তুরিজম মন্ত্রালয়
গ্রীন তুরিজম থৌগৎপা
29 JUL 2024 4:31PM by PIB Imphal
UNWTO বেরোমীতর, মে 2024গী মতুং ইন্না, এসিয়া অমসুং পেসিফিক্তা ইন্তরনেস্নেল তুরিজমদা খোংজেল য়াংনা ফগৎলক্তুনা Q1 2024দা প্রি-পেন্দামিক লেবেলগী চাদা 82 য়ৌরে। এসিয়া অমসুং পেসিফিক রিজনদা য়াম্না কন্না ফগৎলকপা অমা ভারত্তা উবা ফংলি মদু মান্নবা মতমদা লমকোইবশিংনা য়ৌরকপা প্রি-পেন্দামিক লেবেলগী চাদা 89 ফাওবা য়ৌরে।
ভারতপু সস্তেনেবল অমসুং রেস্পোন্সিবল তুরিজমগীদমক পাম্নবা গ্লোবেল দেস্তিনেসন অমগুম ওইহন্নবা, তুরিজম মন্ত্রালয়না সস্তেনেবল তুরিজমগীদমক নেস্নেল স্ত্রেতেজী শেম্লে। মখাগী স্ত্রেতেজিক পিলরশিং অসি সস্তেনেবল তুরিজম দেবেলপ তৌনবগীদমক মশক খংদোক্লে: -
(i) এনভাইরনমেন্তেল সস্তেনেবিলিতী থৌগৎপা
(ii) বাইওদাইবরসিতী ঙাক্তুনা থম্বা
(iii) ইকোনোমিক সস্তেনেবিলিতী থৌগৎপা
(iv) সোসিও-কলচরেল সস্তেনেবিলিতী থৌগৎপা
(v) সস্তেনেবল তুরিজমগী সর্তিফিকেসনগীদমক স্কিম
(vi) IEC অমসুং কেপাসিতী বিলদিং
(vii) গবর্নান্স
তুরিজম মন্ত্রালয়না লৈবাক অসিদা সস্তেনেবল অমসুং রেস্পোন্সিবল তুরিজম থৌগৎনবগীদমক রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিং অমসুং লোকেল গবর্নমেন্তশিংগা খুৎশম্নদুনা তুরিজম দেস্তিনেসনগী ইন্তেগ্রেতেদ দেবেলপমেন্তগীদমক অচেৎপা ফ্রেমৱার্ক অমা শেম্নবা মিসনগা লোয়ননা স্বদেশ দর্শন 2.0গী মওংদা মসিগী স্বদেশ দর্শন স্কিম নৌনা শেমদোক্লে।
রাজ্য সরকার/য়ু.তি. এদমিনিস্ত্রেসনশিংগা তানদুনা, স্বদেশ দর্শন 2.0 স্কিমগী মখাদা দেবেলপমেন্তগীদমক হৌজিক ফাওবদা রাজ্য/য়ু.তি. 32দা দেস্তিনেসন 57 মশক খংদোক্লে। মদুগী অকুপ্পা ৱারোল এনেক্সচর-I দা পীরি।
স্বদেশ দর্শন 2.0 গী মখাদা সব-স্কিম অমা ওইরিবা “চেলেঞ্জ বেজ দেস্তিনেসন দেবেলপমেন্ত”না ঐখোয়গী তুরিস্ত দেস্তিনেসনশিংবু সস্তেনেবল অমসুং রেস্পোন্সিবল দেস্তিনেসনশিংদা ত্রান্সফোর্ম তৌবদা তুরিজম ভেল্যু চেন পুম্নমক্তা তুরিস্ত এক্সপরিয়েন্স হেনগৎনবা দেস্তিনেসনশিংগী হোলিস্তিক দেবেলপমেন্তকী পান্দম থম্লি। স্কিম অসিগী মখাদা মন্ত্রালয়না কেতেগোরী 4গী মখাদা দেস্তিনেসন 42 মশক খংদোক্লে, i): কলচর অমসুং হেরিতেজ দেস্তিনেসনশিং, (ii): স্পিরিচুয়েল তুরিজম, (iii): ইকোতুরিজম অমসুং অমৃত ধারোহর দেস্তিনেসনশিং অমসুং (iv): বাইব্রেন্ত ভিল্লেজেস প্রোগ্রাম দেস্তিনেসন। ইকোতুরিজম অমসুং অমৃত ধারোহর কেতেগোরীগী মখাদা মশক খংদোক্লবা দেস্তিনেসনশিংগী অকুপ্পা ৱারোল এনেক্সচর-II দা পীরি।
ইনফোর্মেসন অসি ঙসি লোক সভাদা অইবা পাউখুম অমদা কেন্দ্রগী তুরিজম অমসুং কলচর মন্ত্রী শ্রী গজেন্দ্র সিংহ সেখাৱতনা পীখিবনি।
***
এনেক্সচর-I
স্বদেশ দর্শন 2.0 গী মখাদা মশক খংদোক্লবা দেস্তিনেসনশিংগী পরিং:
মথং মনাও
রাজ্য/য়ুনিয়ন তেরিতোরী
মশক খংদোক্লবা দেস্তিনেসনশিং
1
আন্ধ্র প্রদেশ
গান্দিকোতা, অরাক্কু-লম্বাসিঙ্গি
2
অরুনাচল প্রদেশ
নাচো, মেচুকা
3
অসাম
জোরহাত, কোক্রাঝার
4
বিহার
গয়া, নালন্দা
5
ছত্তিশগর
বিলাসপুর, জগদালপুর
6
গৱা
পোর্বোরিম, কোলবা
7
গুজরাত
ধোলাবিরা, দ্বারকা
8
হরিয়ানা
পঞ্চকুলা (মোর্নি)
9
হিমাচল প্রদেশ
পোং দাম
10
জম্মু & কাশ্মীর
বশোলি
11
ঝার্খন্দ
চান্দিল
12
কর্নাতকা
হম্পি, মৈসুরু
13
কেরলা
কুমারাকোম, কোঝিকোদে (বেপোর)
14
মধ্য প্রদেশ
গ্বালিয়র, চিত্রকুত
15
মহারাস্ত্র
সিন্ধুদুর্গ, অজন্তা-এল্লোরা
16
মনিপুর
মোইরাং (বিষ্ণুপুর)
17
মেঘলয়া
শিল্লোং, সোহরা
18
মিজোরাম
আইজোলl, চামফাই
19
নগালেন্দ
ন্যুলেন্দ, চুমুকেদিমা
20
ওরিশা
কোরাপুত, ‘খিন্দা ভিল্লেজ’গী অখন্নবা পুক্নিং চিংশিনবগা লোয়ননা দেব্রিগর
21
পঞ্জাব
অমৃতসর, কপুরথালা
22
রাজস্থান
বুন্দি (কেশোরাইপতন), জোধপুর
23
সিক্কিম
গেংতোক, গ্যেলশিং
24
তমিল নাদু
মমাল্লাপুরম, নিলগিরিস
25
তেলঙ্গনা
ভোনগীর, অনন্থাগিরী
26
ত্রিপুরা
অগরতলা, উনাকোতি
27
উত্তর প্রদেশ
প্রয়াগরাজ, নাইমিশারানয়া
28
উত্তরাখন্দ
পিত্তোরগর, চম্পাবত
29
চান্দিগর
চান্দিগর
30
লক্ষদ্বীপ
লক্ষদ্বীপ
31
পুদুচেরী
পুদুচেরী, করাইকাল
32
লদাখ
লেহ, কার্গিল
অপুনবা
57
এনেক্সচর-II
ইকোতুরিজম অমসুং অমৃত ধারোহর কেতেগোরীদা চেলেঞ্জ বেজ দেস্তিনেসন দেবেলপমেন্তগী মখাদা মশক খংদোক্লবা দেস্তিনেসনশিংগী পরিং:
মথং মনাও
দেস্তিনেসনশিং
রাজ্য/য়ু.তি.
1
বাইচোম দাম
অরুনাচল প্রদেশ
2
সিবসাগর
অসাম
3
ময়ালি বাগিচা
ছত্তিশগর
4
মায়েম ভিল্লেজ
গৱা
5
থোল ভিল্লেজ
গুজরাত
6
উদুপি
কর্নাতকা
7
মুশকোহ ভিল্লেজ
লদাখ
8
লক্ষদ্বীপ
লক্ষদ্বীপ
9
দোয়াং রিজার্বর
নগালেন্দ
10
কমারেদ্দী
তেলঙ্গনা

Ministry of Tourism
PROMOTION OF GREEN TOURISM
29 JUL 2024 4:31PM by PIB Delhi
As per UNWTO barometer, May 2024, International tourism is experiencing a rapid recovery in Asia and Pacific where arrivals reached 82% of pre-pandemic levels in Q1 2024. India shows one of the strongest recoveries in Asia and Pacific region where arrivals reached 89% of pre-pandemic levels in the same period.
To position India as a preferred global destination for sustainable and responsible tourism, Ministry of Tourism has formulated National Strategy for Sustainable Tourism. The following strategic pillars have been identified for the development of sustainable tourism: -
(i) Promoting Environmental Sustainability
(ii) Protecting Biodiversity
(iii) Promoting Economic Sustainability
(iv) Promoting Socio-Cultural Sustainability
(v) Scheme for Certification of Sustainable Tourism
(vi) IEC and Capacity Building
(vii) Governance
The Ministry of Tourism has revamped its Swadesh Darshan scheme in the form of Swadesh Darshan 2.0 with the mission to create a robust framework for integrated development of tourism destinations in partnership with the States/UTs and local governments for promoting sustainable and responsible tourism in the country.
In consultation with the State Government/UT Administrations, 57 destinations across 32 States/UTs have been identified, till date, for development under Swadesh Darshan 2.0 scheme. Details of which are given in Annexure-I.
“Challenge Based Destination Development”, a sub-scheme under Swadesh Darshan 2.0 aims for holistic development of a destination to enhance tourist experience across all of tourism value chain to transform our tourist destinations as sustainable and responsible destinations. Under this Scheme, the Ministry has identified 42 destinations under 4 categories, (i): Culture & Heritage Destinations, (ii): Spiritual Tourism, (iii): Ecotourism and Amrit Dharohar Destinations and (iv): Vibrant Villages Program Destination. The details of destinations identified under the category Ecotourism and Amrit Dharohar are given in Annexure-II.
This information was given by Union Minister for Tourism and Culture Shri Gajendra Singh Shekhawat in a written reply in Lok Sabha today.
***
BY/SKT
ANNEXURE-I
The list of destinations identified under Swadesh Darshan 2.0:
S. No.
States/Union Territory
Destinations Identified
1
Andhra Pradesh
Gandikota, Arakku-Lambassingi
2
Arunachal Pradesh
Nacho, Mechuka
3
Assam
Jorhat, Kokrajhar
4
Bihar
Gaya, Nalanda
5
Chhattisgarh
Bilaspur, Jagdalpur
6
Goa
Porvorim, Colva
7
Gujarat
Dholavira, Dwarka
8
Haryana
Panchkula (Morni)
9
Himachal Pradesh
Pong Dam
10
Jammu & Kashmir
Basholi
11
Jharkhand
Chandil
12
Karnataka
Hampi, Mysuru
13
Kerala
Kumarakom, Kozhikode (Beypore)
14
Madhya Pradesh
Gwalior, Chitrakoot
15
Maharashtra
Sindhudurg, Ajanta-Ellora
16
Manipur
Moirang (Bishnupur)
17
Meghalaya
Shillong, Sohra
18
Mizoram
Aizawl, Champhai
19
Nagaland
Niuland, Chumukedima
20
Odisha
Koraput, Debrigarh along with special attraction of ‘khinda village’
21
Punjab
Amritsar, Kapurthala
22
Rajasthan
Bundi (Keshoraipatan), Jodhpur
23
Sikkim
Gangtok, Gyalshing
24
Tamil Nadu
Mamallapuram, The Nilgiris
25
Telangana
Bhongir, Ananthagiri
26
Tripura
Agartala, Unakoti
27
Uttar Pradesh
Prayagraj, Naimisharanya
28
Uttarakhand
Pittoragarh, Champavat
29
Chandigarh
Chandigarh
30
Lakshadweep
Lakshadweep
31
Puducherry
Puducherry, Karaikal
32
Ladakh
Leh, Kargil
Total
57
ANNEXURE-II
List of Destinations identified under Challenge Based Destination Development in the Ecotourism and Amrit Dharohar Category:
S. No.
Destinations
State/UT
1
Bichom Dam
Arunachal Pradesh
2
Sivasagar
Assam
3
Mayali Bagicha
Chhattisgarh
4
Mayem Village
Goa
5
Thol Village
Gujarat
6
Udupi
Karnataka
7
Mushkoh Village
Ladakh
8
Lakshadweep
Lakshadweep
9
Doyang Reservior
Nagaland
10
Kamareddy
Telangana