প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা কনফরেন্স ওফ ইন্দিয়ন ইন্দস্ত্রী (সি.আই.আই.)গী ‘জর্নী তুৱার্দস ভিকসিৎ ভারত: এ পোস্ত য়ুনিয়ন বজেত ২০২৪-২৫ কনফরেন্স’কী হৌদোকপগী থৌরমদা ৱা ঙাংখ্রে
“ঐখোয়গী সরকারনা ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎলিবা খোঙজেল অমসুং স্কেল অসি মমাংদা অমুক্তা ওইখিদ্রি”
“ঙসি ঐখোয়না ভিকসিৎ ভারতকী মাইকৈদা চৎলিবা খোঙচৎকী মতাংদা খন্নরি। মসি সেন্তিমেন্তদা লাকপা অহোংবা খক্তা নত্তনা কনফিদেন্সতা লাকপা অহোংবগী মমি অমনি”
“ভারতকী গ্রোথ অমসুং স্তেবিলিতী অসি খুদোংচাদবনা থল্লবা মালেম অসিদা অখন্নবা অমা ওইরি”
“ঐখোয়গী প্রজা পুম্নকক্তা ‘ইজ ওফ লিভিং’ অমসুং ‘ক্বালিতী ওফ লাইফ’ ঐখোয়না ফংহল্লি”
“লাইচৎ নংখ্রবসু ভারতকী ফিস্কল প্রুদেন্স অসি মালেমগীদমক রোল মোদেল ওইরি”
“ঐখোয়গী সরকারগী অপাম্বা অমদি ফিরেপ অসি য়াম্না ময়েক শেংই। ঐখোয়গী চৎলিবা মাইকৈদা দাইভর্জন অমত্তা লৈতে”
“ঐখোয়গী সরকারদা পোলিতিকেল ৱিলগী অৱাৎপা লৈতে। ঐখোয়গীদমক লৈবাক অমসুং মাগী প্রজাশিংগী এস্পিরেসন য়াম্না মরু ওই”
“ঐহাক্না ইন্দস্ত্রী, অমসুং ভারতকী প্রাইবেৎ সেক্তর অসি চাউখৎপা ভারত অমা শেমগৎনবা শক্তি লৈরবা মেদিয়ম অমা ওইনা লৌই”
30 JUL 2024 1:44PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি নই দিল্লীগী বিজ্ঞান ভাবনদা কনফেদরেসন ওফ ইন্দিয়ন ইন্দস্ত্রী (সি.আই.আই.)না শিনবা ‘জর্নী তুৱার্দস ভিকসিৎ ভারত: এ পোস্ত য়ুনিয়ন বজেত ২০২৪-২৫ কনফরেন্স’কী হৌদোকপগী থৌরমদা ৱা ঙাংখ্রে। কনফরেন্স অসিনা সরকারগী গ্রোথ লৈনবগী অচৌবা ভিজন অমসুং ইন্দস্ত্রীগী থৌদাংগী মতাংদা মরু ওইবা অদু থম্নবা পান্দম থম্মি। মসিদা ইন্দস্ত্রী, সরকার, দিপ্লোমেতিক কম্ম্যুনিতী, থিঙ্ক তেঙ্ক ১০০০ হেনবনা শরুক য়াখি অমসুং লৈবাক অসিদা অমসুং মপান্দা লৈবা তোঙান-তোঙানবা সি.আই.আই. কয়াদগী মীওই কয়ানা শরুক য়াখি।
থৌরম অদুদা ৱা ঙাংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি লৈবাক অসিগী প্রজাশিংনা পুন্সিগী হিরম খুদিংমক্তা স্তেবিলিতী ফংলবা অমসুং থৱায় য়াওরবা মতমদা জাতিনা কৈদৌনুদা শোত্থনা লৈরোই। থৌরম অদুদা ৱা ঙাংনবা মহাকপু কৌখিবগীদমক মহাক্না কনফেদরেসন ওফ ইন্দিয়ন ইন্দস্ত্রী (সি.আই.আই.) দা থাগৎপা ফোংদোকখি।
লায়চৎ মনুংদা ললোন-ইতিক্কী লমদা লৈরম্বা চাউখৎ-থৌরাংগী মতাংদা খন্ন-নৈনখিবা অদু পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা মতম অদুদা মহাক্না ফোংদোকখিবা অপাম্বা অদু নীংশিংখি অমসুং লৈবাক অসিনা ঙসি উবা ফংকিবা খোঙজেল য়াংনা চাউখৎলক্লিবা অদু পনখি। “ঙসি ঐখোয়না ভিকসিৎ ভারতকী মাইকৈদা চৎলিবা খোঙচৎকী মতাংদা খন্নরি। মসি সেন্তিমেন্তদা লাকপা অহোংবা খক্তা নত্তনা কনফিদেন্সতা লাকপা অহোংবগী মমি অমনি " হায়না মহাক্না হায়খি। মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা ৫শুবা ইকনোমী ওইনা ভারতকী থাক অদু অমুক হন্না ফোংদোক্লদুনা মহাক্না হায়খি মদুদি ৩শুবা মফমদা খোঙজেল য়াংনা খুমাং চাউশিল্লি।
প্রধান মন্ত্রীনা হৌজিক লৈরিবা সরকারনা ২০১৪দা লৈঙাক পায়রকখিবা মতম অদু নৌহৌনা নিংশিংখি অমসুং শেন্মিৎলোনবু অমুক হন্না ত্রেক্তা পুরক্নবা মতম অসিগী তঙাইফদবা অদু পনখি। মহাক্না ২০১৪গী মমাংগী মতমগী মতাংদা পনখি, মতম অদুদা লৈবাক অসি ফ্রেজাইল মাইব ইকনোমীগৌ মনুং চল্লমখি অমসুং লুপা করোর লাখ কয়াগী শেঞ্জা-থুমজবা অমসুং স্কেমগী থবকশিংনা থলমখি। সরকারনা হ্বাইৎ পেপর অমদা পনখিবা ইকনোমিক কন্দিসনশিংগী অকুপ্পা ৱারোল নৈনবা তৌদনা, প্রধান মন্ত্রীনা ইন্দস্ত্রীগী লুচিংবশিং অমসুং ওর্গনাইজেসনশিংবু দোক্যুমেন্ত অদু য়েংশিনবা অমসুং মমাংগী শেন্মিৎলোনগী ফিভমশিংগা চাংদম্ননবা পুক্নিং থৌগৎখি। হৌজিক লৈরিবা সরকার অসিনা ভারতকী শেন্মিৎলোনবু অনৌবা অৱাংবা থাক্তা পুখৎলে অমসুং অৱাবা ফীভমদগী ঙাকথোক্লে হায়না মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি।
হন্দক্তা পুথোকখিবা বজেৎকী ৱাফম খরা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হৌজিক লৈরিবা লুপা করোর লাখ ৪৮গী বজেৎ অসি ২০১৩-১৪গী লুপা করোর লাখ ১৬গী বজেৎগা চাংদম্নখি, মসি শরুক অহুম হেনগৎপনি। কেপিতেল এক্সপেন্দিচর, রিসোর্স ইনভেস্তমেন্তকী খ্বাইদগী চাউবা মিজর অসি ২০০৪দা লুপা করোর লিশিং ৯০ ওইরম্মি, মসি ২০১৪ ফাওবদা চহি ১০দা লুপা করোর লাখ ২দা হেনগৎখি, মসি শরুক অনি হেনগৎখি। মসিগা চাংদম্নবদা, মরুওইবা ইন্দিকেতর অসি ঙসি লুপা করোর লাখ ১১ হেনখ্রে, ঙসিদি মসি শরুক মঙা হেনখ্রে।
মহাক্কী সরকারনা ভারতকী শেন্মিৎলোনগী সেক্তর খুদিংমক য়েংশিন্নবা ৱাশক্লি হায়না নৌহৌনা ফোংদোক্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, "অদোম্না তোঙান তোঙানবা সেক্তরশিংদা য়েংবীরবদি, মখোয় খুদিংমক্তা ভারতনা করম্না মীৎয়েং থম্লিবা অদু অদোম্না খঙবা ঙমগনি।" মমাংগী সরকারগা চাংদম্নরদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি হৌখিবা চহি ১০দা রেলৱেজ অমসুং হাইৱেজকী বজেৎ অসি শরুক ৮ হেনগৎখ্রে। মরক অসিদা, লৌউ-শিংউ অমসুং ঙাকশেলগী বজেৎশিং অসি মথংশিৎনা শরুক মরি অমসুং অনি হেনগৎলকপা উবা ফংখি।
সেক্তর খুদিংমক্কী বজেত্তা রেকোর্দ ওইনা হেনগৎলকপা অসি তেক্সতা রেকোর্দ ওইনা হন্থরবা মতুংদা পাংথোক্লে হায়না প্রধান মন্ত্রীনা অকনবা ৱাফম থমখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, "২০১৪দা, লুপা করোর ১গী ইনকম লৈবা এম.এস.এম.ই.শিংনা প্রিজুম্পতিব তেক্স পীবা মথৌ তাখি, হৌজিক্তি লুপা করোর ৩ ফাওবগী ইনকম লৈবা এম.এস.এম.ই.শিংনা মসিগী খুদোংচাবা লৌবা ঙম্লে। ২০১৪দা, এম.এস.এম.ই.শিংনা লুপা করোর ৫০ ফাওবা ফংলবদি চাদা ৩০গী তেক্স পীগদবনি, ঙসিদি হায়রিবা চাং অসি চাদা ২২ ওইরে। ২০১৪দা, কম্পনীশিংনা চাদা ৩০গী কোর্পোরেৎ তেক্স পীরম্মি। ঙসিদি লুপা করোর ৪০০ ফাওবগী ইনকম লৈবা কম্পনীশিংগী ওইনা চাদা ২৫ ওইরে।“
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি কেন্দ্রগী বজেৎ অসি বজেৎ এল্লোকেসন অমসুং তেক্স হন্থহনবতা নত্তনা অফবা লৈঙাক লৈহনবদসুনি। শ্রী মোদীনা ২০১৪গী মমাংদা, শেন্মিৎলোনগী ফীভম ফনা লৈরে হায়বগী মমি অমা শেমনবগীদমক্তা বজেৎশিংদা অচৌবা এনাউন্সমেন্ত তৌখিবা অদু নীংশিংখি। অদুম ওইনমক, লাউথোকখিবশিং অসি তশেংনমক্কী চৎনহনবগী মতাংদদি, মদুগী অশেংবা মমিদি উবা ফংখিদে। মখোয়না ইনফ্রাস্ত্রকচরদা পীখিবা শেনফম অসি মপুং ফানা শীজিন্নবা ঙমখিদে, অদুবু এনাউন্সমেন্তকী মতমগী মনুংদা হেদলাইনশিং ওইখি। শেয়র মার্কেতশিংদসু পীক্না হেনগৎলকপগী রেজিস্তর তৌরমখি, অমসুং মখোয়গী সরকারশিংনা প্রোজেক্তশিং মতম চানা লোইশিনবা মরুওইনা লৌখিদে। “ঐখোয়না হৌখিবা চহি ১০ অসিদা ফীভম অসি হোংদোক্লে। ঐখোয়না ইনফ্রাস্ত্রকচরগী প্রোজেক্ত খুদিংমক য়াম্না থুনা অমসুং পাক-চাউনা লোইশিনলি হায়বসি ময়াম পুম্নমক্না উবা ফংলে,” হায়না শ্রী মোদীনা মখা তাখি।
হৌজিক মালেমগী ওইরিবা ফীভমগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ভারতকী গ্রোথ অমসুং স্তেবিলিতী অসি অখন্নবা অমনি। ভারতকী ফোরেন এক্সচেঞ্জ রিজর্ব অসি চাউনা গ্রোথ লৈবা উবা ফংলে অমসুং ভারতনা অৱাংবা মালেমগী ওইরিবা অতাবা গ্রোথ অমসুং অৱাংবা ইনফ্লেসনগী ফীভম অসিদা অৱাংবা গ্রোথ অমসুং অতাবা ইনফ্লেসন লৈ উৎলি। মহাক্না লাইচৎ মনুংদা ভারতকী শেন-থুমগী ওইবা চেকশিন থৌরাং অসি মালেমগীদমক রোল মোদেল অমনি হায়নসু হায়খি। মালেমগী গুদস অমসুং সর্বিস এক্সপোর্ত্তা ভারতকী কন্ত্রিব্যুসন লেপ্পা লৈতনা হেনগৎলক্লি। মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি লাইচৎ, মহৌশাগী ওইবা খুদোংথিবা অমসুং লানগুম্বা মালেমগী ওইবা শীংনবশিং লৈরবসু মালেমগী গ্রোথতা ভারতনা শরুক তম্মিবা অসি চাদা ১৬ য়ৌরে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি “জাতি অসিনা ভিকসিৎ ভারতকী ৱারেপশিংগা লোয়ননা মাংলোমদা চংশিল্লি”। মহাক্না হায়খি মদুদি হৌখিবা চহি ১০দা মীওই করোর ২৫না লাইরবা কোকহনখ্রে। মহাক্না ইজ ওফ লিভিং হেনগৎনবা অমসুং পুন্সি মহিং হেনগৎহন্নবা সরকারনা হোৎনরিবশিং অদু পনখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ইন্দস্ত্রী ৪.০ স্তেন্দর্দশিংবু ৱাখলদা থমদুনা সরকারনা স্কিল দিবেলপমেন্ত অমসুং এমপ্লোইমেন্ততা য়াম্না মীৎয়েং চংলি। প্রধান মন্ত্রীনা মুদ্রা য়োজনা, স্তার্ত-অপ ইন্দিয়া অমসুং স্তেন্দ অপ ইন্দিয়া কেম্পেনগী খুদমশিং পনখি অমসুং মীওই করোর ৮ হেনবনা অনৌবা বিজিনেসশিং হৌখ্রে হায়না পাউদমখি। মহাক্না হায়খি মদুদি ভারত অসি নহারোল লাখ কয়া থবক পীরিবা স্তার্তঅপ লাখ ১.৪০গী লমদমনি। চহি অসিগী বজেৎতা লুপা করোর লাখ ২গী পি.এম. পেকেজগী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মসিনা নহারোল করোর ৪ হেনবদা কান্নবা ফংহল্লগনি। মহাক্না হায়খি, “পি.এম. পেকেজ অসি হোলিস্তিস অমসুং কম্প্রিহেন্সিবা ওইবা অমনি। মসি এন্দ-তু-এন্দ সোলুসনশিংগা মরী লৈনৈ”। প্রধান মন্ত্রী মোদীনা পি.এম. পেকেজ অসিগী মখাদা লৈরিবা ভিজন অদু মখা তানা ফোংদোকখি অমসুং হায়খি মদুদি মসিনা ভারতকী মেন পৱার অমসুং পোত্থোকশিং অসি ক্বালিতী অমসুং ভেল্যুদা মালেমগী থাক্তা চাংদম্নবা ঙমহনবদা পান্দম থম্লি। শ্রী মোদীনা নহারোলশিংগী হৈশিংবা অমসুং এক্সপোজর হেনগৎহন্নবা হৌদোকখিবা ইন্তর্নশিপ স্কিমগী মতাংদসু পনখি। মসিনা মখোয়গী থবক ফংবগী খুদোংচাবসু হেনগৎহল্লগনি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, মরম অসিনা সরকারনা ই.পি.এফ.ও.গী কন্ত্রিব্যুসনদা ইন্সেন্তিবশিং পীনবা লাউথোকখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি সরকারগী পান্দম অমসুং অচেৎপা ফিরেপ অদু ময়েক শেংলে অমসুং মসিগী মাইকৈদগী দাইভর্জন তৌবা অমত্তা লৈতে। 'নেসন ফর্স্ত'গী কম্মিতমেন্ত অসি দোল্লর ত্রিলিয়ন ৫গী ইকনোমীগী পান্দম, সেচুরেসন এপ্রোচ, জিরো ইফেক্ত-জিরো দিফেক্ততা মীৎয়েং চঙবা অমসুং আত্মনির্ভর ভারত নৎত্রগা ভিকসিৎ ভারতকী অচেৎপা ফিরেপদা উৎলি। মহাক্না স্কিমশিং অসি পাকথোক চাউথোকহনবদা অমসুং য়েংশিনবদা মীৎয়েং চংলিবা অমসুং মরুওইবা পীরি হায়না ফোংদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা বজেৎ অসিদা মেন্যুফেকচরিংগী হিরম য়াওরিবা অদুগী মতাংদা পনখি। মহাক্না সেক্তর ১৪গীদমক মল্তি পর্পজ লোজিস্তিক্স পার্কশিং, পি.এল.আই.গা লোয়ননা মেক ইন ইন্দিয়া অমসুং তোঙান তোঙানবা সেক্তরশিংদা এফ.দি.আই.গী কাংলোনশিং লায়থোকহনবগী মতাংদা পনখি। বজেৎ অসিনা লৈবাক অসিগী জিলা ১০০গীদমক্তা প্লগ-এন্দ-প্লে ইনভেস্তমেন্ত-রেদি ইনভেস্তমেন্ত পার্কশিং লাউথোকখ্রে। হায়রিবা সহর ১০০ অসি ভিকসিৎ ভারতকী অনৌবা হবশিং ওইরগনি।" প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মহাক্কী সরকারনা হৌজিক লৈরিবা ইন্দস্ত্রীএল কোরিদোরশিং অসিসু মোদর্নাইজ তৌগনি।
মাইক্রো, স্মোল অমসুং মেদিয়ম ইন্তর্প্রাইজেস (এম.এস.এম.ই.) গী মন্ত্রালয়বু মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা মহাক্কী সরকারগী মীৎয়েং অদু পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মখোয়না থেংনরিবা খুদোংচাদবশিং অদু কোকহনবগা লোয়ননা মখোয়দা মথৌ তাবা খুদোংচাবশিংসু ফংহল্লে। শ্রী মোদীনা হায়খি, এম.এস.এম.ই.শিংদা মথৌ তাবা ৱার্কিং কেপিতেল অমসুং ক্রেদিৎ ফংহন্নবা ঐখোয়না ২০১৪দগী লেপ্পা লৈতনা থবক তৌদুনা লাক্লি। মখোয়গী কৈথেল ফংবা অমসুং মখোয়গী ওইথোকপা য়াবশিং ফগৎহল্লি অমসুং মখোয়বু ফোর্মেলাইজ তৌরি,” হায়না শ্রী মোদীনা ফোংদোক্লদুনা মখা তাখি মদুদি মখোয়গী পোৎলুম কোকহন্নবা তেক্স হন্থহনখ্রে অমসুং কমপ্লায়েন্সশিং লায়থোকহনখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা বজেৎ অসিদা ন্যুক্লিয়র পাৱর জেনরেসনগীদমক অহেনবা এলোকেসন, লৌউ-শিংউগীদমক দিজিতেল পব্লিক ইনফ্রাস্ত্রকচর, লৌমীশিংগী লমগী পার্সেলশিংদা নম্বর পীনবগীদমক ভু-আধার কার্দ, স্পেস ইকনোমীগীদমক লুপা করোর ১০০০গী ভেঞ্চর কেপিতেল ফন্দ, ক্রিতিকেল মিনরেল মিসন, অমসুং মাইনিংগীদমক ওফশোর ব্লোকশিং লিলাম লাউবগী মতাংদা পনখি। মহাক্না হায়খি, "অনৌবা লাউথোকশিং অসিনা খুমাং চাউশিনবগী অনৌবা লম্বীশিং হাংদোক্কনি।"
ভারতনা মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা অহুমশুবা শেন্মিৎলোন ওইরক্নবা হোৎনরিবা অসিদা, মরুওইনা সনরাইজ সেক্তরশিংদা খুদোংচাবশিং শেমগৎলক্লি হায়না পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা সেমিকন্দক্তর ভেল্যু চেনদা মমিং অমা শেমগৎপগী তঙাই ফদবা অদু ফোংদোকখি। মরম অদুনা, সরকার অসিনা সেমিকন্দক্তর ইন্দস্ত্রীদা পুক্নিং চিংশিল্লি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। মরু ওইনা হৌজিক লৈরিবা মোবাইল মেন্যুফেকচরিং রিভোলুসনগী মতম অসিদা মহাক্না ইলেক্ত্রোনিক মেন্যুফেকচরিংবু পুক্নিং থৌগৎপগী মতাংদসু পনখি। মমাংদা ভারত অসি মপানদগী পোৎ পুশিল্লকপা লৈবাক অমা ওইরম্বদগী মতৌ করম্না মপানদা পোৎ থাদোকপা লৈবাক অমা ওইরকখিবগে হায়বগী মতাংদা মহাক্না পনখি। প্রধান মন্ত্রী মোদীনা ভারত্তা গ্রীন জোবস সেক্তরগী রোদ মেপ, গ্রীন হাইদ্রোজেন অমসুং ই-ভেহিকলস ইন্দস্ত্রীশিং হেনগৎহন্নবা ৱাফমসু পনখি। চহি অসিগী বজেৎতা ক্লিন ইনর্জীগী খোঙথাংশিং অসি য়াম্না খন্ন-নৈনরি হায়না পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ঙসিগী মতম অসিদা, ইনর্জী সেক্যুরিতী অমসুং ইনর্জী ত্রাঞ্জিসন অনিমক ইকনোমী অমসুং ইকোলোজীগীদমক্তা চপ মান্ননা মরু ওই। অপীকপা ন্যুক্লিয়র রিএক্তরশিংদা পায়খৎলিবা থবকশিংগী মতাংদা পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি মসিনা ইন্দস্ত্রীদা ইনর্জী ফংহনবদা কান্নবা ফংহনবতা নত্তনা সেক্তর অসিগা মরী লৈনবা সপ্লাই চেন পুম্নমক্না অনৌবা ললোন-ইতিক্কী খুদোংচাবশিং ফংলগনি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, "ঐখোয়গী ইন্দস্ত্রীশিং অমসুং ওন্ত্প্রিনোরশিংনা লৈবাক অসিগী চাউখৎ-থৌরাংগীদমক মখোয়গী অচেৎপা ফিরেপ মতম পুম্নমক্তা উৎলি।" ভারত অসি সনরাইজ সেক্তর পুম্নমক্তা গ্লোবেল প্লেয়র অমা ওইহনবদা মখোয়না মরুওইবা থৌদাং লৌগনি হায়না থাজবা থম্লদুনা মহাক্না হায়খি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, "ঐখোয়গী সরকারদা পোলিতিকেল ৱিলগী অৱাৎপা লৈতে। ঐখোয়গীদমক্তদি, লৈবাক অসিগী অমসুং মাগী প্রজাশিংগী অপাম্বশিং অসি খ্বাইদগী মরুওই। ভারতকী প্রাইবেৎ সেক্তর অসি ভিকসিৎ ভারত অমা শেমগৎনবা মপাঙ্গল লৈবা মেদিয়ম অমনি হায়না পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ভারতকী গ্রোথ স্তোরিগী মরুওইবা দ্রাইভিং ফোর্স অসি ৱেলথ ক্রিএতরশিংনি। মহাক্না হায়খি মদুদি ভারতকী পোলিসীশিং, অচেৎপা থাজবা, অচেৎপা ফিরেপশিং, ৱারেপশিং অমসুং ইনভেস্তমেন্তশিং অসি মালেমগী চাউখৎপগী য়ুম্ফম ওইরি। মালেমগী ইনভেস্তরশিংগী মরক্তা ভারতকী মতাংদা পুক্নিং চিংশিনবা হেনগৎলক্লিবা অদু পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হৌখিবা নিতি আয়োগকী মীফমদা মহাক্না রাজ্যশিংগী মুখ্য মন্ত্রীশিংদা ইনভেস্তর-ফ্রেন্দলী চার্তরশিং শেম্নবা, ইনভেস্তমেন্ত পোলিসীশিংদা ক্লিরিতী লৈহন্নবা অমসুং ইনভেস্তমেন্তকীদমক কান্নরবা ফিভম অমা শেম্নবা হায়খিবা অদুগী মতাংদা পাউদমখি।
থৌরম অদুদা কেন্দ্রগী শেল-থুম অমসুং কোর্পোরেৎ এফিয়র্স মন্ত্রী শ্রীমতি নির্মলা সিতারমন, কেন্দ্রগী কম্মর্স অমসুং ইন্দস্ত্রী মন্ত্রী শ্রী পিয়ুশ গোয়ল অমসুং কনফেদরেসন ওফ ইন্দিয়ন ইন্দস্ত্রী (সি.আই.আই.) গী প্রসিদেন্ত শ্রী সঞ্জীব পুরীসু শরুক য়াখি।

Prime Minister's Office
PM addresses inaugural session of ‘Journey Towards Viksit Bharat: A Post Union Budget 2024-25 Conference by Confederation of Indian Industry (CII)
“The speed and scale at which our government is building infrastructure is unprecedented”
“Today we are discussing - journey towards Viksit Bharat. This is not just the change of sentiment, this reflects change in confidence”
“India’s growth and stability is an exception to this uncertain world”
“We are ensuring 'Ease of Living' and 'Quality of Life' for all our citizens”
“India’s fiscal prudence despite the pandemic is role model for the world”
“The intent and commitment of our government is very clear. There is no diversion in our direction”
“Our government has no lack of political will. For us, the aspirations of the country and its citizens are paramount.”
“I consider industry, and also the private sector of India, as a powerful medium to build a developed India”
30 JUL 2024 1:44PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the inaugural session of ‘Journey Towards Viksit Bharat: A Post Union Budget 2024-25 Conference’ organized by the Confederation of Indian Industry (CII) at Vigyan Bhawan in New Delhi today. The conference aims to present the outline for the Government's larger vision for growth and the industry's role. More than 1000 participants from industry, government, the diplomatic community and think tanks among others attended the conference in person while many connected from the various CII centers across the country and overseas.
Addressing the gathering, the Prime Minister said that the nation can never fall back when its citizens have achieved stability in every aspect of life and are filled with enthusiasm. He expressed gratitude towards the Confederation of Indian Industry (CII) for inviting him to address the occasion.
Referring to the discussions during the pandemic with the business community regarding apprehensions about the growth, the Prime Minister remembered the optimism that he expressed at the time and mentioned the rapid growth that the country is witnessing today. “Today we are discussing - Journey towards Viksit Bharat. This is not just the change of sentiment, this reflects a change in confidence”, he said, reiterating India’s position as 5th largest economy in the world and rapid strides towards the 3rd place.
The Prime Minister recalled the time when the present government was elected to power in 2014 and highlighted the need of the hour to bring the economy back on track. He pointed out the pre-2014 era when the nation belonged to the list of fragile five economies and was marred by corruption and scams worth lakhs of crores rupees. Without delving into the specifics of the economic conditions outlined by the government in a white paper, the Prime Minister encouraged industry leaders and organizations to review the document and compare it to past economic situations. He emphasized that the current government has elevated India's economy to new heights and rescued it from dire straits.
Putting forth some facts from the recently presented Budget, the Prime Minister compared the current Budget of Rs 48 Lakh Crore with Rs 16 Lakh Crore Budget of 2013-14, an increase of three times. Capital Expenditure, the biggest measure of resource investment was 90 thousand crore rupees in 2004, which was taken to 2 lakh crore in the 10 years upto 2014, a 2 times increase. In comparison, this important indicator has reached beyond Rs 11 Lakh crore today a more than 5 times increase.
Reiterating that his government is determined to look after every sector of the Indian economy, the Prime Minister said, “If you will look at different sectors, you will get an idea as to how India is focussing on each one of them.” Drawing a comparison with the previous government, Shri Modi said in the last 10 years, the budgets of railways and highways have seen an increase of 8 times. Meanwhile, the agricultural and defense budgets have witnessed a jump of more than 4 and 2 times, respectively.
The Prime Minister emphasized that the record increase in every sector’s budget has been carried out after record deductions in tax. The Prime Minister informed, “In 2014, MSMEs earning Rs 1 crore had to pay presumptive tax, now MSMEs with income up to Rs 3 crore can also take advantage of this. In 2014, MSMEs earning up to Rs 50 crore had to pay 30 percent tax, today this rate is 22 percent. In 2014, companies used to pay 30 percent corporate tax, today this rate is 25 percent for companies with income up to Rs 400 crore.”
The Prime Minister said this Union Budget was not just about budget allocation and tax reduction, but also about good governance. Shri Modi recalled that before 2014, big announcements used to be made in the budgets to create a facade of a healthy economy. However, the very announcements did not see the day of light when it came to their implementation on the ground. They were unable to spend even the allocated sum on infrastructure completely, but the headlines used to be made during the time of announcements. Share markets also used to register small jumps, and their governments never prioritized completing projects on time. “We have changed this situation in the last 10 years. You all have witnessed the speed and scale at which we are completing every infrastructure project,” Shri Modi added.
Referring to the uncertainties of the current global scenario, the Prime Minister highlighted the exception of India’s growth and stability. India’s foreign exchange reserve witnessed robust growth and India is showing high growth and low inflation in a low-growth and high-inflation global scenario. He also called India’s fiscal prudence during the pandemic, a role model for the world. India’s contribution to global goods and services export is consistently increasing. He emphasized that India’s contribution to global growth has reached 16 percent despite significant global shocks like the pandemic, natural disasters and wars.
“Nation is moving forward with the resolutions of Viksit Bharat”, PM Modi said as he mentioned that 25 crore people have risen out of poverty in the last 10 years, and emphasized the government’s efforts to increase ease of living and boost quality of life.
The Prime Minister said that the government is highly focused on skill development and employment keeping in mind Industry 4.0 standards. The Prime Minister gave examples of Mudra Yojna, Startup India and Stand Up India campaigns, and informed that more than 8 crore people have started new businesses. He stated that India is home to 1.40 lakh startups employing lakhs of youth. Referring to the much-praised PM Package worth Rs 2 lakh crore in this year’s budget, the Prime Minister said that it will benefit more than 4 crore youth. He explained, “PM Package is holistic and comprehensive. It is interlinked with end-to-end solutions.” Prime Minister Modi further stated the vision behind the PM Package and said that it aims to make India’s manpower and products globally competitive in terms of quality and value. Shri Modi also touched upon the Internship scheme introduced to enhance skill and exposure for the youth, thereby boosting their chances of employment, while at the same time incentivizing those generating employment on a large scale. Therefore, the Prime Minister said, the government has announced incentives in EPFO contribution.
The Prime Minister said that the government’s intent and commitment are very clear and there is no diversion in its direction. The Commitment of ‘Nation First’ is reflected in the 5 trillion dollar economy goal, saturation approach, emphasis on Zero Effect-Zero Defect and pledge of Aatmnirbhar Bharat or Viksit Bharat. He highlighted the focus and emphasis on expansion and monitoring of schemes.
The Prime Minister touched upon the aspect of manufacturing in the Budget. He mentioned Make in India and simplification of FDI rules in various sectors along with multi purpose logistics parks, PLI for 14 sectors. This Budget has announced plug-and-play investment-ready investment parks for 100 districts of the country. “These 100 cities will become new hubs of Viksit Bharat”, he added. The Prime Minister said that his government will also modernize the existing industrial corridors.
Sharing his government’s vision to empower the Ministry of Micro, Small and Medium Enterprises (MSMEs), the Prime Minister said they have addressed the challenges faced by them along with providing them with the required facilities. “We have been working continuously since 2014 to ensure that MSMEs get required working capital and credit, their market access and prospects are improved and they are formalized,” Shri Modi said, adding that they have further ensured tax reduction and less compliance burden for them.
The Prime Minister underlined some points in the budget such as increased allocation for nuclear power generation, Digital Public Infrastructure for agriculture, Bhu-Aadhar card for providing number to land parcels of farmers, Rs 1000 crore venture capital fund for space economy, Critical Mineral Mission, and upcoming auction of offshore blocks for mining. “These new announcements will open new avenues of progress”, he said.
Highlighting that opportunities are being created, especially in the sunrise sectors as India is on the onset of becoming the third-largest economy in the world, the Prime Minister expressed the need to make a name in the Semiconductor Value Chain to play a crucial role in the future. Therefore, the Prime Minister said, the government is laying emphasis on promoting the semiconductor industry. He also touched upon encouraging electronics manufacturing, especially during the present era of Mobile Manufacturing Revolution. He drew parallels in how India transformed into a top mobile manufacturer and exporter from being an importer in the past. PM Modi also mentioned a road map for Green Jobs Sector in India, boosting green hydrogen and e-vehicles industries. Noting that the clean energy initiatives in this year’s budget are being highly discussed, the Prime Minister said that in today's era, both Energy Security and Energy Transition are equally important for the economy and ecology. Referring to the work being done on small nuclear reactors, Shri Modi said that it will not only benefit the industry in the form of energy access but the entire supply chain related to this sector will also get new business opportunities. “Our industries and entrepreneurs have always shown their commitment to the development of the country”, the Prime Minister said expressing confidence that they will play a key role in making India a global player in all the sunrise sectors.
The Prime Minister stressed “Our government has no lack of political will. For us, the aspirations of the country and its citizens are paramount.” Calling India’s private sector a strong medium for creating a Viksit Bharat, the Prime Minister said that wealth creators are the main driving force of India’s growth story. He said India’s policies, commitment, determination, decisions and investments are becoming the basis of global progress. Pointing towards the growing interest in India among global investors, the Prime Minister informed about his call in the recent meeting of the NITI Aayog to the state Chief Ministers for creating investor-friendly charters, bringing clarity in investment policies and creating a conducive atmosphere for investment.
Union Minister for Finance and Corporate Affairs, Smt Nirmala Sitharaman, Union Minister For Commerce and Industry, Shri Piyush Goyal and President of Confederation of Indian Industry (CII), Shri Sanjiv Puri were present on the occasion.