ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ମଙ୍କିପକ୍ସ ସ୍ଥିତି ଏବଂ ପ୍ରସ୍ତୁତିର ସମୀକ୍ଷା କରିଛନ୍ତି କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଜେପି ନଡ୍ଡା
ଏହି ରୋଗର ପ୍ରସାରକୁ ରୋକିବା ଏବଂ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବା ପାଇଁ ସତର୍କତାମୂଳକ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରାଯିବ
ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ଭାରତରେ ମଙ୍କିପକ୍ସର କୌଣସି ମାମଲା ସାମ୍ନାକୁ ଆସିନାହିଁ
17 AUG 2024 4:29PM by PIB Bhubaneswar
୧୪ ଅଗଷ୍ଟ ୨୦୨୪ରେ ବିଶ୍ୱ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଂଗଠନ (ଡବ୍ଲୁଏଚଓ) ମଙ୍କିପକ୍ସକୁ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଜନସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଜରୁରୀକାଳୀନ ପରିସ୍ଥିତି (ପିଏଚ୍ଇଆଇସି) ଘୋଷଣା କରିଥିବାରୁ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଜଗତ ପ୍ରକାଶ ନଡ୍ଡା ଆଜି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କ ସହ ଏକ ବୈଠକରେ ମଙ୍କିପକ୍ସ ସ୍ଥିତି ଏବଂ ପ୍ରସ୍ତୁତିର ବିସ୍ତୃତ ସମୀକ୍ଷା କରିଥିଲେ।
ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ଭାରତରେ ମଙ୍କିପକ୍ସର କୌଣସି ମାମଲା ସାମ୍ନାକୁ ଆସିନାହିଁ ।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ଏହି ବୈଠକରେ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଇଥିଲା ଯେ ବ୍ୟାପକ ସତର୍କତା ଅବଲମ୍ବନ କରିବା ପାଇଁ କେତେକ ପଦକ୍ଷେପ (ଯେପରିକି ସମସ୍ତ ବିମାନବନ୍ଦର, ବନ୍ଦର ଏବଂ ସୀମାରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ୟୁନିଟଗୁଡ଼ିକୁ ସଚେତନ କରିବା; ପରୀକ୍ଷା ଲାବୋରେଟୋରୀ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା (୩୨ ନମ୍ବର); ଯେକୌଣସି ମାମଲା ଚିହ୍ନଟ, ପୃଥକୀକରଣ ଏବଂ ପରିଚାଳନା ପାଇଁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସୁବିଧା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ଇତ୍ୟାଦି।
ବୈଠକରେ ଏହା ଉଲ୍ଲେଖ କରାଯାଇଥିଲା ଯେ ମଙ୍କିପକ୍ସ ସଂକ୍ରମଣ ସାଧାରଣତଃ ୨-୪ ସପ୍ତାହ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ରହିଥାଏ ଏବଂ ରୋଗୀମାନେ ସାଧାରଣତଃ ସହାୟକ ଚିକିତ୍ସା ପରିଚାଳନା ଦ୍ୱାରା ସୁସ୍ଥ ହୁଅନ୍ତି । ସଂକ୍ରମଣ ପାଇଁ ସଂକ୍ରମିତ ଙ୍କ ସହ ଦୀର୍ଘ ସମୟ ଧରି ଘନିଷ୍ଠ ସଂସ୍ପର୍ଶରେ ଆସିବା ଆବଶ୍ୟକ ହୋଇଥାଏ ଏବଂ ସାଧାରଣତଃ ଯୌନ ମାର୍ଗ, ଶରୀର/କ୍ଷତ ତରଳ ପଦାର୍ଥ ସହିତ ସିଧାସଳଖ ସଂସ୍ପର୍ଶରେ ଆସିବା କିମ୍ବା ସଂକ୍ରମିତ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ଦୂଷିତ ପୋଷାକ/ଲୁଗାପଟା ମାଧ୍ୟମରେ ହୁଏ ।
ଡବ୍ଲ୍ୟୁଏଚଓ ପୂର୍ବରୁ ଜୁଲାଇ ୨୦୨୨ରେ ମଙ୍କିପକ୍ସକୁ ଜନସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଜରୁରୀକାଳୀନ ପରିସ୍ଥିତି ଅଫ୍ ଇଣ୍ଟରନ୍ୟାସନାଲ କନସର୍ନ (ପିଏଚ୍ଇଆଇସି) ଭାବେ ଘୋଷଣା କରିଥିଲା ଏବଂ ପରେ ମେ ୨୦୨୩ରେ ଏହାକୁ ପ୍ରତ୍ୟାହାର କରିଥିଲା। ୨୦୨୨ ମସିହାରୁ ବିଶ୍ବବ୍ୟାପୀ ଡବ୍ଲ୍ୟୁଏଚ୍ଓ ୧୧୬ଟି ଦେଶରୁ ୯୯,୧୭୬ ଜଣ ଆକ୍ରାନ୍ତ ହୋଇଥିବା ବେଳେ ୨୦୮ ଜଣଙ୍କ ମୃତ୍ୟୁ ଘଟିଛି। ଡବ୍ଲ୍ୟୁଏଚ୍ଓ ଦ୍ୱାରା ୨୦୨୨ ଘୋଷଣା ପରେ ଭାରତରେ ସମୁଦାୟ ୩୦ ଟି ମାମଲା ଚିହ୍ନଟ ହୋଇଥିବା ବେଳେ ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୪ରେ ଶେଷ ମାମଲା ଚିହ୍ନଟ ହୋଇଥିଲା ।
ପରିସ୍ଥିତିର ସମୀକ୍ଷା ପାଇଁ ୨୦୨୪ ଅଗଷ୍ଟ ୧୬ ତାରିଖରେ ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶକଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ସମ୍ପୃକ୍ତ କ୍ଷେତ୍ରର ବିଶେଷଜ୍ଞମାନଙ୍କୁ ନେଇ ଏକ ମିଳିତ ମନିଟରିଂ ଗ୍ରୁପ୍ ବୈଠକ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା। ଏହି ବୈଠକରେ ଜାତୀୟ ରୋଗ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କେନ୍ଦ୍ର (ଏନସିଡିସି), ବିଶ୍ୱ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଂଗଠନ (ଡବ୍ଲୁଏଚଓ), ଇଣ୍ଡିଆନ କାଉନସିଲ ଅଫ୍ ମେଡିକାଲ ରିସର୍ଚ୍ଚ (ଆଇସିଏମଆର), ନ୍ୟାସନାଲ ସେଣ୍ଟର ଫର ଭେକ୍ଟର ବର୍ଣ୍ଣ ଡିଜିଜ୍ କଣ୍ଟ୍ରୋଲ ପ୍ରୋଗ୍ରାମ (ଏନଭିବିଡିସିପି), ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶାଳୟ (ଡିଟିଇ ଜିଏଚଏସ), କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରୀ ହସ୍ପିଟାଲ, ଅଖିଳ ଭାରତୀୟ ଆୟୁର୍ବିଜ୍ଞାନ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ, ଏମସ୍ ଆଦିର ବିଶେଷଜ୍ଞମାନେ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ। ଯଦିଓ ଆଗାମୀ ସପ୍ତାହରେ ବାହାରୁ ଆସିବାକୁ ଥିବା କିଛି ମାମଲା ଚିହ୍ନଟ ହେବାର ସମ୍ଭାବନାକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ପ୍ରତ୍ୟାଖ୍ୟାନ କରାଯାଇନାହିଁ, ତଥାପି ଏହା ଆକଳନ କରାଯାଇଥିଲା ଯେ ନିରନ୍ତର ସଂକ୍ରମଣ ସହିତ ଏକ ବଡ଼ ଧରଣର ସଂକ୍ରମଣ ର ଆଶଙ୍କା ବର୍ତ୍ତମାନ ଭାରତରେ କମ୍ ରହିଛି।
ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ସ୍ଥିତି ଉପରେ ତୀକ୍ଷ୍ଣ ନଜର ରଖାଯାଇଛି।

Ministry of Health and Family Welfare
Union Minister of Health & Family Welfare Shri JP Nadda reviews the Monkeypox situation and preparedness
Cautionary measures to be put in place to prevent and control the spread of the disease
No reported cases of Monkeypox in India as of now
17 AUG 2024 4:29PM by PIB Delhi
In view of the World Health Organization (WHO) having declared Monkeypox a Public Health Emergency of International Concern (PHEIC) on 14th August 2024, a detailed review of the Monkeypox situation and the preparedness was taken by the Union Minister of Health & Family Welfare, Shri Jagat Prakash Nadda in a meeting with the senior officials of the Ministry, here today.
There are no reported cases of Monkeypox in India as of date.
In the meeting chaired by the Union Health Minister, it was decided that as a matter of abundant caution, certain measures [such as sensitizing the health units at all the airports, seaports, and ground crossings; readying the testing Laboratories (32 in no.); gearing up health facilities for detecting, isolating and managing any case, etc.] are put in place.
In the meeting, it was noted that Monkeypox infections are usually self-limiting lasting between 2-4 weeks and patients generally recover with supportive management. The transmission requires prolonged close contact with an infected case and is generally through the sexual route, direct contact with body/lesion fluid, or contaminated clothing/linen of an infected person.
WHO had earlier declared Monkeypox as a Public Health Emergency of International Concern (PHEIC) in July 2022 and subsequently revoked the same in May 2023. Globally since 2022, WHO has reported 99,176 cases and 208 deaths due to Monkeypox from 116 countries. Since the 2022 declaration by WHO, a total of 30 cases were detected in India with the last case in March 2024.
A Joint Monitoring Group Meeting under the Chairmanship of the Director General of Health Services consisting of experts from relevant fields was held on 16th August 2024 to review the situation. The meeting was attended by experts from the National Centre for Disease Control (NCDC), World Health Organization (WHO), Indian Council of Medical Research (ICMR), National Centre for Vector Borne Disease Control Programme (NVBDCP), Directorate General of Health Services (Dte.GHS), Central Government Hospitals, All India Institute of Medical Sciences AIIMS etc. Although the possibility of a few imported cases being detected in the coming weeks is not entirely ruled out, it was assessed that the risk of a large outbreak with sustained transmission is presently low for India.
The situation is being monitored closely by the Ministry.