লৌউ-শিংউ মন্ত্রালয়
লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফ-থৌরাং মন্ত্রালয়না অখন্নবা নীংতম নুমিৎকী থৌরমগীদমক মরু ওইবা সরকারগী স্কিমশিংগী লৌমী বেনিফিসরী 500 হেনবদা বর্তন তৌখ্রে
শ্রী শিবরাজ সিংহ চৌহান্না ওগস্ত 14, 2024দা নেস্নেল পেস্ত সর্ভিলেন্স সিস্তেম হৌদোক্কনি
ফিল্দ ভিসিৎনা লৌমীশিংদা মখোয়গী লৌউ-শিংউগী পোত্থোকশিং ফগৎহন্নবা কত্তিং-এদজ তেক্নোলোজীশিং অমসুং সস্তেনেবল ফার্মিংগী পাম্বৈশিংগী মতাংদা ফার্স্ত-হেন্দ অন্দরস্তেন্দিং পীনবা পান্দম থম্মি
14 AUG 2024 5:20PM by PIB Imphal
78শুবা নীংতম নুমিৎকী নুংঙাইবা থৌরমদা, লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফ-থৌরাং মন্ত্রালয় (MoA&FW)না লৌমী 1000 হেনবা অমসুং মখোয়গী লোয়নবীশিংদা লম অসিগী অথৌবশিংবু ইকায় খুম্নবা উৎনবা নুমিৎ নিনিগী ওইবা অখন্নবা থৌরম অমদা শরুক য়ানবা বর্তন তৌখি। লৌমীশিং অসিদা পি.এম.-কিসান সম্মান নিধি য়োজনা, পি.এম. ফাসল বিমা য়োজনা অমসুং FPOগী মীহুৎশিংগুম্বা কেন্দ্র সরকারগী স্কিমশিংগী বেনিফিসরীশিং য়াওরি।
ওগস্ত 15দা, অখন্নবা মীথুংলেনশিং অসি লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফ-থৌরাং অমসুং রুরেল দিবেলপমেন্ত মন্ত্রী শ্রী শিবরাজ সিংহ চৌহানগা ৱারী শানবগীদমক্তা পুসাগী সুব্রামনিয়ম হোলদা পুনগনি। থৌরম অদুদা লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফ-থৌরাংগী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী রামনাথ থাকুর অমসুং শ্রী ভাগীরাথ চৌধুরীসু শরুক য়াগনি।
থৌরম অসিদা শ্রী শিবরাজ সিংহ চৌহান্না নেস্নেল পেস্ত সর্ভিলেন্স সিস্তেম (NPSS) লোঞ্চ তৌগনি। লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফ-থৌরাংগী দিপার্তমেন্তনা পায়খৎলিবা দিজিতেল ইনিসিএতিব অসিনা মতম চানা অমসুং চপ চানা পেস্ত মেনেজমেন্ত এদভাইজরীশিং পীনবগীদমক আর্তিফিসিএল ইন্তেলিজেন্স (AI) অমসুং মেছিন লর্নিং (ML) গুম্বা খ্বাইদগী নৌবা তেক্নোলোজীশিং শীজিন্নরি। সিস্তেম অসিদা য়ুজর-ফ্রেন্দলী ওইবা মোবাইল এপ অমসুং ৱেব পোর্তেল অমা য়াওরি, মসিনা লৌমী পুম্নমক্কীদমক এক্সেসিবিলিতী লৈহল্লগনি। রিএল-তাইম দেতা অমসুং এদভান্স তৌরবা এনালাইতিক্স শীজিন্নদুনা, NPSS না পেস্ত মশক খঙদোকপা, য়েংশিনবা, মেনেজমেন্ত তৌবা ঙমহল্লি।
NPSS না লৌমীশিংদা চাউনা কান্নবা ফংহনগনি মরমদি মসিনা পেস্ত অমসুং মহৈ-মরোংগী লায়নাশিং থেংনবদা খুদক্কী ওইবা সোল্যুসন পুরক্কনি, মসিনা মহৈ-মরোং মাং-তাকহনবা হন্থহল্লগনি অমসুং মতৌ অসুম্না পোত্থোক হেনগৎহল্লগনি। সিস্তেম অসিগী মপুং ফাবা পেত্স ইন্সিদেন্স দেতা অমসুং ওতোমেতেদ এদভাইজরীশিংনা লৌমীশিংদা এক্সন পায়খৎপা য়াবা ৱাখল্লোনশিং পীরগনি। মসিনা লৌমীশিংদা ইনফোর্ম দিসিজন লৌবদা অমসুং মখোয়গী মহৈ-মরোংশিং ঙাকথোক্নবা প্রোএক্তিব ওইবা থৌরাংশিং লৌবদা মতেং পাংগনি।
NPSS হৌদোকপা অসিনা ভারত্তা লৌউ-শিংউগী থবকশিং মোদর্নাইজ তৌবদা, ফুদ সেক্যুরিতী হেনগৎহনবদা অমসুং সস্তেনেবল ফার্মিং প্রেক্তিসশিং সপোর্ত তৌবদা মরু ওইবা খোঙথাং অমা ওইরি। মসিগী খোঙথাং অসিনা লৌমীশিংগী য়াইফনবা অমসুং লৌউ-শিংউগী সেক্তরদা খুমাং চাউশিলহন্নবা তেক্নোলোজী শীজিন্ননবা সরকারগী অচেৎপা ফিরেপ অদু উৎলি।
অফবা এক্সপরিয়েন্স অমা ফংনবগীদমক, লৌমীশিংগা সাইন্তিস্তশিংগা হকথেংননা ৱারী শানবগী খুদোংচাবা ফংহন্নবা ওগস্ত 14, 2024দা লৌমীশিংগীদমক মমিং লৈরবা PUSA কেম্পসতা কম্প্রিহেন্সিব ফিল্দ ভিজিৎ অমা পাংথোকখি।
IARI - পুসাগী কেম্পসতা লৌমীশিংগা সাইন্তিস্তশিংগা কন্নেক্ত তৌনবা পান্দম থমদুনা লৌমীশিংবু গ্রীন হাউস ওর্নেমেন্তেল নর্সরী, দ্রিপ ইরিগেসনগী মখাদা মনা-মশিং থাবগী থৌওং, মশ্রুম য়ুনিৎ IFS -রেনফেদ সিস্তেম, ন্যুত্রিএন্ত মেনেজমেন্ত প্লোৎ, ফার্ম মেছিনরী ৱার্কশোপ, পর্ল মিল্লেৎ ব্লোক, রাইস ব্লোক, কম্পোস্তিং য়ুনিৎ অমসুং অতোপ্পা তোঙান-তোঙানবা ক্লস্তর অমসুং ব্লোকশিংগী লমজিং-লমতাক পীখি।
ফিল্দ ভিজিৎ অসিগী পান্দমদি লৌমীশিংদা মখোয়গী লৌউ-শিংউগী থবকশিং ফগৎহন্নবা, হেন্না ফবা শেন্থোক ফংহন্নবা, খ্বাইদগী নৌবা তেক্নোলোজীশিং অমসুং তুং কোইনা চৎনগদবা লৌউ-শিংউগী পাম্বৈশিং অদুগী মতাংদা ফার্স্ত-হেন্দ অন্দরস্তেন্দিং ফংহনবা হায়বসিনি।

Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
Ministry of Agriculture and Farmers’ Welfare extends invitations to over 500 farmer beneficiaries of key government schemes for special Independence Day Program
Shri Shivraj Singh Chouhan to launch the National Pest Surveillance System on 15th August 2024
Field visit aims to provide the farmers with a first-hand understanding of cutting-edge technologies and sustainable farming methods for improving their agricultural practices
14 AUG 2024 5:20PM by PIB Delhi
On the joyous occasion of the 78th Independence Day, the Ministry of Agriculture and Farmers’ Welfare (MoA&FW) extended invitations to more than 1,000 farmers and their spouses for a special two-day program honouring the heroes of the fields. These farmers included beneficiaries of central government schemes such as PM-Kisan Samman Nidhi Yojana, PM Fasal Bima Yojana and FPO representatives.
On 15th August, the special invitees will assemble at Subramaniam Hall, PUSA for an interaction with Minister of Agriculture and Farmers’ Welfare and Rural Development Shri Shivraj Singh Chouhan. The program will also be graced by the Ministers of State for Agriculture and Farmers’ Welfare Shri Ramnath Thakur and Shri Bhagirath Choudhary.
On the momentous occasion, Shri Shivraj Singh Chouhan will launch the National Pest Surveillance System (NPSS). This digital initiative by Department of Agriculture and Farmers’ Welfare utilizes cutting-edge technologies such as Artificial Intelligence (AI) and Machine Learning (ML) to offer timely and precise pest management advisories. The system comprises a user-friendly mobile app and a web portal, ensuring accessibility for all farmers. By leveraging real-time data and advanced analytics, NPSS enables accurate pest identification, monitoring, management.
Farmers will greatly benefit from NPSS as it provides quick solutions to pest attacks and crop diseases, reducing crop losses and thus improving productivity. The system's comprehensive pest incidence data and automated advisories will empower farmers with actionable insights, helping them make informed decisions and take proactive measures to protect their crops.
The launch of NPSS marks a significant step forward in modernizing agriculture in India, enhancing food security, and supporting sustainable farming practices. This initiative underscores the Government's commitment to leveraging technology for the welfare of farmers and the advancement of the agricultural sector.
For an enriched experience, a comprehensive field visit to the renowned PUSA Campus was organized for the farmers on 14th August 2024 facilitating direct interaction of farmers with scientists.
The farmers were guided through various clusters and blocks, including the Green House Ornamental Nursery, Vegetable cultivation under Drip irrigation, Mushroom Unit IFS-rainfed System, Nutrient Management Plot, Farm Machinery Workshop, Pearl Millet Block, Rice Block, Composting Unit and more at the campus in IARI –Pusa with the aim of connecting farmers with the scientists.
This field visit aimed to provide the farmers with a first-hand understanding of cutting-edge technologies and sustainable farming methods for improving their agricultural practices, leading to better income opportunities.