খুঙ্গং চাউখৎ-থৌরাং মন্ত্রালয়
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ওগস্ত 25দা লাখপতি দিদি লাখ 11দা সর্তিফিকেৎশিং পীগনি অমসুং মখোয়গা লোয়ননা ৱারী-ৱাতাই শাগনি: শ্রী শিবরাজ সিংহ চৌহান
প্রধান মন্ত্রীনা সেল্ফ-হেল্প গ্রুপ লাখ 4.3গী মেম্বর লাখ 48রোমদা কান্নবা পীগদবা লুপা করোর 2500গী রিভোলভিং ফন্দ কাইথগনি: শ্রী চৌহান
শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা সেল্ফ-হেল্প গ্রুপ 2,35,400গী মেম্বর লাখ 25.8দা কান্নবা পীগদবা লুপা করোর 5000গী বেঙ্ক লোন অমসু কাইথগনি: শ্রী শিবরাজ সিংহ চৌহান
ভর্চুএল মেদিয়মগী খুত্থাংদা রাজ্য অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতোরী 34দগী মফম 30,000রোমদগী থৌরম অসিদা শরুক য়াগনি: শ্রী চৌহান
22 AUG 2024 5:08PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী খুঙ্গং চাউখৎ-থৌরাং অমদি লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফ-থৌরাং মন্ত্রী, শ্রী শিবরাজ সিংহ চৌহান্না ঙসি নই দিল্লীদা পাংথোকপা প্রেস কনফরেন্স অমদা ওগস্ত 25, 2024দা মহারাস্ত্রগী জলগাওন্দা পাংথোক্কদবা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী প্রোগ্রামগা মরী লৈননা প্রেস কনফরেন্স অমদা ৱা ঙাংখ্রে। কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী চন্দ্র শেখর পেম্মাসানিসু মীদিয়াগা ৱারী শানবদা শরুক য়াখি। শ্রী চৌহান্না হায়খি মদুদি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লাখপতি দিদিশিংগা ৱারী শানগনি অমসুং অনৌবা লাখপতি দিদি লাখ 11দা সর্তিফিকেৎশিংসু পীগনি। মসিগী প্রোগ্রাম অসিগী মখাদা প্রধান মন্ত্রীনা লুপা করোর 2500গী রিভোলভিং ফন্দ - কম্ম্যুনিতী ইনভেস্তমেন্ত ফন্দ অমা কাইথগনি। মসিনা সেল্ফ হেল্প গ্রুপ (SHG) লাখ 4.3গী মেম্বর লাখ 48দা কান্নবা ফংহল্লগনি। প্রধান মন্ত্রীনা লুপা করোর 5000গী বেঙ্ক লোন অমসু কাইথগনি। মসিনা সেল্ফ হেল্প গ্রুপ (SHG) 2,35,400গী মেম্বর লাখ 25.8দা কান্নবা ফংহল্লগনি। শ্রী চৌহান্না হায়খি মদুদি রাজ্য অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতোরী 34গী মফম 30,000দা, হায়বদি, লৈবাক শিনবা থুংনা লৈরিবা রাজ্যগী কোনুংশিং, দিস্ত্রিক্ত হেদক্বার্তরশিং অমসুং CLF না ভর্চুএল মেদিয়মগী খুত্থাংদা থৌরম অসিদা শরুক য়াগনি।
শ্রী শিবরাজ সিংহ চৌহান্না হায়খি মদুদি লাখপাতি দিদিশিং অসি চহিদা লুপা লাখ অমা নৎত্রগা মসিদগী হেনবা ফংলিবা নুপীশিংনি। হায়রিবা লাখপাতি দিদীশিংনা মখোয়গী ইমুং-মনুংবু লায়রবগী ফীভমদগী ফগৎহনবতা নত্তনা খুন্নাইগী মীয়ামগীদমক রোল মোদেলসু ওইরক্লি। শ্রী চৌহান্না হায়খি মদুদি খুঙ্গং চাউখৎ-থৌরাং মন্ত্রালয়না হৌজিক ফাওবদা লাখপতি দিদি করোর অমা শেমখ্রে। হৌজিক ঐখোয়গী পান্দমদি লাক্কদৌরিবা চহি অহুম অসিদা লাখপতি দিদি করোর অহুম শেমগৎপনি। অসিগুম্বা CRPশিংগী মরক্তগী অমনা লাখপতি দিদি 95 শেমখ্রে হায়বসি খঙবদা নুংঙাইবা ফাওই।
কেন্দ্রগী মন্ত্রীনা মখা তারদুনা হায়খি মদুদি মন্ত্রালয়না SHG ইমুংশিংবু চহিগী ওইনা লুপা লাখ অমা নৎত্রগা মসিদগী হেনবা ইনকম ফংহন্নবা স্ত্রকচর তৌরবা থৌওং অমা পায়খৎলে। মসিগী মনুংদা নেস্নেল রিসোর্স পার্সনশিং কেপাসিতী শেমগৎপা অমসুং রাজ্য খুদিংমক্তা মাস্তর ত্রেনিশিং শেমগৎপা য়াওরি। মসিগী মাস্তর ত্রেনিরশিংনা কম্ম্যুনিতী রিসোর্স পার্সনশিংবু বিজিনেস প্লান্নিং, ফাইনান্সিং অমসুং কনভর্জেন্স প্রোসেসকী মতাংদা ত্রেনিং পী। বিজিনেস প্লান্নিং অমসুং SHG মেম্বরশিংগী স্কিল্লিংদা অখন্নবা ত্রেনিং পীরবা কম্ম্যুনিতী রিসোর্স পার্সন (CRP) লাখ অহুমগী কেদরনা মসিগী মতাংদা অচৌবা মতেং পাংলি। অসিগুম্বা CRPশিং খরদসু মতেং পাংগনি। হৌজিক ফাওবদা রুরেল দিবেলপমেন্ত মন্ত্রালয়না লাখপতি দিদি লাখ 15 শেম্লে। নুমিৎ 100গীদমক পান্দমদি প্রধান মন্ত্রীনা খুদোংচাবা পীগদবা লাখপতি দিদি লাখ 11 শেমগৎপনি।
অনৌবা লাখপতি দিদি লাখ 15 গী অকুপ্পা ৱারোল (রাজ্যগী ওইবা)
মশিং
রাজ্য/য়ু.তি.গী মমিং
তার্গেৎ তৌরিবা SHG মেম্বরশিংগী মশিং
মশিং
রাজ্য/য়ু.তি.গী মমিং
তার্গেৎ তৌরিবা SHG মেম্বরশিংগী মশিং
1
অন্দমানা অমসুং নিকোবর
240
18
মধ্য প্রদেশ
96,240
2
অন্ধ্র প্রদেশ
1,22,160
19
মহারাস্ত্র
1,04,520
3
অরুনাচল প্রদেশ
1260
20
মনিপুর
3,060
4
অসাম
52,800
21
মেঘালয়
6,120
5
বিহার
1,81,260
22
মিজোরাম
1,080
6
ছত্তিসগর
46,920
23
নাগালেন্দ
1,800
7
দাদরা অমসুং নগর হভেলি
180660
24
ওরিশা
97,200
8
গোৱা
44,580
25
পুদুচেরী
660
9
গুজরাত
10,740
26
পঞ্জাব
9,660
10
হরিয়ানা
4,980
27
রাজস্থান
67,620
11
হিমাচল প্রদেশ
13,980
28
সিক্কিম
840
12
জম্মু অমসুং কাশ্মির
13,980
29
তামিল নাদু
54,000
13
ঝারখন্দ
50,640
30
তেলঙ্গানা
67,500
14
কর্নাতক
47,580
31
ত্রিপুরা
6,780
15
কেরলা
53,580
32
উত্তর প্রদেশ
1,73,520
16
লদাখ
180
33
উত্তরাখন্দ
7,200
17
লক্ষদ্বীপ
60
34
ৱেস্ত বেঙ্গল
1,70,400
অপুনবা
15,00,000

Ministry of Rural Development
Prime Minister Shri Narendra Modi will give certificates to 11 lakh Lakhpati Didis and interact with them on 25th August: Shri Shivraj Singh Chouhan
Prime Minister will release a Revolving Fund of Rs 2500 crore which will benefit about 48 lakh members of 4.3 lakh Self-Help Groups: Shri Chouhan
Shri Narendra Modi will also release a bank loan of Rs 5000 crore which will benefit 25.8 lakh members of 2,35,400 self-help groups: Shri Shivraj Singh Chouhan
About 30,000 locations from 34 states and union territories will join the program through virtual medium: Shri Chouhan
22 AUG 2024 5:08PM by PIB Delhi
Union Minister for Rural Development and Agriculture & Farmers’ Welfare, Shri Shivraj Singh Chouhan addressed a press conference in New Delhi today regarding the program of Prime Minister Shri Narendra Modi in Jalgaon, Maharashtra on 25th August, 2024. Union Minister for State Shri Chandra Sekhar Pemmasani was also present during media interaction. Shri Chouhan informed that Prime Minister Shri Narendra Modi will interact with Lakhpati Didis and also give certificate to new 11 lakh lakhpati Didis’. In this program Prime Minister will release a revolving fund - Community Investment Fund of Rs 2500 crore, which will benefit about 48 lakh members of 4.3 lakh Self Help Groups (SHGs). The Prime Minister will also release a bank loan of Rs 5000 crore, which will benefit 25.8 lakh members of 2,35,400 Self Help Groups (SHGs). Shri Chouhan also informed that from about 30,000 places in 34 states and Union Territories i.e. State capitals across the country, District headquarters and CLF will join this program through virtual medium.
Shri Shivraj Singh Chouhan said that Lakhpati Didis are women who earn Rs 1 lakh or more per annum. These Lakhpati Didis have not only pulled their families out of poverty but are also becoming role models for the rest of the society. Shri Chouhan informed that Rural development Ministry have already created 1 crore Lakhpati Didis. Now our target is to create 3 crore Lakhpati Didis in the next 3 years. It is heartening to note that one of these CRPs has created 95 Lakhpati Didis.
Union Minister further said that the Ministry has adopted a structured process to enable the SHG families to earn an annual income of Rs 1 lakh or more. This includes capacitating National Resource Persons, then developing Master Trainers in each State. These Master Trainers further train the Community Resource Persons (CRPs) on business planning, financing and convergence process. The cadre of 3 lakh Community Resource Persons (CRPs), who have been specially trained in business planning and skilling of SHG members, are doing a great service in this regard. Some of these CRPs will also be facilitated. As of now Ministry of Rural Development formed 15 Lakh lakhpati Didi's while the target for 100 days is 11 lakh lakhpati Didi's to whom Prime Minister will facilitates.
List of 15 lakh New Lakhpati Didis’ (State wise)
Sr.
Name of States/ UTs
Target no. of SHG members
Sr.
Name of States/ UTs
Target no. of SHG members
1
Andaman & Nicobar Islands
240
18
Madhya Pradesh
96,240
2
Andhra Pradesh
1,22,160
19
Maharashtra
1,04,520
3
Arunachal Pradesh
1260
20
Manipur
3,060
4
Assam
52,800
21
Meghalaya
6,120
5
Bihar
1,81,260
22
Mizoram
1,080
6
Chhattisgarh
46,920
23
Nagaland
1,800
7
Dadra & Nagar Haveli
180660
24
Odisha
97,200
8
Goa
44,580
25
Puducherry
660
9
Gujarat
10,740
26
Punjab
9,660
10
Haryana
4,980
27
Rajasthan
67,620
11
Himachal Pradesh
13,980
28
Sikkim
840
12
Jammu & Kashmir
13,980
29
Tamil Nadu
54,000
13
Jharkhand
50,640
30
Telangana
67,500
14
Karnataka
47,580
31
Tripura
6,780
15
Kerala
53,580
32
Uttar Pradesh
1,73,520
16
Ladakh
180
33
Uttarakhand
7,200
17
Lakshadweep
60
34
West Bengal
1,70,400
Total
15,00,000