজেন্দর অমসুং অ্ল ওইরবা কয়া অমা য়াওরি।
alt
মহাক্না হায়খি মদুদি, মতেং পীবা অমসুং লৌবা হায়বসি নোল্লুকপা হায়রিবা স্পিরিৎচুৱল ওইবা চৎনবীশিং অসিগী শরুক অমা ওইরম্মি অদুবু হৌজিক্কী মতম অসিদদি হান্নগী ওইরম্বা ৱাহন্থোক অদুদগী কত্থোকপা হায়বা অসি য়াওদ্রে অমসুং লাইর-অনংনা মরম ওইরগা নত্রগা শেল তালহন্নবগীদমক্তা অঙাংশিং য়াওনা মীশিংগী ত্রাফিক্কিং তৌবগুম্বা অরানবা থবকশিং তোনবগী লম্বি অমা ওইরে। মসিদা নত্তনা খুনাই অসিনা য়েংশিনবীদবদগী, মীয়ামগা মীমান্নদ্রবা মীওইশিংদি হিংনবা অমসুং নোংম-নোংমগী লেন্নবগীদমক্তা আতোপ্পশিংদা মীপাল তাংবা নত্তনা করিগুম্বা পাম্বৈ অমত্তা লৈরমদে।
alt
শ্রীমতি বিজয়া ভারতি সায়ানিনা হায়খি মদুদি কমিসন অসিনা হায়রিবা মীওইশিং অসিগী মীওইবা অমা ওইবগী হকপু ঙাক-শেন্দুনা থম্নবা, মখোয়বু ইকাইখুম্নদুনা অমসুং অচান-মীরান খাইদনা তৌবীনবা অচেৎপা ফিরেপ অমা লেপ্লি। মসিগী মতাংদা, মহাক্না সপোর্ত ফোর মার্জিনেলাইজদ ইন্দিভিজুৱলা ফোর লাইবলিহুদ এন্দ এন্তরপ্রাইজ (SMILE)-B স্কীম অসিগী মরু ওইবগী মতাংদা পনখি, মসিনা বিখা নিবগী থবক তৌরিবা মীওইশিংগী রিহেবিলিতেশনগী মতাংদা অখন্না মিৎয়েং থম্লি।
NHRC, ইন্দিয়াগী জেনরেল সেক্রেতরী, শ্রী ভারত লালনা হায়খি মদুদি হন্দক্তআ কমিসন অসিনা কেন্দ্র অমসুং রাজ্য সরকারশিংদা অমসুং UT এদমিনিস্ত্রেশনশিংদা বিখা নিবগী তঙাইফদবা লৈরিবা অসিবু মুত্থৎনবা অমসুং মসিগী থবক অসি তৌরিবা মীওইশিং অসিগী হিংবগী পুনশি মহিং ফগৎহন্নবগী পান্দমদা স্ত্রেতেজীশিং পুথোক্নবা এদভাইজরী অমা থোকখ্রে। মহাক্না হায়খি মদুদি সরকারশিংনা, মরুওইনা হন্দক্কী চহিশিং অসিদা নাগ্রিকশিংগীদক্তা মখোয়গী হিংবগী পুনশি মহিং লেপ্তনা ফগৎহন্নবা খোংফম চেৎনা ফিরেপ কয়া অমা লৌরি। মখোয়না তঙাইফদবা সর্বিসশিং খুদম ওইনা ঈশিং, আউসিং অমসুং ইলেক্ত্রিসিতীবু মীপুম খুদিংমক্না ফংহন্নবা থবকশিং পাইখৎপদা অখন্নবা মিৎয়েং থমখি। মহাক্না হায়খি মদুদি করিগুম্বা লৈবাক অসিদা লৈরিবা মীওইং করোর 80না চানবা হৱাই-চেংৱাই লেম্না ফংবা ঙম্লবদি, বিখা নিংরিবা মীওওই লাখ 4রোমগী রিহেবিলিতেশন তৌবা হায়বসি অরুবা থবক ওইফম থোক্তে।
alt
শ্রী লালনা হায়খি মদুদি করিগুম্বা সিভিল সোসাইতী ওর্গনাইজেশনশিং য়াওনা তোঙান-তোঙানবা স্তেকহোল্দরশিংনা পুন্না থবক তৌরবদি, মখোয়বু রিহেবিলিতেত তৌবা হায়বসি য়াম্না লুবা থবক ওইফম থোক্তে। মখোয়দা আধার কার্দ পীদুনা মখোয়না চানবা হৱাই-চেংৱাইশিং, হাউসিং, ইলেক্ত্রিসিতি কনেক্সনশিং, তোইলেতশিং অমসুং থোংননবা গ্যাস লৌবশু য়াগনি।
মমাংদা, ওপন দিস্কসন অদুগী মতাংদা চাউরাকপা অমা পীরদুনা, জোইন্ত সেক্রেতরী, শ্রী দিবেন্দ্র কুমার নিমনা হৌজিক হৌজিক লৈরিবা আইনশিং অমসুং খোংথাংশিং অদুবু অমুক হন্না য়েংশিনবগী তঙাইফদবা লৈ হায়ানা য়াম্না মরু ওইনা পনখি, মহাক্না ভারতকী সংবিধানগী প্রিন্সিপলশিং অমসুং হন্দক্তা কোর্তনা তাখিবা রাইশিং অদুগা মরি লৈননা হান্না পাইখৎলম্লিবা থবক মচা-মশুশিং অদুদগী হোংদোরক্তুনা রিহেবিলিতেশন মিৎয়েং থম্নবা হায়খি। মসিগী অহোংবা অসিনা বিখা নিবগী ৱাফম অসিগী য়াম্না ফবা অমসুং থৌজাল হৈবা পাম্বৈশিংগী লম্বি অমা পীরি।
সোসাইতী ফোর প্রোমোশন ওফ য়ুথ এন্দ মাসেসকী দাইরেক্তর, শ্রী রাজেশ কুমারনা হায়খি মদুদি মহাক্কী ওর্গনাইজেশন অসিনা মখোয়গী শেলতর ওমশিংদা লৈরিবশিং অদুগীদমক্তা চাদা 100 ময়া নক্না আধার কার্দ এনরোলমেন্ত তৌবা ঙমখ্রে। বেগ্গরস কোর্পোরেশন প্রিআভেত লিমিতেদগী দাইরেক্তর, শ্রী চন্দ্র মিশ্রানা মহাক্কী কমপনীদা বিখা নিবশিংবু স্তেকহোল্দরশিং ওইনা শরুক য়াহন্দুনা মখোয়বু এন্ত্রপ্রেনরশিং ওইনা করম্না ওইহনখিবগে হায়সিগী মতাংদা শিয়র তৌরকখি।
অতোপ্পা পার্তিসিপেন্তশিং অদুগী মনুংদা NHRCগী রেজিস্ত্রার (লো), শ্রী জোগিন্দর সিং, সোসিয়েল জস্তইস এন্দ এমপাৱরমেন্ত মন্ত্রালয়গী মীহুৎ, বিহার সরকার, রাজস্থান সরকার, দিল্লীগী NCT সরকার, NGOশিং, একাদেমিয়া, অমসুং শক্নাইরবা সবজেক্ত-মেতর এক্সপর্তশিং য়াওখি।
alt
মীফম অদুদগী ফংলকপা মরুওইবা পাউতাকশিং অদুদা য়াওরিবশিং অদুদি:
চাক্নি-ফিনিবা খ্বাইদগী হেন্না চত্থবা মফমশিং অদুবু মশক খঙদোকপা অমসুং মেপ তৌবা, অমসুং কমপ্রেহেন্সিব ওইবা দেতাবেস অমা শেম্নবা চাক্নিবশিং অদুগী সর্ভে অমা পাংথোকপা;
রাজ্য সরকারশিংনা চাক্নিবশিং পুম্নমক্তা আধার কার্দশিং পীবা, মসিনা মখোয়বু সোসিয়েল সেক্যুরিতী স্কীমশিং অমসুং কান্নবশিং লৌবদা মতেং পাংগনি;
চাক্নি-ফিনিবা হায়বা অসিবু অরানবা থবক ওইনা ওইহনদবা, মরমদি অপিকপা পাম্বৈ মচা-মশুশিং অমসুং রিহেবিলিতেশনগী পাইখৎলিবা থবকশিং অসিগা ফজনা পুনশিনবা ঙম্লোই;
চাক্নিবশিং অসি চপ মান্নবা মখল অমত্তগী ওইবা কাংলুপ নত্তে; মরম অদুনা, মীপুম অমমমগী তঙাইফদনা মথৌ তাবশিং অদুগী মতুং ইন্না মখোয়গা চুনগদবা মওংদা মখোয়গী থৌরাংশিং অদু শেমগদবনি।