কল্চর মন্ত্রালয়
ভারত্তা লৈবা মালেমগী হেরিতেজ মফমশিং
08 AUG 2024 2:02PM by PIB Imphal
হৌখিবা চহি মঙাসিদা প্রোপর্তী মঙা ৱর্ল্দ হেরিতেজ সাইতশিং ওইনা শকখঙনবা মিং থাগৎখ্রে‍। মিং থাগৎখিবা মফমশিংগী লিস্ত এনেক্সচর-২ দা পীরি‍।
করিগুম্বা মফমশিং ৱর্ল্দ হেরিতেজ লিস্ততা য়াওবনা লৈবাক্কী মিংচৎ পুরকই অমদি লম কোয়বশিংগী পুক্নিং চিংশিল্লি, মদুনা মফম অদুগী অকোয়বগী শেন্মিৎলোন অমসুং তুরিজম চাওখৎহল্লি‍। ৱর্ল্দ হেরিতেজ সাইতকী নৌনা মিং থাগৎখিবা, মোইইদাম, হায়রিবা ইন্তরপ্রিতেসন সেন্তর অসিদা, রেন-সেল্তরশিং, খোঙ লম্বীশিং, সাইনেজশিং মাঙজৌননা তুরিজম ঐমসুং এৱ্যারনেস হেনগৎহন্নবা পীখ্রে‍।
ভারত্তা লৈরিবা স্তেত স্তেতকী ওইবা অপুন্বা মফমশিংগী মশিং এনেক্সচর ১দা পীরি‍।
ৱাফম অসি ঙসি রাজ্য সভাদা কলচর অমসুং তুরিজমগী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী গজেন্দ্র সিংহ সেখাৱতনা অইবা পাউখুম ওইনা পীদুনা ফোঙদোকখিবনি‍।
***
BY/SKT
এনেক্সচর-১
ভারত: ৱর্ল্দ হেরিতেজ সাইতশিং
সেরিএল মশিং
মফম
স্তেত
চহি
1.
অগ্রা ফোর্ত
উত্তর প্রদেশ
১৯৮৩
1.
অজন্তা কেব্স
মহারাস্ত্র
১৯৮৩
1.
ইলোরা কেব্স
মহারাস্ত্র
১৯৮৩
1.
তাজ মহল
উত্তর প্রদেশ
১৯৮৩
1.
গ্রুপ ওফ মোনুমেন্তস ইন মহাবলিপুরম
তামিল নাদু
১৯৮৪
1.
সন তেম্পল, কোনরাক
ওরিসা
১৯৮৪
1.
কাজিরঙ্গ নেস্নেল পার্ক
অসাম
১৯৮৫
1.
কিওলাদিও নেস্নেল পার্ক
রাজস্থান
১৯৮৫
1.
মানস ৱাইল্দলাইফ সেংচুএরী
অসাম
১৯৮৫
1.
চর্চশিং অমসুং কনভেন্তশিং
গোৱা
১৯৮৬
1.
ফতেহপুর সিক্রী
উত্তর প্রদেশ
1986
1.
গ্রুপ ওফ মোনুমেন্তস ইন হম্পী
কর্নাতকা
১৯৮৬
1.
খজুরাহো গ্রুপ ওফ মোনুমেন্তস
মধ্য প্রদেশ
১৯৮৬
1.
এলিফেন্তা কেব্স
মহারাস্ত্র
১৯৮৭
1.
গ্রেত লিভিং চোলা তেম্পল্স এত থঞ্জাবুর, গঙ্গাইকোন্দাচোলাপুরম এন্দ দরাসুরম
তামিল নাদু
১৯৮৭ & ২০০৪
1.
গ্রুপ ওফ মোনুমেন্তস এত পত্তপকল
কর্নাতকা
১৯৮৭
1.
সুন্দরবন্স নেস্নেল পার্ক
ৱেস্ত বেঙ্গল
১৯৮৭
1.
নন্দা দেবী এন্দ ভেলী ওফ ফ্লৱার্স নেস্নেল পার্ক
উত্তরাখন্দ
১৯৮৮ & ২০০৫
1.
বুদ্ধিস্ত মোনুমেন্তস এত সাঞ্চী
মধ্য প্রদেশ
১৯৮৯
1.
হুমায়ুন্স তুম্ব
দিল্লী
১৯৯৩
1.
কুতুব মিনার অমসুং মাগী মোনুমেন্তশিং
দিল্লী
১৯৯৩
1.
22a মাউন্তেন রেলৱে ওফ ইন্দিয়া (দার্জীলিং)
22b নিলগিরী
22c কল্কা – সিম্লা
ৱেস্ত বেঙ্গল
তামিল নাদু
হিমাচল প্রদেশ
১৯৯৯
২০০৫
২০০৮
1.
বোধ গয়াগী মহাবোধী তেম্পল কম্প্লেক্স
বিহার
২০০২
1.
ভিমবেতকাগী রোক সেল্তর্স
মধ্য প্রদেশ
২০০৩
1.
চম্পানের – পাবাগর আর্কিওলোজিকেল পার্ক
গুজরাত
২০০৪
1.
ছত্রপতী সিবাজী তর্মিনস
(হান্নগী ভিক্তোরিয়া তর্মিনস)
মহারাস্ত্র
২০০৪
1.
রেদ ফোর্ত কমপ্লেক্স
দিল্লী
২০০৭
1.
দি জন্তর মন্তর, জয়পুর
রাজস্থান
২০১০
1.
ৱেস্তর্ন ঘাত
কর্নাতকা, কেরলা, মহারাস্ত্র, তামিল নাদু
২০১২
1.
রাজস্থানগী হিল ফোর্তস
30a চিত্তোরগর
30b কুম্ভলগর
30c জয়সল্মর
30d রন্থমবোর
30e অম্বর
30f গগ্রোন
রাজস্থান
২০১৩
1.
পতনগী রানী-বি-ভাব (দি কুইন্স স্তেপৱেল)
গুজরাত
২০১৪
1.
গ্রেত হিমালয়ান নেস্নেল পার্ক কঞ্জার্বেসন এরিয়া
হিমাচল প্রদেশ
২০১৪
1.
নলন্দাগী আর্কিওলোজিকেল সাইত ওফ নলন্দা মহাবিহরা
বিহার
২০১৬
1.
দি আর্কিতেকচরেল ৱর্ক ওফ লে কোরবুসিয়র, এন আউতস্তেন্দিং কন্ত্রিব্যুসন তু দি মোদর্ন মুভমেন্ত
চান্দিগর
২০১৬
1.
খাংচেন্দজোঙ্গা নেস্নেল পার্ক
সিক্কিম
২০১৬
1.
হিস্তরিক সিতী ওফ অহমদবাদ
গুজরাত
২০১৭
1.
মুম্বাইগী ভিক্তোরিয়ন গোথিক এন্দ আর্ত দেকো এন্সেম্বল্স
মহারাস্ত্র
২০১৮৮
1.
জয়পুর সিতী
রাজস্থান
২০১৯
1.
ধোলাবিরা: এ হরপ্পন সিতী
গুজরাত
২০২১
1.
ককাতিয়া রুদ্রেস্বর (রামাপ্পা) তেম্পল
তেলঙ্গনা
২০২১
1.
সান্তিনিকেতন, ইন্দিয়া
ৱেস্ত বেঙ্গল
২০২৩
1.
সেক্রেদ এনসেম্বল্স ওফ হোইসালাস
কর্নাতকা
২০২৩
1.
মোইদাম্স – দি মাউন্দ-বরিএল সিস্তেম ওফ দি অহোম দাইনাস্তী
অসাম
২০২৪

Ministry of Culture
WORLD HERITAGE SITES IN INDIA
08 AUG 2024 2:02PM by PIB Delhi
Five properties have been nominated as World Heritage Sites during the last five years. The list of the sites nominated is attached in Annexure-II.
Inclusion of sites in the World Heritage List brings laurels to the country and attracts visitors, which in turn boosts economic growth and tourism around the property. At the newly nominated World Heritage Site, Moidam, an interpretation centre, rain-shelters, pathways, signages have already been provided to promote tourism and awareness.
The state wise details of total number of sites in India is attached herewith as Annexure I.
This information was given by Union Minister for Culture and Tourism Shri Gajendra Singh Shekhawat in a written reply in Rajya Sabha today.
***
BY/SKT
Annexure-I
INDIA: WORLD HERITAGE SITES
Sl. No.
Site
State
Year
1.
Agra Fort
Uttar Pradesh
1983
1.
Ajanta Caves
Maharashtra
1983
1.
Ellora Caves
Maharashtra
1983
1.
Taj Mahal
Uttar Pradesh
1983
1.
Group of Monuments at Mahabalipuram
Tamil Nadu
1984
1.
Sun Temple, Konarak
Odisha
1984
1.
Kaziranga National Park
Assam
1985
1.
Keoladeo National Park
Rajasthan
1985
1.
Manas Wildlife Sanctuary
Assam
1985
1.
Churches and Convents
Goa
1986
1.
Fatehpur Sikri
Uttar Pradesh
1986
1.
Group of Monuments at Hampi
Karnataka
1986
1.
Khajuraho Group of Monuments
Madhya Pradesh
1986
1.
Elephanta Caves
Maharashtra
1987
1.
Great Living Chola Temples at Thanjavur, Gangaikondacholapuran and Darasuram
Tamil Nadu
1987 & 2004
1.
Group of Monuments at Pattadakal
Karnataka
1987
1.
Sundarbans National Park
West Bengal
1987
1.
Nanda Devi and Valley of Flowers National Parks
Uttarakhand
1988 & 2005
1.
Buddhist Monuments at Sanchi
Madhya Pradesh
1989
1.
Humayun’s Tomb
Delhi
1993
1.
QutbMinar and its Monuments
Delhi
1993
1.
22a Mountain Railway of India (Darjeeling)
22b Nilgiri
22c Kalka - Shimla
West Bengal
Tamil Nadu
Himachal Pradesh
1999
2005
2008
1.
Mahabodhi Temple Complex at Bodh Gaya
Bihar
2002
1.
Rock Shelters of Bhimbetka
Madhya Pradesh
2003
1.
Champaner - Pavagadh Archaeological Park
Gujarat
2004
1.
Chhatrapati Shivaji Terminus
(formerly Victoria Terminus)
Maharashtra
2004
1.
Red Fort Complex
Delhi
2007
1.
The Jantar Mantar, Jaipur
Rajasthan
2010
1.
Western Ghats
Karnataka, Kerala, Maharashtra, Tamil Nadu
2012
1.
Hill Forts of Rajasthan
30a Chittorgarh
30b Kumbhalgarh
30c Jaisalmer
30d Ranthambhore
30e Amber
30fGagron
Rajasthan
2013
1.
Rani-ki-Vav (the Queen’s Stepwell) at Patan
Gujarat
2014
1.
Great Himalayan National Park Conservation Area
Himachal Pradesh
2014
1.
Archeological Site of Nalanda Mahavihara at Nalanda
Bihar
2016
1.
The Architectural Work of Le Corbusier, an Outstanding Contribution to the Modern Movement
Chandigarh
2016
1.
Khangchendzonga National Park
Sikkim
2016
1.
Historic City of Ahmadabad
Gujarat
2017
1.
Victorian Gothic and Art Deco Ensembles of Mumbai
Maharashtra
2018
1.
Jaipur City
Rajasthan
2019
1.
Dholavira: a Harappan City
Gujarat
2021
1.
Kakatiya Rudreshwara (Ramappa) Temple
Telangana
2021
1.
Santiniketan, India
West Bengal
2023
1.
Sacred Ensemble of Hoysalas
Karnataka
2023
1.
Moidams – the Mound-Burial System of the Ahom Dynasty
Assam
2024