জল শক্তি মন্ত্রালয়
জল জীবন মিসনগী কান্নবশিং
খুঙ্গংগী য়ুমথোং করোর 15.04 (77.87%) হেনবনা তোতি ঈশিংগী সপ্লাই ফংলে হায়না রিপোর্ত তৌরকখ্রে
পোরম য়াৎনবা, ইমপ্লিমেন্ত, মেনেজ, ওপরেৎ অমদি ইন-ভিলেজ ৱাতর সপ্লাই সিস্তেম মেন্তেন তৌনবা গ্রাম পঞ্চায়ৎশিংগী থাক্তা পানি সমিতি লাখ 5.32 রোম শেমখ্রে
ফিল্দ তেস্ত কিৎশিংগী খুত্থাংদা ঈশিংগী সেম্পলশিং চাংয়েং তৌনবগীদমক নুপী লাখ 24.64 ত্রেন তৌখ্রে; 2024-25দা FTKশিংগী খুত্থাংদা সেম্পল লাখ 54.20 হেন্না তেস্ত তৌখ্রে
08 AUG 2024 1:10PM by PIB Imphal
ভারত সরকারনা রাজ্যশিংগা খুৎশম্নদুনা লৈবাক অসিগী খুঙ্গংগী য়ুমথোং খুদিংদা ফঙ্কস্নেল তেপ ৱাতর কন্নেক্সনগী খুত্থাংদা হায়বদি চাং নাইনা অমসুং মতম শাংনা প্রেসক্রাইব তৌরিবা ক্বালিতী (BIS:10500) গী 55 লিতর পের কেপিতা পর দে (lpcd)গী সর্ভিস লেভেলদা থক্নবা ঈশিং ফংহন্নবা জল জীবন মিসন (JJM) - হর ঘর জল পায়খৎলি।
2019গী ওগস্ত থাদা জল জীবন মিসন হৌরকপা মতমদা, খুঙ্গংগী য়ুমথোং করোর 3.23 (16.8%) খক্তদা থক্নবা ঈশিংগী কন্নেক্সন লৈবগী রিপোর্ত তৌখি। হৌজিক ফাওবদা, রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংনা রিপোর্ত তৌখিবগী মতুং ইন্না 2024গী ওগস্ত 5 ফাওবদা, JJMগী মখাদা চাউরাক্না অহেনবা খুঙ্গংগী য়ুমথোং করোর 11.81দা তেপ ৱাতর কন্নেক্সন ফংহনখ্রে। অসুম্না, 2024গী ওগস্ত 5 ফাওবদা, লৈবাক অসিগী খুঙ্গংগী য়ুমথোং করোর 19.32গী মনুংদা, ইমুং করোর 15.04 (77.87%) হেন্না মখোয়গী য়ুমদা থক্নবা ঈশিং ফংহল্লে হায়না রিপোর্ত তৌরি।
পুন্সিদা অহোংবা পুরক্লিবা জল জীবন মিসনগী মখাদা, খুঙ্গংগী মীওইশিংগী মখোয়গী ময়ুমশিংদা থক্নবা তোতি ঈশিংগী সপ্লাই ফংহন্দুনা মখোয়গী পুন্সি ফগৎহন্নবা হোৎনরি। লৈবাক শিনবা থুংনা মিসন অসি মরুওইনা লৌদুনা পায়খৎপগা লোয়ননা, নেস্নেল অমসুং ইন্তরনেস্নেল ইন্সতিত্যুসনশিং/মীওইশিংনা মসিগী পোজিতিব ইম্পেক্তশিং অসি য়েংশিল্লি। মসিগী মনুংদা খরদি মখাদা পীরি:
1. ৱর্ল্দ হেল্থ ওর্গনাইজেসন (WHO) না এস্তিমেৎ তৌরি মদুদি JJM গী মখাদা সেচুরেসন ফংবা ঙম্বনা নুমিৎ খুদিংগী মতম পুং করোর 55 হেন্না সেভ তৌবা ঙমহনগনি, হায়রিবা মতম অসি মপুং ওইনা নুপীশিংনা য়ুমগী মথৌ তাবা ঈশিং শোকচবদা কাইথোক্নরি।
2. ৱর্ল্দ হেল্থ ওর্গনাইজেসন (WHO) না এস্তিমেৎ তৌরি মদুদি লৈবাক অসিগী য়ুমথোং খুদিংদা শাফবা মওংদা থক্নবা ঈশিং ফংহনবা অসিনা খোঙ হাম্বগী লাইনা-লাইচৎনা মরম ওইদুনা মীওই 400,000 রোমনা শীবদগী কনবা ঙমহনগনি মসিনা চাউরাক্না দিসএবিলিতী এদজস্তেদ লাইফ ইয়র (DALYs)দগী পুন্সি মিলিয়ন 14 কনবা ঙমগনি।
3. নোবেল লোরিয়েৎ প্রোফেসর মাইকেল ক্রেমরনা রিসর্চ পেপর অমা ফোঙখ্রে অমসুং য়ুমথোং খুদিংমক্তা অফবা ঈশিং ফংহনবা অসিনা চহি মঙাগী মখাদা লৈবা অঙাংশিংগী মরক্তা শীবগী চাং চাদা 30 হন্থহল্লগনি, মসিনা চহিগী ওইনা পুন্সি 1,36,000 কনবা ঙমগনি হায়না মহাক্না ৱারোইশিন পীখ্রে।
4. ইন্তর্নেস্নেল লেবর ওর্গনাইজেসন (ILO) গা খুৎশম্নদুনা ইন্দিয়ন ইন্সতিত্যুৎ ওফ মেনেজমেন্ত বেঙ্গলোরনা JJMনা থবক পীবগী ওইথোকপা লৈ হায়না এস্তিমেৎ তৌখি। ইন্সতিত্যুসন অনি অসিনা থাদোকপা রিপোর্ত অদুনা এস্তিমেৎ তৌরি মদুদি জল জীবন মিসন অসি ইমপ্লিমেন্ত তৌবনা JJM গী কেপেক্স ফেজ মনুংদা পর্সন-ইয়র লাখ 59.9গী দাইরেক্ত অমসুং পর্সন-ইয়র করোর 2.2গী ইন্দাইরেক্ত এমপ্লোইমেন্ত ফংহল্লগনি। মসিগী মথক্তা, মিসন অসিগী ওপরেসন অমসুং মেনতেনেন্সনা পর্সন-ইয়র লাখ 13.3দা হকথেংননা থবক পীবা ঙমগনি।
শেমগৎলিবা ইনফ্রাস্ত্রকচর অসি তুং কোইনা চৎনগদবা মওংদা লৈহন্নবগীদমক, পেমেন্ত তৌদ্রিঙৈগী মমাংদা অহুমশুবা পার্তীগী ইন্সপেক্সনগী খুত্থাংদা ক্বালিতী মেতিরিএল অমসুং ক্বালিতী কন্সত্রক্সন ওইহল্লি। মসিগী মথক্তা, সেন্সরদা য়ুম্ফম ওইবা IoT সোলুসনগী খুত্থাংদা খুঙ্গংশিংদা ঈশিং সপ্লাইগী মেজর্মেন্ত অমসুং মোনিতরিং তৌবা, স্তেচুএতরি প্রোভিজনশিংগী মখাদা তার্গেৎ তৌরবা দেলিভরিগীদমক্তা ইমুংগী মকোক্কী আধার লিঙ্ক তৌবা, শেমখিবা এসেৎশিংগী জিও-তেগিং অসিনচিংবশিংসু JJM গী মখাদা প্রোভিজন তৌরি।
মখা তানা, ত্রান্সপরেন্সী অমসুং ইফেক্তিব ওইবা মোনিতরিং পুরক্নবা, ওনলাইন " JJM দেশবোর্দ" অমসুং মোবাইল এপ অমা শেমখ্রে। মসিনা রাজ্য/য়ু.তি., দিস্ত্রিক্ত অমসুং খুঙ্গংগী থাক্তা খুমাং চাউশিল্লকপা অমসুং খুঙ্গংগী য়ুমশিংদা তেপ ৱাতর সপ্লাইগী স্তেতস ফংহল্লি।
মসিগী মথক্তা, খুঙ্গংগী কম্ম্যুনিতীশিং অমসুং পঞ্চায়ৎশিংগী মরক্তা মপু ওইবগী ৱাখল্লোন পোকহন্নবগীদমক্তা, ঈশিং সপ্লাই সিস্তেমগা মরী লৈনবা ৱারেপ পুম্নমক্তা খুঙ্গংগী থাক্তা থৌরাং তৌবগী অমসুং কম্ম্যুনিতীনা শরুক য়াবগী হীরমশিং অসি JJM গী দিজাইনদা য়াওহনখ্রে। রুরেল কম্ম্যুনিতীনা শরুক য়াহন্নবগীদমক মিসন অসিগী মখাদা লৌখৎলিবা মরুওইবা খোঙথাং খরদি মখাদা পীরি:
• গ্রাম পঞ্চায়ৎশিংগী সব-কমিতি/য়ুজর গ্রুপ চাউরাক্না লাখ 5.32, হায়বদি খুঙ্গংগী ঈশিং সপ্লাই সিস্তেম প্লান তৌবা, ইমপ্লিমেন্ত তৌবা, মেনেজ তৌবা, ওপরেৎ তৌবা অমসুং ইন-ভিলেজ মেন্তেনেন্সকীদমক নুপী মেম্বরশিংনা য়ামদ্রবদা 50% ওইবা অমসুং খুন্নাইগী শোত্থরবা শরুকশিংদগী মতিক চাবা মীহুৎ য়াওবা ভিলেজ ৱাতর এন্দ সেনিতসন কমিতি (VWSC) নৎত্রগা পানি সমিতি শেমখ্রে।
• ফিল্দ তেস্ত কিৎশিং (FTKশিং) গী খুত্থাংদা ঈশিংগী সেম্পলশিং তেস্ত তৌনবা খুঙ্গং খুদিংগী নুপী মঙা মশক খঙদোকখ্রে অমসুং ত্রেনিং পীখ্রে অমসুং হৌজিক ফাওবদা নুপী লাখ 24.64 ত্রেনিং পীখ্রে অমসুং হৌজিক ফাওবদা, 2024-25দা FTKশিংগী খুত্থাংদা সেম্পল লাখ 54.20 হেন্না তেস্ত তৌখ্রে।
• লৈবাক শীনবা থুংনা ISAহায়না খঙনবা NGOশিং/ VOশিং/ নুপীগী SHGশিং/ CBOশিং/ ত্রস্তশিং/ ফাউন্দেসন 14,000 হেনবনা খুঙ্গংগী ঈশিং সপ্লাই সিস্তেমশিং অমসুং কন্ত্রিব্যুসনগী থৌরাং, ইমপ্লিমেন্ত, মেনেজমেন্ত, ওপরেসন অমসুং মেন্তেনেন্সকী থাক খুদিংমক্তা কম্ম্যুনিতীগী শরুক য়াবা য়াহন্নবা হোৎনরি।
অতোপ্পা স্কিমশিংগা চান্ননা লোকেলগী থক্নবা ঈশিংগী সোর্সশিং হেনগৎহনবা অমসুং মপাঙ্গল কনখৎহনবা JJMগী মখাদা MGNREGS, রুরেল লোকেল বোদীশিং (RLB) / পঞ্চায়তী রাজ ইন্সতিত্যুসনশিং (PRI) দা 15শুবা ফাইনান্স কম্মিসনগী গ্রান্ত, ইন্তিগ্রেতেদ ৱাতরশেদ মেনেজমেন্ত প্রোগ্রাম (IWMP), স্তেত স্কিমশিং, MP/ MLA-LAD ফন্দশিং, দিস্ত্রিক্ত মিনরেল দিবেলপমেন্ত ফন্দ, CSR ফন্দশিং, কম্ম্যুনিতী কন্ত্রিব্যুসন অসিনচিংবগী প্রোভিজনশিং য়াওহনখি।
মসিগী মথক্তা, ৱাতর সপ্লাই স্কিমশিংগী ওপরেসন অমসুং মেনতেন্সনগী ইসু অসি কোকহন্নবা, JJMগী মখাদা স্কিম অসি কম্মিসন তৌরবা মতুংদা য়ুজর চার্জশিং কল্লেক্সন তৌবগা লোয়ননা ইন-ভিল্লেজ ৱাতর সপ্লাই স্কিমদা স্কিমগী কেপিতেল এক্সপেন্দিচরগী 10%গী মখাদা তাঙ্কক নাইবা মওং অমদা কম্ম্যুনিতী অদুবু রিৱার্দ/ইন্সেন্তিভাই তৌনবা গী অমসুং য়ুজর চার্জশিং লৌশিনবগীদমক ইকায়খুম্নবা/ইনসেন্তিব পীনবগী প্রোভিজনসু শেমখ্রে।
ঈশিং অসি রাজ্যগী হীরম অমা ওইবনা, রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংদা ঈশিংগী ক্বালিতী চাং নাইনা চাংয়েং তৌনবা অমসুং য়ুমথোংশিংদা পীরিবা ঈশিং অসি হকশেল অমসুং সেফতীগী থাকশিং অদু মপুং ফাহন্নবগীদমক্তা প্রেস্ক্রাইব তৌরবা ক্বালিতীগী ওইহন্নবগীদমক তঙাই ফদবা মফমশিংদা রিমেদিএল এক্সন লৌনবা খঙহনখ্রে।
মসিগী মথক্তা, থক্নবা ঈশিং ফংহন্নবা ঈশিংগী ক্বালিতী তেস্ত তৌবদা পুক্নিং থৌগৎনবা, রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংনা মীয়াম্না মখোয়গী ঈশিংগী সেম্পলশিং অতাবা মমলদা তেস্ত তৌনবগীদমক ঈশিংগী ক্বালিতী তেস্ত তৌনবা লেবোরেতরীশিং হাংদোক্লে। রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংনা ঈশিংগী ক্বালিতীগীদমক ঈশিংগী সেম্পলশিং চাংয়েং তৌবা ঙম্নবা অমসুং সেম্পল খোমজিনবা, রিপোর্ত তৌবা, মোনিতরিং তৌবা অমসুং থক্নবা ঈশিংগী সোর্সশিং য়েংশিন্নবা, ওনলাইন JJM – ৱাতর ক্বালিতী মেনেজমেন্ত ইনফোর্মেসন সিস্তেম (WQMIS) পোর্তেল অমা শেমখ্রে। য়ুমথোংশিংদগী থোরকপা গ্রেৱাতর/ ৱেস্ত ৱাতর শেংদোক্নবগীদমক্তা, রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংদা JJM গী ফন্দশিং শিজিন্নদুনা খুঙ্গংগী মফমশিংদা সোক পিৎশিং শানবা পুক্নিং থৌগৎলি।
ঈশিং লৈতবা, ঈকং থোক্কনবা অমসুং লৈকংলাগী মফমশিংদা থাজবা য়াবা থক্নবা ঈশিংগী সোর্স লৈতবা, গ্রাউন্দ ৱাতরদা জিও-জেনিক কন্তামিনেন্তশিং লৈতবা, জিওগ্রাফিকেল তেরেন মান্নদবা, খুঙ্গংগী মফম কয়াদা মী তাদবা, রাজ্য খরদা চান্নবা রাজ্যগী শরুক পীবদা থেংথবা, ঈশিং সপ্লাই স্কিমশিংগী থৌরাং, মেনেজমেন্ত, ওপরেসন অমসুং মেন্তেনেন্স তৌনবা ইমপ্লিমেন্তিং এজেন্সীশিং, গ্রাম পঞ্চায়ৎশিং অমসুং লোকেল কম্ম্যুনিতীশিংদা তেক্নিকেল কেপাসিতী লৈতবা, রো মেতরিএলগী মমল হেনগৎলকপা, স্তেতুতরী/ অতৈ অয়াবা লৌবদা থেংথবা অসিনচিংবা অসি মিসন অসি ইমপ্লিমেন্ত তৌবদা থেংনরিবা খুদোংচাদবশিংগী মনুংদা খরনি হায়না রাজ্যশিংনা পাউদমখি।
শীংনবশিং অসি মপুং ফানা থেংননবা অমসুং মায়োক্ননবা, ভারত সরকারনা খোঙথাং কয়া অমা লৌখৎখ্রে। মসিগী মনুংদা কেপিতেল ইনভেস্তমেন্ত প্রোজেক্তশিংদা চহি 50গী ওইবা শেন্দোই য়াওদনা লোন পীনবগীদমক M/o ফাইনান্সকী খুত্থাংদা রাজ্যশিংদা কেপিতেল এক্সপেন্দিচরগীদমক অখন্নবা মতেং পীনবা থবক পায়খৎপা; স্তেৎতুতরি/ অতৈ অয়াবা লৌবদা রাজ্যশিংদা মতেং পাংনবা সেন্ত্রেল নোদেল মন্ত্রালয়শিং/ দিপার্তমেন্তশিং/ এজেন্সীশিংগা লোয়ননা কোওর্দিনেৎ তৌনবা দিপার্তমেন্ততা নোদেল ওফিসর অমা খল্লকপা; স্তেৎ প্রোগ্রাম মেনেজমেন্ত য়ুনিতশিং (SPMU) অমসুং দিস্ত্রিক্ত প্রোগ্রাম মেনেজমেন্ত য়ুনিতশিং (DPMU) শেম্বা অমসুং তেক্নিকেল সেৎশিং অমসুং প্রোগ্রাম মেনেজমেন্তগীদমক HRগী গেপ লৈহনদনবা খুঙ্গংগী থাক্তা হৈ-শিংলবা লোকেল পর্সনেলশিং ফংহন্নবগীদমক ত্রেনিং পীনবগীদমক ‘নল জল মিত্রা প্রোগ্রাম’ ইমপ্লিমেন্ত তৌবা অসি য়াওরি।
মখা তানা, ঈশিং ৱাবা জিলা 256দা মীয়ামনা শরুক য়াদুনা গ্রাস-রুতকী থাক্তা ঈশিং য়োকশিনববু পুক্নিং থৌগৎনবা পান্দম থমদুনা জল শক্তি অভিয়ান: কেচ দি রেন (JSA: CTR) কেম্পেন অসি 2019দা হৌদোকখি। মসিগী মথক্তা, অখন্ননা থক্নবা ঈশিং ফংহনবদা তুংকোইনা চৎনগদবা ঈশিংগী মেনেজমেন্তগী মরুওইবা খঙলদুনা, 2023দা 'থক্নবা ঈশিংগী সোর্স তুংকোইনা চৎনগদবা' হায়বা থিমগা লোয়ননা JSA-CTR অসিগুম্বা মওংদা, 2024দা, JSA অসি 'নারি শক্তি সে জল শক্তি' হায়বা থিমগা লোয়ননা 09.03.2024দগী 30.11.2024 ফাওবা ইমপ্লিমেন্ত তৌরি। মসিদা ঈশিং য়োকশিনবগী লমদা নুপীশিংনা লৌরিবা মরুওইবা থৌদাং অদুদা পুক্নিং চিংশিনগনি।
ই-পাউ অসি ঙসি লোক সভাদা হংলকপা ৱাহং অমগী অইবা পাউখুম ওইনা জল শক্তিগী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী, শ্রী ভি. সোমান্নানা পীখিবনি।

Ministry of Jal Shakti
IMPACTS OF JAL JEEVAN MISSION
More than 15.04 Crore (77.87%) Rural Households reported to have Tap Water Supply
Around 5.32 lakh Pani Samitis constituted at Gram Panchayats level to plan, implement, manage, operate and maintain in-village water supply system
24.64 lakh women trained for testing the water samples through Field Test Kits; Over 54.20 lakh samples tested so far through FTKs in 2024-25
08 AUG 2024 1:10PM by PIB Delhi
Government of India in partnership with States is implementing Jal Jeevan Mission (JJM) – Har Ghar Jal to make provision of potable water to every rural household of the country, through functional tap water connection i.e. at a service level of 55 litre per capita per day (lpcd), of prescribed quality (BIS:10500), on regular and long-term basis.
At the start of Jal Jeevan Mission in August 2019, only 3.23 Crore (16.8%) rural households were reported to have tap water connections. So far, as reported by States/ UTs as on 05.08.2024, around 11.81 Crore additional rural households have been provided with tap water connections under JJM. Thus, as on 05.08.2024, out of 19.32 Crore rural households in the country, more than 15.04 Crore (77.87%) households are reported to have tap water supply in their homes.
Under life-changing Jal Jeevan Mission, efforts are being made to bring improvements in the lives of rural people by providing potable tap water supply in their homes. With the prioritized implementation of the Mission across the country, positive impacts are being assessed by reputed national and international institutions/ individuals. A few of these are listed as under:
1. The World Health Organization (WHO) estimated that achieving saturation under JJM will result in savings of more than 5.5 Crore hours of time every day, which is otherwise spent in collection of water for household needs, primarily for women.
2. The World Health Organization (WHO) has also estimated that ensuring safely managed drinking water for all households in the country could prevent nearly 400,000 deaths caused by diarrheal diseases leading to savings of approximately 14 million Disability Adjusted Life Years (DALYs) on account of the lives so saved.
3. Nobel laureate Prof. Michael Kremer has published a research paper and has concluded that the coverage of all households with safe water, is likely to lead to almost 30% reduction in mortality among children below the age of five years, amounting to 1,36,000 lives saved annually.
4. The Indian Institute of Management Bangalore, in partnership with International Labour Organisation (ILO) has estimated the employment potential of JJM. The report released by the two institutions estimates that implementation of the Jal Jeevan Mission shall result in 59.9 lakh person-years of direct and 2.2 Crore person-years of indirect employment during the capex phase of JJM. Furthermore, the operation and maintenance of the Mission is likely to generate 13.3 lakh person-years of direct employment.
To ensure long term sustainability of infrastructure created, quality material and quality construction is being ensured through third party inspection before making payment. Moreover, measurement and monitoring of water supply in villages through sensor-based IoT solution, linking AADHAR of the head of household for targeted delivery subject to statutory provisions, geo-tagging of assets created, etc. are also provisioned under JJM.
Further, to bring transparency and effective monitoring, an online ‘JJM dashboard’ & mobile App has been created, which provides State/ UT, district, and village-wise progress as well as status of provision of tap water supply to rural homes.
Moreover, to instill the sense of ownership among the rural communities and Panchayats, the aspects of village level planning and community participation in all decisions pertaining to water supply systems have been included in the design of JJM. Some of the major initiatives taken up under the mission for participation of rural community are listed as under:
• Around 5.32 lakh sub-committee/ user group of the Gram Panchayats i.e. Village Water & Sanitation Committee (VWSC) or Pani Samiti with at least 50% women members and suitable representation to marginalized sections of society, have been constituted to plan, implement, manage, operate, and maintain in-village water supply system.
• Five women are identified and trained from every village for testing the water samples through Field Test Kits (FTKs) and so far, 24.64 lakh women have been trained and so far, more than 54.20 lakh samples have been tested through FTKs in 2024-25.
• More than 14,000 NGOs/ VOs/ Women SHGs/ CBOs/ Trusts/ Foundations referred as ISAs are engaged across the country to facilitate community participation at all levels of planning, implementation, management, operation and maintenance of in-village water supply systems and contribution.
Provisions for taking up augmentation and strengthening of local drinking water sources in convergence with other schemes viz. MGNREGS, 15th Finance Commission grants to Rural Local Bodies (RLBs)/ Panchayati Raj Institutions (PRIs), Integrated Watershed Management Programme (IWMP), State schemes, MP/ MLA-LAD funds, District Mineral Development Fund, CSR funds, community contribution, etc. have also been envisaged under the JJM.
In addition, to address the issue of operation & maintenance of water supply schemes, provision has also been made under JJM to reward/ incentivize the community in a phased-manner after the commissioning of the scheme to the tune of 10% of the capital expenditure on their respective in-village water supply scheme along with collection of user charges.
Water being a State subject, States/ UTs have been advised to undertake testing of water quality on a periodic basis and take remedial action wherever necessary, to ensure that the water supplied to households is of prescribed quality to meet health and safety standards.
Moreover, to encourage water quality testing to ensure potable drinking water supply, States/ UTs have opened water quality testing laboratories to general public for testing of their water samples at a nominal rate. To enable States/ UTs to test water samples for water quality, and for sample collection, reporting, monitoring and surveillance of drinking water sources, an online JJM – Water Quality Management Information System (WQMIS) portal has been developed. To treat greywater/ wastewater coming out of the households, the States/ UTs are encouraged to build soak pits in rural areas using JJM funds under convergence.
States have informed that lack of dependable drinking water sources in water-stressed, drought prone and desert areas, presence of geo-genic contaminants in ground water, uneven geographical terrain, scattered rural habitations, delay in release of the matching State share in some States, lack of technical capacity with implementing agencies, Gram Panchayats and local communities to plan, manage, operate & maintain the water supply schemes, rising price of raw materials, delay in obtaining statutory/ other clearances, etc. are few of problems being faced in the implementation of the Mission.
To address the challenges holistically and overcome these, Government of India has taken a number of steps, inter alia including implementation of Special Assistance to States for Capital Expenditure through M/o Finance for financial assistance as 50-year interest free loan for capital investment projects; nomination of a nodal officer in the Department for coordinating with Central nodal Ministries/ Departments/ agencies to facilitate the States in obtaining Statutory/ other clearances; setting up of State Programme Management Units (SPMUs) and District Programme Management Units (DPMUs) and implementation of ‘Nal Jal Mitra Programme’ for ensuring availability of skilled local persons at village level to bridge the gap in availability of technical skill sets and of HR for programme management.
Further, Jal Shakti Abhiyan: Catch the Rain (JSA: CTR) campaign aiming to encourage water conservation at grass-root levels with people's participation was launched in 2019 in 256 water stressed districts of the country. Moreover, recognizing the importance of sustainable water management especially for drinking water availability, JSA-CTR was implemented with the theme ‘Source Sustainability for Drinking Water in 2023. Similarly, in 2024, JSA is being implemented with the theme ‘Nari Shakti se Jal Shakti from 09.03.2024 to 30.11.2024 emphasizing the pivotal role played by women in the field of water conservation.
This was informed by UNION MINISTER OF STATE FOR JAL SHAKTI, SHRI V. SOMANNA, in a written reply to a question in Lok Sabha today.