Ministry of Science & Technology
New Bioeconomy policy rolled out by the Modi Govt is set to place India as a global leader in the years to come, says Union Minister Dr. Jitendra Singh
“As India emerges as a Global Biotech Powerhouse, Prime Minister Narendra Modi will be hailed across the world as the champion of new Biotech Boom”
Bio-E3 Policy will be a game changer: Dr. Singh
India's bio economy has experienced remarkable growth, skyrocketing from $10 billion in 2014 to over $130 billion in 2024, with projections to reach $300 billion by 2030
26 AUG 2024 12:59PM by PIB Delhi
“The new Bioeconomy policy rolled out by the Modi Govt is set to place India as a global leader in the years to come", said Union Minister Dr. Jitendra Singh while briefing the media about the recent Union Cabinet decision on the ambitious BioE3 (Biotechnology for Economy, Employment, and Environment) Policy, heralding a transformative shift in India's manufacturing sector.
As India emerges as a Global Biotech Powerhouse, said Dr Jitendra Singh, Prime Minister Narendra Modi will be hailed across the world as the champion of new Biotech Boom, that promises to boost the economy, innovation, jobs, and environmental commitments.
The Science and Technology Minister, Dr. Jitendra Singh hailed PM Narendra Modi’s visionary leadership for spearheading a forward-looking policy that aims to pivot from traditional consumptive practices to high-performance, regenerative bio manufacturing, marking a significant step towards a cleaner, greener, and more prosperous Bharat.
Speaking on the surge in Bio economy, Union Minister of State (Independent Charge) for Science and Technology, Minister of State (Independent Charge) for Earth Sciences, MoS PMO, Department of Atomic Energy, Department of Space, Personnel, Public Grievances and Pensions, Dr. Jitendra Singh said “India's bio economy has experienced remarkable growth, skyrocketing from $10 billion in 2014 to over $130 billion in 2024, with projections to reach $300 billion by 2030. This surge reflects India's robust economic growth. The recent policy will reignite growth spirits and position India as a potential leader in the 4th industrial revolution, he said.
Dr. Jitendra Singh said “The BioE3 Policy is set to accelerate this growth trajectory, making substantial contributions to the 'Make in India' initiative by fostering the development of bio-based products with minimal carbon footprints.”
According to Dr. Jitendra Singh the BioE3 Policy is designed to address critical global challenges such as climate change and depleting non-renewable resources by: 1) Facilitating the shift from chemical-based industries to sustainable bio-based models 2) Promoting a circular bio economy 3) Achieving net-zero carbon emissions through innovative waste utilization from biomass, landfills, and greenhouse gases and 4) Encouraging the development of bio-based products and expanding job creation.
Highlighting the key features, Dr. Jitendra Singh said the policy encourages entrepreneurship across diverse sectors, including bio-based chemicals, smart proteins, precision bio therapeutics, climate-resilient agriculture, and carbon capture.
It establishes cutting-edge bio manufacturing facilities, bio foundry clusters, and Bio-AI hubs, he added .
The Minister said, renewed focus is on ethical biosafety considerations and global regulatory harmonization by aligning with international standards.
Understanding the Importance of Biomanufacturing hubs Dr. Singh highlighted that it will serve as centralised facilities crucial for the production, development, and commercialization of bio-based products. He said “These hubs will bridge the gap between laboratory-scale and commercial-scale manufacturing, fostering collaboration among startUps, SMEs, and established manufacturers.”
Dr. Jitendra Singh categorically mentioned that these will play a vital role in large-scale manufacturing of products like mRNA-based vaccines and proteins. He expressed confidence that Bio-AI hubs will drive innovation by integrating AI to analyse large-scale biological data, paving the way for new gene therapies and food processing solutions.
Giving special emphasis on employment generation potential of the policy, Dr. Jitendra Singh said “It is expected to generate substantial employment opportunities, particularly in tier-II and tier-III cities, where bio manufacturing hubs will be set up. These hubs will leverage local biomass sources, thereby enhancing economic development in these regions.”
Towards the conclusion of the interview Dr. Jitendra Singh reiterated that by investing in the country’s economy, environment, and employment, the BioE3 Policy supports India's vision of a 'Viksit Bharat' (Developed India), setting a benchmark for how effective science policies can drive national development and sustainability.

সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
মোদী সরকারনা রোল আউৎ তৌখিবা অনৌবা বাইওইকনোমী পোলিসী অসিনা ভারতপু লাক্কদৌরিবা চহিশিংদা মালেমগী লুচিংবা অমা ওইহল্লগনি হায়না কেন্দ্রগী মন্ত্রী দা. জিতেন্দ্র সিংহনা ফোংদোকখ্রে
“ভারতনা গ্লোবেল বাইওতেক পাৱরহাউস অমা ওইরকপগা ইরোয়ননা প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীবু মালেম শিনবা থুংবদা অনৌবা বাইওতেক খুমাং চাউশিল্লকপগী চেম্পিয়ম অমা ওইনা থাগৎনরগনি”
বাইও-E3 পোলিসী অসি গেম চেঞ্জর অমা ওইরগনি: দা. সিংহ
ভারতকী বাইও ইকনোমীনা 2014দা দোল্লর বিলিয়ন 10 ওইরম্বদগী 2024দা দোল্লর বিলিয়ন 130 হেন্না হেনগৎলক্তুনা 2030 ফাওবদা দোল্লর বিলিয়ন 300 য়ৌগনি হায়না পানবগা লোয়ননা শীংথানীংঙাই ওইনা গ্রোথ লৈরকখি
26 AUG 2024 12:59PM by PIB Imphal
ভারতকী মেন্যুফেকচরিং সেক্তরদা অচৌবা অওনবা অমা পুরক্লিবা আশা লৈবা বাইওE3 (বাইওতেক্নোলোজী ফোর ইকনোমী, এমপ্লোইমেন্ত এন্দ এনভাইর্নমেন্ত) পোলিসীগী মতাংদা অনৌবা কেন্দ্রগী মন্ত্রী-মন্দলগী ৱারেপকী মতাংদা মেদিয়া ব্রিফিং তৌবদা কেন্দ্রগী মন্ত্রী, দা. জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি, “মোদী সরকারনা রোল আউৎ তৌখিবা অনৌবা বাইওইকনোমী পোলিসী অসিনা ভারতপু লাক্কদৌরিবা চহিশিংদা মালেমগী লুচিংবা অমা ওইহল্লগনি”।
দা. জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি মদুদি ভারতনা গ্লোবেল বাইওতেক পাৱরহাউস অমা ওইরকপগা ইরোয়ননা প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীবু মালেম শিনবা থুংবদা অনৌবা বাইওতেক খুমাং চাউশিল্লকপগী চেম্পিয়ম অমা ওইনা থাগৎনরগনি, মসিনা ইকনোমী, ইন্নোভেসন, থবকশিং অমসুং এনভাইর্নমেন্তেল কম্মিৎমেন্তশিংদা শাহৌ পীরগনি।
সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রী, দা. জিতেন্দ্র সিংহনা প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীগী মিৎয়েং শানবা লুচিংবগী মতৌগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখি। মহাক্না ত্রেদিস্নেল কঞ্জ্যুম্পতিব প্রেক্তিসতগী হায়-পর্ফোমেন্স, রিজেনরেতিব বাইও মেনুফেকচরিংদা অহোংবা পুরক্নবা পান্দম থম্লিবা তুংলমচৎতা খুমাং চাউশিনবা পোলিসী অমা লমজিংবগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখি। মসিনা ক্লিনর, গ্রীনর অমসুং হেন্না চাউখৎপা ভারত অমগী মায়কৈদা মরুওইবা খোঙথাং অমনি।
বাইও ইকনোমীদা খুমাং চাউশিল্লকপগী মতাংদা, কেন্দ্রগী সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজীগী রাজ্য মন্ত্রী (ইন্দিপেন্দেন্ চার্জ), আর্থ সাইন্সকী রাজ্য মন্ত্রী (ইন্দিপেন্দেন্ চার্জ), PMO, এতোমিক ইনর্জীগী বিভাগ, স্পেস, পর্সোনেল, পব্লিক গ্রিভান্স অমসুং পেন্সনগী বিভাগকী MoS, দা. জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি, " ভারতকী বাইও ইকনোমীনা 2014দা দোল্লর বিলিয়ন 10 ওইরম্বদগী 2024দা দোল্লর বিলিয়ন 130 হেন্না হেনগৎলক্তুনা 2030 ফাওবদা দোল্লর বিলিয়ন 300 য়ৌগনি হায়না পানবগা লোয়ননা শীংথানীংঙাই ওইনা গ্রোথ লৈরকখি। অসিগুম্বা খুমাং চাউশিল্লকপা অসিনা ভারতকী অচৌবা ইকনোমিক গ্রোথ অদু উৎলি। হন্দক্কী পোলিসী অসিনা গ্রোথ স্পিরিৎ অমুক হন্না পুক্নিং থৌগৎকনি অমসুং ভারতপু মরিশুবা ইন্দস্ত্রীএল রিভোলুসনগী ওইথোকপা য়াবা লুচিংবা অমা ওইহল্লগনি হায়না মহাক্না হায়খি।
দোক্তর. জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি, "বাইও E3 পোলিসী অসিনা মসিগী গ্রোথ ত্রেজেক্তরী অসি খুমাং চাউশিলহন্নবা শেম-শারি। মসিনা কার্বন ফুতপ্রিন্স হন্থহন্দুনা বাইও-বেজ প্রদক্তশিং পুথোকপদা মতেং পাংদুনা 'মেক ইন ইন্দিয়া' ইনিসিএতিবতা অচৌবা মতেং পাংগনি।"
দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহ বাইও E3 পোলিসী অসি ক্লাইমেৎ চেঞ্জ অমসুং নন-রিন্যুএবল রিসোর্সশিং মাংহন্দুনা মালেমগী ওইবা অরুবা শীংনবশিং কোকহন্নবা দিজাইন তৌবনি। মসিগীদমক: 1) কেমিকেল বেজ ইন্দস্ত্রীদগী সস্তেনেবল বাইও-বেজ মোদেলদা অহোংবা পুরকপা, 2) সর্ক্যুলর বাইও ইকনোমী প্রমোৎ তৌবা, 3) বাইওমাস, লেন্দফিল অমসুং গ্রীনহাউস গ্যাসশিংদগী ইন্নোভেতিব ৱেস্ত য়ুতিলাইজেসনগী খুত্থাংদা নেৎ জিরো কার্বন ইমিসন ফংহনবা অমসুং 4) বাইও-বেজ প্রদক্তশিং শেমগৎপা অমসুং থবক ফংহনবদা মতেং পাংবা।
মরুওইবা ফিচরশিং অদু পল্লদুনা, দা. জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি মদুদি পোলিসী অসিনা বাইও-বেজ কেমিকেলশিং, স্মার্ত প্রোতীনশিং, প্রেসিজন বাইও থেরাপ্যুতিক্স, ক্লাইমেৎ রেসিলিয়েন্ত এগ্রিকলচর অমসুং কার্বন কেপচর য়াওনা তোঙান তোঙানবা সেক্তরশিংদা ওন্তপ্রিনোরশিপ পুক্নিং থৌগৎলি।
মসিনা অৱাংবা থাক্কী বাইও মেন্যুফেকচরিং ফেসিলিতীশিং, বাইও ফাউন্দরী ক্লস্তরশিং অমসুং বাইও- AI হবশিং লিংখৎহনগনি হায়না মহাক্না মখা তাখি।
মন্ত্রীনা হায়খি, ইথিকল বাইওসেফতীগী মতাংদা খন্ন-নৈনবা অমসুং মালেমগী স্তেন্দর্দশিংগী পরিং মখাদা মালেমগী রেগ্যুলেতরী হরমোনাইজেসন তৌবদা নৌনা মীৎয়েং থম্লি।
বাইওমেনুফেকচরিং হবশিংগী মরুওইবা খঙলদুনা মহাক্না হায়খি মদুদি মসিনা বাইও-বেজ প্রদক্তশিং পুথোক্নবা, দিবেলপ তৌনবা অমসুং কম্মর্সিএলাইজ তৌনবা মরুওইবা সেন্ত্রেলাইজ তৌরবা ফেসিলিতীশিং ওইনা মথৌ তৌগনি। মহাক্না হায়খি, "হবশিং অসিনা লেবোরেতরী স্কেল অমসুং কম্মর্সিএল স্কেলগী মেনুফেকচরিংগী মরক্তা লৈরিবা খেন্নবা অদু কোকহল্লগনি। মসিনা স্তার্তঅপশিং, SMEশিং অমসুং মেনুফেকচররশিংগী মরক্তা তেংবাং পীনবা হেনগৎহল্লগনি।"
দা. জিতেন্দ্র সিংহনা mRNAদা য়ুম্ফম ওইবা ভেক্সিনশিং অমসুং প্রোতীনশিংগুম্বা পোত্থোকশিং অসি পাক-শন্না পুথোকপদা মসিনা মরু ওইবা থৌদাং অমা লৌগনি হায়না অকনবা ৱাফম থমখি। মহাক্না থাজবা ফোংদোকখি মদুদি বাইও-AI হবশিংনা AIবু ইন্তিগ্রেৎ তৌদুনা ইন্নোভেসনদা ইন্নোভেসন পুক্নিং থৌগৎকনি। মসিনা অচৌবা বাইওলোজিকেল দেতা নৈনবদা মতেং ওইরগনি। মসিনা অনৌবা জীন থেরাপী অমসুং ফুদ প্রোসেসিং সোলুসনশিংগী লম্বী য়াৎকনি।
পোলিসী অসিগী থবক ফংহনবগী পোতেন্সিএলদা অখন্নবা মীৎয়েং থম্লদুনা, দা. জিতেন্দ্রনা হায়খি, "মসিনা মরুওইনা বাইও মেন্যুফেকচরিং হবশিং লিংখৎকদবা তায়র-II অমসুং তায়র-III সহরশিংদা থবক ফংহন্নবা অচৌবা খুদোংচাবা কয়া ফংহল্লগনি। হায়রিবা হবশিং অসিনা লোকেল বাইওমাস সোর্সশিং শীজিন্নগনি, মসিনা লমদমশিং অসিগী শেন্মিৎলোন চাউখৎহনগনি”।
ইন্তর্ভিয়ু লোইশিল্লকপদা দা. জিতেন্দ্র সিংহনা অমুক হন্না ফোংদোকখি মদুদি লৈবাক অসিগী শেন্মিৎলোন, অকোয়বগী ফিভম অমসুং থবক পীবদা ইনভেস্ত তৌদুনা, বাইও-E3 পোলিসী অসিনা 'ভিকসিৎ ভারত' (দিবেলপ ইন্দিয়া) গী ভারতকী ভিজনবু শৌগৎলি, মসিনা মতৌ করম্না ইফেক্তিব সাইন্স পোলিসীশিংনা নেস্নেল দিবেলপমেন্ত অমসুং সস্তেনেবিলিতীদা মতেং পাংগদগে হায়বগী বেঞ্চমার্ক অমা শেম্লি।