জনজাতি পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়
জনজাতীয় শিক্ষাৰ্থীসকলৰ বাবে অৰ্ধপৰিবাহী প্ৰযুক্তি-ৰ প্ৰশিক্ষণ
‘আইআইএছচি বেংগালুৰু’য়ে আগন্তুক ৩টা বছৰত ১৫০০ জনজাতীয় শিক্ষাৰ্থীক অৰ্ধপৰিবাহী প্ৰযুক্তি-ৰ ‘বুনিয়াদী প্ৰশিক্ষণ’ আৰু ৬০০ জনজাতীয় শিক্ষাৰ্থীক প্ৰযুক্তিবিধৰ ‘উচ্চ পৰ্যায়ৰ প্ৰশিক্ষণ’ প্ৰদান কৰিব
08 AUG 2024 1:12PM by PIB Guwahati
ভাৰত চৰকাৰৰ জনজাতীয় পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ে ২০২৩-২৪ বিত্তীয় বৰ্ষত ‘জনজাতীয় গৱেষণা তথ্য, শিক্ষা, যোগাযোগ আৰু অনুষ্ঠান’ (ট্ৰাই-ইচিই)ৰ অধীনত বেংগালুৰুৰ ‘নেনো বিজ্ঞান আৰু অভিযান্ত্ৰিক প্ৰতিষ্ঠান’-ৰ নেনো বিজ্ঞান আৰু অভিযান্ত্ৰিক কেন্দ্ৰক কেন্দ্ৰীয় খণ্ডৰ আঁচনি – 'জনজাতীয় সম্প্ৰদায়ৰ শিক্ষাৰ্থীসকলৰ বাবে অৰ্ধপৰিবাহী সংৰচনা আৰু চৰিত্ৰায়ন প্ৰশিক্ষণ'(ছেমিকণ্ডাক্টৰ ফেব্ৰিকেশ্যন এণ্ড কেৰেক্টাৰাইজেশ্যন ট্ৰেইনিং ফৰ ষ্টুডেণ্টছ ফ্ৰম ট্ৰাইবেল কমিউনিটী) প্ৰকল্পটো অৰ্পণ কৰিছে। প্ৰকল্পটোৰ লক্ষ্য হৈছে আগন্তুক তিনিটা বছৰত জনজাতীয় শিক্ষাৰ্থীসকলক অৰ্ধপৰিবাহী প্ৰযুক্তিৰ ‘২১০০ এনএছকিউএফ-প্ৰমাণিত স্তৰ ৬.০ আৰু ৬.৫’-ৰ প্ৰশিক্ষণ প্ৰদান কৰা।
জনজাতীয় পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ে আইআইএছচি বাংগালোৰৰ সহযোগত অহা তিনি বছৰত ১৫০০ জনজাতীয় শিক্ষাৰ্থীক বুনিয়াদী প্ৰশিক্ষণ আৰু ৬০০ জনজাতীয় শিক্ষাৰ্থীক উচ্চ পৰ্যায়ৰ প্ৰশিক্ষণ প্ৰদান কৰিব। অভিযান্ত্ৰিক বিষয়ৰ এটাত ডিগ্ৰী লাভ কৰা সকলো জনজাতীয় শিক্ষাৰ্থীয়ে কাৰ্যসূচীটোৰ বাবে আবেদন কৰিব পাৰিব।
আইআইএছচি, বেংগালুৰুৰ তৰফৰ জনোৱা অনুসৰি, ইলেক্ট্ৰনিক্স আৰু তথ্য প্ৰযুক্তি মন্ত্ৰালয়ে অৰ্ধপৰিবাহী প্ৰযুক্তিৰ প্ৰশিক্ষণ প্ৰদান কৰাৰ বাবে ৬ টা ডাঙৰ ‘নেনো কেন্দ্ৰ’ (আইআইএছচি সহ) স্থাপন কৰিছে। সংৰক্ষণ নীতি অনুসৰি, এই নেনো কেন্দ্ৰসমূহৰ ডিগ্ৰী কাৰ্যসূচীবোৰত জনজাতীয় সম্প্ৰদায়ৰ প্ৰতিনিধিত্ব আছে। ডিগ্ৰী কাৰ্যসূচীৰ বাহিৰে নেনো কেন্দ্ৰসমূহে https://inup-i2i.in/inup_wrapper/home.php ‘আইএনইউপি কাৰ্যসূচী’ৰ অধীনত হ্ৰস্বম্যাদী প্ৰশিক্ষণ কাৰ্যসূচীও চলায়। অৱশ্যে, ‘এমঅ’টিএ’-ৰ সৈতে কাৰ্যসূচীটো হৈছে কেৱল জনজাতীয় সম্প্ৰদায়ৰ বাবে সমৰ্পিত প্ৰথম প্ৰশিক্ষণ কাৰ্যসূচী।
আজি লোকসভাত এক প্ৰশ্নৰ লিখিত উত্তৰত কেন্দ্ৰীয় জনজাতীয় পৰিক্ৰমা ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী শ্ৰী দুৰ্গাদাস উইকীয়ে এই তথ্য অৱগত কৰে।

Ministry of Tribal Affairs
TRAINING IN SEMICONDUCTOR TECHNOLOGY FOR TRIBAL STUDENTS
IISC Bengaluru to provide basic training to 1500 and advanced training to 600 tribal students in Semiconductor Technology over the next 3 years
08 AUG 2024 1:12PM by PIB Delhi
Ministry of Tribal Affairs (MoTA), Government of India, has entrusted the project ‘Semiconductor Fabrication & Characterization Training for Students from Tribal Community’ to Centre for Nano Science and Engineering, Indian Institute of Science (IISc), Bengaluru under the central sector scheme - Tribal Research Information, Education, Communication and Events (TRI-ECE) during the financial year 2023-24. The project aims to deliver 2100 NSQF-certified level 6.0 & 6.5 training in semiconductor technology to tribal students over three years.
The Ministry of Tribal Affairs in collaboration with IISc Bangalore will provide basic training to 1500 tribal students and advanced training to 600 tribal students, in semiconductor technology over the next three years. All tribal students who possess a degree in one of the engineering subjects, are eligible to apply for the program.
As informed by IISC, Bengaluru, Ministry of Electronics & Information Technology (MeitY) has created 6 large Nano centers (including IISc) for delivering training in Semiconductor technology. The degree programs at these nano centers have representation from tribal community, as per the reservation policies. Other than degree programs the nano centers also run short term training programs under INUP program https://inup-i2i.in/inup_wrapper/home.php. However, the program with MoTA is the first training program dedicated exclusively to tribal communities.
This was informed by UNION MINISTER OF STATE FOR TRIBAL AFFAIRS, SHRI DURGADAS UIKEY, in a written reply to a question in Lok Sabha today.