Prime Minister's Office
English rendering of Prime Minister addressing CII post budget conference in New Delhi
30 JUL 2024 3:44PM by PIB Delhi
CII President Shri Sanjiv Puri ji, eminent personalities from the industrial world, senior diplomats, business leaders from across the country joining us via VC, other dignitaries, ladies and gentlemen!
If this were a gathering of youngsters, I would have started with, "How is the Josh?" But this also seems to be the right place to start with this question. When the accomplished individuals of my country are full of enthusiasm, Bharat can never lag behind. I extend my heartfelt gratitude to CII for inviting me to this programme. I remember, during the pandemic, we had discussions, many of you will recall. The central topic was "Getting Growth Back." At that time, I assured you that India would soon be on the path to development. And where do we stand today? India is growing at an impressive rate of 8 percent. Today, we are all discussing the "Journey Towards Viksit Bharat." This transformation is not just about sentiments; it's about confidence. Currently, India is the fifth largest economic power in the world, and the day is not far when India will become the third largest economic power globally. Politicians are infamous for forgetting promises made before elections once they are over. However, I stand as an exception to this trend. I promised that in my third term, India would become the third largest economy, and we are steadily progressing towards that goal.
Friends,
When you entrusted us with the opportunity to serve the country in 2014, when we formed the government in 2014, our government faced a crucial challenge: how to bring the economy back on track. We all remember the "Fragile Five" situation and the scams worth lakhs of crores of rupees that plagued our nation before 2014. Our government presented a white paper detailing the state of the economy at that time. While I won't delve into those details now, I encourage you and organizations like yours to study and debate our past economic conditions and the challenges we faced. We have lifted Bharat and its industry out of that great crisis to reach the heights we are at today. Just a few days ago, the budget was presented, and I was looking at a well-prepared document by your organization, which I plan to study in detail. Since discussions about the budget are ongoing, I would like to share some key facts with you.
Friends,
In 2013-14, the last budget of the previous government under Dr. Manmohan Singh was Rs 16 lakh crore. Today, under our government, the budget has tripled to Rs 48 lakh crore. Capital expenditure, recognized as the most productive form of resource investment, has an intriguing trajectory. When Atal ji's government ended in 2004, the capital expenditure in the first budget of the UPA government was around Rs 90 thousand crore. After a decade in power, by 2014, the UPA government increased this to Rs 2 lakh crore. Today, our capital expenditure exceeds Rs 11 lakh crore. In comparison, while the previous government doubled its capex over a decade, our government has increased it more than fivefold. Examining different sectors, you can see how India is now focusing on the economy of every sector. Compared to the previous government's 10 years, our government has increased the railway budget by eight times, the highways budget by eight times, the agriculture budget by more than four times, and the defence budget by more than two times.
And friends,
This progress has been achieved not only through unprecedented budget increases across all sectors but also through record reductions in taxes. In 2014, MSMEs with an income of Rs 1 crore could opt for presumptive taxation. Now, MSMEs with an income up to Rs 3 crore can benefit from this scheme. In 2014, MSMEs earning up to Rs 50 crore were taxed at 30 percent, whereas today, the rate has been reduced to 22 percent. Similarly, the corporate tax rate, which was 30 percent in 2014, is now 25 percent for companies with an income up to Rs 400 crore.
Friends,
It's not just about increasing budget allocations or reducing taxes. It's also about implementing good governance. Let me illustrate this with an example. Consider, for example, a person who appears weak with a low weight but whose body swells due to illness, causing their clothes to fit tighter than before. Despite this appearance, would we consider them healthy? Would we regard them as fit? They might seem healthy on the surface, but in reality, they are not. The situation with the budget before 2014 was similar. At that time, significant announcements were made to create the impression of a healthy economy. However, these announcements were not fully implemented on the ground. The funds allocated for infrastructure were not entirely spent. These announcements made headlines, and occasionally influenced the stock market. However, the previous governments did not prioritize timely completion of projects. In contrast, over the past decade, we have transformed this scenario. You have witnessed the unprecedented speed and scale with which our government is building infrastructure.
Friends,
Today's world is rife with uncertainties. Amidst such volatility, Bharat's growth and stability are exceptional. Even in these uncertain times, Bharat's foreign exchange reserves have increased significantly. While many countries struggle with low growth or high inflation, Bharat stands out with high growth and low inflation. Despite the pandemic, Bharat's fiscal prudence has become a role model for the world. Our contribution to global goods and services exports is steadily increasing, and today, Bharat's share in global growth is 16 percent. Remarkably, Bharat has achieved this growth despite facing numerous crises over the past decade. From the most severe pandemic in 100 years to wars in different parts of the world, and major natural disasters like cyclones, droughts, and earthquakes in Bharat, we have navigated every challenge. If these crises had not occurred, Bharat's progress would have been even greater. I say this with confidence based on my belief and experience.
Friends,
Today, the nation is advancing with the vision of a developed Bharat. Over the past decade, 25 crore people have risen out of poverty. We are dedicated to enhancing the ease of living and the quality of life for our citizens.
Friends,
With Industry 4.0 in mind, we have placed significant emphasis on skill development and employment. There is a prevailing spirit among the youth to venture into entrepreneurship. Initiatives like the Mudra Yojana, Start Up India, and Stand Up India are immensely benefitting them. Through the Mudra Yojana, over 8 crore individuals have started their own businesses for the first time. Currently, there are around 1 lakh 40 thousand start-ups in the country, providing opportunities for lakhs of young people to engage in new ventures. The PM package of Rs 2 lakh crore announced in this budget has garnered widespread praise. More than 4 crore young people will directly benefit from it. This PM package is holistic and comprehensive, offering interlinked, end-to-end solutions. Its vision is clear: to make Bharat's workforce globally competitive and to ensure that India's products are competitive not only in quality but also in value. We have introduced an internship scheme to enhance the skills of our youth, increase their exposure, and provide them with easy employment opportunities. Additionally, we have ensured that those who generate jobs receive substantial incentives. Consequently, the government has announced incentives in EPFO contributions.
Friends,
The intent and commitment of our government are very clear. Our direction remains unwavering. Whether it is our dedication to putting the nation first, our ambition of a $5 trillion economy, our goal of achieving a saturation approach, our commitment to the "zero effect, zero defect" principle, our firm resolve for a self-reliant Bharat, or our long-term pursuit of a developed nation, we are working with full focus and determination. We continually expand our schemes and review their progress. You are well aware of the government's approach and our commitment to development. We are continuously setting new milestones. Therefore, I expect the industry to work alongside the government and in fact compete with us in achieving the vision of a developed Bharat, and I hope that you will surpass the government's efforts. Both the government and the industry must advance the PM package with urgency and shared responsibility. I have complete faith in your ability to meet this challenge.
Friends,
There is another critical aspect of this year's budget that will bolster our journey towards a developed Bharat: manufacturing. Over the past decade, we have witnessed a remarkable transformation in Bharat's manufacturing ecosystem. We launched the ambitious Make in India campaign, simplified FDI rules across various sectors, built Multi-modal Logistics Parks, and introduced the PLI Scheme for 14 sectors. These initiatives have significantly boosted the confidence of the manufacturing sector. In this budget, we have announced the development of Investment-Ready "Plug and Play" Industrial Parks near 100 major cities across the country. These cities will become the new growth hubs of a developed Bharat. Additionally, the government will modernize existing industrial corridors. We are also placing significant emphasis on MSMEs, which provide employment to crores of people. The government has addressed the challenges faced by MSMEs while providing them with necessary facilities. Since 2014, we have been working to ensure MSMEs receive the required working capital and credit, reduce their compliance burden and taxes, improve their market access and prospects, and formalize their operations. This budget also introduces a new credit guarantee scheme for MSMEs.
Friends,
When the budget is presented, the ensuing discussion often focuses on just a few prominent issues. Much of this discourse is driven by media agendas. In a more reflective environment, we take a deeper look at the situation. Occasionally, industry professionals or experts address these matters, but I believe that aspects of the budget should be repeatedly examined across all sectors and analyzed in detail at the micro level. For example, the budget has increased the allocation for nuclear power generation. We are creating Digital Public Infrastructure in agriculture. We will also give Bhu-Aadhaar cards to farmers to allot numbers for land identification. A provision of Rs 1000 crore venture capital has been made for the space economy. The budget also announces the Critical Mineral Mission, and we will soon start the auction of the first phase of offshore mining blocks. These announcements will open new avenues for progress and create numerous opportunities.
Friends,
As Bharat ascends to become the third largest economy in the world, new possibilities are emerging, particularly in our sunrise sectors. Technology is not only the present but also the future. The country that secures a position in the semiconductor value chain will play a pivotal role in the future. Therefore, we are taking this industry forward in Bharat. We are also promoting electronics manufacturing, and we are currently in the midst of a Mobile Manufacturing Revolution. Once an importer of mobile phones, Bharat is now among the top mobile manufacturers and exporters globally. We have developed a comprehensive roadmap for the Green Jobs Sector, focusing on green hydrogen and electric vehicles. The PM Suryaghar Yojana is a massive scheme requiring numerous vendors, with the government providing Rs 75,000 to each household, heralding a significant revolution.
The steps taken for clean energy in this budget are generating considerable discussion. In today's era, both energy security and energy transition are crucial for the economy and ecology. Additionally, we are working on small nuclear reactors, which will not only benefit the industry through energy access but also create new business opportunities across the supply chain. Our industries and entrepreneurs have always demonstrated their commitment to the nation's development. I am confident that you will make Bharat a global leader in all the sunrise sectors I have mentioned. And for me, "global leader" is not just a term—I firmly believe that my country will achieve this status.
Friends,
Our government is not lacking in political will, and you are well aware of that. The aspirations of the nation and its people are of utmost importance to us. I regard the industry and the private sector of Bharat as powerful mediums for building a developed Bharat. I view friends like you, who are wealth creators, as the primary drivers of Bharat's growth story. I take great pride in stating this, even from the ramparts of the Red Fort.
Friends,
Today, the entire world is looking at Bharat and at all of you with great expectations. Bharat's policies, dedication, determination, decisions, and the investments being made here are shaping global progress. Investors from around the globe are eager to come here, and world leaders are full of positivity about Bharat. This is a golden opportunity for Bharat's industry that we must not squander. In the Niti Aayog meeting, I urged the Chief Ministers to create investor-friendly charters for their states. There should be healthy competition among states to attract investment, and I want every state to be part of this growth. Not a single state should be left behind. By bringing more clarity in investment-related policies, creating a better environment, and ensuring good governance at every step, we can make every state in the country attractive to investors.
Friends,
Based on the experience of the past decade and a thorough understanding of global conditions, I confidently assert that when Bharat celebrates its centenary of independence, we will do so as a developed nation. We gained independence as a poor, plundered country, repeatedly looted by the world. Yet, we began our journey and, within 100 years, we will overcome all obstacles and fulfil our resolutions to celebrate a developed Bharat. Our dream is for future generations to live in a proud, developed nation, even if we ourselves are not there to witness it. Let us all move forward together to make Bharat a developed nation. To achieve this, we should contribute the best of what we have to offer to society and the country. With this spirit, I extend my best wishes to all of you.
Thank you very much!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ସିଆଇଆଇ ପରବର୍ତ୍ତୀ ବଜେଟ୍ ସମ୍ମିଳନୀକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିବା ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
30 JUL 2024 3:44PM by PIB Bhubaneswar
ସିଆଇଆଇର ସଭାପତି ଶ୍ରୀ ସଞ୍ଜୀବ ପୁରୀଜୀ, ଏଠାରେ ଉପସ୍ଥିତ ଶିଳ୍ପର ସମସ୍ତ ବିଶିଷ୍ଟ ବ୍ୟକ୍ତି, ବରିଷ୍ଠ କୂଟନୀତିଜ୍ଞ, ଭିସି ମାଧ୍ୟମରେ ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ କୋଣଅନୁକୋଣରୁ ଆମ ସହ ଜଡ଼ିତ, ଶିଳ୍ପ ଓ ବ୍ୟବସାୟ ଜଗତର ସମସ୍ତ ସହକର୍ମୀ, ଅନ୍ୟ ସମସ୍ତ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି, ମହିଳା ଓ ଭଦ୍ରବ୍ୟକ୍ତି!
ଯଦି ଯୁବକମାନଙ୍କର ସମାଗମ ହୋଇଥାନ୍ତି, ତେବେ ମୁଁ ଆରମ୍ଭ କରିଥାନ୍ତା - ଜୋଶ କେମିତି ଅଛି? କିନ୍ତୁ ମୁଁ ଭାବୁଛି ଏହା ମଧ୍ୟ ସଠିକ୍ ସ୍ଥାନ । ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ମୋ ଦେଶ ଜୀବନର ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏଭଳି ସ୍ଥିରତା ସହିତ ଉତ୍ସାହରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ, ମୋ ଦେଶ କେବେ ବି ପଛକୁ ଫେରିପାରିବ ନାହିଁ । ଆପଣମାନେ ମୋତେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରିଛନ୍ତି, ମୁଁ ସିଆଇଆଇକୁ ହୃଦୟରୁ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଉଛି । ମୋର ମନେ ଅଛି ଯେ ମହାମାରୀ ସମୟରେ ଆପଣ ଏବଂ ମୁଁ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ, ଆପଣମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅନେକ ଏହା ମଧ୍ୟ ମନେ ରଖିଥିବେ। ଏବଂ ଏହି ପ୍ରସଙ୍ଗ ଆଲୋଚନାର କେନ୍ଦ୍ରବିନ୍ଦୁ ଥିଲା - ଗ୍ରୋଥ୍ ବ୍ୟାକ୍ ପାଇବା, ଆମର ଆଲୋଚନା ସେହି ବିଷୟକୁ ନେଇ ଘୂରି ବୁଲୁଥିଲା । ତା'ପରେ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ କହିଥିଲି ଯେ ଭାରତ ଖୁବ୍ ଶୀଘ୍ର ବିକାଶ ପଥରେ ଚାଲିବ। ଆଉ ଆଜି ଭାରତ କେତେ ଶିଖରରେ ରହିଛି ? ଆଜି ଭାରତ ୮ ପ୍ରତିଶତ ବେଗରେ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ହାସଲ କରୁଛି। ଆଜି ଆମେ ସମସ୍ତେ ଆଲୋଚନା କରୁଛୁ- ବିକାଶ ଭାରତ ଅଭିମୁଖେ ଯାତ୍ରା। ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନ କେବଳ ଭାବନା ପାଇଁ ନୁହେଁ, ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ବିଷୟରେ | ଆଜି ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ପଞ୍ଚମ ବୃହତ୍ତମ ଅର୍ଥନୈତିକ ଶକ୍ତି ଏବଂ ସେହି ଦିନ ଦୂର ନୁହେଁ, ଯେତେବେଳେ ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ଅର୍ଥନୈତିକ ଶକ୍ତି ରେ ପରିଣତ ହେବ । ମୁଁ ଯେଉଁ ଭାଇଚାରାରୁ ଆସିଛି, ତାହା ସେହି ଭାଇଚାରାର ଏକ ପରିଚୟ ପାଲଟିଛି ଯେ ସେମାନେ ନିର୍ବାଚନ ପୂର୍ବରୁ ଯାହା କୁହନ୍ତି, ନିର୍ବାଚନ ପରେ ସେମାନେ ଭୁଲି ଯାଆନ୍ତି। କିନ୍ତୁ ମୁଁ ସେହି ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ବ୍ୟତିକ୍ରମ, ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ମନେ ପକାଇ ଦେଉଛି ଯେ, ମୁଁ କହିଥିଲି ମୋର ତୃତୀୟ କାର୍ଯ୍ୟକାଳରେ ଦେଶ ତୃତୀୟ ସ୍ଥାନରେ ପରିଣତ ହେବ । ଭାରତ ଅତ୍ୟନ୍ତ ସତର୍କତାମୂଳକ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି।
ସାଥୀମାନେ
୨୦୧୪ରେ ଯେତେବେଳେ ଆମ ସରକାର ଗଠନ ହୋଇଥିଲା, ସେତେବେଳେ ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଆମକୁ ଦେଶର ସେବା କରିବାର ସୁଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ, ସେତେବେଳେ ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ପ୍ରଶ୍ନ ଥିଲା ଅର୍ଥନୀତିକୁ କିପରି ଟ୍ରାକକୁ ଫେରାଇ ଅଣାଯାଇପାରିବ ? ଏଠାରେ ୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ ଫାଇଭ୍ ସ୍ଥିତି ଏବଂ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଦୁର୍ନୀତି ବିଷୟରେ ସମସ୍ତେ ଜାଣନ୍ତି। ଆମ ଅର୍ଥନୀତିର ଅବସ୍ଥା କ'ଣ ଥିଲା, ସରକାର ଏକ ଶ୍ୱେତପତ୍ର ଜାରି କରି ଦେଶ ସମ୍ମୁଖରେ ରଖିଛନ୍ତି। ମୁଁ ବିସ୍ତୃତ ବିବରଣୀକୁ ଯିବି ନାହିଁ, କିନ୍ତୁ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଆଶା କରୁଛି ଯେ ଆପଣଙ୍କ ପରି ଲୋକମାନେ, ଆପଣମାନଙ୍କ ଠାରୁ ପରି ସଂଗଠନ ଏହା ଅଧ୍ୟୟନ କରିବା ଉଚିତ୍, ଆମେ କେଉଁଠାରେ ଠିଆ ହୋଇଛୁ ଏବଂ ଆମେ କେଉଁ ରୋଗର ଶିକାର ହୋଇଛୁ ସେ ବିଷୟରେ ଆପଣଙ୍କ ସହିତ ବିତର୍କ କରିବା ଉଚିତ୍ । ଆମେ ଭାରତ ଏବଂ ଭାରତୀୟ ଶିଳ୍ପକୁ ସେହି ମହାନ ସଙ୍କଟରୁ ମୁକଳାଇ ଏହି ଉଚ୍ଚତାକୁ ଆଣିଛୁ । ବଜେଟ୍ କିଛି ଦିନ ପୂର୍ବରୁ ଆସିଛି ଏବଂ ମୁଁ ଦେଖୁଥିଲି ଯେ ଆପଣ ଏକ ଭଲ ଦସ୍ତାବିଜ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ମୁଁ କେବଳ ଏହାକୁ ଦେଖୁଥିଲି ଏବଂ ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ଏହାକୁ ଅଧ୍ୟୟନ କରିବି | ଆଉ ଯେଉଁ ବଜେଟ ଆସିଛି, ଆପଣ ବି ବଜେଟର ଚର୍ଚ୍ଚାରେ ବ୍ୟସ୍ତ ଅଛନ୍ତି, ତା'ପରେ ମୁଁ ଆଜି ଆପଣଙ୍କ ସାମ୍ନାରେ ବଜେଟ ସହ ଜଡିତ କିଛି ତଥ୍ୟ ରଖିବାକୁ ଚାହୁଁଛି ..
ସାଥିମାନେ,
୨୦୧୩-୧୪ରେ ଯେତେବେଳେ ପୂର୍ବ ସରକାରଙ୍କ ଶେଷ ବଜେଟ୍ ଆସିଥିଲା ସେତେବେଳେ ମନମୋହନ ସିଂହ ସରକାରଙ୍କ ଶେଷ ବଜେଟ୍ ଥିଲା, ୧୬ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା। ଆଜି ଆମ ସରକାରରେ ଏହି ବଜେଟ୍ ତିନି ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇ, ୪୮ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାରେ ପହଞ୍ଚିଛି। ସମ୍ବଳ ବିନିଯୋଗର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଉତ୍ପାଦକ ମାଧ୍ୟମ କୁହାଯାଉଥିବା ପୁଞ୍ଜି ବ୍ୟୟ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଆକର୍ଷଣୀୟ। ୨୦୦୪ ରେ ଯେତେବେଳେ ଅଟଳଜୀ ଙ୍କ ସରକାର ଚାଲିଗଲା । ୟୁପିଏ ସରକାରଙ୍କ ୧୦ବର୍ଷ ଅର୍ଥାତ ୟୁପିଏ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରଥମ ବଜେଟରେ ପୁଞ୍ଜି ବ୍ୟୟ ପ୍ରାୟ ୯୦ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ଥିଲା । ୧୦ ବର୍ଷ ସରକାର ଚଳାଇବା ପରେ ୨୦୧୪ରେ ୟୁପିଏ ସରକାର ନିଜର ପୁଞ୍ଜି ଖର୍ଚ୍ଚର ବଜେଟକୁ ୨ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଅର୍ଥାତ୍ ୯୦ ହଜାର କୋଟିରୁ ୨ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାରେ ପହଞ୍ଚାଇବାରେ ସକ୍ଷମ ହୋଇଥିଲେ। ଏବଂ ଆଜି କ୍ୟାପେକ୍ସ ୧୧ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ରହିଛି । ଅର୍ଥାତ୍ ୨୦୦୪-୨୦୧୪ ଦଶମ ବର୍ଷରେ କ୍ୟାପେକ୍ସ ଏକପ୍ରକାର ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ହୋଇଥିଲା। ଆମ ସରକାରରେ କ୍ୟାପେକ୍ସ ୫ ଗୁଣରୁ ଅଧିକ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଏପରିକି ଯଦି ଆପଣ ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଦେଖିବେ, ତେବେ ଆପଣ ଙ୍କୁ ସଠିକ୍ ଧାରଣା ମିଳିବ ଯେ ଭାରତ ଆଜି ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରର ଅର୍ଥନୀତି ଉପରେ କିପରି ଧ୍ୟାନ ଦେଉଛି । ପୂର୍ବ ସରକାରର ୧୦ ବର୍ଷ ତୁଳନାରେ ଆମ ସରକାର ରେଳବାଇର ବଜେଟ୍ ୮ ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି କରିଛନ୍ତି, ରାଜପଥର ବଜେଟ୍ ୮ ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି କରିଛନ୍ତି, କୃଷିର ବଜେଟ୍ ୪ ଗୁଣରୁ ଅଧିକ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ଏବଂ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ବଜେଟ୍ ୨ ଗୁଣରୁ ଅଧିକ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି।
ଏବଂ ସାଥିମାନେ,
,
ସବୁ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବଜେଟରେ ଏହା ରେକର୍ଡ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଏବଂ ଏକକାଳୀନ ଟିକସ ହ୍ରାସ ପରେ କରାଯାଇଛି। ୨୦୧୪ରେ ୧ କୋଟି ଟଙ୍କା ରୋଜଗାର କରୁଥିବା ଏମ୍ ଏସ୍ ଏମ୍ ଇଗୁଡ଼ିକୁ ୧ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଟିକସ ଦେବାକୁ ପଡ଼ିଥିଲା। ଏବେ ୩ କୋଟି ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆୟ କରୁଥିବା ଏମଏସଏମଇ ମଧ୍ୟ ଏହାର ଲାଭ ଉଠାଇପାରିବେ । ୨୦୧୪ରେ ୫୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ରୋଜଗାର କରୁଥିବା ଏମଏସଏମଇଗୁଡ଼ିକୁ ୩୦ ପ୍ରତିଶତ ଟିକସ ଦେବାକୁ ପଡ଼ିଥିଲା। ଆଜି ଏହି ହାର ୨୨ରେ ପ୍ରତିଶତ ରହିଛି। ୨୦୧୪ରେ କଂପାନିଗୁଡ଼ିକ ୩୦ ପ୍ରତିଶତ କର୍ପୋରେଟ୍ ଟିକସ ଦେଉଥିବା ବେଳେ ଆଜି ୪୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆୟ କରୁଥିବା କମ୍ପାନିପାଇଁ ଏହି ହାର ୨୫ ପ୍ରତିଶତ ରହିଛି।
ଏବଂ ସାଥିମାନେ,
ଏହା କେବଳ ବଜେଟ୍ ଆବଣ୍ଟନ ବୃଦ୍ଧି କିମ୍ବା ଟିକସ ହ୍ରାସ ବିଷୟରେ ନୁହେଁ। ସୁଶାସନ କୁ ନେଇ ମଧ୍ୟ ଚର୍ଚ୍ଚା ହେଉଛି । ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଏକ ଉଦାହରଣ ଦେବି । ଏବେ ଜଣେ ଦୁର୍ବଳ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ପରି, ଯାହାର ଓଜନ କମ୍ କିନ୍ତୁ କୌଣସି ରୋଗ କାରଣରୁ ତାଙ୍କ ଶରୀର ଫୁଲିଯାଏ ଏବଂ ପୋଷାକ ପୂର୍ବ ଅପେକ୍ଷା ଛୋଟ ହେବାକୁ ଲାଗିଥାଏ, କିନ୍ତୁ ଆମେ ତାଙ୍କୁ ସୁସ୍ଥ କହିବୁ କି? ଆପଣ ବିଶ୍ୱାସ କରିବେ କି ସେ ସୁସ୍ଥ ଅଛନ୍ତି? ସେ ବହୁତ ସୁସ୍ଥ ଦେଖାଯାଉଥିଲେ ମଧ୍ୟ ବାସ୍ତବରେ ସେ ଦୁର୍ବଳ । ୨୦୧୪ ପୂର୍ବ ବଜେଟରେ ମଧ୍ୟ ସମାନ ସ୍ଥିତି ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଥିଲା। ସେତେବେଳେ ଅର୍ଥନୀତିର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଭଲ ଥିବା ଦର୍ଶାଇବା ପାଇଁ ବଜେଟରେ ବଡ ଘୋଷଣା କରାଯାଇଥିଲା । କିନ୍ତୁ ସତ କଥା ହେଉଛି ବଜେଟରେ କରାଯାଇଥିବା ଘୋଷଣା ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ରୂପେ ଫଳପ୍ରଦ ହୋଇପାରିନଥିଲା । ଏହି ଲୋକମାନେ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପାଇଁ ଧାର୍ଯ୍ୟ ହୋଇଥିବା ଅର୍ଥକୁ ମଧ୍ୟ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ଖର୍ଚ୍ଚ କରିପାରିନଥିଲେ। ଯେତେବେଳେ ସେମାନେ ଘୋଷଣା କରୁଥିଲେ, ସେତେବେଳେ ସେମାନେ ଚର୍ଚ୍ଚାକୁ ଆସୁଥିଲେ। ସେୟାର ମାର୍କେଟରେ ମଧ୍ୟ ବୋଧହୁଏ ସାମାନ୍ୟ ଦୃଶ୍ୟମାନ ହୋଇପାରେ । ପୂର୍ବ ସରକାରମାନେ ମଧ୍ୟ ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକୁ ଠିକ୍ ସମୟରେ ଶେଷ କରିବାକୁ ଜିଦ୍ ଧରିନଥିଲେ। ଆମେ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏହି ସ୍ଥିତିକୁ ବଦଳାଇଛୁ । ଆମ ସରକାର ଯେଭଳି ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଭିତ୍ତିଭୂମି ନିର୍ମାଣ କରୁଛନ୍ତି, ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଏହାର ସାକ୍ଷୀ ଅଟନ୍ତି, ଏହା ଅଭୁତପୂର୍ବ ।
ସାଥୀମାନେ
ଆଜି ଆମେ ଯେଉଁ ଦୁନିଆରେ ରହୁଛୁ ତାହା ଅନେକ ଅନିଶ୍ଚିତତାରେ ମଧ୍ୟରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ । ଆଉ ବିଶ୍ୱରେ ଭାରତ ଏଭଳି ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଓ ସ୍ଥିରତା ଆସିବା ହେଉଛି ଏକ ବ୍ୟତିକ୍ରମ । ଏଭଳି ଅନିଶ୍ଚିତତା ସମୟରେ ମଧ୍ୟ ଭାରତର ବୈଦେଶିକ ମୁଦ୍ରା ଭଣ୍ଡାର ଯଥେଷ୍ଟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଆଜି ଯେତେବେଳେ ସବୁ ଦେଶ ନିମ୍ନ ଅଭିବୃଦ୍ଧି କିମ୍ବା ଉଚ୍ଚ ମୁଦ୍ରାସ୍ଫୀତି ସହ ସଂଘର୍ଷ କରୁଛନ୍ତି। ଏଭଳି ପରିସ୍ଥିତିରେ ଭାରତ ହେଉଛି ଏକମାତ୍ର ଦେଶ ଯେଉଁଠାରେ ଉଚ୍ଚ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଓ ନିମ୍ନ ମୁଦ୍ରାସ୍ଫୀତି ରହିଛି। ଏତେ ବଡ଼ ମହାମାରୀ ସତ୍ତ୍ୱେ ଭାରତର ଆର୍ଥିକ ବିବେକ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ଏକ ଆଦର୍ଶ। ଗ୍ଲୋବାଲ ଗୁଡ୍ ଆଣ୍ଡ ସର୍ଭିସ୍ ଏକ୍ସପୋର୍ଟରେ ଭାରତର ଅବଦାନ କ୍ରମାଗତ ଭାବେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି। ଆଜି ବିଶ୍ୱ ଅଭିବୃଦ୍ଧିରେ ଭାରତର ଅଂଶ ୧୬ ପ୍ରତିଶତକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଏବଂ ଆପଣମାନେ ଧ୍ୟାନ ଦେବା ଉଚିତ ଯେ ଭାରତ ଏହି ଅଭିବୃଦ୍ଧି ହାସଲ କରିଛି ଯେତେବେଳେ ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଅର୍ଥନୀତିକୁ ଅନେକ ସଙ୍କଟ ଝଟକା ଦେଇଥିଲା, ଏହା ମଧ୍ୟ ଆମ କାର୍ଯ୍ୟକାଳ ରେ ଏକ ସମସ୍ୟା ଥିଲା । ୧୦୦ ବର୍ଷର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ମହାମାରୀ, ପୃଥିବୀର ବିଭିନ୍ନ ଦେଶରେ ଯୁଦ୍ଧ ସ୍ଥିତି, ଭାରତରେ ବଡ଼ ବଡ଼ ପ୍ରାକୃତିକ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ- କେତେବେଳେ ବାତ୍ୟା, କେତେବେଳେ ମରୁଡ଼ି, କେତେବେଳେ ଭୂମିକମ୍ପ। ଆମେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ସଙ୍କଟର ମୁକାବିଲା କରିଥିଲୁ, ସବୁ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜର ସମାଧାନ କରିଥିଲୁ। ଯଦି ଏହି ସଙ୍କଟ ନ ଥାଆନ୍ତା, ତେବେ ଭାରତ ଆଜି ଯେଉଁ ଠାରେ ପହଞ୍ଚିଛି, ତା'ଠାରୁ ଅଧିକ ଉଚ୍ଚତାରେ ଥାଆନ୍ତା ଏବଂ ମୁଁ ମୋର ବିଶ୍ୱାସ, ମୋର ଅଭିଜ୍ଞତା ଆଧାରରେ ଏହା କହୁଛି ।
ସାଥୀମାନେ
ଆଜି ଦେଶ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ସଂକଳ୍ପ ନେଇ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି। ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ୨୫କୋଟି ନିୟୁତ ଲୋକ ଦାରିଦ୍ର୍ୟରୁ ମୁକୁଳିଛନ୍ତି । ଆମେ ଦେଶର ନାଗରିକଙ୍କ ସହଜ ଜୀବନଧାରଣ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଉଛୁ, ଆମେ ଦେଶର ନାଗରିକଙ୍କ ଜୀବନର ଗୁଣବତ୍ତା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଉଛୁ ।
ସାଥୀମାନେ
ଶିଳ୍ପ ୪.୦କୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଆମେ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତି ଉପରେ ଅଧିକ ଧ୍ୟାନ ଦେଇଛୁ। ଆଜି ଦେଶର ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ମନୋଭାବ ରହିଛି ଯେ ସେମାନଙ୍କୁ ନିଜେ କିଛି କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନା ହେଉ, ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଅଭିଯାନ ହେଉ, ଷ୍ଟାଣ୍ଡ ଅପ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ହେଉ, ସେମାନେ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ ବହୁତ ସାହାଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି। ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନା ସହାୟତାରେ ୮ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ସାଥୀ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ବ୍ୟବସାୟ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି। ଆଜି ଦେଶରେ ପ୍ରାୟ ୧ ଲକ୍ଷ ୪୦ ହଜାର ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ରହିଛି। ଏବଂ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଯୁବକ ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ କାମ କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ନୂଆ ନୂଆ ଦୁଃସାହସିକ କାର୍ଯ୍ୟ ହାତକୁ ନେଉଛନ୍ତି । ଏହି ବଜେଟରେ ଘୋଷଣା କରାଯାଇଥିବା ୨ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ପିଏମ ପ୍ୟାକେଜକୁ ଚାରିଆଡ଼େ ପ୍ରଶଂସା କରାଯାଉଛି, ଏହାକୁ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଉଛି । ଏହା ଦ୍ୱାରା ୪ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଯୁବକ ସିଧାସଳଖ ଉପକୃତ ହେବେ। ଏହି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ୟାକେଜ ସାମଗ୍ରିକ ଏବଂ ବ୍ୟାପକ ଅଟେ । ଏହା ଖଣ୍ଡ ହୋଇ ନାହିଁ, ଏହା ପରସ୍ପର ସହ ଜଡିତ,ଆରମ୍ଭରୁ ଶେଷ ହେଉଛି ଏକ ସମାଧାନ | ଏହାର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ସ୍ପଷ୍ଟ ଯେ ଭାରତ ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତା କରିବା ଉଚିତ, ଭାରତର ଉତ୍ପାଦ ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ପ୍ରତିଯୋଗିତାମୂଳକ ହେବା ଉଚିତ ଏବଂ ଏହା କେବଳ ଗୁଣବତ୍ତା ଦୃଷ୍ଟିରୁ ନୁହେଁ ବରଂ ମୂଲ୍ୟ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତା କରିବା ଉଚିତ୍ । ଆମ ର ଯୁବବର୍ଗଙ୍କ ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି, ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରଦର୍ଶନ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ସହଜରେ ରୋଜଗାର ଯୋଗାଇବା ପାଇଁ ଆମେ ଏକ ଇଣ୍ଟର୍ନସିପ୍ ଯୋଜନା ଆଣିଛୁ । ଆମେ ଏହା ମଧ୍ୟ ଯତ୍ନ ନେଇଛୁ ଯେ ଆପଣଙ୍କ ଭଳି ଲୋକମାନେ ଯେଉଁମାନେ ରୋଜଗାର ସୃଷ୍ଟି ରେ ଜଡିତ ଅଛନ୍ତି ସେମାନେ ଯେପରି ବ୍ୟାପକ ପରିମାଣରେ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପାଇବେ । ସେଥିପାଇଁ ସରକାର ଇପିଏଫଓ ଯୋଗଦାନରେ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି ।
ସାଥୀମାନେ
ଆମ ସରକାରଙ୍କ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଓ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଅତ୍ୟନ୍ତ ସ୍ପଷ୍ଟ। ଆମ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦିଗରେ କୌଣସି ବିଭ୍ରାଟ ନାହିଁ। ପ୍ରଥମେ ଏକ ରାଷ୍ଟ୍ର ହେବା ପାଇଁ ଆମର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ହେଉ, ଏହା ୫ ଟ୍ରିଲିୟନ ଡଲାର ଅର୍ଥନୀତିର ସମାଧାନ ହେଉ, ଏହା ଏକ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣତା ଆଭିମୁଖ୍ୟ ହାସଲ କରିବାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉ, ଏହା ଶୂନ୍ୟ ପ୍ରଭାବ ଶୂନ୍ୟ ତ୍ରୁଟିର ବିଷୟ ହେଉ, ସେ ଭାରତକୁ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ କରିବା ଆମର ଦୃଢ ସଂକଳ୍ପ ହେଉ କିମ୍ବା ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ଏକ ବିଶାଳ ସଂକଳ୍ପ ପାଇଁ ଆମର ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ଦୌଡ ହେଉ । ଏଥିପାଇଁ ଆମେ ପୂରା ଧ୍ୟାନ ଦେଇ କାମ କରୁଛୁ। ଆମେ ସବୁବେଳେ ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ କରୁ, ଏହାର ଅଗ୍ରଗତି ର ସମୀକ୍ଷା କରୁ । ସରକାରଙ୍କ ଆଭିମୁଖ୍ୟ, ବିକାଶ ପ୍ରତି ଆମର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ବିଷୟରେ ଆପଣମାନେ ଭଲ ଭାବରେ ଜାଣିଛନ୍ତି। ପ୍ରତିଥର ଆମେ ନୂଆ ମାଇଲ ପଥର ତିଆରି କରୁଛୁ। ତେଣୁ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସାକାର କରିବା ପାଇଁ ଶିଳ୍ପ ଜଗତରୁ ମୋର ଏହି ଅପେକ୍ଷା ରହିବ ଯେ, ସରକାର କାନ୍ଧରେ କାନ୍ଧ ମିଳାଇ କାମ କରିବ ବୋଲି ମୁଁ ଆଶା କରୁଛି, ସରକାରକୁ ପଛରେ ପକାଇ ଜିତିବା ଆପଣଙ୍କ ଠାରୁ ଏହା ମୋର ଆଶା । ପିଏମ ପ୍ୟାକେଜର ଘୋଷଣା, ଆମେ ଦୁହେଁ, ସରକାର ହୁଅନ୍ତୁ କିମ୍ବା ଶିଳ୍ପ, ଆମକୁ ଏକ ମିଳିତ ଦାୟିତ୍ୱ ଭାବରେ ଏହାକୁ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ନେବାକୁ ପଡିବ । ଆପଣଙ୍କ ଉପରେ ମୋର ପୂରା ବିଶ୍ୱାସ ଅଛି ।
ସାଥୀମାନେ
ଏହି ବଜେଟର ଆଉ ଏକ ଦିଗ ଅଛି ଯାହା ଆମର ବିକଶିତ ଭାରତର ଯାତ୍ରାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ । ଏହି ବିଷୟ ଟି ହେଉଛି - ଉତ୍ପାଦନ । ଆପଣ ସମସ୍ତେ ଦେଖିଛନ୍ତି ଯେ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତର ଉତ୍ପାଦନ ଇକୋସିଷ୍ଟମ କିପରି ବଦଳିଯାଇଛି । ଆମେ ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଭଳି ଏକ ମହତ୍ୱାକାଂକ୍ଷୀ ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲୁ, ଆମେ ଅନେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏଫଡିଆଇ ନିୟମକୁ ସରଳୀକରଣ କରିଥିଲୁ । ଆମେ ମଲ୍ଟି ମୋଡାଲ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ ପାର୍କ ସୃଷ୍ଟି କରିଛୁ, ୧୪ଟି କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ପିଏଲଆଇ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରିଛୁ । ଏଭଳି ନିଷ୍ପତ୍ତି ମାନୁଫାକ୍ଚରିଂ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସକୁ ଏକ ନୂତନ ଶିଖରକୁ ନେଇଯାଇଛି। ଏବେ ଚଳିତ ବଜେଟରେ ଦେଶର ୧୦୦ଟି ବଡ଼ ସହର ନିକଟରେ ନିବେଶ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ "ପ୍ଲଗ୍ ଆଣ୍ଡ ପ୍ଲେ" ଇଣ୍ଡଷ୍ଟ୍ରିଆଲ ପାର୍କ ନିର୍ମାଣ କରିବାକୁ ଘୋଷଣା କରାଯାଇଛି । ଏହି ୧୦୦ଟି ସହର ବିକଶିତ ଭାରତର ନୂତନ ଅଭିବୃଦ୍ଧି କେନ୍ଦ୍ରରେ ପରିଣତ ହେବ। ସରକାର ବର୍ତ୍ତମାନର ଶିଳ୍ପ କରିଡରଗୁଡ଼ିକୁ ମଧ୍ୟ ଆଧୁନିକୀକରଣ କରିବେ। ଏମଏସଏମଇ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଆମର ଅଧିକ ଫୋକସ ରହିଛି । ଏହା କୋଟି କୋଟି ଲୋକଙ୍କୁ ରୋଜଗାର ଯୋଗାଉଛି। ସରକାର ଏମଏସଏମଇଗୁଡିକର ଆହ୍ୱାନର ମୁକାବିଲା କରିବା ସହିତ ସେମାନଙ୍କୁ ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି। ଏମଏସଏମଇଗୁଡ଼ିକ ଯେପରି ଆବଶ୍ୟକ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ପୁଞ୍ଜି ଏବଂ ଋଣ ପାଇବେ, ସେମାନଙ୍କର ଅନୁପାଳନ ବୋଝ ଏବଂ ଟିକସ ହ୍ରାସ ପାଇବ, ସେମାନଙ୍କ ର ବଜାର ଉପଲବ୍ଧତା ଏବଂ ସମ୍ଭାବନା ଭଲ ହେବ ଏବଂ ଏମଏସଏମଇଗୁଡ଼ିକୁ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ରୂପ ଦିଆଯିବ, ତାହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଆମେ ୨୦୧୪ ରୁ ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛୁ । ଚଳିତ ବଜେଟରେ ମଧ୍ୟ ଏମଏସଏମଇ ପାଇଁ ଏକ ନୂଆ କ୍ରେଡିଟ୍ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ସ୍କିମ୍ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି ।
ସାଥୀମାନେ
ବଜେଟ୍ ଆସିଲେ ଅନେକ ସମୟରେ କିଛି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରସଙ୍ଗକୁ ନେଇ ଚର୍ଚ୍ଚା ହୋଇଥାଏ। ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନର ଅଧିକାଂଶ ଆଲୋଚନା ଗଣମାଧ୍ୟମ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ଏବଂ ତାହା ମଧ୍ୟ ଏଜେଣ୍ଡା ଭିତ୍ତିକ । ଯେତେବେଳେ ଶାନ୍ତ ବାତାବରଣ ରହିଥାଏ ସେତେବେଳେ ଯାଇ ପରିସ୍ଥିତି ଆଡ଼କୁ ଗଭୀର ଦୃଷ୍ଟି ଯାଇଥାଏ। ଅନେକ ସମୟରେ ସମ୍ପୃକ୍ତ ଶିଳ୍ପ କିମ୍ବା ବିଶେଷଜ୍ଞମାନେ ମଧ୍ୟ ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରତି ଟିକିଏ ଧ୍ୟାନ ଦିଅନ୍ତି, ସେମାନେ ମଧ୍ୟ ଏ ବିଷୟରେ କଥା ହୁଅନ୍ତି । କିନ୍ତୁ ମୁଁ ଅନୁଭବ କରୁଛି ଯେ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବାରମ୍ବାର ଏଭଳି କଥା ଦୋହରାଇବା ଜରୁରୀ, ମାଇକ୍ରୋ ସ୍ତରରେ ଏହାର ବିଶ୍ଳେଷଣ ମଧ୍ୟ ଜରୁରୀ । ବର୍ତ୍ତମାନ ବଜେଟରେ ଆଣବିକ ଶକ୍ତି ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ବ୍ୟୟବରାଦ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି । ଆମେ କୃଷିକ୍ଷେତ୍ରରେ ଡିଜିଟାଲ ସାର୍ବଜନୀନ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ଯାଉଛୁ । ଆମେ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଜମି ଗୁଡିକ ନମ୍ବର ଦେବା ପାଇଁ ଜମି ଆଧାର କାର୍ଡ ମଧ୍ୟ ଦେବାକୁ ଯାଉଛୁ । ମହାକାଶ ଅର୍ଥନୀତି ପାଇଁ ୧୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଭେଞ୍ଚର-କ୍ୟାପିଟାଲର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି। ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଖଣିଜ ମିଶନ କୁ ମଧ୍ୟ ବଜେଟରେ ଘୋଷଣା କରାଯାଇଛି । ଆମେ ଖୁବଶୀଘ୍ର ଖଣି ଖନନର ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ନିଲାମ ଆରମ୍ଭ କରିବାକୁ ଯାଉଛୁ । ଏହି ସବୁ ଘୋଷଣା ପ୍ରଗତିର ନୂଆ ବାଟ ଖୋଲିବ ଏବଂ ନୂଆ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ।
ସାଥିମାନେ,
ଆଜି ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ଅର୍ଥନୀତି ରେ ପରିଣତ ହେବାକୁ ଯାଉଥିବା ବେଳେ ନୂତନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ସମ୍ଭାବନା ସୃଷ୍ଟି ହେଉଛି । ବିଶେଷ କରି ଆମର ସୂର୍ଯ୍ୟୋଦୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ। ଆପଣ ଜାଣନ୍ତି, ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ହେଉଛି ବର୍ତ୍ତମାନ, ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ହେଉଛି ଭବିଷ୍ୟତ । ଆଜି ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ମୂଲ୍ୟ ଶୃଙ୍ଖଳାରେ ଯେ କୌଣସି ଦେଶ ନିଜର ସ୍ଥାନ ତିଆରି କରିବ, ଭବିଷ୍ୟତରେ ଏହା ଏକ ବଡ଼ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବ। ଆଉ ସେଥିପାଇଁ ଆମେ ଭାରତରେ ଏହି ଇଣ୍ଡଷ୍ଟ୍ରିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେଉଛୁ । ସେହିଭଳି ଆମେ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଉତ୍ପାଦନକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛୁ। ଆଜି ମୋବାଇଲ ଉତ୍ପାଦନ ବିପ୍ଳବର ଯୁଗ। ଏକଦା ମୋବାଇଲ ଫୋନ୍ ଆମଦାନୀ କରୁଥିବା ଭାରତ ଆଜି ବିଶ୍ୱର ଶ୍ରେଷ୍ଠ ମୋବାଇଲ୍ ନିର୍ମାତା ଏବଂ ରପ୍ତାନିକାରୀ ଦେଶରେ ସ୍ଥାନ ପାଇଛି। ଭାରତରେ ଆମେ ସବୁଜ ନିଯୁକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ଏକ ବିରାଟ ରୋଡମ୍ୟାପ୍ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଛୁ । ସବୁଜ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ, ଇଲେକ୍ଟ୍ରିକ୍ ଯାନ, ଏଭଳି ଅନେକ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଆମେ ଆଗେଇ ନେଉଛୁ। ପିଏମ ସୂର୍ଯ୍ୟଘର ଯୋଜନା ଏତେ ବଡ ଯୋଜନା, ଏତେ ସଂଖ୍ୟକ ଭେଣ୍ଡରଙ୍କ ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି ଏବଂ ସରକାର ପ୍ରତି ଘରକୁ ୭୫ ହଜାର ଟଙ୍କା ଦେବାକୁ ଯାଉଛନ୍ତି । ଏହା ନିଜେ ଏକ ବଡ଼ ବିପ୍ଳବ ହେବାକୁ ଯାଉଛି। ଏହି ବଜେଟରେ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଶକ୍ତି ପାଇଁ ନିଆଯାଇଥିବା ପଦକ୍ଷେପକୁ ନେଇ ଅନେକ ଆଲୋଚନା ହେଉଛି । ଆଜିର ଯୁଗରେ ଉଭୟ ଶକ୍ତି ନିରାପତ୍ତା ଏବଂ ଶକ୍ତି ପରିବର୍ତ୍ତନ ଅର୍ଥନୀତି ଏବଂ ପରିବେଶ ପାଇଁ ସମାନ ଭାବରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ | କିନ୍ତୁ ଏହା ସହିତ ଆମେ ଛୋଟ ପରମାଣୁ ରିଏକ୍ଟର ଉପରେ କାମ କରୁଛୁ । ଏହା ଦ୍ୱାରା କେବଳ ଶକ୍ତି ଉପଲବ୍ଧତା ଆକାରରେ ଶିଳ୍ପ ଉପକୃତ ହେବ ନାହିଁ, ବରଂ ଏହି କ୍ଷେତ୍ର ସହ ଜଡିତ ସମଗ୍ର ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳାକୁ ବ୍ୟବସାୟର ନୂତନ ସମ୍ଭାବନା ମଧ୍ୟ ମିଳିବ । ଆମର ଉଦ୍ୟୋଗ ଏବଂ ଉଦ୍ୟୋଗୀମାନେ ସର୍ବଦା ଦେଶର ବିକାଶ ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଦେଖାଇଛନ୍ତି । ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ମୁଁ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିବା ସମସ୍ତ କ୍ଷେତ୍ରରେ, ଆପଣ ଭାରତକୁ ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଖେଳାଳି କରିବାକୁ ଯାଉଛନ୍ତି । ଏବଂ ଏହା କେବଳ ମୋ ପାଇଁ 'ଗ୍ଲୋବାଲ ପ୍ଲେୟାର' ଶବ୍ଦ ନୁହେଁ....... ମୁଁ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବେ ସ୍ଵୀକାର କରୁଛି ବିଶ୍ୱାସ କରେ ଯେ ମୋ ଦେଶ ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଖେଳାଳି ହେବ |
ସାଥୀମାନେ
ଆମ ସରକାରଙ୍କର ରାଜନୈତିକ ଇଚ୍ଛାଶକ୍ତିର ଅଭାବ ନାହିଁ ଏବଂ ଆପଣମାନେ ମଧ୍ୟ ଏହା ସହିତ ପରିଚିତ। ଆମ ପାଇଁ ଦେଶ ଓ ଦେଶବାସୀଙ୍କ ଆକାଂକ୍ଷା, ସେମାନଙ୍କଆକାଂକ୍ଷା ଆମ ପାଇଁ ସର୍ବୋପରି। ମୁଁ ଭାରତର ଶିଳ୍ପ ତଥା ବେସରକାରୀ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଭାରତର ବିକାଶ ର ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ମାଧ୍ୟମ ଭାବରେ ବିବେଚନା କରୁଛି। ମୁଁ ଆପଣଙ୍କ ଭଳି ସାଥୀ, ସମ୍ପତ୍ତି ସୃଷ୍ଟିକାରୀଙ୍କୁ ଭାରତର ଅଭିବୃଦ୍ଧି କାହାଣୀର ମୁଖ୍ୟ ଚାଳକ ଶକ୍ତି ଭାବରେ ବିବେଚନା କରୁଛି । ଏବଂ ଲାଲକିଲ୍ଲାରୁ ମଧ୍ୟ ମୁଁ ଗର୍ବର ସହ ଏହା ଉଲ୍ଲେଖ କରିବାକୁ ପଛଘୁଞ୍ଚା ଦେଉନାହିଁ ।
ସାଥୀମାନେ
ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱର ନଜର ଆଜି ଭାରତ ଉପରେ, ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କ ଉପରେ । ଆଜି ଭାରତର ନୀତି, ଭାରତର ଆନୁଗତ୍ୟ, ଭାରତର ସଂକଳ୍ପ, ଭାରତ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଏବଂ ଭାରତରେ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱର ପ୍ରଗତିର ଆଧାର ପାଲଟିଛି । ସାରା ବିଶ୍ୱର ନିବେଶକମାନେ ଏଠାକୁ ଆସିବାକୁ ଆଗ୍ରହୀ ଅଛନ୍ତି । ବିଶ୍ୱନେତାମାନେ ଭାରତ କୁ ନେଇ ସକାରାତ୍ମକତାରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ । ଭାରତୀୟ ଶିଳ୍ପ ପାଇଁ ଏହା ଏକ ବଡ଼ ସୁଯୋଗ, ଏହା ଏକ ସୁବର୍ଣ୍ଣ ସୁଯୋଗ। ଆମକୁ ଏହି ସୁଯୋଗ ହାତଛଡ଼ା କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ ନାହିଁ। ନୀତି ଆୟୋଗବୈଠକରେ ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀମାନଙ୍କ ସହ ବୈଠକ କରିଥିଲି, ସେତେବେଳେ ମୁଁ ସେମାନଙ୍କୁ କହିଛି ଯେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟ ଏକ ନିବେଶକ ଅନୁକୂଳ ଚାର୍ଟର ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ଉଚିତ୍ । ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ କୁ ଆକୃଷ୍ଟ କରିବା ପାଇଁ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ସୁସ୍ଥ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ହେବା ଦରକାର । ଏବଂ ମୁଁ ଚାହୁଁନାହିଁ ଯେ ମୋ ଦେଶର ଗୋଟିଏ ବି ରାଜ୍ୟ ପଛରେ ରହୁ । ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ପାଇଁ ନୀତିରେ ଅଧିକ ସ୍ପଷ୍ଟତା ଆଣନ୍ତୁ, ଉତ୍ତମ ପରିବେଶ ସୃଷ୍ଟି କରନ୍ତୁ, ସୁଶାସନ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପଦକ୍ଷେପରେ ଉପଲବ୍ଧ ହେବା ଦରକାର ଯାହା ଦ୍ୱାରା ନିବେଶକମାନେ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟକୁ ଯାଇପାରିବେ ।
ସାଥୀମାନେ
ବିଗତ ୧୦ ବର୍ଷର ଅଭିଜ୍ଞତା ଆଧାରରେ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ପରିସ୍ଥିତିକୁ ନିକଟରୁ ଜାଣିବା ପରେ ମୁଁ ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଶ୍ୱାସର ସହ କହୁଛି ଯେ ଯେତେବେଳେ ଦେଶ ସ୍ୱାଧୀନତାର ଶତବାର୍ଷିକୀ ପାଳନ କରିବ, ଯେତେବେଳେ ଭାରତର ସ୍ୱାଧୀନତାର ୧୦୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ତ୍ତି ପାଳନ କରିବ ଆମେ ସେହି ଶତାବ୍ଦୀକୁ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ଭାବରେ ପାଳନ କରିବୁ । ଆମେ ଏକ ଗରିବ ଦେଶ ଭାବରେ ମୁକ୍ତ ହୋଇଥିଲୁ, ଆମକୁ ଲୁଟ୍ କରାଯାଇଥିଲା । ଦୁନିଆରେ ଯିଏ ଲୁଟ୍ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଥିଲା ସେ ଲୁଟ୍ କରୁଥିଲା, ଶେଷ ମୁହୂର୍ତ୍ତ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଲୁଟ୍ ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ତା'ପରେ ଆମେ ଆମର ଯାତ୍ରା ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲୁ । ୧୦୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆମେ ସମସ୍ତ ବାଧାବିଘ୍ନକୁ ଅତିକ୍ରମ କରି ଏବଂ ଆମର ସଂକଳ୍ପ ପୂରଣ କରି ଭାରତର ବିକାଶକୁ ଏକ ଶତାବ୍ଦୀ ପାଳନ କରିବୁ । ଆମେ ବଞ୍ଚିଥାଉ କି ଆମର ଆଗାମୀ ପିଢି ଆଗାମୀ ବିକଶିତ ଭାରତ ପାଇଁ ଗର୍ବର ସହ ବଞ୍ଚିବାର ଏହି ସ୍ୱପ୍ନ ନେଇ ଚାଲିଛନ୍ତି ଆମ ପିଢ଼ି । ଆସନ୍ତୁ ଆମେ ସମସ୍ତେ ମିଳିମିଶି ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା, ଆମ ଭାରତର ବିକାଶ କରିବା ଏବଂ ଏହି ସଂକଳ୍ପକୁ ସେହି ସଫଳତା ରେ ପହଞ୍ଚାଇବା ପାଇଁ, ଭଗବାନ ଆପଣଙ୍କୁ ଜୀବନରେ ଯାହା ବି ଦେଇଛନ୍ତି, ଆମେ ସମାଜ ଏବଂ ଦେଶକୁ ସର୍ବୋତ୍ତମ ସେବା ପ୍ରଦାନ କରିବା ଉଚିତ୍ । ଏହି ଭାବନା ସହିତ ମୁଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି ।
ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ-ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ!