রেলৱে মন্ত্রালয়
‘ওপরেসন ননহে ফরিস্তে’গী মখাদা অঙাং ৮৪,১১৯ কনবা ঙমখ্রে
17 JUL 2024 3:06PM by PIB Imphal
“ননহে ফরিস্তে” হায়না মিংথোনবা ভারতকী তোঙান-তোঙানবা রেলৱে জোন শীনবা থুংনা মতেং দরকার ওইরবা অঙাংশিং কনবা অমসুং ঙাকপী-শেনবীবদা কৎথোক্লবা মিসন অমা হৌখিবা চহি ৭ হেন্না রেলৱে প্রোতেক্সন ফোর্সনা পায়খৎতুনা লাক্লি। হৌখিবা চহি ৭ (২০১৮-২০২৪) মনুংদা, স্তেসনশিং অমসুং ত্রেনশিংদগী, মখোয় খুদোংথিবা তাগদবদগী ঙাকথোক্নবা রেলৱে প্রোতেক্সন ফোর্সনা অঙাং ৮৪,১১৯ কনবা ঙম্লে।
“ননহে ফরিস্তে” অসি শুপ্নগী ওপরেসন অমগী হেন্দোক্না; মসি অরুবা ফিবমশিং মায়োক্নরিবা অঙাং লিশিং কয়াগী পুন্সিগী লম্বী অমনি। ২০১৮ দগী ২০২৪ ফাওবগী মনুংদা ফংখিবা দেতাশিংদা অকিবা লৈতনা কৎথোকপা, চুশিন্নবা ঙম্বা অমসুং অৱাবা খাংবা ঙম্বগী ৱারি অমা উৎলি। অঙাং অমমম কনবা অসি খুন্নাইগী খ্বাইদগী তোল্লবশিং ঙাক-শেন্নবা রেলৱে প্রোতেক্সন ফোর্সনা কৎথোকপগী খুদম অমনি।
২০১৮ দা “ওপরেসন ননহে ফরিস্তে” হৌখি। চহি অসিদা রেলৱে প্রোতেক্সন ফোর্সনা নুপামচাশিং অমসুং নুপীমচাশিং য়াওনা পুন্না অঙাং ১৭,১১২ কনখি। অঙাং ১৭,১১২ অসিগী মনুংদা, অঙাং ১৩,১৮৭ চেল্লকপা অঙাংশিংনি অঙাং ২১০৫ না মাংখিবদগী ফংবা অঙাংনি, অঙাং ১০৯১ না হুন্দোকলম্বা অঙাংনি, ৪০০না কনা লৈজদ্রবশিংনি, ৮৭না ফাদুনা পুরকপনি, ৭৮ না পুক্নিং-ৱাখলগী অনাবা লৈবশিংনি অমসুং ১৩১ না লম্বীদা লৈবা অঙাংশিংনি। ২০১৮ দা অসিগুম্বা থবক অমা পায়খৎপগী মরুওইবা অদু খঙদুনা অকনবা য়ুম্ফম অমা থোনবা হৌখি।
২০১৯ দা রেলৱে প্রোতেক্সন ফোর্সনা মখা তানা হোৎনবগী ফল ওইনা অঙাং ১৫,৯৩২ কনবা ঙমখি। মখোয়গী মনুংদা অঙাং ১২,৭০৮ না ময়ুমদগী চেল্লকপা, অঙাং ১৪৫৪ না মাংখিবা, অঙাং ১০৩৬ না হুন্দোকলম্বা, অঙাং ৩৫০না মমা-মপা লৈজদ্রবা, অঙাং ৫৬ না ফাদুনা পুরকপা, অঙাং ১২৩ না পুক্নিং-ৱাখলগী অনাবা লৈরবা অমসুং অঙাং ১৭১ না লম্বীদা লৈবা অঙাংশিংনি। হেনগৎলক্লিবা অঙাং মশিং অসিনা ময়ুমদগী চেল্লকপা অঙাংশিংগী ৱাফম অমসুং ঙাক-শেনবগী তঙাইফদবগী ৱাফম অদু উৎলে।
২০২০ দা কোবিদ-১৯ লাইচৎনা মহৌশাগী পুন্সিদা অকায়বা পীখি অমসুং ওপরেসনশিং পাংথোকপদা অপনবা থোকখি। হায়রিবা খুদোংচাদবা কয়া অসিগী মরক্ত, রেলৱে প্রোতেক্সন ফোর্সনা অঙাং ৫,০১১ কনখি।
২০২১ মনুংদা, রেলৱে প্রোতেক্সন ফোর্সনা মখোয়গী মী কনবগী ওপরেসনশিং অমুক পাংথোক্তুনা চহি অসিদা অঙাং ১১,৯০৭ কনখি। চহি অসিদা থেংনবা অমসুং ঙাকপী-শেনবীবা অঙাং মশিং হেনগৎলকখি, অঙাং ৯৬০১ না ময়ুমদগী চেল্লকপা, অঙাং ৯৬১ না মাংখিবা, অঙাং ৬৪৮ না হুন্দোকলম্বা, অঙাং ৩৭০না মমা-মপা লৈজদ্রবা, অঙাং ৭৮ না ফাদুনা পুরকপা, অঙাং ৮২ না পুক্নিং-ৱাখলগী অনাবা লৈরবা অমসুং অঙাং ১২৩ না লম্বীদা লৈবা অঙাংশিংনি।
২০২২ দা রেলৱে প্রোতেক্সন ফোর্সনা অঙাং ১৭,৭৫৬ কনখি। চহি অসিদা ময়ুমদগী চেল্লকপা অমসুং মাংখিবা অঙাং ফংবা মশিং হেনগৎলকখি অমসুং দরকার ওইবা চেকশিন-থৌরাং অমসুং ঙাকপী-শেনবীবা ফংহনখি। অপুনবা অঙাংশিংগী মনুংদা অঙাং ১৪,৬০৩ না ময়ুমদগী চেল্লকপা, অঙাং ১১৫৬ না মাংখিবা, অঙাং ১০৩৫ না হুন্দোকলম্বা, অঙাং ৩৮৪ না মমা-মপা লৈজদ্রবা, অঙাং ১৬১ না ফাদুনা পুরকপা, অঙাং ৮৬ না পুক্নিং-ৱাখলগী অনাবা লৈরবা অমসুং অঙাং ২১২ না লম্বীদা লৈবা অঙাংশিংনি।
২০২৩ দা রেলৱে প্রোতেক্সন ফোর্সনা অঙাং ১১,৭৯৪ কনখি। হায়রিবা অঙাংশিং অসিগী মনুংদা অঙাং ৮৯১৬ না ময়ুমদগী চেল্লকপা, অঙাং ৯৮৬ না মাংখিবা, অঙাং ১০৫৫ না হুন্দোকলম্বা, অঙাং ২৩৬ না মমা-মপা লৈজদ্রবা, অঙাং ১৫৬ না ফাদুনা পুরকপা, অঙাং ১১২ না পুক্নিং-ৱাখলগী অনাবা লৈরবা অমসুং অঙাং ২৩৭ না লম্বীদা লৈবা অঙাংশিংনি।
২০২৪গী অহানবা থা ৫দা রেলৱে প্রোতেক্সন ফোর্সনা অঙাং ৪৬০৭ কনখি। হায়রিবা অঙাংশিং অসিগী মনুংদা অঙাং ৩৪৩০ না ময়ুমদগী চেল্লকপনি। মশিং অসিনা য়ুমদগী চেল্লকপা অঙাংশিংগী ৱাফমশিংগী মমি তারে অমসুং মখোয়গী অৱাবশিং কোক্নবা রেলৱে প্রোতেক্সন ফোর্সনা থবকশিং পায়খৎলে।
মখোয়না পায়খৎলিবা থবকশিংগী খুৎথাংদা, রেলৱে প্রোতেক্সন ফোর্সনা অঙাংশিং কনবা খক নত্তনা য়ুমদগী চেল্লকপা অমসুং মাংখিবা অঙাংশিংগী অৱাবশিংগী মরমদা খঙহনবা হেনগৎহল্লে অমসুং তোঙান-তোঙানবা মরী লৈনবশিংনা মখা তানা থবক লৌখৎপা অমসুং মতেং পাংবা হেনগৎলক্লে। ভারতকী পাক-চাউরবা রেলৱে নেতৱার্ক শীনবা থুংনা অঙাংশিং অশোই-অঙাম থোক্তনবা ফিবম অমা শেমগৎনবা অমসুং অনৌবা শিংনবশিং চুশিন্নবা ঙম্নবা ওপরেসন মখা তানা চৎথগনি।
ত্রেক চাইল্দ পোর্তেলদা অৱাবা তারবা অঙাংশিংগী কুপ্পা মরোলশিং ফংহল্লে। রেলৱে স্তেসন ১৩৫ দা ভারত রেলৱেনা চাইল্দ হেল্পদেক্সশিং হাংদোক্লে। রেলৱে প্রোতেক্সন ফোর্সনা অঙাং অমা কনবা মতমদা, অঙাংশিং অদু মমা-মপাশিংদা শীন্নখিনবা দিস্ত্রিক্ত চাইল্দ ৱেলফিয়ার কম্মিতিদা শীন্নখি।

Ministry of Railways
84,119 Children rescued by RPF under 'Operation Nanhe Farishtey' in last seven years
17 JUL 2024 3:06PM by PIB Delhi
Over the past seven years, the Railway Protection Force (RPF) has been at the forefront of an operation named 'Nanhe Faristey' – a mission dedicated to rescuing children in need of care and protection across various Indian Railway Zones. During last seven years (2018- May 2024), RPF has rescued 84,119 Children who were at risk in stations and trains, preventing them from falling into harm's way.
'Nanhe Faristey' is more than just an operation; it is a lifeline for thousands of children who find themselves in precarious situations. The data from 2018 to 2024 illustrates a story of unwavering dedication, adaptability, and resilience. Each rescue is a testament to the RPF's commitment to safeguarding the most vulnerable members of society.
The year 2018 marked a significant start for 'Operation Nanhe Faristey.' In this year, the RPF rescued a total of 17,112 children, including both boys and girls. Out of 17,112 children rescued, 13,187 were identified as runaway children, an alarming number of 2105 were found to be missing, 1091 children as left behind, 400 as destitute, 87 as kidnapped, 78 as mentally challenged and 131 as street children. This year 2018 set a strong foundation for the operation, highlighting the urgent need for such an initiative.
During 2019, the RPF's efforts continued to bear fruit, with a total of 15,932 children, including both boys and girls were rescued. Out of 15,932 children rescued, 12,708 as runaway children, 1454 as missing, 1036 children as left behind, 350 as destitute, 56 as kidnapped, 123 as mentally challenged and 171 as street children. The consistent numbers showcased the persistent issue of children running away and needing protection.
The year 2020 was challenging due to the COVID-19 pandemic, which disrupted normal life and significantly impacted the operations. Despite these challenges, the RPF managed to rescue 5,011 children.
During 2021, the RPF saw resurgence in their rescue operations, saving 11,907 children. This year saw a notable increase in the number of children found and protected, with 9601 children identified as runaways, 961 as missing, 648 as left behind, 370 as destitute, 78 as kidnapped, 82 as mentally challenged and 123 as street children.
During 2022, the RPF's unwavering commitment was evident as they rescued 17,756 children, the highest in the recorded period. This year saw a significant number of runaways and missing children being found and given the necessary care and protection. 14,603 Children were identified as runaways, 1156 as missing, 1035 as left behind, 384 as destitute, 161 as kidnapped, 86 as mentally challenged and 212 as street children. The efforts were bolstered by increased awareness and more coordinated operations across the railway zones.
During the year 2023, RPF managed to rescue 11,794 children. With 8916 children rescued as runaways, 986 as missing, 1055 as left behind, 236 as destitute, 156 as kidnapped, 112 as mentally challenged and 237 children as street children, the RPF continued to play a crucial role in ensuring the safety and well-being of vulnerable children.
In the first five months of 2024, the RPF has already rescued 4,607 children. With 3430 children rescued as runaways, the early trends suggest a continued commitment to the operation 'Nanhe Faristey.' The numbers reflect both the persistent issues of child runaways and the dedicated efforts of the RPF to address them.
Through their efforts, the RPF has not only rescued children but also raised awareness about the plight of runaway and missing children, prompting further action and support from various stakeholders. The operation continues to evolve, adapting to new challenges and striving to create a safer environment for children across India's vast railway network.
Track Child Portal contains comprehensive details about aggrieved children.Indian Railway has established child helpdesks at over 135 railway stations. When a child is rescued by the Railway Protection Force (RPF), they are handed over to the District Child Welfare Committee which hands over the child to parents.