য়ুমলৈ-কৈরৈ মন্ত্রালয়
ব্যুরো ওফ পুলিস রিছর্চ এন্দ দিভেলপমেন্তকী ৫৪শুবা ফাউন্দেসন দে নই দিল্লীদা লৈবা হেদক্বার্তর্সতা পাঙথোকখ্রে
কেন্দ্রগী হোম সেক্রেতরী শ্রী গোবিন্দ মোহন্না “নিউ ক্রিমিনেল লোস – সিতিজন সেন্ত্রিক রিফোর্ম্স” হায়বা হীরমদা দোক্তর অনন্দস্বরুপ গুপ্তা মেমোরিএল লেকচর পীখি
হোম সেক্রেতরীনা, প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা পীখিবা “পঞ্চ প্রন” ঙাক্না লোইলম লৈঙাক্কী য়োৎহ্লিং পোলাং থদৎনবা লো এনফোর্সমেন্ত এজেন্সীশিংগী কন্তেম্পররী অমসুং মরি লৈনবা জুরিসপ্রুদেন্সকী মথৌ তাবা ৱাফমশিং থমখি
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী অমসুং কোওপরেসন মন্ত্রী শ্রী অমিত সাহগী লমজিং মখাদা পুরকখিবা অনৌবা ক্রিমিনেল লোশিং অসি ভিক্তিম সেন্ত্রিক ওই অমসুং লো অসিগী পান্দমদি চৈরাক পীবা নত্তে অচুম্বা ৱায়েল পীবনি
ভারতনা মালেমগী অহুমশুবা খ্বায়দগী চাউবা শেন্মিৎলোন ওইরক্নবগীদমক, ক্রাইম অমসুং ক্রিমিনেলশিংগী মায়োক্তা মতিং লৈবা পোলিসিং, লো অমসুং ওর্দর, অমদি মতিং লৈবা থবক পায়খৎপা মথৌ তাই
কেন্দ্রগী হোম সেক্রেতরীনা অনৌবা ক্রিমিনেল লোশিংদা হায়বসিদা য়ুম্ফম ওইবা ইন্দিয়ন পুলিস জর্নেলগী অখন্নবা ইদিসন অমা ফোঙখি
শ্রী গোবিন্দ মোহন্না অনৌবা ক্রিমিনেল লোশিংদা য়ুম্ফম ওইবা দোকুমেন্তরী অমা ফোঙখি
কেন্দ্রগী হোম সেক্রেতরীনা ইং ২০২৩ অমসুং ২০২৪গী প্রেসিদেন্তস মেদল ফোর দিস্তিঙ্গুইস্দ সর্ভিস অমসুং মেরিতোরিয়স সর্ভিস ফংলবা মীওইশিংবু ইকায় খুম্নখি
28 AUG 2024 7:41PM by PIB Imphal
গৃহ মন্ত্রালয়গী মখাদা লৈবা ব্যুরো ওফ পুলিস রিছর্চ এন্দ দিভেলপলমেন্ত (BPR&D)গী ৫৪শুবা মপোক কুমওন থৌরম ঙসি নই দিল্লীদা লৈবা মাগী হেদক্বার্তর্সতা পাঙথোকখ্রে‍। কেন্দ্রগী হোক সেক্রেতরী, শ্রী গোবিন্দ মোহন্না থৌরম অদু অথোয়বা মীথুং ওইনা শরুক য়াখি‍। দাইরেক্তর, ইন্তলিজেন্স ব্যুরো, শ্রী তপন কুমার দেকা, সেন্ত্রেল পুলিস ওর্গনাইজেসনশিংগী (CPOs) অমসুং সেন্ত্রেল আর্ম্দ পুলিস ফোর্স (CAPFs)কী মকোকশিং, লোয়ননা MHA অমসুং অতৈ দিপার্তমেন্তশিংগী মকোক থোংবা ওফিসিএলশিংসু থৌরমদুদা শরুক য়াখি‍।
থৌরমদুদা, কেন্দ্রগী হোম সেক্রেতরী শ্রী গোবিন্দ মোহন্না “নিউ ক্রিমিনেল লোস – সিতিজন সেন্ত্রিক রিফোর্ম্স” হায়বা হীরমদা দোক্তর অনন্দস্বরুপ গুপ্তা মেমোরিএল লেকচর পীখি‍। মেমোরিএল লেকচর অদু পীরদুনা, শ্রী মোহন্না প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা পীখিবা “পঞ্চ প্রন” ঙাক্না, অমসুং ক্রাইমগী হোংলক্লিবা মওং মতৌশিং থেংননবগীদমক লোইলম লৈঙাক্কী য়োৎহ্লিং পোলাং থদৎনবা লো এনফোর্সমেন্ত এজেন্সীশিংগী কন্তেম্পররী অমসুং মরি লৈনবা জুরিসপ্রুদেন্সকী মথৌ তাবা ৱাফমশিং থমখি‍। কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী অমসুং কোওপরেসন মন্ত্রী শ্রী অমিত সাহগী লমজিং মখাদা পুরকখিবা অনৌবা ক্রিমিনেল লোশিং অসি ভিক্তিম সেন্ত্রিক ওই অমসুং লো অসিগী পান্দমদি চৈরাক পীবা নত্তে অচুম্বা ৱায়েল পীবনি হায়না হোম সেক্রেতরীনা হায়খি‍।
কেন্দ্রগী হোম সেক্রেতরীনা লোশিং অসিগী তোঙান তোঙানবা মরুওইবা ৱাফমশিং অমসুং অনৌবা প্রোভিজনশিং, মরুওইনা জিরো FIR, অমসুং e-FIR, কম্ম্যুনিতী সর্ভিসপু চৈরাক্কী অনৌবা মওং অমা ওইনা পুথোরকপা, অহান্বা ওইনা মরাল লঙশিল্লুরিবা মীওইশিংদা হন্থবা চৈরাক পীবা অসিনচিংবা সিতিজন ফ্রেন্দলী ওইবা থৌরাংশিংগা মরী লৈনবশিংগী মরমদা ফোঙদোকখি‍। ওর্গনাইজ ক্রাইম অমসুং তেরোরিজম হাপচিন্বা; অনৌবা চৈরাকশিং হাপচিন্বা; নুপী অমসুং অঙাংশিংগী মায়োক্তা চত্থবা মরালশিং লাকশিন্বদা মরুওইবা মীৎয়েঙ থম্বা; খুদম চাংদম খোমজিনবা অমসুং প্রোসেসিং তৌবগী মতাঙদা হেন্না সাইন্তিফিক ওইবা থৌওং শীজিন্নবা অসিনচিংবা অনৌবা প্রোভিজন কয়াসু হাপচিল্লে হায়না মহাক্না হায়খি‍। ফোরেন্সিক হেন্না শীজিন্নবা; ইনভেস্তিগেসনগী থৌওং দিজিতাইজ তৌবা; অচুম্বা ৱায়েল ফংহনবগী থৌওংগী মতম থাবা; অমসুং ত্রান্সপেরেন্সীগী তোঙান তোঙানবা থৌওংশিং মওং মরিল নাইহন্বা; একাউন্তেবিলিতী অমসুং মতম চানা ৱায়েল পীবা অসিনচিংবসসু অনৌবা লোশিং অসিদা হাপচিল্লে হায়না শ্রী মোহন্না মখা তাখি‍।
ভারতনা মালেমগী অহুমশুবা খ্বায়দগী চাউবা শেন্মিৎলোন ওইরক্নবগীদমক, ক্রাইম অমসুং ক্রিমিনেলশিংগী মায়োক্তা মতিং লৈবা পোলিসিং, লো অমসুং ওর্দর, অমদি মতিং লৈবা থবক পায়খৎপা মথৌ তাই হায়না শ্রী গোবিন্দ মোহন্না হায়খি‍। পুলিস মোদর্নাইজেসন অমসুং অপগ্রেদেসন্দা BPR&Dগী থৌদাং খ্বায়দগী হেন্না মরুওই হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি‍।
ব্যুরোগী মফমদা নুংঙাইবা ফোঙদোক্লদুনা, কেন্দ্রগী হোম সেক্রেতরীনা, অতোপ্পা পুলিস ওর্গনাইজেসনশিং অমসুং স্তেত/য়ু.তি. পুলিস ফোর্সশিংগা শম্নরিবা অমত্তা ঙায়রবা সেন্ত্রেল পুলিস ওর্গনাইজেসন অমা ওইনা, রিছর্চ, মোদর্নাইজেসন, ত্রেনিং অমসুং কেপাসিতী বিল্দিংগী খুত্থাঙদা পোলিসিংদা অথোইবা থাক য়োকখৎনবগীদমক ইন্দিয়ন পুলিসকী থিঙ্ক তেঙ্ক ওইনা লৌরিবা শক্লোনগী মরুওইবা ৱাফমশিং থমখি‍। অনৌবা ক্রিমিনেল লোশিং চৎনহন্বদা BPR&D না ত্রেনিং অমসুং পব্লিসিতীগী লমদা পায়খৎখিবা থৌরাংশিং, মদুনা মরম ওইরগা ক্রিমিনেল জস্তিস সিস্তেমগী স্পেক্ত্রম পুম্বদা স্তেকহোল্দর লাখ ৯ হেন্বদা ত্রেনিং পীখিবগীদমক মহাক্না থাগৎখি‍।
অনৌবা ক্রিমিনেল লো হায়বা হীরমদা য়ুম্ফম ওইবা BPR&Dগী ফ্লেগসিপ চেফোঙ ওইরিবা, ইন্দিয়ন পুলিস জর্নেলগী স্পিসিএল ইদিসন অমসি থৌরম অদুদা কেন্দ্রগী হোম সেক্রতরীনা ফোঙখি‍। অনৌবা লোশিং অসিদা য়ুম্ফম ওইদুনা দুর্দরশন্না পুথোকপা দোকুমেন্তরী অমসু শ্রী গোবিন্দ মোহন্না ফোঙখি‍।
থৌরম অদুদা কেন্দ্রগী হোম সেক্রেতরীনা ইং ২০২৩ অমসুং ২০২৪গী প্রেসিদেন্তস মেদল ফোর দিস্তিঙ্গুইস্দ সর্ভিস (PSM) অমসুং প্রেসিদেন্তস মেদল ফোর মেরিতোরিয়স সর্ভিস (MSM) ফংলবা মীওইশিংবু ইকায় খুম্নখি‍।
থৌরমদুদা, দাইরেক্তর জেনেরেল, BPR&D, শ্রী রাজীব কুমার শর্মনা কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী অমসুং কোওপরেসন মন্ত্রী, শ্রী অমিত সাহবু ওর্গনাইজেসন অসিদা মহাক্না লেপ্পা নাইদনা মতেঙ পীবিবা অমসুং লমজিবিবগীদমক থাগৎখি‍।
দিপুতী নেস্নেল সিক্যুরিতী এদভাইজর (NSA) শ্রী পঙ্কজ কুমার সিংহ; CRPF, BSF, ITBP, NDRF, RPF, NHRC, NTRO গী দাইরেক্তর জেনেরেলশিং; দাইরেক্তর, NIA; দাইরেক্তর, NCRB; দিল্লী পুলিসকী কম্মিস্নর; DG (এৱার্দ্স) MHA; BPR&Dগী হান্নগী দাইরেক্তর জেনেরেল, অমসুং অতৈ মীওইশিংসু থৌরমদুদা শরুক য়াখি‍।

Ministry of Home Affairs
Bureau of Police Research and Development celebrates 54th Foundation Day at its Headquarters in New Delhi
Union Home Secretary Shri Govind Mohan delivers Dr Anandswarup Gupta Memorial Lecture on the theme “New Criminal Laws – Citizen Centric Reforms”
Home Secretary stresses on the requirement for contemporary and relevant jurisprudence for law enforcement agencies to break the shackles of colonialism, in keeping with the ‘Panch Pran’ given by the Prime Minister Shri Narendra Modi
New criminal laws brought under the guidance of Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah are victim centric and purpose of these laws is to give justice not punishment
In order for India to become the third largest economy in the world, effective policing, law and order, and effective action against crimes and criminals are necessary
Union Home Secretary releases a Special Edition of the Indian Police Journal, on the theme of New Criminal Laws
Shri Govind Mohan releases a documentary on the New Criminal Laws
Union Home Secretary honored the recipients of the President's Medal for Distinguished Service and Meritorious Service for the years 2023 and 2024
28 AUG 2024 7:41PM by PIB Delhi
The Bureau of Police Research and Development (BPR&D), under the Ministry of Home Affairs (MHA), celebrated its 54th Foundation Day at its Headquarters in New Delhi today. The Union Home Secretary, Shri Govind Mohan, attended the event as Chief Guest. The Director Intelligence Bureau, Shri Tapan Kumar Deka, Heads of Central Police Organizations (CPOs) and Central Armed Police Forces (CAPFs), as well as senior officials of MHA and other departments were also present.
On this occasion, Union Home Secretary Shri Govind Mohan delivered Dr Anandswarup Gupta Memorial Lecture on the theme “New Criminal Laws – Citizen Centric Reforms”. Delivering the memorial lecture, Shri Mohan stressed on the requirement for contemporary and relevant jurisprudence for law enforcement agencies to break the shackles of colonialism, in keeping with the ‘Panch Pran’ given by the Prime Minister Shri Narendra Modi, and to address the evolving nature of crime. Home Secretary said that new criminal laws brought under the guidance of Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah are victim centric and purpose of these laws is to give justice not punishment.
Union Home Secretary highlighted various key features and new provisions of the laws, especially those related to citizen friendly measures such as zero FIR and e-FIR, introduction of community service as a new form of punishment, more lenient treatment of first time offenders. He said that many new provisions such as introduction of organized crime and terrorism; introduction of new penalties; emphasis on tackling offences against women and children; greater scientific approach towards evidence collection and processing have also been introduced. Shri Mohan added that enhanced utilization of forensics; increased digitization of the investigation process; earmarked timelines for the justice delivery process; and streamlining of various procedures for transparency; accountability and timely redressal have also been incorporated in new laws.
Shri Govind Mohan said that in order for India to become the third largest economy in the world, effective policing, effective law and order, and effective action against crimes and criminals are necessary. He said that the role of BPR&D in police modernization and upgradation is of paramount importance.
Congratulating the Bureau, the Union Home Secretary emphasized its importance as the only Central Police Organization that connects all other police organizations and State/UT police forces through its role as the Think Tank of the Indian police, for promotion of excellence in policing through research, modernization, training and capacity building. He especially applauded the great efforts towards training and publicity made by BPR&D for the implementation of the New Criminal Laws, which have resulted in training of more than 9 lakh stakeholders across the spectrum of criminal justice system.
A Special Edition of the Indian Police Journal, BPR&D’s flagship publication, on the theme of New Criminal Laws, was released by the Union Home Secretary on the occasion. A documentary produced by the Doordarshan on the new laws was also released by Shri Govind Mohan.
At the event, the Union Home Secretary also honored the recipients of the President's Medal for Distinguished Service (PSM) and President’s Medal for Meritorious Service (MSM) for the years 2023 and 2024.
On this occasion, Director General, BPR&D, Shri Rajeev Kumar Sharma thanked the Union Home minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah for his continuous support and guidance to the organization.
Deputy National Security Advisor (NSA) Shri Pankaj Kumar Singh; the Director Generals of CRPF, BSF, ITBP, NDRF, RPF, NHRC, NTRO; Director, NIA; Director, NCRB; Commissioner of Delhi Police; DG (Awards) MHA; former Director Generals of BPR&D, among others were also present on the occasion.