লো অমসুং জস্তিস মন্ত্রালয়
ৱায়েলশঙশিংদা লৈরিবা ই-সেৱা কেন্দ্রশিং
09 AUG 2024 12:35PM by PIB Imphal
ই-কোর্তস মিসন মোদ প্রোজেক্তকী শরুক অমা ওইনা, ই-সেৱা কেন্দ্রশিং অসি ৱান স্তোপ সেন্তরশিং ওইনা লিংখৎতুনা মখোয়না কোর্তকী কেসশিং/ওর্দরশিং/ৱায়েলশিংগী মতাংদা লেম্না পাউ পীবা, কোর্তকা মরী লৈনবা হিরমশিং অমসুং ই-ফাইলিং সর্ভিসশিং লাইথোকহল্লি, মসিনা মরু ওইনা তেক্নোলোজী শিজিন্নবা ঙমদবা নৎত্রগা অরাপ্পা মফমশিংদা লৈবা মীওইশিংদা কান্নবা ফংহল্লি। এনেক্সর-Iদা পীরিবা অকুপ্পা মরোলশিংগী মতুং ইন্না হৌজিক ফাওবদা লৈবাক শিনবা থুংনা দিস্ত্রিক্ত কোর্তশিংদা ই-সেৱা কেন্দ্র পুন্না 1072 অমসুং হায় কোর্ৎশিংদা ই-সেৱা কেন্দ্র 27 লিংখৎখ্রে।
ই-সেৱা কেন্দ্রশিংদা মখাগী সর্ভিসশিং অসি ফংহল্লি:
• কেসকী স্তেতস, মথংগী হিয়রিংগী তাং অমসুং অতোপ্পা অকুপ্পা মরোলশিংগী ইনক্বেরী হেন্দল তৌবা
• সর্তিফাই তৌরবা কোপীশিংগীদমক্তা ওনলাইন এপ্লিকেসনশিং ফংহনবা
• হার্দ কোপি পিতিসনশিং স্কেন তৌবা, ই-সিগনেচরশিং হাপচিনবা, মখোয়শিং CISতা অপলোদ তৌবা অমসুং ফাইলিং নম্বর পুথোকপদগী হৌরগা পিতিসনশিং ই-ফাইল তৌবদা মতেং পাংবা।
• ই-স্তাম্প পেপরশিং/ই-পেমেন্তশিং ওনলাইন ওইনা লৌবদা মতেং পাংবা।
• আধারদা য়ুম্ফম ওইবা দিজিতেল সিগ্নেচর এপ্লাই তৌবা অমসুং লৌবদা মতেং পাংবা।
• এন্দ্রোইদ অমসুং IOS কীদমক্তা ই-কোর্তশিংগী মোবাইল এপ অদু দাউনলোদ তৌবদা তেংবাং পীবা অমসুং মীয়ামদা খঙহনবা।
• জেলদা লৈবা মরী লৈনবশিংগা উননবা ই-মুলাকতকী এপোইন্তমেন্ত বুক তৌবদা মতেং পাংবা।
• ছুতি লৌরিবা জজশিংগা মরী লৈনবা ৱাহংশিং য়েংশিনবা।
• দিস্ত্রিক্ত লিগেল সর্ভিস ওথোরিতী, হায় কোর্ত লিগেল সর্ভিস কমিতী অমসুং সুপ্রিম কোর্ত লিগেল সর্ভিস কমিতীদগী ফ্রী লিগেল সর্ভিসশিং করম্না লৌগদগে হায়বগী মতাংদা মীওইশিংদা লমজিং-লমতাকপীবা।
• ত্রাফিক চেলানশিং অসি ভর্চ্যুএল কোর্তশিংদা লোইশিন্নবা অমসুং ত্রাফিক চেলানশিং অমসুং অতৈ অপীকপা ওফেন্সশিং ওনলাইন কমপাউন্দ তৌবদা মতেং পাংবা।
• ভিদিও কনফরেন্সকী মতেংনা কোর্তকী মীফম পাংথোক্নবা থৌরাং তৌনবা অমসুং পাংথোক্নবা তাকপীবা।
• জুদিসিএল ওর্দরশিং/ৱায়েলশিংগী সো কোপিশিং ইমেল, ৱাৎসএপ নৎত্রগা অতোপ্পা ফংলিবা মোদ অমহেক্তগী খুত্থাংদা পীবা।
ই-সেৱা কেন্দ্রশিং লিংখৎপনা ভর্চ্যুএল হিয়রিংশিং, স্কেন তৌ বগী খুদোংচাবশিং অমসুং ই-কোর্তশিংগী খুদোংচাবশিং ফংহনবদা মতেং পাংই। মসিনা অপুনবা ইফিসিএন্সী হেনগৎহল্লি অমসুং মসিনা মতম কনবা, অরাপ্পা চৎথোক চৎশিন তৌদবা অমসুং শেল হন্থহনবদা মতেং পাংই।
এনেক্সর-I
লোক সভাগী স্তার তৌদবা ৱাহং নম্বর 3022গী 09/08/2024দা কোর্তশিংদা ই-সেৱা কেন্দ্রশিংগী মতাংদা পীখিবা পাউখুমদা পনখিবা ৱারোল।
30.06.2024 ফাওবদা লৈরিবা ই-সেৱা কেন্দ্রশিং ইমপ্লিমেন্ত তৌবগী স্তেতস
সিরিএল মশীং
হায় কোর্ত
হায় কোর্ত্তা ই-সেৱা কেন্দ্র ইমপ্লিমেন্ত তৌরব্রা
দিস্ত্রিক্ত কোর্ত্তা ই-সেৱা কেন্দ্র ইমপ্লিমেন্ত তৌরব্রা
দিস্ত্রিক্ত কোর্ত্তা ই-সেৱা কেন্দ্র মথৌ তৌরব্রা
1
অল্লাহাবাদ
তৌরে
তৌরে
74
2
অন্ধ্র প্রদেশ
তৌদে
তৌদে
0
3
বোম্বে
তৌরে
তৌরে
43
4
কলকত্তা
তৌরে
তৌরে
7
5
ছত্তিসগর
তৌরে
তৌরে
23
6
দিল্লী
তৌরে
তৌরে
13
7
গৌহাতি – অরুনাচল প্রদেশ
তৌরে
তৌরে
24
8
গৌহাতি – অসাম
তৌরে
তৌরে
78
9
গৌহাতি – মিজোরাম
তৌরে
তৌরে
8
10
গৌহাতি – নাগালেন্দ
তৌরে
তৌরে
11
11
গুজরাত
তৌরে
তৌরে
106
12
হিমাচল প্রদেশ
তৌরে
তৌরে
11
13
জম্মু অমসুং কাশ্মির
তৌরে
তৌরে
9
14
ঝারখন্দ
তৌরে
তৌরে
24
15
কর্নাতকা
তৌরে
তৌরে
24
16
কেরলা
তৌরে
তৌরে
162
17
মধ্য প্রদেশ
তৌরে
তৌরে
36
18
মাদ্রাস
তৌরে
তৌরে
28
19
মনিপুর
তৌরে
তৌরে
15
20
মেঘালয়
তৌরে
তৌরে
15
21
ওরিসা
তৌরে
তৌরে
126
22
পতনা
তৌরে
তৌরে
37
23
পঞ্জাব অমসুং হরিয়ানা
তৌরে
তৌরে
111
24
রাজস্থান
তৌরে
তৌরে
1
25
সিক্কিম
তৌরে
তৌরে
9
26
তেলঙ্গানা
তৌরে
তৌরে
34
27
ত্রিপুরা
তৌরে
তৌরে
15
28
উত্তরাখন্দ
তৌরে
তৌরে
28
ইমপ্লিমেন্ত তৌবা
27
27
1072
ইমপ্লিমেন্ত তৌদবা
1
1
ই-পাউ অসি ঙসি লোক সভাদা অইবা পাউখুম অমদা লো অমসুং জস্তিস মন্ত্রালয়গী রাজ্য মন্ত্রী (ইন্দিপেন্দেন্ত চার্জ) অমসুং পার্লিয়ামেন্তরী এফিয়র্স মন্ত্রালয়গী রাজ্য মন্ত্রী, শ্রী অর্জুন রাম মেঘৱালনা ফোঙদোকখিবনি।

Ministry of Law and Justice
e-Sewa Kendras in Courts
09 AUG 2024 12:35PM by PIB Delhi
As part of eCourts Mission Mode Project, eSewa Kendras have been established as one stop centres offering free of cost information on court cases/orders/judgments, facilitation of court related matters and e-filing services, particularly benefiting those who may lack access to technology or reside in remote areas. A total of 1072eSewa Kendras in District Courts and 27eSewa Kendras in High Courts have been established nationwide so far, as per details at Annexure-I.
The following services are provided at eSewa Kendras:
• Handling inquiries about case status, next date of hearing and other details.
• Facilitate online Applications for certified copies.
• Facilitate e-Filing of petitions right from the scanning of hard copy petitions, appending eSignatures, uploading them onto CIS and generation of filing number.
• Assist in online purchase of e-Stamp papers/ePayments.
• Help in applying and obtaining Aadhaar based digital signature.
• Publicise and assist in downloading the Mobile App of eCourts for Android and IOS.
• Facilitate in the booking of eMulakat appointments for meeting relatives in jail.
• Handling queries about Judges on leave.
• Guide people on how to avail free legal services from the District Legal Service Authority, High Court Legal Service Committee and Supreme Court Legal Service Committee.
• Facilitate disposal of traffic challan in virtual Courts as also online compounding of traffic challans and other petty offences.
• Explaining the method of arranging and holding a video conference court hearing.
• Provide soft copies of judicial orders/judgments via email, WhatsApp or any other available mode.
The establishment of eSewa Kendras thus facilitates virtual hearings, scanning facilities and access to eCourts facilities, enhancing overall efficiency and thus contribute to time saving, eliminating extensive travel, and reducing expenses.
Annexure-I
Statement referred to in reply of Lok Sabha Unstarred Question No. †3022 for 09/08/2024 regarding e-Sewa Kendras in Courts.
Status of implementation of e-Sewa Kendras as on 30.06.2024
Sr. No.
High Court
Whether the e-Sewa
Kendra is implemented in High Court
Whether the eSewa Kendra is implemented in
District Courts
Functioning eSewa Kendras in
District Courts
1
Allahabad
Yes
Yes
74
2
Andhra Pradesh
No
No
0
3
Bombay
Yes
Yes
43
4
Calcutta
Yes
Yes
7
5
Chhattisgarh
Yes
Yes
23
6
Delhi
Yes
Yes
13
7
Gauhati - Arunachal Pradesh
Yes
Yes
24
8
Gauhati - Assam
Yes
Yes
78
9
Gauhati - Mizoram
Yes
Yes
8
10
Gauhati - Nagaland
Yes
Yes
11
11
Gujarat
Yes
Yes
106
12
Himachal Pradesh
Yes
Yes
11
13
Jammu and Kashmir
Yes
Yes
9
14
Jharkhand
Yes
Yes
24
15
Karnataka
Yes
Yes
24
16
Kerala
Yes
Yes
162
17
Madhya Pradesh
Yes
Yes
36
18
Madras
Yes
Yes
28
19
Manipur
Yes
Yes
15
20
Meghalaya
Yes
Yes
15
21
Orissa
Yes
Yes
126
22
Patna
Yes
Yes
37
23
Punjab and Haryana
Yes
Yes
111
24
Rajasthan
Yes
Yes
1
25
Sikkim
Yes
Yes
9
26
Telangana
Yes
Yes
34
27
Tripura
Yes
Yes
15
28
Uttarakhand
Yes
Yes
28
Implemented
27
27
1072
Not Implemented
1
1
This information was given by the MINISTER OF STATE (INDEPENDENT CHARGE) OF THE MINISTRY OF LAW AND JUSTICE; AND MINISTER OF STATE IN THE MINISTRY OF PARLIAMENTARY AFFAIRS, SHRI ARJUN RAM MEGHWAL in a written reply in the LOK SABHA today.