প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা মহারাস্ত্রগী জলগাওদা লাখপতি দিদি সম্মেলনদা ৱা ঙাংখ্রে
অনৌবা লাখপতি দিদি লাখ 11 ওকখ্রে অমসুং সর্তিফিকেৎশিং পীখ্রে
লুপা করোর 2,500গী রিভোলবিং ফন্দ কাইথখ্রে, অমসুং লুপা করোর 5,000রোমগী বেঙ্ক লোনশিং পীথখ্রে
“ঐখোয়গী সরকারনা ইমাশিং অমসুং ইচে-ইচলশিংগী পুন্সি নুংঙাইহন্নবা মপুং ফানা লেপ্পী”
“মহারাস্ত্রগী চৎনবীশিং অসি ভারত খক্তা নত্তনা মালেম শিনবা থুংবদা খঙনরি”
“ভারত পুম্ববু মহারাস্ত্রগী ‘মাতৃশক্তি’না ইথি পীখি”
“ভারতকী ‘মাতৃশক্তি’না খুন্নাই অমসুং জাতিগী তুংলমচৎ শেমগৎপদা মতম চুপ্পদা চাউনা শরুক তমখি”
“ইচে-ইচল অমনা লাখপতি দিদি ওইরকপা মতমদা ইমুং পুম্বগী মরাইবক্তা অওনবা লাকই”
“ঐখোয়গী সরকারনা ইচানুপীশিংগীদমক মমাংদা অথিংবা থমলম্বা সেক্তর খুদিংমক হাংদোক্লি”
“সরকার হোংখিবা য়াই অদুবু খুন্নাই অমা ওইনা অমসুং সরকার অমা ওইনা ঐখোয়গী খ্বাইদগী চাউবা থৌদাং অসি নুপীশিংগী পুন্সি অমদি ইকাই খুম্নবা ঙাকপী-শেনবীবনি”
“ঐহাক্না নখোয়দা থাজবা পীরি মদুদি কেন্দ্র সরকারনা নুপীগী মায়োক্তা চত্থবা হিংসা থিংনবা লম্বী খুদিংমক্তা রাজ্য সরকারশিংগী মতেং পাংগনি। ঐখোয়না মসিগী পাপ চেল্লবা ৱাখল্লোন অসি ভারতকী খুন্নাইদগী মাংহন্দ্রিবা ফাওবা ঐখোয়না তোক্লোই”
25 AUG 2024 3:59PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি মহারাস্ত্রগী জলগাওদা পাংথোকপা লাখপতি দিদি সম্মেলনদা শরুক য়াখ্রে। মহাক্না হৌজিক পাল্লিবা সরকারগী অহুমশুবা তর্ম মনুংদা নৌনা লাখপতি ওইখিবা অনৌবা লাখপতি দিদি লাখ 11দা সর্তিফিকেৎশিং য়েন্থোকখি অমসুং ওকখি। প্রধান মন্ত্রীনা লৈবাক শিনবা থুংবদগী লাখপতি দিদিশিংগা লোয়ননা ৱারীসু শাখি। শ্রী মোদীনা সেল্ফ-হেল্প গ্রুপ (SHG) লাখ 4.3গী মেম্বর লাখ 48দা কান্নবা ফংহনগদবা লুপা করোর 2,500 গী রিভোলবিং ফন্দ অমা কাইথখি। মহাক্না SHG লাখ 2.35 গী মেম্বর লাখ 25.8 দা কান্নবা ফংহনগদবা লুপা করোর 5,000 গী বেঙ্ক লোনসু পীথখি। লাখপতি দিদি য়োজনা হৌদোকখিবদগী হৌদুনা নুপী করোর অমনা লাখপতি দিদি ওইখ্রে। সরকারনা লাখপতি দিদি করোর 3 শেমগৎনবা পান্দম থম্মি।
থৌরম অদুদা শরুক য়াখিবা মশিং য়াম্লবা মমা ওইবীশিং অমসুং মচল-মচেশিংগী প্রধান মন্ত্রীনা থাগৎপা ফোংদোক্তুনা মহাক্কী ৱারোল হৌদোকখি। মখা তানা চত্থদ্রিঙৈদা, প্রধান মন্ত্রীনা জলগাওদগী মীওই কয়া নেপালগী তানাহুনদা থোকখিবা বস এক্সিদেন্তকী থৌদোক অদুদা লৈখিদববু থম্মোয় শোক্না অৱাবা ফোংদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি থৌদোক অদু হেক থোকপগী ওথোরিতীশিংনা নেপালগী মখোয়গী কাউন্তরপার্তশিংগা পাউ ফাওনখি অমসুং কেন্দ্রগী মন্ত্রী রক্ষাতাই খাদ্সেবু নেপালদা থাখি। মহাক্না হায়খি মদুদি লৈখিদ্রবশিংগী হকচাংশিং অসি এয়র ফোর্সকী অখন্নবা এয়রক্রাফতগী পুরকখ্রে অমসুং অশোকপশিং অদু য়েংশিল্লি। মহাক্না মখোয়না অথুবা মতমদা ফগৎলক্নবা থৌনিখি অমসুং কেন্দ্র অমসুং রাজ্য সরকারশিংনা পাংবা য়াবা মতেং পুম্নমক পীগনি হায়না থাজবা পীখি।
লাখপাতি দিদি সম্মেলনগী অচৌবা থৌরম অসিদা মশিং য়াম্লবা মমা ওইবীশিং অমসুং মচল-মচেশিংনা শরুক য়াবদা হরাওবা ফোংদোক্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি, "ঙসি ভারত শিনবা থুংনা লৈরিবা নুপী SHG লাখ কয়াগীদমক লুপা করোর 6000 হেনবগী ফন্দশিং কাইথখি মহাক্না মখা তাখি মদুদি শেলগী মতেং অসিনা নুপী কয়াবু 'লাখপতি দিদি' ওইহন্নবা থৌনা পীগনি। প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্কী য়াইফ পাউজেলসু পীখি।
প্রধান মন্ত্রী শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি মহারাস্ত্রগী ইমা অমসুং ইচে-ইচলশিংনা রাজ্য অসিগী শিংথানিংঙাই ওইবা নাৎ অমসুং চৎনবীগী মমি অমা পীরি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, "মহারাস্ত্রগী চৎনবীশিং অসি ভারত্তা খক্তা নত্তনা মালেম পুম্বদা খঙনরি।" মহাক্না পোলেন্দদা মহাক্না চৎখিবা খোঙচৎ মনুংদা মহারাস্ত্রগী চৎনবী উবা ফংখিবগী মতাংদা পনখি অমসুং পোলেন্দগী প্রজাশিংনা মহারাস্ত্রগী মীয়াম্বু য়াম্না ইকায় খুম্নৈ হায়খি। মহাক্না কোলহাপুর মেমোরিয়েলগী মরমদা পলন্দগী মীওইশিংনা কোলহাপুরগী মীয়ামগী সেবা তৌবগী ৱাখল্লোন অমসুং হোস্পিতালিতীদা কত্থোকখিবা অদুগী মতাংদা পনখি। মালেমগী অনিশুবা লাঞ্জাওগী মতমদা পোলেন্দদগী নুপী অমসুং অঙাং লিশিং কয়া শিবাজী মহারাজনা থমখিবা চৎনবীশিং ঙাক্না কোলহাপুরগী নিংথৌগী ইমুংনা চংজফম পীখিবা অদু নীংশিংলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্কী লৈবাক অসিদা লাকপা মতমদা অসিগুম্বা থৌনা ফবগী ৱারীশিং লিরকপদা চাউথোকচবা ফোংদোকখি। মহাক্না নাগরিকশিংদা অসিগুম্বা লম্বী অসিদা চৎনবা অমসুং মালেমদা রাজ্য অসিগী মমিং চৎপা হেনগৎহন্নবা লেপ্পা লৈতনা হোৎননবা হায়খি।
শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি মহারাস্ত্রগী চৎনবী অসি লমদম অদুগী থৌনা ফরবা অমসুং থৌনা লৈরবা নুপীশিংনা শেমগৎপনি। মহাক্না মখা তাখি মদুদি ভারত পুম্বনা মহারাস্ত্রগী 'মাতৃশক্তি'দগী ইথিল ফংলি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, "ঐখোয়গী জলগাও অসি ৱারকরিগী চৎনবীগী খুভম অমনি। মসি অচৌবা মুন মুক্তাইগী লমদমনি। মহাক্না মখা তাখি মদুদি মহাক্কী মায়পাকপা অমসুং তপস্যা অসি ঙসিগী মীরোল অসিগীসু ইথিল অমনি।
শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি ঙসি ফাওবা বাহিনবাইগী শৈরেংশিংনা খুন্নাইবু স্তেরিওতাইপশিংগী ৱাংমদা খন্নবা পুক্নিং থৌগৎলি। "মহারাস্ত্রগী মফম অমা ওইরো, পুৱারীগী তাঙ্কক অমা ওইরো, মাতৃশক্তিনা শরুক তম্বা অসি লম্বা লৈতে," হায়না প্রধান মন্ত্রীনা মখা তাখি। মহারাস্ত্রগী মাতৃশক্তিগী মতাংদা মখা তানা শন্দোক্না তাক্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি মাতা জিজাবাইনা ছত্রপতি শিবাজীগী পুন্সিদা লমজিং-লমতাক পীখি। অতোপ্পা মরাথী নুপী সাবিত্রিবাই ফুলেনা খুন্নাই অসিনা নুপীশিংবু মরু ওইনা লৌবীখিদবা মতমদা নুপীমচাশিংগী এজুকেসন অমসুং মখোয়গী থবকশিংগীদমক থৌদাং লৌখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ভারতকী নুপীগী শক্তিনা খুন্নাই অমসুং লৈবাক অসিগী তুংলমচৎ শেমগৎপদা মতম পুম্নমক্তা থৌদাং লৌরি। ঙসি ভারতনা চাউখৎলবা লৈবাক অমা ওইনবা হোৎনরিঙৈদা, ঐখোয়গী নুপীগী শক্তি অসি অমুক হন্না মাংলোমদা চংশিল্লি হায়না শ্রী মোদীনা অকনবা ৱাফম থমখি। মহারাস্ত্রগী নুপীশিংনা হোৎনরিবশিং অদুগীদমক থাগৎপা ফোংদোক্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি, "ঐহাক্না নখোয় পুম্নমক্তা রাজমাতা জিজাবাই অমসুং সাবিত্রিবাই ফুলেগী মমি অদু উবা ফংই।"
2024গী লোক সভা মীখলগী মনুংদা মহাক্না মহারাস্ত্রদা চৎখিবা অদু নীংশিংলদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি প্রধান মন্ত্রীনা লাখপতী দিদি করোর অহুম শেম্নবা অপাম্বা ফোংদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি হৌখিবা চহি 10দা লাখপতী দিদি করোর অমা শেমখি। হৌখিবা থা অনি খক্তদা অনৌবা লাখপতী দিদি করোর 11 শেমখি। প্রধান মন্ত্রীনা রাজ্য সরকারনা হোৎনরিবশিং অদু থাগৎপা ফোংদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি মুখ্য মন্ত্রী অমসুং উপ মুখ্য মন্ত্রীশিংগী অপুনবা তীম্না অনৌবা স্কিম অমসুং প্রোগ্রাম কয়া অমা হৌদোক্তুনা মহারাস্ত্রদা নুপীশিংবু মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা পুন্না হোৎনরি।
লাখপতি দিদি কেম্পেন অসি ইমা অমসুং ইচে-ইচলশিংগী শেন্থোক হেনগৎহন্নবা পাম্বৈ অমা খক্তা নত্তে, মসি ইমুং অমসুং তুংগী মীরোলগী মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা অচৌবা কেম্পেন অমনি হায়না পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মসিনা খুঙ্গংগী শেন্মিৎলোনদা অহোংবা পুরক্লি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি “মফম অসিদা লৈরিবা নুপী খুদিংমক্না খঙই মদুদি মহাক্না হিংনবগীদমক থবক পায়খৎপা হৌরকপা মতমদা খুন্নাইদা মহাক্কী সোসিএল পোজিসন অসি হেন্না ৱাংখৎলকই” মহাক্না মসি ফোংদোক্লদুনা হায়খি মদুদি ইনকম হেনগৎলক্লবা মতমদা ইমুং অমগী পর্চেজিং পাৱর হেনগৎলকই। মহাক্না হায়খি মদুদি “ইচে-ইচল অমনা লাখপতি দিদি ওইরকপা মতমদা ইমুং পুম্বগী মরাইবক্তা অওননবা লাকই “।
ঙসি ভারতপু মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা অহুমশুবা ইকনোমী ওইহনবদা নুপীশিংগী থৌদাংশিং অদু পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রী মোদীনা মমাংদা নুপীশিংগী চাউখৎ থৌরাংগী মায়কৈদা তৌরম্বা থবকশিং অদু পনখি। মহাক্না হায়খি মদুদি লৈবাক অসিদা নুপী করোর কয়াগী মশাগী লন-থুম অমত্তা লৈতে। মসিনা অপীকপা বিজিনেসশিং হৌদোক্নবগীদমক বেঙ্ক লোন লৌবদা অচৌবা অৱাবা অমা ওইহল্লি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, “মরম অসিনা” নুপীশিংদা পীবা পোৎলুম হন্থহন্নবা ঐনা ৱাশক লৌখি, অমসুং মোদী সরকারনা নুপীশিংগী কান্ননবগীদমক ৱারেপশিং লৌখি।" হৌজিক লৈরিবা সরকার অসিগী চহি 10গা মমাংগী সরকারশিংগী দিকেদ তরেৎকী মতমগা চাংদম্নদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি হৌজিক লৈরিবা সরকার অসিনা মমাংগী সরকারশিংদগী নুপীশিংগী য়াইফনবা থবক হেন্না তৌরি।
প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি মদুদি মহাক্কী সরকারনা লাইরবশিংগীদমক য়ুমশিং অসি য়ুম অদুগী নুপীগী মিংদা রেজিস্তর তৌনবা ৱারেপ লৌখ্রে। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি হৌজিক ফাওবদা শাখিবা য়ুম করোর 4গী মনুংদা অয়াম্বনা নুপীশিংগী মিংদা রেজিস্তর তৌখ্রে। শারক্কদৌরিবা য়ুম করোর অহুমগী মনুংদা অয়াম্বনা নুপীশিংগী মিংদা রেজিস্তর তৌগনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা থাজবা পীখি।
বেঙ্কিং সেক্তরদা পায়খৎলিবা রিফোর্মশিং অদু পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি প্রধান মন্ত্রী জন ধন য়োজনাগী মনুংদা বেঙ্ক একাউন্ত অয়াম্বা নুপীশিংগী মিংদা হাংদোকখি। প্রধান মন্ত্রী মুদ্রা য়োজনাগী কান্নবা ফংলবশিংগী চাদা 70দি লৈবাক অসিগী ইমা অমসুং ইচে-ইচলশিংনি হায়না মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি।
মমাংদা নুপীশিংদা লোন পীনবগী মায়োক্তা মঙোন্দা চেকশিন ৱা থমলকখিবা অদু নীংশিংলদুনা, শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি মহাক্না মাতৃশক্তিদা মপুং ফানা থাজবা থম্লি অমসুং মখোয়না লোন অদু শোয়দনা শীংগৎকনি। নুপীশিংগী রেস্পোন্সনা পুক্নিং থৌগৎলদুনা মহাক্না মখা তাখি মদুদি মহাক্কী সরকারনা পি.এম. মুদ্রা য়োজনাগী লোন লিমিৎ অসি লুপা লাখ 20দা হেনগৎহনখ্রে।
লম্বীদা পোৎ য়োল্লিবশিংগীদমক হৌদোকখিবা স্বানিধি স্কিমগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি স্বানিধিদসু গেরেন্তী য়াওদনা লোন পীরি, মসিগী কান্নবা অসি নুপীশিংদা য়ৌহনখি। শ্রী মোদীনা মখা তাখি মদুদি মহাক্কী সরকারনা বিশ্বকর্মা ইমুংশিংগী খুৎশা হৈবগী থবক তৌরিবা নুপী কয়াদা গেরেন্তী য়াওদনা কান্নবা পীরি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ঙল্লিঙৈদা সখী মন্দলশিং অমসুং নুপীগী সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিংগী মরুওইবা অদু খঙনরমদে, অদুগা ঙসিদি মখোয় অসি ভারতকী শেন্মিৎলোনদা অচৌবা শক্তি অমা ওইরকপগী লম্বীদা চংশিল্লি। মহাক্না হায়খি মদুদি খুঙ্গং অমসুং ত্রাইবেল লমদম খুদিংমক্না নুপীগী সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিংনা পুরক্লিবা পোজিতিব ওইবা অহোংবশিং অদু উবা ফংলি। মহাক্না হায়খি মদুদি হৌখিবা চহি 10দা নুপী করোর 10না কেম্পেন অসিদা য়াওখি অমসুং মখোয় অসি বেঙ্কিং সিস্তেমগী শরুক অমা ওইদুনা শেন্দোই হন্থবা লোনগী খুদোংচাবশিং ফংহনখি। মহাক্না হায়খি মদুদি 2014দা সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিংগীদমক লুপা করোর 25,000গী মখাদা বেঙ্ক লোন অয়াবা পীখি, অদুগা ঙসিদি হৌখিবা চহি 10দা লুপা করোর লাখ 9দা হেনগৎখ্রে। মহাক্না মখা তারদুনা হায়খি মদুদি সরকারনা পীরিবা দাইরেক্ত এসিস্তেন্স অসিসু শরুক 30 হেনগৎখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ঙসিদি ইমা অমসুং ইচে-ইচলশিংগী থৌদাংশিং অদু খংহল্লি। মহাক্না খুঙ্গং খুদিংমক্তা বেঙ্কিং সর্ভিসশিং ফংহন্নবা বেঙ্ক সখী লাখ 1.25 হেনবa, নুপীশিংনা দ্রোনশিং শIজিন্নদুনা মোদর্ন ফার্মিংদা মতেং পাংনবা দ্রোন পাইলোৎশিং ওইরকপা অমসুং লাইবস্তোক ফার্মরশিংদা মতেং পাংনবা পশু সখী লাখ 2 ত্রেনিং পীরকপগী খুদমশিং পনখি। মোদর্ন ফার্মিং অমসুং নেচরেল ফার্মিংগীদমক নরিশক্তিনা লুচিংনবগীদমক 'কৃশি সখী' প্রোগ্রাম হৌদোকখিবগী ৱাফমসু প্রধান মন্ত্রীনা পনখি। মহাক্না হায়খি মদুদি সরকারনা লাক্কদৌরিবা মতমশিংদা লৈবাক অসিগী খুঙ্গং খুদিংদা অসিগুম্বা লৌউ-শিংউগী সখী লাখ কয়া শেম্লগনি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি কেম্পেনশিং অসিনা নুপীমচাশিংদা থবক পীগনি অমসুং মখোয়গী থাজবা হেনগৎহল্লগনি। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি নুপীমচাশিংগী শক্তিগী মতাংদা খুন্নাইদা অনৌবা ৱাখল্লোন অমা শেম্লগনি।
মমাং থাদা হাউসনা পাস তৌখিবা য়ুনিয়ন বজেৎ অদুগী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি নুপীগা মরী লৈনবা স্কিমশিংগীদমক লুপা করোর লাখ 3গী অয়াবা পীখ্রে। মহাক্না ফেক্তরীশিং অমসুং ওফিসশিংদা থবক তৌরিবা নুপীশিংগীদমক্তা ৱার্কিং ৱুমেন হোস্তেলশিং অমসুং অঙাংশিংগীদমক্তা ক্রেচ ফেসিলিতীশিং শেমগৎনবা লৌখিবা ৱারেপশিং অদু পনখি। মহাক্না হায়খি মদুদি সরকারনা নুপীশিংগীদমক অথিংবা থম্লম্বা সেক্তর পুম্নমক হাংদোক্নবা হোৎনরি। মহাক্না ফাইতর পাইলোৎশিং য়াওনা আর্মদ ফোর্স অহুমদা নুপী ওফিসরশিং, সৈনিক স্কুলশিং অমসুং একাদমীশিংদা এদমিসন অমসুং পুলিস ফোর্স অমসুং পেরামিলিতরী ফোর্সতা নুপী মশিং হেনগৎলকপগী খুদমশিং পনখি। খুঙ্গংশিংদা লৌউ-শিংউ অমসুং দাইরী সেক্তরদগী হৌরগা স্তার্ত-অপ রিভোলুসন ফাওবদা নুপী মশিং য়াম্না বিজিনেস মেনেজ তৌরি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা পনখি। রাজনিতীদা ইচানুপীশিংগী শরুক য়াবা হেনগৎহন্নবা মহাক্না নরিশক্তি বন্দন আদিনিয়মগী মতাংদসু পনখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি নুপীশিংগী সেক্যুরিতী অসি মখোয়গী এম্পাৱরমেন্তকা লোয়ননা লৈবাক অসিগী খ্বাইদগী মরুওইবা অমনি। শ্রী মোদীনা মখা তাখি, "রাজ্যশিংগী খেন্নবা থমদনা ঐহাক্কী ইচে-ইচলশিং অমসুং ইচানুপীশিংগী অৱাবা অমসুং অশাওবা অদু ঐনা খঙই”। অচেৎপা ফিরেপ অমা লৌরদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা রাজ্য সরকারশিং অমসুং লৈবাক অসিগী রাজনিতী দল পুম্নমকপু নুপীশিংগী মায়োক্তা চত্থরিবা হিংসাশিং অসি ঙাকপীফম থোক্তবা পাপ অমনি অমসুং মরাল লৈবা মীওই অমসুং মহাকপু মতেং পাংলিবশিং লেম্না থারোইদবনি হায়না ফোংদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি পব্লিক ইন্সতিত্যুসনশিং হায়বদি হোস্পিতাল অমা নৎত্রগা স্কুল অমা নৎত্রগা ওফিস অমা নৎত্রগা পুলিস সিস্তেম অমা, মখোয়না একাউন্তেবল ওইগদবনি অমসুং মখোয়গী মায়কৈদগী করিগুম্বা মখলগী অশোইবা অমা য়াওবা অসি য়াবা ঙমলোইদবনি। শ্রী মোদীনা হায়খি, "সরকারশিং হোংবা য়াই, অদুবু খুন্নাই অমা ওইনা অমসুং সরকার অমা ওইনা ঐখোয়গী খ্বাইদগী চাউবা থৌদাংদি নুপীশিংগী পুন্সি অমসুং ইকাই খুম্নবা ঙাকশেনবনি।"
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি সরকারনা নুপীশিংদা হিংসা চত্থরিবা মীওইশিংদা খ্বাইদগী শাথীবা চৈরাক পীনবা লেপ্পা লৈতনা আইনশিং হেন্না স্ত্রিক্ত ওইনবা হোৎনরি। মমাংদা এফ.আই.আর.শিং মতম চানা রেজিস্তর তৌখিদে অমসুং কেসশিং অসি মতম য়াম্না চংখি হায়না পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি অসিগুম্বা অপনবশিং অসি ভারতীয নায় সনাহিতা (বি.এন.এস.) দা লৌথোকখ্রে, মদা নুপী অমসুং অঙাংশিংগী মায়োক্তা চত্থরিবা হিংসাশিংগী মতাংদা চেপ্তর অমা শেমখ্রে। মহাক্না হায়খি মদুদি ভিক্তিমশিংনা করিগুম্বা মখোয়না পুলিস স্তেসনদা চৎপা পামদ্রবদি ই-এফ.আই.আর. রেজিস্তর তৌবা য়াগনি অমসুং পুলিস স্তেসনগী থাক্তা ই-এফ.আই.আর.দা তেম্পর তৌদনবা অমসুং অথুবা মতমদা থবক লৌখৎনবা থৌরাং পায়খৎলি। মহাক্না হায়খি মদুদি মসিনা খোঙজেল য়াংনা থিজিন হুমজিনবদা অমসুং মরাল লৈবশিংদা অকনবা চৈরাক পীনবদা মতেং পাংগনি। প্রধান মন্ত্রীনা মখা তানা হায়খি মদুদি অনৌবা আইনশিং অসিদা মাইনরশিংগী মায়োক্তা সেকচুএল ক্রাইম চত্থরিবশিংদা শিবগী ফাদোক অমসুং পুন্সি চুপ্পগী জেলদা থম্বগী প্রোভিজনশিং য়াওরি। মহাক্না মসিসু হায়খি মদুদি বি.এন.এস.না লুহোংবগী মমিংদা নমথাক তৌবা অমসুং লুহোংবগী মমিংদা অরানবা থবক তৌবগী মায়োক্তা থবক তৌনবা ময়েক শেংনা ৱাহন্থোক পীরি। ঐহাক্না ময়ামদা থাজবা পীজরি মদুদি কেন্দ্র সরকারনা নুপীশিংগী মায়োক্তা চত্থরিবা থৌওংশিং অসি থিংনবা রাজ্য সরকারশিংগা লোয়ননা হোৎনরি। ভারতকী খুন্নাইদগী অসিগুম্বা পাপ লৈবা ৱাখল্লোন অসি মুত্থত্রিবা ফাওবা ঐখোয়না লেপ্লোই" হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি।
ভারতনা চাউখৎপগী লম্বীদা খুমাং চাউশিল্লকপদা মহারাস্ত্রগী থৌদাং অদু প্রধান মন্ত্রীনা পনখি। মহারাস্ত্র অসি ভিকসিৎ ভারতকী মঙাল লৈবা থৱানমিচাক অমনি হায়না মহাক্না হায়খি। মহাক্না হায়খি মদুদি মহারাস্ত্র অসি মালেম পুম্বগী ইনভেস্তরশিংগী পুক্নিং চিংশিনবা মফম অমা ওইরক্লি অমসুং রাজ্য অসিগী তুংলমচৎ অসি ইনভেস্তমেন্ত অমসুং অনৌবা থবক ফংবগী খুদোংচাবশিংদা য়ুম্ফম ওইরি। প্রধান মন্ত্রীনা রাজ্য অসিদা ইন্দস্ত্রীশিং পুক্নিং থৌগৎপা ঙম্বা অমসুং নহারোলশিংগী এজুকেসন, স্কিল অমসুং থবক ফংহনবদা মরুওইবা পীরবা স্তেবল ওইবা সরকার অমগী মথৌ তাবগী মতাংদসু হায়খি। ৱারোল পীবা লোইশিল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা রাজ্য অসিগী ইমাশিং অমসুং ইচে-ইচলশিংনা তংদু লৈতাবা অমসুং চাউখৎপা মহারাস্ত্র অমগীদমক অমত্তা ওইনা পুনশিনগনি হায়বগী থাজবা ফোংদোকখি।
থৌরম অসিদা মহারাস্ত্রগী রাজ্যপাল, শ্রী সি.পি. রাধাকৃষ্ণন, মহারাস্ত্রগী মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী একনাথ শিন্দে, মহারাস্ত্রগী উপ মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী দেবেন্দ্র ফদনাবিস অমসুং অজিৎ পাৱর, কেন্দ্রগী লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফ-থৌরাং মন্ত্রী, শ্রী শিবরাজ সিংহ চৌহান্না শরুক য়াখি।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses Lakhpati Didi Sammelan in Jalgaon, Maharashtra
Felicitates and gives certificates to 11 lakh new Lakhpati Didis
Release a revolving fund of Rs 2,500 crores and disburses bank loans worth Rs 5,000 crores
“Our government is fully committed to making the lives of mothers and sisters easier”
“Traditions of Maharashtra are known not only in India but around the world”
“Entire India has been inspired by ‘Matrushakthi’ of Maharashtra”
“‘Matrushakthi’ of India has always contributed immensely in building the future of the society and the nation”
“Fortunes of an entire family are transformed when one sister becomes Lakhpati Didi”
“Our government is opening every sector for daughters which was once restricted for them”
“Governments may change, but our biggest responsibility as a society and as a government should be to protect the life and dignity of women”
“I assure you, the central government is with the state governments in every way to stop atrocities against women. We cannot stop until this sinful mentality has been eradicated from Indian society”
25 AUG 2024 3:59PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi participated in Lakhpati Didi Sammelan in Jalgaon, Maharashtra today. He handed out certificates and felicitated 11 lakh new Lakhpati Didis who recently became Lakhpati during the third term of the present government. The Prime Minister also interacted with Lakhpati Didis from across the country. Shri Modi released a Revolving Fund of Rs 2,500 crore, benefiting about 48 lakh members of 4.3 lakh Self-Help Groups (SHG). He also disbursed bank loans of Rs 5,000 crore which will benefit 25.8 lakh members of 2.35 lakh SHGs. Since the inception of the Lakhpati Didi Yoajna, one crore women have already been made Lakhpati Didis and the government has set a target of three crore Lakhpati Didis.
The Prime Minister began his address by expressing gratitude towards the huge crowd of mothers and sisters who were present on the occasion. Before moving further, the Prime Minister paid condolences to the victims of the bus accident tragedy in Tanahun, Nepal where several people from Jalgaon lost their lives. He informed that the authorities contacted their Nepalese counterparts as soon as the mishap took place and Union Minister Rakshatai Khadse was sent to Nepal. He said that the mortal remains of the deceased have been brought by special Air Force aircraft and those injured are being looked after. He prayed for their speedy recovery and assured all possible assistance from the Central and State Governments.
Expressing happiness over the attendance of a huge crowd of mothers and sisters at the mega event of Lakhpati Didi Sammelan, Shri Modi said, “Today, funds of more than Rs 6000 Crore were disbursed for lakhs of Women SHGs spanning across India”. He added that this corpus of funds will bolster many women to transform into ‘Lakhpati Didis’. The PM also extended his best wishes.
Prime Minister Shri Modi underlined that the mothers and sisters of Maharashtra give a glimpse of the glorious culture and traditions of the state. “Traditions of Maharashtra are known not only in India but around the world”, the Prime Minister remarked. He mentioned witnessing the culture of Maharashtra during his recent visit to Poland and said that the people of Maharashtra are highly respected by Polish citizens. He spoke about the Kolhapur Memorial that is dedicated to the spirit of service and hospitality of the people of Kolhapur by the people of Poland. Recalling the era of World War II when thousands of women and children from Poland were given refuge by the royal family of Kolhapur by following the traditions laid down by Shivaji Maharaj, the Prime Minister expressed pride when such tales of valor were narrated to him during his visit to the nation. He exhorted the citizens to follow a similar path and make continuous efforts to raise the state’s name in the world.
Shri Modi remarked that the culture of Maharashtra is a creation of the brave and courageous women of that land. He added that the entire India has been inspired by ‘Matrushakthi’ of Maharashtra. The Prime Minister said, “Our Jalgaon is a shrine of Varkari tradition. This is the land of the great saint Muktai.” He added that her achievements and penance were an inspiration for today's generation as well.
Shri Modi remarked that even till date, the poems of Bahinabai compel society to think beyond stereotypes. “Be it any corner of Maharashtra, be it any period of history, the contribution of Matrushakti has been unmatched”, the Prime Minister added. Further elaborating on the Matrushakti of Maharashtra, Shri Modi said that while Mata Jijabai gave a direction to Chhatrapati Shivaji’s life, another Marathi woman Savitribai Phule was the force behind the education of daughters and their work, when it was not given importance in the society.
The Prime Minister noted that women power of India has always contributed to building the future of the society and the nation. “Today when India is striving to become developed, our women power is once again coming forward,” emphasized Shri Modi. Lauding the women of Maharashtra for their efforts, Shri Modi said “I see the impression of Rajmata Jijabai and Savitribai Phule in all of you.”
Recalling his visit to Maharashtra during the 2024 Lok Sabha elections when the Prime Minister had expressed the desire to create 3 crore Lakhpati Didis, Shri Modi informed that 1 crore Lakhpati Didis were made during the last 10 years, while 11 lakh new Lakhpati Didis were created in the past two months alone. “1 lakh Lakhpati Didis were made in Maharashtra also”, he said. The Prime Minister lauded the efforts of the state government and underlined that the entire team of the Chief Minister and Deputy Chief Ministers have come together to empower and strengthen the women in Maharashtra by initiating multiple new schemes and programs.
Underlining that the Lakhpati Didi campaign is not just a way to boost the income of mothers and sisters but a mega campaign to strengthen the family and future generations, the Prime Minister said that it is transforming the rural economy. “Every woman present here knows that her social position in society is elevated when she starts to make a living”, the Prime Minister exclaimed, noting that the purchasing power of a family also goes up with an increase in income. “Fortunes of an entire family are transformed when one sister becomes Lakhpati Didi”, he added.
Noting the contributions of women today in making India the third-largest economy in the world, Prime Minister Modi pointed out the neglect towards the development of women in the past. He mentioned that crores of women in the country did not own any property which caused a major hindrance in availing bank loans to start small businesses. “Therefore”, the Prime Minister said, “I pledged to reduce the burden on women, and the Modi Government took decisions in the interest of women one after the other.” Drawing parallels from the 10 years of the present government with the seven decades of previous governments, the Prime Minister remarked that the present government did more work in the interest of women than any other previous governments of the past.
The Prime Minister underlined that his government had decided to register the houses for the poor in the name of the woman of the house. Shri Modi emphasized that most of the 4 crore houses built so far have been registered under the name of women. The Prime Minister assured that even in the upcoming 3 crore houses being built, most of them will be registered in the name of women.
Emphasizing the reforms undertaken in the banking sector, Shri Modi said that even in the Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana, most bank accounts were opened in the name of women. He emphasized that about 70 percent of the beneficiaries of Pradhan Manti Mudra Yojana are mothers and sisters of the nation.
Recalling how he was warned against giving loans to women in the past, Shri Modi said that he had complete trust in the Matrushakti and that they would return the loans honestly without fail. Buoyed by the response of women, he added that his government had increased the loan limit of PM Mudra Yojana to Rs 20 lakh.
Speaking on the Swanidhi scheme launched for street vendors, the Prime Minister underlined that even in Swanidhi, loans were being given without guarantee, whose benefits had reached the women-folk. Shri Modi added that his government had extended benefits without guarantee to many women of the Vishwakarma families, who are doing handicrafts.
The Prime Minister remarked that the importance of Sakhi Mandalis and women's self-help groups was not recognized earlier, while today they are on the path to becoming a huge power in India’s economy. He highlighted that every village and tribal region is witnessing positive changes brought by women's self-help groups. He informed that ten crore women have joined the campaign in the last ten years and they have been made a part of the banking system for easy facilitation of low-interest loans. He informed that bank loans worth less than Rs 25,000 crore were sanctioned for self-help groups in 2014, while today that number has risen to Rs 9 lakh crore in the last 10 years. He further added that the direct assistance provided by the government has also been increased by almost 30 times.
The Prime Minister emphasized that the roles of mothers and sisters are being elaborated today. He gave examples of more than 1.25 lakh bank sakhis providing banking services in every village, women becoming drone pilots to assist in modern farming with drones, and training 2 lakh pashu sakhis to help the livestock farmers. The Prime Minister also mentioned initiating the Krishi Sakhi program to give leadership to Narishakti for modern farming and natural farming. He said that the government is going to create lakhs of such Krishi Sakhis in every village of the country in the coming times. The Prime Minister said that these campaigns will employ daughters while also boosting their confidence. “A new thinking will be created in the society regarding the strength of daughters”, Shri Modi added.
Reflecting on the Union Budget that was passed by the House last month, the Prime Minister informed that Rs 3 lakh crore have been allocated for schemes related to women. He mentioned the decisions taken to create specialized facilities for women working in factories and offices such as working women hostels and creche facilities for children. He underlined that the government is working towards opening all sectors for women which were once restricted for them and gave examples of women officers in all three armed forces including fighter pilots, admission into Sainik schools and academies and increasing number of women in the police force and paramilitary force. The Prime Minister mentioned that a large number of women are managing businesses ranging from the agriculture and dairy sector in villages to the start-up revolution. He also touched upon Narishakti Vandan Adhiniyam to increase the participation of daughters in politics.
The Prime Minister noted that safety of the women is a top priority of the nation along with their empowerment. Shri Modi added, “I understand the pain and anger of my sisters and daughters, irrespective of the states.” Taking a tough stand, the Prime Minister reminded all the state governments and the political parties of the country that atrocities against women are an unpardonable sin and the guilty and his accomplice must not be spared.
The Prime Minister remarked that public institutions, be it a hospital or a school or an office or the police system, should be made accountable and any sort of negligence on their part was unacceptable. Shri Modi said, “Governments may change, but our biggest responsibility as a society and as a government should be to protect the life and dignity of women.”
The Prime Minister underlined that the government is constantly making laws stricter to give the harshest punishment to those who commit atrocities on women. Pointing out that FIRs for complaints were not registered on time earlier and cases became very time-consuming, the Prime Minister said that such obstacles have been removed in the Bharatiya Nyay Sanhita (BNS) where an entire chapter has been made on atrocities against women and children. He informed that victims can register e-FIR if they do not wish to go to the police station and measures are in place to ensure swift action and no tampering with e-FIR at the police station level. He said that it would help in speedy investigation and strict punishment for the culprits. The Prime Minister further informed that the new laws have provisions for death penalty and life imprisonment for sexual crimes against minors. He also stated that BNS clearly defines false promises of marriage and deception to act against cheating in the name of marriage. “I assure you, the central government is with the state governments in every way to stop atrocities against women. We cannot stop until this sinful mentality has been eradicated from Indian society”, the Prime Minister exclaimed.
The Prime Minister underlined the role of Maharashtra in India’s ascendancy towards the path of development and said that Maharashtra is a shining star of Viksit Bharat. He highlighted that Maharashtra is becoming a center of attraction for investors from all over the world and the state’s future lies in more and more investments and new job opportunities. The Prime Minister also called upon the need for a stable government in the state that can encourage industries and emphasize education, skills and employment of youth. Concluding the address, the Prime Minister expressed confidence that the mothers and daughters of the state will come together for a stable and prosperous Maharashtra.
Governor of Maharashtra, Shri C P Radhakrishnan, Chief Minister of Maharashtra, Shri Eknath Shinde, Deputy Chief Ministers of Maharashtra, Shri Devendra Fadnvis and Shri Ajit Pawar, and Union Minister for Agriculture and Farmers’ Welfare, Shri Shivraj Singh Chauhan were present on the occasion among others.