ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ପୋଲାଣ୍ଡର ୱାର୍ସାରେ ଭାରତୀୟ ସମୁଦାୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
22 AUG 2024 4:45AM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତ ମାତା କୀ ଜୟ !
ଭାରତ ମାତା କୀ ଜୟ !
ନମସ୍କାର! କେମିତି ଅଛନ୍ତି ! ୱଣକ୍କମ ! ସତ ଶ୍ରୀ ଅକାଳ ! ଜିନ୍ ଡୋବରେ !
ଏହି ଦୃଶ୍ୟ ପ୍ରକୃତରେ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟଜନକ ଏବଂ ଆପଣଙ୍କ ଉତ୍ସାହ ମଧ୍ୟ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟଜନକ | ଯେବେଠାରୁ ମୁଁ ଏଠାରେ ପାଦ ରଖିଛି, ଆପଣ ଥକି ଯାଉନାହଁ । ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ପୋଲାଣ୍ଡର ବିଭିନ୍ନ ଅଞ୍ଚଳରୁ ଆସିଛନ୍ତି, ସମସ୍ତଙ୍କର ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ଭାଷା, ଉପଭାଷା, ଖାଦ୍ୟ ରହିଛି । କିନ୍ତୁ ସମସ୍ତେ ଭାରତୀୟତାର ଭାବନା ସହିତ ଜଡ଼ିତ । ଆପଣମାନେ ଏଠାରେ ଏତେ ବଡ଼ ଆକାରରେ ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି, ଏହି ସ୍ୱାଗତ ପାଇଁ ମୁଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ, ପୋଲାଣ୍ଡବାସୀଙ୍କୁ ଅତ୍ୟନ୍ତ କୃତଜ୍ଞ ।
ସାଥୀମାନେ
ଗତ ଏକ ସପ୍ତାହ ହେବ ଭାରତରେ ଗଣମାଧ୍ୟମରେ ଆପଣଙ୍କ ଆଧିପତ୍ୟ ରହିଛି, ପୋଲାଣ୍ଡବାସୀଙ୍କ ବିଷୟରେ ଅନେକ ଚର୍ଚା ହେଉଛି ଏବଂ ପୋଲାଣ୍ଡ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଅନେକ କଥା କୁହାଯାଉଛି । ଆଉ ଏହାର ଶୀର୍ଷକ ମଧ୍ୟ ଚାଲିଛି, ଏବଂ ଗଣମାଧ୍ୟମରେ ଏହା କୁହାଯାଉଛି ଯେ ୪୫ ବର୍ଷ ପରେ ଭାରତର କେହି ଜଣେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପାଖରେ ପୋଲାଣ୍ଡ ଆସିଛନ୍ତି । ବହୁତ ଭଲ କାମ ମୋ ଭାଗ୍ୟରେ ଅଛି । ମୁଁ କିଛି ମାସ ତଳେ ଅଷ୍ଟ୍ରିଆ ଯାଇଥିଲି। ସେଠାରେ ମଧ୍ୟ ଚାରି ଦଶନ୍ଧି ପରେ ଭାରତର ଜଣେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସେଠାରେ ପହଞ୍ଚିଥିଲେ। ଏମିତି ଅନେକ ଦେଶ ଅଛି, ଯେଉଁଠି ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଭାରତର କୌଣସି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପହଞ୍ଚି ନାହାନ୍ତି । କିନ୍ତୁ ଏବେ ପରିସ୍ଥିତି ଭିନ୍ନ। ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଭାରତର ନୀତି ଥିଲା ସବୁ ଦେଶରୁ ସମାନ ଦୂରତା ବଜାୟ ରଖିବା। ଆଜିର ଭାରତର ନୀତି ହେଉଛି ସବୁ ଦେଶର ସମାନ ନିକଟତର ହେବା । ଆଜିର ଭାରତ ସମସ୍ତଙ୍କ ସହ ଯୋଡ଼ି ହେବାକୁ ଚାହୁଁଛି, ଆଜିର ଭାରତ ସମସ୍ତଙ୍କ ବିକାଶ କଥା କହୁଛି, ଆଜିର ଭାରତ ସମସ୍ତଙ୍କ ସହ ଅଛି, ସମସ୍ତଙ୍କ ସ୍ୱାର୍ଥ ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା କରୁଛି । ଆମେ ଗର୍ବିତ ଯେ ଆଜି ବିଶ୍ୱ ଭାରତକୁ, ବିଶ୍ୱବନ୍ଧୁ ଭାବରେ ସମ୍ମାନ ଦେଉଛି । ଆପଣ ମାନେ ମଧ୍ୟ ଏଠାରେ ଏହା ଅନୁଭବ କରୁଛନ୍ତି, ନା ମୋର ସୂଚନା ଠିକ୍ ଅଛି ନା ?
ସାଥୀମାନେ
ଆମ ପାଇଁ ଏହା ଭୂ-ରାଜନୀତିର କଥା ନୁହେଁ, ବରଂ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ଓ ପରମ୍ପରା ବିଷୟ ଅଟେ। ଯେଉଁମାନଙ୍କର ଅନ୍ୟ କେଉଁଠି ସ୍ଥାନ ନ ଥିଲା, ଭାରତ ଉଭୟ ହୃଦୟରେ ଓ ନିଜ ମାଟିରେ ସ୍ଥାନ ଦେଇଛି। ଏହା ହେଉଛି ଆମର ଐତିହ୍ୟ ଯାହାକୁ ନେଇ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟ ଗର୍ବିତ କରିଥାଏ । ପୋଲାଣ୍ଡ ଭାରତର ଏହି ଚିରନ୍ତନ ଅନୁଭବର ସାକ୍ଷୀ ରହିଛି । ଆଜି ବି ପୋଲାଣ୍ଡର ସମସ୍ତେ ଆମ ଜାମ ସାହେବଙ୍କୁ ଦୋବର ଅର୍ଥାତ୍ ଭଲ ମହାରାଜା ନାମରେ ଜାଣନ୍ତି। ଦ୍ବିତୀୟ ବିଶ୍ୱଯୁଦ୍ଧ ସମୟରେ ପୋଲାଣ୍ଡ ଅସୁବିଧାରେ ଘେରି ରହିଥିବା ବେଳେ ପୋଲାଣ୍ଡର ହଜାର ହଜାର ମହିଳା ଓ ଶିଶୁ ଆଶ୍ରୟ ପାଇଁ ଗୋଟିଏ ସ୍ଥାନରୁ ଅନ୍ୟ ସ୍ଥାନକୁ ବୁଲୁଥିବା ବେଳେ ଜାମସାହେବ ଦିଗବିଜୟ ସିଂହ ରଣଜିତ ସିଂହ ଜାଡେଜା ପୋଲାଣ୍ଡର ମହିଳା ଓ ଶିଶୁମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସେ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଶିବିର ସ୍ଥାପନ କରିଥିଲେ । ଜାମ୍ ସାହେବ ଶିବିରର ପୋଲିଶ ପିଲାମାନଙ୍କୁ କହିଥିଲେ, "ଯେପରି ନୱାନଗରର ଲୋକମାନେ ମୋତେ ବାପୁ ବୋଲି ଡାକନ୍ତି, ମୁଁ ମଧ୍ୟ ତୁମର ବାପୁ ।
ସାଥୀମାନେ
ଜାମ୍ ସାହେବଙ୍କ ପରିବାର ସହ ମୋର ବହୁତ କଥାବାର୍ତ୍ତା ହୋଇଛି, ତାଙ୍କର ମୋ ପ୍ରତି ବହୁତ ସ୍ନେହ ଅଛି । କିଛି ମାସ ତଳେ ମୁଁ ବର୍ତ୍ତମାନର ଜାମ୍ ସାହେବଙ୍କୁ ଭେଟିବାକୁ ଯାଇଥିଲି। ତାଙ୍କ କୋଠରୀରେ ଏବେ ବି ପୋଲାଣ୍ଡ ସହ ଜଡ଼ିତ ଏକ ଫଟୋ ରହିଛି। ଏବଂ ମୋତେ ଏହା ଦେଖି ବହୁତ ଭଲ ଲାଗିଲା ଯେ ଜାମ୍ ସାହେବ ଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା ମାର୍ଗକୁ ପୋଲାଣ୍ଡ ଆଜି ମଧ୍ୟ ବଞ୍ଚାଇ ରଖିଛି । ଦୁଇ ଦଶନ୍ଧି ପୂର୍ବରୁ ଳେ ଯେତେବେଳେ ଗୁଜରାଟରେ ଏକ ଭୟଙ୍କର ଭୂମିକମ୍ପ ହୋଇଥିଲା, ଜାମନଗର ମଧ୍ୟ ଏହାର ଶିକାର ହୋଇଥିଲା, ପୋଲାଣ୍ଡ ପ୍ରଥମ ଦେଶ ମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅନ୍ୟତମ ଥିଲା ଯିଏ ସାହାଯ୍ୟ ପାଇଁ ପହଞ୍ଚିଥିଲା । ଏଠାରେ ପୋଲାଣ୍ଡରେ ମଧ୍ୟ ଲୋକମାନେ ଜାମ ସାହେବ ଏବଂ ତାଙ୍କ ପରିବାରକୁ ବହୁତ ସମ୍ମାନ ଦେଇଛନ୍ତି। ଏହି ଭଲ ପାଇବା, ୱାର୍ସାର ଗୁଡ୍ ମହାରାଜା ଛକରେ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବେ ଦୃଶ୍ୟମାନ ହେଉଛି। କିଛି ଦିନ ତଳେ ମୁଁ ମଧ୍ୟ ମହାରାଜା ସ୍ମାରକୀ ଓ କୋହ୍ଲାପୁର ସ୍ମାରକୀ ପରିଦର୍ଶନ କରିବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ପାଇଥିଲି। ଏହି ଅବିସ୍ମରଣୀୟ ମୂହୁର୍ତ୍ତରେ ମୁଁ ମଧ୍ୟ ଆପଣଙ୍କୁ ଏକ ସୂଚନା ଦେବାକୁ ଚାହୁଁଛି | ଭାରତ ଜାମସାହେବ ସ୍ମାରକୀ ଯୁବ ବିନିମୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆରମ୍ଭ କରିବାକୁ ଯାଉଛି । ଏହା ଅଧୀନରେ ଭାରତ ପ୍ରତିବର୍ଷ ୨୦ ଜଣ ପୋଲାଣ୍ଡ ଯୁବକଙ୍କୁ ଭାରତ ଆସିବାପାଇଁ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରିବ । ଏହା ଦ୍ୱାରା ପୋଲାଣ୍ଡର ଯୁବକମାନେ ଭାରତ ବିଷୟରେ ଅଧିକ ଜାଣିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇବେ ।
ସାଥୀମାନେ
ଏଠାରେ ଥିବା କୋହ୍ଲାପୁର ସ୍ମାରକୀ ମଧ୍ୟ କୋହ୍ଲାପୁରର ମହାନ ରାଜ ପରିବାର ପାଇଁ ପୋଲାଣ୍ଡବାସୀଙ୍କ ପ୍ରତି ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅଟେ । ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ଏବଂ ମରାଠୀ ସଂସ୍କୃତିର ନାଗରିକଙ୍କ ପ୍ରତି ପୋଲାଣ୍ଡର ନାଗରିକମାନେ ଏହା ଏକ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି । ମରାଠୀ ସଂସ୍କୃତିରେ ମାନବ ଧର୍ମ ହେଉଛି ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରଥା । ଛତ୍ରପତି ଶିବାଜୀ ମହାରାଜଙ୍କ ପ୍ରେରଣାରେ କୋହ୍ଲାପୁରର ରାଜ ପରିବାର ପୋଲାଣ୍ଡର ମହିଳା ଓ ପିଲାମାନଙ୍କୁ ଭାଲିଭାଡେରେ ଆଶ୍ରୟ ଦେଇଥିଲେ । ସେଠାରେ ଏକ ବିରାଟ ଶିବିର ମଧ୍ୟ ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଥିଲା। ପୋଲାଣ୍ଡର ମହିଳା ଓ ପିଲାମାନେ ଯେପରି କୌଣସି ଅସୁବିଧାର ସମ୍ମୁଖୀନ ନହୁଅନ୍ତି ସେଥିପାଇଁ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ଲୋକମାନେ ଦିନରାତି କାମ କରିଥିଲେ।
ସାଥୀମାନେ
ଆଜି ମୋତେ ମୋଣ୍ଟେ କ୍ୟାସିନୋ ସ୍ମାରକୀରେ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଦେବାର ସୁଯୋଗ ମଧ୍ୟ ମିଳିଛି । ଏହି ସ୍ମାରକୀ ଆମକୁ ହଜାର ହଜାର ଭାରତୀୟ ସୈନିକଙ୍କ ବଳିଦାନକୁ ମଧ୍ୟ ମନେ ପକାଇଦିଏ । ବିଶ୍ୱର କୋଣ ଅନୁକୋଣରେ ଥିବା ଭାରତୀୟମାନେ କିପରି ନିଜର କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ପାଳନ କରିଛନ୍ତି ତାହାର ମଧ୍ୟ ଏହା ଏବେ ପ୍ରମାଣ ।
ସାଥୀମାନେ
ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଆଜିର ଭାରତ ନିଜର ପୁରୁଣା ମୂଲ୍ୟବୋଧ ଓ ଐତିହ୍ୟକୁ ନେଇ ଗର୍ବର ସହିତ ବିକାଶ ପଥରେ ଆଗେଇ ଚାଲିଛି। ଆଜି ସାରା ବିଶ୍ୱ ଭାରତକୁ ସେହି ଗୁଣ ପାଇଁ ଜାଣେ ଯାହାକୁ ଭାରତୀୟମାନେ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ଆଗରେ ପ୍ରମାଣିତ କରିଛନ୍ତି । ଆମେ ଭାରତୀୟମାନେ ଆମର ପ୍ରୟାସ, ଉତ୍କର୍ଷତା ଏବଂ ସହାନୁଭୂତି ପାଇଁ ଜଣାଶୁଣା । ଆମେ ଦୁନିଆରେ ଯେଉଁଠିକୁ ମଧ୍ୟ ବି ଯାଇଥାଉ, ଆମର ଲୋକ ଭାରତ ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ପ୍ରୟାସ କରୁଥିବା ଦେଖିବାକୁ ମିଳେ । ଉଦ୍ୟୋଗ ହେଉ ଯତ୍ନଦାତା ହେଉ କିମ୍ବା ଆମର ସେବା କ୍ଷେତ୍ର। ଭାରତୀୟମାନେ ନିଜ ଉଦ୍ୟମରେ ନିଜକୁ ଓ ନିଜ ଦେଶର ନାମକୁ ଆଲୋକିତ କରୁଛନ୍ତି। ଏହା ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଜଣାଉଛି । ଆପଣ ଭାବୁଥିବେ ମୁଁ ଏକ ତୃତୀୟ ଦେଶ ବିଷୟରେ କହୁଛି । ଭାରତୀୟମାନେ ମଧ୍ୟ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ଶ୍ରେଷ୍ଠତା ପାଇଁ ପରିଚିତ । ଆଇଟି କ୍ଷେତ୍ର ହେଉ କି ଭାରତର ଡାକ୍ତର ହୁଅନ୍ତୁ ସମସ୍ତେ ନିଜର ଉତ୍କର୍ଷତା ପାଇଁ ପରିଚିତ ହୋଇଛନ୍ତି । ଆଉ ଏତେ ବଡ ବଡ଼ ଦଳ ମୋ ସମ୍ମୁଖରେ ଉପସ୍ଥିତ ଅଛନ୍ତି ।
ସାଥୀମାନେ
ଆମ ଭାରତୀୟଙ୍କର ଏକ ପରିଚୟ ମଧ୍ୟ ହେଉଛି ମଧ୍ୟ ସହାନୁଭୂତି ରହିଛି। ପୃଥିବୀର ଯେ କୌଣସି ଦେଶରେ ସଙ୍କଟ ସମୟରେ ଭାରତ ହେଉଛି ପ୍ରଥମ ଦେଶ ଯିଏ ସାହାଯ୍ୟର ହାତ ବଢ଼ାଇଥାଏ । କରୋନା, ଆସିଲା, ୧୦୦ ବର୍ଷର ସବୁଠାରୁ ବଡ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ, ତା'ପରେ ଭାରତ କହିଲା - ମାନବିକତା ପ୍ରଥମେ । ଆମେ ବିଶ୍ୱର ୧୫୦ରୁ ଅଧିକ ଦେଶକୁ ଔଷଧ ଏବଂ ଟିକା ପଠାଇଥିଲୁ । ପୃଥିବୀରେ ଯେଉଁଠି ବି ଭୂମିକମ୍ପ ହୁଏ, କୌଣସି ପ୍ରାକୃତିକ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ଘଟେ, ଭାରତର କେବଳ ଗୋଟିଏ ମନ୍ତ୍ର ରହିଛି- ମାନବିକତା ପ୍ରଥମ। ଯଦି କେଉଁଠି ଯୁଦ୍ଧ ହୁଏ, ତେବେ ଭାରତ କହେ- ମାନବିକତା ପ୍ରଥମେ ଏବଂ ଏହି ଭାବନାରେ ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ସାହାଯ୍ୟ କରେ । ଭାରତ ସର୍ବଦା ପ୍ରଥମ ଉତ୍ତର ଦାତା ଭାବେ ସାମ୍ନାକୁ ଆସିଥାଏ।
ସାଥୀମାନେ
ଭାରତ ହେଉଛି ବୁଦ୍ଧଙ୍କ ଐତିହ୍ୟର ଦେଶ। ଆଉ ଯେତେବେଳେ ବୁଦ୍ଧଙ୍କ କଥା ଆସେ, ସେତେବେଳେ ଯୁଦ୍ଧ ନୁହେଁ ଉପରେ ଯିଏ କି ଶାନ୍ତିରେ ବିଶ୍ୱାସ କରନ୍ତି । ତେଣୁ , ଭାରତ ମଧ୍ୟ ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ସ୍ଥାୟୀ ଶାନ୍ତିର ମହାନ ସମର୍ଥକ। ଭାରତର ମତ ସ୍ପଷ୍ଟ- ଏହା ଯୁଦ୍ଧର ଯୁଗ ନୁହେଁ। ମାନବିକତା ପାଇଁ ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ବିପଦ ସୃଷ୍ଟି କରୁଥିବା ଆହ୍ୱାନର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ଏକଜୁଟ ହେବାର ସମୟ ଆସିଛି । ସେଥିପାଇଁ ଭାରତ କୂଟନୀତି ଓ ଆଲୋଚନା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛି।
ସାଥୀମାନେ
ୟୁକ୍ରେନରେ ଫସି ରହିଥିବା ଆମ ପିଲାମାନଙ୍କୁ ଆପଣ ମାନେ କିପରି ସାହାଯ୍ୟ କରିଥିଲେ ତାହା ଆମେ ସମସ୍ତେ ଦେଖିଛୁ । ଆପଣ ସେମାନଙ୍କୁ ଏକ ମହାନ ସେବା କରିଛନ୍ତି । ଆପଣ ଆପଣେଇଛନ୍ତି, ଆପଣ ଆପଣଙ୍କର ଦ୍ଵାର ଖୋଲିଛନ୍ତି, ଆପଣ ରେଷ୍ଟୁରାଣ୍ଟ ଖୋଲିଛନ୍ତି। ଏପରିକି ପୋଲାଣ୍ଡ ସରକାର ଆମ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ପାଇଁ ଭିସା ଭଳି କଟକଣାକୁ ହଟାଇ ଦେଇଛନ୍ତି। ଅର୍ଥାତ୍ ପୋଲାଣ୍ଡ ଆମ ପିଲାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ହୃଦୟରୁ ଦ୍ୱାର ଖୋଲିଦେଇଥିଲା। ଆଜି ବି ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ୟୁକ୍ରେନରୁ ଫେରିଥିବା ପିଲାମାନଙ୍କୁ ଭେଟିଥାଏ, ସେମାନେ ପୋଲାଣ୍ଡର ଲୋକ ଏବଂ ଆପଣଙ୍କୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥାନ୍ତି । ତେଣୁ ଆଜି ୧୪୦ କୋଟି ଭାରତୀୟଙ୍କ ତରଫରୁ ମୁଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ, ପୋଲାଣ୍ଡବାସୀଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି, ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ନମସ୍କାର କରୁଛି ।
ସାଥୀମାନେ
ଭାରତ ଓ ପୋଲାଣ୍ଡ ସମାଜ ମଧ୍ୟରେ ଅନେକ ସାମଞ୍ଜସ୍ୟ ରହିଛି । ଆମ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ମଧ୍ୟ ଏକ ବଡ଼ ସାମଞ୍ଜସ୍ୟ ରହିଛି। ଭାରତ କେବଳ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ମା' ନୁହେଁ, ଏହା ଏକ ଅଂଶୀଦାର ଏବଂ ଜୀବନ୍ତ ଗଣତନ୍ତ୍ର। ଗଣତନ୍ତ୍ର ଉପରେ ଭାରତର ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ଅତୁଟ ବିଶ୍ୱାସ ରହିଛି। ନିକଟରେ ହୋଇଥିବା ନିର୍ବାଚନରେ ମଧ୍ୟ ଆମେ ଏହି ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଦେଖିଛୁ। ଏହା ଥିଲା ଇତିହାସର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ନିର୍ବାଚନ। ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ ନିର୍ବାଚନ ମଧ୍ୟ ରହିଛି। ପାଖାପାଖି ୧୮୦ ନିୟୁତ ଭୋଟର ଭୋଟ୍ ଦେଇଥିଲେ। ଭାରତରେ ୬୪୦ ନିୟୁତରୁ ଅଧିକ ଭୋଟର ୩ ଗୁଣ ଅଧିକ ମତଦାନ କରିଛନ୍ତି। ଭାରତର ଏହି ନିର୍ବାଚନରେ ହଜାର ହଜାର ରାଜନୈତିକ ଦଳ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ । ପାଖାପାଖି ୮ ହଜାର ପ୍ରାର୍ଥୀ ନିର୍ବାଚନ ମଇଦାନକୁ ଓହ୍ଲାଇଥିଲେ। ୫ ନିୟୁତରୁ ଅଧିକ ଭୋଟିଂ ମେସିନ୍, ୧୦ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ମତଦାନ କେନ୍ଦ୍ର, ୧୫ ନିୟୁତରୁ ଅଧିକ କର୍ମଚାରୀ, ଏହି ସ୍ତରର ପରିଚାଳନା, ଏତେ ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ନିର୍ବାଚନ ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସର ଏହି ସ୍ତର, ଏହା ହେଉଛି ଭାରତର ମହାନ ଶକ୍ତି । ଦୁନିଆର ଲୋକମାନେ ଯେତେବେଳେ ଏହି ତଥ୍ୟ ଶୁଣିଥାନ୍ତି, ସେତେବେଳେ ସେମାନଙ୍କର ମୁଣ୍ଡ ବୁଲାଇଥାଏ ।
ସାଥୀମାନେ
ଆମେ ଭାରତୀୟମାନେ ବିବିଧତାକୁ କିପରି ବଞ୍ଚିବା ଏବଂ ପାଳନ କରିବାକୁ ହେବ ଜାଣିଛୁ । ଆଉ ସେଥିପାଇଁ ଆମେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ସମାଜରେ ସହଜରେ ମିଶି ଯାଇଥାଉ । ପୋଲାଣ୍ଡରେ ଭାରତ ବିଷୟରେ ଜାଣିବା, ବୁଝିବା ଏବଂ ପଢିବାର ଏକ ପୁରୁଣା ପରମ୍ପରା ରହିଛି । ଆମେ ଏଠାକାର ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟଗୁଡ଼ିକରେ ମଧ୍ୟ ଏହା ଦେଖିବାକୁ ପାଇଥାଉ । ଆପଣମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅନେକ ୱାର୍ସା ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର ମୁଖ୍ୟ ପାଠାଗାରକୁ ଯାଇଥିବେ । ସେଠାରେ ଭଗବତ ଗୀତା, ଉପନିଷଦଙ୍କ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥାଏ । ତାମିଲ ହେଉ, ସଂସ୍କୃତ ହେଉ, ଅନେକ ଭାରତୀୟ ଭାଷା ପଢ଼ିଥାନ୍ତି। ଏଠାକାର ଶ୍ରେଷ୍ଠ ବିଶ୍ବବିଦ୍ୟାଳୟ ଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତ ଅଧ୍ୟୟନ ସହ ଜଡ଼ିତ ଚେୟାର ରହିଛି। କବାଡି ସହ ପୋଲାଣ୍ଡ ଓ ଭାରତୀୟଙ୍କର ମଧ୍ୟ ସମ୍ପର୍କ ରହିଛି। ଆପଣ ମାନେ ମଧ୍ୟ ଜାଣନ୍ତି ଯେ ଭାରତରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗାଁରେ କବାଡି ଖେଳାଯାଏ । ଭାରତର ଏହି ମ୍ୟାଚ୍ ଏବେ ପୋଲାଣ୍ଡରେ ପହଞ୍ଚିଛି। ଏବଂ ପୋଲାଣ୍ଡର ଲୋକମାନେ କବାଡିକୁ ଏକ ନୂତନ ଶିଖରରେ ପହଞ୍ଚାଇଛନ୍ତି । ପୋଲାଣ୍ଡ କ୍ରମାଗତ ୨ ବର୍ଷ ଧରି ୟୁରୋପୀୟ କବାଡି ଚାମ୍ପିୟନ ହୋଇଛି। ମୋତେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ ଅଗଷ୍ଟ ୨୪ରୁ ପୁଣି ଥରେ କବାଡି ଚାମ୍ପିୟନଶିପ୍ ଆୟୋଜନ ହେବାକୁ ଯାଉଛି ଏବଂ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ପୋଲାଣ୍ଡ ଏହାର ଆୟୋଜନ କରୁଛି । ମୁଁ ମଧ୍ୟ ଆଜି ଆପଣଙ୍କ ମାଧ୍ୟମରେ ପୋଲାଣ୍ଡ କବାଡି ଦଳକୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି ।
ସାଥୀମାନେ
ଆପଣ କିଛି ଦିନ ତଳେ ଏଠାରେ ସ୍ୱାଧୀନତା ଦିବସ ପାଳନ କରିଥିଲେ । ସ୍ୱାଧୀନତା ଆନ୍ଦୋଳନ ସମୟରେ ଆମ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀମାନେ ଭାରତକୁ ସମୃଦ୍ଧ କରିବାର ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖିଥିଲେ । ସେହି ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସାକାର କରିବା ପାଇଁ ଆଜି ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କରୁଛନ୍ତି । ୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ନିଜ ଭାରତକୁ, ବିକଶିତ ଭାରତ ରେ ପରିଣତ କରିବା ର ସଂକଳ୍ପ ନେଇ ଆମ ଦେଶ ଆଗକୁ ବଢିବାକୁ ଭାରତ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି । ସେଥିପାଇଁ ଆଜିର ଭାରତ ଅଭୂତପୂର୍ବ ମାତ୍ରାରେ, ଦ୍ରୁତ ଗତି ଏବଂ ସମାଧାନ ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି । ଆଜି ଭାରତ କେତେ ମାତ୍ରାରେ ଏବଂ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବଦଳୁଛି ତାହା ଶୁଣିଲେ ଆପଣ ମଧ୍ୟ ଗର୍ବ ଅନୁଭବ କରିବେ । ମୁଁ କହିବି ...? ଭାରତରେ ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ୨୫୦ ନିୟୁତ ଲୋକ ଦାରିଦ୍ର୍ୟମୁକ୍ତ ହୋଇଛନ୍ତି। ଏବଂ ୨୫୦ ନିୟୁତ ଅର୍ଥାତ୍ ଫ୍ରାନ୍ସ, ଜର୍ମାନୀ ଏବଂ ବ୍ରିଟେନର ମୋଟ ଜନସଂଖ୍ୟା ଠାରୁ ଏହି ସଂଖ୍ୟା ଅଧିକ । ୧୦ ବର୍ଷ ରେ ଆମେ ଗରିବଙ୍କ ପାଇଁ ୪୦ ନିୟୁତ ପକ୍କା ଘର ନିର୍ମାଣ କରିଛୁ ଏବଂ ଆମେ ଆହୁରି ୩୦ ନିୟୁତ ଘର ନିର୍ମାଣ କରିବାକୁ ଯାଉଛୁ । ଏବଂ ଯଦି ଆଜି ପୋଲାଣ୍ଡରେ ୧୪ ନିୟୁତ ପରିବାର ଅଛନ୍ତି, ତେବେ ଆମେ ମାତ୍ର ଏକ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରାୟ ୩ଟି ନୂତନ ପୋଲାଣ୍ଡ ନିର୍ମାଣ କରିଛୁ । ଆମେ ଆର୍ଥିକ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତୀକରଣକୁ ପରବର୍ତ୍ତୀ ସ୍ତରକୁ ନେଇଛୁ । ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତରେ ୫୦୦ ନିୟୁତ ଜନଧନ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟ ଖୋଲାଯାଇଛି । ଏହି ସଂଖ୍ୟା ସମଗ୍ର ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘର ଜନସଂଖ୍ୟାଠାରୁ ଅଧିକ। ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘର ଜନସଂଖ୍ୟା ସମାନ ଭାରତରେ ୟୁପିଆଇ ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରତିଦିନ ଡିଜିଟାଲ କାରବାର ହେଉଛି । ସରକାର ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘର ମୋଟ ଜନସଂଖ୍ୟା ଠାରୁ ଅଧିକ ଭାରତୀୟଙ୍କୁ ୫ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାର ମାଗଣା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବୀମା ପ୍ରଦାନ କରନ୍ତି । ଗତ ଏକ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ଭାରତରେ ବ୍ରଡବ୍ୟାଣ୍ଡ ବ୍ୟବହାରକାରୀଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ମଧ୍ୟ ୬୦ ନିୟୁତରୁ ୯୪୦ ନିୟୁତକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ଅର୍ଥାତ୍ ୟୁରୋପ ଏବଂ ଆମେରିକାର ଜନସଂଖ୍ୟାକୁ ମିଶାଇ ଦେଲେ ଆଜି ଭାରତରେ ପ୍ରାୟ ସେତିକି ଲୋକ ବ୍ରଡବ୍ୟାଣ୍ଡ ବ୍ୟବହାର କରୁଛନ୍ତି । ଗତ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରାୟ ୭ ଲକ୍ଷ କିଲୋମିଟର ଅପ୍ଟିକାଲ ଫାଇବର ବିଛାଯାଇଛି । ଏହା ଆମ ପୃଥିବୀକୁ ୭୦ ଥର ବୁଲିବା ପରି । ଭାରତ ୨ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜିଲ୍ଲାକୁ ୫ଜି ନେଟୱାର୍କ ପ୍ରଦାନ କରିଛି। ଏବେ ଆମେ ମେଡ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ୬ଜି ନେଟୱର୍କ ଉପରେ କାମ କରୁଛୁ ।
ସାଥୀମାନେ
ଭାରତର ପରିବର୍ତ୍ତନର ଏହି ପରିମାଣ ସାର୍ବଜନୀନ ପରିବହନରେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରତିଫଳିତ ହୁଏ । ୨୦୧୪ରେ ଭାରତର ୫ଟି ସହରରେ ମେଟ୍ରୋ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ହୋଇଥିଲା। ଆଜି ୨୦ଟି ସହରରେ ମେଟ୍ରୋ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ହୋଇଛି। ବର୍ତ୍ତମାନ ପୋଲାଣ୍ଡର ଏକ ତୃତୀୟାଂଶ ଲୋକ ମେଟ୍ରୋ ଟ୍ରେନରେ ଯାତ୍ରା କରୁଛନ୍ତି ।
ସାଥୀମାନେ
ଭାରତ ଯାହା ବି କରେ, ତାହା ଏକ ନୂଆ ରେକର୍ଡ ରେ ପରିଣତ ହୋଇ ଇତିହାସ ହୋଇଯାଇଥାଏ। ଆପଣ ଦେଖିଥିବେ ଯେ ଭାରତ ଏକାସାଙ୍ଗରେ ୧୦୦ରୁ ଅଧିକ ଉପଗ୍ରହ ଉତକ୍ଷେପଣ କରିଛି । ଏହା ମଧ୍ୟ ନିଜେ ଏକ ରେକର୍ଡ। ଆଉ ମାତ୍ର ଦୁଇ ଦିନ ପରେ ଅଗଷ୍ଟ ୨୩ ହେଉଛି ଜାତୀୟ ମହାକାଶ ଦିବସ । ଆପଣ ମଧ୍ୟ ଜାଣନ୍ତି, ମନେ ରଖନ୍ତି, ନୁହେଁ କି?, କ'ଣ ମନେ ଅଛି ନା ? ସେହିଦିନ ଭାରତ ନିଜର ଚନ୍ଦ୍ରଯାନକୁ ଚନ୍ଦ୍ରର ଦକ୍ଷିଣ ମେରୁରେ ଅବତରଣ କରିଥିଲା। ଯେଉଁଠି କୌଣସି ଦେଶ ପହଞ୍ଚି ପାରିନାହିଁ, ସେଠାରେ ଭାରତ ପହଞ୍ଚିଛି। ଆଉ ସେହି ସ୍ଥାନର ନାମ ହେଉଛି ଶିବ ଶକ୍ତି । ସେହି ସ୍ଥାନର ନାମ ହେଉଛି ଶିବ ଶକ୍ତି । ଭାରତ ହେଉଛି ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ।
ସାଥୀମାନେ
ବିଶ୍ୱଜନସଂଖ୍ୟାରେ ଭାରତର ଅଂଶ ପ୍ରାୟ ୧୬-୧୭ ପ୍ରତିଶତ ରହିଛି, କିନ୍ତୁ ଜନସଂଖ୍ୟା ଦୃଷ୍ଟିରୁ ବିଶ୍ୱ ଅଭିବୃଦ୍ଧିରେ ଭାରତର ଅଂଶ ଏତେ ପୂର୍ବରୁ ନଥିଲା । ଏବେ ସ୍ଥିତି ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବଦଳୁଛି। ୨୦୨୩ରେ ବିଶ୍ୱ ଅଭିବୃଦ୍ଧିରେ ଭାରତର ଅଂଶ ୧୬ ପ୍ରତିଶତରୁ ଅଧିକ ରହିଛି। ଆଜି ବିଶ୍ୱର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଏଜେନ୍ସି, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅନୁଷ୍ଠାନ ଭାରତର ଗୌରବମୟ ଭବିଷ୍ୟତର ପୂର୍ବାନୁମାନ କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ସେ ଜ୍ୟୋତିଷୀ ନୁହଁନ୍ତି, ଏହା ଭୂତଳ ବାସ୍ତବତା ଆଧାରରେ ହିସାବ କରିଥାନ୍ତି । ବର୍ତ୍ତମାନ ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ଅର୍ଥନୀତି ରେ ପରିଣତ ହେବାଠାରୁ ଦୂରରେ ନାହିଁ । ମୁଁ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଇଛି ଯେ ମୋର ତୃତୀୟ ପାଳିରେ ଭାରତ ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ଅର୍ଥନୀତି ରେ ପରିଣତ ହେବ । ଆଗାମୀ ଦିନରେ ବିଶ୍ୱରେ ଭାରତର ବିପୁଳ ଅର୍ଥନୈତିକ ଉନ୍ନତି ଦେଖିବାକୁ ମିଳିବ । ଡିଜିଟାଲ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଯୋଗୁଁ ଭାରତ ଚଳିତ ଦଶନ୍ଧି ଶେଷ ସୁଦ୍ଧା ୮ ଟ୍ରିଲିୟନ ଡଲାର ଅର୍ଥନୀତିରେ ପରିଣତ ହେବ ବୋଲି ନାସକମ୍ ଆକଳନ କରିଛି। ନାସ୍କମ୍ ଏବଂ ବୋଷ୍ଟନ କନସଲଟିଂ ଗ୍ରୁପ୍ ଆକଳନ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଆସନ୍ତା ୩-୪ ବର୍ଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଭାରତର ଏଆଇ ବଜାର ପ୍ରାୟ ୩୦-୩୫% ବେଗରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ। ଅର୍ଥାତ୍ ଚାରିଆଡ଼େ ଭାରତ କୁ ନେଇ ଏକ ଅଭୂତପୂର୍ବ ସକାରାତ୍ମକତା ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି। ଆଜି ଭାରତ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ମିଶନ, ଗଭୀର ମହାସାଗର ମିଶନ, ଜାତୀୟ ସବୁଜ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ ମିଶନ, ଜାତୀୟ କ୍ୱାଣ୍ଟମ ମିଶନ ଏବଂ ଏଆଇ ମିଶନ ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଭାରତ ଆଗାମୀ ଅନେକ ଦଶନ୍ଧି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବହୁତ ଆଗରେ ରହିବ । ଆଗାମୀ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତ ମଧ୍ୟ ନିଜର ମହାକାଶ ଷ୍ଟେସନ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତି ଚଳାଇଛି । ଆଉ ସେହି ଦିନ ଦୂରରେ ନାହିଁ ଯେତେବେଳେ ଆପଣ ଭାରତର ମହାକାଶଚାରୀମାନଙ୍କୁ ମେଡ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଗଗନଯାନରୁ ମହାକାଶକୁ ଯାଉଥିବା ଦେଖିବେ ।
ସାଥୀମାନେ
ଗୁଣାତ୍ମକ ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ଗୁଣାତ୍ମକ ମାନବସମ୍ବଳ ଉପରେ ଆଜି ଭାରତର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଧ୍ୟାନ ରହିଛି। ଏହି ଦୁଇଟି ଜିନିଷ ବିଶ୍ୱ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳା ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ | ନିକଟରେ ବଜେଟରେ ଆମେ ଯୁବବର୍ଗଙ୍କ ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି ଉପରେ ଅଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଛୁ । ଆମର ବହୁ ସଂଖ୍ୟକ ଯୁବକ ଏଠାକୁ ପାଠ ପଢ଼ିବାକୁ ଆସିଛନ୍ତି। ଆମେ ଭାରତକୁ ଶିକ୍ଷା, ଗବେଷଣା ଏବଂ ଉଦ୍ଭାବନର ଏକ ବଡ଼ କେନ୍ଦ୍ର ରେ ପରିଣତ କରିବାରେ ମଧ୍ୟ ଲାଗି ପଡିଛୁ।
ସାଥୀମାନେ
ବୈଷୟିକ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ହେଉ, ଚିକିତ୍ସା ସେବା ହେଉ, ଶିକ୍ଷା ହେଉ ସବୁ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ଏକ ଦକ୍ଷ ମାନବ ସମ୍ବଳ ସୃଷ୍ଟି କରିବାଦିଗରେ ଭାରତ ଅଗ୍ରଣୀ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛି। ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରର ଏକ ଉଦାହରଣ ଦେବି । ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆମେ ଭାରତରେ ୩୦୦ରୁ ଅଧିକ ନୂତନ ମେଡିକାଲ କଲେଜ ନିର୍ମାଣ କରିଛୁ । ବିଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତରେ ମେଡିକାଲ ସିଟ୍ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ହୋଇଛି, ଯାହା କି ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ହୋଇଛି। ଏହି ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆମେ ଆମ ଚିକିତ୍ସା ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ୭୫,୦୦୦ ନୂଆ ସିଟ୍ ଯୋଡ଼ିଛୁ। ବର୍ତ୍ତମାନ ଆମେ ଆସନ୍ତା ୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ୭୫,୦୦୦ ନୂତନ ମେଡିକାଲ ସିଟ୍ ଯୋଡିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛୁ । ଏହା ଏକ ଗୁଣାତ୍ମକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା ପ୍ରଦାନକାରୀ ଭାବରେ ଭାରତର ଭୂମିକାକୁ ଆହୁରି ସୁଦୃଢ଼ କରିବ । ଏବଂ ବିଶ୍ୱକୁ ଆମର କେବଳ ଗୋଟିଏ ବାର୍ତ୍ତା ଅଛି, ସେହି ଦିନ ଅଧିକ ଦୂରରେ ନାହିଁ, ଆମେ କହିବୁ ଭାରତରେ ଠିକ ହୋଇଯିବ । ଆମେ ଏବେ ପ୍ରସ୍ତୁତି କରୁଛୁ।
ସାଥୀମାନେ
ଉଦ୍ଭାବନ ଏବଂ ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀ ଉଭୟ ଭାରତ ଏବଂ ପୋଲାଣ୍ଡ ଦେଶର ବିକାଶକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବାକୁ ଯାଉଛନ୍ତି । ଆଜି ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ଖୁସି ଖବର ନେଇ ଆସିଛି । ଉଭୟ ଭାରତ ଓ ପୋଲାଣ୍ଡ ପରସ୍ପର ମଧ୍ୟରେ ଏକ ସାମାଜିକ ସୁରକ୍ଷା ଚୁକ୍ତିରେ ରାଜି ହୋଇଛନ୍ତି। ଯାହା ଆପଣଙ୍କ ଭଳି ସମସ୍ତ ବନ୍ଧୁଙ୍କ ପାଇଁ ଲାଭଦାୟକ ହେବ ।
ସାଥୀମାନେ
ଭାରତର ଜ୍ଞାନ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ, ଭାରତର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ, ଭାରତର ସଂସ୍କୃତି ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ, ଯତ୍ନ ଓ କରୁଣା ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ । ଆମର ପୂର୍ବପୁରୁଷମାନେ ଆମକୁ ବସୁଧୈବ କୁଟୁମ୍ବକମର ମନ୍ତ୍ର ଦେଇଛନ୍ତି । ଆମେ ସମଗ୍ର ଦୁନିଆକୁ ଗୋଟିଏ ପରିବାର ଭାବରେ ବିବେଚନା କରୁ । ଆଉ ଏହାର ପ୍ରତିଫଳନ ଆଜିର ଭାରତର ନୀତି ଓ ନିଷ୍ପତିରେ ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି । ଜି-୨୦ ସମୟରେ ଭାରତ ଗୋଟିଏ ପୃଥିବୀ, ଗୋଟିଏ ପରିବାର ଏବଂ ଗୋଟିଏ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଥିଲା, ଏହି ଭାବନାରେ ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ବିଶ୍ୱର ଉନ୍ନତ ଭବିଷ୍ୟତ ନିଶ୍ଚିତ । ଗୋଟିଏ ସୂର୍ଯ୍ୟ, ଗୋଟିଏ ବିଶ୍ୱ, ଗୋଟିଏ ଗ୍ରିଡ୍ ର କନସେପ୍ଟ ସହ ବିଶ୍ୱକୁ ଯୋଡ଼ିବାକୁ ଚାହୁଁଛି ଭାରତ । ଭାରତ ହିଁ ଏକ ସୁସ୍ଥ ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ଏକ ପୃଥିବୀ, ଗୋଟିଏ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକୁ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଭାବରେ ବିବେଚନା କରେ । ଆମର ଧ୍ୟାନ ଏକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଅର୍ଥାତ୍ ସାମଗ୍ରିକ କଲ୍ୟାଣ ଉପରେ ରହିବା ଉଚିତ, ଯେଉଁଥିରେ ଆମର ପଶୁ ହୁଅନ୍ତୁ, ଗଛ-ଲତା ହୁଅନ୍ତୁ ସମସ୍ତଙ୍କର ଏବଂ ଗଛଗୁଡ଼ିକର ମଧ୍ୟ ଯତ୍ନ ନିଆଯିବା ଉଚିତ, ସମସ୍ତଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପ୍ରତି ଧ୍ୟାନ ଦେବା ଉଚିତ୍ | ଆଜି ଆମେ ଯେଉଁ ଭଳି ପରିସ୍ଥିତିର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଛୁ, ସେଥିରେ ଏକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟର ନୀତି ଅଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇପଡ଼ିଛି। ଭାରତ ମିଶନ LIFE ର ଏକ ମଡେଲ ଅର୍ଥାତ୍ ପରିବେଶ ପାଇଁ ଜୀବନଶୈଳୀ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱକୁ ଦେଇଛି । ଭାରତରେ ଚାଲିଥିବା ଏକ ବଡ଼ ଅଭିଯାନ ବିଷୟରେ ଆପଣ ମଧ୍ୟ ଶୁଣିଥିବେ । ଏହି ଅଭିଯାନ ହେଉଛି – ଗୋଟିଏ ଗଛ ମା'ଙ୍କ ନାମରେ । କୋଟି କୋଟି ଭାରତୀୟ ନିଜ ମା'ଙ୍କ ନାମରେ ବୃକ୍ଷରୋପଣ କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହା ପୃଥିବୀ ମାତାଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ଦେଉଛି ।
ସାଥୀମାନେ
ଅର୍ଥନୀତି ଏବଂ ପରିବେଶରେ ସନ୍ତୁଳନ ଆଜି ଭାରତର ପ୍ରାଥମିକତା । ଭାରତ ହିଁ ଏକ ବିକଶିତ ରାଷ୍ଟ୍ର ଓ ନିଟ୍ ଶୂନ୍ୟ ରାଷ୍ଟ୍ରର ଦ୍ଵିତୀୟ ସଂକଳ୍ପ ନେଇ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି। ସବୁଜ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ଭାରତ ୩୬୦ ଡିଗ୍ରୀ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଉପରେ କାମ କରୁଛି। ସବୁଜ ଗତିଶୀଳତା ଏହାର ଏକ ବଡ଼ ଉଦାହରଣ । ଆମେ ପେଟ୍ରୋଲରେ ୨୦ ପ୍ରତିଶତ ଇଥାନଲ ମିଶ୍ରଣ କରିବାର ଅତି ନିକଟତର ଅଛୁ । ଭାରତ ଆଜି ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବୈଦ୍ୟୁତିକ ଗତିଶୀଳତା ବିସ୍ତାର କରୁଛି । ଆଜି ଭାରତରେ ଇଲେକ୍ଟ୍ରିକ୍ ଯାନର ବିକ୍ରି ପ୍ରତିବର୍ଷ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି। ଗତ ବର୍ଷରେ ଇଭିଏସ ବିକ୍ରି ୪୦ ପ୍ରତିଶତରୁ ଅଧିକ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ସେଦିନ ଦୂର ନୁହେଁ ଯେତେବେଳେ ଭାରତ ଇଭି ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ଉଦ୍ଭାବନର ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ କେନ୍ଦ୍ରରେ ପରିଣତ ହେବ । ଆଗାମୀ ଦିନରେ ଆପଣ ଭାରତକୁ ସବୁଜ ହାଇଡ୍ରୋଜେନର ଏକ ବଡ ବିଶ୍ୱ କେନ୍ଦ୍ର ଭାବରେ ଦେଖିବାକୁ ଯାଉଛନ୍ତି ।
ସାଥୀମାନେ
ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ଭାରତ ଏବଂ ପୋଲାଣ୍ଡ ମଧ୍ୟରେ ଭାଗୀଦାରୀ ନୂତନ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଶକ୍ତି ଭଳି କ୍ଷେତ୍ରରେ କ୍ରମାଗତ ଭାବରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି । ଅନେକ ଭାରତୀୟ କମ୍ପାନି ଏଠାରେ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ କରିଛନ୍ତି, ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରିଛନ୍ତି। ପୋଲାଣ୍ଡର ଅନେକ କମ୍ପାନୀ ଭାରତରେ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିଛନ୍ତି । ଆସନ୍ତାକାଲି ମୁଁ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଡୁଡା ଏବଂ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଟସ୍କଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଭେଟିବି । ଏହି ବୈଠକ ଭାରତ-ପୋଲାଣ୍ଡର ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ଭାଗିଦାରୀକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଟସ୍କ ଭାରତର ବହୁତ ଭଲ ବନ୍ଧୁ । ସେ ୟୁରୋପୀୟ ପରିଷଦର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଥିବା ବେଳେ ମୁଁ ତାଙ୍କୁ ଅନେକ ଥର ଭେଟିଛି ।
ସାଥୀମାନେ
ଆଜିର ଭାରତ ଗୋଟିଏ ସ୍ୱର, ଗୋଟିଏ ଭାବନା ରେ ଏକ ବିକଶିତ ଭବିଷ୍ୟତ ଲେଖିବାରେ ବ୍ୟସ୍ତ । ଆଜି ଭାରତ ଏକ ସୁଯୋଗର ଦେଶ। ଆପଣଙ୍କୁ ଭାରତର ଅଭିବୃଦ୍ଧି କାହାଣୀ ସହିତ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ଯୋଡିବାକୁ ପଡିବ । ଏବଂ ଆପଣଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଭାରତ ପର୍ଯ୍ୟଟନର ବ୍ରାଣ୍ଡ ଆମ୍ବାସାଡର ହେବାକୁ ପଡିବ । ଆପଣ କଣ କହିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି? ସେମାନେ ସୋସିଆଲ ମିଡିଆରେ ନିଜର ଫଟୋ ଲଗାଇ ତାଜମହଲ ସାମ୍ନାରେ ବସିବେ । ବ୍ରାଣ୍ଡ ଆମ୍ବାସାଡରର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ଆପଣଙ୍କୁ ପ୍ରତିବର୍ଷ ଅତି କମରେ ପାଞ୍ଚଟି ପୋଲାଣ୍ଡ ପରିବାରକୁ ଭାରତ ଦେଖିବା ପାଇଁ ପଠାଇବାକୁ ପଡିବ । କରିବେ କି? ମୋତେ ଏତେ ହୋମୱାର୍କ ଦିଆଯିବା ଉଚିତ, ନୁହେଁ କି? ଆପଣଙ୍କର ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ରୟାସ ଭାରତକୁ ବିକଶିତ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ ।
ସାଥୀମାନେ
ପୁଣି ଥରେ ଏଠାକୁ ଆସିଥିବାରୁ, ଏହି ବିଶାଳ ସ୍ୱାଗତ ପାଇଁ ମୁଁ ଆପଣସମସ୍ତଙ୍କୁ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଉଛି । ମୋ ମୋ ସହିତ କୁହନ୍ତୁ –
ଭାରତ ମାତା କୀ ଜୟ !
ଭାରତ ମାତା କୀ ଜୟ !
ଭାରତ ମାତା କୀ ଜୟ !
ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ।

Prime Minister's Office
English rendering of Prime Minister’s address at the Indian community programme in Warsaw, Poland
22 AUG 2024 4:45AM by PIB Delhi
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Namaskar! Kem Chho? Vanakkam! Sat Sri Akal! Jin Dobre!
This view is truly wonderful, and your enthusiasm is amazing as well. Since the moment I stepped here, you haven’t been tired. You all have come from different parts of Poland, with different languages, dialects, and cuisines. But everyone is connected by a sense of Indianness. You have given such a splendid welcome to me here for which I am very grateful to all of you and the people of Poland for this reception.
Friends,
For the past week, you all have been the focus of the Indian media. There has been a lot of discussion about the people of Poland, and much has been shared about Poland as well. There is also a headline circulating, and it is being reported in the media that an Indian Prime Minister has come to Poland after 45 years. Many good things are destined for me. Just a few months ago, I went to Austria, where it had also been four decades since an Indian Prime Minister visited. There are many such countries where no Indian Prime Minister has visited for decades. But now, the circumstances are different. For decades, the policy of Bharat was to maintain equal distance from all countries. The policy of today’s Bharat is to maintain equal closeness with all countries. Today’s Bharat wants to connect with everyone, today’s Bharat speaks of everyone’s development, today’s Bharat stands with everyone and thinks of everyone’s interests. We are proud that today the world is honouring Bharat as a ‘Vishwa Bandhu’ (global friend). You are also experiencing this here, right? My information is correct, isn’t it?
Friends,
For us, this is not about geopolitics, but about values and traditions. Those who had no place elsewhere, Bharat gave them space in its heart and on its land. This is our heritage, which every Indian is proud of. Poland has been a witness to this eternal spirit of Bharat. Even today, everyone in Poland knows our Jam Saheb as ‘Dobre’ or the Good Maharaja. When Poland was surrounded by difficulties during World War II, when thousands of Polish women and children were wandering for refuge, Jam Saheb, Digvijay Singh Ranjitsinh Jadeja, came forward. He had a special camp set up for Polish women and children. Jam Saheb told the Polish children at the camp that just as the people of Nawanagar call me ‘Bapu,’ (father), similarly, I am your ‘Bapu’ too.
Friends,
I have had a close relationship with the family of Jam Saheb, and they have shown immense affection towards me. Even a few months ago, I went to meet the current Jam Saheb. There is still a picture related to Poland in his room. And it pleases me to see that Poland has kept alive the path laid by Jam Saheb. When a devastating earthquake hit Gujarat, including Jamnagar, two decades ago, Poland was one of the first countries to come forward with help. The people of Poland have also given great respect to Jam Saheb and his family. This love is clearly visible in the ‘Good Maharaja Square’ in Warsaw. Just a while ago, I also had the fortune to visit the Dobre Maharaja Memorial and the Kolhapur Memorial. In this unforgettable moment, I would like to share with you some information. Bharat is going to start the Jam Saheb Memorial Youth Exchange Program. Under this program, 20 Polish youth will be invited to Bharat every year. This will provide Polish youth with more opportunities to understand Bharat.
Friends,
The Kolhapur Memorial here is also a tribute to the great royal family of Kolhapur by the people of Poland. It is an honour expressed by the people of Poland towards the citizens of Maharashtra and Marathi culture. In Marathi culture, the practice of humanity holds the highest priority. Inspired by Chhatrapati Shivaji Maharaj, the royal family of Kolhapur gave shelter to Polish women and children in Valivade. A large camp was also set up there. The people of Maharashtra worked day and night to ensure that the Polish women and children faced no hardship.
Friends,
Today, I also had the opportunity to pay tribute at the Monte Cassino Memorial. This memorial also reminds us of the sacrifice of thousands of Indian soldiers. It is a testament to how Indians have fulfilled their duties in every corner of the world.
Friends,
Bharat of the 21st century, proud of its ancient values and heritage, is moving forward on the path of development. Today, the world recognizes Bharat for the qualities that Indians have proven to the world. We Indians are known for our efforts, excellence, and empathy. Wherever we go in the world, we Indians are seen making maximum efforts. Be it entrepreneurship, caregivers, or our service sector, Indians are making a name for themselves and their country with their efforts. I am talking about you. You might think I’m talking about a third country. Indians are also recognized for their excellence around the world. Be it the IT sector or Indian doctors, all are shining with their excellence. And a large group is present right in front of me.
Friends,
Another identity of Indians is our empathy. Whenever a crisis arises in any country, Bharat is the first country to extend a helping hand. When Covid, the biggest disaster in 100 years, struck, Bharat said, ‘Humanity First.’ We sent medicines and vaccines to over 150 countries. Whenever an earthquake occurs anywhere in the world, or a natural disaster strikes, Bharat’s mantra is ‘Humanity First.’ Whether it’s war, Bharat says, ‘Humanity First,’ and with this spirit, Bharat helps people worldwide. Bharat always emerges as the first responder.
Friends,
Bharat is the land of Buddha’s heritage. And when it comes to Buddha, it’s about peace, not war. Therefore, Bharat is a strong advocate for lasting peace in this region. Bharat’s stance is very clear – this is not an era of war. It is time to unite to tackle the biggest threats to humanity. Therefore, Bharat emphasizes diplomacy and dialogue.
Friends,
We all saw it the way you helped our children stranded in Ukraine. You served them well. You set up langars, opened your homes, and even your restaurants. The Polish government even waived visa restrictions for our students. Poland wholeheartedly opened its doors for our children. Even today, when I meet children who returned from Ukraine, they praise the people of Poland and you very much. Therefore, today I commend you all and the people of Poland on behalf of 140 crore Indians. I salute you.
Friends,
There are many similarities between the societies of Bharat and Poland. One major similarity is our democracy. Bharat is not only the mother of democracy but also a participative and vibrant democracy. The people of Bharat have unshakable faith in democracy. We saw this faith in the recent elections. These were the largest elections in history. Recently, the European Union also had elections, where about 180 million voters cast their votes. In Bharat, around 640 million voters, more than three times that number, participated. Thousands of political parties participated in these elections in Bharat. About 8,000 candidates were in the fray. With over 5 million voting machines, more than 1 million polling stations, and over 15 million employees, the scale of management, efficiency, and trust in the election process is the greatest strength of Bharat. When people around the world hear these numbers, they are amazed.
Friends,
We Indians know how to live with diversity, and how to celebrate it. And that is why we easily blend into any society. In Poland, there is a longstanding tradition of learning about and understanding Bharat. This is also evident in the universities here. Many of you must have visited the main library of Warsaw University. There, quotes from the Bhagavad Gita and the Upanishads greet us all. There are many people here who study Indian languages like Tamil and Sanskrit. There are also chairs related to Indian studies in the excellent universities here. Poland and Indians also have a connection through kabaddi. You know that kabaddi is played in every village in Bharat. This game reached Poland from Bharat, and the people of Poland have taken kabaddi to new heights. Poland has been the European kabaddi champion for two consecutive years. I have been informed that a kabaddi championship is going to be held again from August 24, and for the first time, Poland is hosting it. I would like to extend my best wishes to the Polish kabaddi team through you.
Friends,
You recently celebrated the festival of independence here. Our freedom fighters dreamed of a prosperous Bharat during the independence movement. Today, every Indian is working tirelessly to fulfill that dream. Bharat has set a goal of becoming a ‘Viksit Bharat’ (Developed India) by 2047. Our country is moving in that direction. Therefore, today’s Bharat is working on an unprecedented scale, speed, and solutions. The scale and speed at which transformation is happening in Bharat will make you proud. Should I tell you? In the last 10 years, 250 million people in Bharat have been lifted out of poverty. And 250 million is more than the total population of France, Germany, and the UK combined. In 10 years, 40 million solid homes have been built for the poor, and we are going to build 30 million more homes. And if Poland has 14 million households today, we have built the equivalent of nearly three new Polands in just one decade. We have taken financial inclusion to the next level. In 10 years, we have opened 500 million Jan Dhan bank accounts in Bharat. This number is more than the entire population of the European Union. The daily digital transactions in Bharat through UPI are equal to the population of the European Union. More Indians than the total population of the European Union receive free health insurance of 5,00,000 rupees from the government. In the last decade, the number of broadband users in Bharat has increased from 60 million to over 940 million. If you combine the populations of Europe and the USA, that’s roughly the number of people in Bharat who use broadband today. In the past decade, around 7,00,000 kilometres of optical fiber have been laid. This is enough to circle the Earth seventy times. Bharat has brought 5G networks to every district within two years. Now, we are working on Made in India 6G networks.
Friends,
The scale of transformation in Bharat is evident in public transport as well. There were operational metros in 5 cities of Bharat in 2014. Today, there are operational metros in 20 cities. The number of people who travel by metro every day in Bharat is equivalent to one-third of the population of Poland.
Friends,
Whatever Bharat does, it sets a new record, it creates history. You have seen that Bharat launched more than 100 satellites simultaneously, which is a record in itself. Just two days from now, on the 23rd of August, is National Space Day. You also know it, right? Do you remember? On this very day, Bharat landed its Chandrayaan on the south pole of the moon. Bharat has reached a place where no other country has reached. And that place is named Shiv Shakti. That place is named Shiv Shakti. Bharat is the world's third-largest start-up ecosystem.
Friends,
Bharat’s share of the world's population is around 16-17 percent, but Bharat’s share in global growth in terms of population was not as significant before. Now, the situation is changing rapidly. Bharat’s share in global growth exceeded 16 percent in 2023. Today, every global agency and institution is predicting a bright future for Bharat, and these are not astrologers; their calculations are based on statistics and ground realities. Bharat is not far from becoming the third-largest economy in the world. I have promised the people of my country that Bharat will become the third-largest economy in my third term. In the coming years, the world is going to witness the tremendous economic rise of Bharat. NASSCOM estimates that Bharat will become an 8 trillion-dollar economy by the end of this decade due to its digital infrastructure. NASSCOM and the Boston Consulting Group estimate that Bharat’s AI market will grow at a speed of 30-35 percent in the next 3-4 years. There is an unprecedented positivity regarding Bharat everywhere. Today, Bharat is working on the Semiconductor Mission, Deep Ocean Mission, National Green Hydrogen Mission, National Quantum Mission, and AI Mission to ensure that Bharat stays ahead for many decades to come. Bharat is also preparing to establish its space station in the near future. And the day is not far when you will see Indian astronauts traveling to space in the Made-in-India Gaganyaan.
Friends,
Bharat’s entire focus today is on quality manufacturing and quality manpower. These are two things that are very essential for the global supply chain. In the recent Budget, we have emphasized the skilling and job creation for our youth. A large number of our young people are here for education. We are also working to make Bharat a major centre for education, research, and innovation.
Friends,
Bharat has taken up the responsibility of creating skilled manpower for the world in every sector, be it technology, medical care, or education. Let me give you an example from the health sector. In the last 10 years, we have established more than 300 new medical colleges in Bharat. In the last 10 years, the number of medical seats in Bharat has doubled. Double in 10 years! In these 10 years, we have added 75,000 new seats to our medical system. Now, we are aiming to add another 75,000 medical seats in the next five years. This will strengthen Bharat’s role as a provider of quality health services. And we have only one message for the world—soon we will say, "Heal in India." We are preparing for that.
Friends,
Innovation and youth are the energy behind the development of both Bharat and Poland. Today, I have come to you with very good news. Bharat and Poland have agreed on a Social Security Agreement, which will benefit friends like you.
Friends,
Bharat’s wisdom is global, Bharat’s vision is global, Bharat’s culture is global, Bharat’s care and compassion are global. Our ancestors gave us the mantra of "Vasudhaiva Kutumbakam" (the world is one family). We have always considered the whole world as one family. And this is reflected in Bharat’s policies and decisions today. During the G-20, Bharat called for One Earth, One Family, and One Future. This spirit guarantees a better future for the 21st-century world. Bharat wants to connect the world with the concept of One Sun, One World, One Grid. It is Bharat that sees One Earth, One Health as the guarantee of a healthy world. One Health means a holistic well-being approach, which should include our animals, plants, and everyone’s health. Given the current global situation, the principle of One Health has become even more crucial. Bharat has presented the world with the model of Mission LiFE—Lifestyle for Environment. You must have heard about a major campaign happening in Bharat. It is – Ek Ped Maa Ke Naam (the campaign of planting a tree in the name of one’s mother). Millions of Indians are planting trees in the name of their mothers, which is also protecting Mother Earth.
Friends,
Balancing economy and ecology is a priority for Bharat today. It is Bharat that is moving forward with the resolve of being both a developed nation and a net-zero nation. Bharat is working on a 360-degree approach for a green future. Green mobility is a prime example of this. We are very close to achieving 20 percent ethanol blending in petrol. Bharat is rapidly expanding electric mobility. Today, the sale of electric vehicles is increasing rapidly every year in Bharat. Last year, EV sales grew by more than 40 percent in Bharat. The day is not far when Bharat will become the global centre for EV manufacturing and innovation. You will also see Bharat emerging as a major global hub for green hydrogen in the near future.
Friends,
I am glad that the partnership between Bharat and Poland is continuously growing in areas such as new technology and clean energy. Many Indian companies have invested here, creating jobs. Many Polish companies have created opportunities in Bharat. Tomorrow, I will meet with President Duda and Prime Minister Tusk. These meetings will further strengthen the excellent partnership between Bharat and Poland. Prime Minister Tusk is a very good friend of Bharat. When he was the President of the European Council, I met him several times.
Friends,
Today's Bharat is working with one voice and one sentiment to write a developed future. Today, Bharat is a land of opportunities. You too must connect more and more with the growth story of Bharat. And you must also become brand ambassadors of Bharat’s tourism. What does that mean? It means you should post your photos on social media, sitting in front of the Taj Mahal. Being a brand ambassador means you have to send at least five Polish families to Bharat every year to visit. Will you do it? I should give you at least this much homework, right? Every effort of yours will help make your Bharat a ‘Viksit Bharat’.
Friends,
Once again, I express my gratitude to all of you for coming here and for this wonderful welcome. Speak with me:
Bharat Mata ki -- Jai!
Bharat Mata ki -- Jai!
Bharat Mata ki -- Jai!
Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.