Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA)
Cabinet approves 12 Industrial nodes/cities under National Industrial Corridor Development Programme
India will soon wear a grand necklace of Industrial Smart Cities on the backbone of Golden Quadrilateral
Government greenlights 12 projects worth Rs. 28,602 crore to revolutionize India's industrial landscape
World-class greenfield industrial smart cities to be built ahead of demand with ‘plug-n-play' and 'walk-to-work' concepts
Robust, sustainable infrastructure to drive investments and spur balanced regional development
Aligning with the vision of Viksit Bharat, these projects will cement India's role in Global Value Chains with ready-to-allot land for investors
28 AUG 2024 3:20PM by PIB Delhi
India will soon wear a grand necklace of Industrial Smart Cities as in a landmark decision today, the Cabinet Committee on Economic Affairs chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi has approved 12 new project proposals under the National Industrial Corridor Development Programme (NICDP) with an estimated investment of Rs. 28,602 crore. This move is set to transform the industrial landscape of the country creating a robust network of industrial nodes and cities that will significantly boost economic growth and global competitiveness.
Spanning across 10 states and strategically planned along 6 major corridors, these projects represent a significant leap forward in India's quest to enhance its manufacturing capabilities and economic growth. These industrial areas will be located in Khurpia in Uttrakhand, Rajpura-Patiala in Punjab, Dighi in, Maharashtra, Palakkad in Kerala, Agra and Prayagraj in UP, Gaya in Bihar, Zaheerabad in Telangana, Orvakal and Kopparthy in AP and Jodhpur-Pali in Rajasthan.
Key Highlights:
Strategic Investments: NICDP is designed to foster a vibrant industrial ecosystem by facilitating investments from both large anchor industries and Micro, Small, and Medium Enterprises (MSMEs). These industrial nodes will act as catalysts for achieving $2 trillion in exports by 2030, reflecting the government's vision of a self-reliant and globally competitive India.
Smart Cities and Modern Infrastructure: The new industrial cities will be developed as greenfield smart cities of global standards, built "ahead of demand" on the 'plug-n-play' and 'walk-to-work' concepts. This approach ensures that the cities are equipped with advanced infrastructure that supports sustainable and efficient industrial operations.
Area Approach on PM GatiShakti: Aligned with the PM GatiShakti National Master Plan, the projects will feature multi-modal connectivity infrastructure, ensuring seamless movement of people, goods, and services. The industrial cities are envisioned to be growth centers for transformation of whole region.
Vision for a 'Viksit Bharat':
The approval of these projects is a step forward in realizing the vision of ‘Viksit Bharat’ - a developed India. By positioning India as a strong player in the Global Value Chains (GVC), the NICDP will provide developed land parcels ready for immediate allotment, making it easier for domestic and international investors to set up manufacturing units in India. This aligns with the broader objective of creating an 'Atmanirbhar Bharat' or a self-reliant India, fostering economic growth through enhanced industrial output and employment.
Economic Impact and Employment Generation:
NICDP is expected to generate significant employment opportunities, with an estimated 1 million direct jobs and upto 3 million indirect jobs being created through planned industrialization. This will not only provide livelihood opportunities but also contribute to the socio-economic upliftment of the regions where these projects are being implemented.
Commitment to Sustainable Development:
The projects under the NICDP are designed with a focus on sustainability, incorporating ICT-enabled utilities and green technologies to minimize environmental impact. By providing quality, reliable, and sustainable infrastructure, the government aims to create industrial cities that are not just hubs of economic activity but also models of environmental stewardship.
The approval of 12 new industrial nodes under the NICDP marks a significant milestone in India's journey towards becoming a global manufacturing powerhouse. With a strategic focus on integrated development, sustainable infrastructure, and seamless connectivity, these projects are set to redefine India's industrial landscape and drive the nation's economic growth for years to come.
In addition to these new sanctions, the NICDP has already seen the completion of four projects, with another four currently under implementation. This continued progress highlights the government's commitment to transforming India's industrial sector and fostering a vibrant, sustainable, and inclusive economic environment.

শেনমিৎলোন্দা মন্ত্রীমন্দলগী মীফম (সি.সি.ই.এ.)
মন্ত্রী মন্দলনা নেস্নেল ইন্দস্ত্রিএল কোরিদোর দিভেলপমেন্ত প্রোগ্রামগী মখাদা ইন্দস্ত্রিএল নোদ/সিতী ১২ অয়াবা পীখ্রে
ভারতনা অথুবা মতমদা গোল্দন ক্বাদ্রিলেতরেলগী য়াঙলেন্দা ইন্দস্ত্রিএল স্মার্ত সিতীশিংগী অচৌবা লিকফাং অমা শিরগনি
ভারতকী ইন্দস্ত্রিএল লেন্দস্কেপতা য়াওল পুরক্নবগীদমক লৈঙাক্না লুপা করোর ২৮,৬০২গী ওইগদবা প্রোজেক্ত ১২ অয়াবা পীখ্রে
‘প্লগ-এন-প্লে’ অমসুং ‘ৱাল্ক-তু-ৱর্ক’কী ৱাখল্লোন্দা দিমান্দগী মাঙওইননা মালেমগী থাক্কী গ্রীনফীল্দ ইন্দস্ত্রিএল স্মার্ত সিতীশিং শেমগৎলগনি
অচৌবা, তুং কোইগদবা ইনফ্রাস্ত্রকচরনা ইনভেস্তমেন্ত হেনগৎহনগনি অমসুং রিজনেল দিভেলপমেন্ত পুরক্কনি
ভিক্সিত ভারতকী মঙলান পরিংদা হায়রিবা প্রোজেক্তশিং অসিনা ইনভেস্তরশিংগীদমক রেদী-তু-এলোত লমগা লোয়ননা মালেমগী ভেল্যু চেন্দা ভারতকী শক্লোন চেৎশিনহল্লগনি
28 AUG 2024 3:20PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংবা কেবিনেত কম্মিতী ওন ইকনমিক এফ্যার্সনা ঙসি লুপা করোর ২৮,৬০২ রোমগী ইনভেস্তমেন্তকা লোয়ননা নেস্নেল ইন্দস্ত্রিএল কোরিদোর দিভেলপমেন্ত প্রোগ্রাম (NICDP)গী মখাদা অনৌবা প্রোজেক্ত প্রপোজেল ১২ অয়াবা পীদুনা লৌখিবা লেন্দমার্ক ওইবা ৱারেপ অমগা লোয়ননা ভারতনা অথুবা মতমদা ইন্দস্ত্রিএল স্মার্ত সিতীশিংগী অচৌবা লিকফাং অমা শিরগনি‍। খোঙথাঙ অসিনা শেন্মিৎলোন মশক থোক্না চাওখৎহনগদবা অমসুং মালেমগী অথোয় অহেন তান্নবগী চাং হেনগৎহনগদবা ইন্দস্ত্রিএল নেতৱর্ক অমসুং ময়োল্লমশিংগী অচৌবা নেতৱর্ক অমা শেমগত্তুনা লৈবাকসিগী ইন্দস্ত্রিএল লেন্দস্কেপতা অওন্বা পুরক্লগনি‍।
স্তেত ১০দা শন্দোক্লিবা অমসুং অচৌবা কোরিদোর ৬তা মওং মরিল নাইনা থৌরাং তৌরবা প্রোজেক্তশিং অসিনা মেনুফেকচরিং কেপেবিলিতী অমসুং শেন্মিৎলোন চাওখৎপগী চাং হেনগৎহন্নবা ভারতকী খোঙজঙদা মশক থোক্না মাঙদা চঙশিনহনবগী মশক উৎলি‍। হায়রিবা ইন্দস্ত্রিএল এরিয়াশিং অসি উত্তরাখন্দগী খুর্পিয়া, পঞ্জাবকী রাজপুরা-পতিয়ালা, মহারাস্ত্রগী দিঘী, কেরলাগী পলক্কর, য়ু.পি.গী অগ্রা অমসুং প্রয়াগরাজ, বিহারগী গয়া, তেলঙ্গনাগী জহীরাবাদ, এ.পি.গী ওর্বাকল অমসুং কোপ্পরথীঈ অমসুং রাজস্থানগী জোধপুর-পালিদা লৈগনি‍।
মরুওইবা পন্বা য়াবশিং:
স্ত্রেতেজিক ইনভেস্তমেন্ত: NICDP অসি অচৌবা এঙ্কর ইন্দস্ত্রীশিং অমসুং মাইক্রো, স্মোল, অমদি মেদিয়ম এন্তরপ্রাইজেজ (MSMEs) অনিমক্তগী ইনভেস্তমেন্ত পুরক্তুনা মশক মচু থোকপা ইন্দস্ত্রিএল ইকোসিস্তেম অমা পুরক্নবা শেম-শাবনি‍। হায়রিবা ইন্দস্ত্রিএল নোদশিং অসিনা ২০৩০ ফাওবদা মপান্দা পোৎ থাদোকপগী চাং $2 ত্রিলিয়ন ফংনবগী মচাক ওইদুনা, মরোমদোম লেপচবা অমসুং মালেমগী ওইনা হিদান্নবা ঙম্বা ভারত অমগী লৈঙাক্কী মঙলানগী মমি উৎলি‍।
স্মার্ত সিতীজ অমসুং মতমগী ইনফ্রাস্ত্রকচর: অনৌবা ইন্দস্ত্রিএল সিতীশিং অসি মালেমগী থাক্কী গ্রীনফিল্দ স্মার্ত সিতীশিং ওইনা, ‘প্লগ-এন-প্লে’ অমসুং ‘ৱাল্ক-তু-ৱর্ক’কী ৱাখল্লোন্দা “দিমান্দগী মাঙওইননা” শেমগৎকনি‍। থৌওং অসিনা ময়োল্লমশিংবু তুং কোইগদবা অমসুং মতিং লৈবা ইন্দস্ত্রিএল ওপরেসনশিং পীবা ঙমগদবা খুমাঙ চাওশিল্লবা ইনফ্রাস্ত্রকচর লৈহনগনি‍।
পি.এম. গতিশক্তিদা এরিয়া এপ্রোচ: পি.এম. গতিশক্তি নেস্নেল মাস্তর প্লানগী পরিংদা, প্রোজেক্তশিং অসিনা মল্তি-মোদেল কন্নেক্তিবিতী ইনফ্রাস্ত্রকচর য়াওদুনা, মী, পোৎ-চৈ, অমসুং সর্ভিসশিং অপন্বা লৈতনা পুথোক পুশিন তৌবা য়াহনগনি‍। ইন্দস্ত্রিএল সিতীশিং অসি লমদম পুম্বদুদা অওন্বা পুরক্নবগী গ্রোথ সেন্তর ওইনবা মীৎয়েঙ থম্বনি‍।
‘ভিক্সিত ভারত’ অমগী মঙলান:
প্রোজেক্তশিং অসি অয়াবা পীখিবা অসি ‘ভিক্সিত ভারত’ – চাওখৎপা ভারত অমগী মঙলান মঙফাওনহন্নবা মাঙদা থাংজিন্বা খোঙথাঙ অমনি‍। ভারতপু গ্লোবেল ভেল্যু চেন্স (GVC)গী অকন্বা প্লেয়র অমা ওইনা থমদুনা, NICDP না খুদক্তা পীবা য়াননবা লমগী পার্সেলশিং শেম শাদুনা থমদুনা লমদমসিগী অমগী মালেমগী ইনভেস্তরশিংবু ভারত্তা মেনুফেকচরিং য়ুনিৎশিং শেমগৎপদা লায়থোকহনগনি‍। মসিনা ‘আত্মনিরভর ভারত’ নৎত্রগা মরোমদোম লেপচবা ভারত অমা শেমগৎপগী মপুং ওইবা পান্দম পরিংদা লৈদুনা, অহেন্বা ইন্দস্ত্রিএল আউতপুত অমসুং এমপ্লোইমেন্তকী খুত্থাঙদা শেন্মিৎলোন চাওখৎহনগননি‍।
শেন্মিৎলোন্দা পীবা ইথিল অমসুং থবক পীবগী ফীভম:
NICDP না নীংথিনা থৌরাং তৌরবা ইন্দস্ত্রিএলাইজেসনগী খুত্থাঙদা দাইরেক্ত জোব মিলিয়ন ১ অমসুং ইন্দাইরেক্ত জোব মিলিয়ন ৩ লোমগা লোয়ননা শিংথানিংঙাই ওইবা এমপ্লোইমেন্তকী খুদোংচাবশিং শেমগৎকনি হায়না পারি‍। মসিনা পুন্সি হিংনবগী লম্বী পীবতা নত্তনা প্রোজেক্তশিং অসি পায়খৎলিবা মফমশিংদুগী খুন্নাই-শেন্মিৎলোনগী ফীভম ফগৎহনবদা থৌদাং য়াগনি‍।
সস্তেনেবল দিভেলপমেন্তকী খোঙফম:
NICDP গী মখাদা পায়খৎলিবা প্রোজেক্তশিং অসি তুং কোইনা চৎকদবা হায়বসিদা মীৎয়েঙ থমদুনা, ICT-ইনেবল্দ য়ুতিলিতীশিং অমসুং অকোয়বগী ফীভমদা পীবা শাফু হন্থহন্নবা গ্রীন তেক্নোলোজীশিং হাপ্তুনা শেম শাবনি‍। মতিং লৈবা, থাজবা য়াবা, অমসুং তুং কোইগদবা ইনফ্রাস্ত্রকচর ফংহন্দুনা, লৈঙহক্না শেন্মিৎলোনগী থবক থৌওংশিংগী মকোল ওইবখক্তা নত্তনা এনভাইরনমেন্তেল স্তেৱার্দসিপকী মোদেলসু ওইগদবা ইন্দস্ত্রিএল সিতীশিং শেমগৎনবা পান্দম থম্লি‍।
অনৌবা ইন্দস্ত্রিএল নওদ ১২ অয়াবা পীখিবা অসিনা মালেমগী মেনুফেকচরিং পৱারহাউস ওইরক্নবগী ভারতকী খোঙচত্তা মশক থোকপা পন্দোল অমা ওইরে‍। ইন্তিগ্রেতেদ দিভেলপমেন্ত, সস্তেনেবল ইন্ফ্রাস্ত্রকচর, অমসুং সীমলেস কন্নেক্তিবিতীদা স্ত্রেতেজিক ওইবা মীৎয়েঙ থমদুনা, হায়রিবা প্রোজেক্তশিং অসিনা ভারতকী ইন্দস্ত্রিএল লেন্দস্কেপকী মশক ওলহল্লগনি অমসুং লাক্কদৌরিবা চহিশিংদা লৈবাকসিগী শেন্মিৎলোন চাওখৎপা পুরক্কনি‍।
অনৌবা সেংসনশিং অসিগী মথক্তা, NICDP না হান্ননা প্রোজেক্ত মরি লোইশিনখ্রে, অদুগা অতোপ্পা মরি অমনা হৌজিক পায়খৎলি‍। অসুম্না মখা চত্থবসিনা ভারতকী ইন্দস্ত্রিএল সেক্তরদা অওনবা পুরক্নবা অমসুং মশক মচু থোকপা, তুং কোইগদবা, অমসুং পুম্নমক শুপ্পা শেন্মিৎলোনগী ফীভম পুরক্নবা হোৎনবদা লৈঙাক্কী খোঙফম তাক্লি‍।