হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
নেসনেল পোলিসী ফোর রেয়র দিজিজগী অকুপ্পা মরোল
অতাঙবা লায়না ৬৩ অতাঙবা লায়না য়েংশিন্নবা শেম্বা কেন্দ্রগী তেকনিকেল কম্মিতীগী রিকমেন্দেসন্দা নেসনেল পোলিসী ফোর রেয়র দিজিজগী মখাদা হাপখ্রে
অনাবা অমদা লুপা লাখ ৫০গী শেলগী তেংবাংসু শকখঙলবা অতাঙবা লায়নাগী সেন্তর ফোর এক্সিলেন্সতা লাইয়েংবগীদমক পীরে
নেসনেল পোলিসী ফোর রেয়র দিজিজগী মখদা অপুনবা ওইনা অনাবা ১,১১৮ না কান্নবা ফংখ্রে
09 AUG 2024 1:16PM by PIB Imphal
হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বাল মন্ত্রালয়না নেসনেল পোলিসী ফোর রেয়র দিজিজ (এন.পি.আর.দি.) মার্চ ২০২১দা লাউথোকখি। এন.পি.আর.দি. ২০২১গী মরুওইবা মচাকশিং মখাদা পীরিঃ
• অতাঙবা লায়নাশিং অসি মশক খঙদোক্তুনা মখাদা পীরিবা কাংলুপ ৩ অসিদা খায়দোক্লিঃ
কাংলুপ ১: অমুক্তং লাইয়েংদুনা ফবা য়াবা দিসওর্দরশিং।
কাংলুপ ২: লাইয়েংবদা মমল হন্থবা মতম শাংনা/পুন্সি চুপ্পা লাইয়েংবা চঙবা লায়নাশিং।
কাংলুপ ৩: চপ চাবা লাইয়েংদি লৈবা অদুবু কান্নবা পীনবা অনাবা খনবদা খুদোংচাদবা লৈবা, মমল ৱাংনা চঙবা অমসুং পুন্সি চুপ্পা থেরাপী পীবা তঙাইফদবা লায়নাশিং।
• হৌজিক ফাওবদা লাইওং খঙদোক্নবা, ঙাকথোক্নবা অমসুং অতাঙবা লায়না লাইয়েংনবগী খুদোংচাবশিং লৈবা লৈঙাক্কী মশক থোকপা তর্সিয়ারী হোস্পিতালশিং ওইরিবা সেন্তর ওব এক্সিলেন্স (সি.ও.ই.এস.) ১২ (তরানিথোই) মশক খঙদোক্লে। সেন্তর ওব এক্সিলেন্সকী লিস্ত এনেক্সর ১দা পীরি।
• অতাঙবা লায়নাশিংগী লাইয়েংবগীদমক শেলগী তেংবাং ফংনবগীদমক, অনাবা অদুনা মনাক নকপদা লৈবা নৎত্রগা সেন্তর ওব এক্সিলেন্স অমহেক্তদা মিং চন্নবা চৎপা য়াই।
• হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বাল মন্ত্রালয়না এক্সপেন্দিচর বিভাগতগী গুদস অমসুং সর্ভিস তেক্স (জি.এস.তি.) অমসুং অতাঙবা লায়নাগী হিদাকশিং লনাই ওইনা শীজিন্নবা অমসুং সি.ও.ই. ওইনা শীজিন্ননবদা বেসিক কস্তমস দ্যুতী কোকপীনবগীদমক অয়াবা ফংখ্রে।
• থৌশিল অসিদা য়াওরিবগুম্না, হেল্থ রিসর্চ বিভাগনা অতাঙবা লায়নাশিংগী রিসর্চকী থবক থৌরমশিংগীদমক নেসনেল কন্সোর্তিয়ম ফোর রিসর্চ অমসুং দিবেলপমেন্ত ওন থেরাপ্যুতিক ফোর রেয়র দিজিজ (এন.সি.আর.দি.তি.আর.দি.) হাংদোকখ্রে।
হৌজিক্কী ওইনা, অতাঙবা লায়না ৬৩ অতাঙবা লায়না য়েংশিন্নবা শেম্বা কেন্দ্রগী তেকনিকেল কম্মিতীগী রিকমেন্দেসন্দা নেসনেল পোলিসী ফোর রেয়র দিজিজগী মখাদা হাপখ্রে। অতাঙবা লায়নাগী লিস্তশিং এনেক্সর ২দা য়াওরি। অনাবা অমদা লুপা লাখ ৫০গী শেলগী তেংবাংসু শকখঙলবা অতাঙবা লায়নাগী সেন্তর ফোর এক্সিলেন্সতা লাইয়েংবগীদমক পীরে।
থৌশিল অসিনহেক হৌদোকখিবদগী, এন.পি.আর.দি.গী মখদা অপুনবা ওইনা অনাবা লিশিং অমগা চাম্মা তরানিপাল (১,১১৮) না কান্নবা ফংখ্রে। অনাবশিংনা মখোয়গী খুদোংচাবা য়েংদুনা লৈবাক অসিগী সি.ও.ই. অমহেক্তদা চৎপা য়াগনি।
এনেক্সর ১
সেন্তর ওব এক্সিলেন্স (সি.ও.ই.)শিংগী লিস্ত
১. ওল ইন্দিয়া ইন্সতিত্যুত ওব মেদিকেল সাইন্স, নৈ দিল্লী
২. মৌলানা অজাদ মেদিকেল কোলেজ, নৈ দিল্লী
৩. সঞ্জয় গান্ধী পোস্ত গ্রেজুএত ইন্সতিত্যুত ওব মেদিকেল সাইন্স, লখনৌ
৫. সেন্তর ফোর দি.এন.এ. ফিঙ্গরপ্রিন্তিং & দাইএগ্নোস্তিক ৱিথ নিজাম'স ইন্সতিত্যুত ওব মেদিকেল সাইন্স, হায়দেরবাদ
৬. কিং এদৱার্দ মেদিকেল হোস্পিতাল, মুম্বাই
৭. ইন্সতিত্যুত ওব পোস্ত গ্রেজুএত মেদিকেল এজুকেসন এন্দ রিসর্চ, কোলকাতা
৮. সেন্তর ফোর হ্যুমেন জেনেতিক্স (সি.ঐচ.জি.) ৱিথ ইন্দিরা গান্ধী হোস্পিতাল, বেঙ্গলুরু
৯. ইন্সতিত্যুত ওব চাইল্দ হেল্থ এন্দ হোস্পিতাল ফোর চিলদ্রেন (আই.সি.ঐচ. & ঐচ.সি.), চেন্নৈ
১০. ওল ইন্দিয়া ইন্সতিত্যুত ওব মেদিকেল সাইন্সেস (এ.আই.আই.এম.এস.), জোধপুর
১১. শ্রী অভিত্তম তিরুনাল হোস্পিতাল (সেত), গবর্নমেন্ত মেদিকেল কোলেজ, তিরুবনন্থপুরম
১২. ওল ইন্দিয়া ইন্সতিত্যুত ওব মেদিকেল সাইন্সেস, ভোপাল
এনেক্সর ২
নেসনেল পোলিসী ওব রেয়র দিজিজ, ২০২১গী মতুং ইন্না লৈবা অতাঙবা লায়নাশিং
কাংলুপ ১: অমুক্তং লাইয়েংদুনা ফবা য়াবা দিসওর্দরশিং।
(ক) হেমাতোপোৱতিক স্তেম সেল ত্রান্সপ্লান্তেসন (ঐচ.এস.সি.তি.)গা লোইননা লাইয়েংবা য়াবা দিসওর্দরশিং
১. অসিগুম্বা এঞ্জাইম রিপ্লেসমেন্ত থেরাপী (ই.আর.তি.) হৌজিকমক্কী ওইনা লৈত্রিবা অমসুং চহি ২গী মনুংদা লৈবা তাইপ ১ ম্যুকোপোলাইসেক্করোইদোসিস (এম.পি.এস.)কী শাথিবা মওংশিং ওইবা লাইসোসোমেল স্তোরেজ দিসওর্দর (এল.এস.দি.)।
২. হার্দ ন্যুরোলোজিকেল সাইনশিং লাক্ত্রিঙৈ মমাংদা এদ্রিনোল্যুকোদাইস্ত্রোপী (অঙনবা তাঙ্কক)।
৩. সেভিয়র কম্বাইন্দ ইম্ম্যুনোদিফিসেন্সী (এস.সি.আই.দি.), ক্রোনিক গ্রেনুলোমেতস লায়না, ৱিস্কোত অলদ্রিচ সিন্দ্রোম অসিনচিংবশিংগুম্বা ইম্যুন দিফিসেন্সী দিসওর্দর।
৪. ওস্তিওপেত্রোসিস
৫. ফাঙ্কোনি এনেমিয়া
(খ) ওর্গান শিন্দোক্লগা ফবা য়াবা দিসওর্দরশিং
১. লিভর শিনবা – মেতাবোলিক লিভর দিজিজঃ
(i) তাইরোসিনেমিয়া,
(ii) মেতাবোলিক কন্ত্রোল ফত্তবদগী থোকপা গ্লাইকোজেন স্তোরেজ দিসওর্দর (জি.এস.দি.) I, III অমসুং IV, মলতিপল লিভর এদিনোমাস, নৎত্রগা হায় রিস্ক লৈবা হেপাতোসেলুলার কার্সিনোমা নৎত্রগা সবস্তেন্সিএল সিরোসিস নৎত্রগা লিভর মথৌ তৌদবা নৎত্রগা তপ্না তপ্না লিভর ফেল ওইরকপা,
(iii) এম.এস.য়ু.দি. (মেপল সিরপ য়ুরিন দিজিজ),
(iv) য়ুরিয়া সাইকল দিসওর্দর
(v) ওর্গানিক এসিদেমিয়াশিং।
২) রিনাল ত্রান্সপ্লান্তেসন-
(i) ফেব্রি দিজিজ
(ii) ওতোসোমেল রিসেসিব পোলিসিস্তিক কিদনী দিজিজ (এ.আর.পি.কে.দি.)
(iii) ওতোসোমেল দোমিনেন্ত পোলিসিস্তিক কিদনী দিজিজ (এ.দি.পি.কে.দি.) অসিনচিংবা।
৩) করিগুম্বা শেন্থংগী চপ মান্নবা সিলিংদা লৈরবদি লিভর অমসুং কিদনী শিনবগী তঙাইফদবা লৈবা অনাবশিংবুসু কোনশিনবা য়াই। (য়াম্না তাঙনা মিথাইল মেলোনিকেসিদ্যুরিয়াসু লিভর অমসুং কিদনী শিনবা তঙাইফদবা লৈবা য়াই)।
অনৌবা হাপচিল্লবা লায়নাশিং
১. লারোন সিন্দ্রোম
২. গ্লাঞ্জমন থ্রোম্বাস্থেনিয়া দিজিজ
৩. কঞ্জেনিতেল হাইপরইন্সুলিনেমিক হাইপোগ্লাইসেমিয়া (সি.ঐচ.আই.)
৪. ফেমিলিএল হোমোজাইগস হায়পরকোলেস্তেরোলেমিয়া
৫. মেনোসিদোসিস
৬. অলফা দিফিসেন্সী, পার্সিএল এন্দ্রোজেন ইন্সেন্সিতিবিতী সিন্দ্রোম্না মরম ওইদুনা লাকপা XY দিসওর্দর ওব সেক্স দিবেলপমেন্ত
৭.প্রাইমরী হায়পরওকজাল্যুরিয়া – তাইপ ১
কাংলুপ ২: লাইয়েংবদা মমল হন্থবা মতম শাংনা/পুন্সি চুপ্পা লাইয়েংবা চঙবা লায়নাশিং অমসুং মসিগী কান্নবশিং অসি লিতরেচর অমসুং এন্যুএল ওইনা নৎত্রগা য়েংশিল্লি অমসুং তোইনা সর্ভিলেন্স তৌবা তঙাইফদবা লৈবশিং:
(ক) অখন্নবা দাইতরী ফোর্মুলে নৎত্রগা ফুদ ফোর স্পেসিএল মেদিকেল পর্পজ (এফ.এস.এম.পি.)গা লোইননা য়েংশিনবা চঙবা দিসওর্দর
১. ফিনাইলকেতোন্যুরিয়া (পি.কে.য়ু.)
২. নোন-পি.কে.য়ু. হায়পরফিনাইলালানিনেমিয়া কন্দিসন
৩. মেপল সিরপ য়ুরিন দিজিজ (এম.এস.য়ু.দি.)
৪. তাইরোসিনেমিয়া তাইপ ১ অমসুং ২
৫. হোমোসিস্তিন্যুরিয়া
৬. য়ুরিয়া সাইকল এঞ্জাইম দিফেক্ত
৭. গ্লুতেরিক এসিদ্যুরিয়া আইপ ১ অমসুং ২
৮. মিথাইল মেলোনিক এসিদেমিয়া
৯.প্রোপাইওনিক এসিদেমিয়া
১০. আইসোভেলরিক এসিদেমিয়া
১১. ল্যুসিনে সেন্সিতিব হায়পোগ্লাইসেমিয়া
১২. গেলেক্তোসেমিয়া
১৩. গ্লুকোজ গেলেক্তোস মেলএবজোর্প্সন
১৪. সেভিয়র ফুদ প্রোতিন এলরজী
(খ) অতোপ্পা থেরাপ্পীশিংনা ফহনবা য়াবা দিসওর্দরশিং (হোর্মোন/স্পেসিফিক দ্রগ)
১. তাইরোসিনেমিয়া তাইপ ১গীদমক এন.তি.বি.সি.
২. ওস্তিওজেনেসিস ইম্পর্ফেক্তা – বাইস্ফোস্ফোনেত থেরাপী
৩. প্রুবন জি.ঐচ. দিফিসেন্সী, প্রেদর ৱিলি সিন্দ্রোম, তর্নর সিন্দ্রোম অমসুং নুনান সিন্দ্রোমগীদমক গ্রোথ হোর্মোন থেরাপী
৪. সিস্তিক ফাইব্রোসিস – পেঙ্ক্রিএতিক এঞ্জাইম সপ্লিমেন্ত
৫. প্রাইমরী ইম্ম্যুন দিফিসেন্সী দিসওর্দর – ইন্ত্রাভেনস ইম্যুনোগ্লোবুলিন অমসুং সব ক্যুতেনস থেরাপি (আই.ভি.আই.জি.) রিপ্লেস্মেন্ত খুদম ওইনা X লিঙ্ক এগামেব্লোবুলিনেমিয়া অসিনচিংবা।
৬. সোদিয়ম বেঞ্জোএত, আর্জিনিন, সাইত্রুলিন, ফিনাইলএসেতেত (য়ুরিয়া সাইকল দিসওর্দর), কার্বাগ্লু, মেগাভাইতমিন থেরাপী (ওর্গানিক এসিদেমিয়া, মিতোকোন্দ্রিএল দিসওর্দর)
৭. অতোপ্পশিং – হেমিন (পেনহেমাতিন) ফোর এক্যুত ইন্তরমিতেন্ত পোর্ফিরিয়া, হায় দোজ আয়দ্রোক্সোকোবালামিন ইঞ্জেক্সন (৩০এম.জি./এম.এল. ফোর্মুলেসন – ভারত্তা ফংদবনা মপান্দগী পুশিল্লক্লবদি হেন্না তাঙবা)
৮. অচৌবা ন্যুত্রেল এমিনোএসিদ, মিতোকোন্দ্রিএল কোক্তেল থেরাপী, সেপ্রোপতরিন অমসুং অতৈ প্রুভন ক্লিনিকেল মেনেজমেন্তকী মোলিক্যুল
৯. ৱিলসন দিজিজ
১০. কঞ্জেনিতেল এদ্রিনাল হায়পরপ্লাসিয়া (সি.এ.ঐচ.)
১১. নিওনাতাল ওন্সেত মলতিসিস্তেম ইনফ্লেমেতরী দিজিজ (নোমিদ)
কাংলুপ ৩: চপ চাবা লাইয়েংদি লৈবা অদুবু কান্নবা পীনবা অনাবা খনবদা খুদোংচাদবা লৈবা, মমল ৱাংনা চঙবা অমসুং পুন্সি চুপ্পা থেরাপী পীবা তঙাইফদবা লায়নাশিং
(ক) মখাগী দিসওর্দরশিং অসিগী অফবা লোন তার্ম আউতকমশিং অসিগী লিতরেচর সফিসিএন্ত ইভিদেন্সতা য়ুম্ফম ওইদুনা
১. গৌচর দিজিজ (তাইপ I&III {মশক থোকপা ন্যুরোলোজিকেলগী ইম্পেয়রমেন্ত লৈতবা})
২. হর্লর সিন্দ্রোম [ম্যুকোপোলিসেকরিসোসিস (এম.পি.এস.) তাইপ ১] (এতেনুএতেদ ফোর্ম)
৩. হন্তর সিন্দ্রোম (এম.পি.এস. II) (এতেনুএতেদ ফোর্ম)
৪. পোম্পে দিজিজ (ইনফেন্তাইল অমসুং তুংদা কোন্না লাকপা লুশিল্লক্ত্রিঙৈদা ঙন্না লাইওং খঙদোক্লবা)
৫. কায়াত মপুং ফানা মথৌ মাঙদ্রিঙৈদা ফেব্রি দিজিজ দাইএগনোসিস
৬. লায়না অদুনা হেন্না লুশিল্লক্ত্রিঙৈ মমান্দা এম.পি.এস. IV A
৭. লায়না অদুনা হেন্না লুশিল্লক্ত্রিঙৈ মমান্দা এম.পি.এস. VI
৮. সিস্তিক ফাইব্রোসিসকী দি.এন.এ.শিং
(খ) মখাগী লাইয়েংমল য়াম্না ৱাংবা অমসুং তুংগী লিতরেচর ঙাইরিবা নৎত্রগা মশীং য়ামদবা অনাবশিংদা তৌখ্রবা লাইনাশিং
১. সিস্তিক ফাইব্রোসিস (পোতেন্সিএতর)
২. দ্যুচেন মস্ক্যুলার দিস্ত্রোফি (এন্তেসেন্স ওলিগোন্যুক্লেতিদ (পি.তি.সি.)
৩. স্পাইনেল মস্ক্যুলার এত্রোফী (এন্তেসেন্স ওলিগোন্যুক্লেতিদ ইন্ত্রাভেনস অমসুং ওরেল অমসুং জিন থেরাপি অনিমক)
৪. ৱোলমেন দিজিজ
৫. হায়পোফোস্ফেতাসিয়া
৬. ন্যুরোনেল সেরোইদ লিপোফসচিনোসিস
নৌনা হাপচিনখিবা লায়নাশিং
১. হায়পোফোস্ফেতিক রিক্কেত
২. এতাইপিকেল হেমোলাইতিক য়ুরেমিক সিন্দ্রোম (আহস)
৩. সিস্তিনোসিস
৪. হেরেদিতরী এজিওইদেমা
রাজ্যগী হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বালগী কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রীমতি অনুপ্রিয়া সিংহ পতেলনা ৱাফম অসি লোক সভাদা ঙসি অইবা পাউখুম ওইনা পীখিবনি।

Ministry of Health and Family Welfare
Details of National Policy for Rare Diseases
63 Rare Diseases are included under National Policy for Rare Diseases on recommendation of Central Technical Committee for Rare Diseases
Financial support of up to Rs. 50 lakhs per patient is provided for treatment at notified Centres of Excellence for Rare Diseases
A total number of 1,118 patients have benefited under National Policy for Rare Diseases
09 AUG 2024 1:16PM by PIB Delhi
Ministry of Health & Family Welfare launched National Policy for Rare Diseases (NPRD) in March 2021. The key features of NPRD, 2021 are as under:
The rare diseases have been identified and categorized into 3 groups as below:
Group 1: Disorders amenable to one-time curative treatment.
Group 2: Diseases requiring long term/lifelong treatment with relatively lower cost of treatment.
Group 3:- Diseases for which definitive treatment is available but challenges are to make optimal patient selection for benefit, very high cost and lifelong therapy.
12 (Twelve) Centres of Excellence (CoEs) have been identified so far, which are premier Government tertiary hospitals with facilities for diagnosis, prevention and treatment of rare diseases. List of Centres of Excellence (CoEs) is at Annexure I.
In order to receive financial assistance for treatment of rare disease, the patient may approach nearby or any Centre of Excellence to get registered.
● Ministry of Health and Family Welfare has obtained exemption from Department of Expenditure on Goods & Services Tax (GST) and Basic Customs Duty on drugs imported for Rare Diseases for individual use and through CoE.
● As envisaged in the policy, Department of Health Research has established the National Consortium for Research and Development on Therapeutics for Rare Diseases (NCRDTRD) for streamlining the research activities for rare diseases.
Currently, 63 rare diseases are included under National Policy for Rare Diseases on recommendation of Central Technical Committee for Rare Diseases (CTCRD). The list of rare diseases is at Annexure II. Financial support of up to Rs. 50 lakhs per patient is provided for the treatment at the notified Centres of Excellence (CoEs) for Rare Diseases.
Since the launch of the policy, a total number of one thousand one hundred and eighteen (1,118) patients have benefited under NPRD. Patients can approach any CoE across the country as per their convenience.
Annexure I
List of Centres of Excellence (CoEs)
1. All India Institute of Medical Sciences, New Delhi
2. Maulana Azad Medical College, New Delhi
3. Sanjay Gandhi Post Graduate Institute of Medical Sciences, Lucknow
4. Post Graduate Institute of Medical Education and Research, Chandigarh
5. Centre for DNA Fingerprinting & Diagnostics with Nizams Institute of Medical Sciences, Hyderabad
6. King Edward Medical Hospital, Mumbai
7. Institute of Post-Graduate Medical Education and Research, Kolkata
8. Center for Human Genetics(CHG) with Indira Gandhi Hospital, Bengaluru
9. Institute of Child Health and Hospital for Children (ICH & HC), Chennai
10. All India Institute of Medical Sciences (AIIMS), Jodhpur
11. Sree Avittam Thirunal Hospital (SAT), Government Medical College, Thiruvananthapuram
12. All India Institute of Medical Sciences, Bhopal
Annexure II
List of Rare Diseases as per National Policy of Rare Diseases, 2021
Group 1: Disorders amenable to one-time curative treatment:
(a) Disorders amenable to treatment with Hematopoietic Stem Cell Transplantation (HSCT)
1. Such Lysosomal Storage Disorders (LSDs) for which Enzyme Replacement Therapy (ERT) is presently not available and severe form of Mucopolysaccharoidosis (MPS) type I within first 2 years of age.
2. Adrenoleukodystrophy (early stages), before the onset of hard neurological signs.
3. Immune deficiency disorders like Severe Combined Immunodeficiency (SCID), Chronic Granulomatous disease, Wiskot Aldrich Syndrome etc.
4. Osteopetrosis
5. Fanconi Anemia
(b) Disorders amenable to organ transplantation
1) Liver Transplantation -Metabolic Liver diseases:
(i) Tyrosinemia,
(ii) Glycogen storage disorders (GSD) I, III and IV due to poor metabolic control, multiple liver adenomas, or high risk for Hepatocellular carcinoma or evidence of substantial cirrhosis or liver dysfunction or progressive liver failure,
(iii) MSUD (Maple Syrup Urine Disease),
(iv) Urea cycle disorders,
(v) Organic acidemias.
2) Renal Transplantation-
(i) Fabry disease
(ii) Autosomal recessive Polycystic Kidney Disease (ARPKD),
(iii) Autosomal dominant Polycystic Kidney Disease (ADPKD) etc.
3) Patients requiring combined liver and kidney transplants can also be considered if the same ceiling of funds is maintained. (Rarely Methyl Malonicaciduria may require combined liver & Kidney transplant) etc.
Newly added diseases
1. Laron Syndrome
2. Glanzmann Thrombasthenia Diseases
3. Congenital Hyperinsulinemic Hypoglycemia (CHI)
4. Familial Homozygous Hypercholesterolemia
5. Mannosidosis
6. XY Disorder of Sex Development due to 5 alpha reductase deficiency, partial androgen insensitivity syndrome
7. Primary Hyperoxaluria- Type 1
Group 2: Diseases requiring long term / lifelong treatment having relatively lower cost of treatment and benefit has been documented in literature and annual or more frequent surveillance is required:
(a) Disorders managed with special dietary formulae or Food for special medical purposes (FSMP)
1. Phenylketonuria (PKU)
2. Non-PKU hyperphenylalaninemia conditions
3. Maple Syrup Urine Disease (MSUD)
4. Tyrosinemia type 1 and 2
5. Homocystinuria
6. Urea Cycle Enzyme defects
7. Glutaric Aciduria type 1 and 2
8. Methyl Malonic Acidemia
9. Propionic Acidemia
10. Isovaleric Acidemia
11. Leucine sensitive hypoglycemia
12. Galactosemia
13. Glucose galactose malabsorption
14. Severe Food protein allergy
(b) Disorders that are amenable to other forms of therapy (hormone/ specific drugs)
1. NTBC for Tyrosinemia Type 1
2. Osteogenesis Imperfecta – Bisphosphonates therapy
3. Growth Hormone therapy for proven GH deficiency, Prader Willi Syndrome, Turner syndrome and Noonan syndrome.
4. Cystic Fibrosis- Pancreatic enzyme supplement
5. Primary Immune deficiency disorders -Intravenous immunoglobulin and sub cutaneous therapy (IVIG) replacement eg. X-linked agammablobulinemia etc.
6. Sodium Benzoate, arginine, citrulline, phenylacetate (Urea Cycle disorders), carbaglu, Megavitamin therapy (Organic acidemias, mitochondrial disorders)
7. Others - Hemin (Panhematin) for Acute Intermittent Porphyria, High dose Hydroxocobalamin injections (30mg/ml formulation – not available in India and hence expensive if imported)
8. Large neutral aminoacids, mitochondrial cocktail therapy, Sapropterin and other such molecules of proven clinical management in a subset of disorders
9. Wilsons disease
10. Congenital Adrenal Hyperplasia (CAH)
11. Neonatal Onset Multisystem Inflammatory Disease (NOMID)
Group 3: Diseases for which definitive treatment is available but challenges are to make optimal patient selection for benefit, very high cost and lifelong therapy.
(a) Based on the literature sufficient evidence for good long-term outcomes exists for the following disorders
1. Gaucher Disease (Type I & III {without significant neurological impairment})
2. Hurler Syndrome [Mucopolysaccharisosis (MPS) Type I] (attenuated forms)
3. Hunter syndrome (MPS II) (attenuated form)
4. Pompe Disease (Both infantile & late onset diagnosed early before development of complications)
5. Fabry Disease diagnosed before significant end organ damage.
6. MPS IVA before development of disease complications.
7. MPS VI before development of disease complications.
8. DNAase for Cystic Fibrosis.
(b) For the following disorders for which the cost of treatment is very high and either long term follow up literature is awaited or has been done on small number of patients
1. Cystic Fibrosis (Potentiators)
2. Duchenne Muscular Dystrophy (Antesensce oligoneucletides, PTC)
3. Spinal Muscular Atrophy (Antisense oligonucleotides both intravenous & oral & gene therapy)
4. Wolman Disease
5. Hypophosphatasia
6. Neuronal ceroid lipofuschinosis
Newly added diseases
1. Hypophosphatic Rickets
2. Atypical Hemolytic Uremic Syndrome (AHUS)
3. Cystinosis
4. Hereditary Angioedema
The Union Minister of State for Health and Family Welfare, Smt. Anupriya Singh Patel stated this in a written reply in the Lok Sabha today.