কোইলা মন্ত্রালয়
অত্মানির্ভর ভারত: ঙসি ভারত্তা মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা কয়লা খনি মঙাগী মনুংদা অনি লৈরে
মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা কলয়না খনি ১০গী মনুংদা ছতিসগরদা লৈবা এস.ই.সি.এলগী জেব্রা অমসুং কুসুমুন্দা মেগাপ্রোজেকস ২শুবা অমসুং ৪শুবা মফমদা লৈরে
18 JUL 2024 3:06PM by PIB Imphal
WorldAtlas.com না ফোঙবা মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা কলয়না খনি ১০গী মনুংদা ছতিসগরদা লৈবা কোয়েল ইন্দিয়া সবসিদিয়ারি এস.ই.সি.এলগী জেব্রা অমসুং কুসুমুন্দা মেগাপ্রোজেকস ২শুবা অমসুং ৪শুবা মফমদা লৈরে।
জেব্রা মেগাপ্রোজেক্তা খনি তানবগী থবকশিং মথক্তগী উবা মীৎয়েং
ছতিসগরগী কোর্বা জিলাদা লৈবা খনি অনি অসিদগী ভারতকী অপুনবা কয়লাগী পোৎথোক্কী চাদা ১০ রোম ওইদুনা চহি অমদা কয়লা মিল্লিয়ন তন ১০০ হেন্না পুথোক্লি।
জেব্রা ওপনকাস্ত মাইন অসিনা চহি অমদা মিল্লিয়ন তন ৭০ পুথোকপা ঙম্মী অমসুং শেনবা চহি ২৩-২৪ দা কয়লা মিল্লিয়ন তন ৫৯ পুথোকখ্রে। খনি অসি ১৯৮১ দগী থবক হৌখি অমসুং মসিদা মথং চহি ১০গী লৈবাক অসিগী দরকার ওইবা ইনর্জি পীবা ঙম্নবা কয়লা মতিক চানা লৈরি।
কুসমুন্দা খনিনা শেনবা চহি ২৩-২৪ দা কয়লা মিল্লিয়ন তন ৫০ হেন্না পুথোকখ্রে অমসুং মসি জেব্রাগী হেক মথংদা মাইপাকপা অসি পুরকপা ঙম্বা ভারতকী অনিশুবা খনিনি।
কুসমুন্দা মেগাপ্রোজেক্তা থবক তৌবগী দ্রোন সোত
হায়রিবা খনিশিং অসিদা মালেমদা খ্বাইদগী অফবা অমসুং খ্বাইদগী চাউবা মেছিনশিং শীজিন্নরি অমসুং “সরফেস মাইন্নর” হায়রিবা মেছিন অসিনা মহৌশাগী অকোয়গী ফিবমশিং কায়হন্দনা কয়লা লৌথোকপগী থবকশিং পাংথোক্লি।
কয়লা লৌথোক্নবা মথক থংবা লৈবাকশিং, নুঙশিং লৌথোক্নবা খনিশিং অসিনা তুন ২৪০গী দম্পরশিংগুম্বা মালেমদা খ্বাইদগী চাউবা হেভি আর্থ মুভিং মেছিন্নরিশিং শীজিন্নরি অমসুং ক্যুবিক মিতর ৪২গী সোবেল অমসুং ভর্তিকেল রিপ্পরশিং শীজিন্নরি।
জেব্রাদা থবক তৌরিবা সরফেস মাইন্নর
জেব্রাদা রেপিদ লোদিং সিস্তেম( আর এল এস) অমসুং এফ.এম.সিগী মখাদা সিল্লোগী মথক্তগী উবা
থৌরম অদুদা, এস.ই.সি.এলগী সি.এম.দি দোক্তর প্রেম সাগর মিশ্রানা হায়খি মালেমদা খ্বাইদগী চাউবা কলয়া খনি মঙাগী মনুংদা অনি রাজ্য অসিদা লৈবদা ছতিসগরগী ওইনা চাউথোকপা অমনি। মহাক্না কোয়লা মিনিস্ত্রি, ইনভাইরোনমেন্ত, ফোরেস্ত অমসুং ক্লাইমেত চেঞ্জ মিনিস্ত্রি, রাজ্য সরকার, কোয়েল ইন্দিয়া, রেলৱেজ অমসুং মরী লৈনবশিং থাগৎপা ফোঙদোকখি অমসুং মাইপাকপা অসি পুরক্নবা চোকথবা লৈতনা হোৎনরিবা কয়লাগী শিন্মীশিং থাগৎপা ফোঙদোকখি।

Ministry of Coal
Atmanirbhar Bharat: Two of the World’s Five Largest Coal Mines Now in India
SECL’s Gevra and Kusmunda Megaprojects in Chhattisgarh Secure 2nd and 4th Spot in the List of World’s 10 Largest Coal Mines
18 JUL 2024 3:06PM by PIB Delhi
Chhattisgarh-based Coal India subsidiary South Eastern Coalfields Limited’s (SECL) Gevra and Kusmunda coal mines have secured the 2nd and 4th spot in the list of the world’s 10 largest coal mines released by WorldAtlas.com.
Bird’s eye view of mining operations in Gevra megaproject.
Located in the Korba district of Chhattisgarh state, these two mines produce more 100 million tons of coal annually accounting for about 10% of India’s total coal production.
The Gevra opencast mine has an annual production capacity of 70 million tons and produced 59 million tons of coal in FY 23-24. The mine started operations in the year 1981 and it has enough coal reserves to meet the country’s energy requirements for the next 10 years.
Kusmunda OC mine produced more than 50 million tons of coal in FY 23-24, only the second mine in India after Gevra to achieve this feat.
Drone shot of operations at Kusmunda megaproject.
These mines have deployed some of the world’s largest and most advanced mining machines such as the “Surface Miner” that extracts and cuts coal without blasting for eco-friendly mining operations.
For overburden removal (the process of removing layers of soil, stone etc. to expose the coal seam), the mines use some of the world’s largest HEMMs (Heavy Earth Moving Machinery) such as 240-ton dumpers, 42 cubic meters Shovel along with Vertical Rippers for environment-friendly and blast-free OB removal.
Surface Miner in operation at Gevra.
Aerial view of Rapid Loading System (RLS) and Silo under FMC (First Mile Connectivity) at Gevra.
Speaking on this occasion, SECL CMD Dr Prem Sagar Mishra said that it is indeed a proud moment for the Chhattisgarh state that two of the World’s five largest coal mines are now in the state. Sh Mishra expressed his gratitude towards, Coal Ministry, MoEFCC, State Government, Coal India, Railways, various stakeholders, and most importantly coal warriors who have worked tirelessly to achieve this monumental feat.