Prime Minister's Office
Joint Statement on India – Malaysia Comprehensive Strategic Partnership
20 AUG 2024 8:29PM by PIB Delhi
On 20 August 2024, the Prime Minister of Malaysia, Dato’ Seri Anwar Ibrahim visited India, accepting the kind invitation of the Prime Minister of India, Shri Narendra Modi to undertake a State Visit. This was the Malaysian Prime Minister’s first visit to the South Asian region, and the first meeting between the two Prime Ministers, allowing them to take stock of the enhanced strategic ties. The wide-ranging discussions included many areas that make India-Malaysia relations multi-layered and multi-faceted.
Prime Minister Anwar Ibrahim was accompanied by a high-level delegation which included the Minister of Foreign Affairs, Dato’ Seri Utama Haji Mohamad Bin Haji Hasan; Minister of Investment, Trade and Industry, Tengku Datuk Seri Zafrul Abdul Aziz; Minister of Tourism, Art & Culture, Datuk Seri Tiong King Sing; Minister of Digital, Gobind Singh Deo and Minister of Human Resources, Mr. Steven Sim.
Prime Minister Anwar Ibrahim was accorded a ceremonial reception at the Rashtrapati Bhavan and he visited Raj Ghat to pay tribute to Mahatma Gandhi. This was followed by bilateral talks between the two Prime Ministers. Thereafter, the Prime Ministers witnessed the exchange of bilateral documents. Prime Minister Anwar Ibrahim attended the banquet hosted by Prime Minister Modi. Prime Minister Anwar Ibrahim called on the President of India Smt. Droupadi Murmu. The External Affairs Minister of India, Dr. S. Jaishankar called on Prime Minister Anwar Ibrahim. Prime Minister Anwar Ibrahim also delivered a speech at the Indian Council of World Affairs.
Both Prime Ministers recognized that the Enhanced Strategic Partnership between India and Malaysia established in 2015 has helped in advancing bilateral ties into a multidimensional one. Recognising that the relations between India and Malaysia have evolved and matured across a broad spectrum of areas and that this deepening of engagement has significantly widened and intensified the relations, the Prime Ministers determined that the timing is propitious for relations to be further consolidated into a Comprehensive Strategic Partnership.
The two leaders noted with great satisfaction the deep-rooted ties of friendship and socio-cultural linkages between India and Malaysia, and its peoples. The countries’ shared history, complemented by the presence of a vibrant Indian diaspora in Malaysia ensures that the two countries remain trusted partners in the field of economic growth and development
Both Prime Ministers held discussions on the entire range of bilateral cooperation including political, defence and security cooperation, economic and trade, digital technologies, start-ups, fintech, energy including renewables, healthcare, higher education, culture, tourism and people-to-people relations.
Both leaders witnessed the exchange of MoUs on cooperation in the fields of Recruitment, Employment and Repatriation of Workers; Ayurveda and other Traditional Systems of Medicines; Digital Technologies; Culture, Arts and Heritage; Tourism; Public Administration and Governance Reforms; Youth and Sports; and Financial Services between Labuan Financial Services Authority (LFSA) and International Financial Services Centres Authority, India (IFSCA).
Malaysia appreciated India’s initiative in hosting the Voice of the Global South Summit (VOGSS), providing a platform by which countries of the Global South could deliberate and address their concerns, interests and priorities as well as exchange ideas and solutions. India appreciated Malaysia’s participation in all three editions of the VOGSS.
The two Prime Ministers noted with satisfaction the continued exchange of high-level visits between the countries. Acknowledging the importance of close interaction, they agreed to hold regular exchanges and dialogue on bilateral, plurilateral and multilateral issues of mutual interest, including regular convening of Joint Commission Meetings (JCMs) and Foreign Office Consultations.
The two Prime Ministers encouraged enhanced interaction and exchanges between the Parliaments of the two countries to further strengthen bilateral relations.
Both Prime Ministers recognised the important role of youth in the countries’ development, and, to this end, agreed to promote greater exchanges between the youth of both countries.
Both Prime Ministers expressed satisfaction on bilateral trade and acknowledged that trade is an important fulcrum of the two countries’ Enhanced Strategic Partnership, and welcomed the fact that bilateral trade has reached a record high of US$19.5 billion. They encouraged industry on both sides to further enhance bilateral trade in a sustainable manner for the mutual benefit of the two countries. In this regard, they expressed appreciation to the high-level CEOs Forum, and commended the convening of the ninth (9th) meeting in New Delhi on 19 August 2024.
The two Prime Ministers welcomed the growing bilateral investments and encouraged cooperation and investments across multiple sectors.
Both sides agreed to support and expedite the review process of ASEAN- India Trade in Goods Agreement (AITIGA) to make it more effective, user-friendly, simple, and trade-facilitative for businesses, aiming to achieve a substantial conclusion in 2025 and to strengthen supply chains between India and ASEAN countries.
Acknowledging the need to reflect on the contemporary economic priorities of the two counties, both Prime Ministers welcomed the discussions on convening the 2nd Joint Committee Meeting of Malaysia-India Comprehensive Economic Cooperation Agreement (MICECA).
Both Prime Ministers appreciated the collaboration between the Reserve Bank of India and Bank Negara Malaysia to promote usage of local currency settlement in bilateral trade and investments, and encouraged industries on both sides to further facilitate the invoicing and settlement of trade in local currencies, i.e. Indian Rupee and Malaysian Ringgit.
In the area of digital cooperation, both Prime Ministers welcomed the signing of the MoU on Digital Technologies and encouraged the early convening of Malaysia-India Digital Council to guide engagement in the digital realm and accelerate collaboration in this area such as Digital Public Infrastructure, digital B2B partnership, digital capacity building, cyber security, emerging technologies such as 5G, quantum computing, cloud computing, Internet of Things among others, between the two countries.
The leaders recognized the digital economy priorities of both the countries and acknowledged the success of India’s Unified Payments Interface (UPI) and commended the ongoing engagements in the area of payment systems between India and Malaysia.
Both sides welcomed the ongoing discussions between Start-up India and Cradle Fund of Malaysia among other stakeholders through an India-Malaysia Start-up Alliance.
Both Prime Ministers agreed to advance collaboration in the field of science and technology including space, nuclear energy, semiconductors, vaccines and other identified areas.
The two Prime Ministers acknowledged the steady and strong cooperation in bilateral defence and security partnership as one of the core pillars of the Enhanced Strategic Partnership. Both sides agreed to further intensify defence cooperation through regular exchanges and dialogues, exercises and capacity building cooperation.
Both sides agreed to further expand defence industry collaboration as well as defence R&D collaboration.
The two Prime Ministers condemned terrorism and agreed to call upon states to reject terrorism in all its forms and manifestations. Both Prime Ministers underlined that no country should harbour terrorists and agreed to work together to bring perpetrators of terrorism to justice expeditiously, in accordance with domestic laws and international conventions.
They also agreed to recognize and vigorously address the linkages between terrorism and transnational organized crime. Both countries agreed to stimulate cooperation in this regard, including the sharing of information and best practices to counter terrorism and other traditional and non-traditional threats.
The two Prime Ministers also agreed to intensify cooperation in the field of higher education. Noting the strong bilateral collaboration and close exchanges in capacity building, Malaysia welcomed the special allocation of 100 seats under India’s Technical and Economic Cooperation (ITEC) Programme for Malaysian nationals in the areas of cybersecurity, artificial intelligence, and machine learning.
The two Prime Ministers emphasised their commitment to continuing the partnership, including in the establishment of the Ayurveda Chair by India’s Institute for Training & Research in Ayurveda (ITRA) under the Ministry of Ayush of India at Universiti Tunku Abdul Rahman, Malaysia. Both sides also agreed to conclude the MoU on Pharmacopoeia cooperation at an early date.
Both sides welcomed the discussions for establishment of Tiruvalluvar Chair of Indian Studies at the Universiti Malaya (UM).
Both sides also look forward to intensifying cooperation in the field of agriculture including joint research and development, capacity building and the application of digital technologies in agriculture.
Both Prime Ministers also agreed to expand cooperation in audio-visual co-production, taking note of the long-standing cultural-connect between the two countries.
The two Prime Ministers agreed to strengthen cooperation in promoting sustainable energy and adapting to climate change. Malaysia appreciates India’s initiative in establishing the International Solar Alliance (ISA) and the Coalition for Disaster Resilient Infrastructure (CDRI). Both Prime Ministers also agreed that a concerted global effort would be needed in order to address climate change concerns and agreed for both countries to consolidate efforts to this end.
India also welcomed Malaysia’s decision to join the International Big Cat Alliance (IBCA) as its founding member. The two Prime Ministers encouraged the expeditious conclusion of negotiations on the Framework Agreement of the IBCA.
Both Prime Ministers welcomed the continued and valuable contributions of Indian nationals in Malaysia to the Malaysian economy. They also agreed to further streamline and strengthen the flow of skilled talent between the two countries.
The two Prime Ministers welcomed the recent initiatives to promote greater tourism and people-to-people exchanges between the two countries, particularly the relaxation of visa regimes by both the countries. Both Prime Ministers expressed their commitment to enhancing tourism cooperation, sharing best practices in sustainable tourism, and exploring the potential for increased tourism flows between the two countries. India noted the designation of 2026 as Visit Malaysia and Malaysia’s welcome of additional Indian tourists in celebration of the year.
Both leaders agreed that the connectivity between the two countries is key in ensuring greater inflow and outflow of peoples and encouraged the civil aviation authorities of the two countries to continue engaging in discussions to enhance air connectivity between both the countries.
The two Leaders reiterated their commitment to respecting freedom of navigation and overflight, and unimpeded lawful commerce, based on the principles of international law, as reflected notably in the United Nations Convention on the Law of the Sea (UNCLOS) 1982. The two Leaders urged all parties to resolve disputes through peaceful means in accordance with the universally recognised principles of international law including UNCLOS 1982.
Reaffirming the importance of India’s Comprehensive Strategic Partnership with ASEAN, Malaysia appreciated India’s full support for ASEAN centrality and Malaysia’s upcoming ASEAN Chairmanship in 2025. Malaysia welcomed more engagements between ASEAN and India through ASEAN-led mechanisms towards further consolidating the existing Comprehensive Strategic Partnership.
Both Prime Ministers agreed to strengthen cooperation and coordination at the UN, including at the UNSC, UNHRC, and other multilateral fora. The two leaders upheld that adherence to a rules-based international system is imperative to ensuring peace and development. They pledged to work together to enhance multilateralism, reflective of contemporary realities so as to make international organisations, including the UN Security Council, more representative. The strengthening of Council membership with a focus on increasing representation from developing countries, including through the expansion of UNSC in both the permanent and non-permanent categories will render it more effective in addressing current global challenges. India deeply appreciated Malaysia’s support for India’s permanent membership in a reformed United Nations Security Council.
Prime Minister Anwar Ibrahim thanked Prime Minister Shri Modi for the warm reception and hospitality extended to him and his delegation for the visit, and invited the Prime Minister of India to undertake a visit to Malaysia in the near future, as mutually convenient.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଭାରତ-ମାଲେସିଆ ବ୍ୟାପକ ରଣନୈତିକ ଭାଗିଦାରୀ ଉପରେ ମିଳିତ ବିବୃତି
20 AUG 2024 8:29PM by PIB Bhubaneswar
୨୦ ଅଗଷ୍ଟ ୨୦୨୪ରେ ମାଲେସିଆର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଡାଟୋ ସେରି ଅନୱର ଇବ୍ରାହିମ ଭାରତର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନିମନ୍ତ୍ରଣକୁ ଗ୍ରହଣ କରି ଭାରତ ଗସ୍ତରେ ଆସିଥିଲେ । ମାଲେସିଆ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କର ଏହା ପ୍ରଥମ ଦକ୍ଷିଣ ଏସୀୟ ଅଞ୍ଚଳ ଗସ୍ତ ଏବଂ ଦୁଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରଥମ ବୈଠକ ଥିଲା, ଯାହା ସେମାନଙ୍କୁ ବର୍ଦ୍ଧିତ ରଣନୈତିକ ସମ୍ପର୍କର ସମୀକ୍ଷା କରିବାକୁ ଅନୁମତି ଦେଇଥିଲା । ଭାରତ-ମାଲେସିଆ ସମ୍ପର୍କକୁ ବହୁସ୍ତରୀୟ ଓ ବହୁମୁଖୀ କରିବା ପାଇଁ ବିସ୍ତୃତ ଆଲୋଚନା ହୋଇଥିଲା।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅନୱର ଇବ୍ରାହିମଙ୍କ ସହ ଏକ ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ ପ୍ରତିନିଧି ଦଳ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ, ଯେଉଁଥିରେ ବୈଦେଶିକ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରୀ ଦାତୋ, ସେରି ଉତମା ହାଜି ମହମ୍ମଦ ବିନ୍ ହାଜି ହାସନ ସାମିଲ ଥିଲେ। ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ, ବାଣିଜ୍ୟ ଓ ଶିଳ୍ପ ମନ୍ତ୍ରୀ, ତେଙ୍ଗକୁ ଦାତୁକ ସେରୀ ଜାଫରୁଲ ଅବଦୁଲ ଅଜିଜ୍; ପର୍ଯ୍ୟଟନ, କଳା ଓ ସଂସ୍କୃତି ମନ୍ତ୍ରୀ ଦାତୁକ ସେରି, ଟିଓଙ୍ଗ କିଙ୍ଗ ସିଂ; ଡିଜିଟାଲ ମନ୍ତ୍ରୀ ଗୋବିନ୍ଦ ସିଂହଦେଓ ଏବଂ ମାନବ ସମ୍ବଳ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଷ୍ଟିଭେନ ସିମ୍ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅନୱର ଇବ୍ରାହିମଙ୍କୁ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଭବନରେ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ସ୍ୱାଗତ ସମ୍ବର୍ଦ୍ଧନା ଦିଆଯାଇଥିଲା ଏବଂ ସେ ରାଜ ଘାଟ ଯାଇ ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀଙ୍କୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରିଥିଲେ । ଏହାପରେ ଦୁଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ଆଲୋଚନା ହୋଇଥିଲା। ଏହାପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀମାନେ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ଦସ୍ତାବିଜ ଆଦାନ ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦିଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଆୟୋଜିତ ଭୋଜିରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅନୱର ଇବ୍ରାହିମ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅନୱର ଇବ୍ରାହିମ ଭାରତର ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଶ୍ରୀମତୀ ଦ୍ରୌପଦୀ ମୁର୍ମୁଙ୍କୁ ସାକ୍ଷାତ କରିଥିଲେ । ଭାରତର ବୈଦେଶିକ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରୀ ଡକ୍ଟର ଏସ ଜୟଶଙ୍କର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅନୱର ଇବ୍ରାହିମଙ୍କୁ ସାକ୍ଷାତ କରିଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅନୱର ଇବ୍ରାହିମ ମଧ୍ୟ ଭାରତୀୟ ବିଶ୍ୱ ବ୍ୟାପାର ପରିଷଦରେ ଭାଷଣ ଦେଇଥିଲେ ।
ଉଭୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ୱୀକାର କରିଥିଲେ ଯେ ୨୦୧୫ରେ ଭାରତ ଏବଂ ମାଲେସିଆ ମଧ୍ୟରେ ସ୍ଥାପିତ ରଣନୈତିକ ଭାଗିଦାରୀ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସମ୍ପର୍କକୁ ଏକ ବହୁମୁଖୀ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପରିଣତ କରିବାରେ ସହାୟକ ହୋଇଛି । ଭାରତ ଏବଂ ମାଲେସିଆ ମଧ୍ୟରେ ସମ୍ପର୍କ ବ୍ୟାପକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିକଶିତ ଓ ପରିପକ୍ୱ ହୋଇଛି ଏବଂ ସମ୍ପର୍କର ଏହି ଗଭୀରତା ସମ୍ପର୍କକୁ ଯଥେଷ୍ଟ ବ୍ୟାପକ ଏବଂ ତୀବ୍ର କରିଛି ବୋଲି ସ୍ୱୀକାର କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀମାନେ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଥିଲେ ଯେ ସମ୍ପର୍କକୁ ଏକ ବ୍ୟାପକ ରଣନୈତିକ ଭାଗିଦାରୀରେ ଆହୁରି ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ବର୍ତ୍ତମାନ ପାଇଁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସମୟ ଆସିଛି।
ଉଭୟ ନେତା ଭାରତ ଓ ମାଲେସିଆ ଏବଂ ଏହାର ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ବନ୍ଧୁତା ଏବଂ ସାମାଜିକ-ସାଂସ୍କୃତିକ ସମ୍ପର୍କର ଗଭୀର ସମ୍ପର୍କକୁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ସନ୍ତୋଷର ସହ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେମାଲେସିଆରେ ଭାରତୀୟ ପ୍ରବାସୀଙ୍କ ଉପସ୍ଥିତି ଦ୍ୱାରା ଦୁଇ ଦେଶର ମିଳିତ ଇତିହାସ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରୁଛି ଯେ ଦୁଇ ଦେଶ ଅର୍ଥନୈତିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ବିକାଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିଶ୍ୱସ୍ତ ଅଂଶୀଦାର ହୋଇରହିପାରିବେ । ଉଭୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ରାଜନୈତିକ, ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଏବଂ ନିରାପତ୍ତା ସହଯୋଗ, ଅର୍ଥନୈତିକ ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟ, ଡିଜିଟାଲ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା, ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍, ଫିନଟେକ୍, ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି ସମେତ ଶକ୍ତି, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା, ଉଚ୍ଚଶିକ୍ଷା, ସଂସ୍କୃତି, ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଏବଂ ଲୋକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସମ୍ପର୍କ ସମେତ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସହଯୋଗର ସମସ୍ତ ପରିସର ଉପରେ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ ।
ଶ୍ରମିକ ନିଯୁକ୍ତି, ନିଯୁକ୍ତି ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟାବର୍ତ୍ତନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ଉଭୟ ନେତା ବୁଝାମଣାପତ୍ର ଆଦାନ ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ; ଆୟୁର୍ବେଦ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ପାରମ୍ପରିକ ଔଷଧ ପ୍ରଣାଳୀ; ଡିଜିଟାଲ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି; ସଂସ୍କୃତି, କଳା ଓ ଐତିହ୍ୟ; ପର୍ଯ୍ୟଟନ; ସାଧାରଣ ପ୍ରଶାସନ ଓ ଶାସନ ସଂସ୍କାର; ଯୁବ ଓ କ୍ରୀଡ଼ା; ଏବଂ ଲାବୁଆନ ଫାଇନାନ୍ସିଆଲ ସର୍ଭିସ ଅଥରିଟି (ଏଲଏଫଏସଏ) ଏବଂ ଇଣ୍ଟରନ୍ୟାସନାଲ ଫାଇନାନ୍ସିଆଲ ସର୍ଭିସ ସେଣ୍ଟର ଅଥରିଟି, ଇଣ୍ଡିଆ (ଆଇଏଫଏସସିଏ) ମଧ୍ୟରେ ଆର୍ଥିକ ସେବା ।
ଭଏସ ଅଫ୍ ଦି ଗ୍ଲୋବାଲ ସାଉଥ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ (ଭିଓଜିଏସଏସ) ଆୟୋଜନ ରେ ଭାରତର ପଦକ୍ଷେପକୁ ମାଲେସିଆ ପ୍ରଶଂସା କରିଛି, ଯାହା ଏକ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ପ୍ରଦାନ କରିଛି ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଗ୍ଲୋବାଲ ସାଉଥର ଦେଶଗୁଡିକ ସେମାନଙ୍କର ଚିନ୍ତା, ସ୍ୱାର୍ଥ ଏବଂ ପ୍ରାଥମିକତାକୁ ବିଚାର ବିମର୍ଶ କରି ସମାଧାନ କରିବା ସହିତ ଚିନ୍ତାଧାରା ଏବଂ ସମାଧାନ ର ଆଦାନ ପ୍ରଦାନ କରିପାରିବେ । ଭିଓଜିଏସଏସର ତିନୋଟି ସଂସ୍କରଣରେ ମାଲେସିଆର ଅଂଶଗ୍ରହଣକୁ ଭାରତ ପ୍ରଶଂସା କରିଛି।
ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ ଗସ୍ତ ଜାରି ରହିଥିବାରୁ ଉଭୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସନ୍ତୋଷ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ । ଘନିଷ୍ଠ ବାର୍ତ୍ତାଳାପର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ସ୍ୱୀକାର କରି ସେମାନେ ନିୟମିତ ଭାବେ ଯୁଗ୍ମ ଆୟୋଗ ବୈଠକ (ଜେସିଏମ) ଏବଂ ବୈଦେଶିକ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ ପରାମର୍ଶ ସମେତ ପାରସ୍ପରିକ ସ୍ୱାର୍ଥସମ୍ପନ୍ନ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ, ବହୁପକ୍ଷୀୟ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଏବଂ ପାରସ୍ପରିକ ଲାଭ ଉପରେ ନିୟମିତ ଆଦାନପ୍ରଦାନ ଏବଂ ଆଲୋଚନା କରିବାକୁ ସହମତି ହୋଇଥିଲେ ।
ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସମ୍ପର୍କକୁ ଆହୁରି ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ଦୁଇ ଦେଶର ସଂସଦ ମଧ୍ୟରେ ଯୋଗାଯୋଗ ଏବଂ ଆଦାନ ପ୍ରଦାନକୁ ଉଭୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିଥିଲେ ।
ଉଭୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦେଶର ବିକାଶରେ ଯୁବକମାନଙ୍କ ର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକାକୁ ସ୍ୱୀକୃତି ଦେଇଥିଲେ ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ଉଭୟ ଦେଶର ଯୁବକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଅଧିକ ଆଦାନ ପ୍ରଦାନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାକୁ ସହମତି ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ।
ଉଭୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ବାଣିଜ୍ୟ ଉପରେ ସନ୍ତୋଷ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଦୁଇ ଦେଶର ଉନ୍ନତ ରଣନୈତିକ ଭାଗିଦାରୀର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଂଶ ବୋଲି ସ୍ୱୀକାର କରିଥିଲେ ଏବଂ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ବାଣିଜ୍ୟ ୧୯.୫ ବିଲିୟନ ଆମେରିକୀୟ ଡଲାରର ରେକର୍ଡ ସ୍ତରରେ ପହଞ୍ଚିଥିବା କଥାକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ । ଦୁଇ ଦେଶର ପାରସ୍ପରିକ ଲାଭ ପାଇଁ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ବାଣିଜ୍ୟକୁ ଏକ ସ୍ଥାୟୀ ଉପାୟରେ ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ସେମାନେ ଉଭୟ ପକ୍ଷର ଶିଳ୍ପକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିଥିଲେ । ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ସେମାନେ ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ ସିଇଓ ଫୋରମକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିବା ସହ ୧୯ ଅଗଷ୍ଟ ୨୦୨୪ରେ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ନବମ (ନବମ) ବୈଠକ ଆୟୋଜନକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ।
ଦୁଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ବୃଦ୍ଧିକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଏକାଧିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ ଏବଂ ନିବେଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିଥିଲେ ।
୨୦୨୫ରେ ଏକ ଯଥେଷ୍ଟ ନିଷ୍ପତି ହାସଲ କରିବା ଏବଂ ଭାରତ ଏବଂ ଆସିଆନ ଦେଶମଧ୍ୟରେ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଲକ୍ଷ୍ୟରେ ଆସିଆନ-ଇଣ୍ଡିଆ ଟ୍ରେଡ ଇନ୍ ଗୁଡ୍ସ ଏଗ୍ରିମେଣ୍ଟ (ଏଆଇଟିଆଇଜିଏ)ର ସମୀକ୍ଷା ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ସମର୍ଥନ ଓ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବାକୁ ଉଭୟ ପକ୍ଷ ରାଜି ହୋଇଥିଲେ।
ଦୁଇ ଦେଶର ସମସାମୟିକ ଅର୍ଥନୈତିକ ପ୍ରାଥମିକତା ଉପରେ ବିଚାର କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ସ୍ୱୀକାର କରି ଉଭୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମାଲେସିଆ-ଭାରତ ବ୍ୟାପକ ଅର୍ଥନୈତିକ ସହଯୋଗ ଚୁକ୍ତି (ଏମଆଇସିଇସିଏ)ର ଦ୍ୱିତୀୟ ଯୁଗ୍ମ କମିଟି ବୈଠକ ଡାକିବା ଉପରେ ଆଲୋଚନାକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ ।
ଉଭୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ନିବେଶରେ ସ୍ଥାନୀୟ ମୁଦ୍ରା ବୁଝାମଣାର ବ୍ୟବହାରକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତୀୟ ରିଜର୍ଭ ବ୍ୟାଙ୍କ ଏବଂ ବ୍ୟାଙ୍କ ନେଗାରା ମାଲେସିଆ ମଧ୍ୟରେ ସହଯୋଗକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ ଏବଂ ସ୍ଥାନୀୟ ମୁଦ୍ରା ଅର୍ଥାତ୍ ଭାରତୀୟ ଟଙ୍କା ଏବଂ ମାଲେସିଆ ରିଙ୍ଗିଟରେ ବାଣିଜ୍ୟର ନିବେଶ ଏବଂ ସମାଧାନକୁ ଆହୁରି ସହଜ କରିବା ପାଇଁ ଉଭୟ ପକ୍ଷର ଶିଳ୍ପଗୁଡିକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିଥିଲେ ।
ଡିଜିଟାଲ ସହଯୋଗ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉଭୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଡିଜିଟାଲ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା ଉପରେ ବୁଝାମଣାପତ୍ର ସ୍ୱାକ୍ଷରକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ପାଇଁ ମାଲେସିଆ-ଭାରତ ଡିଜିଟାଲ ପରିଷଦର ଶୀଘ୍ର ଆୟୋଜନକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିଥିଲେ, ଯେପରିକି ଡିଜିଟାଲ ସାର୍ବଜନୀନ ଭିତ୍ତିଭୂମି, ଡିଜିଟାଲ ବି୨ବି ଭାଗିଦାରୀ, ଡିଜିଟାଲ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ, ସାଇବର ନିରାପତ୍ତା, ୫ଜି ପରି ଉଦୀୟମାନ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା, ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ କ୍ୱାଣ୍ଟମ କମ୍ପ୍ୟୁଟିଂ, କ୍ଲାଉଡ୍ କମ୍ପ୍ୟୁଟିଂ, ଇଣ୍ଟରନେଟ୍ ଅଫ୍ ଥିଙ୍ଗ୍ସ ଆଦି ରହିଛି।
ନେତାମାନେ ଉଭୟ ଦେଶର ଡିଜିଟାଲ ଅର୍ଥନୀତିର ପ୍ରାଥମିକତାକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିଥିଲେ ଏବଂ ଭାରତର ୟୁନିଫାଇଡ୍ ପେମେଣ୍ଟ୍ ଇଣ୍ଟରଫେସ୍ (ୟୁପିଆଇ)ର ସଫଳତାକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିଥିଲେ ଏବଂ ଭାରତ ଏବଂ ମାଲେସିଆ ମଧ୍ୟରେ ଦେୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଚାଲିଥିବା ଯୋଗଦାନକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ।
ଭାରତ-ମାଲେସିଆ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଆଲାଏନ୍ସ ମାଧ୍ୟମରେ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଏବଂ ମାଲେସିଆର କ୍ରେଡଲ ଫଣ୍ଡ ମଧ୍ୟରେ ଚାଲିଥିବା ଆଲୋଚନାକୁ ଉଭୟ ପକ୍ଷ ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି ।
ମହାକାଶ, ପରମାଣୁ ଶକ୍ତି, ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର, ଟିକା ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଚିହ୍ନଟ କ୍ଷେତ୍ର ସମେତ ବିଜ୍ଞାନ ଓ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବା କୁ ଉଭୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ରାଜି ହୋଇଥିଲେ।
ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଏବଂ ନିରାପତ୍ତା ଭାଗିଦାରୀରେ ନିରନ୍ତର ଏବଂ ଦୃଢ଼ ସହଯୋଗକୁ ଦୁଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବର୍ଦ୍ଧିତ ରଣନୈତିକ ଭାଗିଦାରୀର ଅନ୍ୟତମ ମୁଖ୍ୟ ସ୍ତମ୍ଭ ଭାବରେ ସ୍ୱୀକାର କରିଥିଲେ । ନିୟମିତ ଆଦାନପ୍ରଦାନ ଏବଂ ଆଲୋଚନା, ଅଭ୍ୟାସ ଏବଂ ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ସହଯୋଗକୁ ଆହୁରି ତୀବ୍ର କରିବାକୁ ଉଭୟ ପକ୍ଷ ରାଜି ହୋଇଥିଲେ।
ଉଭୟ ପକ୍ଷ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଶିଳ୍ପ ସହଯୋଗ ତଥା ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଗବେଷଣା ଓ ବିକାଶ ସହଯୋଗକୁ ଆହୁରି ବିସ୍ତାର କରିବାକୁ ରାଜି ହୋଇଥିଲେ।
ଦୁଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆତଙ୍କବାଦକୁ ନିନ୍ଦା କରିବା ସହ ସମସ୍ତ ପ୍ରକାର ଆତଙ୍କବାଦକୁ ପ୍ରତ୍ୟାଖ୍ୟାନ କରିବାକୁ ରାଷ୍ଟ୍ରମାନଙ୍କୁ ଆହ୍ୱାନ କରିବାକୁ ରାଜି ହୋଇଥିଲେ । କୌଣସି ଦେଶ ଆତଙ୍କବାଦୀଙ୍କୁ ଆଶ୍ରୟ ଦେବା ଉଚିତ ନୁହେଁ ବୋଲି ଉଭୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଘରୋଇ ଆଇନ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଚୁକ୍ତି ଅନୁଯାୟୀ ଆତଙ୍କବାଦର ଦୋଷୀମାନଙ୍କୁ ଶୀଘ୍ର ନ୍ୟାୟ ଦେବା ପାଇଁ ମିଳିତ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ରାଜି ହୋଇଥିଲେ ।
ଆତଙ୍କବାଦ ଏବଂ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ସଂଗଠିତ ଅପରାଧ ମଧ୍ୟରେ ସମ୍ପର୍କକୁ ସ୍ୱୀକୃତି ଦେବା ଏବଂ ଦୃଢ଼ଭାବରେ ସମାଧାନ କରିବାକୁ ମଧ୍ୟ ସେମାନେ ରାଜି ହୋଇଥିଲେ। ଆତଙ୍କବାଦ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ପାରମ୍ପରିକ ଏବଂ ଅଣପାରମ୍ପରିକ ବିପଦର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ସୂଚନା ଏବଂ ସର୍ବୋତ୍ତମ ଅଭ୍ୟାସ ଆଦାନପ୍ରଦାନ ସହିତ ଏ ଦିଗରେ ସହଯୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାକୁ ଉଭୟ ଦେଶ ରାଜି ହୋଇଥିଲେ।
ଉଚ୍ଚଶିକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ କୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବାକୁ ମଧ୍ୟ ଦୁଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ରାଜି ହୋଇଥିଲେ । ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସହଯୋଗ ଏବଂ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶକ୍ଷେତ୍ରରେ ଘନିଷ୍ଠ ଆଦାନ ପ୍ରଦାନକୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ମାଲେସିଆ ସାଇବର ସୁରକ୍ଷା, କୃତ୍ରିମ ବୁଦ୍ଧିମତା ଏବଂ ମେସିନ୍ ଲର୍ଣ୍ଣିଂ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମାଲେସିଆ ନାଗରିକଙ୍କ ପାଇଁ ଭାରତର ବୈଷୟିକ ଏବଂ ଅର୍ଥନୈତିକ ସହଯୋଗ (ଆଇଟିଇସି) କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅଧୀନରେ ୧୦୦ ସିଟ୍ ର ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଆବଣ୍ଟନକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଛି।
ମାଲେସିଆର ୟୁନିଭର୍ସିଟି ଟୁଙ୍କୁ ଅବଦୁଲ ରେହମାନଠାରେ ଭାରତର ଆୟୁଷ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଅଧୀନରେ ଥିବା ଭାରତର ଆୟୁର୍ବେଦ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଓ ଗବେଷଣା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ (ଆଇଟିଆରଏ) ଦ୍ୱାରା ଆୟୁର୍ବେଦ ଚେୟାର ପ୍ରତିଷ୍ଠା ସମେତ ଏହି ଭାଗିଦାରୀ ଜାରି ରଖିବା ପାଇଁ ଉଭୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ଫାର୍ମାକୋପିଆ ସହଯୋଗ ସମ୍ପର୍କିତ ବୁଝାମଣାପତ୍ରକୁ ଶୀଘ୍ର ଶେଷ କରିବାକୁ ମଧ୍ୟ ଉଭୟ ପକ୍ଷ ସହମତି ହୋଇଛନ୍ତି।
ୟୁନିଭର୍ସିଟି ମାଲାୟା (ୟୁଏମ୍ )ରେ ତିରୁଭାଲ୍ଲୁଭର ଚେୟାର ଅଫ୍ ଇଣ୍ଡିଆନ୍ ଷ୍ଟଡିଜ୍ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ପାଇଁ ହୋଇଥିବା ଆଲୋଚନାକୁ ଉଭୟ ପକ୍ଷ ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି।
ଉଭୟ ପକ୍ଷ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ମିଳିତ ଗବେଷଣା ଓ ବିକାଶ, ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ କୃଷିକ୍ଷେତ୍ରରେ ଡିଜିଟାଲ ପ୍ରଯୁକ୍ତିର ପ୍ରୟୋଗ ସମେତ ସହଯୋଗକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବାକୁ ଆଶା ରଖିଛନ୍ତି।
ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ଦୀର୍ଘଦିନ ଧରି ଚାଲିଆସୁଥିବା ସାଂସ୍କୃତିକ-ସମ୍ପର୍କକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଅଡିଓ-ଭିଜୁଆଲ୍ କୋ-ପ୍ରଡକ୍ସନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ ବିସ୍ତାର କରିବାକୁ ଉଭୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ରାଜି ହୋଇଥିଲେ।
ନିରନ୍ତର ଶକ୍ତି ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଏବଂ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତନ ସହ ଖାପ ଖୁଆଇବା ଦିଗରେ ସହଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାକୁ ଦୁଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ରାଜି ହୋଇଥିଲେ । ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସୌର ମେଣ୍ଟ (ଆଇଏସଏ) ଏବଂ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପ୍ରତିରୋଧୀ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପାଇଁ ମେଣ୍ଟ (ସିଡିଆରଆଇ) ପ୍ରତିଷ୍ଠା ପାଇଁ ଭାରତର ପଦକ୍ଷେପକୁ ମାଲେସିଆ ପ୍ରଶଂସା କରିଛି। ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତନ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ପାଇଁ ଏକ ମିଳିତ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ପ୍ରୟାସର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି ବୋଲି ଉଭୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ରାଜି ହୋଇଥିଲେ ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ଉଭୟ ଦେଶ ପ୍ରୟାସକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାକୁ ସହମତି ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ।
ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ବିଗ୍ କ୍ୟାଟ୍ ଆଲାଏନ୍ସ (ଆଇବିସିଏ)ରେ ସାମିଲ ହେବା ପାଇଁ ମାଲେସିଆର ନିଷ୍ପତ୍ତିକୁ ମଧ୍ୟ ଭାରତ ସ୍ୱାଗତ କରିଛି। ଆଇବିସିଏର ଫ୍ରେମୱାର୍କ ଚୁକ୍ତି ଉପରେ ଆଲୋଚନା କୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ପାଇଁ ଦୁଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉତ୍ସାହିତ କରିଥିଲେ ।
ମାଲେସିଆ ଅର୍ଥନୀତିରେ ମାଲେସିଆରେ ରହୁଥିବା ଭାରତୀୟ ନାଗରିକଙ୍କ ନିରନ୍ତର ଏବଂ ମୂଲ୍ୟବାନ ଯୋଗଦାନକୁ ଉଭୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ । ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ଦକ୍ଷ ପ୍ରତିଭାର ପ୍ରବାହକୁ ଆହୁରି ସୁବ୍ୟବସ୍ଥିତ ଏବଂ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାକୁ ସେମାନେ ସହମତି ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ।
ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ଅଧିକ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଏବଂ ଲୋକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଆଦାନପ୍ରଦାନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ସାମ୍ପ୍ରତିକ ପଦକ୍ଷେପ, ବିଶେଷକରି ଉଭୟ ଦେଶ ଦ୍ୱାରା ଭିସା ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ କୋହଳ କରିବା ପାଇଁ ସାମ୍ପ୍ରତିକ ପଦକ୍ଷେପକୁ ଦୁଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ। ଉଭୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସହଯୋଗ ବଢ଼ାଇବା, ସ୍ଥାୟୀ ପର୍ଯ୍ୟଟନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସର୍ବୋତ୍ତମ ଅଭ୍ୟାସ ବାଣ୍ଟିବା ଏବଂ ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ପ୍ରବାହ ବୃଦ୍ଧି ର ସମ୍ଭାବନା ଖୋଜିବା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ । ଭାରତ ୨୦୨୬କୁ ଭିଜିଟ ମାଲେସିଆ ବର୍ଷ ଘୋଷଣା କରିବ ଏବଂ ଚଳିତ ବର୍ଷ ମାଲେସିଆ ଅତିରିକ୍ତ ଭାରତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟଟକଙ୍କୁ ବର୍ଷ ପାଳନ କରିବାକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିବାରୁ ଭାରତ ଏହାକୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛି।
ଦୁଇ ନେତା ସହମତି ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଯେ ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ପ୍ରବାହ ଯୋଗାଯୋଗ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଟେ । ସେମାନେ ଦୁଇ ଦେଶର ବେସାମରିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷଙ୍କୁ ଉଭୟ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ବିମାନ ଯୋଗାଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଆଲୋଚନା ଜାରି ରଖିବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିଥିଲେ ।
ଦୁଇ ନେତା ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଆଇନର ନୀତି ଆଧାରରେ ନାଭିଗେସନ୍ ଏବଂ ଓଭରଫ୍ଲାଇଟ୍ ର ସ୍ୱାଧୀନତା ଏବଂ ଅବାଧ ବୈଧ ବାଣିଜ୍ୟକୁ ସମ୍ମାନ ଦେବା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦୋହରାଇଥିଲେ, ଯାହା କି ସମୁଦ୍ର ଆଇନ ଉପରେ ମିଳିତ ଜାତିସଂଘ ସମ୍ମିଳନୀ (ୟୁ ଏନ୍ ସି ଏଲ୍ ଓ ଏସ୍) ୧୯୮୨ରେ ବିଶେଷ ଭାବରେ ପ୍ରତିଫଳିତ ହୋଇଥିଲା । ୟୁ ଏନ୍ ସି ଏଲ୍ ଓ ଏସ୍ ୧୯୮୨ ସମେତ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ଆଇନର ସର୍ବସ୍ୱୀକୃତ ନୀତି ଅନୁଯାୟୀ ଶାନ୍ତିପୂର୍ଣ୍ଣ ଉପାୟରେ ବିବାଦର ସମାଧାନ କରିବାକୁ ଉଭୟ ନେତା ସମସ୍ତ ପକ୍ଷଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ।
ଆସିଆନ୍ ସହିତ ଭାରତର ବ୍ୟାପକ ରଣନୈତିକ ଭାଗିଦାରୀର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ଦୋହରାଇ ମାଲେସିଆ ଆସିଆନ୍ କେନ୍ଦ୍ରୀୟତା ଏବଂ ୨୦୨୫ରେ ମାଲେସିଆର ଆଗାମୀ ଆସିଆନ୍ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା ପାଇଁ ଭାରତର ପୂର୍ଣ୍ଣ ସମର୍ଥନକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଛି। ବର୍ତ୍ତମାନର ବ୍ୟାପକ ରଣନୈତିକ ଭାଗିଦାରୀକୁ ଆହୁରି ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଦିଗରେ ଆସିଆନ୍ ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ମାଧ୍ୟମରେ ଆସିଆନ୍ ଏବଂ ଭାରତ ମଧ୍ୟରେ ଅଧିକ ସମ୍ପର୍କକୁ ମାଲେସିଆ ସ୍ୱାଗତ କରିଛି।
ୟୁଏନଏସସି, ୟୁଏନଏଚଆରସି ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ବହୁପକ୍ଷୀୟ ସମେତ ଜାତିସଂଘରେ ସହଯୋଗ ଏବଂ ସମନ୍ୱୟକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାକୁ ଉଭୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ରାଜି ହୋଇଥିଲେ । ଶାନ୍ତି ଓ ବିକାଶ କୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ନିୟମ ଭିତ୍ତିକ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା କୁ ପାଳନ କରିବା ଜରୁରୀ ବୋଲି ଦୁଇ ନେତା ମତ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଛନ୍ତି। ମିଳିତ ଜାତିସଂଘ ନିରାପତ୍ତା ପରିଷଦ ସମେତ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସଂଗଠନଗୁଡ଼ିକୁ ଅଧିକ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ବଶୀଳ କରିବା ପାଇଁ ସମସାମୟିକ ବାସ୍ତବତାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରି ବହୁପକ୍ଷବାଦକୁ ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ ମିଳିତ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ସେମାନେ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଇଥିଲେ। ଉଭୟ ସ୍ଥାୟୀ ଏବଂ ଅସ୍ଥାୟୀ ବର୍ଗରେ ୟୁଏନଏସସିର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ସହିତ ବିକାଶଶୀଳ ଦେଶମାନଙ୍କର ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ ବୃଦ୍ଧି ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇ ପରିଷଦ ସଦସ୍ୟତା ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ସାମ୍ପ୍ରତିକ ବୈଶ୍ୱିକ ଆହ୍ୱାନର ମୁକାବିଲା କରିବାରେ ଏହାକୁ ଅଧିକ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ କରିବ । ସଂଶୋଧିତ ଜାତିସଂଘ ନିରାପତ୍ତା ପରିଷଦରେ ଭାରତର ସ୍ଥାୟୀ ସଦସ୍ୟତା ପାଇଁ ମାଲେସିଆର ସମର୍ଥନକୁ ଭାରତ ଗଭୀର ପ୍ରଶଂସା କରିଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅନୱର ଇବ୍ରାହିମ ଏହି ଗସ୍ତ ପାଇଁ ତାଙ୍କୁ ଏବଂ ତାଙ୍କ ପ୍ରତିନିଧି ଦଳକୁ ଦିଆଯାଇଥିବା ଉଷ୍ମ ସ୍ୱାଗତ ଏବଂ ଆତିଥ୍ୟ ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଥିଲେ ଏବଂ ନିକଟ ଭବିଷ୍ୟତରେ ପାରସ୍ପରିକ ସୁବିଧାଜନକ ଭାବେ ମାଲେସିଆ ଗସ୍ତ କରିବାକୁ ଭାରତର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ଆମନ୍ତ୍ରଣ କରିଥିଲେ ।