Prime Minister's Office
PM inaugurates 46th Session of World Heritage Committee at Bharat Mandapam, New Delhi
“India is committed to promoting global cooperation and engaging local communities towards heritage conservation efforts”
“India is so ancient that every point of the present here tells the story of some glorious past”
“Return of ancient heritage artifacts is a display of global generosity and respect for history”
“Maidam, first entry in the UNESCO World Heritage list from Northeast are special due their uniqueness”
“India's heritage is not just a history. India's heritage is also a science”
“The history of India and Indian civilization are much older and broader than the common understanding of history”
“It is India’s clarion call to the world to come together to promote each others’ heritage and amplify the spirit of human welfare”
“India's vision is - development as well as heritage- Vikas bhi Virasat bhi”
21 JUL 2024 8:49PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi inaugurated the 46th Session of the World Heritage Committee at Bharat Mandapam in New Delhi today. The World Heritage Committee meets annually and is responsible for managing all matters on World Heritage and deciding on sites to be inscribed on the World Heritage list. India is hosting the World Heritage Committee Meeting for the first time. The Prime Minister also took a walkthrough of various exhibitions showcased on the occasion.
Addressing the occasion, the Prime Minister noted the auspicious occasion of Guru Purnima and conveyed his best wishes to all citizens. He expressed delight that the World Heritage Committee meeting is commencing on such an auspicious day and India is hosting the event for the first time. The Prime Minister extended a warm welcome to all the dignitaries and guests from around the world, especially the Director General of UNESCO, Ms Audrey Azoulay and expressed confidence that the World Heritage Committee meeting will script new records in history similar to other global meets in India.
Referring to the artifacts returned from abroad the Prime Minister mentioned that more than 350 heritage items have been brought back in recent times. “This return of ancient heritage artifacts is a display of global generosity and respect for history”, the Prime Minister said. He also pointed out the growing research and tourism opportunities in the field as the technology progresses.
Applauding the World Heritage Committee, the Prime Minister said that hosting this program is a matter of pride for India. He highlighted that North East India’s historic Maidam has been nominated to enter UNESCO’s popular World Heritage List. “This is India’s 43rd World Heritage Site and North East India’s first heritage to get the status of Cultural World Heritage,” Shri Modi said, expressing belief that Maidam with its unique cultural significance will become more popular and gain more traction after bagging a place in the list.
The Prime Minister said that the presence of experts from all around the world showcases the scope and capability of the Summit. He emphasized that the organization is being hosted on the land which is one of the oldest living civilizations in the world. Noting that the world holds various centers of heritage, the Prime Minister threw light on India’s ancient eras and said, “India is so ancient that every point of time in the present moment is a reflection of its glorious past.” Referring to the capital of India, New Delhi, the Prime Minister said that it is the center of thousands of years of heritage and one can find heritage and history at every step of the way. He gave the example of the 2000-year-old Iron Pillar which has been rust-resistant and gives a glimpse of India’s metallurgical prowess in the past. “India’s heritage is not merely history, but also science”, he said. He also noted that India’s heritage is witness to the journey of top-notch engineering as he mentioned the 8th century Kedarnath temple situated at an altitude of 3500 meters which remains a challenging place for infrastructure development today due to incessant snowfall during winter. He also touched upon Brihadeeswara Temple in the South of India built by Raja Chola and its marvelous architectural layout and idol.
The Prime Minister also mentioned Dholavira and Lothal in Gujarat. Dholavira, famed for its urban planning and water management systems as ancient as 3000 BC to 1500 BC. Similarly, Lothal had amazing planning for the citadel and lower planning and an elaborate network of streets and drainage.
The Prime Minister asserted “India’s history and sense of history are older and more elaborate than the normal, leading to the need for new perspectives to witness the past with technological developments and new discoveries”. He mentioned findings of Sinauli in Uttar Pradesh, where copper age findings are closer to Vedic Age rather than the Indus Valley Civilization. He talked about the discovery of a 4000-year-old horse-driven chariot. Such discoveries stress that in order to know India, there is a need for prejudice-free new concepts, the Prime Minister said, inviting the gathering to be part of this new stream.
Underlining the significance of heritage, the Prime Minister said, “Heritage is not only history. Rather a shared consciousness of humanity. Whenever we look at historical sites, it lifts our mind from the current geo-political factors.” He encouraged people to use this potential of heritage for the betterment of the world, using them to connect hearts. “It is India’s clarion call to the world to come together to promote each others’ heritage and amplify the spirit of human welfare, encourage tourism and create more job opportunities through the 46th World Heritage Committee meeting,” Shri Modi added.
Recalling a time when heritage was ignored in the pursuit of development, the Prime Minister said today, India’s vision is development as well as heritage- Vikas bhi Virasat bhi. Elaborating on the pride in heritage pledge during the last 10 years, the Prime Minister mentioned unprecedented steps such as Kashi Viswanath Corridor, Shri Ram Mandir, Modern Campus of ancient Nalanda University. “This resolve of India regarding heritage is linked with the feeling of serving the entire humanity. Indian culture talks about us, not just about self”, he added.
Emphasizing India’s effort to be a partner in global welfare, the Prime Minister mentioned the global embrace of Yoga and Ayurveda, the scientific heritage of India. He also recalled the theme of the G-20 Summit hosted by India - One World, One Family, One Future. In line with India’s vision of ‘Vasudhaiva Kutumbakam’ the Prime Minister touched upon the promotion of Millets and initiatives like the International Solar Alliance and Mission LiFE
The Prime Minister reiterated that India considers the preservation of global heritage as its responsibility. That is why, the Prime Minister said, we are cooperating for heritage conservation in the countries of the Global South along with Indian heritage. He mentioned heritage sites like Angkor Wat in Cambodia, Cham Temples in Vietnam, and Stupa in Bagan, Myanmar and announced that India will contribute 1 million dollars to the UNESCO World Heritage Centre to be used for capacity building, technical assistance and conservation of world heritage sites. He underlined that this money will be useful for the countries of the Global South. He also informed that a certificate program in World Heritage Management is also being started for young professionals in India. The Prime Minister expressed confidence that India’s cultural and creative industry will become a big factor in global growth.
Concluding the address, the Prime Minister urged all foreign guests and dignitaries to explore India and informed them about a tour series for iconic heritage sites for their convenience. He expressed confidence that their experiences in India would make for a memorable trip.
Union Minister for External Affairs, Dr S Jaishankar, Union Minister for Culture; and Tourism, Shri Gajendra Singh Shekhawat, Director General of UNESCO, Ms Audrey Azoulay, and Chairperson of World Heritage Committee, Shri Vishal Sharma were present on the occasion among others.
Background
India is hosting the World Heritage Committee Meeting for the first time. It takes place from 21 to 31 July 2024, at Bharat Mandapam in New Delhi. The World Heritage Committee meets annually and is responsible for managing all matters on World Heritage and deciding on sites to be inscribed on the World Heritage list. During this meeting, proposals for nominating new sites on the World Heritage list, State of Conservation reports of 124 existing World Heritage properties, International Assistance and Utilisation of World Heritage Funds, etc. will be discussed. The meeting will be attended by more than 2000 international and national delegates from more than 150 countries.
Along with the World Heritage Committee Meeting, the World Heritage Young Professionals’ Forum and World Heritage Site Managers’ Forum are also being held on the sidelines.
Further, various exhibitions are also being set up at Bharat Mandapam to showcase India’s culture. The Return of Treasures Exhibition showcases some of the retrieved artefacts brought back to the country. So far, more than 350 artefacts have been brought back. AR & VR technologies are also being used to provide an immersive experience for 3 world heritage sites of India: Rani ki Vav, Patan, Gujarat; Kailasa Temple, Ellora Caves, Maharashtra; and Hoysala Temple, Halebidu, Karnataka. An ‘Incredible India’ exhibition is also being set up to highlight India’s rich cultural heritage, age-old civilization, geographical diversity, and tourism destinations along with modern developments in the field of Information Technology and infrastructure.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ଭାରତ ମଣ୍ଡପମଠାରେ ବିଶ୍ୱ ଐତିହ୍ୟ କମିଟିର ୪୬ତମ ଅଧିବେଶନକୁ ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
"ଐତିହ୍ୟ ସଂରକ୍ଷଣ ପ୍ରୟାସ ଦିଗରେ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ସହଯୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ସ୍ଥାନୀୟ ସମୁଦାୟକୁ ଯୋଡ଼ିବା ପାଇଁ ଭାରତ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ"
"ଭାରତ ଏତେ ପ୍ରାଚୀନ ଯେ ଏଠାରେ ବର୍ତ୍ତମାନର ପ୍ରତ୍ୟେକ ବିନ୍ଦୁ କିଛି ଗୌରବମୟ ଅତୀତର କାହାଣୀ କହିଥାଏ
"ପ୍ରାଚୀନ ଐତିହ୍ୟ କଳାକୃତିର ପ୍ରତ୍ୟାବର୍ତ୍ତନ ହେଉଛି ଇତିହାସ ପ୍ରତି ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଉଦାରତା ଏବଂ ସମ୍ମାନର ପ୍ରଦର୍ଶନ"
ଉତ୍ତରପୂର୍ବରୁ ୟୁନେସ୍କୋ ବିଶ୍ୱ ଐତିହ୍ୟ ତାଲିକାରେ ପ୍ରଥମ ସ୍ଥାନ ଅଧିକାର କରିଥିବା ମାଇଦାମ୍ ନିଜର ସ୍ବତନ୍ତ୍ରତା ପାଇଁ ସ୍ବତନ୍ତ୍ର ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି
ଭାରତର ଐତିହ୍ୟ କେବଳ ଏକ ଇତିହାସ ନୁହେଁ। ଭାରତର ଐତିହ୍ୟ ମଧ୍ୟ ଏକ ବିଜ୍ଞାନ
"ଭାରତ ଏବଂ ଭାରତୀୟ ସଭ୍ୟତାର ଇତିହାସ ଇତିହାସର ସାଧାରଣ ଧାରଣା ଠାରୁ ବହୁତ ପୁରୁଣା ଏବଂ ବ୍ୟାପକ"
ପରସ୍ପରର ଐତିହ୍ୟକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ମାନବ କଲ୍ୟାଣ ଭାବନାକୁ ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ ଏକାଠି ହେବା ପାଇଁ ବିଶ୍ୱକୁ ଭାରତର ଆହ୍ୱାନ
"ଭାରତର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି - ବିକାଶ ଓ ଐତିହ୍ୟ- ବିକାଶ ବି ଐତିହ୍ୟ ବି"
21 JUL 2024 8:49PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ଭାରତ ମଣ୍ଡପମଠାରେ ବିଶ୍ୱ ଐତିହ୍ୟ କମିଟିର ୪୬ତମ ଅଧିବେଶନକୁ ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି । ବିଶ୍ୱ ଐତିହ୍ୟ କମିଟି ପ୍ରତିବର୍ଷ ବୈଠକ କରି ବିଶ୍ୱ ଐତିହ୍ୟ ସମ୍ପର୍କିତ ସମସ୍ତ ବିଷୟର ପରିଚାଳନା କରିବା ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ଐତିହ୍ୟ ତାଲିକାରେ ସ୍ଥାନିତ ହେବାକୁ ଥିବା ସ୍ଥାନଗୁଡିକ ଉପରେ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବା ପାଇଁ ଦାୟୀ । ଭାରତ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ବିଶ୍ୱ ଐତିହ୍ୟ କମିଟି ବୈଠକ ଆୟୋଜନ କରୁଛି। ଏହି ଅବସରରେ ପ୍ରଦର୍ଶିତ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରଦର୍ଶନୀକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବୁଲି ଦେଖିଥିଲେ।
ଏହି ଅବସରରେ ଉଦବୋଧନ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁ ପୂର୍ଣ୍ଣିମାର ପବିତ୍ର ଅବସରକୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରିବା ସହ ସମସ୍ତ ନାଗରିକଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଥିଲେ। ବିଶ୍ୱ ଐତିହ୍ୟ କମିଟି ବୈଠକ ଏଭଳି ଶୁଭ ଦିନରେ ଆରମ୍ଭ ହେଉଥିବାରୁ ସେ ଖୁସି ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଭାରତ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଆୟୋଜନ କରୁଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱର ସମସ୍ତ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି ଏବଂ ଅତିଥି, ବିଶେଷ କରି ୟୁନେସ୍କୋର ମହାନିର୍ଦେଶକ ଶ୍ରୀମତୀ ଅଡ୍ରେ ଅଜୁଲାୟଙ୍କୁ ଭବ୍ୟ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ଐତିହ୍ୟ କମିଟି ବୈଠକ ଭାରତରେ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ବିଶ୍ଵ ସ୍ତରୀୟ ସମ୍ମିଳନୀ ପରି ଇତିହାସରେ ନୂତନ ରେକର୍ଡ ସୃଷ୍ଟି କରିବ ବୋଲି ବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ ।
ବିଦେଶରୁ ଫେରିଥିବା କଳାକୃତି ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ସାମ୍ପ୍ରତିକ ସମୟରେ ୩୫୦ରୁ ଅଧିକ ଐତିହ୍ୟ ସାମଗ୍ରୀ ଫେରାଇ ଅଣାଯାଇଛି । "ପ୍ରାଚୀନ ଐତିହ୍ୟ କଳାକୃତିର ଏହି ପ୍ରତ୍ୟାବର୍ତ୍ତନ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଉଦାରତା ଏବଂ ଇତିହାସ ପ୍ରତି ସମ୍ମାନର ପ୍ରଦର୍ଶନ", ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ବୈଷୟିକ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ର ପ୍ରଗତି ସହିତ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ବଢୁଥିବା ଗବେଷଣା ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସୁଯୋଗ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ।
ବିଶ୍ୱ ଐତିହ୍ୟ କମିଟିକୁ ପ୍ରଶଂସା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜନ ଭାରତ ପାଇଁ ଗର୍ବର ବିଷୟ । ୟୁନେସ୍କୋର ଲୋକପ୍ରିୟ ବିଶ୍ୱ ଐତିହ୍ୟ ତାଲିକାରେ ସ୍ଥାନ ପାଇବା ପାଇଁ ଉତ୍ତର ପୂର୍ବ ଭାରତର ଐତିହାସିକ ମୈଦମ ମନୋନୀତ ହୋଇଛି। ଏହି ତାଲିକାରେ ସ୍ଥାନ ପାଇବା ପରେ ମାଇଦମ୍ ଅଧିକ ଲୋକପ୍ରିୟ ହେବା ସହ ଅଧିକ ଲୋକପ୍ରିୟତା ହାସଲ କରିବ ବୋଲି ବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହା ଭାରତର ୪୩ତମ ବିଶ୍ୱ ଐତିହ୍ୟ ସ୍ଥଳୀ ଏବଂ ଉତ୍ତର ପୂର୍ବ ଭାରତର ପ୍ରଥମ ଐତିହ୍ୟ ଯିଏ ସାଂସ୍କୃତିକ ବିଶ୍ୱ ଐତିହ୍ୟର ମାନ୍ୟତା ପାଇଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱର ବିଶେଷଜ୍ଞଙ୍କ ଉପସ୍ଥିତି ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀର ପରିସର ଏବଂ ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ଦର୍ଶାଏ । ପୃଥିବୀର ଅନ୍ୟତମ ପୁରାତନ ଜୀବିତ ସଭ୍ୟତା ଭୂମିରେ ଏହି ସଂଗଠନ ଆୟୋଜନ କରାଯାଉଛି ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ପୃଥିବୀରେ ବିଭିନ୍ନ ଐତିହ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ର ରହିଛି ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାରତର ପ୍ରାଚୀନ ଯୁଗ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି କହିଥିଲେ, ଭାରତ ଏତେ ପ୍ରାଚୀନ ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନ ମୁହୂର୍ତ୍ତରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ସମୟ ଏହାର ଗୌରବମୟ ଅତୀତର ପ୍ରତିଫଳନ। ଭାରତର ରାଜଧାନୀ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହା ହଜାର ହଜାର ବର୍ଷର ଐତିହ୍ୟର କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପାଦରେ ଐତିହ୍ୟ ଏବଂ ଇତିହାସ କୁ ଖୋଜି ପାଇପାରିବେ । ସେ ୨୦୦୦ ବର୍ଷ ପୁରୁଣା ଲୁହା ସ୍ତମ୍ଭର ଉଦାହରଣ ଦେଇଥିଲେ, ଯାହା ଜଙ୍ଗ ପ୍ରତିରୋଧୀ ଥିଲା ଏବଂ ଅତୀତରେ ଭାରତର ଧାତବ ଶକ୍ତିର ଝଲକ ଦେଇଥିଲା । ଭାରତର ଐତିହ୍ୟ କେବଳ ଇତିହାସ ନୁହେଁ, ବିଜ୍ଞାନ ମଧ୍ୟ। ଶୀତଋତୁରେ ଲଗାଣ ତୁଷାରପାତ ହେତୁ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ ପାଇଁ ଆଜି ଏକ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜିଂ ସ୍ଥାନ ପାଲଟିଥିବା ୩୫୦୦ ମିଟର ଉଚ୍ଚତାରେ ଅବସ୍ଥିତ ଅଷ୍ଟମ ଶତାବ୍ଦୀର କେଦାରନାଥ ମନ୍ଦିର ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଭାରତର ଐତିହ୍ୟ ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ ଯାତ୍ରାର ସାକ୍ଷୀ। ରାଜା ଚୋଳଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ନିର୍ମିତ ଦକ୍ଷିଣ ଭାରତର ବୃହଦୀଶ୍ୱର ମନ୍ଦିର ଏବଂ ଏହାର ଚମତ୍କାର ସ୍ଥାପତ୍ୟ ଢାଞ୍ଚା ଏବଂ ମୂର୍ତ୍ତି କୁ ମଧ୍ୟ ସେ ସ୍ପର୍ଶ କରିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁଜୁରାଟର ଧୋଲାବୀରା ଏବଂ ଲୋଥାଲଙ୍କ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ଖ୍ରୀ.ପୂ. ୩୦୦୦ ରୁ ଖ୍ରୀଷ୍ଟପୂର୍ବ ୧୫୦୦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପୁରାତନ ସହରାଞ୍ଚଳ ଯୋଜନା ଓ ଜଳ ପରିଚାଳନା ପ୍ରଣାଳୀ ପାଇଁ ପ୍ରସିଦ୍ଧ ଧୋଲାବିରା । ସେହିଭଳି ଲୋଥାଲଙ୍କ ଦୁର୍ଗ ଏବଂ ନିମ୍ନ ଯୋଜନା ପାଇଁ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟଜନକ ଯୋଜନା ଏବଂ ରାସ୍ତା ଏବଂ ଡ୍ରେନେଜର ଏକ ବିସ୍ତୃତ ନେଟୱାର୍କ ଥିଲା ।
ଭାରତର ଇତିହାସ ଏବଂ ଇତିହାସ ଭାବନା ସ୍ୱାଭାବିକ ଠାରୁ ପୁରୁଣା ଏବଂ ଅଧିକ ବିସ୍ତୃତ, ଯାହା ବୈଷୟିକ ବିକାଶ ଏବଂ ନୂତନ ଆବିଷ୍କାର ସହିତ ଅତୀତକୁ ଦେଖିବା ପାଇଁ ନୂତନ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣର ଆବଶ୍ୟକତା ସୃଷ୍ଟି କରେ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦୃଢ଼ୋକ୍ତି ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ । ସେ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ସିନାଉଲିର ଅନୁସନ୍ଧାନ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଠାରେ ତମ୍ବା ଯୁଗର ଅନୁସନ୍ଧାନ ସିନ୍ଧୁ ଉପତ୍ୟକା ସଭ୍ୟତା ପରିବର୍ତ୍ତେ ବୈଦିକ ଯୁଗର ନିକଟତର ଅଟେ । ୪୦୦୦ ବର୍ଷ ପୁରୁଣା ଘୋଡ଼ା ଚାଳିତ ରଥର ଆବିଷ୍କାର ବିଷୟରେ ସେ କହିଥିଲେ। ଏଭଳି ଆବିଷ୍କାର ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରୁଛି ଯେ ଭାରତକୁ ଜାଣିବା ପାଇଁ ପୂର୍ବାଗ୍ରହମୁକ୍ତ ନୂତନ ଧାରଣାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉପସ୍ଥିତ ଜନତାଙ୍କୁ ଏହି ନୂତନ ଧାରାର ଅଂଶ ହେବାକୁ ଆମନ୍ତ୍ରଣ କରିଥିଲେ ।
ଐତିହ୍ୟର ମହତ୍ତ୍ୱ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ଐତିହ୍ୟ କେବଳ ଇତିହାସ ନୁହେଁ । ବରଂ ମାନବିକତାର ଏକ ମିଳିତ ଚେତନା । ଯେତେବେଳେ ବି ଆମେ ଐତିହାସିକ ସ୍ଥାନଗୁଡ଼ିକୁ ଦେଖୁ, ଏହା ଆମ ମନକୁ ବର୍ତ୍ତମାନର ଭୂ-ରାଜନୈତିକ କାରଣରୁ ଉଠାଇଥାଏ। ଐତିହ୍ୟର ଏହି ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ବିଶ୍ୱର ଉନ୍ନତି ପାଇଁ ବ୍ୟବହାର କରିବା ସହ ହୃଦୟକୁ ଯୋଡ଼ିବା ପାଇଁ ବ୍ୟବହାର କରିବାକୁ ସେ ଲୋକଙ୍କୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିଥିଲେ। ୪୬ତମ ବିଶ୍ୱ ଐତିହ୍ୟ କମିଟି ବୈଠକ ମାଧ୍ୟମରେ ପରସ୍ପରର ଐତିହ୍ୟକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ମାନବ କଲ୍ୟାଣର ଭାବନାକୁ ବଢ଼ାଇବା, ପର୍ଯ୍ୟଟନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ଅଧିକ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପାଇଁ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱକୁ ଏକାଠି ହେବା ପାଇଁ ଭାରତର ଆହ୍ୱାନ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି।
ବିକାଶ ପାଇଁ ଐତିହ୍ୟକୁ ଅଣଦେଖା କରାଯାଉଥିବା ସମୟକୁ ମନେ ପକାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ଆଜି ଭାରତର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ବିକାଶ ଓ ଐତିହ୍ୟ- ବିକାଶ ବି ବିରାଟ ବି। ବିଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଐତିହ୍ୟ ପ୍ରତି ଗୌରବ ବିଷୟରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କାଶୀ ବିଶ୍ୱନାଥ କରିଡର, ଶ୍ରୀରାମ ମନ୍ଦିର, ପ୍ରାଚୀନ ନାଳନ୍ଦା ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର ଆଧୁନିକ କ୍ୟାମ୍ପସ ଭଳି ଅଭୂତପୂର୍ବ ପଦକ୍ଷେପ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ଐତିହ୍ୟ କୁ ନେଇ ଭାରତର ଏହି ସଂକଳ୍ପ ସମଗ୍ର ମାନବ ଜାତିର ସେବା କରିବାର ଭାବନା ସହ ଜଡିତ । ଭାରତୀୟ ସଂସ୍କୃତି କେବଳ ନିଜ ବିଷୟରେ ନୁହେଁ, ଆମ ବିଷୟରେ କହିଥାଏ।
ବିଶ୍ୱ କଲ୍ୟାଣରେ ଅଂଶୀଦାର ହେବା ପାଇଁ ଭାରତର ପ୍ରୟାସ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାରତର ବୈଜ୍ଞାନିକ ଐତିହ୍ୟ ଯୋଗ ଏବଂ ଆୟୁର୍ବେଦକୁ ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ଗ୍ରହଣ କରିବା ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ସେ ଭାରତ ଦ୍ୱାରା ଆୟୋଜିତ ଜି-୨୦ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀର ବିଷୟବସ୍ତୁ - ଏକ ବିଶ୍ୱ, ଗୋଟିଏ ପରିବାର, ଗୋଟିଏ ଭବିଷ୍ୟତକୁ ମଧ୍ୟ ମନେ ପକାଇଥିଲେ । ଭାରତର 'ବସୁଧୈବ କୁଟୁମ୍ବକମ୍'ର ପରିକଳ୍ପନା ଅନୁଯାୟୀ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବାଜରାର ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସୌର ମେଣ୍ଟ ଏବଂ ମିଶନ ଲିଫେ ଭଳି ପଦକ୍ଷେପ ଉପରେ ସ୍ପର୍ଶ କରିଥିଲେ।
ବିଶ୍ୱ ଐତିହ୍ୟର ସଂରକ୍ଷଣ କୁ ଭାରତ ନିଜର ଦାୟିତ୍ୱ ବୋଲି ବିଚାର କରୁଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦୋହରାଇଥିଲେ । ସେଥିପାଇଁ ଆମେ ଭାରତୀୟ ଐତିହ୍ୟ ସହିତ ବିଶ୍ୱ ଦକ୍ଷିଣର ଦେଶମାନଙ୍କରେ ଐତିହ୍ୟ ସଂରକ୍ଷଣ ପାଇଁ ସହଯୋଗ କରୁଛୁ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ସେ କାମ୍ବୋଡିଆର ଅଙ୍କୋର ୱାଟ, ଭିଏତନାମର ଚାମ୍ ମନ୍ଦିର ଏବଂ ମିଆଁମାରର ବାଗାନର ସ୍ତୁପ ଭଳି ଐତିହ୍ୟ ସ୍ଥଳବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ଐତିହ୍ୟ ସ୍ଥଳଗୁଡ଼ିକର ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି, ବୈଷୟିକ ସହାୟତା ଏବଂ ସଂରକ୍ଷଣ ପାଇଁ ବ୍ୟବହୃତ ହେବାକୁ ଥିବା ୟୁନେସ୍କୋ ବିଶ୍ୱ ଐତିହ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ରକୁ ଭାରତ ୧ ନିୟୁତ ଡଲାର ପ୍ରଦାନ କରିବ ବୋଲି ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ । ଏହି ଅର୍ଥ ଗ୍ଲୋବାଲ ସାଉଥର ଦେଶମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଉପଯୋଗୀ ହେବ ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ଭାରତରେ ଯୁବ ପେସାଦାରମାନଙ୍କ ପାଇଁ ବିଶ୍ୱ ଐତିହ୍ୟ ପରିଚାଳନାରେ ଏକ ସାର୍ଟିଫିକେଟ୍ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଉଛି ବୋଲି ସେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି। ଭାରତର ସାଂସ୍କୃତିକ ଏବଂ ସୃଜନଶୀଳ ଉଦ୍ୟୋଗ ବିଶ୍ୱ ଅଭିବୃଦ୍ଧିରେ ଏକ ବଡ଼ କାରକ ହେବ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ ।
ଅଭିଭାଷଣ ଶେଷ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସମସ୍ତ ବିଦେଶୀ ଅତିଥି ଏବଂ ବିଶିଷ୍ଟ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ଭାରତ ଭ୍ରମଣ କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ସୁବିଧା ପାଇଁ ଐତିହାସିକ ଐତିହ୍ୟ ସ୍ଥଳଗୁଡିକ ପାଇଁ ଏକ ଭ୍ରମଣ ଶୃଙ୍ଖଳା ବିଷୟରେ ଅବଗତ କରାଇଥିଲେ । ଭାରତରେ ସେମାନଙ୍କ ଅଭିଜ୍ଞତା ଏକ ସ୍ମରଣୀୟ ଯାତ୍ରା ରେ ପରିଣତ ହେବ ବୋଲି ସେ ବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ ।
କେନ୍ଦ୍ର ବୈଦେଶିକ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରୀ ଡ. ଏସ୍ ଜୟଶଙ୍କର, କେନ୍ଦ୍ର ସଂସ୍କୃତି ମନ୍ତ୍ରୀ; ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଗଜେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ ଶେଖାୱତ, ୟୁନେସ୍କୋର ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଅଡ୍ରେ ଅଜୋଲେ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ଐତିହ୍ୟ କମିଟିର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ବିଶାଲ ଶର୍ମା ପ୍ରମୁଖ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ଭାରତ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ବିଶ୍ୱ ଐତିହ୍ୟ କମିଟି ବୈଠକ ଆୟୋଜନ କରୁଛି। ୨୦୨୪ ଜୁଲାଇ ୨୧ରୁ ୩୧ ତାରିଖ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ଭାରତ ମଣ୍ଡପରେ ଏହା ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ। ବିଶ୍ୱ ଐତିହ୍ୟ କମିଟି ପ୍ରତିବର୍ଷ ବୈଠକ କରି ବିଶ୍ୱ ଐତିହ୍ୟ ସମ୍ପର୍କିତ ସମସ୍ତ ମାମଲାର ପରିଚାଳନା କରିବା ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ଐତିହ୍ୟ ତାଲିକାରେ ସ୍ଥାନିତ ହେବାକୁ ଥିବା ସ୍ଥାନଗୁଡିକ ଉପରେ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବା ପାଇଁ ଦାୟୀ । ଏହି ବୈଠକରେ ବିଶ୍ୱ ଐତିହ୍ୟ ତାଲିକାରେ ନୂତନ ସ୍ଥାନ ମନୋନୀତ ପ୍ରସ୍ତାବ, ୧୨୪ଟି ବିଦ୍ୟମାନ ବିଶ୍ୱ ଐତିହ୍ୟ ସମ୍ପତ୍ତିର ସଂରକ୍ଷଣ ରିପୋର୍ଟ, ବିଶ୍ୱ ଐତିହ୍ୟ ପାଣ୍ଠିର ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସହାୟତା ଏବଂ ଉପଯୋଗ ଇତ୍ୟାଦି ଉପରେ ଆଲୋଚନା ହେବ। ଏହି ବୈଠକରେ ୧୫୦ରୁ ଅଧିକ ଦେଶର ୨୦୦୦ରୁ ଅଧିକ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଓ ଜାତୀୟ ପ୍ରତିନିଧି ଯୋଗ ଦେବେ।
ବିଶ୍ୱ ଐତିହ୍ୟ କମିଟି ବୈଠକ ସହିତ ବିଶ୍ୱ ଐତିହ୍ୟ ଯୁବ ପେସାଦାର ଫୋରମ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ଐତିହ୍ୟ ସ୍ଥଳ ପରିଚାଳକ ଫୋରମ ମଧ୍ୟ ଏହି ଅବସରରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେଉଛି ।
ଏହାବ୍ୟତୀତ ଭାରତର ସଂସ୍କୃତିକୁ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତ ମଣ୍ଡପରେ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ମଧ୍ୟ ଆୟୋଜନ କରାଯାଉଛି। ରିଟର୍ଣ୍ଣ ଅଫ୍ ଟ୍ରେଜର ପ୍ରଦର୍ଶନୀରେ ଦେଶକୁ ଫେରାଇ ଅଣାଯାଇଥିବା କିଛି କଳାକୃତି କୁ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରାଯାଇଛି । ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ୩୫୦ ରୁ ଅଧିକ କଳାକୃତି ଫେରାଇ ଅଣାଯାଇଛି। ଭାରତର ୩ଟି ବିଶ୍ୱ ଐତିହ୍ୟ ସ୍ଥଳ: ରାଣୀ କି ବାଭ୍, ପାଟନ, ଗୁଜରାଟ ପାଇଁ ଏକ ଆକର୍ଷଣୀୟ ଅନୁଭୂତି ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ଏଆର ଏବଂ ଭିଆର ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ମଧ୍ୟ ବ୍ୟବହୃତ ହେଉଛି; କୈଳାସ ମନ୍ଦିର, ଏଲୋରା ଗୁମ୍ଫା, ମହାରାଷ୍ଟ୍ର; ଏବଂ ହୋୟସଲା ମନ୍ଦିର, ହାଲେବିଦୁ, କର୍ଣ୍ଣାଟକ । ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା ଏବଂ ଭିତ୍ତିଭୂମି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆଧୁନିକ ବିକାଶ ସହିତ ଭାରତର ସମୃଦ୍ଧ ସାଂସ୍କୃତିକ ଐତିହ୍ୟ, ବହୁ ପୁରୁଣା ସଭ୍ୟତା, ଭୌଗୋଳିକ ବିବିଧତା ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସ୍ଥଳୀଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ 'ଅତୁଳନୀୟ ଭାରତ' ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ମଧ୍ୟ ସ୍ଥାପନ କରାଯାଉଛି।