প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ভাৰত-মালয়েছিয়া ব্যাপক কৌশলগত অংশীদাৰিত্ব সন্দৰ্ভত যৌথ বিবৃতি
20 AUG 2024 8:29PM by PIB Guwahati
২০২৪ চনৰ ২০ আগষ্টত প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ আমন্ত্ৰণ গ্ৰহণ কৰি মালয়েছিয়াৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী দাতো’ ছেৰী আনোৱাৰ ইব্ৰাহিমে ভাৰত ভ্ৰমণ কৰে। মালয়েছিয়াৰ প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ এয়াই প্ৰথম দক্ষিণ এছিয়া অঞ্চল ভ্ৰমণ৷ তদুপৰি এয়া আছিল দুয়োগৰাকী প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ মাজত প্ৰথমখন বৈঠক আছিল, যাৰ জৰিয়তে তেওঁলোকে বৰ্ধিত কৌশলগত সম্পৰ্কৰ বুজ লয়৷ ব্যাপক আলোচনাত ভাৰত-মালয়েছিয়াৰ সম্পৰ্ক বহুস্তৰীয় আৰু বহুমুখী কৰি তোলা বহু ক্ষেত্ৰ অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছিল।
প্ৰধানমন্ত্ৰী আনোৱাৰ ইব্ৰাহিমৰ সৈতে বৈদেশিক পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰী দাতো’ ছেৰী উটামা হাজী মহম্মদ বিন হাজী হাছান; বিনিয়োগ, বাণিজ্য আৰু উদ্যোগ মন্ত্ৰী টেংকু ডাটুক চেৰী জাফৰুল আব্দুল আজিজ; পৰ্যটন, কলা আৰু সংস্কৃতি মন্ত্ৰী ডাটুক ছেৰী টিয়ং কিং চিং; ডিজিটেল মন্ত্ৰী গোবিন্দ সিং দেও আৰু মানৱ সম্পদ মন্ত্ৰী ষ্টিভেন ছিমকে ধৰি এটা উচ্চ পৰ্যায়ৰ প্ৰতিনিধি দল আহে৷
ৰাষ্ট্ৰপতি ভৱনত প্ৰধানমন্ত্ৰী আনোৱাৰ ইব্ৰাহিমক আনুষ্ঠানিকভাৱে সম্বৰ্ধনা জনোৱাৰ লগতে মহাত্মা গান্ধীক শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জনাবলৈ ৰাজঘাটত উপস্থিত হয়। ইয়াৰ পিছতে দুয়োগৰাকী প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ মাজত দ্বিপাক্ষিক আলোচনা অনুষ্ঠিত হয়। ইয়াৰ পিছত প্ৰধানমন্ত্ৰীসকলে দ্বিপাক্ষিক নথি-পত্ৰ বিনিময় অনুষ্ঠান প্ৰত্যক্ষ কৰে৷ ইয়াৰে প্ৰধানমন্ত্ৰী আনোৱাৰ ইব্ৰাহিমে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে আয়োজন কৰা ভোজত অংশগ্ৰহণ কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰী আনোৱাৰ ইব্ৰাহিমে ৰাষ্ট্ৰপতি শ্ৰীমতী দ্ৰৌপদী মুৰ্মুক সাক্ষাৎ কৰে। ভাৰতৰ বৈদেশিক পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰী ড এছ জয়শংকৰে প্ৰধানমন্ত্ৰী আনোৱাৰ ইব্ৰাহিমক সাক্ষাৎ কৰে। ভাৰতীয় বিশ্ব পৰিক্ৰমা পৰিষদতো প্ৰধানমন্ত্ৰী আনোৱাৰ ইব্ৰাহিমে ভাষণ আগবঢ়ায়।
দুয়োগৰাকী প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে স্বীকাৰ কৰে যে ২০১৫ চনত স্থাপিত ভাৰত আৰু মালয়েছিয়াৰ মাজত বৰ্ধিত কৌশলগত অংশীদাৰিত্বই দ্বিপাক্ষিক সম্পৰ্কক বহুমাত্ৰিক সম্পৰ্কলৈ আগুৱাই নিয়াত সহায় কৰিছে। ভাৰত আৰু মালয়েছিয়াৰ মাজৰ সম্পৰ্ক এক বিস্তৃত পৰিসৰৰ মাজেৰে বিকশিত আৰু পৰিপক্ক হৈছে আৰু এই নিয়োজিততাৰ গভীৰতাই সম্পৰ্কক যথেষ্ট বহল আৰু তীব্ৰতৰ কৰি তুলিছে বুলি স্বীকাৰ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে এয়া সম্পৰ্ক আৰু ব্যাপক কৌশলগত অংশীদাৰিত্ব অধিক সুদৃঢ় কৰি তোলাৰ সময়।
ভাৰত আৰু মালয়েছিয়া আৰু ইয়াৰ জনসাধাৰণৰ মাজত বন্ধুত্ব আৰু সামাজিক-সাংস্কৃতিক সম্পৰ্কৰ গভীৰ শিপাই থকা সম্পৰ্কক দুয়োগৰাকী নেতাই অতি সন্তুষ্টিৰে উল্লেখ কৰে। মালয়েছিয়াত এক প্ৰাণৱন্ত প্ৰবাসী ভাৰতীয়ৰ উপস্থিতিয়ে পৰিপূৰক হিচাপে দেশসমূহৰ মিলিত ইতিহাসে নিশ্চিত কৰে যে দুয়োখন দেশ অৰ্থনৈতিক বৃদ্ধি আৰু উন্নয়নৰ ক্ষেত্ৰত বিশ্বাসযোগ্য অংশীদাৰ হৈ থাকিব৷
দুয়োগৰাকী প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৰাজনৈতিক, প্ৰতিৰক্ষা আৰু নিৰাপত্তা সহযোগিতা, অৰ্থনৈতিক আৰু বাণিজ্য, ডিজিটেল প্ৰযুক্তি, ষ্টাৰ্ট-আপ, ফিনটেক, নবীকৰণযোগ্য শক্তিকে ধৰি শক্তি, স্বাস্থ্যসেৱা, উচ্চ শিক্ষা, সংস্কৃতি, পৰ্যটন আৰু মানুহৰ মাজৰ সম্পৰ্কৰ বিষয়ে আলোচনাত মিলিত হয়।
দুয়োগৰাকী নেতাই শ্ৰমিকৰ নিযুক্তি, নিয়োগ আৰু প্ৰত্যাৱৰ্তনৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা; আয়ুৰ্বেদ আৰু অন্যান্য পৰম্পৰাগত ঔষধ ব্যৱস্থা; ডিজিটেল প্ৰযুক্তিবিদ্যা; সংস্কৃতি, কলা আৰু ঐতিহ্য; পৰ্যটন; ৰাজহুৱা প্ৰশাসন আৰু শাসন সংস্কাৰ; যুৱ আৰু ক্ৰীড়া; আৰু লাবুয়ান বিত্তীয় সেৱা প্ৰাধিকৰণ (এলএফএছএ) আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিত্তীয় সেৱা কেন্দ্ৰ প্ৰাধিকৰণ ভাৰত (আইএফএছচিএ)ৰ মাজত বিত্তীয় সেৱাৰ আদি বিষয়ক বুজাবুজিৰ চুক্তি বিনিময়ৰ সাক্ষী হয়।
মালয়েছিয়াই ভইচ অৱ দ্য গ্ল’বেল ছাউথ ছামিট (ভিঅ’জিএছএছ) আয়োজন কৰাৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতৰ পদক্ষেপৰ শলাগ লয়, যিয়ে গ্ল’বেল ছাউথৰ দেশসমূহে নিজৰ উদ্বেগ, স্বাৰ্থ আৰু অগ্ৰাধিকাৰসমূহৰ বিষয়ে বিবেচনা আৰু সমাধান কৰাৰ লগতে ধাৰণা আৰু সমাধানৰ বিনিময় কৰিব পৰাকৈ এক মঞ্চ প্ৰদান কৰে। ভাৰতে ভিঅ’জিএছএছৰ তিনিওটা সংস্কৰণতে মালয়েছিয়াৰ অংশগ্ৰহণৰ শলাগ লয়।
দুয়োগৰাকী প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দেশদুখনৰ মাজত উচ্চ পৰ্যায়ৰ ভ্ৰমণৰ বিনিময় অব্যাহত ৰখাৰ কথা সন্তুষ্টিৰে উল্লেখ কৰে। ঘনিষ্ঠ বিনিময়ৰ গুৰুত্ব স্বীকাৰ কৰি তেওঁলোকে যৌথ আয়োগৰ বৈঠক (জেচিএম) আৰু বৈদেশিক কাৰ্যালয়ৰ পৰামৰ্শ নিয়মীয়াকৈ আহ্বান কৰাকে ধৰি পাৰস্পৰিক স্বাৰ্থৰ দ্বিপাক্ষিক, বহুপক্ষীয় আৰু বহুপক্ষীয় বিষয়সমূহৰ ওপৰত নিয়মীয়াকৈ আদান-প্ৰদান আৰু আলোচনা অনুষ্ঠিত কৰিবলৈ সন্মত হয়।
দুয়োগৰাকী প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দ্বিপাক্ষিক সম্পৰ্ক আৰু অধিক শক্তিশালী কৰাৰ বাবে দুয়োখন দেশৰ সংসদৰ মাজত বৰ্ধিত পাৰস্পৰিক ক্ৰিয়া-কলাপ আৰু আদান-প্ৰদানক উৎসাহিত কৰে।
দুয়োগৰাকী প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দেশসমূহৰ উন্নয়নত যুৱক-যুৱতীসকলৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকাক স্বীকাৰ কৰে আৰু এই উদ্দেশ্যে, দুয়োখন দেশৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ মাজত অধিক আদান-প্ৰদানক প্ৰসাৰিত কৰিবলৈ সন্মত হয়।
দুয়োগৰাকী প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দ্বিপাক্ষিক বাণিজ্যৰ ওপৰত সন্তুষ্টি প্ৰকাশ কৰি স্বীকাৰ কৰে যে বাণিজ্য দুয়োখন দেশৰ বৰ্ধিত কৌশলগত অংশীদাৰিত্বৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভেটি আৰু দ্বিপাক্ষিক বাণিজ্যই ১৯.৫ বিলিয়ন মাৰ্কিন ডলাৰৰ অভিলেখ সৃষ্টি কৰা কথাটোক আদৰণি জনায়। দুয়োখন দেশৰ পাৰস্পৰিক লাভৰ বাবে দুয়োপক্ষৰ উদ্যোগক বহনক্ষম পদ্ধতিৰে দ্বিপাক্ষিক বাণিজ্য আৰু অধিক বৃদ্ধিৰ বাবে উৎসাহিত কৰে। এই সন্দৰ্ভত তেওঁলোকে উচ্চ পৰ্যায়ৰ চিইঅ’ ফ’ৰামক কৃতজ্ঞতা প্ৰকাশ কৰে আৰু ২০২৪ চনৰ ১৯ ​​আগষ্টত নতুন দিল্লীত নৱম বৈঠক আহ্বান কৰাক লৈ প্ৰশংসা কৰে।
দুয়োগৰাকী প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ক্ৰমবৰ্ধমান দ্বিপাক্ষিক বিনিয়োগক আদৰণি জনোৱাৰ লগতে একাধিক খণ্ডত সহযোগিতা আৰু বিনিয়োগক উৎসাহিত কৰে।
উভয়পক্ষই আছিয়ান-ভাৰত সামগ্ৰীৰ বাণিজ্য চুক্তি (এআইটিআইজিএ)ৰ পৰ্যালোচনা প্ৰক্ৰিয়াক সমৰ্থন আৰু ক্ষিপ্ৰ কৰি ব্যৱসায়ৰ বাবে অধিক ফলপ্ৰসূ, ব্যৱহাৰকাৰী-অনুকূল, সহজ আৰু বাণিজ্য-সুবিধাজনক কৰি তোলা আৰু ২০২৫ চনত ভাৰত আৰু আছিয়ান দেশসমূহৰ মাজত যোগান শৃংখল শক্তিশালী কৰাত সহমত প্ৰকাশ কৰে৷
দুয়োখন দেশৰ সমসাময়িক অৰ্থনৈতিক অগ্ৰাধিকাৰৰ ওপৰত চিন্তা কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তা স্বীকাৰ কৰি দুয়োগৰাকী প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মালয়েছিয়া-ভাৰত ব্যাপক অৰ্থনৈতিক সহযোগিতা চুক্তি (এমআইচিইচিএ)ৰ দ্বিতীয় যৌথ সমিতিৰ বৈঠক আহ্বান কৰাৰ আলোচনাক আদৰণি জনায়।
দুয়োগৰাকী প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভাৰতীয় ৰিজাৰ্ভ বেংক আৰু বেংক নেগাৰা মালয়েছিয়াৰ মাজত দ্বিপাক্ষিক বাণিজ্য আৰু বিনিয়োগত স্থানীয় মুদ্ৰা নিষ্পত্তিৰ ব্যৱহাৰক প্ৰসাৰিত কৰাৰ সহযোগিতাৰ শলাগ লয়, আৰু দুয়োপক্ষৰ উদ্যোগসমূহক স্থানীয় মুদ্ৰা অৰ্থাৎ টকা আৰু মালয়েছিয়ান ৰিংগিটত বাণিজ্যৰ চালান আৰু নিষ্পত্তি অধিক সহজ কৰি তুলিবলৈ উৎসাহিত কৰে।
ডিজিটেল সহযোগিতাৰ ক্ষেত্ৰত দুয়োগৰাকী প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ডিজিটেল প্ৰযুক্তিৰ বুজাবুজি চুক্তি স্বাক্ষৰিত কৰাক আদৰণি জনায় আৰু ডিজিটেল ক্ষেত্ৰখনত নিয়োজিত হোৱাৰ পথ প্ৰদৰ্শন আৰু ডিজিটেল ৰাজহুৱা আন্তঃগাঁথনি, ডিজিটেলৰ দৰে এই ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা ত্বৰান্বিত কৰিবলৈ মালয়েছিয়া-ভাৰত ডিজিটেল কাউন্সিলক আগতীয়াকৈ আহ্বান কৰা দুয়োখন দেশৰ মাজত বি টু বি অংশীদাৰিত্ব, ডিজিটেল কেপাচিটি বিল্ডিং, চাইবাৰ ছিকিউৰিটি, ৫জি, কোৱাণ্টাম কম্পিউটিং, ক্লাউড কম্পিউটিং, ইণ্টাৰনেট অৱ থিংছ আদিৰ দৰে উদীয়মান প্ৰযুক্তিৰ প্ৰতি উৎসাহ যোগায়
দুয়োগৰাকী নেতাই দুয়োখন দেশৰ ডিজিটেল অৰ্থনীতিৰ অগ্ৰাধিকাৰ আৰু ভাৰতৰ ইউনিফাইড পেমেণ্টছ ইন্টাৰফেচ (ইউপিআই)ৰ সফলতাক স্বীকাৰ কৰে আৰু ভাৰত আৰু মালয়েছিয়াৰ মাজত পেমেণ্ট ব্যৱস্থাৰ ক্ষেত্ৰত চলি থকা যোগাযোগৰ প্ৰশংসা কৰে।
ভাৰত-মালয়েছিয়া ষ্টাৰ্ট-আপ এলায়েন্সৰ জৰিয়তে অন্যান্য অংশীদাৰসকলৰ মাজত ষ্টাৰ্ট-আপ ইণ্ডিয়া আৰু ক্ৰেডল ফাণ্ড অৱ মালয়েছিয়াৰ মাজত চলি থকা আলোচনাক উভয়পক্ষই আদৰণি জনায়।
দুয়োগৰাকী প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মহাকাশ, পাৰমাণৱিক শক্তি, অৰ্ধপৰিবাহী, ভেকচিন আৰু অন্যান্য চিনাক্তকৃত ক্ষেত্ৰকে ধৰি বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তিৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা আগবঢ়াই নিবলৈ সন্মত হয়।
দুয়োগৰাকী প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দ্বিপাক্ষিক প্ৰতিৰক্ষা আৰু নিৰাপত্তা অংশীদাৰিত্বৰ অবিৰত আৰু শক্তিশালী সহযোগিতাক বৰ্ধিত কৌশলগত অংশীদাৰিত্বৰ অন্যতম মূল স্তম্ভ হিচাপে স্বীকাৰ কৰে। নিয়মীয়া আদান-প্ৰদান আৰু আলোচনা, অনুশীলন আৰু সামৰ্থ্য বিকাশৰ সহযোগিতাৰ জৰিয়তে প্ৰতিৰক্ষা সহযোগিতা আৰু অধিক তীব্ৰতৰ কৰিবলৈ উভয়পক্ষই সন্মতি প্ৰকাশ কৰে।
উভয়পক্ষই প্ৰতিৰক্ষা উদ্যোগৰ সহযোগিতাৰ লগতে প্ৰতিৰক্ষা অনুসন্ধান আৰু বিকাশৰ সহযোগিতা আৰু অধিক সম্প্ৰসাৰণৰ বাবে সন্মত হয়।
সন্ত্ৰাসবাদক গৰিহণা দি প্ৰধানমন্ত্ৰী দুগৰাকীয়ে সন্ত্ৰাসবাদক সকলো ধৰণে প্ৰত্যাখ্যান কৰিবলৈ ৰাষ্ট্ৰসমূহক আহ্বান জনোৱাত সন্মতি প্ৰকাশ কৰে। দুয়োগৰাকী প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কোনো দেশেই সন্ত্ৰাসবাদীক আশ্ৰয় দিব নালাগে বুলি উল্লেখ কৰাৰ লগতে ঘৰুৱা আইন আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় চুক্তি অনুসৰি, সন্ত্ৰাসবাদৰ দোষীৰ বিৰুদ্ধে ব্যৱস্থা ল’বলৈ শীঘ্ৰে ন্যায়য়ৰ কাষ চাপিবলৈ একেলগে কাম কৰিবলৈ সন্মত হয়।
সন্ত্ৰাসবাদ আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সংগঠিত অপৰাধৰ মাজৰ সম্পৰ্কক স্বীকৃতি আৰু দৃঢ়তাৰে সম্বোধন কৰিবলৈও সন্মত হয়। সন্ত্ৰাসবাদ আৰু অন্যান্য পৰম্পৰাগত আৰু অগতানুগতিক ভাবুকিৰ বিৰুদ্ধে তথ্য আৰু উত্তম পদ্ধতিৰ বিনিময়কে ধৰি এই ক্ষেত্ৰত সহযোগিতাক উদ্বুদ্ধ কৰিবলৈ দুয়োখন দেশেই সন্মত হয়।
উচচ শিক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা তীব্ৰতৰ কৰাৰ বাবেও দুয়োগৰাকী প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সন্মতি প্ৰকাশ কৰে। সামৰ্থ্য বিকাশৰ ক্ষেত্ৰত শক্তিশালী দ্বিপাক্ষিক সহযোগিতা আৰু ঘনিষ্ঠ আদান-প্ৰদানক লক্ষ্য কৰি মালয়েছিয়াই চাইবাৰ সুৰক্ষা, কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা আৰু মেচিন লাৰ্নিঙৰ ক্ষেত্ৰত মালয়েছিয়াৰ নাগৰিকসকলৰ বাবে ভাৰতৰ কাৰিকৰী আৰু অৰ্থনৈতিক সহযোগিতা (আইটিইচি) কাৰ্যসূচীৰ অধীনত ১০০খন আসনৰ বিশেষ আবণ্টনক আদৰণি জনায়।
দুয়োগৰাকী প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মালয়েছিয়াৰ ইউনিভাৰ্চিটি টুংকু আব্দুল ৰহমানত ভাৰতৰ আয়ুষ মন্ত্ৰালয়ৰ অধীনস্থ ইণ্ডিয়াৰ ইনষ্টিটিউট ফৰ ট্ৰেইনিং এণ্ড ৰিচাৰ্চ ইন আয়ুৰ্বেদ (আইটিআৰএ)ৰ দ্বাৰা আয়ুৰ্বেদ অধ্যক্ষ প্ৰতিষ্ঠাকে ধৰি অংশীদাৰিত্ব অব্যাহত ৰখাৰ প্ৰতিশ্ৰুতিৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। ফাৰ্মাকোপিয়া সহযোগিতাৰ বুজাবুজি চুক্তিখন আগতীয়াকৈ সমাপ্ত কৰিবলৈও উভয়পক্ষই সন্মতি প্ৰকাশ কৰে।
ইউনিভাৰ্চিটি মালয় (ইউএম)ত ভাৰতীয় অধ্যয়নৰ তিৰুৱল্লুৱৰ আসন স্থাপনৰ বাবে হোৱা আলোচনাক উভয়পক্ষই আদৰণি জনায়।
যৌথ গৱেষণা আৰু উন্নয়ন, সামৰ্থ্য বিকাশ আৰু কৃষিক্ষেত্ৰত ডিজিটেল প্ৰযুক্তিৰ প্ৰয়োগকে ধৰি কৃষিৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা তীব্ৰতৰ কৰাৰ বাবেও উভয়পক্ষই আগ্ৰহী।
দুয়োখন দেশৰ মাজত দীৰ্ঘদিনীয়া সাংস্কৃতিক-সংযোগৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি দৃশ্য-শ্ৰাব্য সহ-প্ৰডাকচনত সহযোগিতা সম্প্ৰসাৰণৰ ক্ষেত্ৰতো দুয়োগৰাকী প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সন্মতি প্ৰকাশ কৰে।
বহনক্ষম শক্তিৰ প্ৰসাৰৰ লগতে জলবায়ু পৰিৱৰ্তনৰ লগত খাপ খুৱাই লোৱাৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা শক্তিশালী কৰাৰ ক্ষেত্ৰত দুয়োগৰাকী প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সন্মতি প্ৰকাশ কৰে। আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সৌৰ মৈত্ৰী (আইএছএ) আৰু দুৰ্যোগ স্থিতিস্থাপক আন্তঃগাঁথনিৰ বাবে মৈত্ৰী (চিডিআৰআই) স্থাপনৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতৰ পদক্ষেপক মালয়েছিয়াই শলাগ লৈছে। জলবায়ু পৰিৱৰ্তনৰ উদ্বেগক মোকাবিলা কৰিবলৈ এক সংহত বিশ্ব প্ৰচেষ্টাৰ প্ৰয়োজন হ’ব বুলিও দুয়োগৰাকী প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সহমত প্ৰকাশ কৰে আৰু দুয়োখন দেশে ইয়াৰ বাবে প্ৰচেষ্টা একত্ৰিত কৰিবলৈ সন্মত হয়।
ভাৰতে মালয়েছিয়াই আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিগ কেট এলায়েন্স (আইবিচিএ)ত প্ৰতিষ্ঠাপক সদস্য হিচাপে যোগদান কৰাৰ সিদ্ধান্তকো আদৰণি জনায়। দুয়োগৰাকী প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আইবিচিএৰ কাঠামো চুক্তিৰ আলোচনা ক্ষিপ্ৰতাৰে সমাপ্ত কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰে।
দুয়োগৰাকী প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মালয়েছিয়াৰ অৰ্থনীতিলৈ মালয়েছিয়াত থকা ভাৰতীয় নাগৰিকসকলৰ অবিৰত আৰু মূল্যৱান অৱদানক আদৰণি জনায়। লগতে দুয়োখন দেশৰ মাজত দক্ষ প্ৰতিভাৰ প্ৰবাহ আৰু অধিক সুশৃংখলিত আৰু শক্তিশালী কৰাৰ বাবে সন্মতি প্ৰকাশ কৰে।
দুয়োখন দেশৰ মাজত বৃহত্তৰ পৰ্যটন আৰু জনসাধাৰণৰ আদান-প্ৰদানৰ প্ৰসাৰৰ বাবে শেহতীয়া পদক্ষেপ, বিশেষকৈ দুয়োখন দেশৰ ভিছা ব্যৱস্থা শিথিল কৰাটোক দুয়োগৰাকী প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আদৰণি জনায়। দুয়োগৰাকী প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে পৰ্যটন সহযোগিতা বৃদ্ধি, বহনক্ষম পৰ্যটনৰ উত্তম পদ্ধতিসমূহ শ্বেয়াৰ কৰা আৰু দুয়োখন দেশৰ মাজত পৰ্যটনৰ প্ৰবাহ বৃদ্ধিৰ সম্ভাৱনা অন্বেষণ কৰাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি প্ৰকাশ কৰে। ভাৰতে ২০২৬ চনক ভিজিট মালয়েছিয়া হিচাপে চিহ্নিত কৰা আৰু বছৰটোৰ উদযাপনৰ বাবে মালয়েছিয়াই অতিৰিক্ত ভাৰতীয় পৰ্যটকক আদৰণি জনোৱাৰ কথা উল্লেখ কৰে।
দুয়োগৰাকী নেতাই এই কথাত সহমত প্ৰকাশ কৰে যে দুয়োখন দেশৰ মাজত সংযোগ ক্ষমতাই জনসাধাৰণৰ অধিক প্ৰবাহ আৰু বহিঃপ্ৰবাহ নিশ্চিত কৰাৰ ক্ষেত্ৰত মূল কথা আৰু দুয়োখন দেশৰ অসামৰিক বিমান পৰিবহণ কৰ্তৃপক্ষক দুয়োখন দেশৰ মাজত বিমান সংযোগ বৃদ্ধিৰ বাবে আলোচনা অব্যাহত ৰাখিবলৈ উৎসাহিত কৰে।
ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ সাগৰীয় আইন সম্পৰ্কীয় চুক্তি (ইউএনচিএলঅএছ) ১৯৮২ত উল্লেখযোগ্যভাৱে প্ৰতিফলিত হোৱাৰ দৰে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় আইনৰ নীতিৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি নেভিগেচন আৰু অভাৰফ্লাইটৰ স্বাধীনতাক সন্মান জনোৱাৰ ইউএনচিএলঅ'এছ ১৯৮২কে ধৰি আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় আইনৰ সাৰ্বজনীনভাৱে স্বীকৃতিপ্ৰাপ্ত নীতি অনুসৰি শান্তিপূৰ্ণ উপায়েৰে বিবাদ নিষ্পত্তি কৰিবলৈ সকলো পক্ষই প্ৰতিশ্ৰুতি দোঁহাৰে৷
আছিয়ানৰ সৈতে ভাৰতৰ ব্যাপক কৌশলগত অংশীদাৰিত্বৰ গুৰুত্ব পুনৰ দৃঢ়তাৰে মালয়েছিয়াই ২০২৫ চনত আছিয়ানৰ কেন্দ্ৰীয়তা আৰু মালয়েছিয়াৰ আগন্তুক আছিয়ান অধ্যক্ষ পদৰ বাবে ভাৰতৰ সম্পূৰ্ণ সমৰ্থনৰ শলাগ লয়।
দুয়োগৰাকী প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৰাষ্ট্ৰসংঘত সহযোগিতা আৰু সমন্বয় শক্তিশালী কৰিবলৈ সন্মত হয়, য’ত ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ ৰাষ্ট্ৰসংঘ, ইউএনএইচআৰচি আৰু অন্যান্য বহুপক্ষীয় মঞ্চসমূহো অন্তৰ্ভুক্ত। শান্তি আৰু উন্নয়ন নিশ্চিত কৰাৰ বাবে নিয়মভিত্তিক আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় ব্যৱস্থাৰ আনুগত্য অতি প্ৰয়োজনীয় বুলি দুয়োগৰাকী নেতাই সমৰ্থন কৰে। তেওঁলোকে সমসাময়িক বাস্তৱতাক প্ৰতিফলিত কৰা বহুপক্ষীয়তাবাদ বৃদ্ধিৰ বাবে একেলগে কাম কৰাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি দিয়ে যাতে ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ নিৰাপত্তা পৰিষদকে ধৰি আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সংস্থাসমূহক অধিক প্ৰতিনিধিত্বমূলক কৰি তোলা হয়। স্থায়ী আৰু অস্থায়ী দুয়োটা শ্ৰেণীতে ইউএনএছচিৰ সম্প্ৰসাৰণৰ জৰিয়তেকে ধৰি উন্নয়নশীল দেশসমূহৰ পৰা প্ৰতিনিধিত্ব বৃদ্ধিৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি পৰিষদৰ সদস্যপদ শক্তিশালী কৰাটোৱে ইয়াক বৰ্তমানৰ বিশ্ব প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ সৈতে মোকাবিলা কৰাত অধিক ফলপ্ৰসূ কৰি তুলিব। সংস্কাৰিত ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ নিৰাপত্তা পৰিষদত ভাৰতৰ স্থায়ী সদস্যপদৰ বাবে মালয়েছিয়াই আগবঢ়োৱা সমৰ্থনৰ ভাৰতে গভীৰ শলাগ লয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰী আনোৱাৰ ইব্ৰাহিমে এই ভ্ৰমণৰ সময়ত তেওঁ আৰু তেওঁৰ প্ৰতিনিধি দলটোক আগবঢ়োৱা উষ্ম আদৰণি আৰু আতিথ্যৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী মোদীক ধন্যবাদ জ্ঞাপন কৰে৷ তেওঁ লগতে ভাৰতৰ প্ৰধানমন্ত্ৰীক অদূৰ ভৱিষ্যতে, পাৰস্পৰিক সুবিধাজনকভাৱে মালয়েছিয়া ভ্ৰমণ কৰিবলৈ আমন্ত্ৰণ জনায়।

Prime Minister's Office
Joint Statement on India – Malaysia Comprehensive Strategic Partnership
20 AUG 2024 8:29PM by PIB Delhi
On 20 August 2024, the Prime Minister of Malaysia, Dato’ Seri Anwar Ibrahim visited India, accepting the kind invitation of the Prime Minister of India, Shri Narendra Modi to undertake a State Visit. This was the Malaysian Prime Minister’s first visit to the South Asian region, and the first meeting between the two Prime Ministers, allowing them to take stock of the enhanced strategic ties. The wide-ranging discussions included many areas that make India-Malaysia relations multi-layered and multi-faceted.
Prime Minister Anwar Ibrahim was accompanied by a high-level delegation which included the Minister of Foreign Affairs, Dato’ Seri Utama Haji Mohamad Bin Haji Hasan; Minister of Investment, Trade and Industry, Tengku Datuk Seri Zafrul Abdul Aziz; Minister of Tourism, Art & Culture, Datuk Seri Tiong King Sing; Minister of Digital, Gobind Singh Deo and Minister of Human Resources, Mr. Steven Sim.
Prime Minister Anwar Ibrahim was accorded a ceremonial reception at the Rashtrapati Bhavan and he visited Raj Ghat to pay tribute to Mahatma Gandhi. This was followed by bilateral talks between the two Prime Ministers. Thereafter, the Prime Ministers witnessed the exchange of bilateral documents. Prime Minister Anwar Ibrahim attended the banquet hosted by Prime Minister Modi. Prime Minister Anwar Ibrahim called on the President of India Smt. Droupadi Murmu. The External Affairs Minister of India, Dr. S. Jaishankar called on Prime Minister Anwar Ibrahim. Prime Minister Anwar Ibrahim also delivered a speech at the Indian Council of World Affairs.
Both Prime Ministers recognized that the Enhanced Strategic Partnership between India and Malaysia established in 2015 has helped in advancing bilateral ties into a multidimensional one. Recognising that the relations between India and Malaysia have evolved and matured across a broad spectrum of areas and that this deepening of engagement has significantly widened and intensified the relations, the Prime Ministers determined that the timing is propitious for relations to be further consolidated into a Comprehensive Strategic Partnership.
The two leaders noted with great satisfaction the deep-rooted ties of friendship and socio-cultural linkages between India and Malaysia, and its peoples. The countries’ shared history, complemented by the presence of a vibrant Indian diaspora in Malaysia ensures that the two countries remain trusted partners in the field of economic growth and development
Both Prime Ministers held discussions on the entire range of bilateral cooperation including political, defence and security cooperation, economic and trade, digital technologies, start-ups, fintech, energy including renewables, healthcare, higher education, culture, tourism and people-to-people relations.
Both leaders witnessed the exchange of MoUs on cooperation in the fields of Recruitment, Employment and Repatriation of Workers; Ayurveda and other Traditional Systems of Medicines; Digital Technologies; Culture, Arts and Heritage; Tourism; Public Administration and Governance Reforms; Youth and Sports; and Financial Services between Labuan Financial Services Authority (LFSA) and International Financial Services Centres Authority, India (IFSCA).
Malaysia appreciated India’s initiative in hosting the Voice of the Global South Summit (VOGSS), providing a platform by which countries of the Global South could deliberate and address their concerns, interests and priorities as well as exchange ideas and solutions. India appreciated Malaysia’s participation in all three editions of the VOGSS.
The two Prime Ministers noted with satisfaction the continued exchange of high-level visits between the countries. Acknowledging the importance of close interaction, they agreed to hold regular exchanges and dialogue on bilateral, plurilateral and multilateral issues of mutual interest, including regular convening of Joint Commission Meetings (JCMs) and Foreign Office Consultations.
The two Prime Ministers encouraged enhanced interaction and exchanges between the Parliaments of the two countries to further strengthen bilateral relations.
Both Prime Ministers recognised the important role of youth in the countries’ development, and, to this end, agreed to promote greater exchanges between the youth of both countries.
Both Prime Ministers expressed satisfaction on bilateral trade and acknowledged that trade is an important fulcrum of the two countries’ Enhanced Strategic Partnership, and welcomed the fact that bilateral trade has reached a record high of US$19.5 billion. They encouraged industry on both sides to further enhance bilateral trade in a sustainable manner for the mutual benefit of the two countries. In this regard, they expressed appreciation to the high-level CEOs Forum, and commended the convening of the ninth (9th) meeting in New Delhi on 19 August 2024.
The two Prime Ministers welcomed the growing bilateral investments and encouraged cooperation and investments across multiple sectors.
Both sides agreed to support and expedite the review process of ASEAN- India Trade in Goods Agreement (AITIGA) to make it more effective, user-friendly, simple, and trade-facilitative for businesses, aiming to achieve a substantial conclusion in 2025 and to strengthen supply chains between India and ASEAN countries.
Acknowledging the need to reflect on the contemporary economic priorities of the two counties, both Prime Ministers welcomed the discussions on convening the 2nd Joint Committee Meeting of Malaysia-India Comprehensive Economic Cooperation Agreement (MICECA).
Both Prime Ministers appreciated the collaboration between the Reserve Bank of India and Bank Negara Malaysia to promote usage of local currency settlement in bilateral trade and investments, and encouraged industries on both sides to further facilitate the invoicing and settlement of trade in local currencies, i.e. Indian Rupee and Malaysian Ringgit.
In the area of digital cooperation, both Prime Ministers welcomed the signing of the MoU on Digital Technologies and encouraged the early convening of Malaysia-India Digital Council to guide engagement in the digital realm and accelerate collaboration in this area such as Digital Public Infrastructure, digital B2B partnership, digital capacity building, cyber security, emerging technologies such as 5G, quantum computing, cloud computing, Internet of Things among others, between the two countries.
The leaders recognized the digital economy priorities of both the countries and acknowledged the success of India’s Unified Payments Interface (UPI) and commended the ongoing engagements in the area of payment systems between India and Malaysia.
Both sides welcomed the ongoing discussions between Start-up India and Cradle Fund of Malaysia among other stakeholders through an India-Malaysia Start-up Alliance.
Both Prime Ministers agreed to advance collaboration in the field of science and technology including space, nuclear energy, semiconductors, vaccines and other identified areas.
The two Prime Ministers acknowledged the steady and strong cooperation in bilateral defence and security partnership as one of the core pillars of the Enhanced Strategic Partnership. Both sides agreed to further intensify defence cooperation through regular exchanges and dialogues, exercises and capacity building cooperation.
Both sides agreed to further expand defence industry collaboration as well as defence R&D collaboration.
The two Prime Ministers condemned terrorism and agreed to call upon states to reject terrorism in all its forms and manifestations. Both Prime Ministers underlined that no country should harbour terrorists and agreed to work together to bring perpetrators of terrorism to justice expeditiously, in accordance with domestic laws and international conventions.
They also agreed to recognize and vigorously address the linkages between terrorism and transnational organized crime. Both countries agreed to stimulate cooperation in this regard, including the sharing of information and best practices to counter terrorism and other traditional and non-traditional threats.
The two Prime Ministers also agreed to intensify cooperation in the field of higher education. Noting the strong bilateral collaboration and close exchanges in capacity building, Malaysia welcomed the special allocation of 100 seats under India’s Technical and Economic Cooperation (ITEC) Programme for Malaysian nationals in the areas of cybersecurity, artificial intelligence, and machine learning.
The two Prime Ministers emphasised their commitment to continuing the partnership, including in the establishment of the Ayurveda Chair by India’s Institute for Training & Research in Ayurveda (ITRA) under the Ministry of Ayush of India at Universiti Tunku Abdul Rahman, Malaysia. Both sides also agreed to conclude the MoU on Pharmacopoeia cooperation at an early date.
Both sides welcomed the discussions for establishment of Tiruvalluvar Chair of Indian Studies at the Universiti Malaya (UM).
Both sides also look forward to intensifying cooperation in the field of agriculture including joint research and development, capacity building and the application of digital technologies in agriculture.
Both Prime Ministers also agreed to expand cooperation in audio-visual co-production, taking note of the long-standing cultural-connect between the two countries.
The two Prime Ministers agreed to strengthen cooperation in promoting sustainable energy and adapting to climate change. Malaysia appreciates India’s initiative in establishing the International Solar Alliance (ISA) and the Coalition for Disaster Resilient Infrastructure (CDRI). Both Prime Ministers also agreed that a concerted global effort would be needed in order to address climate change concerns and agreed for both countries to consolidate efforts to this end.
India also welcomed Malaysia’s decision to join the International Big Cat Alliance (IBCA) as its founding member. The two Prime Ministers encouraged the expeditious conclusion of negotiations on the Framework Agreement of the IBCA.
Both Prime Ministers welcomed the continued and valuable contributions of Indian nationals in Malaysia to the Malaysian economy. They also agreed to further streamline and strengthen the flow of skilled talent between the two countries.
The two Prime Ministers welcomed the recent initiatives to promote greater tourism and people-to-people exchanges between the two countries, particularly the relaxation of visa regimes by both the countries. Both Prime Ministers expressed their commitment to enhancing tourism cooperation, sharing best practices in sustainable tourism, and exploring the potential for increased tourism flows between the two countries. India noted the designation of 2026 as Visit Malaysia and Malaysia’s welcome of additional Indian tourists in celebration of the year.
Both leaders agreed that the connectivity between the two countries is key in ensuring greater inflow and outflow of peoples and encouraged the civil aviation authorities of the two countries to continue engaging in discussions to enhance air connectivity between both the countries.
The two Leaders reiterated their commitment to respecting freedom of navigation and overflight, and unimpeded lawful commerce, based on the principles of international law, as reflected notably in the United Nations Convention on the Law of the Sea (UNCLOS) 1982. The two Leaders urged all parties to resolve disputes through peaceful means in accordance with the universally recognised principles of international law including UNCLOS 1982.
Reaffirming the importance of India’s Comprehensive Strategic Partnership with ASEAN, Malaysia appreciated India’s full support for ASEAN centrality and Malaysia’s upcoming ASEAN Chairmanship in 2025. Malaysia welcomed more engagements between ASEAN and India through ASEAN-led mechanisms towards further consolidating the existing Comprehensive Strategic Partnership.
Both Prime Ministers agreed to strengthen cooperation and coordination at the UN, including at the UNSC, UNHRC, and other multilateral fora. The two leaders upheld that adherence to a rules-based international system is imperative to ensuring peace and development. They pledged to work together to enhance multilateralism, reflective of contemporary realities so as to make international organisations, including the UN Security Council, more representative. The strengthening of Council membership with a focus on increasing representation from developing countries, including through the expansion of UNSC in both the permanent and non-permanent categories will render it more effective in addressing current global challenges. India deeply appreciated Malaysia’s support for India’s permanent membership in a reformed United Nations Security Council.
Prime Minister Anwar Ibrahim thanked Prime Minister Shri Modi for the warm reception and hospitality extended to him and his delegation for the visit, and invited the Prime Minister of India to undertake a visit to Malaysia in the near future, as mutually convenient.