ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଭାରତୀୟ ଶିଳ୍ପ ମହାସଂଘ (ସିଆଇଆଇ) ଦ୍ୱାରା 'ବିକଶିତ ଭାରତ ଅଭିମୁଖେ ଯାତ୍ରା: କେନ୍ଦ୍ର ବଜେଟ୍ ୨୦୨୪-୨୫ ପରବର୍ତ୍ତୀ ସମ୍ମିଳନୀର ଉଦଘାଟନୀ ଅଧିବେଶନକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଆମ ସରକାର ଯେଭଳି ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଭିତ୍ତିଭୂମି ନିର୍ମାଣ କରୁଛନ୍ତି ତାହା ଅଭୂତପୂର୍ବ
ଆଜି ଆମେ ଆଲୋଚନା କରୁଛୁ- ବିକଶିତ ଭାରତ ଅଭିମୁଖେ ଯାତ୍ରା। ଏହା କେବଳ ଭାବନାର ପରିବର୍ତ୍ତନ ନୁହେଁ, ଏହା ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସର ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ
ଭାରତର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଓ ସ୍ଥିରତା ଏହି ଅନିଶ୍ଚିତ ବିଶ୍ୱରେ ବ୍ୟତିକ୍ରମ
ଆମେ ଆମର ସମସ୍ତ ନାଗରିକଙ୍କ ପାଇଁ 'ସହଜ ଜୀବନଧାରଣ' ଏବଂ 'ଜୀବନର ଗୁଣବତ୍ତା' ସୁନିଶ୍ଚିତ କରୁଛୁ
"ମହାମାରୀ ସତ୍ତ୍ୱେ ଭାରତର ଆର୍ଥିକ ସନ୍ତୁଳନ ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ଆଦର୍ଶ"
ଆମ ସରକାରଙ୍କ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଓ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଅତ୍ୟନ୍ତ ସ୍ପଷ୍ଟ। ଆମ ଲକ୍ଷ୍ୟରେ କୌଣସି ବ୍ୟତିକ୍ରମ ନାହିଁ
ଆମ ସରକାରରେ ରାଜନୈତିକ ଇଚ୍ଛାଶକ୍ତିର କୌଣସି ଅଭାବ ନାହିଁ। ଆମ ପାଇଁ ଦେଶ ଓ ନାଗରିକଙ୍କ ଆକାଂକ୍ଷା ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ
ବିକଶିତ ଭାରତ ଗଠନ ପାଇଁ ମୁଁ ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ଭାରତର ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ମାଧ୍ୟମ ଭାବରେ ବିବେଚନା କରୁଛି
30 JUL 2024 1:44PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ବିଜ୍ଞାନ ଭବନରେ ଭାରତୀୟ ଶିଳ୍ପ ମହାସଂଘ (ସିଆଇଆଇ) ଦ୍ୱାରା ଆୟୋଜିତ 'ବିକଶିତ ଭାରତ ଅଭିମୁଖେ ଯାତ୍ରା: କେନ୍ଦ୍ର ବଜେଟ୍ ୨୦୨୪-୨୫ ସମ୍ମିଳନୀ'ର ଉଦଘାଟନୀ ଅଧିବେଶନକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଥିଲେ । ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ବୃହତ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଏବଂ ଶିଳ୍ପର ଭୂମିକା ପାଇଁ ରୂପରେଖ ଉପସ୍ଥାପନ କରିବା ଏହି ସମ୍ମିଳନୀର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ । ଏହି ସମ୍ମିଳନୀରେ ଉଦ୍ୟୋଗୀ, ସରକାରୀ ଅଧିକାରୀ, କୂଟନୀତିଜ୍ଞ ଏବଂ ଚିନ୍ତକଙ୍କ ସମେତ ୧୦୦୦ରୁ ଅଧିକ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଭାବେ ଯୋଗ ଦେଇଥିବା ବେଳେ ଦେଶ ବିଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ସିଆଇଆଇ କେନ୍ଦ୍ରରୁ ଅନେକ ଯୋଡି ହୋଇଥିଲେ।
ସମାବେଶକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଯେତେବେଳେ ନାଗରିକମାନେ ଜୀବନର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦିଗରେ ସ୍ଥିରତା ହାସଲ କରନ୍ତି ଏବଂ ଉତ୍ସାହରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ରୁହନ୍ତି, ସେତେବେଳେ ଦେଶ କେବେ ବି ପଛକୁ ଫେରିପାରିବ ନାହିଁ । ଏହି ଅବସରରେ ତାଙ୍କୁ ସମ୍ବୋଧନ କରିବାକୁ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରିଥିବାରୁ ସେ ଭାରତୀୟ ଶିଳ୍ପ ମହାସଂଘ (ସିଆଇଆଇ)କୁ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଇଛନ୍ତି।
ମହାମାରୀ ସମୟରେ ବ୍ୟବସାୟୀ ସମୁଦାୟ ସହିତ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ନେଇ ଆଶଙ୍କା ସମ୍ପର୍କରେ ହୋଇଥିବା ଆଲୋଚନା ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସେହି ସମୟରେ ପ୍ରକାଶ କରିଥିବା ଆଶାବାଦକୁ ମନେ ପକାଇଥିଲେ ଏବଂ ଆଜି ଦେଶରେ ଦ୍ରୁତ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ଆଜି ଆମେ ଆଲୋଚନା କରୁଛୁ- ବିକଶିତ ଭାରତ ଅଭିମୁଖେ ଯାତ୍ରା। ଏହା କେବଳ ଭାବନାର ପରିବର୍ତ୍ତନ ନୁହେଁ, ଏହା ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସରେ ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରୁଛି । ସେ ବିଶ୍ୱର ପଞ୍ଚମ ବୃହତ୍ତମ ଅର୍ଥନୀତି ଭାବରେ ଭାରତର ସ୍ଥିତି ଏବଂ ତୃତୀୟ ସ୍ଥାନ ଦିଗରେ ଦ୍ରୁତ ଅଗ୍ରଗତିକୁ ଦୋହରାଇଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୨୦୧୪ରେ ବର୍ତ୍ତମାନର ସରକାର କ୍ଷମତାକୁ ନିର୍ବାଚିତ ହୋଇଥିବା ସମୟକୁ ମନେ ପକାଇ ଅର୍ଥନୀତିକୁ ଟ୍ରାକକୁ ଫେରାଇ ଆଣିବା ସମୟର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ୨୦୧୪ ପୂର୍ବ ସମୟରେ ଦେଶ ଦୁର୍ବଳ ପାଞ୍ଚଟି ଅର୍ଥନୀତି ତାଲିକାରେ ଥିଲା ଏବଂ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଦୁର୍ନୀତି ଓ ଅଭିଯୋଗରେ ବୁଡ଼ି ରହିଥିଲା ବୋଲି ସେ ଦର୍ଶାଇଥିଲେ। ସରକାର ଏକ ଶ୍ୱେତପତ୍ରରେ ଦର୍ଶାଇଥିବା ଅର୍ଥନୈତିକ ସ୍ଥିତିର ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟତା ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା ନକରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶିଳ୍ପପତି ଏବଂ ସଂଗଠନଗୁଡ଼ିକୁ ଦସ୍ତାବିଜର ସମୀକ୍ଷା କରିବା ଏବଂ ଏହାକୁ ଅତୀତର ଅର୍ଥନୈତିକ ପରିସ୍ଥିତି ସହ ତୁଳନା କରିବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିଥିଲେ। ବର୍ତ୍ତମାନର ସରକାର ଭାରତର ଅର୍ଥନୀତିକୁ ନୂତନ ଉଚ୍ଚତାରେ ପହଞ୍ଚାଇଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହାକୁ ଭୟଙ୍କର ସ୍ଥିତିରୁ ଉଦ୍ଧାର କରିଛନ୍ତି ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ।
ନିକଟରେ ଉପସ୍ଥାପିତ ବଜେଟରୁ କିଛି ତଥ୍ୟ ଉପସ୍ଥାପନ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବର୍ତ୍ତମାନର ୪୮ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ବଜେଟକୁ ୨୦୧୩-୧୪ର ୧୬ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ବଜେଟ୍ ସହ ତୁଳନା କରିଛନ୍ତି, ଯାହା କି ତିନି ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି। ସମ୍ବଳ ବିନିଯୋଗର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ମାପକାଠି ପୁଞ୍ଜି ବ୍ୟୟ ୨୦୦୪ରେ ୯୦ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ଥିଲା, ଯାହାକୁ ୨୦୧୪ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୧୦ ବର୍ଷରେ ୨ ଲକ୍ଷ କୋଟିକୁ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଥିଲା। ସେହି ତୁଳନାରେ ଏହି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସୂଚକ ଆଜି ୫ ଗୁଣ ରୁ ଅଧିକ ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ୧୧ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଅତିକ୍ରମ କରିଛି ।
ତାଙ୍କ ସରକାର ଭାରତୀୟ ଅର୍ଥନୀତିର ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରର ଯତ୍ନ ନେବାକୁ ସଂକଳ୍ପବଦ୍ଧ ବୋଲି ଦୋହରାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, "ଯଦି ଆପଣ ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଦେଖିବେ, ତେବେ ଆପଣମାନେ ଏକ ଧାରଣା ପାଇବେ ଯେ ଭାରତ କିପରି ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ର ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଉଛି । ପୂର୍ବ ସରକାର ସହ ତୁଳନା କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ରେଳବାଇ ଓ ରାଜପଥର ବଜେଟ୍ ରେ ୮ ଗୁଣା ବୃଦ୍ଧି ଘଟିଛି। ସେପଟେ କୃଷି ଓ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ବଜେଟରେ ଯଥାକ୍ରମେ ୪ ଓ ୨ ଗୁଣ ରୁ ଅଧିକ ବୃଦ୍ଧି ଘଟିଛି ।
ଟିକସରେ ରେକର୍ଡ ହ୍ରାସ ପରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରର ବଜେଟରେ ରେକର୍ଡ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ୨୦୧୪ରେ ୧ କୋଟି ଟଙ୍କା ରୋଜଗାର କରୁଥିବା ଏମଏସଏମଇଗୁଡ଼ିକୁ ସମ୍ଭାବ୍ୟ ଟିକସ ଦେବାକୁ ପଡୁଥିଲା ଏବଂ ଏବେ ୩ କୋଟି ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆୟ କରୁଥିବା ଏମଏସଏମଇ ମଧ୍ୟ ଏହାର ଫାଇଦା ନେଇପାରିବେ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି । ୨୦୧୪ରେ ୫୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ରୋଜଗାର କରୁଥିବା ଏମଏସଏମଇଗୁଡ଼ିକୁ ୩୦ ପ୍ରତିଶତ ଟିକସ ଦେବାକୁ ପଡୁଥିବା ବେଳେ ଆଜି ଏହି ହାର ୨୨ ପ୍ରତିଶତ ରହିଛି । ୨୦୧୪ରେ କଂପାନିଗୁଡ଼ିକ ୩୦ ପ୍ରତିଶତ କର୍ପୋରେଟ୍ ଟିକସ ଦେଉଥିବା ବେଳେ ଆଜି ୪୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆୟ କରୁଥିବା କମ୍ପାନିପାଇଁ ଏହି ହାର ୨୫ ପ୍ରତିଶତ ରହିଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ କେନ୍ଦ୍ରର ଏହି ବଜେଟ୍ କେବଳ ବଜେଟ୍ ଆବଣ୍ଟନ ଏବଂ ଟିକସ ହ୍ରାସ ବିଷୟରେ ନୁହେଁ, ବରଂ ସୁଶାସନ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଥିଲା । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ମନେ ପକାଇ କହିଥିଲେ ଯେ ୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ ବଜେଟରେ ଏକ ସୁସ୍ଥ ଅର୍ଥନୀତିର ପରିଚୟ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପାଇଁ ବଡ଼ ଘୋଷଣା କରାଯାଉଥିଲା। ତେବେ ଏହି ଘୋଷଣାଗୁଡ଼ିକ ସ୍ଥଳ ବିଶେଷରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବାର ଦିନ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିନଥିଲା। ସେମାନେ ଆବଣ୍ଟିତ ଅର୍ଥ ମଧ୍ୟ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପାଇଁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ଖର୍ଚ୍ଚ କରିପାରୁ ନଥିଲେ, କିନ୍ତୁ ଘୋଷଣା ସମୟରେ ଶୀର୍ଷକ ରଖାଯାଉଥିଲା। ସେୟାର ମାର୍କେଟରେ ମଧ୍ୟ ଛୋଟ ଛୋଟ ବୃଦ୍ଧି ରେକର୍ଡ କରାଯାଉଥିଲା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ସରକାର କେବେ ବି ଠିକ୍ ସମୟରେ ପ୍ରକଳ୍ପ ଶେଷ କରିବାକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଉନଥିଲେ । ବିଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆମେ ଏହି ସ୍ଥିତିକୁ ବଦଳାଇଛୁ। ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ଆମେ ଯେଭଳି ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କରୁଛୁ ତାହା ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଦେଖିଛନ୍ତି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି।
ସାମ୍ପ୍ରତିକ ବିଶ୍ୱ ପରିସ୍ଥିତିର ଅନିଶ୍ଚିତତା ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାରତର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ସ୍ଥିରତାର ବ୍ୟତିକ୍ରମ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ଭାରତର ବୈଦେଶିକ ମୁଦ୍ରା ଭଣ୍ଡାରରେ ଦୃଢ଼ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଛି ଏବଂ ନିମ୍ନ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ଉଚ୍ଚ ମୁଦ୍ରାସ୍ଫୀତି ବିଶ୍ୱ ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ଭାରତ ଉଚ୍ଚ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ନିମ୍ନ ମୁଦ୍ରାସ୍ଫୀତି ଦେଖାଉଛି । ମହାମାରୀ ସମୟରେ ଭାରତର ଆର୍ଥିକ ବିଚକ୍ଷଣତାକୁ ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ଏକ ଆଦର୍ଶ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ବୈଶ୍ୱିକ ସାମଗ୍ରୀ ଓ ସେବା ରପ୍ତାନି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତର ଅବଦାନ କ୍ରମାଗତ ଭାବେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି। ମହାମାରୀ, ପ୍ରାକୃତିକ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ଏବଂ ଯୁଦ୍ଧ ଭଳି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବୈଶ୍ୱିକ ଝଟକା ସତ୍ତ୍ୱେ ବିଶ୍ୱ ଅଭିବୃଦ୍ଧିରେ ଭାରତର ଅବଦାନ ୧୬ ପ୍ରତିଶତରେ ପହଞ୍ଚିଛି ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ।
ବିକଶିତ ଭାରତର ସଂକଳ୍ପ ଆଡକୁ ଦେଖ ଅଗ୍ରସର ହେଉଛି ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଦେଶରେ ବିଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ୨୫ କୋଟି ଲୋକ ଦାରିଦ୍ର୍ୟରୁ ମୁକୁଳିଛନ୍ତି ଏବଂ ଜୀବନଶୈଳୀକୁ ସହଜ କରିବା ଏବଂ ଜୀବନଧାରଣର ଗୁଣବତ୍ତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ।
ଶିଳ୍ପ ୪.୦ ମାନଦଣ୍ଡକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ସରକାର ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତି ଉପରେ ଅଧିକ ଧ୍ୟାନ ଦେଉଛନ୍ତି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନା, ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଏବଂ ଷ୍ଟାଣ୍ଡ ଅପ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଅଭିଯାନର ଉଦାହରଣ ଦେଇ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ୮ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଲୋକ ନୂତନ ବ୍ୟବସାୟ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତରେ ୧.୪୦ ଲକ୍ଷ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଅଛି ଯେଉଁଥିରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଯୁବକ ଯୁବତୀ ନିୟୋଜିତ ଅଛନ୍ତି। ଚଳିତ ବର୍ଷ ବଜେଟରେ ୨ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ବହୁ ପ୍ରଶଂସିତ ପିଏମ୍ ପ୍ୟାକେଜ୍ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହା ଦ୍ୱାରା ୪ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଯୁବକ ଉପକୃତ ହେବେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ୟାକେଜ୍ ସାମଗ୍ରିକ ଏବଂ ବ୍ୟାପକ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ। ଏହା ସମସ୍ତ ପ୍ରକାର ସମାଧାନ ସହିତ ସଂଯୁକ୍ତ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ୟାକେଜ୍ ପଛର ଲକ୍ଷ୍ୟ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଏବଂ କହିଥିଲେ ଯେ ଗୁଣବତ୍ତା ଏବଂ ମୂଲ୍ୟ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଭାରତର ମାନବ ସମ୍ବଳ ଏବଂ ଉତ୍ପାଦଗୁଡ଼ିକୁ ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ପ୍ରତିଯୋଗିତାମୂଳକ କରିବା ଏହାର ଲକ୍ଷ୍ୟ । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଯୁବବର୍ଗଙ୍କ ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିବା ଇଣ୍ଟର୍ଣ୍ଣସିପ୍ ଯୋଜନା ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ସେମାନଙ୍କ ନିଯୁକ୍ତିର ସମ୍ଭାବନା ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ ଏବଂ ଏହା ସହିତ ବୃହତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ରୋଜଗାର ସୃଷ୍ଟି କରୁଥିବା ଲୋକଙ୍କୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରାଯିବ । ତେଣୁ ସରକାର ଇପିଏଫଓ ଯୋଗଦାନରେ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସରକାରଙ୍କ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଏବଂ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଅତ୍ୟନ୍ତ ସ୍ପଷ୍ଟ ଏବଂ ଏହାର ଦିଗରେ କୌଣସି ପରିବର୍ତ୍ତନ ନାହିଁ । 'ନେସନ୍ ଫାଷ୍ଟ'ର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ୫ ଟ୍ରିଲିୟନ ଡଲାର ଅର୍ଥନୀତି ଲକ୍ଷ୍ୟ, ସ୍ଥିର ଆଭିମୁଖ୍ୟ, ଜିରୋ ଇଫେକ୍ଟ-ଜିରୋ ଡିଫେକ୍ଟ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଏବଂ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ବା ବିକଶିତ ଭାରତର ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିରେ ପ୍ରତିଫଳିତ ହୋଇଛି। ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ଓ ତଦାରଖ ଉପରେ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଓ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବଜେଟରେ ଉତ୍ପାଦନ ଦିଗ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ସେ ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଏବଂ ୧୪ଟି କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ବହୁମୁଖୀ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ ପାର୍କ, ପିଏଲ୍ଆଇ ସହିତ ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏଫଡିଆଇ ନିୟମକୁ ସରଳୀକରଣ କରିବା ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ଏହି ବଜେଟରେ ଦେଶର ୧୦୦ଟି ଜିଲ୍ଲା ପାଇଁ ପ୍ଲଗ୍ ଆଣ୍ଡ ପ୍ଲେ ନିବେଶ ପ୍ରସ୍ତୁତ ନିବେଶ ପାର୍କ ଘୋଷଣା କରାଯାଇଛି । ଏହି ୧୦୦ଟି ସହର ବିକଶିତ ଭାରତର ନୂଆ ହବ୍ ରେ ପରିଣତ ହେବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ତାଙ୍କ ସରକାର ବର୍ତ୍ତମାନର ଶିଳ୍ପ କରିଡରଗୁଡ଼ିକୁ ମଧ୍ୟ ଆଧୁନିକୀକରଣ କରିବେ ।
ଅଣୁ, କ୍ଷୁଦ୍ର ଓ ମଧ୍ୟମ ଉଦ୍ୟୋଗ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ (ଏମ୍ଏସ୍ଏମ୍ଇ)କୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ତାଙ୍କ ସରକାରର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ବିଷୟରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସେମାନେ ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିବା ଆହ୍ବାନଗୁଡ଼ିକର ମୁକାବିଲା କରିବା ସହିତ ସେମାନଙ୍କୁ ଆବଶ୍ୟକ ସୁବିଧା ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏମଏସଏମଇଗୁଡ଼ିକ ଯେପରି ଆବଶ୍ୟକ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ପୁଞ୍ଜି ଏବଂ ଋଣ ପାଇବେ, ସେମାନଙ୍କ ବଜାର ପ୍ରବେଶ ଏବଂ ସମ୍ଭାବନାରେ ଉନ୍ନତି ଆସିବ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ରୂପ ଦିଆଯିବ ସେଥିପାଇଁ ଆମେ ୨୦୧୪ ରୁ ନିରନ୍ତର କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛୁ।
ଆଣବିକ ଶକ୍ତି ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ଆବଣ୍ଟନ ବୃଦ୍ଧି, କୃଷି ପାଇଁ ଡିଜିଟାଲ ସାର୍ବଜନୀନ ଭିତ୍ତିଭୂମି, କୃଷକଙ୍କ ଜମି ସଂଖ୍ୟା ପ୍ରଦାନ ପାଇଁ ଭୂ-ଆଧାର କାର୍ଡ, ମହାକାଶ ଅର୍ଥନୀତି ପାଇଁ ୧୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଭେଞ୍ଚର କ୍ୟାପିଟାଲ ପାଣ୍ଠି, ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଖଣିଜ ମିଶନ ଏବଂ ଖଣି ଖନନ ପାଇଁ ଉପକୂଳବର୍ତ୍ତୀ ବ୍ଲକର ନିଲାମ ଭଳି କେତେକ ବିଷୟ ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ଏହି ନୂଆ ଘୋଷଣା ପ୍ରଗତିର ନୂଆ ବାଟ ଖୋଲିବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ଅର୍ଥନୀତି ରେ ପରିଣତ ହେବାକୁ ଯାଉଥିବା ବେଳେ ବିଶେଷ କରି ସୂର୍ଯ୍ୟୋଦୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେଉଛି ବୋଲି ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭବିଷ୍ୟତରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବା ପାଇଁ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ମୂଲ୍ୟ ଶୃଙ୍ଖଳାରେ ଏକ ନାମ ସୃଷ୍ଟି କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ । ତେଣୁ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଶିଳ୍ପକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ଉପରେ ସରକାର ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛନ୍ତି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି। ବିଶେଷକରି ମୋବାଇଲ ଉତ୍ପାଦନ ବିପ୍ଳବର ବର୍ତ୍ତମାନ ଯୁଗରେ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଉତ୍ପାଦନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଉପରେ ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ଅତୀତରେ ଭାରତ କିପରି ଏକ ଶୀର୍ଷ ମୋବାଇଲ ନିର୍ମାତା ଏବଂ ରପ୍ତାନୀକାରୀ ରେ ପରିଣତ ହେଲା ସେ ବିଷୟରେ ସେ ସମାନତା ଦେଖାଇଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଭାରତରେ ସବୁଜ ନିଯୁକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ଏକ ରୋଡ୍ ମ୍ୟାପ୍ ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ଗ୍ରିନ୍‍ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ ଏବଂ ଇ-ଯାନ ଶିଳ୍ପକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛି । ଚଳିତ ବର୍ଷବଜେଟରେ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଶକ୍ତି ପଦକ୍ଷେପ ଉପରେ ଅଧିକ ଆଲୋଚନା ହେଉଛି ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜିର ଯୁଗରେ ଉଭୟ ଶକ୍ତି ନିରାପତ୍ତା ଏବଂ ଶକ୍ତି ପରିବର୍ତ୍ତନ ଅର୍ଥନୀତି ଏବଂ ପରିବେଶ ପାଇଁ ସମାନ ଭାବରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । କ୍ଷୁଦ୍ର ଆଣବିକ ରିଏକ୍ଟର ଉପରେ କରାଯାଉଥିବା କାର୍ଯ୍ୟ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହା କେବଳ ଶକ୍ତି ଉପଲବ୍ଧତା ଆକାରରେ ଶିଳ୍ପକୁ ଉପକୃତ କରିବ ନାହିଁ ବରଂ ଏହି କ୍ଷେତ୍ର ସହିତ ଜଡିତ ସମଗ୍ର ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳାକୁ ନୂତନ ବ୍ୟବସାୟ ସୁଯୋଗ ମଧ୍ୟ ମିଳିବ । "ଆମର ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ଉଦ୍ୟୋଗୀମାନେ ସର୍ବଦା ଦେଶର ବିକାଶ ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଦେଖାଇଛନ୍ତି", ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ସେମାନେ ସମସ୍ତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତକୁ ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଖେଳାଳି ରେ ପରିଣତ କରିବାରେ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜୋର ଦେଇ କହିଛନ୍ତି, "ଆମ ସରକାରରେ ରାଜନୈତିକ ଇଚ୍ଛାଶକ୍ତିର କୌଣସି ଅଭାବ ନାହିଁ। ଆମ ପାଇଁ ଦେଶ ଓ ନାଗରିକଙ୍କ ଆକାଂକ୍ଷା ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ଭାରତର ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ଗଠନ ପାଇଁ ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ମାଧ୍ୟମ ବୋଲି କହି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସମ୍ପତ୍ତି ସୃଷ୍ଟିକାରୀମାନେ ଭାରତର ଅଭିବୃଦ୍ଧି କାହାଣୀର ମୁଖ୍ୟ ଚାଳକ ଶକ୍ତି ଅଟନ୍ତି । ଭାରତର ନୀତି, ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା, ସଂକଳ୍ପ, ନିଷ୍ପତ୍ତି ଏବଂ ନିବେଶ ବିଶ୍ୱ ପ୍ରଗତିର ଆଧାର ପାଲଟିଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ବିଶ୍ୱ ନିବେଶକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତ ପ୍ରତି ବଢୁଥିବା ଆଗ୍ରହକୁ ଦର୍ଶାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନିକଟରେ ନୀତି ଆୟୋଗର ବୈଠକରେ ନିବେଶକ ଅନୁକୂଳ ଚାର୍ଟର ସୃଷ୍ଟି କରିବା, ନିବେଶ ନୀତିରେ ସ୍ପଷ୍ଟତା ଆଣିବା ଏବଂ ନିବେଶ ପାଇଁ ଅନୁକୂଳ ବାତାବରଣ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପାଇଁ ରାଜ୍ୟର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ତାଙ୍କ ଆହ୍ୱାନ ବିଷୟରେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ।
ଏହି ଅବସରରେ କେନ୍ଦ୍ର ଅର୍ଥ ଓ କର୍ପୋରେଟ୍ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ନିର୍ମଳା ସୀତାରମଣ, କେନ୍ଦ୍ର ବାଣିଜ୍ୟ ଓ ଶିଳ୍ପ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ପୀୟୂଷ ଗୋୟଲ ଏବଂ ଭାରତୀୟ ଶିଳ୍ପ ମହାସଂଘ (ସିଆଇଆଇ)ର ସଭାପତି ଶ୍ରୀ ସଞ୍ଜୀବ ପୁରୀ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।

Prime Minister's Office
PM addresses inaugural session of ‘Journey Towards Viksit Bharat: A Post Union Budget 2024-25 Conference by Confederation of Indian Industry (CII)
“The speed and scale at which our government is building infrastructure is unprecedented”
“Today we are discussing - journey towards Viksit Bharat. This is not just the change of sentiment, this reflects change in confidence”
“India’s growth and stability is an exception to this uncertain world”
“We are ensuring 'Ease of Living' and 'Quality of Life' for all our citizens”
“India’s fiscal prudence despite the pandemic is role model for the world”
“The intent and commitment of our government is very clear. There is no diversion in our direction”
“Our government has no lack of political will. For us, the aspirations of the country and its citizens are paramount.”
“I consider industry, and also the private sector of India, as a powerful medium to build a developed India”
30 JUL 2024 1:44PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the inaugural session of ‘Journey Towards Viksit Bharat: A Post Union Budget 2024-25 Conference’ organized by the Confederation of Indian Industry (CII) at Vigyan Bhawan in New Delhi today. The conference aims to present the outline for the Government's larger vision for growth and the industry's role. More than 1000 participants from industry, government, the diplomatic community and think tanks among others attended the conference in person while many connected from the various CII centers across the country and overseas.
Addressing the gathering, the Prime Minister said that the nation can never fall back when its citizens have achieved stability in every aspect of life and are filled with enthusiasm. He expressed gratitude towards the Confederation of Indian Industry (CII) for inviting him to address the occasion.
Referring to the discussions during the pandemic with the business community regarding apprehensions about the growth, the Prime Minister remembered the optimism that he expressed at the time and mentioned the rapid growth that the country is witnessing today. “Today we are discussing - Journey towards Viksit Bharat. This is not just the change of sentiment, this reflects a change in confidence”, he said, reiterating India’s position as 5th largest economy in the world and rapid strides towards the 3rd place.
The Prime Minister recalled the time when the present government was elected to power in 2014 and highlighted the need of the hour to bring the economy back on track. He pointed out the pre-2014 era when the nation belonged to the list of fragile five economies and was marred by corruption and scams worth lakhs of crores rupees. Without delving into the specifics of the economic conditions outlined by the government in a white paper, the Prime Minister encouraged industry leaders and organizations to review the document and compare it to past economic situations. He emphasized that the current government has elevated India's economy to new heights and rescued it from dire straits.
Putting forth some facts from the recently presented Budget, the Prime Minister compared the current Budget of Rs 48 Lakh Crore with Rs 16 Lakh Crore Budget of 2013-14, an increase of three times. Capital Expenditure, the biggest measure of resource investment was 90 thousand crore rupees in 2004, which was taken to 2 lakh crore in the 10 years upto 2014, a 2 times increase. In comparison, this important indicator has reached beyond Rs 11 Lakh crore today a more than 5 times increase.
Reiterating that his government is determined to look after every sector of the Indian economy, the Prime Minister said, “If you will look at different sectors, you will get an idea as to how India is focussing on each one of them.” Drawing a comparison with the previous government, Shri Modi said in the last 10 years, the budgets of railways and highways have seen an increase of 8 times. Meanwhile, the agricultural and defense budgets have witnessed a jump of more than 4 and 2 times, respectively.
The Prime Minister emphasized that the record increase in every sector’s budget has been carried out after record deductions in tax. The Prime Minister informed, “In 2014, MSMEs earning Rs 1 crore had to pay presumptive tax, now MSMEs with income up to Rs 3 crore can also take advantage of this. In 2014, MSMEs earning up to Rs 50 crore had to pay 30 percent tax, today this rate is 22 percent. In 2014, companies used to pay 30 percent corporate tax, today this rate is 25 percent for companies with income up to Rs 400 crore.”
The Prime Minister said this Union Budget was not just about budget allocation and tax reduction, but also about good governance. Shri Modi recalled that before 2014, big announcements used to be made in the budgets to create a facade of a healthy economy. However, the very announcements did not see the day of light when it came to their implementation on the ground. They were unable to spend even the allocated sum on infrastructure completely, but the headlines used to be made during the time of announcements. Share markets also used to register small jumps, and their governments never prioritized completing projects on time. “We have changed this situation in the last 10 years. You all have witnessed the speed and scale at which we are completing every infrastructure project,” Shri Modi added.
Referring to the uncertainties of the current global scenario, the Prime Minister highlighted the exception of India’s growth and stability. India’s foreign exchange reserve witnessed robust growth and India is showing high growth and low inflation in a low-growth and high-inflation global scenario. He also called India’s fiscal prudence during the pandemic, a role model for the world. India’s contribution to global goods and services export is consistently increasing. He emphasized that India’s contribution to global growth has reached 16 percent despite significant global shocks like the pandemic, natural disasters and wars.
“Nation is moving forward with the resolutions of Viksit Bharat”, PM Modi said as he mentioned that 25 crore people have risen out of poverty in the last 10 years, and emphasized the government’s efforts to increase ease of living and boost quality of life.
The Prime Minister said that the government is highly focused on skill development and employment keeping in mind Industry 4.0 standards. The Prime Minister gave examples of Mudra Yojna, Startup India and Stand Up India campaigns, and informed that more than 8 crore people have started new businesses. He stated that India is home to 1.40 lakh startups employing lakhs of youth. Referring to the much-praised PM Package worth Rs 2 lakh crore in this year’s budget, the Prime Minister said that it will benefit more than 4 crore youth. He explained, “PM Package is holistic and comprehensive. It is interlinked with end-to-end solutions.” Prime Minister Modi further stated the vision behind the PM Package and said that it aims to make India’s manpower and products globally competitive in terms of quality and value. Shri Modi also touched upon the Internship scheme introduced to enhance skill and exposure for the youth, thereby boosting their chances of employment, while at the same time incentivizing those generating employment on a large scale. Therefore, the Prime Minister said, the government has announced incentives in EPFO contribution.
The Prime Minister said that the government’s intent and commitment are very clear and there is no diversion in its direction. The Commitment of ‘Nation First’ is reflected in the 5 trillion dollar economy goal, saturation approach, emphasis on Zero Effect-Zero Defect and pledge of Aatmnirbhar Bharat or Viksit Bharat. He highlighted the focus and emphasis on expansion and monitoring of schemes.
The Prime Minister touched upon the aspect of manufacturing in the Budget. He mentioned Make in India and simplification of FDI rules in various sectors along with multi purpose logistics parks, PLI for 14 sectors. This Budget has announced plug-and-play investment-ready investment parks for 100 districts of the country. “These 100 cities will become new hubs of Viksit Bharat”, he added. The Prime Minister said that his government will also modernize the existing industrial corridors.
Sharing his government’s vision to empower the Ministry of Micro, Small and Medium Enterprises (MSMEs), the Prime Minister said they have addressed the challenges faced by them along with providing them with the required facilities. “We have been working continuously since 2014 to ensure that MSMEs get required working capital and credit, their market access and prospects are improved and they are formalized,” Shri Modi said, adding that they have further ensured tax reduction and less compliance burden for them.
The Prime Minister underlined some points in the budget such as increased allocation for nuclear power generation, Digital Public Infrastructure for agriculture, Bhu-Aadhar card for providing number to land parcels of farmers, Rs 1000 crore venture capital fund for space economy, Critical Mineral Mission, and upcoming auction of offshore blocks for mining. “These new announcements will open new avenues of progress”, he said.
Highlighting that opportunities are being created, especially in the sunrise sectors as India is on the onset of becoming the third-largest economy in the world, the Prime Minister expressed the need to make a name in the Semiconductor Value Chain to play a crucial role in the future. Therefore, the Prime Minister said, the government is laying emphasis on promoting the semiconductor industry. He also touched upon encouraging electronics manufacturing, especially during the present era of Mobile Manufacturing Revolution. He drew parallels in how India transformed into a top mobile manufacturer and exporter from being an importer in the past. PM Modi also mentioned a road map for Green Jobs Sector in India, boosting green hydrogen and e-vehicles industries. Noting that the clean energy initiatives in this year’s budget are being highly discussed, the Prime Minister said that in today's era, both Energy Security and Energy Transition are equally important for the economy and ecology. Referring to the work being done on small nuclear reactors, Shri Modi said that it will not only benefit the industry in the form of energy access but the entire supply chain related to this sector will also get new business opportunities. “Our industries and entrepreneurs have always shown their commitment to the development of the country”, the Prime Minister said expressing confidence that they will play a key role in making India a global player in all the sunrise sectors.
The Prime Minister stressed “Our government has no lack of political will. For us, the aspirations of the country and its citizens are paramount.” Calling India’s private sector a strong medium for creating a Viksit Bharat, the Prime Minister said that wealth creators are the main driving force of India’s growth story. He said India’s policies, commitment, determination, decisions and investments are becoming the basis of global progress. Pointing towards the growing interest in India among global investors, the Prime Minister informed about his call in the recent meeting of the NITI Aayog to the state Chief Ministers for creating investor-friendly charters, bringing clarity in investment policies and creating a conducive atmosphere for investment.
Union Minister for Finance and Corporate Affairs, Smt Nirmala Sitharaman, Union Minister For Commerce and Industry, Shri Piyush Goyal and President of Confederation of Indian Industry (CII), Shri Sanjiv Puri were present on the occasion.