Prime Minister's Office
PM inaugurates 46th Session of World Heritage Committee at Bharat Mandapam, New Delhi
“India is committed to promoting global cooperation and engaging local communities towards heritage conservation efforts”
“India is so ancient that every point of the present here tells the story of some glorious past”
“Return of ancient heritage artifacts is a display of global generosity and respect for history”
“Maidam, first entry in the UNESCO World Heritage list from Northeast are special due their uniqueness”
“India's heritage is not just a history. India's heritage is also a science”
“The history of India and Indian civilization are much older and broader than the common understanding of history”
“It is India’s clarion call to the world to come together to promote each others’ heritage and amplify the spirit of human welfare”
“India's vision is - development as well as heritage- Vikas bhi Virasat bhi”
21 JUL 2024 8:49PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi inaugurated the 46th Session of the World Heritage Committee at Bharat Mandapam in New Delhi today. The World Heritage Committee meets annually and is responsible for managing all matters on World Heritage and deciding on sites to be inscribed on the World Heritage list. India is hosting the World Heritage Committee Meeting for the first time. The Prime Minister also took a walkthrough of various exhibitions showcased on the occasion.
Addressing the occasion, the Prime Minister noted the auspicious occasion of Guru Purnima and conveyed his best wishes to all citizens. He expressed delight that the World Heritage Committee meeting is commencing on such an auspicious day and India is hosting the event for the first time. The Prime Minister extended a warm welcome to all the dignitaries and guests from around the world, especially the Director General of UNESCO, Ms Audrey Azoulay and expressed confidence that the World Heritage Committee meeting will script new records in history similar to other global meets in India.
Referring to the artifacts returned from abroad the Prime Minister mentioned that more than 350 heritage items have been brought back in recent times. “This return of ancient heritage artifacts is a display of global generosity and respect for history”, the Prime Minister said. He also pointed out the growing research and tourism opportunities in the field as the technology progresses.
Applauding the World Heritage Committee, the Prime Minister said that hosting this program is a matter of pride for India. He highlighted that North East India’s historic Maidam has been nominated to enter UNESCO’s popular World Heritage List. “This is India’s 43rd World Heritage Site and North East India’s first heritage to get the status of Cultural World Heritage,” Shri Modi said, expressing belief that Maidam with its unique cultural significance will become more popular and gain more traction after bagging a place in the list.
The Prime Minister said that the presence of experts from all around the world showcases the scope and capability of the Summit. He emphasized that the organization is being hosted on the land which is one of the oldest living civilizations in the world. Noting that the world holds various centers of heritage, the Prime Minister threw light on India’s ancient eras and said, “India is so ancient that every point of time in the present moment is a reflection of its glorious past.” Referring to the capital of India, New Delhi, the Prime Minister said that it is the center of thousands of years of heritage and one can find heritage and history at every step of the way. He gave the example of the 2000-year-old Iron Pillar which has been rust-resistant and gives a glimpse of India’s metallurgical prowess in the past. “India’s heritage is not merely history, but also science”, he said. He also noted that India’s heritage is witness to the journey of top-notch engineering as he mentioned the 8th century Kedarnath temple situated at an altitude of 3500 meters which remains a challenging place for infrastructure development today due to incessant snowfall during winter. He also touched upon Brihadeeswara Temple in the South of India built by Raja Chola and its marvelous architectural layout and idol.
The Prime Minister also mentioned Dholavira and Lothal in Gujarat. Dholavira, famed for its urban planning and water management systems as ancient as 3000 BC to 1500 BC. Similarly, Lothal had amazing planning for the citadel and lower planning and an elaborate network of streets and drainage.
The Prime Minister asserted “India’s history and sense of history are older and more elaborate than the normal, leading to the need for new perspectives to witness the past with technological developments and new discoveries”. He mentioned findings of Sinauli in Uttar Pradesh, where copper age findings are closer to Vedic Age rather than the Indus Valley Civilization. He talked about the discovery of a 4000-year-old horse-driven chariot. Such discoveries stress that in order to know India, there is a need for prejudice-free new concepts, the Prime Minister said, inviting the gathering to be part of this new stream.
Underlining the significance of heritage, the Prime Minister said, “Heritage is not only history. Rather a shared consciousness of humanity. Whenever we look at historical sites, it lifts our mind from the current geo-political factors.” He encouraged people to use this potential of heritage for the betterment of the world, using them to connect hearts. “It is India’s clarion call to the world to come together to promote each others’ heritage and amplify the spirit of human welfare, encourage tourism and create more job opportunities through the 46th World Heritage Committee meeting,” Shri Modi added.
Recalling a time when heritage was ignored in the pursuit of development, the Prime Minister said today, India’s vision is development as well as heritage- Vikas bhi Virasat bhi. Elaborating on the pride in heritage pledge during the last 10 years, the Prime Minister mentioned unprecedented steps such as Kashi Viswanath Corridor, Shri Ram Mandir, Modern Campus of ancient Nalanda University. “This resolve of India regarding heritage is linked with the feeling of serving the entire humanity. Indian culture talks about us, not just about self”, he added.
Emphasizing India’s effort to be a partner in global welfare, the Prime Minister mentioned the global embrace of Yoga and Ayurveda, the scientific heritage of India. He also recalled the theme of the G-20 Summit hosted by India - One World, One Family, One Future. In line with India’s vision of ‘Vasudhaiva Kutumbakam’ the Prime Minister touched upon the promotion of Millets and initiatives like the International Solar Alliance and Mission LiFE
The Prime Minister reiterated that India considers the preservation of global heritage as its responsibility. That is why, the Prime Minister said, we are cooperating for heritage conservation in the countries of the Global South along with Indian heritage. He mentioned heritage sites like Angkor Wat in Cambodia, Cham Temples in Vietnam, and Stupa in Bagan, Myanmar and announced that India will contribute 1 million dollars to the UNESCO World Heritage Centre to be used for capacity building, technical assistance and conservation of world heritage sites. He underlined that this money will be useful for the countries of the Global South. He also informed that a certificate program in World Heritage Management is also being started for young professionals in India. The Prime Minister expressed confidence that India’s cultural and creative industry will become a big factor in global growth.
Concluding the address, the Prime Minister urged all foreign guests and dignitaries to explore India and informed them about a tour series for iconic heritage sites for their convenience. He expressed confidence that their experiences in India would make for a memorable trip.
Union Minister for External Affairs, Dr S Jaishankar, Union Minister for Culture; and Tourism, Shri Gajendra Singh Shekhawat, Director General of UNESCO, Ms Audrey Azoulay, and Chairperson of World Heritage Committee, Shri Vishal Sharma were present on the occasion among others.
Background
India is hosting the World Heritage Committee Meeting for the first time. It takes place from 21 to 31 July 2024, at Bharat Mandapam in New Delhi. The World Heritage Committee meets annually and is responsible for managing all matters on World Heritage and deciding on sites to be inscribed on the World Heritage list. During this meeting, proposals for nominating new sites on the World Heritage list, State of Conservation reports of 124 existing World Heritage properties, International Assistance and Utilisation of World Heritage Funds, etc. will be discussed. The meeting will be attended by more than 2000 international and national delegates from more than 150 countries.
Along with the World Heritage Committee Meeting, the World Heritage Young Professionals’ Forum and World Heritage Site Managers’ Forum are also being held on the sidelines.
Further, various exhibitions are also being set up at Bharat Mandapam to showcase India’s culture. The Return of Treasures Exhibition showcases some of the retrieved artefacts brought back to the country. So far, more than 350 artefacts have been brought back. AR & VR technologies are also being used to provide an immersive experience for 3 world heritage sites of India: Rani ki Vav, Patan, Gujarat; Kailasa Temple, Ellora Caves, Maharashtra; and Hoysala Temple, Halebidu, Karnataka. An ‘Incredible India’ exhibition is also being set up to highlight India’s rich cultural heritage, age-old civilization, geographical diversity, and tourism destinations along with modern developments in the field of Information Technology and infrastructure.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে নতুন দিল্লীৰ ভাৰত মণ্ডপমত বিশ্ব ঐতিহ্য কমিটিৰ ৪৬ সংখ্যক অধিৱেশন উদ্বোধন কৰে
“ভাৰত বৈশ্বিক সহযোগিতাক প্ৰোৎসাহন আৰু ঐতিহ্য সংৰক্ষণৰ প্ৰচেষ্টাত স্থানীয় সমাজক জড়িতকৰণৰ বাবে অংগীকাৰবদ্ধ”
“ভাৰতৰঐতিহ্য ইমানেই প্ৰাচীন যে ইয়াত বৰ্তমানৰ প্ৰতিটো বিন্দুৱে গৌৰৱময় অতীতৰ সাক্ষ্য বহন কৰে”
“প্ৰাচীন ঐতিহ্য সামগ্ৰী উভতি অহা কাৰ্য্যই বৈশ্বিক উদাৰতা আৰু ইতিহাসৰ প্ৰতি সন্মানক প্ৰদৰ্শন কৰিছে”
“ইউনেস্ক’ৰবিশ্ব ঐতিহ্য তালিকাতউত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰপ্ৰথমস্বৰূপে মৈদামৰ প্ৰৱেশ অঞ্চলটোৰ স্বকীয়তাৰ বাবেই বিশেষ”
“ভাৰতৰ ঐতিহ্য কেৱল ইতিহাসেই নহয়। ভাৰতৰ ঐতিহ্য এক বিজ্ঞানো”
“ইতিহাসৰ সাধাৰণ ধাৰণাতকৈ ভাৰত আৰু ভাৰতীয় সভ্যতাৰ ইতিহাস বহু পুৰণি আৰু বিস্তৃত”
“পাৰস্পৰিক ঐতিহ্যক প্ৰোৎসাহন আৰু মানৱ কল্যাণৰ মনোভাৱৰবৰ্ধনৰ বাবে একত্ৰিত হ’বলৈ বিশ্বক ভাৰতে আহ্বান জনাইছে”
21 JUL 2024 8:49PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়েআজি নতুন দিল্লীস্থিত ভাৰত মণ্ডপমত বিশ্ব ঐতিহ্য কমিটিৰ ৪৬ সংখ্যক অধিৱেশন উদ্বোধন কৰে। বিশ্ব ঐতিহ্য কমিটিৰ বৈঠক বছৰি অনুষ্ঠিত হয় আৰু কমিটিখনৰ ওপৰত বিশ্ব ঐতিহ্যৰ সকলো বিষয় পৰিচালনা তথা বিশ্ব ঐতিহ্য তালিকাত অন্তৰ্ভুক্ত হ’বলগীয়া স্থানসমূহৰ ক্ষেত্ৰত সিদ্ধান্ত গ্ৰহণৰ দায়িত্ব ন্যস্ত কৰা হৈছে। ভাৰতত পোন-প্ৰথমবাৰৰ বাবে বিশ্ব ঐতিহ্য কমিটিৰ বৈঠক অনুষ্ঠিত কৰা হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে এই উপলক্ষে আয়োজিত ভিন্ন প্ৰদৰ্শনীওদৰ্শন কৰে।
এই কাৰ্য্যসূচীসম্বোধনেৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে আজি গুৰু পূৰ্ণিমাৰ শুভ দিন উপলক্ষে সকলো নাগৰিককে শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰে। তেখেতে আনন্দ প্ৰকাশেৰে কয় যে এনে এটি শুভ দিনত বিশ্ব ঐতিহ্য কমিটিৰ বৈঠক আৰম্ভ হৈছে আৰু ভাৰতে পোন-প্ৰথমবাৰৰ বাবে এই অনুষ্ঠানৰ আয়োজন কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে ইউনেস্ক’ৰ সঞ্চালক প্ৰধান শ্ৰীমতী অড্ৰে আজৌলেকে প্ৰমুখ্য কৰিবিশ্বৰ সকলো গণ্যমান্য ব্যক্তি আৰু অতিথিক উষ্ম আদৰণি জনাই বিশ্ব ঐতিহ্য কমিটিৰ এই বৈঠকে ভাৰতত অনুষ্ঠিত আন-আন বিশ্ব পৰ্য্যায়ৰ বৈঠকৰ দৰেই ইতিহাসত নতুন অভিলেখ ৰচনা কৰিব বুলি বিশ্বাস প্ৰকাশ কৰে।
বিদেশৰপৰা উভতি অহা শিল্পকৰ্ম-কৃতিৰ কথা উল্লেখেৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে শেহতীয়াকৈ ৩৫০ৰো অধিক ঐতিহ্য সামগ্ৰী ঘূৰাই অনা হৈছে। “প্ৰাচীন ঐতিহ্য সামগ্ৰীৰাজি উভতি অহা কাৰ্য্যই বৈশ্বিক উদাৰতা আৰু ইতিহাসৰ প্ৰতি সন্মানক প্ৰদৰ্শন কৰিছে”, প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয়। তেখেতে প্ৰযুক্তিৰ অগ্ৰগতিৰ লগে-লগে এই ক্ষেত্ৰখনত ক্ৰমাৎ বৃদ্ধি পোৱা গৱেষণা আৰু পৰ্যটনৰ সুযোগসমূহো আঙুলিয়াই দিয়ে।
বিশ্ব ঐতিহ্য কমিটিৰশলাগ লৈ প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে এই কাৰ্য্যসূচীৰ আয়োজন কৰাটো ভাৰতৰ বাবে একগৌৰৱৰ বিষয়। তেখেতেউল্লেখ কৰে যে উত্তৰ-পূব ভাৰতৰ ঐতিহাসিক মৈদামক ইউনেস্ক’ৰ জনপ্ৰিয় বিশ্ব ঐতিহ্য তালিকালৈ মনোনীত কৰা হৈছে। “এয়া ভাৰতৰ ৪৩ সংখ্যক বিশ্ব ঐতিহ্য ক্ষেত্ৰ আৰু উত্তৰ-পূব ভাৰতৰ প্ৰথম ঐতিহ্য যিয়ে সাংস্কৃতিক বিশ্ব ঐতিহ্যৰ মৰ্য্যাদা লাভ কৰিছে“, শ্ৰী মোদীয়ে কয়।তেখেতে বিশ্বাস প্ৰকাশেৰে কয় যে স্বকীয় সাংস্কৃতিক ঐতিহ্যৰে সমৃদ্ধ মৈদামেএই তালিকাত স্থান লাভৰ পিছত এই ঐতিহ্য অধিক জনপ্ৰিয় হৈ উঠিব আৰু অধিক দৰ্শনাৰ্থীক আকৰ্ষণ কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে বিশ্বৰ ভিন্ন প্ৰান্তৰপৰা বিশেষজ্ঞসকলৰ উপস্থিতিয়ে এই সন্মিলনৰ পৰিসৰ আৰু সামৰ্থ্যক প্ৰদৰ্শন কৰিছে। তেখেতেদৃঢ়তাৰে কয় যে এই সংগঠনটোক বিশ্বৰ অন্যতম পুৰণি প্ৰাণৱন্ত সভ্যতাৰ ভূমিত আতিথ্য প্ৰদান কৰা হৈছে। বিশ্বই ঐতিহ্যৰ ভিন্ন কেন্দ্ৰ ধাৰণ কৰা বুলি উল্লেখেৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে ভাৰতৰ প্ৰাচীন যুগ সম্পৰ্কে আলোকপাতেৰে কয়, “ভাৰতৰঐতিহ্য ইমানেই প্ৰাচীন যে ইয়াত বৰ্তমানৰ প্ৰতিটো বিন্দুৱে গৌৰৱময় অতীতৰ সাক্ষ্য বহন কৰে।” ভাৰতৰ ৰাজধানী নতুন দিল্লীৰ কথা উল্লেখেৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে এয়া হাজাৰ-হাজাৰ বছৰ পুৰণি ঐতিহ্যৰ কেন্দ্ৰ আৰু ইয়াৰ প্ৰতিটো কোণতে ঐতিহ্য তথা ইতিহাসৰঅনুৰণন ঘটে। তেখেতে ২০০০ বছৰীয়া লৌহ স্তম্ভ (Iron Pillar)ৰ উদাহৰণ দাঙি ধৰি কয় যেএই ঐতিহ্যইভাৰতৰ বিগত সময়ৰ মামৰ-প্ৰতিৰোধী আৰু ধাতুবিদ্যাৰ দক্ষতাৰ আভাস দাঙি ধৰিছে। “ভাৰতৰ ঐতিহ্য কেৱল ইতিহাসেই নহয়। ভাৰতৰ ঐতিহ্য এক বিজ্ঞানো”, তেখেতে কয়। তেখেতে লগতে উল্লেখ কৰে যে ভাৰতৰ ঐতিহ্য শীৰ্ষ মানৰ অভিযান্ত্ৰিকতাৰ পৰিক্ৰমাৰ এক সাক্ষী। তেখেতে ৩৫০০ মিটাৰ উচ্চতাত অৱস্থিত ৮ম শতিকাৰ কেদাৰনাথ মন্দিৰৰ কথা উল্লেখেৰে কয় যে শীতকালত অবিৰত বৰফ পৰা বাবে আজিও এই মন্দিৰৰআন্তঃগাঁথনি উন্নয়নৰ ক্ষেত্ৰত প্ৰত্যাহ্বানৰ সন্মুখীন হ’বলগীয়া হৈছে। তেখেতে ৰাজা চোলে নিৰ্মাণ কৰা দক্ষিণ ভাৰতৰ বৃহদীশ্বৰ মন্দিৰ আৰু ইয়াৰ আশ্চৰ্য্যকৰ স্থাপত্য বিন্যাস আৰু মূৰ্তিৰাজিৰ কথাও উল্লেখ কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে গুজৰাটৰ ধোলাভিৰা আৰু লোথালৰ কথাও উল্লেখ কৰে। খ্ৰীষ্টপূৰ্ব ৩০০০ৰ পৰা খ্ৰীষ্টপূৰ্ব ১৫০০লৈকে প্ৰাচীন নগৰ পৰিকল্পনা আৰু জল ব্যৱস্থাপনা প্ৰণালীৰ বাবে বিখ্যাত ধোলাভিৰা। একেদৰে লোথালৰ দুৰ্গটোৰ বাবে আশ্চৰ্য্যকৰ পৰিকল্পনা কৰা হৈছিল বুলি তেখেতে কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে দৃঢ়তাৰে কয়,“ভাৰতৰ ইতিহাস আৰু ইতিহাসৰ ধাৰণা স্বাভাৱিকতকৈ পুৰণি আৰু অধিক বিশদ, যাৰ বাবে প্ৰযুক্তিগত বিকাশ আৰু নতুন আৱিষ্কাৰেৰে অতীতৰ আভাস পাবলৈ এক নতুন দৃষ্টিভংগীৰ প্ৰয়োজন হৈছে।” তেখেতে উত্তৰ প্ৰদেশৰ চিনাউলীৰ অৱশেষৰাজিৰ কথা উল্লেখ কৰে।ইয়াৰ তাম্ৰ যুগৰ তথ্য সিন্ধু উপত্যকা সভ্যতাতকৈ বৈদিক যুগৰেহেমিল থকা। তেখেতে ৪০০০ বছৰ পুৰণি ঘোঁৰাচালিত ৰথ আৱিষ্কাৰৰ কথা উল্লেখ কৰে। এনে আৱিষ্কাৰে এটাকথাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে ভাৰতক চিনি পাবলৈ হ’লে পক্ষপাতিত্বমুক্ত নতুন ধাৰণাৰ প্ৰয়োজন আছে, প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে এইদৰে সদৰী কৰি উপস্থিতসকলক এই নতুন ধাৰাটোৰ অংশ হ’বলৈ আমন্ত্ৰণ জনায়।
ঐতিহ্যৰ তাৎপৰ্য্যৰ সম্পৰ্কে আলোকপাতেৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয়, “ঐতিহ্য কেৱল ইতিহাস নহয়। বৰঞ্চ এয়া মানৱতাৰ এক সহভাজিত চেতনা। আমি ঐতিহাসিক স্থানসমূহলৈচোৱা মাত্ৰেকে ই আমাৰ মনটোক বৰ্তমানৰ ভূ-ৰাজনৈতিক কাৰকৰপৰা আঁতৰাই নিয়ে।” তেখেতে ঐতিহ্যৰ এনে সম্ভাৱনাক বিশ্বৰ উন্নতিৰ বাবে ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ উৎসাহিতকৰণেৰেইয়াক হৃদয়েৰে সংযোগ কৰিবলৈ আহ্বান জনায়। শ্ৰী মোদীয়ে লগতে কয়, “৪৬ সংখ্যক বিশ্ব ঐতিহ্য কমিটিৰ বৈঠকৰ জৰিয়তে পাৰস্পৰিক ঐতিহ্যক প্ৰোৎসাহন আৰু মানৱ কল্যাণৰ মনোভাৱৰবৰ্ধনৰ বাবে একত্ৰিত হ’বলৈ বিশ্বক ভাৰতে আহ্বান জনাইছে।“
উন্নয়নৰ বাবে ঐতিহ্যক আওকাণ কৰা এচোৱা সময়ৰ কথা উল্লেখেৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে আজি কয় যে ভাৰতৰ দৃষ্টিভংগী উন্নয়নৰ লগতে ঐতিহ্য- বিকাশ ভী বিৰাসত ভী। বিগত ১০ বছৰত ঐতিহ্যৰক্ষাৰ গৌৰৱৰ বিষয়ে বিশদভাৱে উল্লেখেৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কাশী বিশ্বনাথ কৰিডৰ, শ্ৰী ৰাম মন্দিৰ, প্ৰাচীন নালন্দা বিশ্ববিদ্যালয়ৰ আধুনিক চৌহদৰ দৰে গ্ৰহণ কৰা অভূতপূৰ্ব পদক্ষেপৰাজিৰ কথা উল্লেখ কৰে। “ঐতিহ্য সন্দৰ্ভত ভাৰতৰ এই সংকল্প সমগ্ৰ মানৱ জাতিক সেৱা কৰাৰ অনুভূতিৰেসংপৃক্ত। ভাৰতীয় সংস্কৃতিয়ে আমাৰ কথা কয়, ইয়াৰ নিজৰ কথা নহয়”, তেখেতে লগতে কয়।
বিশ্ব কল্যাণৰ অংশীদাৰ হ’বলৈ ভাৰতৰ প্ৰচেষ্টাত গুৰুত্ব আৰোপেৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে ভাৰতৰ বৈজ্ঞানিক ঐতিহ্য যোগ আৰু আয়ুৰ্বেদকবিশ্বজুৰিগ্ৰহণৰ কথা উল্লেখ কৰে। ভাৰতে আয়োজন কৰা জি-২০ সন্মিলনৰ বিষয়বস্তু- এক বিশ্ব, এক পৰিয়াল, এক ভৱিষ্যতৰ কথাও তেখেতে স্মৰণ কৰে। ভাৰতৰ ‘বসুধৈৱ কুটুম্বকম’ৰ দৃষ্টিভংগীৰে সংগতি ৰাখি প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে বাজৰা আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সৌৰ মিত্ৰজোঁট তথা মিছন লাইফৰ দৰে পদক্ষেপক প্ৰোৎসাহৰ কথা উল্লেখ কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে পুনৰ কয় যে ভাৰতে বিশ্ব ঐতিহ্য সংৰক্ষণক নিজৰ দায়িত্ব বুলি গণ্য কৰে। সেইবাবেই প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয়, ভাৰতীয় ঐতিহ্যৰ লগতে গ্ল’বেল চাউথৰ দেশসমূহৰ ঐতিহ্যৰাজি সংৰক্ষণৰ বাবে আমি সহযোগিতা আগবঢ়াইছোঁ। তেখেতে কম্বোডিয়াৰ অংকোৰ ৱাট, ভিয়েটনামৰ চাম মন্দিৰ, ম্যানমাৰৰ বাগানৰ ষ্টুপাৰ দৰে ঐতিহ্য ক্ষেত্ৰৰ কথা উল্লেখৰে ইউনেস্ক’ৰ বিশ্ব ঐতিহ্য কেন্দ্ৰলৈ ভাৰতে ১ নিযুত ডলাৰৰ বৰঙণি আগবঢ়াব বুলি ঘোষণা কৰে যাতে এই ধনৰাশি বিশ্ব ঐতিহ্য ক্ষেত্ৰসমূহৰসামৰ্থ্য বিকাশ, কাৰিকৰী সাহায্য আৰু সংৰক্ষণৰ বাবে ব্যৱহাৰ কৰিব পৰা যায়। তেখেতেউল্লেখ কৰে যে এই ধনৰাশি গ্ল’বেল চাউথৰ দেশসমূহৰ বাবে উপযোগী হ’ব। ভাৰতৰ যুৱ পেছাদাৰীসকলৰ বাবেও বিশ্ব ঐতিহ্য ব্যৱস্থাপনাত চাৰ্টিফিকেটকাৰ্য্যক্ৰমো আৰম্ভ কৰা হৈছে বুলি তেখেতে অৱগত কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে আস্থা প্ৰকাশেৰে কয় যে ভাৰতৰ সাংস্কৃতিক আৰু সৃষ্টিশীল উদ্যোগ বিশ্বৰ বিকাশৰ এক পৰম কাৰক হৈ পৰিব।
ভাষণৰ সামৰণিত প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে সকলো বিদেশী অতিথি আৰু গণ্যমান্য ব্যক্তিক ভাৰতখনিক অন্বেষণ কৰিবলৈ আহ্বান জনায় আৰু তেওঁলোকৰ সুবিধাৰ্থে বিশিষ্ট ঐতিহ্য ক্ষেত্ৰসমূহলৈ এলানি ভ্ৰমণৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে বুলি অৱগত কৰে। ভাৰতত তেওঁলোকে লাভ কৰা অভিজ্ঞতাই ইয়াক এক স্মৰণীয় ভ্ৰমণ কৰি তুলিব বুলি তেখেতে আত্মবিশ্বাস প্ৰকাশ কৰে।
এই কাৰ্য্যসূচীত কেন্দ্ৰীয় বৈদেশিক পৰিক্ৰমা দপ্তৰৰ মন্ত্ৰী ডঃ এছ জয়শংকৰ, কেন্দ্ৰীয় সাংস্কৃতিকআৰু পৰ্যটন দপ্তৰৰ মন্ত্ৰী শ্ৰী গজেন্দ্ৰ সিং শ্বেখাৱাট, ইউনেস্ক’ৰ সঞ্চালক প্ৰধানশ্ৰীমতী অড্ৰে আজৌলেআৰু বিশ্ব ঐতিহ্য কমিটিৰ অধ্যক্ষ শ্ৰী বিশাল শৰ্মাই অংশগ্ৰহণ কৰে।
পটভূমি
ভাৰতত এইদৰে পোন-প্ৰথমবাৰৰ বাবে বিশ্ব ঐতিহ্য কমিটিৰ বৈঠক অনুষ্ঠিত হয়। ২১ জুলাইৰপৰা ৩১ জুলাইলৈকেনতুন দিল্লীৰ ভাৰত মণ্ডপমত এই অধিৱেশন অনুষ্ঠিত হ’ব। বিশ্ব ঐতিহ্য কমিটিৰ বৈঠক বছৰি অনুষ্ঠিত হয় আৰু কমিটিখনৰ ওপৰত বিশ্ব ঐতিহ্যৰ সকলো বিষয় পৰিচালনা আৰু বিশ্ব ঐতিহ্য তালিকাত অন্তৰ্ভুক্ত হ’বলগীয়া স্থানসমূহৰ ক্ষেত্ৰত সিদ্ধান্ত গ্ৰহণৰ দায়িত্ব ন্যস্ত কৰা হৈছে। এই বৈঠকত বিশ্ব ঐতিহ্য তালিকাত নতুন স্থান মনোনীতকৰণৰ প্ৰস্তাৱ, বৰ্তমানৰ ১২৪ বিশ্ব ঐতিহ্য সম্পত্তিৰ সংৰক্ষণ অৱস্থাৰ প্ৰতিবেদন, আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সাহায্য আৰু বিশ্ব ঐতিহ্য পুঁজিৰ ব্যৱহাৰ আদি বিষয়ত আলোচনা কৰা হ’ব। এই বৈঠকত ১৫০ খনৰো অধিক দেশৰ ২০০০ৰো অধিক আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰতিনিধিয়ে অংশগ্ৰহণ কৰিছে।
বিশ্ব ঐতিহ্য কমিটিৰ বৈঠকৰ সমান্তৰালকৈ বিশ্ব ঐতিহ্য যুৱ পেছাদাৰী মঞ্চ আৰু বিশ্ব ঐতিহ্য ক্ষেত্ৰ পৰিচালক মঞ্চৰো আয়োজন কৰা হৈছে।
ইয়াৰ উপৰিও ভাৰতৰ সংস্কৃতি প্ৰদৰ্শনৰ বাবে ভাৰত মণ্ডপমত ভিন্ন প্ৰদৰ্শনীও অনুষ্ঠিত হৈছে। ৰিটাৰ্ণ অৱ ট্ৰেজাৰ্ছ প্ৰদৰ্শনীত দেশলৈ ঘূৰাই অনা কেতবোৰঐতিহ্য সামগ্ৰী প্ৰদৰ্শন কৰা হৈছে। এতিয়ালৈকে ৩৫০ ৰো অধিক শিল্পকৰ্ম দেশলৈ ঘূৰাই অনা হৈছে। ভাৰতৰ ৩ বিশ্ব ঐতিহ্য ক্ষেত্ৰ সম্পৰ্কে এক গভীৰ অভিজ্ঞতা প্ৰদানৰঅৰ্থে এআৰ আৰু ভিআৰ প্ৰযুক্তি ব্যৱহাৰ কৰা হৈছে।সেয়া হৈছেঃ গুজৰাটৰ পাটনৰ ৰাণী কী ভাভ, মহাৰাষ্ট্ৰৰ কৈলাশ মন্দিৰ আৰুইলোৰা গুহা তথাকৰ্ণাটকৰ হালেবিডুৰ হয়শালা মন্দিৰ। ভাৰতৰ চহকী সাংস্কৃতিক ঐতিহ্য, যুগ-যুগ ধৰি অব্যাহত সভ্যতা, ভৌগোলিক বৈচিত্ৰ্যআৰু পৰ্যটন থলীসমূহৰ লগতে তথ্য-প্ৰযুক্তি আৰু আন্তঃগাঁথনিৰ ক্ষেত্ৰখনৰ আধুনিক উন্নয়নক আলোকপাতকৰিবলৈ ‘অবিশ্বাস্য ভাৰত’ শীৰ্ষক প্ৰদৰ্শনীও স্থাপন কৰা হৈছে।